![]() |
fota 18 zobaczyć Pawła jak biegnie takie bezcenne:-)
mały off |
Cytat:
Poszedł za mniej, ale nie w tym rzecz. Wymień proszę nazwiska tych "piłkarzy w polskiej lidze", którzy będą reprezentowali poziom Diaza i kosztują 300 tyś. zł. ps. Z takimi umiejetnosciami rozumiem, ze juz od kilka lat robisz w scoutingu? Szkoda by bylo zmarnowac talent. |
Politykę transferową Wisły w tym oknie transferowym trafnie podsumowali na interii "
Pod względem finansowym największym wygranym tego okna transferowego jest Wisła. Wicemistrzowie Polski sprzedając trzech piłkarzy: Arkadiusza Głowackiego, Marcelo i Juniora Diaza zarobili około pięciu milionów euro. Transfery te były jednak typowym wyprzedawaniem rodowych sreber przez upadającego arystokratę. Na jakiś czas uratowano klubowy budżet, natomiast pod względem sportowym nastąpiła totalna degradacja. W klubie do połowy sierpnia nie było dyrektora sportowego, nowy prezes pracę rozpoczął dopiero 1 lipca. To spowodowało totalny chaos przy pozyskiwaniu piłkarzy. Skauci - Zdzisław Kapka i Edward Klejndinst do transferów wytypowali tak przeciętnych piłkarzy jak: Milan Jovanić, Erik Cikosz, Gordon Bunoza czy Dragan Paljić. Niewiele do zespołu wnosi Andres Rios. Uczestnik finałów mistrzostw świata z reprezentacją Hondurasu - Osman Chavez jest już w kubie prawie miesiąc, ale na razie wsławił się tym, że kierowana przez niego defensywa w meczu Młodej Ekstraklasy z Polonią Bytom straciła cztery gole. Sytuację miało poprawić zatrudnienie dyrektora sportowego z Holandii Stana Valckxa. Początek jego pracy przy Reymonta okazał się jednak fatalny. Zgodził się na transfer Juniora Diaza, a w zamian pozyskał rezerwowego w zespole drugiej ligi tureckiej, zapuszczonego pod względem fizycznym Marokańczyka - Nourdina Boukhariego. To był dobry piłkarz, ale kilka lat temu, gdy strzelał bramki dla Ajaksu. Poza tym, po co drużynie kolejny pomocnik, skoro Wisła w defensywie ma bodaj najgorszą sytuację kadrową spośród wszystkich zespołów w Ekstraklasie?" |
Cytat:
|
Cytat:
Psy szczekają karawana jedzie dalej. |
Świetnie napisane. Niestety oddaje cała prawdę o Wiśle. Jak mówiłem o 5 miejscu po jesieni to byłem optymistą. Nie wiem czy zaskoczy Legia czy nie.Bo gówno mnie to obchodzi,wiem, że będziemy się męczyć w każdym meczu.
|
Ciekaw jestem co będzie w następnych dwóch okienkach, wtedy to dopiero komedia będzie:
W zimie: Odchodzi na emeryture Cleber plus Pawełkowi kończy się kontrakt W lecie: Czterech zawodników wypożyczonych było na rok (Cikos, Chavez, Rios i Bukhari) - już widzę jak wszystkich kupują... Plus kontrakty kończą się dla Żurawskiego, Piotra Brożka i Sobolewskiego. |
Cytat:
Chyba tylko w przegranych i w tym na Ł3. E: Czyli męczyliśmy się od początku do końca. Nihil novi w lidze, tylko inni podwykonawcy. |
No ale w tamtym seoznie przegraliśmy ich mało ;-)
|
za to w tym przegramy dużo...
|
Dobra, chyba to już naprawdę koniec i żadna niespodzianka nas raczej nie czeka.
Można więc podsumować okienko transferowe. Nie będę się rozpisywał, fakty są takie: 1. Odeszli: Głowacki, Marcelo i Diaz - za łączną kwotę ok. 6 mln €. Plus pozbycie się Alvareza, Jopa oraz Singlara i ogłoszenie przez Clebera, że kończy karierę w zimie. Mało odkrywcze stwierdzenie, że całkowicie zdemontowaliśmy nieźle działający blok defensywny, czyli fundament na którym buduje się całą drużynę. 2. Przyszli: Jovanić, Bunoza, Chavez, Cikosz, Kowalski, Pajlić, Boukhari, Wilk, Rios, Żurawski. Abstrahując od realnej klasy sportowej tych zawodników, trzeba stwierdzić że: a) Zaledwie 3 zawodników kupiliśmy za realne pieniądze: Jovanica Bunozę i Wilka. Reszta jest wypożyczona, lub przyszła z kartą w ręce b) Zdecydowana większość nowych ma kontrakty roczne. Co doliczając rychłe odejście Clebera (zima) i Sobolewskiego (lato) oznacza brak stabilności i zwiastuje kolejne zmiany kadrowe. Część nowych się nie sprawdzi, innych pewnie nie zdołamy wykupić po okresie wypożyczenia/upływie kontraktu (Chavez&Rios). c) Zastanawia dziwny dobór zawodników: na boki obrony pozyskano jedynie Cikosza, podczas gdy pozbyto się 3 bocznych obrońców. Na pozycję stopera pozyskano 3, z czego przeciętnego Kowalskiego i jednorocznego Chaveza, podczas gdy odeszło 2 najlepszych stoperów ligi, doświadczony Jop a w kadrze podstawowym zawodnikiem jest weteran Cleber, który za 3-4 miesiące kończy karierę. d) w kadrze brakuje wysuniętego napastnika - jest tylko będący bez formy Brożek. e) z drugiej strony mamy niezwykłe bogactwo lewoskrzydłowych: Pajlić, Boukhari, Kirm. Na tej pozycji mogą też grać Garguła, Piotr Brożek a nawet Małecki. Przy czym bogactwo tylko na papierze, bo na razie żaden z piłkarzy nie powala na kolana swoją formą. f) mamy też kłopoty bogactwa na pozycji cofniętego napastnika: Żurawski, Boguski, Małecki, Rios g) w środku pola - bogactwo na pozycji ofensywnego, środkowego pomocnika (Garguła, Jirsak, ew. Boukhari, Pajlić). Z drugiej strony - mizeria na pozycji defensywnego pomocnika: Wilk, podstarzały Sobolewski. A na tej pozycji łapie się najczęściej kontuzje i kartki Jeśli to miała być ofensywa transferowa, to robił ją ktoś na dopalaczach. Jeśli miało być to czyszczenie kadry, to zrobiono je nieudolnie. Nie widać w tym żadnej wizji, żadnej strategii. A jeśli już, to jedną. Sprzedajemy wartościowych piłkarzy, ale nie reinwestujemy środków z transferów by wychować ich następców. Obecnie w kadrze mamy raptem paru piłkarzy, za których od biedy można dostać jeszcze jakieś sensowne pieniądze: Pawła Brożka (musi się odbudować), Patryka Małeckiego, Kirma (za występy w reprezentacji, nie w klubie). Moim zdaniem okienko należy ocenić negatywnie. Niepokój budzi fakt, że brakuje w kadrze zawodników przyszłościowych, kandydatów na "gwiazdy". Gros kadry to zawodnicy, którym za rok kończą się kontrakty. Jedyna nadzieja, to dwójka Maaskant-Valckx. |
http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...3534618809.jpg
A tutaj Stan Valcx do ostatnich minut walczył o Ronaldinho... niestety przegraliśmy walkę z czasem. |
najbardziej mnie rozwala fakt, że chcielismy Brozka na Lisowskiego wymienic hahaha
|
Jestem ciekawy czy ten Wojtowicz z Interii takie same zdanie jak o Bunozie miał o Marcelo który rozpoczynał tu karierę według mnie Bunoza ma potencjał i za niedługo może być jednym z lepszych stoperów w lidze. Moim zdaniem w ogóle na ocenianie piłkarzy jest jeszcze trochę za wcześnie, na ocenianie pracy Valcxka też. Przeprasza, ale czy Grzegorz Wojtowicz to nie przypadkiem jakiś zakompleksiony warszawiak?
|
Cytat:
Z giełdy nauczyłem się jednego. Jak wszytsko wskazuje na to, że jest źle to może być tylko lepiej.Pod warunkiem, że wczęsniej nie zrobi się jeszcze gorzej ;) |
Przepraszam bardzo.
My faktycznie zostalismy w ogole bez bocznych obroncow. Jest tylko Cikos ktory narazie nie zdaje egzaminu. I Brozek ktory tam gra z przymusu. No tego to jeszcze u nas nie bylo. Ciekawe co bedzie jak obaj beda pauzowac za kartki labo beda mieli konztuzje... |
Jak możecie oceniać Chaveza czy Boukhariego, skoro nie zagrali jeszcze w lidze ani minuty?
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
nie, to jest krakus, prywatnie z tego co mi wiadomo kibic Wisly (ale w 100% pewny nie jestem, pewnie lepiej nazwać go "sympatykiem krakowskiej piłki") |
Cytat:
|
Nie chcę mi się wierzyć, że człowiek z takim doświadczeniem jak Valckx nie ma planu zbudowania dobrej drużyny na pewno wszystko ma przemyślane i "krok po kroku" będzie budował zespół, aż dojdzie do celu i będziemy mieli zespół regularnie grający w pucharach. Trzeba być optymistycznie nastawionym:lol:
|
Jestem raczej obserwaorem niż komentatorem na tym forum, ale wypowiedzi niektórych "znafcoof", łącznie z osobami , które wyswietlaja się na czerwono - spowodowały , że muszę skomentować parę rzeczy. Sorki. że nie wrzucam cytatów - osobiscie nie mam nic do autorów postów i dlatego będę się odnosił do sedna sprawy.
1.Pozbycie (dokładnie tak chciałem napisać) sięJuniora Diaza - przecież to na tym forum facet zbieral największe bęcki, obrabiaiscie mu dupę po każdym meczu, nabijaliście się z niego, że szybciej kopnie się w głowę niż celnie trafi w piłkę a teraz robicie wielkie halo, że został sprzedany. 2.Rozwiązanie umowy z Singlarem - pzecież mół zrobić to co Dawidowski i powiedzieć NIE , brać kasę do końca kontraktu i nie grać. Wielki szacun dla Petera, za to że widząc. że zdrowie nie pozwoli mu grać na odpowiednim poziomie- zgodził sie na rozwiązanie kontraktu. 3."sprzedanie" Głowackiego i Marcelo - przecież to nie są niewolnicy, których mozna sprzedać bez ich zgody. Czy uważacie , ża gdyby zostali w Wiśle wbrew ich woli, to naprawdę byliby nadal tacy " dobrzy". Z niewolnika nie ma pracownika- sami o tym nie raz przypominaliście. Zresztą Głowa to był typowy "Jonasz", to on zawalił najważniejsze mecze w klubie i w reprezentacji. W ten sposób mółbym wymieniać jeszcze długo, ale szkoda Waszego i mojego czasu. Aha - jeszcze jedno - komentujcie ale nie pouczajcie jak koś ma prowadzic własny biznes (przepraszam za pouczenie) |
Cytat:
|
Cytat:
Jeśli chodzi o ostatnią kwestię to mylisz się - to nie jest jego własny biznes, tylko biznes który kręci się TYLKO dla tego że my jesteśmy.Produkcja kabli,podpasek czy nakrętek na butelki to własny biznes i nikt nie zamierza nikogo pouczać jak się go prowadzi.Zresztą to nie jest pouczanie , tylko rady/przemyślenia/opinie , które formułują nieformalni akcjonariusze klubu czyli kibice. A jeśli chodzi o kwestie sportowe.Tu nie chodzi o to że sprzedali, to akurat naturalne że klub taki jak Wisła sprzedaje najlepszych/najdroższych zawodników.Tu chodzi o to co się stało po sprzedaży a to niestety(na dziś)wygląda bardzo kiepsko. Oczywiście można jak zwykle 'mieć nadzieje' ale wszystko będzie zweryfikowane na boisku. Na dziś defensywy NIE MAMY.Co ciekawsze nie ma nawet z czego budować bo Cleber wypada za kilkanaście kolejek(chyba że go się wybłaga o następne pół roku),Chavez jest tu tylko do końca sezonu,Cikos, patrząc na jego grę, najpewniej też. |
-------------------------------------Paweł Brożek
--------------------------Rios--------------------------Żurawski ------------------Garguła-----------Sobolewski-----------Wilk -----------Piotr Brożek--------Cleber-----Chavez-------Czikosz -------------------------------------Pawełek |
Cytat:
Na Pana Wójtowicza w tej mierze nie liczę.A szkoda, bo kilka sformułowań zdecydowanie na wyrost i nieuprawnionych(co on może wiedzieć o formie fizycznej Marokańca-może najwyżej powątpiewać) Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jeśli to prawda że chcieliśmy kupić Lisowskiego i nie udało się zrealizować ten transfer to dla mnie WIELKI MINUS dla Valxcsa. Nie, nie chodzi o to że to Lisowski to dobry piłkarz itd. ale o kwestie znalezienia nastepcy dla Diaza. Gość miał kilka dni żeby zatrudnić kogoś (nawet tymczasowo wypożyczyć) wiedząc ze Diaz/Brożek odchodzi i co? Za 5 minut 12 rozmawiają z Widzewem? Żenada.
Arka Gdynia pozyskała takich bocznych obrońców jak Brouma czy Noll (z Holandii) to co do ....y, My nie mogliśmy takiego przeciętniaka z Holandii w 3 dni znaleźć? Na tymczasowe zastępstwo obaj starczą byle sztuki były. Dla mnie Valxc zaczął od wtopy. Tak to trzeba określić. Oczywiście gdyby taki numer zrobił Bednarz płaczom nie byłoby końca. A przecież Valxs to ma być "mityczny" zawodowiec z Holandii. (Pewnie ten cały Boukhari to przyszedł po znajomości z Maaskantem a nie z pomocą Valxsa) Tak czy owak bynajmniej nie skreślam Valxsa - ale nie podoba mi się za 5 dwunasta żebranie u Widzewa o lewego obrońcę. To nie jest profesjonalne. Mam nadzieje że przynajmniej w zimie gość nie zaśpi:) |
Cytat:
Ja wiem że trudno się powstrzymać od ocen i komentarzy. Ale w tym momencie Wisła to wielka niewiadoma - nie wiemy czy i jak zaskoczą nowi gracze, jak będzie grała Wisła Maskaanta, jak starzy gracze dostosują się do nowej taktyki, czy nowy trener wydobędzie ich z otchłani niemocy. Tego wszystkiego nie wiemy. |
Do wczoraj jeszcze wierzyłem w jakiś powrót do normalności.Niestety moja wiara okazała się maluchem po czołowym zderzeniu z TIR-em.
Na dzisiaj jedyną opcją na grę obronną krakowskiej Wisły...jest wypożyczenie jakichś defensorów z drużyny futsalowej. Nie piszę dalej bom zryty po tyrze,ale spokojnego snu miał nie będę na bank...Pozdrawiam |
To jest przykład jak można ustawić solidną drużynę z tych zawodników, których mamy.
Trzeba od czegoś zacząć. Małecki może wchodzić na 2. połowe czy też zamienić kontuzjowanego napastnika w składzie. Wszytsko zależy od zdrowia i formy zawodników. Do tego jest dużo pomocników i skrzydłowych na zmiany. Sprzedałbym jeszcze Boguskiego. Co do obrony to mamy marną jak w czasach naszych gier z Schalke, Parmą czy Lazio... |
Cytat:
|
Cytat:
Kowalskiego i Cikosza nie liczę bo równie dobrze mógłbym policzyć defensorów z ME i wyszło by że mamy ich w nadmiarze. zostaje Bunoza - wielka niewiadoma, i wiecznie obrażony Piotrek Brożek.To cała nasza defensywa na LM:).Ok - są z kartą w ręku, jest mityczna zima - ale to nie zmienia faktu że to co zrobili to skrajna nieodpowiedzialność. Czarnowidztwa nie uprawiam, nawet wręcz odwrotnie - mam nadzieje że holenderska kolonia to ogarnie ale nie zmienia to faktu że na dziś tu nie widać żadnej koncepcji a jedyne co pozostaje to 'czekać na zimę' |
Cytat:
|
Cytat:
Ważny jest sens wypowiedzi - a drobne błędy są bez znaczenia więc zluzuj szorty! |
Czytaliście ?
http://futbolnet.pl/wiadomosci/sklej...bialej-gwiazdy |
Cytat:
Tak genialne rozwiązania zapodajesz, że na pewno nikt nigdy wcześniej na to nie wpadł. Tylko kilka pytań. Wiesz kto to Paweł Strąk, gdzie obecnie gra i za ile? |
Cytat:
|
Ja sie pocieszam tym ze juz drugiego takiego okienka nie bedzie
Po prostu nie ma wiecej kogo sprzedac( z wyjątkiem Małeckiego) za pieniadze wyzsze niz 1 mln E Natomiast dziwi mnie czekanie z ocena transferow na runde jesienna przeciez wystarczy 1 kontuzja i jedna puza za kartki zeby Łobo grał prawego obronce juz to z wiadomym skutkiem przerabialismy |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:58. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl