Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nasi piłkarze – fakty, opinie, komentarze / ploteczki, auta, tatuaże ;-) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1627)

serek.c2 04.07.2020 16:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez siara (Post 1553292)
Jako osoba wierząca i praktykująca, nie czuje się urażony. Ciekawe ilu z oburzonych pójdzie jutro na mszę

Ja wielkim katolikiem nie jestem, rozumiem jednak, że ktoś poczuł się urażony.

Będąc "w gościach" szanuję wiarę i tradycje tubylców, chciałbym by działało to też w drugą stronę ;)

pasjonat 04.07.2020 16:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekm (Post 1553289)
Turgeman przyjeżdża do Polski i obraża wierzących Polaków. Tu nie Izrael.

https://twitter.com/PKarpiarz/status...70185765826561

A tak poza tym, wszyscy zdrowi?

czaro 04.07.2020 16:38

Ja to nie wiem, czy chodziło o zasłanianie krzyża czy o napięcie skóry, żeby ładniej wyszło zdjęcie. Jeśli zasłaniał, to mógł sobie darować, ale nie darował, a intencje miał fajne, na ten moment czuje się członkiem klubu i cieszy z utrzymania w lidze. Innymi słowy, nawet jeśli zasłaniał, to dlatego, że jara się drużyną, a nie polskim krzyżem. Wszystko gra, a prawdziwi katolicy i patrioci niech zaczną naprawianie świata od swojego postępowania, a nie odbierania wolności innym.

Nota bene dziś mamy rocznicę pogromu kieleckiego.

serek.c2 04.07.2020 16:43

Odbierania wolności innym? I jeszcze pogrom kielecki... poważnie?

czaro 04.07.2020 16:48

A tak mi się skojarzyło przy okazji rozbudzania podziałów między ludźmi i klimatu ura bura patriotyzmu. Spokojnie, niczego nie porównywałem i czuję różnicę : )

Ogryzek 04.07.2020 17:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1553300)
Ja to nie wiem, czy chodziło o zasłanianie krzyża czy o napięcie skóry, żeby ładniej wyszło zdjęcie. Jeśli zasłaniał, to mógł sobie darować, ale nie darował, a intencje miał fajne, na ten moment czuje się członkiem klubu i cieszy z utrzymania w lidze. Innymi słowy, nawet jeśli zasłaniał, to dlatego, że jara się drużyną, a nie polskim krzyżem. Wszystko gra, a prawdziwi katolicy i patrioci niech zaczną naprawianie świata od swojego postępowania, a nie odbierania wolności innym.

Nota bene dziś mamy rocznicę pogromu kieleckiego.

Czyli rocznice pogromu inspirowanego przez UB, no ale tego w GW nie przeczytasz.

czaro 04.07.2020 20:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1553305)
Czyli rocznice pogromu inspirowanego przez UB, no ale tego w GW nie przeczytasz.

Błagam, daj mi spokój. Wchodzę tu popisać o piłce.

Zaatakowano piłkarza Wisły, chociaż facet najwyraźniej miał dobre intencje, więc wziąłem go w obronę i zaznaczyłem, że nie ma się co nakręcać na podziały etniczne i wyznaniowe. Jakie to ma znaczenie, kto skąd pochodzi i w co wierzy, ważne, że jest dobrym człowiekiem (a w kontekście Wisły - także dobrym piłkarzem). Przy okazji wspomniałem o historycznej rocznicy skrajnych konsekwencji takiego nakręcania się - zwłaszcza w takim dniu, można wrzucić na luz.

A Ty mi wyskakujesz z jakimiś hasłami o Wyborczej dla ćwierćinteligentów (nota bene w wyborczej piszą i o UB, i o KBW, zobacz np. tu: https://wyborcza.pl/alehistoria/7,16...u-chlopca.html).

Arkadiusz.Czerepach 04.07.2020 22:56

wszystko zalezy czy była intencja

santiago_1986 04.07.2020 23:30

No cóż sam się podłożył - mógł po prostu wrzucić Białą Gwiazdę. Chcący czy nie powinien napisać 2 zdania o szanowaniu wiary i przekonań kibiców Wisły (jakie one by nie były). Temat zostałby zamknięty w 2 minuty, a mamy teraz ważniejsze problemy.

Tak na marginesie ja się nie dziwię, że kogoś to wkurzyło - jak pisał serek.c2 jak przyjeżdżasz w gości to wypada szanować gospodarza.

Arkadiusz.Czerepach 04.07.2020 23:53

a tak na marginesie , to on praktykuje judaizm ?

bo cieszynki wczoraj, to miał raczej takie satanistyczne

MaLk 05.07.2020 00:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1553324)
a tak na marginesie , to on praktykuje judaizm ?

bo cieszynki wczoraj, to miał raczej takie satanistyczne

Gdybym miał oceniać po jego zachowaniu, to wygląda na ortodoksyjnego wyznawcę judaizmu.

Stąd zresztą to zasłonięcie nie miało zapewne charakteru obrażającego w kierunku chrześcijaństwa, a było raczej chęcią uniknięcia bałwochwalstwa z punktu widzenia swojej religii.

Inaczej rzecz ujmując - dla ortodoksyjnego Żyda niedozwolonym bałwochwalstwem (awoda zara) byłoby zamieszczenie na swoim profilu znaku krzyża, będącego symbolem innej religii. Ściśle przestrzegając tegoż przykazania, chciał tak zamieścić symbol Wisły, aby jednocześnie nie złamać zakazu.

Chłopak po prostu nie chciał "zgrzeszyć"...

Ogryzek 05.07.2020 06:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1553314)
Błagam, daj mi spokój. Wchodzę tu popisać o piłce.

Zaatakowano piłkarza Wisły, chociaż facet najwyraźniej miał dobre intencje, więc wziąłem go w obronę i zaznaczyłem, że nie ma się co nakręcać na podziały etniczne i wyznaniowe. Jakie to ma znaczenie, kto skąd pochodzi i w co wierzy, ważne, że jest dobrym człowiekiem (a w kontekście Wisły - także dobrym piłkarzem). Przy okazji wspomniałem o historycznej rocznicy skrajnych konsekwencji takiego nakręcania się - zwłaszcza w takim dniu, można wrzucić na luz.

A Ty mi wyskakujesz z jakimiś hasłami o Wyborczej dla ćwierćinteligentów (nota bene w wyborczej piszą i o UB, i o KBW, zobacz np. tu: https://wyborcza.pl/alehistoria/7,16...u-chlopca.html).

Sam zacząłeś puszczać bąki i wylazłeś z "pogromem kieleckim". Po co? Nie rób z siebie teraz ofiary.

Matios98 05.07.2020 07:28

Ludzie dajcie spokój, chłop chciał się podlizać, ale jak to mawia Rafał Boguski "wyszło jak wyszło" i ostatecznie walnął gafę, nie ma co filozofować i go na siłę usprawiedliwiać, ani też robić rabanu. kibice Wisły to są jednak nienormalni, zamiast się chwilkę pocieszyć, że się udało utrzymać, to trzeba wyjeżdżać tu z jednej strony z obrazą uczuć religijnych, a z drugiej z pogromem kieleckim.... ja jebie.

Ogryzek 05.07.2020 07:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1553325)
Gdybym miał oceniać po jego zachowaniu, to wygląda na ortodoksyjnego wyznawcę judaizmu.

Stąd zresztą to zasłonięcie nie miało zapewne charakteru obrażającego w kierunku chrześcijaństwa, a było raczej chęcią uniknięcia bałwochwalstwa z punktu widzenia swojej religii.

Inaczej rzecz ujmując - dla ortodoksyjnego Żyda niedozwolonym bałwochwalstwem (awoda zara) byłoby zamieszczenie na swoim profilu znaku krzyża, będącego symbolem innej religii. Ściśle przestrzegając tegoż przykazania, chciał tak zamieścić symbol Wisły, aby jednocześnie nie złamać zakazu.

Rozumowanie godne czołowego mełameda

Ciekawe jakby tak jakiś Polak grający w Izraelu albo kraju Arabskim zakrył menorę gwiade Dawida albo półksiężyc w herbie czy też byś taki wywód napisał? I jak zareagowaliby miejscowi kibice?

OSC.N. 05.07.2020 07:57

Ludzie, dajcie spokój. Głupio wyszło, ale nie stawiajmy tej sytuacji jako "być albo nie być" w Wiśle.
Założę się, że większość z tych najbardziej "obrażonych religijnie" ostatnio w kościele było 3 lata temu na ślubie kolegi, a Komunię przyjmowali na własnym bierzmowaniu.
Nie mieszajmy geopolityki i kwestii wiary do piłki (tak wiem, to Alon zaczął). Pomógł nam się utrzymać w bardzo dużym stopniu i za to Go rozliczamy, bo po to był sprowadzony, a nie w celu krzewienia takiej czy innej religii...
Pozdr OSC.N.

Arkadiusz.Czerepach 05.07.2020 09:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1553325)

zasłoniecie krzyża na herbie oczywiście można tak wytłumaczyć , ale mi chodziło o to :

https://i.imgur.com/c746bvw.png

istny belzebub

OSC.N. 05.07.2020 09:26

Ja tam widzę wiślackie "W" w wersji alternatywnej ;)
Pozdr
OSC.N.

czaro 05.07.2020 11:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1553327)
Sam zacząłeś puszczać bąki i wylazłeś z "pogromem kieleckim". Po co? Nie rób z siebie teraz ofiary.

Jeśli ktoś tu jest ofiarą, to ty - ciemnoty.

Toeju 05.07.2020 11:36

@Arkadiusz.Czerepach

Co? Jaki Belzebub?

Ogryzek 05.07.2020 12:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1553352)
Jeśli ktoś tu jest ofiarą, to ty - ciemnoty.

Nie pozwalaj sobie "wielce oświecony" ćwoku

FraMat 05.07.2020 13:47

Umówmy się, że ten gest Alona wypadł nieciekawie.
Nie manifestuje się swojej wiary jednocześnie obrażając wiarę gospodarza i pracodawcy.
To tak jakby muzułmanie nie chcieli grac w reprze Szwajcarii, Szwecji, Danii, Finlandii, Anglii, Grecji, Islandii, Serbii.
Wszędzie tam jest gdzieś umieszczony krzyż.

Alon przegiął i tyle.
Ale też nie ma co się nad nim znęcać.
Można się z niego pośmiać i tyle.

skarabeus 05.07.2020 15:13

Tzn, przepraszam, bo nie rozumiem, w ktorym miejscu obrazil chrzescijanstwo?

maciekkk 05.07.2020 15:29

Ludzie są .......nieci...

KOALIK 05.07.2020 16:22

"Wyklęci" są przewrażliwieni na punkcie pewnych spraw, ale nie przeszkadzało im okradanie własnego klubu. Tak samo jest z tym dbaniem o rodzinę. Rodzina to niby rzecz święta, ale nic sobie nie robią z wieloletniej i hierarchicznej pedofilii w kościele + ostatnie ułaskawienie gwałciciela własnej córki przez Długopisa.

FraMat 05.07.2020 17:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skarabeus (Post 1553372)
Tzn, przepraszam, bo nie rozumiem, w ktorym miejscu obrazil chrzescijanstwo?

Nie obraził chrześcijaństwa.
Tego się nie da zrobić.
Zachował się głupio wobec ludzi, dla których takie symbole wiary jak na przykład krzyż są nierozerwalnie związane z historią ich kraju i jego kulturą. Dodatkowo znajdują się w tym, co jest znakiem rozpoznawczym klubu, który go zatrudnia.

To tylko głupota. Nie ma sensu więcej się nad nim pastwić.

FraMat 05.07.2020 17:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOALIK (Post 1553377)
"Wyklęci" są przewrażliwieni na punkcie pewnych spraw, ale nie przeszkadzało im okradanie własnego klubu. Tak samo jest z tym dbaniem o rodzinę. Rodzina to niby rzecz święta, ale nic sobie nie robią z wieloletniej i hierarchicznej pedofilii w kościele + ostatnie ułaskawienie gwałciciela własnej córki przez Długopisa.

sorry, ale jesteś debilem.

proszę o bana jeśli trzeba, ale swojego zdania nie zmienię

skarabeus 05.07.2020 18:17

Ale co on zrobil z tym krzyzem bo nadal nie rozumiem.

rafkur 05.07.2020 18:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOALIK (Post 1553377)

Rozumiem, że jesteś sąsiadem tej rodziny i wiesz lepiej jak było? Czy wiedza aby nie pochodzi z TVN?

Arkadiusz.Czerepach 05.07.2020 18:22

zasłonił krzyż wieńczący szczyt herbu SA żeby zrobić mu zdjecie na instastory

fajnie by było może jakby sie odniósł czy on w ten sposób "usunął" krzyż , czy po prostu herb chcał wyeksponować (naciągnąć ten zagłówek chyba)

czaro 05.07.2020 19:35

Koalik chciał chyba powiedzieć, żeby nie mieszać bigoterii i nienawiści w sprawę Turgemana, tylko zrobił to w swoim stylu.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafkur (Post 1553383)
Rozumiem, że jesteś sąsiadem tej rodziny i wiesz lepiej jak było? Czy wiedza aby nie pochodzi z TVN?

W internecie opublikowano wyrok SA w tej sprawie, niektóre media jakościowe próbowały to wyjaśnić, więc aż taką enigmą ta sprawa nie jest.

Ale może odpuśćmy sobie te plemienne podziały polityczne, bo są one równie głupie, jak okładanie się pałkami przez kibiców piłkarskich w imię miłości do klubu : )

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:40.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl