Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

MJ 26.05.2009 13:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zimiok (Post 734914)
O czym Ty w ogóle piszesz? Po pierwsze to ZSRR nigdy nie uzna Katynia za ludobójstwo, więc rodziny ofiar sprawiedliwości mogą dochodzić jedynie w Strasbourgu.
Po drugie to nigdy nie słyszałem o zamiarach rządu Niemiec dochodzenia odszkodowań za wypędzenia, a pozwy cywilne to już całkiem inna kwestia. Nie przypominam sobie też, żeby Kaczyńscy coś w tej kwestii zrobili poza głupim straszeniem o złych Niemcach, tak jak zrobił to teraz w Szczecinie. Chodzi mu tylko i wyłącznie o wywołanie strachu.
Po trzecie to, że za symbol upadku komunizmu uważa się upadek muru berlińskiego a nie okrągły stół i wybory 4 czerwca odpowiadają przede wszystkim ludzie pokroju Kaczyńskich, którzy zawsze i przy każdej okazji opluwali te dwa wielkie osiągnięcia (aczkolwiek nie były one bez wad).
Co do podręczników historii, to szkoda słów na komentowanie

O tym że nie umiesz CZYTAĆ! Mam w nosie Kaczyńskiego, ale to co powiedział jest prawdą. Jeszcze raz:

"CDU i bawarska CSU (które w Parlamencie Europejskim razem z PO należą do Europejskiej Partii Ludowej, angielski skrót EPP od European People's Party), przyjęły w poniedziałek wspólną odezwę, w której domagają się wstrzymania procesu rozszerzenia UE oraz "międzynarodowego potępienia wypędzeń". "Wypędzenia każdego rodzaju muszą zostać potępione na płaszczyźnie międzynarodowej, a naruszone prawa muszą zostać uznane" - podkreślili chadecy.

Największa i najsilniejsza w Europie EPL jest zdominowana przez Niemców dlatego to przejdzie. Do CDU należy m.in Pani Steinbach nie uznająca Polsko-Niemieckiej granicy na Odrze. Da im to podstawe do dochodzenia odszkodowań od Państwa Polskiego. Szkoda gadać o podręcznikach - a czytałeś Niemieckie - "NAZIŚCI WYWOŁALI WOJNĘ" "NAZIŚCI MORDOWALI ŻYDÓW" "NAZIŚCI ZABILI"

Za wikipedią:Steinbach stała się znana od lat 70., gdy była jedną z najbardziej aktywnych działaczek przeciwko uznaniu przez władze RFN granicy Polski na Odrze i Nysie. Od tej pory datuje się początek jej kariery politycznej w CDU.

Podobny rewizjonizm cechował wystąpienia Steinbach na początku lat 90., gdy kwestionowała legalność wschodnich granic Niemiec. Jako jedna z niewielu przedstawicieli Bundestagu głosowała przeciwko uznaniu granicy polsko-niemieckiej[8][9]. Od połowy lat 1990. aktywnie propagowała zwrot "utraconych na wschodzie majątków" ich niemieckim właścicielom, mimo faktu, iż ci otrzymali od władz niemieckich odszkodowanie. Erika Steinbach jednak twierdzi, iż nie domaga się odszkodowań od Polski i innych krajów, lecz od rządu niemieckiego (uznając dotychczasowe odszkodowania za niewystarczające). W Polsce jednak często poglądy Steinbach utożsamiane są z poglądami Powiernictwa Pruskiego, które pragnie zwrotu majątków na drodze prawnej i jest z nią powiązane.

Duża liczba Polaków uznaje również samą ideę budowy "Centrum przeciwko Wypędzeniom" za antypolską. Polskie władze i duża część opinii publicznej w Polsce protestuje przeciwko akcentowaniu losów "wypędzonych", a pomijaniu okoliczności, które doprowadziły do tego faktu: bezprawnej aneksji terenów Polski przez III Rzeszę, masowych wysiedleń ludności polskiej z terenów przyłączonych do Rzeszy, szerzeniu przez ówczesne władze niemieckie rasizmu i ksenofobii (w tym nienawiści do Polaków) oraz planowemu ludobójstwu narodu polskiego przez masowe zabójstwa (w szczególności intelektualistów), zakaz edukacji ponadpodstawowej i niszczenie kultury. Faktem jest, iż większość "wypędzonych" uciekła w obawie przed Armią Czerwoną lub na skutek ewakuacji, zarządzonej przez władze niemieckie. Steinbach stanowczo sprzeciwia się projektowi budowy Centrum na terenie Polski (np. we Wrocławiu), jak również wszelkim formom międzynarodowej kontroli nad działalnością Centrum; wskazuje to na dążenie do przekształcenia tej instytucji w ośrodek szerzenia tendencyjnej wizji "krzywd niemieckich" i rewizjonizmu, głównie wobec Polski i Czech.

Z kolei sama Steinbach twierdzi, iż Centrum poświęcone ma być wszelkiego rodzaju przymusowym deportacjom i ich ofiarom. Jednocześnie strona internetowa Centrum zawiera fałszywe dane na temat liczby wypędzonych Polaków podczas II wojny światowej, podając liczbę około 400 tys. jako "deportowanych z Polski" przez Niemcy (w rzeczywistości było ich ponad 2 miliony), oraz kontrowersyjne stwierdzenia jak na przykład informacja, iż miasto Gdańsk zostało założone w roku 1225 przez Niemców (w rzeczywistości miasto założył Mieszko I, a pierwsza wzmianka o mieście pochodzi z 997 r.).

Erika Steinbach określa się jako "wypędzoną", uzasadniając swoje "ojczyźniane prawo" faktem, że urodziła się w Rahmel/Westpreußen (stosując przedwojenne niemieckie i okupacyjne nazewnictwo polskiego miasta Rumia), jak stwierdza: "Rodzice moi poznali się i pokochali w Rahmel w Prusach Zachodnich" (czyli w Rumi)[10]. W rzeczywistości był to wówczas teren Polski, bezprawnie okupowany w latach 1939–1945 przez nazistowskie Niemcy. Zdaniem prof. Władysława Bartoszewskiego, Steinbach kłamie określając siebie jako "wypędzoną"[11][12] ponieważ w rzeczywistości urodziła się w 1943 roku w okupowanej Polsce w miasteczku Rumia (Rahmel) niedaleko Gdyni. Jak podkreśla prof. Bartoszewski, ojciec Eriki Steinbach był podoficerem i mechanikiem samolotowym i pochodził z Dolnego Śląska, a fakt przyznania Steinbach przez prawo niemieckie statusu "wypędzonej", wynika nie z celowego jej usunięcia z rodzinnych stron, a jedynie z faktu, iż po wojnie jej rodzina nie mogła na Dolny Śląsk powrócić (po wcześniejszej dobrowolnej decyzji jego opuszczenia)[11].

W sierpniu 2007 r. na corocznym "Dniu stron ojczystych" obarczyła odpowiedzialnością za tzw. wypędzenia m.in. Polskę ("...Pierwotna inicjatywa w tym kierunku była jednak decyzją krajów wypędzających.")[13].

2 grudnia 2007 niemiecki pisarz żydowskiego pochodzenia Ralph Giordano, który przeżył Holocaust, zarzucił Steinbach, że w oficjalnych wypowiedziach w sposób marginalny traktuje zbrodnie popełnione przez Niemców i niemiecką politykę okupacyjną (w latach II wojny światowej)[14]. Pisarz wycofał swoje dotychczasowe poparcie dla Związku Wypędzonych i idei utworzenia Centrum przeciwko Wypędzeniom. Erika Steinbach wyraziła żal z powodu rezygnacji i podziękowała Giordano za dotychczasową współpracę.

W styczniu 2008 prezydent Niemiec Horst Koehler powiedział w kontekście działalności Eriki Steinbach, że w jego opinii wypędzonymi byli ci Polacy, w których domu mieszkali jego rodzice[15].

W maju 2008 studenci Uniwersytetu Poczdamskiego nie pozwolili Steinbach wygłosić wykładu. 6 września 2008 podczas Tag der Heimat skrytykowała niewolnictwo w powojennej Europie i zarzuciła Jugosławii popełnienie ludobójstwa, gdyż według niej zginęła 1/3 jugosłowiańskich Niemców

Cytat:

Poczatek panstwa globalnego niestety tutaj ewidentnie widac. Takie przymiarki to tlyko poczatek zobaczycie co bedzie dalej.
Nie wiem jak to jest z Państem globalnym, ale UE ewidentnie przekształca się w Superpaństwo, Nowy Rzym czy jak to nazwać i na pewno mi się to nie podoba.

wolfy 26.05.2009 17:16

Cytat:

Po trzecie to, że za symbol upadku komunizmu uważa się upadek muru berlińskiego a nie okrągły stół i wybory 4 czerwca odpowiadają przede wszystkim ludzie pokroju Kaczyńskich, którzy zawsze i przy każdej okazji opluwali te dwa wielkie osiągnięcia (aczkolwiek nie były one bez wad).

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Onet
(...)
B. premier był też pytany o kwestionowanie roli b. prezydenta Lecha Wałęsy przez PiS. Jak podkreślił, ani on ani jego brat nigdy nie kwestionowali roli Wałęsy w latach 80.

Lider PiS nie godzi się jednak, z taką "konstrukcją myślową", by o kimś można było mówić tylko albo dobrze albo źle. "Niejednolitych życiorysów w Polsce jest wiele. To jest właśnie przypadek Lecha Wałęsy. Były w jego życiu rzeczy bardzo złe i były dobre i bardzo dobre" - mówił J. Kaczyński.

Jak dodał, w demokratycznym kraju nie wolno kwestionować praw do oceniania Wałęsy.
(...)

Źródło.

Niby "lejesz na czerwonych", ale najchętniej to byś cenzurę wprowadził. Jakieś sugestie co do tego kogo, gdzie i za co wolno krytykować? Jakie tematy podejmować?

Nic nie dało mi takiej satysfakcji jak obserwowanie, w jaki sposób "Libertas" podkupił świątka PO i "Wyborczej". W obronie Wałęsy przed historykami posunęli się aż do absurdów w postaci straszenia UJ kontrolami, czy też świadectwem któregoś ze stoczniowców dla "GW", że sam Chrystus powiedział mu o niewinności Wałęsy(na pierwszej stronie!).
Teraz zaś mają problem, bo jak tu strącić z ołtarza bożka, którego sami powołali? Może lemingi mają krótką pamięć, może wierzą w to, w co każe im się wierzyć, ale taka nagła wolta mogłaby być niebezpieczna dla ich zdrowia psychicznego.
Kiedy patrzyłem więc, jak Tomasz Lis wije się nie chcąc urazić majestatu, jednocześnie zaś musząc stanąć w opozycji do "człowieka z papieru" - czułem satysfakcję.

Ucz się na błędach innych.

Mundek 26.05.2009 18:06

ja już wybrałem po przeczytaniu tego artykułu
http://sport.interia.pl/szukaj/news/...slaska,1306265

wislak68 26.05.2009 18:38

Cytat:

O czym Ty w ogóle piszesz? Po pierwsze to ZSRR nigdy nie uzna Katynia za ludobójstwo, więc rodziny ofiar sprawiedliwości mogą dochodzić jedynie w Strasbourgu.
Po drugie to nigdy nie słyszałem o zamiarach rządu Niemiec dochodzenia odszkodowań za wypędzenia, a pozwy cywilne to już całkiem inna kwestia. Nie przypominam sobie też, żeby Kaczyńscy coś w tej kwestii zrobili poza głupim straszeniem o złych Niemcach, tak jak zrobił to teraz w Szczecinie. Chodzi mu tylko i wyłącznie o wywołanie strachu.
Co do podręczników historii, to szkoda słów na komentowanie

1. Jeśli Unia jest Ci potrzebna po to aby dochodzic od ruskich sprawiedliwości za Katyń to... przemyśl to sobie jeszcze raz.
2. Czyli pozwy cywilne są ok? Obawiam się że ewentualnej przyszłości w polityce to musisz szukać w Niemczech raczej niż w Polsce. A jeśli chodzi o Kaczyńskich i to co zrobili w tej sprawie to jesteś bardzo źle poinformowany (Powiernictwo Polskie, odszkodowanie za szkody wojenne, nacisk na Niemcy aby to oni przejeli na siebie ewentualne roszczenia cywilne).
3. Jeżeli uważasz że to Kaczyńscy są winni temu że okrągły stół i 4 czerwca nie są symbolem upadku komunizmu w Europie to możesz chyba tylko pochylić się nad swoją naiwnością.

A tak w ogóle mam wrażenie że biorąc pod uwagę "merytoryczność" Twoich "analiz" to chyba jeszcze "długa droga daleka przed Tobą".

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 734664)
A jak się ma mieć ?
Moja Europa jest anty-nacjonalistyczna przy jednoczesnych gwarancjach traktatowych poszanowania tożsamości narodowej Państw Członkowskich
Jeżeli jestem zwolennikiem unifikacji , to naturalne , że jestem przeciwnikiem rozdrobnienia w strukturach Państw wchodzących w skład Unii , bo to prowadzi do zupełnie odwrotnego procesu i jego skutki są przeciwieństwem zjednoczenia .
Unia powstała po to żeby zapewnić stabilizację na kontynencie i jeżeli ktoś czy to poprzez chęć utworzenia autonomii-->nowego państwa , czy konflikty terytorialne między państwami(oberschlesien) dąży do naruszenia stabilności Patrii wykształconych po ostatniej wielkiej wojnie , to jednocześnie występuje przeciwko Unii .
Ponadto jestem polskim patriotą i to sprawa utrzymania stabilności mojej ojczyzny jest mi najbliższa , dlatego zwracam większą uwagę na tego typu ruchy(;) ) w Polsce niż np w Hiszpanii .

1. Jeśli jest się zwolennikiem unifikacji to nie można być zwolennikiem poszanowania tożsamości narodowej (to zaprzecza unifikacji).

2. Poszanowanie tożsamości narodowej vs bycie przeciwnikiem rozrobnienia w strukturach Państw wchodzących w skład Unii - sprzeczność: co z tożsamością narodową takich narodów jak: Szkoci, Walijczycy, Baskowie, Katalończycy itp.

3. "Unia powstała po to żeby zapewnić stabilizację na kontynencie i jeżeli ktoś czy to poprzez chęć utworzenia autonomii-->nowego państwa , czy konflikty terytorialne między państwami(oberschlesien) dąży do naruszenia stabilności Patrii wykształconych po ostatniej wielkiej wojnie , to jednocześnie występuje przeciwko Unii ".
Musiałeś być zatem strasznie rozczarowany postawą Unii np: w sprawie rozpadu Jugosławii, rozpadu ZSRR, rozpadu CSRR czy ostatnio uznania Kosowa.

4. "Ponadto jestem polskim patriotą i to sprawa utrzymania stabilności mojej ojczyzny jest mi najbliższa ".
A jak się to ma do unifikacji i anty-nacjolnalizmu? Po takiej deklaracji "prawdziwy europejczyk" (nie wspominając o np: autonomiście śląskim) wział by Cię właśnie za nacjonalistę.

0 22 26.05.2009 21:19

Cytat:

Nie przypominam sobie też, żeby Kaczyńscy coś w tej kwestii zrobili poza głupim straszeniem o złych Niemcach, tak jak zrobił to teraz w Szczecinie.

Obawiam się, ze niestety zrobili. Taka sama lipe jak obecny rząd. Mianowicie wzieli udzial jako Państwo Polskie w całkowicie poronionym pomysle budowy Centrum Wypędzonych. A trzeba to bylo od poczatku do końca bojkotować - na zasadzie 'jak macie jakis problem to piszcie do Rosji, WB czy USA'.

1q2 27.05.2009 02:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 0 22 (Post 735346)
Obawiam się, ze niestety zrobili. Taka sama lipe jak obecny rząd. Mianowicie wzieli udzial jako Państwo Polskie w całkowicie poronionym pomysle budowy Centrum Wypędzonych. A trzeba to bylo od poczatku do końca bojkotować - na zasadzie 'jak macie jakis problem to piszcie do Rosji, WB czy USA'.

Narażę się pewnie większości:> ale dawno nie słyszałem w polityce porównania, które oddawało by celnie , mój punkt widzenia.J.Kaczyński to taki nasz(nasza można by rzec) Erika.Dokładnie te same demony przeszłości tylko że po innej stronie barykady.

dostuffca 27.05.2009 05:40

zmieniając temat, ale pozostając w klimatach kampanii:

Cytat:

Jarosław Kaczyński obiecał w Chorzowie postarać się o Euro 2012 na Stadionie Śląskim. - Jak wygramy wybory w 2011 roku, to staniemy na uszach. Będzie jeszcze kilka miesięcy czasu - zapewnił podczas konwencji wyborczej PiS
Cytat:

Śląsk i jego tradycje chwalił też Kamiński. Mówił, że rok temu był na Stadionie Śląskim, na śląskich derbach. - Chorzów to dla piłkarskiego kibica święte miejsce. Stadion Śląski zasługiwał na to, by być jednym ze stadionów Euro 2012. A kto wywalczył mistrzostwa? Prezydent Lech Kaczyński!
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,8...a_Slaskim.html

Dobrze, że kampania wszystko zniesie, bo powyższa odpowiedź oczywiście w żaden sposób nie stoi w sprzeczności z wypowiedzią p. Jakubiak, o tym, że miasta wybrano 4 lata temu i o co ten szum, bo ona to w innym okręgu wyborczym mówiła :)

ypeeh 27.05.2009 07:35

Mistrzostwa wywalczył Kaczyński, grilla wymyślił Kaczyński, zaraz się jeszcze w kampanii dowiemy, że gdyby nie Kaczyński, to by Kubica nie był w F1.
Cała ta kampania sięga poziomu bruku, rozgrywane są lokalne wojenki, a zniesmaczony wyborca ma później głosować na bardziej przekonujących krzykaczy. Efektem tego frekwencja będzie słaba i znowu trafią do parlamentu partyjki w stylu Samoobrony i LPRu.

JEDREK76 27.05.2009 07:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 0 22 (Post 735346)

:shock:
Niedługo to Kaczyńscy wraz z PiSem będą obwiniani już nie tylko za gruźlicę i koklusz, ale także za epidemię grypy tzw. "hiszpanki" na początku wieku... XX-tego.

Za rządów, tfu raczej za czasów "terroru i bezprawia":> , jakie panowało w czasach premiera JarKacza inicjatywa budowy tzw. "Widocznego Znaku" była blokowana przez polski rząd, zmieniło się to po "upadku tegoż reżimu" i dojściu do władzy jaśnie nam panującego rządu Donalda. Wówczas to ponoć (wiosną 2008) dogadać się miał w tej sprawie z rządem Anieli wszechautorytet Władysław Bartoszewski, który wycofał dotychczasowy sprzeciw Polski. Kolego z warszawskim kierunkowym wypadałoby się orientować w poruszanych przez siebie kwestiach:> .

http://www.rp.pl/artykul/92015.html

Warunkiem miało być ponoć trzymanie się z daleka od tej inicjatywy Eriki Steinbach. Gdzie Niemcy mieli ten warunek (i jak głęboko) pokazał nam cyrk sprzed bodaj pół roku z Eriką Steinbach w głównej roli i jej kandydaturą do Zarządu tej instytucji. Jakoś dziwne przeczucie mnie prześladuje, że jeszcze tej jesieni jej kandydatura powróci, co będzie kolejnym prztyczkiem w nos dla "Polaka Merkel".

7 kotów 27.05.2009 08:46

http://img33.imageshack.us/img33/125...0905261931.jpg

: )

Boomcha 27.05.2009 09:31

Cytat:

O czym Ty w ogóle piszesz? (...)

Zrozumiesz jak którejś niedzieli obudzisz się w Euroregionie Małopolska, która będzie częścią prowincji o nazwie Polska - dawniej państwo polskie. Euroregion Silesia zorganizuje referendum, że łatwiej i sprawniej jest płacić podatki do kasy w Berlinie i kto chce to może to robić (w końcu, skoro niema granic, przeszkód prawnych a EU ma wspólny budżet - to co za różnica?) A potem Bundeswehra wejdzie na Śląsk, aby bronić prawa EU i swobody dysponowania swoimi pieniędzmi. Tak się składa, że nasza Armia walczy o wolność Iraku, Afganistanu, Czadu i broni Drugiej Albanii przed serbską patologią, więc jest zajęta a zatem pozostanie pogodzić się z sytuacją, bo przecież nie można łamać prawa! W końcu sami za wejściem do UE głosowaliśmy, nie?

Cytat:

Nie przypominam sobie też, żeby Kaczyńscy coś w tej kwestii zrobili poza głupim straszeniem o złych Niemcach, tak jak zrobił to teraz w Szczecinie. Chodzi mu tylko i wyłącznie o wywołanie strachu.(...)

Jak sobie nie przypominasz to sobie przypomnij. Choćby specjalna ustawa, która miała zmusić samorządy do uregulowania ksiąg wieczystych na obecnych zachodnich ziemiach Polski. Choćby wsparcie prawne - Powiernictwo Polskie - dla rodziny wyrzuconej z własnego domu przez Niemkę Agnes Trawny.

MJ 27.05.2009 10:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Boomcha (Post 735515)
Tak się składa, że nasza Armia walczy o wolność Iraku, Afganistanu, Czadu i broni Drugiej Albanii przed serbską patologią, więc jest zajęta a zatem pozostanie pogodzić się z sytuacją, bo przecież nie można łamać prawa! W końcu sami za wejściem do UE głosowaliśmy, nie?

Witam kolegę zza miedzy - niestety prawda może być jeszcze gorsza niż piszesz, bowiem oto jeden z art. Traktatu Lizbońskiego mówi:

"3. Państwa Członkowskie, w celu realizacji wspólnej polityki bezpieczeństwa i obrony, oddają
do dyspozycji Unii swoje zdolności cywilne i wojskowe, aby przyczynić się do osiągnięcia celów
określonych przez Radę. Państwa Członkowskie wspólnie powołujące siły wielonarodowe mogą
również przekazać je do dyspozycji wspólnej polityki bezpieczeństwa i obrony."

kerim 27.05.2009 13:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 735465)
Narażę się pewnie większości:> ale dawno nie słyszałem w polityce porównania, które oddawało by celnie , mój punkt widzenia.J.Kaczyński to taki nasz(nasza można by rzec) Erika.Dokładnie te same demony przeszłości tylko że po innej stronie barykady.

podejrzewałem o samodzielność , a tu kuriozum , powtarzanie za żelikiem karpiniukiem, o przepraszam wczoraj miał mniej żelu, ale dla główki to nie posłużyło , tak tylko wtrąciłem , nie oczekuje odpowiedzi tylko myślenia

koyoot 27.05.2009 13:59

Nie zebym byl jakims czarnowidzem czy cos, ale podawanie w gazetach Unii Europejskiej jako kraju tez ma na celu Wbicie do ludzkiej swiadomosci tego ze unia Europejska jest poczatkiem panstwa globalnego.

sambo 27.05.2009 14:18

Jak czytam takie pierdoły jak przedstawione powyzej przez szacownego 1q2 to dochodzę do wniosku, że dla istnienia PO , PIS a dokładniej JarKacz jest dokładnie tym czym Wisła dla kiboli Cracovii i w główkach sie już nic nie może zmienić, nawet jeśliby ktoś nawet próbował 1q2 wytłumaczyć po ludzku - to i tak kula w płot.

Takich jest więcej co pokazuje przykład Karnowskiego i SoPOtu i myślę, że daja on żelaznei POparcie na poziomie 30% - jedynym chyba ratunkiem jest wyautwanie się Kaczyńskiego z polityki.

Brak Kaczyńskiego na scenie politycznej to spadek POparcia dla tej błazeńśkiej partii automatycznie o 30%

- innego wyjścia nie widzę obecnie i na przyszłe czasy a Karnowski powinien Kaczyńskiemu wysłać ogromne podziękowania, że to właśnie dzięki niemu może dalej być możnowładcą SoPOtu - Dzięki Ci Jarku, że jesteś - PO prostu... .

W pelbiscycie, czy można kraść czy też nie, bo tak mówi Kaczyński - wygra zawsze pierwsza opcja

tak samo z opcjami gwałtów i rabunków - o Zwiazku wypędzonych i innych pierdołach nie wspomne

Boomcha 27.05.2009 16:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MJ (Post 735542)
(...)"3. Państwa Członkowskie, w celu realizacji wspólnej polityki bezpieczeństwa i obrony, oddają
do dyspozycji Unii swoje zdolności cywilne i wojskowe, aby przyczynić się do osiągnięcia celów określonych przez Radę. (...)"

Oczywiście, co z resztą już robią wysyłając do walki z Serbami innych Słowian. Pamiętasz atak Serbów na ambasadę, której bronili policjanci z Polski i Ukrainy? Dowodził nimi ...Niemiec (wielu rannych, w tym ciężko a jeden Ukrainiec zginął).

Tyle, że w przypadku przyłączenia Śląska nie wysyłaliby żadnych innych wojsk niż swoje, tzn. unijne, ale akurat niemieckie.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez koyoot (Post 735677)
Nie zebym byl jakims czarnowidzem czy cos (...)

Korzystaj póki można myśleć i mówić co się chce i nie tłumacz się. :) Tak jakby wszystkie możliwe "scenariusze" w polityce musiały być "pozytywne" - przecież to bzdura. Tak samo jak to gadanie o "teoriach spiskowych". Jak ktoś kiedyś słusznie zauważył (chyba Michalkiewicz albo Ziemkiewicz) - historia świata to historia spisków.

MJ 27.05.2009 18:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Boomcha (Post 735807)
Oczywiście, co z resztą już robią wysyłając do walki z Serbami innych Słowian. Pamiętasz atak Serbów na ambasadę, której bronili policjanci z Polski i Ukrainy? Dowodził nimi ...Niemiec (wielu rannych, w tym ciężko a jeden Ukrainiec zginął).

Tyle, że w przypadku przyłączenia Śląska nie wysyłaliby żadnych innych wojsk niż swoje, tzn. unijne, ale akurat niemieckie.

Niestety tak. Tak się robi w wielu przypadkach, choćby na mecze do Warszawy nie jeżdżą Policjanci z Warszawy, a z Radomia czy innych miast. Tak samo tutaj - jak ktoś ma nadzieję, że się Wojsko Polskie zlituje nad nim, to popełnia błąd w myśleniui, bo to nie Polskia Armia gasić Powstania na Polskiej ziemi jeżeli takie w przyszłości będą.

Cytat:

Korzystaj póki można myśleć i mówić co się chce i nie tłumacz się. :) Tak jakby wszystkie możliwe "scenariusze" w polityce musiały być "pozytywne" - przecież to bzdura. Tak samo jak to gadanie o "teoriach spiskowych". Jak ktoś kiedyś słusznie zauważył (chyba Michalkiewicz albo Ziemkiewicz) - historia świata to historia spisków.
Niestety - ale mnie ciągle nurtuje jedno pytanie - właściwie na uj im ta władza?

Boomcha 27.05.2009 19:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MJ (Post 735890)
Niestety tak. Tak się robi w wielu przypadkach, choćby na mecze do Warszawy nie jeżdżą Policjanci z Warszawy, a z Radomia czy innych miast. (...)

To raczej dla bezpieczeństwa policjantów, żeby potem nie spotkali kogoś na ulicy. Tak myślę. Zupęłnie inny przypadek.
Cytat:

Tak samo tutaj - jak ktoś ma nadzieję, że się Wojsko Polskie zlituje nad nim, to popełnia błąd w myśleniui, bo to nie Polskia Armia gasić Powstania na Polskiej ziemi jeżeli takie w przyszłości będą. (...)

"Litość" to nie jest "kategoria" wojskowa. Rozkaz - to tak. Poza tym - mieliby to robić Polacy ze Śląska? To na 100% masz co najmniej zamieszki. Polacy spoza Śląska? To na pewno folksdojczom by tej polskiej ziemi nie oddali. Tylko Niemcy mogliby to zrobić, oczywiśćie bez mundurów z "SS", raczej jako mili, uśmiechający się kulturalni panowie, strzegący eurokonstytucji. W końcu to polskie bydło ktoś musi cywilizować (jeszcze by uznanie w tzw. Europei zyskali).
Cytat:

Niestety - ale mnie ciągle nurtuje jedno pytanie - właściwie na uj im ta władza?

Komu?

MJ 27.05.2009 21:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Boomcha (Post 735936)
To raczej dla bezpieczeństwa policjantów, żeby potem nie spotkali kogoś na ulicy. Tak myślę. Zupęłnie inny przypadek.
"Litość" to nie jest "kategoria" wojskowa. Rozkaz - to tak. Poza tym - mieliby to robić Polacy ze Śląska? To na 100% masz co najmniej zamieszki. Polacy spoza Śląska? To na pewno folksdojczom by tej polskiej ziemi nie oddali. Tylko Niemcy mogliby to zrobić, oczywiśćie bez mundurów z "SS", raczej jako mili, uśmiechający się kulturalni panowie, strzegący eurokonstytucji. W końcu to polskie bydło ktoś musi cywilizować (jeszcze by uznanie w tzw. Europei zyskali).
Komu?

Całkowicie zgadzam się z tym co napisałeś.

Komu? Unii.

Boomcha 28.05.2009 08:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MJ (Post 736049)
(...)Komu? Unii.

A po co włądza ludziom w ogóle?

Co do UE, to zgadzam się z Michalkiewiczem - to jest niemiecki pomysł na realizacje celów które mają od X wieku. Mówiąc o Polsce - UE przekształca polską gospodarkę, tak żeby nie konkurowała (przykład choćby stocznie) z gospodarka niemiecką (co jest oczywiste, bo praca w Polsce jest dużo tańsza) a ją dopełniała, uzupełniała. I to Niemcy będą zarządzali, będą właścicielami najnowocześniejszych technologii, innowacji itd. A Rosja ma dostarczać paliwo do tego niemieckiego silnika.

Rosji też to jest na rękę, bo gdzieś musi sprzedawać gaz i ropę a Chin wspierać nie chce, bo i tak sa już dość silni i któregoś dnia armia CHRL dostanie rozkaz "maszerować do Uralu" i tyle.

Można temat oczywiście rozwijać.

cpc 28.05.2009 08:45

"Gazeta Wyborcza": Każdy klient, kupując w sklepie alkohol, ma być filmowany i nagrywany na twardy dysk. Co kupuje, ile, wszystko z dźwiękiem i w kolorze - chce tego sejmowa komisja "Przyjazne państwo", informuje "Gazeta Wyborcza". Pomysł poparł Tadeusz Cymański w rozmowie w Radiu ZET.

http://wiadomosci.onet.pl/1979132,11,item.html

wiedzialem, ze Cymanski to koles, ktory czasem gada .......y no ale tutaj przeszedl samego siebie, najbardziej smieszy haslo "przyjaze panstwo" rozumiane jako inwigilacja dla naszego "dobra", zapedy totalitarne politykow sejmowych sa coraz ciekawsze

pan_premier 28.05.2009 09:04

dla mnie zadna nowośc. sskoro filmują mnie na dworcu jak jade na mecz to czemu nie w sklepie?

7 kotów 28.05.2009 09:11

I moze kilkunastu (-set ?) sprzedawcow opylajacych malolatom jabcoki straci licencje.

cpc 28.05.2009 10:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 736272)
I moze kilkunastu (-set ?) sprzedawcow opylajacych malolatom jabcoki straci licencje.

to walka ze skutkami a nie z przyczynami, od wychowywania dzieci sa rodzice a nie urzednicy, rownie dobrze mozna by zainstalowac kamery w prywatnych mieszkaniach bo przeciez istnieje powazny problem mlodych matek lub inaczej dzieci majacych swoje dzieci, zasada jest przeciez ta sama

moze kilkunascie (-set ?) mlodych matek uda sie uratowac przed przedwczesna ciaza...

a tak swoja droga kto nie pil jabcoka przed 18 tym rokiem zycia na tym forum niech pierwszy zainstaluje kamere :lol:

7 kotów 28.05.2009 10:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cpc (Post 736309)

a tak swoja droga kto nie pil jabcoka przed 18 tym rokiem zycia na tym forum niech pierwszy zainstaluje kamere :lol:

:lol:

Ale nie porownujmy zapylenia 14-latki z nazlopaniem sie gorzoly przez jej rowiesniczke. Niemoznosc zakupu belta nie rozwiaze problemu, ale go chociaz minimlnie ograniczy.

Nie sadze, zeby kamery sluzyly ku temu, ze siadajac do stolu w swoje urodziny dostajesz telefon:
"dzien dobry, tu Jolanta Wiadro z Komisji Walki z Alkoholizmem. W tym tygodniu zakupil pan 7piw, 3 butelki Wyborowej, 3 butelki Krakusa, jeden vermut i 2 tokaje. oprocz tego w srode o 14.25 wypil pan piwo "na miejscu" w sklepie spozywczm na os. Oswiecenia. Chcialam zaprosic pana na konsultacje."

sandbender 28.05.2009 10:48

Pomysł z nagrywarkami w sklepach jest tak durny, że aż boli gdy się o nim czyta.

MJ 28.05.2009 11:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Boomcha (Post 736232)
A po co włądza ludziom w ogóle?

Co do UE, to zgadzam się z Michalkiewiczem - to jest niemiecki pomysł na realizacje celów które mają od X wieku. Mówiąc o Polsce - UE przekształca polską gospodarkę, tak żeby nie konkurowała (przykład choćby stocznie) z gospodarka niemiecką (co jest oczywiste, bo praca w Polsce jest dużo tańsza) a ją dopełniała, uzupełniała. I to Niemcy będą zarządzali, będą właścicielami najnowocześniejszych technologii, innowacji itd. A Rosja ma dostarczać paliwo do tego niemieckiego silnika.

Rosji też to jest na rękę, bo gdzieś musi sprzedawać gaz i ropę a Chin wspierać nie chce, bo i tak sa już dość silni i któregoś dnia armia CHRL dostanie rozkaz "maszerować do Uralu" i tyle.

Można temat oczywiście rozwijać.

Ale czy ludzie wiedzą, że władza nie jest dla nich, ale dla tych co ją mają? Czy rozumieją że władza nie jest im do niczego potrzebna? Ludzie są chyba po prostu za mało rozumni, żeby pojąć że Bóg stwarza ludzi równymi, a nie władcami i poddanymi.

Michalkiewicz - kapitalny gość - mam podobne zdanie jak on i kwestiach Unii i w kwestii Żydów.

Co do Chin - Chiny z Rosją należą do SCO, ale wiadomym jest że to Rosja tego chce bardziej niż Chińczycy, i w którymś momencie Chiny kolonizujące już dziś Syberie (swoją drogą śmieszy mnie że ludzie nie mają pojęcia że Syberia to nie tylko takie obrazki jak ten drugi, ale również takie jak ten pierwszy : http://www.sbras.nsc.ru/consult/siberia_.htm , czy takie jak ten: http://media-cdn.tripadvisor.com/med...landscape.jpg). I się pytają na co Chińczykom Syberia bo przecież tam nic nie ma, bo to cała jest lodową pustynią, a nie mają pojęcia ze są tam m.in kopalnie złota czy największe na świecie złoża gazu ziemnego, a także miliardy drzew, potężne rzeki i ogólnie w wielu miejscach znakomite warunki do życia.), posiadające największą armię świata, wejdą do Rosji.

0 22 28.05.2009 11:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 735484)
:shock:
Niedługo to Kaczyńscy wraz z PiSem będą obwiniani już nie tylko za gruźlicę i koklusz, ale także za epidemię grypy tzw. "hiszpanki" na początku wieku... XX-tego.

Za rządów, tfu raczej za czasów "terroru i bezprawia":> , jakie panowało w czasach premiera JarKacza inicjatywa budowy tzw. "Widocznego Znaku" była blokowana przez polski rząd, zmieniło się to po "upadku tegoż reżimu" i dojściu do władzy jaśnie nam panującego rządu Donalda. Wówczas to ponoć (wiosną 2008) dogadać się miał w tej sprawie z rządem Anieli wszechautorytet Władysław Bartoszewski, który wycofał dotychczasowy sprzeciw Polski. Kolego z warszawskim kierunkowym wypadałoby się orientować w poruszanych przez siebie kwestiach:> .

http://www.rp.pl/artykul/92015.html

Warunkiem miało być ponoć trzymanie się z daleka od tej inicjatywy Eriki Steinbach. Gdzie Niemcy mieli ten warunek (i jak głęboko) pokazał nam cyrk sprzed bodaj pół roku z Eriką Steinbach w głównej roli i jej kandydaturą do Zarządu tej instytucji. Jakoś dziwne przeczucie mnie prześladuje, że jeszcze tej jesieni jej kandydatura powróci, co będzie kolejnym prztyczkiem w nos dla "Polaka Merkel".

Zapodaj jakies oświadczenie, ze Polska za czasów Kaczorów wydała oświadczenie, ze nie bedzie w tym czyms uczestniczyć. Krótka piłka.

P.S. I daj spokój z 'czasami rządów terroru i bezprawia', bo zły adres. Bardzo zły.

Pomijam juz dowcip o tym jak Polska mogla cokolwiek blokowac z rzeczy dotyczacych wewnetrzynych spraw Niemiec.

luk1964 28.05.2009 13:07

Brakuje narodowej prawicy w parlamencie. PIS utracił dużo ze swojego potencjału. Brakuje takich postaci jak Marek Jurek , Roman Giertych.
W tych wyborach będę głosowałna Prawicę Marka Jurka.

shad 28.05.2009 16:43

Cejrowski za popieranie Prawicy RP dostał bana w TVP. Nie puszczą w niedzielę jego Boso przez świat. Paranoicy, Tomka Lisa co robi agitkę w programie puszczają cały czas.

JEDREK76 28.05.2009 19:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 0 22 (Post 736336)
Zapodaj jakies oświadczenie, ze Polska za czasów Kaczorów wydała oświadczenie, ze nie bedzie w tym czyms uczestniczyć. Krótka piłka.

P.S. I daj spokój z 'czasami rządów terroru i bezprawia', bo zły adres. Bardzo zły...

Linka wrzuciłem po to abyś się zapoznał z treścią artykułu i przestał się błaźnić. Widzę, że brniesz dalej, cóż albo Jesteś ignorantem, któremu nawet nie chciało się kliknąć i poświęcić chwilę czasu, a następnie przyznać się do błędu, albo też masz problemy z przyswajaniem sobie prostego tekstu. Krótka piłka.

"[...]Po rozmowach Władysława Bartoszewskiego z Berndtem Neumannem już 0 północy w „Deutschlandfunk” jako pierwszą, najważniejszą informację podano, że polski rząd przestał blokować widoczny znak i że nic już nie stoi na przeszkodzie, aby go zrealizować.[...]"

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 0 22
...Pomijam juz dowcip o tym jak Polska mogla cokolwiek blokowac z rzeczy dotyczacych wewnetrzynych spraw Niemiec.

"[...] Sprzeciw Polaków był zadrą w sumieniu, mącił rosnące z roku na rok samozadowolenie naszych zachodnich sąsiadów. Aż do ostatnich wyborów w Polsce realizacja projektu upamiętnienia powojennych deportacji Niemców była wstrzymywana, gdyż SPD stawiała warunek włączenia do niego Polski. [...]"

Od siebie dodam jedynie, że SPD jest partią koalicyjną w tej chwili, więc bez ich zgody mogli sobie budować... zamki na piasku.

Aha jeszcze kilka linków z tego okresu, żebyś mi nie zarzucał, iż przytaczam teksty jedynie "reżimowej":> prasy.

http://wyborcza.pl/1,76842,4902586.html

http://www.tvn24.pl/0,1537856,wiadomosc.html

http://www.polskieradio.pl/jedynka/s...ykul13631.html [końcówka wywiadu z marca 2008 r., z P. Kowalem dotyczy "Widocznego Znaku" i stanowiska do niego poprzednich rządów, co zaskakujące nie tylko PiS-owskich]

Tutaj jeszcze, special for You (skoro takie masz problemy z poruszaniem się po necie:> ) interpelacja poselska w tej sprawie K. M. Ujazdowskiego i odpowiedź W. Bartoszewskiego.

http://www.gover.pl/k6/poslowie/szcz...iemiec-projekt

wolfy 28.05.2009 21:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cpc (Post 736259)
"Gazeta Wyborcza": Każdy klient, kupując w sklepie alkohol, ma być filmowany i nagrywany na twardy dysk. Co kupuje, ile, wszystko z dźwiękiem i w kolorze - chce tego sejmowa komisja "Przyjazne państwo", informuje "Gazeta Wyborcza". Pomysł poparł Tadeusz Cymański w rozmowie w Radiu ZET.

http://wiadomosci.onet.pl/1979132,11,item.html

wiedzialem, ze Cymanski to koles, ktory czasem gada .......y no ale tutaj przeszedl samego siebie, najbardziej smieszy haslo "przyjaze panstwo" rozumiane jako inwigilacja dla naszego "dobra", zapedy totalitarne politykow sejmowych sa coraz ciekawsze

Kto zapłaci za kamery?

Debilizm - to zbyt łagodne określenie.

A najlepsza jest nazwa komisji "Przyjazne państwo". Przyjazne, ale dla kogo?

0 22 28.05.2009 22:35

No, bardzo jesteś górnolotny i mądry (prosze o oświadczenie Kaczyńskiego, a Ty mi dajesz tekst dziennikarza i piszesz, ze jestem ignorantem, zacne) - ale dalej nie wrzuciłeś Kaczyńskiego w wersji 'nie uczestniczymy w tym'. Chce cytat. Proste zdanie. Bo wszystko to co dajesz to są opisy dziennikarzy, do których mam ograniczone zaufanie. Zdecydowanie ograniczone.

Fajnie, plus za zdanie Kowala. Ja chce słowa Kaczynskiego - bo o tym pisalismy i do tego się przyczepiłem.

I serio - odpusci z reżiomową itp bo ni to smieszne ni zabawne - chyba mnie z kimś mylisz.

JEDREK76 29.05.2009 00:10

:lol:
Z tekstów, które Ci przytoczyłem jednoznacznie wynika, iż po wizycie Bartoszewskiego odblokowana została blokowana przez poprzedni rząd (i koalicjanta niemieckich chadeków) inicjatywa. Skoro poprzedni rząd blokował, to chyba logicznym jest, iż stał za tym szef tegoż rządu?? Zresztą, zdanie PiSu w tej sprawie mogłeś poznać nie tylko poprzez wypowiedź Kowala, ale także przez interpelację ministra kultury i dziedzictwa narodowego w rządzie PiS-u, K. M. Ujazdowskiego, który co prawda w listopadzie 2007 r. wystąpił z tej partii, ale zdania w sprawie "Widocznego Znaku" nie zmienił ani On, ani PiS.

Jak widzę usiłujesz tutaj drogą "koncertu życzeń" wciąż przepchnąć swoją tezę, której dotychczas w żaden sposób nie poparłeś wypowiedzią jakiegokolwiek przedstawiciela PiS. Wobec powyższego może jednak to Ty zechcesz mi przytoczyć jakąkolwiek wypowiedź Kaczyńskiego, iż wyraża zgodę na budowę niemieckiego Centrum Wypędzonych, czy też nawet, że nie jest przeciwny tej inicjatywie??:>

Osobiście nie mam zamiaru marnować dla Ciebie swojego czasu i szukać "oświadczenia Kaczyńskiego" tak w sprawie "Widocznego Znaku", jak i w tej, że nie są wraz z bratem odpowiedzialni za epidemię "hiszpanki" na początku XX wieku.

P.S. Chyba nie posądzasz dziennikarzy o przychylność dla Kaczyńskich?? I raczej Krasnodębskiego nie "szufladkuj" w tym fachu, gdyż to naprawdę krzywdzące jest dla Niego.

P.S.2 Mimowolnie, po wrzuceniu w Google "Kaczyński wobec Widocznego Znaku", w pierwszym linku wyskakuje

http://www.rp.pl/artykul/90810.html

ale jakoś dziwnie jestem przeświadczony, że to również Cię nie przekona:lol: .

0 22 29.05.2009 02:37

Nooo, nareszcie wypowiedz Kaczora :) Dlugo, bo dlugo - ale najwazniejsze, ze sie udalo.

Jesteś zle przeswiadczony, bo w zasadzie mnie przekonało.

Strasznie szybko się denerwujesz. I co lepsze, bardzo szybko oceniasz ludzi po 2-3 zdaniach i od razu szufladkujesz. Juz wiesz, ze uwazam Rzepe za rezimowa, ze czytam wyborcza, ze ogaldam tvn, ze nie lubie Krasodebskiego i Kaczorów i w ogole pewnie niczym sie nie roznie od Niesioła, smieszy mnie Palikot i glosuje na Huebner. Zabawne :)

P.S. ":lol:"

MJ 29.05.2009 08:27

No i Jaro Kaczyński też zdrajca.

"J. Kaczyński w Radiu Maryja: "tak" dla Traktatu Lizbońskiego
Jarosław Kaczyński jest zwolennikiem ratyfikacji Traktatu Lizbońskiego, ale tylko po jednomyślnej akceptacji wszystkich członków UE. W obecnej wersji nie niesie on niebezpieczeństw dla Polski - przekonywał prezes PiS środowisko Radia Maryja.

- W żadnym wypadku nie możemy się zgodzić na to, żeby Traktat został przyjęty przy podważeniu zasady jednomyślności, bo to by oznaczało, że państwo europejskie może być podporządkowane jakiejś ważnej, fundamentalnej decyzji bez swojej woli. Krótko mówiąc: to by oznaczało, że państwa europejskie tracą niepodległość - ocenił J. Kaczyński podczas wieczornej audycji w Radiu Maryja i TV Trwam.

Podkreślił jednocześnie, że w jego ocenie sam Traktat nie odbiera krajom członkowskim atrybutów niepodległości.

- Po pierwsze Traktat Lizboński - tego w tej chwili nie ma - przewiduje procedurę wycofania się z UE, czyli jest to organizacja dobrowolna. Po drugie jest tam wiele elementów powodujących, że przy podejmowaniu decyzji uzyskaliśmy pewne zabezpieczenia przed narzuceniem czegoś większemu państwu europejskiemu jakim jest Polska - podkreślił J. Kaczyński.

- Stanowisko prezydenta, o ile je dobrze rozumiem, jest w tej chwili takie: póki nie ma zgody irlandzkiej - nie ma czego podpisywać, dlatego że Traktat nie istnieje. Traktat istnieje jeśli jest zgoda wszystkich - dodał.

Deklarację w sprawie Traktatu sprowokował prof. Jerzy Robert Nowak, który jako pierwszy został wpuszczony na antenę w części programu przeznaczonej na zadawanie pytań przez słuchaczy. Związany blisko z mediami redemptorystów publicysta wystąpił w imieniu "środowisk bliskich Radiu Maryja zdominowanych przez patriotycznie nastawionych Polaków, którzy widzą słusznie w Traktacie Lizbońskim zagrożenie suwerenności Polski i innych mniejszych i średnich krajów Europy".

- Czy można liczyć na jednoznaczne odrzucenie przez prezydenta RP możliwości podpisania Traktatu Lizbońskiego, który grozi umocnieniem tak groźnej dla nas supremacji Niemiec w Europie? - pytał prof. Nowak.

Prezes PiS przekonywał, że tego rodzaju obawy są nieuzasadnione. - W tej wersji, w której Traktat został uchwalony, ostatecznie przyjęty, gdzie wprowadzono jednak wiele zmian i to jest wielkie osiągnięcie obecnego prezydenta - on dla nas takich zasadniczych niebezpieczeństw nie stwarza - zapewnił J. Kaczyński. "

Trzeba Giertycha namawiać do powrótu chyba?

1q2 29.05.2009 14:19

http://bi.gazeta.pl/im/1/6664/m6664261.gif

Wygląda na to że sfałszowali dane bo to przeca nie może być żeby kraj rządzony przez najgorszy rząd w historii Polski, miał najlepszy wynik w Europie

sambo 29.05.2009 14:28

Dziękujemy ci PO - za to że jesteś PO prostu, bo za nic innego dziękować się nie da...

no sorry - w kwestii gospodarki, mogę podziękować za jedno - za obniżenia ustawowo kapitałów zakładowych spółki z o.o. i s.a

jedna decyzja a jak wpłynęła na PKB ha!

PS: ładnie widać tu strefę ERM2 i euro przy okazji

kerim 29.05.2009 15:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 737147)
http://bi.gazeta.pl/im/1/6664/m6664261.gif

Wygląda na to że sfałszowali dane bo to przeca nie może być żeby kraj rządzony przez najgorszy rząd w historii Polski, miał najlepszy wynik w Europie

czyli przekladając na nasze: mial bogaty 100pln stracił 6pln, drugi biedny miał 1pln i zyskał 0,8% , i jest dumny jak paw , obiecywal 3,7 % za 2009 , będzie strata ze 2-3% , jak to sprzeda ten dumny paw?

1q2 29.05.2009 15:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kerim (Post 737178)
czyli przekladając na nasze: mial bogaty 100pln stracił 6pln, drugi biedny miał 1pln i zyskał 0,8% , i jest dumny jak paw , obiecywal 3,7 % za 2009 , będzie strata ze 2-3% , jak to sprzeda ten dumny paw?

:D
no ja wiem że Ty byś wolał by u nas było -15 - byle tylko można było bardziej 'dumnemu pawiowi' dowalić ale na szczęście tak nie jest.
Wszyscy się pierdyknęli w obliczeniach więc to żaden argument , oczywiście że każdy by wolał być w sytuacji Niemiec, z minusem , niż naszej , z jakimś tam plusem - jednak sory winetu, tak dobrze to nie ma, chyba że wychodzisz z założenia że 50 lat komuny to tez wina PO.

A wyniki są dobre, nawet nie w kontekście 'starej' Europy, a post komunistycznych krajów i to jednak o czymś świadczy.
Gdzie oczywiście to nie powód by robić owacje na stojąco obecnemu rządowi bo to pewnie zasługa bardziej, w miare stabilnej sytuacji naszego kraju, niż jednego , czy dziesiątego polityka - nie wiemy co bedzie za rok, czy dwa, w kontekście innych krajów ale wiadomość ta, jedna z niewielu pozytywnych - cieszy.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:48.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl