![]() |
A propos polityki transferowej - mnie wcale nie martwi, że Polaków u nas coraz mniej.
Jeśli o mnie chodzi, nasza kadra może być złożona jedynie z Pigmejów z plemienia Twa, pod warunkiem że będą prezentowali odpowiedni poziom. Sportowy oczywiście, bo ze wzrostem u nich kiepsko. A na poważnie: odnoszę wrażenie, że wypożyczenia w tym okienku, w tym i możliwy transfer Bonettiego są wynikiem tego, że ciągle nie ma sieci skautingowej. Wspominał o tym Basałaj, mówiąc że dopiero w zimie liczy na udane transfery a z tych jest średnio zadowolony. Dzięki wypożyczeniom rocznym daje się Maaskantowi i Valcksowi większą elastyczność w polityce kadrowej. Mogą się przyjrzeć obecnie wypożyczonym i w razie czego z nich zrezygnować. |
Zgadzam się z flamengistą. Wypożyczenia to takie zabezpeiczenia w razie, gdyby jakiś transfer nie wypalił. Miejmy nadzieję, że wyniki prawdziwego skautingu poznamy już w zimie, kiedy to do Wisły przyjdą dobrzy piłkarze z krwi i kości. Cóż pozostaje nam wszystkim czekać na transfery i uzbroić się w cierpliwość do zimy, bo pewnie teraz Bonetto będzie ostatnim piłkarzem, którego Wisła pozyska, sprzedając pewnie przy okazji Diaza za 1-1,5 mln euro do jakiegoś tureckiego zespołu.
|
Mnie nie martwi polityka transferowa Wisły, bo moim zdaniem nie jest ona najgorsza, tylko sposób trenowania drużyny. W każdym meczu w tym sezonie widać że zawodnicy po 40 - 50 minutach walki nagle padają. Wydolność i przygotowanie kondycyjne piłkarzy to obecnie powinna być sprawa priorytetowa w klubie.
Zresztą superszybki i świeży Paweł Brożek wyraźnie przegrywający pojedynek biegowy z Nakoulmą daje tu dużo do myślenia. |
A mnie jednak martwi napływ obcokrajowców.
Chyba pierwsze pytanie na wczorajszej konferencji było o sens trzymania brazylijczyka, który tylko wybija piłki. Kulawik odpowiedział, że to jest temat na osobną dyskusję, ale to pytanie najlepiej zadać selekcjonerowi, kiedy będzie musiał powoływać piłkarzy z pierwszej a może drugiej ligi. Ja wiem, że w tej chwili na rynku nie ma ukształtowanych, wartościowych polskich zawodników. Ale trzeba zadbać właśnie o to, żeby byli. Taki Sobota ma talent, ale jest nieukształtowany, bo w wieku 23 lat dopiero debiutuje w Ekstraklasie, nikt go wcześniej nie wypatrzył. Rado dostaje szanse w Ekstraklasie- źle- na ch*ja nam on, wyj*bać trenera- a potem zdziwienie, że 23-latek nie ma niezbędnego doświadczenia. Ile lat do składu przebija się Mączyński, a chłopak ma papiery na granie i gdyby Skorża postawił na niego kiedy był czas, to Jirsak by się już dawno do 18 nie mieścił a i po Gargule byśmy nie płakali. U nas nie sprowawdza się młodych piłkarzy, bo zakłada się, że żeby grać muszą być z miejsca lepsi od 30-letniego weterana. Jeden słabszy mecz i chłopak ląduje na wiecznej ławie- zakładając oczywiście, że w ogóle dostanie szanse na grę. Potem nie ma dopływu świeżej krwi i kończy się systematycznym obniżaniem lotów przez drużynę. Inna sprawa to system szkolenia i potrzebna do tego infrastruktura, ale to nie ten temat. |
Też zastanawia mnie coś takiego. Od sezonu 07/08 Wisła wreszcie w Wiśle pojawiła się jakaś tam kasa na transfery. Sprowadzono utalentowanego Ćwielonga czy reprezentantów Polski: Łobodzińskiego, Matusiaka, Gargułę oraz reprezentantów Słoweni i Kostaryki: Kirma i Diaza. O takich piłkarzach za Petrescu to mogliśmy pomarzyć, bo nie było wtedy kasy na transfery. Każdy z tych graczy posiada, lub posiadał przyzwoite jak na polską ligę umiejętności.
Tylko dlaczego każdy z tych piłkarzy grając w Wiśle, gra dużo słabiej niż w kadrze? Zastanawia to że przychodząc do Wisły ci zawodnicy grają znacznie słabiej niż poprzednio. Gargułę też pora już zacząć powoli oceniać, bo od wznowienia przez niego treningów minęło sporo czasu. Zawodnik o tym potencjale powinien z palcem w czterech literach wygryźć ze składu Jirsaka. |
Kwakman z tego co wiem ma jeszcze 1 rok wazny kontrakt a Jens Janke dopiero co przeszedl do Bredy...
|
|
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...ortowym_wisly/
Nie ma to jak dobrze zacząć tydzień . To najlepszy ,, transfer ,, w tym okienku . Mysle ze to najlepszy wybor z mozliwych jak na nasze mozliwosci finansowe |
To prawda.. Nie spodziewalem sie, ze taka osoba moze do nas przyjsc.
|
Osobiście wiążę znacznie większe nadzieje z Valckx'em niż Maaskanem. Mam nadzieję, że się nie zawiodę.
|
Ale z czego Wy się cieszycie, że nam gości z Chin pościąga ?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Poszedł za kasą, dorobił się i teraz widocznie znowu chce popracować w Europie.\
Nie czepiajcie się wszystkiego, bo w Chinach są zapewne o wiele lepsi fachowcy od naszych Kulawików. |
Cytat:
|
Cytat:
Chociaż z drugiej strony jak nie wiadomo czemu to pewnie chodziło o kase :) Cytat:
|
Akurat to ze poszedł do Chin go nie skreśla. Koleś taki jak on, z wizją, ktory widzi nieograniczone możliwości wielkiego rynku jakim sa China na pewno wybrał ten kierunek z ciekawości. Nawiąże tam znajomości i w przyszłości może ściągac dobrych zawodników. To tak samo jakby napisac że Scolari to słaby trener bo po Chelsea wylądował w Uzbekistanie...
|
Cytat:
Maaskant zrobił dobre wrażenie na konferencji. |
No, to jest trener i dyrektor sportowy. Do zamkniecia okienka zostalo jeszcze 10 dni. Licze jeszcze na jakies wzmocnienia.
|
Skoro Breda ma problemy finansowe to może Maaskant dałby radę paru swoich byłych podopiecznych do nas ściągnąć? :) Oczywiście jakby dali mu środki. Może w zimie? :P
|
mnie cieszy to, co powiedział o wzmocnieniach, że nie zamierza ściągać graczy po to żeby trener ich siadał na ławkę, jak już ma wydać pieniądze to tak żeby wskoczyli do 1 składu, a to jakich graczy ściągał do PSV napawa optymizmem, kwestia tego, czy dostanie fundusze na to ..
|
Cytat:
Cytat:
|
Skoro Valckx ma kontakty w Chinach, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie wziac 1-3 Chinczykow. Tych lepszych Chinczykow.
Przeciez dla nich to awans. Silna druzyna z pilkarskiego przedsionka Europy, pieniadze sa, trener z kraju gdzie pojecie o futbolu jest duze. Nic tylko przyjezdzac, grac i przechodzic do Championship. |
Kasa z koszulek raz dwa by się zwróciła :)
Tak na serio to ja też większe nadzieje kłade z Valckx'em. Gość ma świetne rozeznanie rynku z Południowej Ameryki, niech sciągnie z tamtąd choć w połowie tak dobrych graczy jak do PSV, a będzie nieźle. Dodając do tego Clebera który jak kiedyś mówił chciałby z tamtego regionu do Wisły graczy sprowadzać. Może się okazać że będziemy mieli niezłe rozeznanie z tamtych lig i znacznie większe szanse na następnych graczy typu Marcelo. |
tylko, że taki farfan etc. to kosztowali po 1-2 miliony euro minimum, owszem jest to ściąganie utalentowanych graczy, perełki do oszlifowania, ale na nich też trzeba sporo wydać
|
a czy ten nasz nowy dyrektor to czasem park ji sunga (Man Utd obecnie) nie ściągał do PSV? nie miałbym nic przeciwko takim azjatom w Wiśle :D
|
Park przeszedł do PSV po MŚ w Korei. Nawet ja będąc wtedy w gimnazjum wiedziałem, że to dobry zawodnik ;)
|
Cytat:
Niekoniecznie trzeba duzo wydawać. Czasem za śmieszne 400 tys. trafia się gość wart potem grube miliony...tylko tu właśnie potrzebne jest to rozeznanie...Liczę na Valckxa |
Cytat:
|
i teraz porównanie farfan 900k- jirsak 700k....
|
Szkoda, że nikt nie zapytał Basałaja o przyszłość Juniora Diaza. Jeśli sprzedamy go za spore pieniądze i w jego miejsce przyjdzie klasowy lewy obrońca, to nie ma problemu. Jeżeli jednak Junior zostanie, to należy błyskawicznie przedłużyć z nim kontrakt, gdyż w zimie może podpisać umowę z dowolnym klubem, a przecież już wspominał w wywiadach, że chętnie zmieniłby otoczenie. Warto podkreślić brak refleksu naszych działaczy, gdyż w obecnej sytuacji Diaz ma świetną kartę przetargową, aby wynegocjować jak największy kontrakt. Brak racjonalnej polityki w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi w Wiśle rodzi realne straty finansowe. Dlaczego nikt nie próbuje zminimalizować kosztów transferowej klęski pt. Wojciech Łobodziński. Dlaczego nikt nie wypożyczył/sprzedał za 100 - 200 tys E Jirsaka? Dlaczego takiego np. Kowalskiego czy Burligę nie można było oddać do innego klubu w rozliczeniu za transfer jakiegoś zawodnika? Legia za słabego Korzyma skasowała 150 tys E. Każdy grosz się liczy, a przecież wiadomo , że niektórzy zawodnicy nie osiągną nigdy poziomu predestynującego ich do gry w Wiśle.
|
ja uważam, że obaj będą stanowili bardzo mocny tandem. Jeden i drugi mają już spore doświadczenie i kontakty. Mam nadzieję, że po prostu wprowadzą do Wisły Zachodnie standardy, jeżeli chodzi o ułożenie spraw w klubie. Piłkarz jest pracownikiem, trener jest Szefem , dyrektor nadzoruje całość. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, bo spełniają się wszystkie moje marzenia związane z Wisłą - tzn. ograniczanie amatorki. Po pierwsze przyszedł prezes, który ma konkretne plany, później dyrektor sportowy, który pomaga wybrać i ściąga trenera - to jest tak jak budowanie drużyny piłkarskiej od obrony. Teraz przyjdzie czas na zmiany w kadrze zespołu - pograją do końca listopada, później podziękują pewnie kilku kopaczom i ściągną nowych wg. konkretnych potrzeb. Ufff.... Jest dobrze! Mocno w to wierzyłem!
|
Cytat:
cytat z wikipedii holenderskiej : Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
To czemuś sie nie zgłosił do paba Basałaja jak szukali dyrektowa ? Tak to byłaby jeszcze szansa że coś w tym sezonie ugramy :) Wydaje mi się ze Staszek u nas odbuduje swoje dobre imie ;-) jak już pisałem - zimowe okienko powinno byc obiecujące. |
Jens Janse wygląda na dobrego zawodnika. Dobre dosrodkowanie, strzał i do tego warunki fizyczne(gra głową).. fajne by to było wzmocnienie. 103 mecze w Eredyvisie w tym wieku(8000min) tez robią wrażenie.
|
Cytat:
:lol: |
Dokładnie, teraz nie już sensu sprowadzać zawodników. Jest nowy trener ogarnie kto się nadaje kto nie i w zimie może być ciekawie. Doświadczenie naszego dyrektora sportowego powinno pomóc. Jednak w pierwszym rzędzie powinni sondować I i II ligę polską. Czasu do grudnia jest sporo, bo 4 miesiące.
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:14. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl