![]() |
adas123 "Co mu trybunał zablokuje, jeżeli ustawy będą zgodne?"
Wygląda na to że to był ich ostatni bastion.Mogą zablokować wszystko, powód zawsze sie znajdzie.Kilka dni temu mgr stępień zwany profesorem klarował że co to za pomysł 500 zł na dziecko.W Polsce prawo jest tak skonstruowane że może być dowolnie interpretowane.Nie jest to przypadek,podobnie jest z TK.Mogą uwalić wszystko pod byle jakim pretekstem.Najlepsze że mogą to zrobić w "sile" 3 sędziów.Pojmujesz, masz Sejm,Senat,Prezydenta i nagle okazuje się że 3 partyjnych najemników ci wszystko uwali.Co ja pisze wystarczy dwóch, przewaga 2 do 1 :shock: "idąc Twoim tropem to Kondrat puka córkę Turnaua więc już nie będę słuchał jego piosenek." Piszesz z sensem chociaż raczej sie nie zgadzam ale to porównanie to wybacz ale ......Dobra nie będę kończył "Co do zarzutu o to gdzie byłem kiedy. Stoprocent racji byłem w dupie wtedy, słowem się nie odezwałem, nie interesowałem i to był błąd, biję się w piersi." Za to zdanie chapeau beaux.Pozdrawiam |
Cytat:
Na zarzut "robicie coś niezgodnego z konstytucją, łamiecie prawo" odpowiadacie "PO też robiło i to więcej". Na zarzut "jak to bez vacatio legis?!" odpowiadacie "A bo PO 80 ustaw bez vacatio legis wprowadziła". To tylko podkreśla jak mało się różnicie. Tak samo podczas wczorajszej debaty woleliście dyskutować z krzykaczami z PO i .N na temat kobiet i kultury zamiast odpowiadać na konkretne pytania gdy akurat padały, chociażby to pytanie o zaprzysiężenie pozostawione bez odpowiedzi. Tak samo dzieje się na tym forum, jak pytam kolegów z PiS o konkretną sprawę na temat górnictwa to też cicho-sza. Jak trzeba prowadzić pyskówki z 60-kilogramowym albo porozmawiać o podstarzałym emerytowanym aktorze czy o gościu z KOD-u, który nie płaci alimentów, to jesteście do tego pierwsi. Serio to jest istotne dla Polski co robi Marek Kondrat? I czy klientów holenderskiego banku to powinno obchodzić? |
Porównanie takie miało być, ze sporym o ile nie całkowitym przymrużeniem oka, więc dobrze że nie kończysz:)
Pozdrawiam również serdecznie! |
Cytat:
Piszesz, że PiS nie odpowiada konstruktywnie na zadane pytania a opozycja jest w tym wszystkim czysta? Chciałbyś pewnie rządy idealne, ale takich polityków co stworzą partię (nową jakość) i później wygrają wybory po prostu nie ma! Szczerze to Kondrat sam sobie strzelił samobója(nie twierdzę, że on ma coś wspólnego z ING - oprócz reklamy i konta w banku) jak dla mnie to "pożyteczny idiota" ->nic więcej. IncognitoTSW - poczekaj 2-3 lata i wtedy zadawaj pytania co zrobili na temat górnictwa - PO nic nie robiło przez 8 lat w sprawie przemysłu górniczego o czym bardzo chętnie przy ośmiorniczkach opowiadała Bieńkowska. Wkurza mnie na maksa, punktowanie PAD czy PiS i wyliczanie ile obietnic nie spełnili! 8 lat tj. ok 2912 dni tzw. obietnic PO przy 30 dniach rządu i 120 PAD no proszę Cię! P.S. Jak to spieprzą to wierz mi, sam pierwszy rzucę kamień ;) na forum! |
Cytat:
Ja nie oceniam, co do górnictwa to ponowię pytanie : Cytat:
|
Cytat:
Pytasz mnie jako wyborce jaki ma PiS program na górnictwo? Nie wiem, nie zastanawiałem się bo mnie osobiście to nie dotyczy to i zainteresowanie jest mocno średnie. |
Co do TK to ciekawa sprawa gdy PIS przegra kolejne wybory to sam się ugotuje w tym co wlasnie teraz przygotowuje...
A wtedy to będą znowu placze ze to i tamto... |
A kto krzyczy? Po prostu Beata mówi jedno a rząd robi drugie, pytam czy koledzy z PiS wiedzą co w zamian Białej Księgi.
|
Stefan prorok :rotfl:
https://pbs.twimg.com/media/CW3XPI6WoAAxeHz.jpg Co na to Kaczyński? https://pbs.twimg.com/media/CW3WiZZWAAAvBhU.jpg Dla jasności Niesioł to autentyczna wypowiedz,Kaczor to wymyślona zabawna odpowiedz :D |
"Kontrola konstytucyjności ustaw przez organy pozaparlamentarne, a w szczególności sądowe i quasi-sądowe, jest instytucją reakcyjną i właśnie dlatego nie ma na nią miejsca ani w państwie socjalistycznym, ani w państwie ludowym, które spokojnie ufają sprawiedliwości ludu i jego woli."
S.Rozmaryn, Kontrola konstytucyjności ustaw, „Państwo i Prawo” 1948, s. 12, |
Coś mi umknęło? Zlikwidowali TK w Polsce? Może kiedyś przy zmianie Konstytucji obowiązki TK przejmie na przykład Sąd Najwyższy.Na dzisiaj nic nie wiadomo? Zmiany które zostały wprowadzone raczej działają na korzyść nas obywateli.Jak coś wiesz z pierwszej ręki to napisz kiedy zlikwidowali TK?
|
Przykład abstrakcyjny.
Wprowadzenie obowiązku uzyskania 10 milionów podpisów pod wnioskiem i 95 % frekwencji, też nie jest formalnym zlikwidowaniem instytucji referendum w Polsce. |
Konkretnie podaj punkty które są niedobre dla nas obywateli.Przejrzałem pobieżnie najważniejsze bez wgłębiania sie w aspekty prawne na których raczej sie nie znam i generalnie podobają mi się zmiany.
Tutaj na szybko znalazłem konkretne przepisy.Napisz które są kiepskie dla nas obywateli? http://www.bankier.pl/wiadomosc/Sejm...S-3461354.html http://www.polskieradio.pl/5/3/Artyk...Konstytucyjnym |
Cytat:
|
Jeżeli chodzi o zmiany, które wpływają na skuteczne działanie Trybunału jako instytucji, to przede wszystkim orzekanie w większości spraw w składzie 13osobowym i wymóg 2/3 głosów znacznie spowolni pracę Trybunału.
|
Cytat:
? Myślę że taki rozkład jak napisałeś powyżej "likwiduje" politykę i orzekanie jest bardziej wiarygodne.Mam wrażenie że było by to dla nas bardziej czytelne i przejrzyste? Wiesz jak teraz pracują , dwa razy w tygodniu, kolejność spraw zgodnie z zapotrzebowaniem politycznym i ten skład 3-5 sędziów? Reszta czasu to dorabianie na uczelniach i w innych instytucjach.Uważasz to za normalne? |
Cytat:
Tak jakbym szefowi powiedział że niemożliwym jest zebranie 15 osób z mojego teamu w jeden dzień w celu zamknięcia etapu projektu ... |
Uważam, że zwykła większość i orzekanie w składzie 5cio osobowym powoduje, że sprawy są rozpatrywane szybko. Wprowadzane zmiany(bo do tego dodać należy m.in rozpatrywanie spraw według wpływu)spowodują, że będzie musiało minąć o wiele więcej czasu niż teraz zanim TK będzie mógł się wypowiedzieć o zgodności ustawy z Konstytucją. A do momentu orzeczenia(co najmniej) ustawa będzie funkcjonowała jako zgodna z Konstytucją. Paraliżuje to w oczywisty sposób efektywne działanie Trybunału.
|
Cytat:
Kocur Mają taki obowiązek ale ich nikt nie kontroluje i robią co chcą.20 koła miesięcznie za dwa dni w tygodniu.Reszta dorabianie, pewnie drugie tyle.Do tego dożywotnia emerytura w wysokości 80 % po dziewięciu czy pięciu latach? |
Zaskakujący wynik sondażu. PiS liderem, Kukiz drugi. Nowoczesna tylko 6 proc. poparcia
Cytat:
Szacun dla gościa co publicznie mówi to co większość wie że Petruszka pompuje siebie jak balonik |
Cytat:
Cytat:
|
Przecież ostatnie orzekania TK we własnej sprawie były w składzie 5-cio osobowym.Jak pamiętam ustawa mówiła o 9-ciu osobach w tej sprawie,ale co tam.Do tego słynne zabezpieczenie do którego nie mieli prawa ogłaszając to w 2006 roku.Można tak w nieskończoność.
Tutaj dopełnienie,co tu komentować.Masakra w jakim kraju żyjemy. http://wpolityce.pl/polityka/276024-...-kolejny-donos |
Divide et impera zasada dziel i rządź była stosowana w okresie zaborów przez wszystkich zaborców, by osłabić siłę narodu polskiego i uniemożliwić odbudowę państwa.
|
Pisałem już o "zabezpieczeniu".Teraz konkrety z dokumentami.Skomentuje ktoś? Mareq?
http://wpolityce.pl/spoleczenstwo/27...bacz-dokumenty |
Cytat:
Tylko jak rozważania o decyzjach podjętych w dwóch ostatnich sprawach(ustawy o TK(PO) i nowelizacji ustawy o TK(PiS)), mają się do tego, że nowa ustawa o TK godzi w sens istnienia tej instytucji, bo niszczy efektywność jego działania ? Ja uważam, że politycy w większości państw europejskich, a już w szczególności państw młodych demokracji, powinni liczyć się z mocą Sądu Konstytucyjnego. Trybunał po wejściu w życie nowej ustawy będzie pozbawiony tej mocy. |
Zdrowych Wesołych ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA dla Wszystkich
Wiary, co góry przenosi, nadziei, która nie gaśnie, miłości w każdej ilości od Bożej Dzieciny |
Nie rozumiem fanów i obrońców TK... może miłośnicy TK przypomną sobie orzeczenia w sprawie
1. podniesienia wieku emerytalnego... tj. dzieki tym zmianom mamy zapewnione zajęcie do smierci... 2. transferu (a tak naprawdę dla wielu ludzi zwykłej kradzieży) pieniędzy z OFE? http://wpolityce.pl/polityka/259607-...skich-finansow Taka ciekawostka z w/w artykułu: "Gdyby nie ten „skok na kasę”, rząd Tuska musiałby się publicznie przyznać, iż doprowadził polskie finanse publiczne wręcz do bankructwa, co więcej on i jego minister finansów stanęliby za to przed Trybunałem Stanu." I teraz pytanie w czyim interesie było orzeczenie TK? Czy aby na pewno w interesie obywateli? |
Cytat:
W twoich słowach jest chyba coś zaKODowanego,czyż nie? |
Cytat:
|
Cytat:
|
warto obejrzeć jeszcze filmik z w/w artykułu...
http://niezalezna.pl/74305-kontakty-...ezes-trybunalu To pokazuje "apolityczność" TK... hehe i raczej nie dziwą wyroki tego niezależnego gremium |
Cytat:
Więc, tak czy owak, ma być po naszemu. To znaczy, po peowsku. Wy, politycy, obrońcie nas jakoś przed PiS-em, a wykładnia się znajdzie, my, profesorowie, w wykładniach jesteśmy nieźli."Nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi?" - jak w "Misiu". I tu jest jedyne zaskoczenie sytuacji, bo, inaczej niż w "Misiu", rolowany prawniczymi sztuczkami klient po prostu wziął szatniarza za wszarz i mu ten płaszcz zabrał. PS. Polubcie kolejną odsłonę fan page'a "Gówno Prawda" na fb, którą po raz kolejny "poprawnie politycznie" fb skasował : https://www.facebook.com/GownoPrawda40/ |
|
O objęciu władzy przez pisowców w odpowiednio historycznym czasie. Warzecha:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,141202,t...wiadomosc.html |
Helmuty krytykuja Kaczyńskiego, bo ich banki,markety i firmy zaczną płacić podatki w Polsce.
|
No i macie wreszcie głosy rozsądku - jak to mówił Kolonko w swoich reportażach na tubie tzw. "drugi obieg informacji" - czyli internet - wyciągajcie wnioski! no chyba, że wszyscy, którzy choć śmią podnieść rękę na poprzednią władzę muszą być z PISu.
Społeczeństwo, Wiślacy na tym forum proszę Was o użycie szarych komórek, bo poprzednia władza robi was w konia a Wy stajecie się tylko pionkami, aby koryto do nich wróciło. Kwik świń jest coraz mocniejszy! Te bzdury o utracie Demokracji to farsa! Niemieckie, Luksemburskie media mają taką pianę na pysku jakby dostali wścieklizny. |
Jak można było podpisac cos czego nikt nie jest pewien...
Czy ta nowela jest zgodna z prawem ? A więcej czy jest zgodna z konstytucja? Jeżeli tak to proszę znajdźmy chociaż jednego doktora prawa konstytucjonalistę który potwierdzi ze wszystko jest ok... |
Nie znam żadnego dr prawa - konstytucjonalisty sympatyzującego z PO, który nie zgodziłby się z Tobą...
Wydaję mi się, że masz rację bo prof. Rzepliński się nie zgadza.... Koniec z Demokracją.... Podeślij mi flagę UE popłaczę sobie w nią... P.S. PBK podpisywał wszystko co mu prof. Nałęcz podstawił pod długopis... wtedy nie protestowałeś... ... |
Kamyczek do ogródka PiS-u niestety
http://o2.pl/artykul/pis-uderza-w-pa...4293711815297a |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:57. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl