Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

flamengista 22.08.2010 12:31

A propos polityki transferowej - mnie wcale nie martwi, że Polaków u nas coraz mniej.

Jeśli o mnie chodzi, nasza kadra może być złożona jedynie z Pigmejów z plemienia Twa, pod warunkiem że będą prezentowali odpowiedni poziom. Sportowy oczywiście, bo ze wzrostem u nich kiepsko.

A na poważnie: odnoszę wrażenie, że wypożyczenia w tym okienku, w tym i możliwy transfer Bonettiego są wynikiem tego, że ciągle nie ma sieci skautingowej. Wspominał o tym Basałaj, mówiąc że dopiero w zimie liczy na udane transfery a z tych jest średnio zadowolony.

Dzięki wypożyczeniom rocznym daje się Maaskantowi i Valcksowi większą elastyczność w polityce kadrowej. Mogą się przyjrzeć obecnie wypożyczonym i w razie czego z nich zrezygnować.

bonawentura 22.08.2010 13:39

Zgadzam się z flamengistą. Wypożyczenia to takie zabezpeiczenia w razie, gdyby jakiś transfer nie wypalił. Miejmy nadzieję, że wyniki prawdziwego skautingu poznamy już w zimie, kiedy to do Wisły przyjdą dobrzy piłkarze z krwi i kości. Cóż pozostaje nam wszystkim czekać na transfery i uzbroić się w cierpliwość do zimy, bo pewnie teraz Bonetto będzie ostatnim piłkarzem, którego Wisła pozyska, sprzedając pewnie przy okazji Diaza za 1-1,5 mln euro do jakiegoś tureckiego zespołu.

pawelo84 22.08.2010 13:40

Mnie nie martwi polityka transferowa Wisły, bo moim zdaniem nie jest ona najgorsza, tylko sposób trenowania drużyny. W każdym meczu w tym sezonie widać że zawodnicy po 40 - 50 minutach walki nagle padają. Wydolność i przygotowanie kondycyjne piłkarzy to obecnie powinna być sprawa priorytetowa w klubie.

Zresztą superszybki i świeży Paweł Brożek wyraźnie przegrywający pojedynek biegowy z Nakoulmą daje tu dużo do myślenia.

Uran235 22.08.2010 13:49

A mnie jednak martwi napływ obcokrajowców.
Chyba pierwsze pytanie na wczorajszej konferencji było o sens trzymania brazylijczyka, który tylko wybija piłki. Kulawik odpowiedział, że to jest temat na osobną dyskusję, ale to pytanie najlepiej zadać selekcjonerowi, kiedy będzie musiał powoływać piłkarzy z pierwszej a może drugiej ligi.

Ja wiem, że w tej chwili na rynku nie ma ukształtowanych, wartościowych polskich zawodników. Ale trzeba zadbać właśnie o to, żeby byli. Taki Sobota ma talent, ale jest nieukształtowany, bo w wieku 23 lat dopiero debiutuje w Ekstraklasie, nikt go wcześniej nie wypatrzył. Rado dostaje szanse w Ekstraklasie- źle- na ch*ja nam on, wyj*bać trenera- a potem zdziwienie, że 23-latek nie ma niezbędnego doświadczenia. Ile lat do składu przebija się Mączyński, a chłopak ma papiery na granie i gdyby Skorża postawił na niego kiedy był czas, to Jirsak by się już dawno do 18 nie mieścił a i po Gargule byśmy nie płakali.

U nas nie sprowawdza się młodych piłkarzy, bo zakłada się, że żeby grać muszą być z miejsca lepsi od 30-letniego weterana. Jeden słabszy mecz i chłopak ląduje na wiecznej ławie- zakładając oczywiście, że w ogóle dostanie szanse na grę. Potem nie ma dopływu świeżej krwi i kończy się systematycznym obniżaniem lotów przez drużynę.

Inna sprawa to system szkolenia i potrzebna do tego infrastruktura, ale to nie ten temat.

pawelo84 22.08.2010 15:45

Też zastanawia mnie coś takiego. Od sezonu 07/08 Wisła wreszcie w Wiśle pojawiła się jakaś tam kasa na transfery. Sprowadzono utalentowanego Ćwielonga czy reprezentantów Polski: Łobodzińskiego, Matusiaka, Gargułę oraz reprezentantów Słoweni i Kostaryki: Kirma i Diaza. O takich piłkarzach za Petrescu to mogliśmy pomarzyć, bo nie było wtedy kasy na transfery. Każdy z tych graczy posiada, lub posiadał przyzwoite jak na polską ligę umiejętności.

Tylko dlaczego każdy z tych piłkarzy grając w Wiśle, gra dużo słabiej niż w kadrze? Zastanawia to że przychodząc do Wisły ci zawodnicy grają znacznie słabiej niż poprzednio. Gargułę też pora już zacząć powoli oceniać, bo od wznowienia przez niego treningów minęło sporo czasu. Zawodnik o tym potencjale powinien z palcem w czterech literach wygryźć ze składu Jirsaka.

Acapelo 22.08.2010 19:46

Kwakman z tego co wiem ma jeszcze 1 rok wazny kontrakt a Jens Janke dopiero co przeszedl do Bredy...

Pablooo 23.08.2010 10:02

http://s24.pl/slowak_juz_podpadl_maa...wi-s78184.html

sandiegoo 23.08.2010 10:46

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...ortowym_wisly/

Nie ma to jak dobrze zacząć tydzień . To najlepszy ,, transfer ,, w tym okienku . Mysle ze to najlepszy wybor z mozliwych jak na nasze mozliwosci finansowe

nesta 23.08.2010 10:48

To prawda.. Nie spodziewalem sie, ze taka osoba moze do nas przyjsc.

Markus 23.08.2010 10:57

Osobiście wiążę znacznie większe nadzieje z Valckx'em niż Maaskanem. Mam nadzieję, że się nie zawiodę.

zim zum 23.08.2010 11:27

Ale z czego Wy się cieszycie, że nam gości z Chin pościąga ?

Pablooo 23.08.2010 11:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zim zum (Post 966917)

Nie, że wejdzie na forum i ściągnie tych, co mu lokalni fachowcy podsuwają.

zim zum 23.08.2010 11:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablooo (Post 966919)
Nie, że wejdzie na forum i ściągnie tych, co mu lokalni fachowcy podsuwają.

Tak naprawdę, to dlaczego nikogo nie zastanawia, że gość po odejściu z PSV wylądował ostatecznie na zesłaniu w Chinach.

ChG 23.08.2010 11:35

Poszedł za kasą, dorobił się i teraz widocznie znowu chce popracować w Europie.\

Nie czepiajcie się wszystkiego, bo w Chinach są zapewne o wiele lepsi fachowcy od naszych Kulawików.

mateusz212 23.08.2010 11:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 966894)
Osobiście wiążę znacznie większe nadzieje z Valckx'em niż Maaskanem. Mam nadzieję, że się nie zawiodę.

po konferencji jestem przekonany ze wybór trenera był trafny. Dyrektor kompletnie mnie nie przekonuje, u nas nie bedzie mial duzych mozliwosci finansowych, a jego intrygii ktore wypłynęly w Holandii u nas mogą mu ujść płazem,a nawet znajdzie sobie kompana Pana K. Z trenera jestem zadowolony, z dyrektor mniej, ale obu życze jak najlepiej.

mr_kwolf 23.08.2010 11:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zim zum (Post 966923)
Tak naprawdę, to dlaczego nikogo nie zastanawia, że gość po odejściu z PSV wylądował ostatecznie na zesłaniu w Chinach.

Powiedział że zrobił to w celach zebrania nowych doświadczeń, nie wiem czemu miałbym mu nie wierzyć.

Chociaż z drugiej strony jak nie wiadomo czemu to pewnie chodziło o kase :)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mateusz212 (Post 966929)
po konferencji jestem przekonany ze wybór trenera był trafny. Dyrektor kompletnie mnie nie przekonuje, u nas nie bedzie mial duzych mozliwosci finansowych, a jego intrygii ktore wypłynęly w Holandii u nas mogą mu ujść płazem,a nawet znajdzie sobie kompana Pana K. Z trenera jestem zadowolony, z dyrektor mniej, ale obu życze jak najlepiej.

po pierwsze niczego mu nie udowodniono, a po drugie nawet jak coś tam zebrał dla siebie to nie zmienia faktu że dla klubu zrobił wiele (4 x mistrz + półfinał LM + kasa z transferów) i może nie ma to ze sobą nic wspólnego ale jakoś odkąd Valckxa nie ma w PSV to troche ten zespół obniżył loty.

rafal777 23.08.2010 11:44

Akurat to ze poszedł do Chin go nie skreśla. Koleś taki jak on, z wizją, ktory widzi nieograniczone możliwości wielkiego rynku jakim sa China na pewno wybrał ten kierunek z ciekawości. Nawiąże tam znajomości i w przyszłości może ściągac dobrych zawodników. To tak samo jakby napisac że Scolari to słaby trener bo po Chelsea wylądował w Uzbekistanie...

Maćko 23.08.2010 11:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 966886)
To prawda.. Nie spodziewalem sie, ze taka osoba moze do nas przyjsc.

Mam tak samo jak Ty.
Maaskant zrobił dobre wrażenie na konferencji.

Wasiu 23.08.2010 11:54

No, to jest trener i dyrektor sportowy. Do zamkniecia okienka zostalo jeszcze 10 dni. Licze jeszcze na jakies wzmocnienia.

Syn Kangura z 1984 23.08.2010 12:05

Skoro Breda ma problemy finansowe to może Maaskant dałby radę paru swoich byłych podopiecznych do nas ściągnąć? :) Oczywiście jakby dali mu środki. Może w zimie? :P

sevenheaven 23.08.2010 12:05

mnie cieszy to, co powiedział o wzmocnieniach, że nie zamierza ściągać graczy po to żeby trener ich siadał na ławkę, jak już ma wydać pieniądze to tak żeby wskoczyli do 1 składu, a to jakich graczy ściągał do PSV napawa optymizmem, kwestia tego, czy dostanie fundusze na to ..

bonawentura 23.08.2010 12:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zim zum (Post 966917)

Niech sciąga skąd chce - nawet z wysp Tora-Bora, byleby to byli dobrzy piłkarze.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sevenheaven (Post 966966)
mnie cieszy to, co powiedział o wzmocnieniach, że nie zamierza ściągać graczy po to żeby trener ich siadał na ławkę, jak już ma wydać pieniądze to tak żeby wskoczyli do 1 składu, a to jakich graczy ściągał do PSV napawa optymizmem, kwestia tego, czy dostanie fundusze na to ..

Osobiście myślę, że jak ściągnęli fachowca, to nie po to by siedział na d..., zabierał kaskę i do domu, tylko aby kogoś sensownego do Wisły sprowadził.

7 kotów 23.08.2010 12:32

Skoro Valckx ma kontakty w Chinach, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie wziac 1-3 Chinczykow. Tych lepszych Chinczykow.
Przeciez dla nich to awans. Silna druzyna z pilkarskiego przedsionka Europy, pieniadze sa, trener z kraju gdzie pojecie o futbolu jest duze. Nic tylko przyjezdzac, grac i przechodzic do Championship.

Baala 23.08.2010 13:01

Kasa z koszulek raz dwa by się zwróciła :)

Tak na serio to ja też większe nadzieje kłade z Valckx'em. Gość ma świetne rozeznanie rynku z Południowej Ameryki, niech sciągnie z tamtąd choć w połowie tak dobrych graczy jak do PSV, a będzie nieźle. Dodając do tego Clebera który jak kiedyś mówił chciałby z tamtego regionu do Wisły graczy sprowadzać. Może się okazać że będziemy mieli niezłe rozeznanie z tamtych lig i znacznie większe szanse na następnych graczy typu Marcelo.

sevenheaven 23.08.2010 13:05

tylko, że taki farfan etc. to kosztowali po 1-2 miliony euro minimum, owszem jest to ściąganie utalentowanych graczy, perełki do oszlifowania, ale na nich też trzeba sporo wydać

haldir_sgn 23.08.2010 13:32

a czy ten nasz nowy dyrektor to czasem park ji sunga (Man Utd obecnie) nie ściągał do PSV? nie miałbym nic przeciwko takim azjatom w Wiśle :D

snyrting 23.08.2010 13:52

Park przeszedł do PSV po MŚ w Korei. Nawet ja będąc wtedy w gimnazjum wiedziałem, że to dobry zawodnik ;)

jason wiślak 23.08.2010 14:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sevenheaven (Post 967020)
tylko, że taki farfan etc. to kosztowali po 1-2 miliony euro minimum, owszem jest to ściąganie utalentowanych graczy, perełki do oszlifowania, ale na nich też trzeba sporo wydać

Farfan kosztował 900 tys. euro....
Niekoniecznie trzeba duzo wydawać. Czasem za śmieszne 400 tys. trafia się gość wart potem grube miliony...tylko tu właśnie potrzebne jest to rozeznanie...Liczę na Valckxa

wolfy 23.08.2010 14:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablooo (Post 966861)

Oby, bo Cikos to żaden obrońca.

sebanop 23.08.2010 14:45

i teraz porównanie farfan 900k- jirsak 700k....

tormenthor 23.08.2010 14:50

Szkoda, że nikt nie zapytał Basałaja o przyszłość Juniora Diaza. Jeśli sprzedamy go za spore pieniądze i w jego miejsce przyjdzie klasowy lewy obrońca, to nie ma problemu. Jeżeli jednak Junior zostanie, to należy błyskawicznie przedłużyć z nim kontrakt, gdyż w zimie może podpisać umowę z dowolnym klubem, a przecież już wspominał w wywiadach, że chętnie zmieniłby otoczenie. Warto podkreślić brak refleksu naszych działaczy, gdyż w obecnej sytuacji Diaz ma świetną kartę przetargową, aby wynegocjować jak największy kontrakt. Brak racjonalnej polityki w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi w Wiśle rodzi realne straty finansowe. Dlaczego nikt nie próbuje zminimalizować kosztów transferowej klęski pt. Wojciech Łobodziński. Dlaczego nikt nie wypożyczył/sprzedał za 100 - 200 tys E Jirsaka? Dlaczego takiego np. Kowalskiego czy Burligę nie można było oddać do innego klubu w rozliczeniu za transfer jakiegoś zawodnika? Legia za słabego Korzyma skasowała 150 tys E. Każdy grosz się liczy, a przecież wiadomo , że niektórzy zawodnicy nie osiągną nigdy poziomu predestynującego ich do gry w Wiśle.

Jonasz 23.08.2010 15:01

ja uważam, że obaj będą stanowili bardzo mocny tandem. Jeden i drugi mają już spore doświadczenie i kontakty. Mam nadzieję, że po prostu wprowadzą do Wisły Zachodnie standardy, jeżeli chodzi o ułożenie spraw w klubie. Piłkarz jest pracownikiem, trener jest Szefem , dyrektor nadzoruje całość. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, bo spełniają się wszystkie moje marzenia związane z Wisłą - tzn. ograniczanie amatorki. Po pierwsze przyszedł prezes, który ma konkretne plany, później dyrektor sportowy, który pomaga wybrać i ściąga trenera - to jest tak jak budowanie drużyny piłkarskiej od obrony. Teraz przyjdzie czas na zmiany w kadrze zespołu - pograją do końca listopada, później podziękują pewnie kilku kopaczom i ściągną nowych wg. konkretnych potrzeb. Ufff.... Jest dobrze! Mocno w to wierzyłem!

matti220 23.08.2010 15:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jason wiślak (Post 967088)
Niekoniecznie trzeba duzo wydawać. Czasem za śmieszne 400 tys. trafia się gość wart potem grube miliony...tylko tu właśnie potrzebne jest to rozeznanie...Liczę na Valckxa

cytat z wikipedii holenderskiej :
Cytat:

In zomer 2004 werd Farfán voor 2 miljoen euro door PSV gekocht

K4millo 23.08.2010 15:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jason wiślak (Post 967088)

A co ty podpisywałeś umowę z Alianza Lima że wiesz że kosztował 900 tys.? sevenheaven ma rację, kwoty podawane przez media za kupno Farfana sięgają 3,5 mln euro. Farfan był już w wieku 19 lat reprezentantem Peru, tak więc za małe pieniądze go nie oddali.

jason wiślak 23.08.2010 15:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez K4millo (Post 967107)
A co ty podpisywałeś umowę z Alianza Lima że wiesz że kosztował 900 tys.? sevenheaven ma rację, kwoty podawane przez media za kupno Farfana sięgają 3,5 mln euro. Farfan był już w wieku 19 lat reprezentantem Peru, tak więc za małe pieniądze go nie oddali.

Tak w tym czasie byłem ich dyrektorem sportowym...

Forza 23.08.2010 15:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jason wiślak (Post 967134)
Tak w tym czasie byłem ich dyrektorem sportowym...

I jak było? dobrze płacili?

To czemuś sie nie zgłosił do paba Basałaja jak szukali dyrektowa ? Tak to byłaby jeszcze szansa że coś w tym sezonie ugramy :)

Wydaje mi się ze Staszek u nas odbuduje swoje dobre imie ;-) jak już pisałem - zimowe okienko powinno byc obiecujące.

Acapelo 23.08.2010 16:04

Jens Janse wygląda na dobrego zawodnika. Dobre dosrodkowanie, strzał i do tego warunki fizyczne(gra głową).. fajne by to było wzmocnienie. 103 mecze w Eredyvisie w tym wieku(8000min) tez robią wrażenie.

wolfy 23.08.2010 16:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sebanop (Post 967093)
i teraz porównanie farfan 900k- jirsak 700k....

A skoro nie widać różnicy - po co przepłacać?
:lol:

PhantomRanger 23.08.2010 16:08

Dokładnie, teraz nie już sensu sprowadzać zawodników. Jest nowy trener ogarnie kto się nadaje kto nie i w zimie może być ciekawie. Doświadczenie naszego dyrektora sportowego powinno pomóc. Jednak w pierwszym rzędzie powinni sondować I i II ligę polską. Czasu do grudnia jest sporo, bo 4 miesiące.

wolfy 23.08.2010 16:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 967147)
Dokładnie, teraz nie już sensu sprowadzać zawodników.

Chyba sobie jaj robisz. Z Cikosem chcesz cała rundę grać?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:14.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl