![]() |
400 tyś Euro daje Górnik za pomocnika Polonii Bytom Przybylskiego.Ciekawe jaka ekipie Heniu zmontuje na wiosne ?
http://goool.pl/main.php?id=16506 |
O Jezusie, Maryjo.
400 tysięcy euro za Przybylskiego. 500 tysięcy euro za Szczota. 100 tysięcy euro za Banasia. 0 - 100 tysięcy euro za Strąka. Sławna polityka transferowa Białego Czarodzieja, czyli jak wywalić w błoto milion euro. Ciekawe co o tym sądzą żabole? |
Tylko czy któryś z tych piłkarzy których chce kupic Górnik gwarantuje im spokojne utrzymanie? Bo kupic Przybylskiego i Banasia za takie pieniądze to się kompletnie nie opłaca. Zresztą chimerycznego Szczota też za 0,5 mln euro ( za te pieniądze to można go kupic najwyżej w FMie a nie w sytuacji gdy ma się nóż na gardle) .A najśmieszniejsze będzie jeśli przy takich wzmocnieniach Górnik spadnie.
|
Jesli chodzi o utrzymanie, to ja jakos mimo wszystko uwazam, ze Gornik da rade. Mnie dziwi tylko cos innego. Wlascicielem Gornika jest duza firma ubezpieczeniowa, maja miec budowany nowy stadion, zapowiadali wkrotce walke o mistrzostwo, no i teraz rzeczywiscie wykladaja kase dosc spora (jesli te 400 okaza sie prawda) jak na polskie warunki. Jest jednak male ale. Przeciez te pieniadze sa w bardzo glupi sposob rozrzucane. Czy Przybylski i Szczot to rzeczywiscie pilkarze, ktorzy sa warci tych pieniedzy, a w perspektywie, czy na nich mozna budowac druzyne walczaca o najwyzsze cele? Za takie pieniadze naprawde można znalezc solidnych, perspektywicznych graczy, ktorzy sa w stanie sie jeszcze rozwinac. Bo jakos nie sadze, zeby 26-cio letni Przybylski, nie pokazujacy teraz jakis wybitnych umiejetnosci, nagle eksplodowal i gral jak z nut. No ale cuz, nie moje pieniadze, nie moje zmartwienie...
|
Cytat:
|
Cytat:
trudno w ekstraklasie sprowadzic pilkarza który chciałby grac w ostatnim zespole tabeli. zresztą nie powiedziane że ten i tamten Będzie grał w Górniku a jak na ostatni zespół to oni są raczej wzmocnieniem. pozdrawiam |
W sumie ten Górnik ma pewien potencjał , kwestia uzupełnienia,dopasowania i wkomponowania tych nowych piłkarzy .Co nie będzie łatwe ale mimo wszystko Górnik powinien znacznie zmienić swoje oblicze .
http://www.gornik.zabrze.pl/page.php?id=14423&a=more a Przegląd uważa że to sprytne transfery |
Transfery Górnika są raczej mało ważne. Istotne jest to, że Górnik ma potencjał już teraz co najmniej na środek tabeli, a Heniek potrafi przygotować drużynę do sezonu.
|
|
Nie mogę znaleźć odpowiedniego tematu, może jednak będzie tu pasować.
http://www.weszlo.com/news/2006 podsumowanie roku w Ekstraklasie z jajem,, :) Największa zuchwałość Maciej Skorża, który postanowił zbudować pierwszą w świecie drużynę bez bramkarza. Takie lekceważenie rywali nie zakończyło się zbyt miło – wystarczy rzut oka na ligową tabelę. Chociaż zastanawiająco dobrze idzie Franciszkowi Smudzie, który w Lechu obrał podobną drogą i uznał, że golkiper między słupkami to przeżytek. Największy pracuś Oczywiście Paweł Brożek. Nawet podczas wakacji udało mu się wskoczyć z „local level” na „international level”. W czasie gdy inni leniuchują, on musiał pracować w pocie czoła. Jeszcze przed finałami mistrzostw Europy nadawał się do sprzedawania popcornu w Multikinie, a zaraz po nich genialny Leo Beenhakker dostrzegł w nim tę iskierkę talentu. Całe szczęście, że mamy Holendra, który doskonale wie, komu w porę należy dać szansę – nie za szybko, żeby się nie spalił i nie za wolno, żeby się jeszcze rozwinął. Kawałki o Wichniarku i Wawrzyniaku też niezłe :). |
O! SE z braku laku raczy wyprzedawać Lecha. Na pierwszy ogień "Sztyrlic" do Celtic G.
http://www.sport.pl/pilka/1,65050,61..._Glasgow_.html |
SE lubi wyprzedawac, sprzedawac i publikowac wywiady jakich nigdy nie bylo. Ale rzeczywisci echyba tego LEchici nie wzieli pod uwage ze sukces rodzi takze upiory. W tym wypadku upiory chciwosci, bo Stilic sie nadaje do gry w lidze szkockiej jak ja kolorem skory do Rwandy.
PS. Podsumowanie ekstraklasy jest rewelacyjne. Zwlaszcza o Henku , Zurawskim, Chmiescie i RaduMatu |
Nie wiem gdzie dać, więc dam tu:
http://www.sport.pl/sport/1,65026,61...as=3&startsz=x nie wierzę, że Wisłę z Barceloną oglądało mniej ludzi niż Lecha z, phi, Nancy, czy Austrią Wiedeń. |
Ale tam niema tych wyliczeń ? bo może przegapiłem ....
A tak poza tym to jeszcze kwestia reklamy i świadomości ludzi ente meczu . W każdym razie Wisła ma najwięcej kibiców ,wlaściwie niema wątpliwości . Ps.Wiadomo że media to głównie z Warszawki a Lech to pewna nowość ,obiekt ekscytacji . |
Cytat:
natomiast jak oni to liczą to ja nie mam bladego pojęcia :-) Cytat:
* tak, jestem malkontentem |
jasnyGwint - jesli chodzi o kraj to Wisla ma najwiecej kibicow wedlug jakies tam sondy/badan :) bylo kiedys w TV o tym pozniej chyba Legia ,Ruch czy Gornik ,Lechia byla tez wysoko :) Pijanego Nowego Roku wszytskim sympatykom Bialej Gwiazdy :)
|
Cytat:
|
Poza tym wakaaacje.
Dobrych kilka milionów ludzi było na wakacjach. Nadto, nie wiemy przecież ilu ludzi oglądało mecze w Al-Jazeerze i ESPN. Jeśli założymy, że oglądał je 1% widowni tych kanałów, mieliśmy około 50 milionów telewidzów ;) |
Cytat:
A w ogóle to Wszystkim Forumowiczom - Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Wiśle - MP 2009 i wejścia do grupy LM, a pozostałym - sportowej walki o 2 i kolejne miejsca.. |
Z jednej strony byłoby fajnie, bo Stilić to filar ofensywy Lecha. Z drugiej - przykro się robi, jak zagraniczny najemnik po niecałych 6 miesiącach w naszej lidze już z niej chce uciekać, i to do tak przeciętnego zespołu.
Lech teraz będzie miał problem - nie tylko ze Stilicem, ale także Lewandowskim, Peszko, Murawskim, Arboledą. Zawodnicy ci mają teraz swoje 5 minut w Europie, pojawi się zainteresowanie zagranicznych klubów, agenci zrobią im wodę z mózgu... My to już przerabialiśmy wielokrotnie (Kałużny, Kosowski, Uche), oni zmierzą się z tym problemem po raz pierwszy. Moim zdaniem jeśli Bośniak zacznie robić kwas lepiej się go pozbyć już teraz, by nie psuć atmosfery w drużynie. Podobnie w przyszłości może być z Arboledą. No, ale to nie nasz problem, a Amiki. |
Ja nie wiem czym tu się cieszyć - tacy piłkarze podnoszą prestiż naszej ligi, odejście Stilića już teraz i za takie śmieszne pieniądze o jakich sie mówi tj 3 mln € znowu cofnęło by poziom naszej ligi o kilka lat wstecz. Musimy się szanować i nie oddawać piłkarzy za bezcen zwłaszcza teraz kiedy poziom naszej ligi wyraźnie się polepsza (niezależnie od opini Steców itd.) potrzebujemy takich piłkarzy - można ich sprzedawać ale ceną trzeba równać do zachodu ! Koniec z farmienia polskich zespołów przez średniaków z zachodu !
|
Więcej niż 3 miliony ojro ciężko dostać za piłkarza ze śmiesznej polskiej ligi.
Dlatego bardzo mnie ciekawi ile dostaniemy za Brożka. |
tez mi sie wydaje ze powinnismy w koncu zaczac promowac nasza Ekstraklase, a co do Brozia to jezeli nie zaplaca 4 baniek to se powinni pomarzyc o nim
|
Cytat:
Dlatego oferta minimalna za Stilicia powinna oscylowac w okolicach 5 mln €. Jak ktoś go bardzo chce zapłaci, ajk nie LEch niebędzie stratny bo zatrzyma piłkarza. Co do Brozia to jeszcze w sezonie 2006/2007 twierdiłem że jest wart 3 mln €. teraz kiedy przychodzą za niego oferty po 3 mln € uważam że rozwinoł się tak bardzo że jest wart co najmniej 5 mln. Wogóle uważam że Brożek jest niezastapiony dla Wisły i NIKT czy to Klivert czy Tristan czy Lewandowski nie byłby wstanie go zastąpić teraz i przez najbliższe lata - lepszego napsatnika nie znajdziemy. Dlatego nie wiem czemu mielibyśmy sie pozbywać takiego zawodnika. Dlatego ja negocjacje zaczynał bym zaporową kwota 7-8 mln €. Wiadomo że nikt tyle nie da ale właśnie o to chodzi. NIe mniej jeśli trzeba było już go sprzedać 5 mln € to absolutne minimum za zawodnika tej klasy w najlepszym wieku i dobrej formie. W Czechach taki piłakrz taniej by nie został sprzedany a jestem pewnei że żaden Napsatnik z Ligi czaskeij nie jest lepszy. Najwyzej ceniony Sverkos jest od Brozia słabszy. Niestety trzeba się tez zastanowić nad sytuacją Pawła który jest w idealnym wieku do wyjazdu i sam chciałby sie sprawdzić poza polską ligą. NIe mniej wedłóg mnie należy starać się zatrzymać go u nas jak najdłużej. Jestem pewien że Paweł nie będzie rozpaczał z tego powodu bo nie raz udowadniał że Wisłe ma w sercu. Gdyby to odemnie zależało już teraz dał bym mu kontrakt 400 tyś €, żeby nie czuł sie gorszy niż byle kopacz w licze"zachodniej". |
Cytat:
Kopacze,piłkarzyki u niektórych wyczuwa sie brak jakiegokolwiek szacunku . Sam szacunek jest elementarny i to do każdego człowieka , a dla mnie osobiście piłkarz to jest ktoś(w zachodnich krajach jest to odczuwalne),Polaków tym bardziej szanuje . Dlaczego tak dużo Polaków sra do własnego gniazda ? To chyba trendi ? |
:shock:
Ta liga stoi na żenująco niskim poziomie i udawanie, że tak nie jest tego nie zmieni. Szacunek nie ma nic do tego. Angmir: Prawa rynku to prawa rynku. Mnie po prostu ciekawi ile dadzą za Brożka. |
To jak my sie postrzegamy wbrew pozorom ma bardzo duze znaczenie .
Jakiej skali używasz ? Nasza liga rośnie i będzxie rosla bardzo szybko w siłe a 3 bańki to nie jest tak duzo ,mozemy sie cenic podobnie do Austryjaków ,Czechów,Serbów .... |
Zganiacz nie bedzie grał w Górniku bo Korona chce za swojego playmakera 2 miliony zł a to zbyt wiele dla Zabrzan.Najprawdopodobniej do Górnika trafią Strąk,Szczot (500 tyś Euro) i Banaś (700 tyś zł )
|
Jachting:
Mylisz się. Do Czechów i Serbów to jeszcze nam bardzo daleko jeśli chodzi o ceny za piłkarzy. Wynika to po części z faktu, że Czesi i Serbowie są w stanie zrobić karierę za granicą. Jeśli chodzi o naszych piłkarzy to niestety tak nie jest. Zazwyczaj prędzej czy później taki piłkarz wraca z podkulonym ogonem do naszej ligi. Zazwyczaj.. bo wyjątki oczywiście są. |
Cytat:
O ile piłkarz nie ma klauzuli odejścia - to klub decyduje za ile zawodnik odchodzi. Jeśli Pelikan Łowicz się uprze żeby odrzucić ofertę Manchesteru City opiewająca na 50 mln € za swojego 2 bramkarza kadry juniorów to ma do tego prawo. Dlatego nie ma czegoś takiego jak wartość rynkowa piłkarzy. NAwet jeśli da się jako tako wycenić wartosc piłkarza to może w 10 % przypadków kwota transferu jest podobna do tej "wirtualnej wyceny". Zresztą tak jak mówiłęm to klub decyduje czy i za ile sprzedać. |
Ale Stilić już Polakiem nie jest ,poza tym przy takich wlaśnie piłkarzach jak on czy wcześniej Blaszczykowski gdzie widać na gole oko że stać ich na niezłe kluby ,to my powinniśmy stawiać warunki .
Wiesz ważne aby nie oddawać za bezcen i nie sprzedawać tak wszystkich automatycznie a cała liga na tym skorzysta . |
Cytat:
Odnośnie Brożka jak jakiś klub wyłoży 3-4 mln euro i Paweł będzie chciał wyjechać to tak też sie stanie, tylko że dotychczas jakoś się on zbytnio nie palił do wyjazdu, może po prostu woli status wielkiej gwiazdy w Polsce niż wielką niewiadomą za granicą, bo tak jak pisze Kirssu kto po wyjeżdzie z naszej ligi zrobił jakąs karierę ? Żurawski przez poł sezonu ?? |
Angmir:
Oczywiście masz rację. Z tym, że nie ma czegoś takiego jak "cena rynkowa" piłkarzy. Ale jest pewna maksymalna wartość jakiej dany piłkarz nie przekroczy. Niestety polscy piłkarze nie mają renomy za granicą (o czym pisałem wyżej) i stąd też kwoty jakie płacą za nich zagraniczne kluby nie powalają na kolana w porównaniu z innymi nacjami. Przykład? Chociażby wspomniana wcześniej Serbia - Dusan Basta, którym ponoć się interesowaliśmy poszedł do Lecce za 3,5 mln euro. Chorwat Vidić ze Spartaka Moskwa do Man U za 7 milionów dolarów a wcześniej z Crveny Zvezdy za 5 mln euro. Skrtel z Zenita do Liverpoolu za 10 mln euro. I to nie są odosobnione przypadki. Z tym Pelikanem to piękny przykład ale rozmawiamy o realiach czy o SF? Jachting: Ja nigdzie nie napisałem o oddawaniu za bezcen. Ale jak słyszę ile Legia chce za takiego Rogera, czy że żądamy za Brożka 5 milionów euro to wydaje mi się to śmieszne. Niestety ale za piłkarza z polskiej ligi te kwoty są nierealne. |
A jakie to ma znaczenie czy za bezcen czy nie skoro u nas i tak sie tych otrzymanych pieniędzy nie przeznacza na jakieś mądre długofalowe działania ?
|
Cytat:
masz coś takiego jak kontrakt i w zależności jak jest podpisany tak negocjujesz pamiętasz jak Pampers pierwszy raz odchodził co powiedział jak Go Cupiał nie chciał puścić? Moim zdaniem Brożek powinien zostać i dostać odpowiednią podwyżkę bo najzwyczajniej mamy jeszcze czas na sprzedaż a znalezienie nowego napastnika bedzie nas wiele kosztować i $ i pewnie czasu, no chyba że ktoś da te 5 mln euro za mniej nie warto |
Cytat:
|
Cytat:
osłabieniem rywala do MP mała rzecz a cieszy, przynajmniej mnie :D |
Cytat:
Z tym inwestowaniem różnie to bywało ,wydaje się że Lech wprowadza nową jakość w przyszłości powinno lepiej to wyglądać .W każdym razie ta kasa tak czy inaczej jakiś tam swój wkład ma .Troche na prościzne poszedłeś ale podzielam "irytacje" . |
7-8 mln euro - to masz pierwsze z googli http://wyborcza.pl/1,82245,4298096.html
a te 3-4 mln euro to i tak na Brożka wg mnie za dużo, teraz bedzie okienko transferowe to zauwżysz ze w najlepszych ligach świata za takie kwoty miedzy klubami bedą przechodzić piłkarze którzy mają po 200 meczów w lidze i 20 bramek. Co do Stilicia to inna historia bo ma 20 lat i jego progres jest dość wyrażny i klub zagraniczny może zaryzykować te pare milionów |
Cytat:
Cytat:
Krissu@ - ale o to mi właśnie chodzi skoro istnieje taka niewidzialna bariera której nie przeskoczymy, to po co wogóle sprzedawać piłkarza skoro nie można dostać za niego tyle ile sie oczekuje ? Uwiesz mi 3 4 razy odrzuci sie oferte za 3 mln i następne juz będą bardziej hojne - za granica musza sie nauczyć że u nas już mineły takie czasy że sprzedajemy za bezcen każdego przyzwoitego piłkarza. Kiedy podaję przejaskrawiony przykład - to po to by bardziej uderzał po oczach. Odnosząc sie do konkretnego przypadku Brożka podałem juz za jaką kwote byłbym skłonny go sprzedac ale tylko w wypadku gdyby on błagał na kolanach o taki transfer. I uwierz mi że albo znalazł by sie kupiec co wyłoży te minimum 5 mln € albo Brozek przełknoł by ten zawód i grał dalej jak do tąd tj. Mobkilizował sie w ważniejszych meczach a odpuszczał z Piastami czy Odrami. Stilić to inny przypadek - ale i on nie ma prawa domagać sie transferu po 3 miesiącach gry. Cytat:
Co do Stilicia - to pisałem że dla mnie wart jest 3 mln € ale uważam że Lech za nic nie powinien się go pozbywać już teraz - tego co widać to samo twierdzi dyrektor sportowy Lecha i to się im chwali. Na pewno na tym nie stracą. A że sam zawodnik już się obślinił na myśl o większej kasie to inna sprawa. Na razie jednak nie am żadnych podstaw by wymagać pozwolenia na odejście od Lecha. Tyle w tej sprawie. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:28. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl