![]() |
Cytat:
|
troche to ironia. moze niejasno sie wyrażam :D napewno wiecej goli Dawid strzelił w sparingach niz w karierze Wislackiej, no te 21 goli dla Amici to jednak coś. u nas też w sparingach strzelał czyż nie ?
|
Z przyjściem Dawidowskiego do Wisły wielu z nas wiązało wielkie nadzieje, bo to naprawdę był czołowy gracz ligi.
|
Cytat:
|
Źle ci się wydawało. Nie musieliśmy go brać w pakiecie z Zieńczukiem. W dodatku wówczas Dawidowski był już uznanym graczem ligowym i etatowym reprezentantem kraju. Zieńczuk z kolei był dopiero wschodzącą gwiazdą, a występami w Wiśle miał ugruntować swoją pozycję. Poza tym rzeczywiście ciekawy to pakiet, że za obu zapłacono prawie tyle samo, w dodatku niemało. Żeby było jasne, nie jestem fanem Dawidowskiego, zresztą w czym miałbym mu kibicować, zjadaniu czipsów na trybunach?
|
Cytat:
Jesteś pewny że nie było takiego warunku? |
tez jestem pewny, ż Dawidowskiego wcisneli nam w pakiecie
|
Pewność mają tylko ci, którzy osobiście przeprowadzali transakcję. My, kibice wiemy to co zaserwowali nam dziennikarze. Nie wydaje mi się jednak sensowne dopłacanie do Zieńczuka 400 tys. euro za piłkarza, co do którego klub nie jest przekonany. W końcu za sumę 900 tys. euro, jaką wydano na obu zawodników łącznie, w tamtych czasach możnaby pozyskać lepszego piłkarza niż Zieńczuk. W dodatku wówczas klub wypłacałby jedną, a nie dwie (wysokie) pensje. Po zebraniu tego wszystkiego do kupy odpowiedź dotycząca zakupu "Dawida", jakoby na doczepkę, nasuwa się sama. A fakt, że Dawidowski był wtedy czołowym piłkarzem nie podlega żadnej dyskusji.
|
Też mi się wydaje, że Dawidowski był wtedy bardziej uznanym graczem. Jeśli już ktoś był na doczepkę w tym transferze to był to Zieńczuk.
|
W tamtym okresie Dawidowski byl mniej wiecej jak Nowak dzisiaj. Jak nie jest kontuzjowany to gra niezle, ale kontuzje lapie czesto.
|
Cytat:
dlatego min Nowakowi zdecydowanie Nie przyjdzie i 80% sezonu bedzie pijawką na kontrakcie |
Jaką pijawką? ZUS by mu płacił...
|
Cytat:
Te sprawy sprzed 6-7 lat nie sa dla mnie zamierzchłą histroią ale niemal dniem wczorajszym. Byc może oficjalnie nikt nie powiedział wtedy, że Amika chce wykorzystać naszą chęć zakupu Zieńczyka, żeby upchnąć nam kontuzjogennego Dawidowskiego, ale wtedy tak to wyglądało. A fakt, że Dwidowski nigdy nie był czołowym piłkarzem ligi dla mnie nie podlega dyskusji. Był dobry w Amice i jak na Amikę, tak jak Niedzielan jest dobry na Ruch i tylko na Ruch |
Cytat:
|
Cytat:
Nie mam pojęcia po co go kupiliśmy i nie pamiętam jak to dokładnie wyglądało, natomiast na pewno priorytetem był Zieniu jako następca Kosy. Do Amiki to my nigdy szczęścia nie mieliśmy - najpierw nas wyruchali w drugiej lidze(słynne 1-4 ze Ślęzą) , potem Zieniu+Dawidowski, później Dudka za którego gdyby nie Leo,nikt nie dał nawet 1/3 tego co wzieliśmy.Żeby było mało to jeszcze nam Kryszała upchnęli ,co było prawdziwym majstersztykiem. |
Do FraMat: W porządku, w końcu każdy ma swoje subiektywne odczucia. Szanuję twoje stanowisko, jednak się z nim nie zgadzam. Na wstępie napiszę, że również dla mnie tamte czasy nie są zamierzchłą historią. Sądzę natomiast, że na twoją bardzo krytyczną ocenę Dawidowskiego wpływa jego nieudana przygoda z Wisłą. Zanim "Dawid" trafił do nas, z roku na rok grał lepiej. W każdym kolejnym sezonie strzelał więcej bramek. Odpowiednio 1, 5, 7, 9 i 12 w samej lidze. Do sezonu bezpośrednio poprzedzającego transfer do Wisły kontuzje praktycznie go omijały. A i nawet w tym ostatnim sezonie zagrał w 14 spotkaniach, w których zdobył 2 gole. To prawda, że nie był to wynik rzucający na kolana, ale jeśli miałbym być złośliwy, to napiszę, że przymierzany do Wisły Dawid Nowak może pochwalić się takim samym wynikiem. Fakt ten nie przeszkadza w określaniu go mianem czołowego piłkarza ligi (nota bene poleca go sam Paweł Brożek). Warto zauważyć, że Dawidowski nie zawsze występował na pozycji napastnika (tak było na przykład w meczu el. ME 2004 ze Szwecją rozegranym w Solnej). Patrząc na jego osiągnięcia, działacze Wisły mieli prawo liczyć, że będzie dużym wzmocnieniem. Na zakończenie napiszę, że zdarzyło mi się oglądać go na żywo na stadionach ekstraklasy (nie w meczach przeciwko Wiśle) i nietrudno było spostrzec, że na boisku nie był ustawiany jako typowy snajper. Odmawianie Dawidowskiemu bycia czołowym piłkarzem w lidze nie jest moim zdaniem fair. Mowa przecież o piłkarzu, który w ciągu niecałych 2 lat rozegrał 10 spotkań w reprezentacji Polski, w tym 4 eliminacyjne do Euro 2004, za którego zapłacono 400 tys. euro. Prezesowi Cupiałowi pieniądze musiałyby chyba się uszami wysypywać, żeby za ligowego szaraka zapłacił prawie pół miliona. Jeśli spojrzymy na ostatnie okienka transferowe, to trzeba stwierdzić, że chyba się nie wysypują.
|
Cytat:
jakoś nigdy nic nie szło z Amiki kupić a tu nagle oddają nam 2 "gwiazdy" z tym że nam głownie zależało na Zieńczuku który wydawał sie najlepszym zastępca Kosy po odstrzeleniu Brasili i Edno Dawidowski to był niezły gracz ale żadna gwiazda a mówiło sie że łapie dość często kontuzje i jakoś po podpisaniu kontraktu od razu sie "połamał" |
Cytat:
Ale Kryszał to byl przeciez zaufany kumplowski transfer złotoustego wąsacza Engela .... Svitlica od Okuki przeciez tez byl Wislakiem ...hahahaha do dzis nie moge w to uwierzyc.... |
Svitlica jak każdy wie to był kompletny nie wypal , to nie to co za czasów jego gry w Legii. Do dziś nie mogę zapomnieć jak odebral nam wtedy na Reymonta mistrzostwo strzelając w końcówce nad Ivanem Trabalikiem , doprowadzając do remisu. Także złe wspomnienia mam jeśli chodzi o tego piłkarza.
|
ktoś zna jakieś motywy odwołania Wilczka?
|
Witam, przyłączam się do prośby Massouda. Mam serdeczny i gorący apel do adminów o zainicjowanie jak najszerszej dyskusji dot. osoby Marka Wilczka. Ja swój krótki wpis umieściłem w komentarzach. Mam do was koledzy wiele żalu o blokowanie kont w sytuacjach kompletnie absudralnych, pokażcie że potraficie zrobić coś pozytywnego. Czekam z utęsknieniem na naj najwięcej informacji, jakieś anegdotki, ciekawostki, bardzo chetnie przyłączę sie do dyskusji.
|
http://www.futbol.pl/artykul/76309.html
trochę mnie zatkało... nikola nowym kapitanem korony. wzór dla piłkarzy młodego pokolenia:) |
A mimo Jego wad to właśnie brakuje mi takich charakternych piłkarzy "z jajami". Był jaki był ale ile to szczęścia dał jak wsadził bramkę Iraklisowi, fartem bo fartem ale strzelił. Fajna postać, szkoda, że niespełniony talent, bo fakt faktem Korona czy Wisła to nie są jakieś wielkie progi...
|
Cytat:
|
nierówno pod sufitem i alkohol - ta mieszanka i niego to wybitny przyklad
|
Grzegorz Kaliciak w Starcie Bogdanowice
http://i3.fmix.pl/fmi1191/d6eea1f90029ee814b66956e http://www.lokalna.com.pl/main.php?act=czyt&artid=16655 http://i2.fmix.pl/fmi1400/c2a2101d000264e24b6fcd21 |
Jean Paulista: Chciałbym skończyć karierę w Wiśle
http://futbolnet.pl/wiadomosci/jean-...ariere-w-wisle |
Jeśli trzyma tą dyspozycję i nie zarządałby sporej kasy to czemu, nie? :P
Oczywiście żartuję, raczej nie ma szans na jego powrót... Spoko zawodnik z niego był, nigdy nie zapomnę tej bramki: http://www.youtube.com/watch?v=jB6UK...eature=channel |
racja , ładna niezapomniana bramka upokarzająca także naszego byłego gracza Dolhę . Ale ja nie zapomnę nigdy tej bramki :http://www.youtube.com/watch?v=kS6tF2RO0Lg
|
Strzał życia :D Jak to powiedział komentator "stadiony świata".
Fajną bramę 'sięknął' też w Pucharze Polski strzelając plecami (nabił go obrońca wybijający piłkę) :D |
a z kim to była bramka ta bramka ??
|
http://www.youtube.com/watch?v=QDKlwHjZ8lo
od 4:50 Przeciwko Lechowi, jednak nie plecami (źle pamiętałem) tylko kolanem :D |
...a pamietacie takiego piłkarza który grał u nas(mało).
Nazywał się Hristu Chiacu.U nas sie nie sprawdził tymczasem w tej chwili jest podstawowym graczem v-ce mistrza Rumunii FC Timisoara.Zastanawiające jest, że nasze fachury nie wiem czy się nie znają czy też nie mają przysłowiowego nosa do zawodników,ale faktem jest że Ci co odeszli od nas z powodzeniem radzą sobie w duzo silniejszych ligach.Kolejny przykład z historii najnowszej-Cebanu za słaby w Wiśle ...wystarczająco dobry dla mistrza Rosji. Ciekawe... |
A mnie właśnie rozpierdala taki tok myślenia.
To samo teraz jest z tym Milanem Jovanovicem, którego Legia mogła mieć 50 lat temu, a teraz grać będzie na Anfield Road. I teraz znawcy o jaka ta Legia głupia, a pewnym jest że wtedy wyśmiewali niedoszły ruch transferowy Warszawiaków. Takich przypadków jest multum. I tak karuzela się kręci. I jak sam piszesz "nie sprawdził się w Wiśle", dokładniej pisząc w 11 meczach 1 gol. A i nie przypominam sobie żeby kibice byli z niego zadowoleni, może jakaś garstka. Więc o czym mowa? nie sprawdził się to wylot. A co będzie za parę lat Bóg jeden wie. Wielce prawdopodobne że będziemy testować / mieć w składzie jeszcze niejednego przyszłego zawodnika Mistrza Rosji, Rumunii czy Holandii. I to nie tyczy się i wyłącznie Wisły, ale wszystkich klubów, nie tylko tych z Polski. Nie sposób tego nie uniknąć. Dajmy na to że z Ba nie podpiszemy, a przypomnę tylko że pewien portal rzucający gównem po wszystkich, nazwy chyba nie muszę podawać oczywiście wyśmiał Wisłę i jej próbę zakontraktowania tego piłkarza. I daje sobie przyrodzenie uciąć że gdy tylko Ba sprawdzi się gdzieś w silniejszej lidze w topowym zespole będą .......ić jaka ta Wisła tępa była nie próbując o niego walczyć. Oczywiście nie tyczy się to tylko tego portalu. Ba to przykład, pierwszy lepszy z brzegu. |
Dzięki Derek , no tak to przeciwko Lechowi w PE gdy wygraliśmy 3 :2 ,pamiętam oglądałem ten mecz , przypadkowa ale nawet ładna bramka lobująca bramkarza :) bardzo lubiłem Jaśka mimo , że nie zawsze mieścił sie w podstawowej 11 to dla mnie był jednym z lepszych zawodników Wisły. A co do Hristu to fakt u nas się nie sprawdził , pamiętam tylko jego bramkę w końcówce na 1 :1 z brazylijską Pogonią w Szczecinie oraz bramkę z Sevilla na 100 lecie klubu . Zaś ogólnie to słaby piłkarz był na nasz zespół . Aż dziw , że teraz się mieści w pierwszej 11 FC Timisoara . Czyżby tam lepiej pasował do koncepcji drużyny ?? Albo polepszył własne umiejętności , lub może to Wisła się na nim nie poznała tak jak na Cebanu ?? Na prawdę nie wiem co o tym sadzić.
|
Element, popieram to co napisałeś. To samo jest z Frankiem Ribery. Kiedyś Galatasaray rozwiązal z nim kontrakt bo stwierdzili, że za cienki i takich to mają u siebie na pęczki. Przygarnął go wtedy OM. I gdzie teraz jest Ribery a gdzie Galatasaray? Chyba nie muszę pisać...
|
Cytat:
...odnosze wrażenie że zbyt często i za długo przebywasz na "portalu rzucającym gównem po wszystkich" |
Cytat:
O tym Jovanovicu czytałem jeden artykuł, w którym było tak, że pierwsze zdanie mówi o tym, że Legia nie poznała się na jego talencie, a cała pozostała część artykułu mówi o tym, że gość po zupełnie nieudanych przygodach z klubami wschodnimi uniósł się dumą i odmówił u nich testów, a dalej piszą, że TERAZ W LIVERPOOLU nie będzie ich przechodził.:lol:Typowa dziennikarska manipulacja. |
Cytat:
te testy stranierich w naszej lidze to jakaś parodia i chyba jakis polski patent na szukanie graczy a co do Jovanovica to po pierwsze tacy gracze nie przyjeżdżają na test, wstydem nie jest nie dac sobie rady w Szachtarze czy Lokomotivie , a po następne gość od razu był gwazdą w Liege i tak przez 4 lata a Legiunia ma juz nie jedną taka wpadkę bo chyba nikogo nie wyciągnęli a wielu ciekawych skreslili My takich wpadek nie mamy bo zwyczajnie taki złom testowaliśmy :) a co do tego portalu to najsmutniejsze jest to że najczęściej ma racje idealnie wpasował sie w piłkarską rzeczywistość :) |
34-letni piłkarz dobrze wspomina rozstanie z Wisłą. - Mam dobry kontakt z Bogusławem Cupiałem. Zaproponował mi, abym został w innym charakterze. Na przykład skauta - powiedział Cantoro.
Futbol.pl :) |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:41. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl