Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

kerim1906 15.12.2015 11:54

He,he było to kilka dni temu ale wkleję bo jak bym słyszał kilogramowego 63,5 czy Asika82.Halo to wy ?

https://pbs.twimg.com/media/CWQXvDKWoAAvIai.jpg

emj10 15.12.2015 12:14

No to mamy kolejny transfer rodem ze Stanu Wojennego ;)
https://www.youtube.com/watch?v=VXIAxg2YMXk

Cytat:

Nowym szefem rady, jak się dowiedzieliśmy, będzie znany amerykanista profesor Zbigniew Lewicki.
http://kulisy24.com/polityka/ministe...i-jacka-krawca

Najpierw prokuratorzy ze SW, później kilku TW, a na deser politolog obecnie chodzący na pasku judeamarykańskim.

Gwiaździsty 15.12.2015 12:17

Żadnego odpuszczania, nie cofać się ani na krok. jeszcze pewniej iść do przodu. Tą kwicząca bandę postkomunistycznych świń odsunąć czym prędzej od rządów, mediów publicznych, zacząć czyścić sądownictwo. Ta banda dobrze wie, ze realizacja programu PiS 500+, obniżenia wieku emerytalnego, czy bezpłatne leki dla ludzi od 75 lat to dla nich gwóźdź do trumny.
Nawet ich zwolennicy jak poczują w portfelu pieniądze i nie będą musieli płacić za leki w następnych wyborach nie dadzą sobie tego odebrać. Sitwa o tym dobrze wie i dlatego ujada i kwiczy. Mają strach przed oczami.

kerim1906 15.12.2015 12:38

emj10 Mitomanie, twoja gówn...a propaganda nie działa, zapłacz się za bieleckim i krawcem.Jesteś bezsilny i możesz tylko wyć.Oczywiście możesz liczyć na wsparcie "Wiślaków" którzy zaraz się zbiegną i dadzą mi odpór.Kiedyś mnie to dziwiło, dzisiaj nic a nic.Byłeś , jesteś i pozostaniesz pośmiewiskiem tego forum oczywiście dla myślących i znających twoją mitomańską "twórczość".Wszędzie byłeś, wszystko widziałeś, na wszystkim się znasz,pracowałeś na ziemi i w galaktyce.Jak ktoś cię czyta od początku to nie może sie nadziwić twoim zdolnościom i walorom.Nie wiem czy poniektórzy traktują cię z przymrużeniem oka czy tego nie dostrzegają.Jeżeli to pierwsze to mogę zrozumieć, jeżeli to drugie? cóż .....................

milosz 15.12.2015 13:22

emj10

Jaki procent nominacji, dokonanych (lub proponowanych) przez PiS, jest na teraz wątpliwej jakości (w kontekście negatywnych związków z PRLem), niech zaryzykuje, 0,003, czy 0,001, oto clou postrzegania świata przez manipulatora, to co robisz, to coś więcej niż z igły robienie wideł. A przy PO był jaki procent, "ciut" inny, bo PO jest w jednym szeregu z PSLem, z SLD, oraz z WSI, jednym słowem pełnymi garściami brała co sojusznicy ideowi zaproponowali i nadal proponują.

Dla mnie, w kontekście antykomunistycznej polityki, istotne jest kogo dziś popierają twórcy i założyciele KOR(Macierewicz) i WZZ(Gwiazda, Wyszkowski), ...a to że media "głównego ścieku" i ich naiwni klienci będą szukać igły w stogu siana, to już ich wewnętrzna sprawa, ja mam to szczerze gdzieś... dla mnie liczy się całość, a ta nie wygląda tak jak przekazują to propagandziści o mentalności Twojego idola, A. Michnika, moim zdaniem prezentujesz jego etykę, widać wiele was łączy.

EDIT.
Wszelkie wątpliwe nominacje zawsze należy wyjaśniać, a jak są uzasadnione, merytoryczne lub etyczne powody, to naprawiać, ale nie dam sobie wmówić, że kilka czarnych owieczek skreśla tysiące przyzwoitych ludzi, idących ramię, w ramię z A. Gwiazdą, w ramach tej samej antykomunistycznej etyki. Ostatnie słowo, z poprzedniego zdania użyłem w tym tekście kilka razy, bo o ten kontekst przecież chodzi, a na te drugie, merytoryczne oceny, przyjdzie jeszcze bowiem czas, teraz jest moim zdaniem, na to zbyt wcześnie.

hiszpan00 15.12.2015 15:56

Dla niektórych zatroskanych rządami PiS-u medycyna podaje pomocną dłoń.
https://www.youtube.com/watch?v=hB_AP_azrxw

:alleluja:

kopaczoholik 15.12.2015 17:01

Wielcy obrońcy demokracji w wydaniu PO i Nowoczesniej... gdzie byliście gdy łamano prawo i konstytucje za czasów rządu PO-PSL?!!! Gdzie byliście gdy wasi idole w sowa i przyjaciele pokazali prawdziwą twarz?!!! Gdzie szef MSW Bartłomiej Sienkiewicz mówi, że "Polskie państwo istnieje tylko teoretycznie" Szef MSW mówi m.in. że "państwo polskie istnieje teoretycznie, praktycznie nie istnieje", funkcjonariusze BOR "mają syndrom sztokholmski", Polskie Inwestycje Rozwojowe - flagowy projekt rządu Tuska - określa mianem "...., dupa i kamieni kupa"????!!!! Z kolei Belka wspomina, że kilka miesięcy przed wybuchem afery z Amber Gold ostrzegał o tej sprawie premiera Tuska!!!! Plują narodowi w twarz a wy ich jeszcze bronicie?!!!
To chyba dobrze, że PIS porządkuje państwo, czy może ci wielcy zwolennicy tzw demokracji w wydaniu PO uważacie, że państwo dalej powinno istnieć tylko teoretycznie?!!!
Gdzie byliście gdy PO i PSL wybrało 5 sędziów TK łamiąc konstytucję?
Jak można bronić TK, która orzeka, że moje/nasze pieniądze z OFE to nie moje pieniądze a państwa... szkoda tylko ze to z mojej pensji ściągane...
Gdzie byliście gdy Kopaczowa kłamała w sprawie uchodzców... dzięki, której mamy mieć ich 7 tyś?!!! Polacy uciekają z kraju a w zamian ściągają nam na głowe zagrożenie?!!!
W kogo wierzycie? W Tomasza Lisa, który:

https://www.youtube.com/watch?v=9_f-axbuI9A

Jaroo1 15.12.2015 17:08

Cytat:

Rzygam już tą całą aferą wokół TK. Głosowałem za obecną władzą, ale mogliby już odpuścić dla wszystkich bo mądry głupiemu ustępuje a z wiatrakami nie wygrają.
Nie piję bezpośrednio do Ciebie ale właśnie to jest cel mediów żeby ludziom zohydzić partię lub jakąś sprawę. Tak s....ysyny piętnują byle gówno, tak się czepiają, tyle o tym mówią, że ludzie rzygają PiSem/kibicami/Smoleńskiem, że aż nienawidzą tej partii, kibiców itd.
A tak na prawdę to niby gdzie PiS dużo gada o TK? To media narzucają dyskurs. Jak będa chciały media to będą gadać o bajkach z politykami i będziemy rzygać gadkami o bajkach bo, kórego kanału nie włączysz to tylko o jakichś bajkach .......ą.
To jest straszna polityka mediów i dlatego by się przydało te szwabskie media wyjebać w kosmos i tych volksdojczy Lisów i innych wysłać na emerytury.
Mamy obce media i mamy zdrajców narodu jako dziennikarzy. Wniosek? Jak się chce rzygać Smoleńskiej, PiSem i kibicami to znaczy, że jednak systemowi są te sprawy niewygodne i specjalnie obrzydzają.

To samo jest z tym jak nas widza media za granicą. Chwała Bogu, że mamy internet i wszystko można łatwo sprawdzić, można się bawić w małego detektywa. I co się okazuje? Że te media zachodnie to tak nas widzą bo jakieś .......one śmiecie dziennikarskie wypisują paszkwile na Polskę - już nawet nie mówię o PiSie ale o narodowcach, MN, kibicach na łamach zachodnich gazet, portali, dają wywiady telewizjom.
To jest czyste kurestwo i za takie coś to powinna być szubienica. Nie dość, że tu robią krecią robotę to jeszcze za granica plują na Polskę.
Najpierw sami plują a później mówią "patrzcie jak o nas piszą za granicą". Szczyt bezczelności.
A tak na prawdę zastanówmy się. Co kogo za granica obchodzi Polska? Chuja obchodzimy kogokolwiek tak samo jak nas chuja obchodzi Łotwa, Litwa (no chyba, że chodzi o sprawy naszych Rodaków na Litwie), Szwecja, Dania, Niemcy itp.
Zadajmy sobie pytanie. Jaką my mamy wiedzę na temat choćby naszych sąsiadów? Czy wiemy kto jest prezydentem, premierem Czech, Słowacji? Czy wiemy jakie te Kraje mają stanowiska w wielu ważnych sprawach dla Europy, dla siebie? Czy tam są zadymy narodowców? Jeśli tak to kiedy, gdzie ostatnio były?
Jestem pewien, że wielu z nas, kibiców nie orientuje się nawet w sprawach kibicowskich za granicą. Choć się interesujemy tym, choć się gdzieś przeczyta, obejrzy filmik z zadymy to w natłoku informacji i zgiełku życia to wszystko przemija. Pozostaje tylko w pamięci (albo i nie) fakt, że np w Sztokholmie była zadyma przed derbami ale w sumie ilu się biło, ilu zatrzymano, czy się coś grubego tak an prawdę działo? Kto o tym będzie pamiętał? W ogóle co to kogo obchodzi? Czy ich życie i sprawy mają wpływ na Polskę?
Jedynie może pozostaje taki stereotyp, że w tym kraju to można w mordę dostać, że na zachodzie to rządzi pedalstwo i upadek moralny panuje, że gdzieś tam szaleją narodowcy a gdzieś antifa. Ale kojarzyć fakty? Wątpię. No chyba, że tylko ja jestem głupi a wszyscy, w szczególności lewactwo może wyliczać na palcach argumenty na to, że ty i ówdzie jest straszne kibolstwo lub faszyzm bo wtedy i wtedy to była taka i taka sytuacja.

emj10 15.12.2015 17:19

Całkowita, a dokładnie prawie całkowita (nie licząc OFE) zgoda z Korwinem:
https://www.youtube.com/watch?v=or9d...ature=youtu.be

kerim1906 15.12.2015 17:21

Szydło masakruje urbanoplatfusiarnię , polecam wysłuchanie w całości , warto

http://vod.gazetapolska.pl/11984-cal...5-grudnia-2015

Gwiaździsty 15.12.2015 18:14

Wystarczy porównać kartoniadę trzymaną przez 20 tys. kibiców na Wiśle a kartoniadę grupki posłow PO, żeby zobaczyć, ze to nieudaczna banda:
http://media.wplm.pl/pictures/835x46...1638dd6882.png

:)

serek.c2 15.12.2015 18:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1423042)
Całkowita, a dokładnie prawie całkowita (nie licząc OFE) zgoda z Korwinem:
https://www.youtube.com/watch?v=or9d...ature=youtu.be

Nie zgadzam się, wg Korwina nie ma znaczenia czy wygra Wisła czy Cracovia... pojebany :D

misieq 15.12.2015 18:34

Jutro w Sejmie nowa oprawa "Kaczyński przeproś Gestapo".

TSWthedues 15.12.2015 19:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1423045)
Wystarczy porównać kartoniadę trzymaną przez 20 tys. kibiców na Wiśle a kartoniadę grupki posłow PO, żeby zobaczyć, ze to nieudaczna banda:
http://media.wplm.pl/pictures/835x46...1638dd6882.png

:)

Sektorówka w sejmie! dawać zakazy stadionowe (sejmowe)!:)

63.5 Kg 15.12.2015 19:16

Wiedza na dzisiaj:

Jestem gorszego sortu
Jestem komuchem
Jestem złodziejem
Jestem gestapowcem...

I .......

serek.c2 15.12.2015 19:21

I jesteś na tyle głupi, że łykasz co Ci w TV powiedzą... Obejrzałbyś wywiad z Kaczyńskim, w którym używa określenia "gorszy sort Polaków", to może nie pisałbyś głupot (jak zwykle zresztą).

emj10 15.12.2015 19:22

Dla mnie też nie ma zaczenia, czy wygra Wisła, czy Cracovia :)

Jaroo1 15.12.2015 19:25

O Polkach gorszego sortu czyli słowach Kaczyńskiego jest już napisane tutaj kilka stron.
Moim zdaniem powinieneś jeszcze dopisać, że jesteś debilem. Potwierdzają się tylko moje słowa, że lemingi czerpią wiedzę z mainstreamu i żyją tą wiedzą. Dla nich nic innego nie jest istotne tylko to co media wyskrobią i później się żywią tą wiedzą, robią afery i różne dziwne akcje.
Szkoda takich ludzi. Trzeba pracować nad reformą edukacji bo jak widać te 30 procent Polaków daje się robić w konia jak dzieci. No chyba, że wychowanie seksualne by sie przydało bo może chodzi o to, że te 30% lubi być ruchane w dupę przez polityków. Ale to tak samo złe jak nieumiejętność czytania ze zrozumieniem, myślenia i selekcji informacji.
Nie idźcie tą drogą.

PS No chyba, że donosisz na Polskę za granicę więc jesteś Polakiem gorszego sortu, w takim razie przepraszam.

TSWthedues 15.12.2015 19:57

Cytat:

OJeśli rząd w Polsce chce zdobyć wpływ na wymiar sprawiedliwości i media, to UE ma nie tylko prawo, ale i obowiązek "mieszania się" - uważa szef MSZ Luksemburga Jean Asselborn. Zdaniem Witolda Waszczykowskiego wypowiedź ta łamie zasadę poszanowania suwerenności.

"Praworządność jest w Europie fundamentalnym prawem"

Asselborn, którego kraj przewodzi w tym półroczu UE, był pytany przez niemiecką telewizję ZDF, jak Europa powinna reagować na sukcesy wyborcze "partii prawicowych, skrajnie prawicowych, a po części wręcz antyeuropejskich".

Szef luksemburskiej dyplomacji podkreślił, że praworządność jest w Europie "fundamentalnym prawem", którego trzeba przestrzegać, i którego nie wolno ograniczać. - Uważam, że Bruksela powinna to powiedzieć niektórym krajom - zauważył Asselborn, dodając, że praworządność jest "fundamentem, esencją" Unii.

- Obserwujemy od 2010 roku na Węgrzech rozwój (wydarzeń), którego trzeba się obawiać. Jeżeli teraz w Polsce nowy rząd chce uzyskać wpływ na wymiar sprawiedliwości, na wolność mediów, to jest to bardzo złe, a UE nie tylko ma prawo, ale wręcz obowiązek mieszania się w celu powstrzymania tej tendencji - powiedział Asselborn ZDF.
Widzisz teraz co się dzieje 63,5? Chodzą i pieprzą jakieś głupoty a przy tym robią z nas faszystów! niedługo to Ci banksterzy z Luxemburga nazywać nas będą nowymi nazistami europy a ruscy z drugiej strony będą się tylko uśmiechać:/ Boże... to całe PO i Nowoczesna nie ma za grosz wstydu!
O Polsce za granicą trzeba mówić tylko i wyłącznie dobrze! Ludzie bez honoru, którzy nie potrafią wbić do swojej pustej głowy, że to ludzie wybrali PiS a nie PiS zrobił zamach na Demokrację!

P.S. dojdzie do tego, że niedługo ta cała fala imigrantów będzie bardziej szanowana niż Polacy...

hiszpan00 15.12.2015 20:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSWthedues (Post 1423063)
Ludzie bez honoru, którzy nie potrafią wbić do swojej pustej głowy, że to ludzie wybrali PiS a nie PiS zrobił zamach na Demokrację!

Partia PiS-u nie dała się zdyskredytować jakby to powiedział Niesiołowski to plugawe i obrzydliwe! To przecież czystej postaci zamach na demokrację :D

lazy 15.12.2015 20:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1422979)
Można mieć wątpliwości co do trybu wydania decyzji (wada) a nie co do treści.
Orzeczenie TK jest ostateczne co do treści, ale urzędnik państwowy (Kempa) podejrzewa, że orzeczenie choć prawidłowe mogło zostać wydane z wadą prawną.
W takiej sytuacji urzędnik państwowy, chroniąc swoją d..ę prosi władny organ o stwierdzenie braku wady orzeczenia. Gdyby Prezes TK stwierdził brak wady orzeczenia, urzędnik byłby kryty.

Pytanie: dlaczego Prezes TK nie chce stwierdzić, że orzeczenie zostało wydane w poprawnym trybie i bez wad?

Nie będę się rozpisywał - podstawa prawna. Jest?
Podpowiem Ci - nie ma.

W zasadzie tu nie ma o czym dyskutować. Urzędnik ma obowiązek wypełniac obowiazki określone przepisami prawnymi. Amen.

BTW, bo Twoje ostatnie zdanie mnie rozbawiło - udowodnij mi że nie jesteś wielbłądem. albo może raczej bot-em. Właśnie taka logika mnie rozwala - przychodzę do urzędu:
Urzędniczka: - prosze wykazać interes prawny
Ja: - Tu jest księga wieczysta, tu KRS, a tu moje pełnomocnictwo.
Urzędniczka: - No tak, ale interes prawny...
Ja: - Jestem pełnomocnikiem sąsiada.
Urzędniczka: - Ale czemu pełnomocnictwo nie jest notarialne
Ja: - Nie jest bo przyszedłem przeglądnąć dokumenty a nie podpisywać umowę sprzedaży.
Urzędniczka: - No ale powinno być notarialne.
Ja: - Ale dlaczego notarialne...
Urzędniczka: - Bo ja muszę miec pewność, że jest właściwe.
Ja: - To prosze sprawdzić KRS, kto jest uprawniony do reprezentacji spółki, kto się podpisał pod pełnomocnictwem - wszystko się zgadza.
Urzędniczka: - Ale mogło zostać odwołane.
Ja: - Słucham?
Urzędniczka: - Przecież mogli Panu odwołać... pełnomocnictwo sprzed 3 miesięcy...
Ja: - A wie Pani coś o tym? Bo ja nic. A jest sprzed 3 miesięcy bo wtedy już u Pani byłem w tej samej sprawie.
Urzędniczka: - Zgadza się, ale to było 3 miesiące temu. Mogli Panu odwołać.
Ja: - Jak mam udowodnić, że nie zostało odwołane? Nie mam takiego obowiązku. Czy Pani ma takie informacje że moje pełnomocnictwo zostało odwołane?
Urzędniczka: - Nie, ale nie jestem pewna...
Ja: - Jeśli Pani nie ma takiej informacji to nie może Pani kwestionować mojego pełnomocnictwa.
Urzędniczka: - hmmm... powinno być z dzisiejsza datą. - Po dłuższej chwili zastanawiania się: - To ja pójdę zapytać Panią kierownik...

FraMat 15.12.2015 22:42

Rozpisałeś się... o niczym
W dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego Prezes TK nie chce jasno zadeklarować: Orzeczenie nie ma wad prawnych.

Wymaga to sporządzenia krótkiego pisma:
W odpowiedzi na pismo z dnia... stwierdzam, że na podstawie przepisów ... skład sądu orzekającego nie był sprzeczny z przepisami prawa i nie powodował nieważności wyroku.

Oczywiście Prezes TK może to olać.... w końcu, co kto mu za to zrobi?
Ale o czym to świadczy?
Że nie potrafi on (sędzia TK!) odeprzeć wątpliwości?

Zauważ, że Kempa nie podważa treści orzeczenia tylko sugeruje jego nieważność formalną.

lazy 15.12.2015 22:57

Framat, myślałem że akurat Ty dostrzeżesz analogię.
Jaki jest sens udowadniania oczywistości?
Dlaczego urzędnik kwestionuje właściwość sądu?
Na jakiej podstawie prawnej? Proszę odpowiedz na to pytanie - na jakiej podstawie prawnej?
Bo ma wątpliwości? To nie jest podstawa prawna.
Ja mam wątpliwości czy ustawy uchwalone przez Sejm, w skład którego wchodzi niejaki Mariusz Kamiński są ważne formalnie?

serek.c2 15.12.2015 23:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lazy (Post 1422966)
Piszesz jakbyś nie wiedział nic o prawie i przepisach. Załóżmy hipotetycznie że dostałeś decyzję o zwrocie nadpłaconego podatku. Ale zwrotu ci US nie wypłaca bo jakaś tam pani inspektor ma wątpliwości czy wyliczona kwota jest prawidłowa. To po ch... ta decyzja jeśli można mieć wątpliwości. Po co wyroki sądów skoro możemy mieć wątpliwości przy wsadzaniu ludzi za kratki, albo uniewinnieniu albo wypłacie odszkodowania albo wydaniu nakazu zapłaty itd.
W ogóle - po co komu prawo skoro "wątpliwościami" można wszystko up....ić? Naprawdę nie czujecie do czego to prowadzi?

Nie zauważyłem, że odpisałeś.

Tak, nie mam "nic wspólnego" z prawem.

Jeśli jednak prezes TK twierdzi, że orzekał będzie pełny skład, a potem orzeka niepełny - budzi to pewne wątpliwości. Rozumiem, że .... z nimi (wątpliwościami) i trzeba to zaakceptować?

lazy 15.12.2015 23:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1423085)
Nie zauważyłem, że odpisałeś.

Tak, nie mam "nic wspólnego" z prawem.

Jeśli jednak prezes TK twierdzi, że orzekał będzie pełny skład, a potem orzeka niepełny - budzi to pewne wątpliwości. Rozumiem, że .... z nimi (wątpliwościami) i trzeba to zaakceptować?

Niestety tak.
Wyroki TK są ostateczne.

Teraz coś nowego - nowelizacja ustawy o TK autorstwa posłów PiS z dnia dzisiejszego:

Cytuję:

"Art. 2
Jeżeli postępowanie wszczęte przed wejściem w życie ustawy nie jest prowadzone przez
skład sędziów określony w tej ustawie, postępowanie wszczyna się na nowo. "

"Art. 3
Jeżeli przed wejściem w życie ustawy orzeczono o rozstrzygnięciu sprawy na posiedzeniu
niejawnym sprawę rozpoznaje się na rozprawie, jeżeli uczestnik postępowania złożył o to
wniosek w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie ustawy. "

Czyli lex retro agit... ciekawe. Czyli próbujemy naruszać coraz niższe numery artykułów Konstytucji - teraz art. 2.

Ale szczególnie ciekawy jest art. 4 projektu nowelizacji:
"Art. 4
Uchyla się: art. 2, art. 16, art. 17 ust. 1, art. 17 ust. 2 zdanie 2, art. 19, art. 20, art. 23 ust. 1
oraz ust. 3-4, art. 28 ust. 2, art. 30, art. 45 ust. 2, art. 70 ust. 2, art. 82 ust. 5, art. 112 ust. 2, art.
125 ust. 2-4, art. 137a."

To sugeruje co się będzie dalej działo.

Dla zainteresowanych link do obowiązującej ustawy:
http://trybunal.gov.pl/o-trybunale/a...onstytucyjnym/

serek.c2 15.12.2015 23:21

Tylko, że tu nie chodzi o wyrok...

sandomingo 15.12.2015 23:26

Od zasady lex retro non agit jest sporo odstępstw. Także nie jest to wcale niespotykana sytuacja.

lazy 15.12.2015 23:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1423088)
Od zasady lex retro non agit jest sporo odstępstw. Także nie jest to wcale niespotykana sytuacja.

To prawda, są odstępstwa ale nie w takich istotnych sprawach wywracających cały porządek prawny Państwa.

Cytuję nowelę:
4) art. 44 ust. 1 – 3 otrzymują brzmienie:
Art. 44.
1. Trybunał orzeka:
1) w pełnym składzie, chyba że ustawa stanowi inaczej;
2) w składzie 7 sędziów Trybunału w sprawach zgodności ustaw z umowami
międzynarodowymi, których ratyfikacja wymagała uprzedniej zgody
wyrażonej w ustawie.
3) w składzie 3 sędziów Trybunału w sprawach:
2
a) nadania dalszego biegu lub odmowy nadania dalszego biegu skardze
konstytucyjnej oraz wnioskowi podmiotu, o którym mowa w art. 191 ust. 1 pkt
3–5 Konstytucji,
b) wyłączenia sędziego.
2. Jeśli sprawa, o której stanowi ust. 1 pkt 2 i 3 jest szczególnie zawiła lub o
szczególnej doniosłości, możliwe jest przekazanie jej do rozstrzygnięcia w pełnym
składzie. O przekazaniu rozstrzyga Prezes Trybunału, także na wniosek składu
orzekającego.
3. Orzekanie w pełnym składzie wymaga udziału co najmniej 13 sędziów Trybunału.

Czyli wszystkie postępowania w których TK orzekał w nie pełnym składzie wszczyna się na nowo.
WSZYSTKIE. Kogoś tu zdrowo pogieło.

Mareq 16.12.2015 09:29

Nie wszystkie, tylko te które obecnie są prowadzone.

Rozumiem, że zapis o większości 2/3 zostanie także wtedy, gdy mniejszość blokującą będą stanowili sędziowie nie pochodzący z nominacji PiSu.

Orzekanie co do zasady w pełnym składzie sparaliżuje pracę Trybunału.

lazy 16.12.2015 10:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 1423100)
Nie wszystkie, tylko te które obecnie są prowadzone.

Rozumiem, że zapis o większości 2/3 zostanie także wtedy, gdy mniejszość blokującą będą stanowili sędziowie nie pochodzący z nominacji PiSu.

Orzekanie co do zasady w pełnym składzie sparaliżuje pracę Trybunału.

Sorry, mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Oczywiście "prowadzone" a nie w których "orzeczono". Natomiast tym "pełnym składem" PiS chce utopić TK, który nie będzie mógł się już niczym zająć w przyszłości ze względu na kryzys w którym się znajduje.

emj10 16.12.2015 13:22

Widać grany jest już program w stylu "Idź na całość". Spodziewałem się wyników Petru ok. 30% na wiosnę, a tutaj IBRIS przed świętami...

http://cdn26.se.smcloud.net/t/photos...czynskiego.jpg

patti 16.12.2015 14:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1423120)

Powraca wiara w polskie spoleczenstwo !!!! Gratulacje dla Petru !!!!

TSWthedues 16.12.2015 14:20

ile to miał Komorowski poparcia na 6 miesięcy przed wyborami :D ?

AdrianoZKS 16.12.2015 14:28

W związku z tym dramatycznym sondażem:
https://www.youtube.com/watch?v=nj4QwzIQiaA
https://www.youtube.com/watch?v=yUUbxHnl_Yg

Nie dajcie się nabrać kolejnemu Tuskowi!

milosz 16.12.2015 15:22

patti oraz emj10

Zmartwię was, wybory parlamentarne już były, następne, uwaga (!) , za 4 lata :lol:

W tym sondażu relacja PiS - PO, z ostatnich wyborów bez zmian, czyli przewaga PiS nad PO w pełni zachowana. Nowoczesna zaś ma dodatkowo po 10 % od PiS i PO, oraz kilka od ZLewu, czyli od wszystkich po trochu, dlaczego ?

Ano właśnie tak wyglądają efekty braku demokracji w telewizji (TVP, TVN, Polsat).
Co to oznacza, ano że w okresie pomiędzy wyborami, postacie lansowane (a teraz jest to Petru) zyskują na poparciu, tyle że wirtualnym. Zasada jest taka, media tworzą konflikt, z GW na czele, plus telewizje (TVP, TVN, Polsat) i tracą na tym uczestnicy konfliktu, teraz to PiS i PO, a zyskują Ci których media wybiorą na tych jedynie słusznych do rządzenia, teraz to obrońcą status quo jest Petru, popierają go więc media, a finansują banki. Petru to taka usłodzona twarz Balcerowicza i Tuska.
Co dzieje się dalej, otóż w okresie pomiędzy wyborami, rośnie balon poparcia.. tak było z T. Mazowieckim, czy z H. Suchocką, a ostatnio z B. Komorowskim. Później jednak wyniki wyborcze znacznie różniły się od tych sondażowych, nawet jeszcze sprzed kilku miesięcy przed wyborami.

Dziś sytuacja wygląda tak. Są 2 plany konfliktu, 2 bastiony poprzedniej władzy, TK i TVP. Znaczy to tyle, że pierwszy konflikt trwa i jeszcze max trwać będzie do połowy 2017 roku, gdzie PiS będzie miał już 8 na 15 sędziów w TK. Mnie zaś interesuje jak wyglądał będzie ten drugi, wokół TVP. Załóżmy, ze będzie burzliwy, ale na koniec będzie i tak, że PiS osiągnie wszystkie oczekiwane cele, TVP i TK, będzie w rękach nowej władzy.

I tu jest clou sprawy... gdyby wybory było po tych konfliktach to PiS nawet z Kukiz'15, mogłoby mieć mniej niż Nowoczesna, PO, ZLew i PSL, czyli powtórzyłaby się sytuacja z poprzedniego okresu rządów PiSu, ... ale teraz sytuacja jest inna konflikty będą musiały być wygaszone w drugiej połowie 2017 roku, a przed nami będzie 2018 rok, po czym 2019 i w obu tych latach, żadna instytucja państwowa nie będzie ogniskować medialnych sporów... co wówczas, kto wie, może jakieś protesty pielęgniarek, albo jakaś aferka z nieuczciwym politykiem, którą będzie można nadmuchać do monstrualnych rozmiarów...Jednak w całej tej mojej analizie, trzeba uwzględnić, że PiS po pierwsze będzie miał już po 2 latach większość (niemal całość, tylko bowiem wolna kwota od podatku i wygaszanie gimnazjów jest planowane na 4 lata) zrealizowanego programu z obietnic wyborczych, oraz co kluczowe, po swojej stronie TVP. To wszystko zmienia, powrót do scenariusza poprzedniego jest mało prawdopodobny, choć oczywiście zawsze możliwy. Moim zdaniem przy uczciwej TVP, poparcie dla rządzących, którzy jako pierwsza władza w IIIRP realizują swój program będzie musiało wzrosnąć, a to dla pieszczoszka aktualnych i monopolistycznych mediów, pana Petru, nie jest dobrym prognostykiem. Dlatego tak ważna jest zmiana władzy w TVP.

Telewizja widać nadal sporo może, pijaczka Kwaśniewskiego, dyspozycyjne media, wylansowały wręcz na męża stanu, co potrafi jako polityk pokazały jego wszystkie kolejne przegrane projekty polityczne, teraz lansuje się fircyka Petru, który wokół siebie ma tylko cheerleaderki, słowem nic nie ma, a sondaże mu rosną. Oto siła jednostronnego przekazy TV, stąd dziś cel główny dla rządzących to zaraz po TK, najwyższy czas przejąć TVP, oczywiście na rzecz uczciwego przekazu medialnego, a nie propagandy, bo i taka pokusa zapewne będzie. Czas na zmiany w TVP z propagandy na rzetelną informację, o np. wyjazdach zagranicznych prezydenta, czy wokół szczytu klimatycznego, a zwłaszcza wokół tematów związanych z programem rządu. Więcej będzie zapewne wówczas w TV czasu dla A.Dudy i B.Szydło, mniej dla Kaczyńskiego, z korzyścią dla rządzących. Merytoryczne i uczciwe media, choćby w TVP to już będzie gwóźdź do trumny dla planów Petru i jego medialnych i bankowych mocodawców.

heoij 16.12.2015 16:03

Ładnie Petru posmarował za ten sondaż, dobrze, że wybory dopiero za 4 lata :D

Ale sam uważam, że Kaczyński trochę za ostro i źle to rozgrywa wizerunkowo, nie siedzę w PR, ale mogliby to według mnie zrobić o wiele lepiej.

emj10 16.12.2015 16:14

Chyba najlepsze podsumowanie ostatniego miesiąca znalezione w komentarzach na TT Warzechy - od kilku dni głównego leminga dla pisowskiego betonu - którego fenomen opisywałem dość dokładnie ze 2-3 lata temu.

Cytat:

"Te same błędy jak 2005-2007. Dużo szczekania, mało gryzienia. Tusk był bezwzględniejszy, ale mniej gadał."
Wersja spolszczona przeze mnie ;)

AYALA 16.12.2015 16:23

to sondaż dla najgorszego sortu POlaków którym jak w upale powiedzą w wsi24,że jest mróz ubiorą kożuch

63.5 Kg 16.12.2015 16:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1423131)
to sondaż dla najgorszego sortu POlaków którym jak w upale powiedzą w wsi24,że jest mróz ubiorą kożuch

To sondaz dla tego lepszego sortu Polakow którym jak powiedzą ze Jarek ma blekitna krew to wszyscy w to uwierzą...

milosz 16.12.2015 16:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1423129)
hau, hau

Co Ty biedny "lemingu" poczniesz, 4 lata szczekania na PiS Cie czeka :mysli: jak nie kolejne 4....
Przypomnę tylko że PO rządziło 8 lat, PiS teraz 1 miesiąc, a ma minimum jeszcze całe 4 lata, nie ma to jak sondaże i oceny realizacji programu wyborczego po 1 miesiącu...

"16.11.2015 - Zaprzysiężenie rządu Beaty Szydło odbyło się dzisiaj w Pałacu Prezydenckim".
Minął już cały miesiąc ! No skandal, a program wyborczy niezrealizowany !

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:14.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl