Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Franciszek Smuda byłym trenerem Wisły Kraków - dyskusje, opinie, komentarze! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9039)

FraMat 13.03.2015 14:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1394181)
Wczoraj zmarł Terry Pratchett, autor serii książek ze Świata dysku. W ramach upamiętnienia jeden z moich ulubionych cytatów, który zdaje się doskonale pasować do sytuacji ze Smudą, ale też naszymi poprzednimi trenerami :).

"Zawsze pamiętaj, że tłum, który oklaskuje twoją koronację, jest tym samym tłumem, który będzie oklaskiwał twoją egzekucję".

Poza małymi wyjątkami tych, którzy w chwili koronacji otwarcie krzyczeli, że król jest nagi.
:>

Gwiaździsty 13.03.2015 14:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1394183)
Poza małymi wyjątkami tych, którzy w chwili koronacji otwarcie krzyczeli, że król jest nagi.
:>

A no właśnie, dokładnie tak. A co do piłkarzy, najlepszą formę to prezentowali ci co przyszli z zewnątrz i w ostatniej chwili przed rozgrywkami, bo nie przepracowali ze Smudą okresu przygotowawczego.
Co do tego szmacenia, to dziada poznać po tym, ze nie ma honoru odejść, gdy sam widzi, ze spieprzył po raz kolejny robotę. Bo jest tak chytry na pieniądze, pomimo zarobienia ich w naszej lidze i reprezentacji w ilości znacznie przewyższającej dorobek innych trenerów w ekstraklasie.

Babba 13.03.2015 14:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1394011)
Tym bardziej wobec tego Smuda zasłużył na tę fuchę, jeśli z taką charyzmą i znajomością mowy ojczystej przekonał do czegoś Cupiała :).

Cupiał to prosty chłop z odwieczną awersją do salonów bo się na nie nie nadaje. Taki z niego orzeł intelektu jak ze Smudy. Stąd ich sympatia bo nadają na tych samych falach.

rozarian 13.03.2015 14:50

Tak jeeest! Czwórka do brydża Cupiał, Smuda, Kapka i Rogala.

63.5 Kg 13.03.2015 14:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rozarian (Post 1394189)
Tak jeeest! Czwórka do brydża Cupiał, Smuda, Kapka i Rogala.

Na te chwile to Cupial może jedynie pograc sobie w wojne z Kapka...

wolfy 13.03.2015 15:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1394187)
A co do piłkarzy, najlepszą formę to prezentowali ci co przyszli z zewnątrz i w ostatniej chwili przed rozgrywkami, bo nie przepracowali ze Smudą okresu przygotowawczego.

Bunoza, Garguła, Chrapek, Głowacki, Jovanović, Burliga, Miśkiewicz - wszyscy oni zaliczyli eksplozję formy u Smudy, wszyscy przepracowali w całości jego okres przygotowawczy.

Mnóstwo epitetów. Jak przy odejściu Maaskanta. Zarzuty nawet podobne - niewystawianie genialnej młodzieży, w końcu "Czekaj na pewno nie zagra gorzej niż Jaliens"*. Przepraszam, powinno być raczej: "Żemło gorzej niż Dudka"...
Do tego i tu, i tu ludzie bez honoru, bo nie zrzekli się pieniędzy prawnie im się należących po przedwczesnym zwolnieniu z kontraktu z powodu widzimisię właściciela. Widzicie - taka jest idea kontraktu: chroni obie strony. Ja nie mogę się wypiąć na pracodawcę i nagle zmienić klub, on nie może mnie kopnąć w cztery litery bez poniesienia konsekwencji finansowych. IMHO za brak honoru uważam niewywiązywanie się z podpisanych umów.

Mógłbym tak długo tłumaczyć, ale zwyczajnie za głupi jesteście. Nie nauczyliście się przy poprzednich kilkudziesięciu iteracjach karuzeli trenerskiej, nie nauczycie się i teraz. Prosiłbym tylko moderatorów o zrobienie porządku z kilkoma zbyt wulgarnymi osobnikami. Stosunek pomyj do rzeczywistej dyskusji jest coraz gorszy, niedługo zacznie się wyzywanie Smudy od chujów.
A nie ma się co oszukiwać - wcześniej czy później podobne zarzuty zaczną padać pod adresem Moskala. Z ust tych samych osób. Może warto całość wyhamować?

__________________________________________________ _______________
* Zagrał. Wielokrotnie. Właściwie, to nigdy się do poziomu Jaliensa nawet nie zbliżył. To tak w ramach przypomnienia, bo wielu mogło zapomnieć o tym, że mamy takiego gracza w kadrze. W końcu teraz modny jest Żemło.

rozarian 13.03.2015 17:15

Ktoś się zgodził na taką, a nie inna jego pensję, więc najazdy akurat za to są bezsensowne.
Ja co prawda czuję ulgę, że go pożegnano, ponieważ nic już Wiśle nie dawał, ale jedno muszę przyznać, Smuda nigdy nie odpadł w pucharach z niżej notowanym rywalem - jak np. Skorża.

Reserve 13.03.2015 18:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez siemstein (Post 1394131)
.....a, sam bym nazwał tych patałachów piłkarzami za 5 złotych. W końcu ktoś powiedział co naprawdę myśli o transferach i go za to zwolniono. Jak ty się w....iasz na zawodników, że prosto piłki nie umieją podać to wyzywasz ich od kurew. Myślę, że trener ma prawo, jeśli inne działania motywacyjne nie działają, pojechać z grubej rury.

I właśnie kolego są zawody do których nie nadaje się każdy. I takim zawodem jest np. trener. Ja nie skończyłem medycyny więc nie zgłaszam się na posadę lekarza. Bo o tym zawodzie nie mam pojęcia.

I właśnie Ty nie nadawałbyś się na trenera. Możesz sobie równie dobrze przybić piątkę ze Smudą. Trener ma umieć trafić do każdego zawodnika, zależnie od jego charakteru. A nie uznawać metodę "O.......ę Cię i zapierdalaj" . Pojechać z grubej rury - owszem. Ale do ....y nędzy nie w mediach tylko w szatni.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez siemstein (Post 1394131)
A nieprzyznanie się do porażek po Euro czy Regensburgu jest dla ciebie zeszmaceniem? Bo w mojej ocenie po prostu przerostem ambicji i nieumiejętnością wskazania błędu. Gdyby tak oceniać, to 3/4 trenerów w Ekstraklasie byłoby zeszmaconych w tym Kaziu Moskal, który też się do błędów nie przyznawał kiedy zwalniano go z Wisły

To nie była "nieumiejętność" wskazania błędu. Smuda myśli że jest nieomylny. Ma ego wyższe niż Rysy. Więc tak, dziadziuś dla mnie zeszmacił się już dawno. Właśnie tym że nie umie przyznać się do porażki.

Co do Moskala się nie wypowiem. Kolega albo trolluje, albo nie ma zielonego pojęcia na temat tego trenera.

Paweł 19.03.2015 21:41

Wywiad na Weszło z Glikiem:

Cytat:

(...) (Ventura - trener Torino) Świetnie też przygotowuje mecze pod względem taktycznym. Wychodząc na boisko mamy spokojną głowę. Wiemy, co mamy robić i co zrobi przeciwnik. To daje poczucie pewności. Nie masz w głowie chaosu.

Czyli normalnie jak za Franka Smudy.

Haha. Wychodzimy, panowie, na chaos i jedziemy. Bez taktyki!
Pewne wnioski można wyciągnąć.

s1mone 19.03.2015 23:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siemion (Post 1394002)
Ktoś tutaj liznął choć trochę finansów lub prostej rachunkowości?

Pieniądze piłkarzom, trenerom, wszystkim pracownikom płaci Wisła Kraków S.A. Nie Cupiał z własnej kieszeni lub jak niektórzy podają Cupiał, który wydaje pieniądze spółki wg własnego widzimisię. To jest Akcjonariat. Tam jest Zarząd. Tam jest Rada Nadzorcza. Tam są należności, zobowiązania, zyski/straty. Nie można od tak wpłacić z własnej kieszeni do spółki powiedzmy 50 tysięcy zł lub opłacić pracownika spółki pieniędzmi spoza spółki (jeśli rozmawiamy o przypadku Smudy).

Wam się może wydawać, lecz nie do końca tak jest.

A ty myślisz, że Cupiałowi ktoś podskoczy w Wisła Kraków S.A. albo Telefonice?

On robi co chce, przelewa pieniądze jak chce i kiedy chce ; wszystko zależy od jego widzimisie i sytuacji finansowej jego firmy (może być go nie stać - podejrzewam, że teraz w kryzysie i z racji problemów natury prawnej nie może dysponować taką ilością pieniędzy jakąby chciał, aby nie narazić na szwank płynności TF). Dlatego też w Wiśle od dłuższego czasu przykręcony jest kurek.

To jak to księgowi później zaksięgują to już zupełnie inna bajka. Przestańcie szerzyć bzdury typu, że Cupiał nie może dysponować swoim majątkiem wedle uznania. Fakt, jest trudniej, bo niby w teorii można go pozwać o działanie na szkodę spółki, ale powiedzcie mi kto byłby takim idiotą?

Zarówno w TF jak i Wiśle wszyscy tańczą jak boss zagra i nie ma co tutaj szerzyć kocopołów, że jest inaczej.

Co do Smudy. Jego drużyna miała przebłyski świetnej gry, szczególnie na początku sezonu Wisła grała fantastyczną piłkę. Później im dalej w las tym gorzej. Inna sprawa czy to faktycznie kwestia warsztatu Smudy, czy raczej tego, że naszym piłkarzykom nie było z nim po drodze. Wg mnie to piłkarze go zwolnili. I może niekoniecznie za sam warsztat, czy dlatego, że uznali, że jest słabym trenerem. Myślę, że zadecydowały : jego wredny charakter, wybujałe ego i chamstwo w codziennym obejściu. Stawiam, że mieli go już najzwyczajniej w świecie dość.

mexykaniec 20.03.2015 08:38

Zdaje się, że kiedyś mieli też dość pewnego trenera z Rumuni. Wiadomo, nie ta sama półka, ale takie sytuacje nie powinny mieć miejsca.

63.5 Kg 25.03.2015 18:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1395825)
Ciekawe, czy to przypadek, że najlepsze wyniki sprawnościowe ma gość, który nie przygotowywał się z nami do rundy wiosennej.

Wcale mnie to nie dziwi...
A pamiętajmy ze On nie bral udziału w przygotowaniach ze swoim zespole a kopal jedynie w rezerwach...o ile w ogole cos tam się dzialo z jego udzialem...

R33 25.03.2015 20:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1395149)
Co do Smudy. Jego drużyna miała przebłyski świetnej gry, szczególnie na początku sezonu Wisła grała fantastyczną piłkę. Później im dalej w las tym gorzej. Inna sprawa czy to faktycznie kwestia warsztatu Smudy, czy raczej tego, że naszym piłkarzykom nie było z nim po drodze. Wg mnie to piłkarze go zwolnili. I może niekoniecznie za sam warsztat, czy dlatego, że uznali, że jest słabym trenerem. Myślę, że zadecydowały : jego wredny charakter, wybujałe ego i chamstwo w codziennym obejściu. Stawiam, że mieli go już najzwyczajniej w świecie dość.

W sezonie 2013/2014 było analogicznie, też w miarę dobra jesień, a wiosna już słaba, no chyba, że w lecie im lekko przeszło. :)

trial 25.03.2015 23:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1395825)
Ciekawe, czy to przypadek, że najlepsze wyniki sprawnościowe ma gość, który nie przygotowywał się z nami do rundy wiosennej.

http://i61.tinypic.com/2mn2om8.jpg

brylant17 26.03.2015 10:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1395885)
...czyli z tymi przygotowaniami fizycznymi w tym roku nie było tak źle.

Nie opieraj informacji o dwóch zawodnikach z chęcią bym poznał pełne wyniki m.in.Brożek

PiVoSH92 26.03.2015 17:18

Moim zdaniem Burliga ma dobre wyniki POMIMO Smudy a nie dzięki niemu.

wściekłe pięści węża 26.03.2015 17:48

Inna rzecz (tak całkiem obok tematu ;) ), to skoro typ na oficjalnym fb Wisły pisze "Boban", to o Łukaszu Burlidze nie powinien pisać tylko z samego nazwiska.

BiałaGwiazda 26.03.2015 23:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiVoSH92 (Post 1395942)
Moim zdaniem Burliga ma dobre wyniki POMIMO Smudy a nie dzięki niemu.

A moim zdaniem Burliga ma dobre wyniki dzięki Smudzie.

ociec Ciemka 27.03.2015 08:45

Burliga już za Skorży miał świetne wyniki, więc raczej "pomimo". Nie zmienia to faktu, że grać przyzwoicie zaczął za Smudy.

Paweł 27.03.2015 11:37

Może po prostu każdy organizm jest inny i różnie reaguje na obciążenia treningowe. Burligowy akurat był dopasowany do treningu smudowego, ale innych to zajechało. To, że Smuda nie dobiera obciążeń treningowych do indywidualnych możliwości zawodników raczej dobrze o nim nie świadczy.

63.5 Kg 27.03.2015 13:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BiałaGwiazda (Post 1395985)
A moim zdaniem Burliga ma dobre wyniki dzięki Smudzie.

A moim nie...

ciesla093 27.03.2015 13:31

Burliga zawsze miał ,,zdrowe płuca" więc nie łączył bym tego ze Smudą. Poprostu taki typ.

s1mone 27.03.2015 23:49

Podobnie Boban, też widać, że ma on świetne parametry wydolnościowe z 'bazy'.

Myślę, że na stronie piszą Boban bo jest to bardzo charakterystyczne imię, raczej drugiego takiego w ekstraklasie nie ma. Za to w samej Wiśle Łukaszów w różnych grupach wiekowych zapewne się znajdzie troszkę :)

Także nie ma co się czepiać.

Pero 15.04.2015 13:42

Dzisiaj w wywiadzie z Frankowskim przeczytałem ze swego czasu Smuda nie puścił żadnego piłkarza ze zgrupowania na wesele do Franka. Mimo że wcześniej to obiecał. Ot. Cały Franek.

qqq_b 16.04.2015 12:33

Zawsze robił to z czego miał korzyści. Z puszczenie na wesela miałby guzik a nie korzyść.

Ajax 17.04.2015 15:49

Cytat:

Citko: Trener Smuda zarażał nas swoją charyzmą. Ufał zawodnikom i dawał im swobodę, a w razie niepowodzeń brał winę na siebie. Nie miał pretensji, jeśli tylko widział, że piłkarz daje z siebie wszystko. Gdy zawodziliśmy, krytykował nas w szatni, a przed dziennikarzami bronił. To bezsprzecznie jeden z najlepszych trenerów, jakich spotkałem w karierze.
Trochę się zmienił przez te lata:)

ABGwislakABG 17.04.2015 15:59

Właśnie o to chodzi, że nie zmienił się NIC. Citko piłkarz lat 90-tych, Smuda trener lat 90-tych. Piłka poszła do przodu, Citko zakończył karierę, Smuda w tych latach został. Przynajmniej trenersko.

gypsy 04.05.2015 07:37

Smuda: Krzyczałem na Donalda dla jego dobra
http://sport.se.pl/pilka-nozna/ekstr...ra_595951.html

heoij 21.12.2015 00:11

To co, wracamy ! :D

http://legia.net/images/news/big/smu...1410857662.jpg

Stęskniliście się ?

mitmichael 21.12.2015 13:36

Z tym Smuda to jest jakis niesmaczny zart, gosc sie sadzi z Wisła o 1.1mln a w zamian wraca do klub, to co sie dzieje w tym klubie jest poprostu chore.

wolfy 23.12.2015 22:42

Proszę modów o zmianę nazwy tematu na "Franciszek Smuda Dyrektorem Sportowym Wisły Kraków (...):rotfl:".

dj_ibutti 23.12.2015 23:14

Jak kiedyś.nadejdzie taki smutny (niewątpliwie) dzień, że Franciszka S. nie będzie już z nami na tej ziemi, to bardzo bym prosił aby jego ciało posypać solą i spalić, bo mam poważne obawy, że jest gotów pracować w Wiśle jako duch...

Wojtas 24.12.2015 00:26

Wiadomo skupiamy sie w duzym stopiniu na Smudzie (Boze Chron WIsle),ale istnieje inny szkodnik ktory chyba w iekszym stopniu knuje i spiskuje w tym klubie.Az takich pomyj na Franza nie wylewajcie,sa inni gorsi.

gigant 24.12.2015 08:08

Coś mi się nie zgadza. Franek i Mały w jednym klubie? To tak jak cygan w urzędzie pracy.

dj_ibutti 24.12.2015 09:17

Zgadza sie zgadza - po zasiłek przyjdzie.

ciacho 24.12.2015 09:28

Czym się zajmuje dyrektor sportowy?

szprotson 24.12.2015 09:33

hmm
jeśli Franciszek zada to pytanie Zbychowi Kapce to ....a wyobrażam sobie najrozmaitsze odpowiedzi zaczynając od
łapania kangurów w Etiopii kończąc na zbieraniu grzybów w lasach tucholskich.

ale chyba najlepsza odpowiedz zbycha była by taka : dyrektor sportowy zajmuje sie zbieraniem kwitów na swojego pracodawcę

dj_ibutti 24.12.2015 10:13

Odpowiadając cytatem z Franciszka S.
"Dzieli sie doświadczeniem"

tofik 24.12.2015 11:36

Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, że po nowym roku witamy Smudę w nowej roli. Kto wie, czy Pawłowski to nie był pierwszy jego pomysł. Oni zdaje się są przyjacioły.

W każdym razie ja proponuję szulać wzmocnień w Jugosławii ewentualnie Czechosłowacji. To są. dobre kierunki .

Kocur 24.12.2015 11:51

W Wigilię spełniają się różne życzenia - nawet te niewypowiedziane - więc nie wywołujcie Smudy z lasu panowie ;)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:44.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl