Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Zabawy statystyką, czyli czy możliwe jest ... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9596)

Blixa 05.03.2023 05:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1597484)
Z planowanych 13 wygranych w 16 spotkaniach odfajkowane już 4.

Zostaje minimum 9 w 12 meczach.

I można już spokojnie powiedzieć. Odrabiamy 3 punkty do lidera. Łącznie już odrobione 5 z 13 punktów jakie traciliśmy do ŁKSu.

Niech nasza maszyna pracuje dalej bo nie wyobrażam sobie żebyśmy nie weszli z kolejnymi wygranymi z Tychami u siebie, Skrę na wyjeździe i Chrobrego na Reymonta. 7 kolejnych wygranych jest naprawdę realne.

To jest pilka, wszystko sie moze wydarzyć.

Karherop 05.03.2023 08:16

Oczywiście. Jak świat światów zawsze są mecze gdzie typuje się wygraną a także takie gdzie rywale są wyższej półki i widac ciężary. Teraz terminarz ułożył się dla nas dość atrakcyjnie, dając nam szansę na wejście krok po kroku na co raz wyższy bieg. A przecież zaraz po przerwie na kadrę czeka nas m.in. Puszcza, Ruch, ŁKS czy PBB na wyjeździe. Byłoby fajnie grać z z tymi zespołami mając komfort psychiczny i nawet przy stracie punktów mieć go wkalkulowane.

Drozd 05.03.2023 12:16

Terminarz nie jest najważniejszy. Najważniejsze jest nastawienie, chęć grania i wygrywania u piłkarzy, a u trenera i władz klubu oczekiwanie, wymaganie wygrywania. W każdym kolejnym meczu, bo celem jest powrót do Ekstraklasy, a nie spokojne utrzymanie w pierwszej lidze jak za Brzęczka.

Wszystko w naszych rękach i nogach...

Patryko 05.03.2023 12:29

Z dobrym nastawieniem, podbudowanym serią zwycięstw jestem pewien, że możemy pokonać każdy zespół w tej lidze, niezależnie czy u nas, czy na wyjeździe. Piłkarze chyba zaczynają sobie zdawać z tego sprawę, zobaczcie sobie jak oni się cieszą po zdobytej bramce, są autentycznie szczęśliwi.

Teraz kluczem jest wygrać dwa następne spotkania, aby na przerwę reprezentacyjną iść z maksymalnie dobrą sytuacją wyjściową na kwietniowe mecze, gdzie zaczynają się mecze o 6 punktów z czołówką tabeli.

Drozd 05.03.2023 13:51

Myślę że Skra będzie trudniejsza z motywacyjnego punktu widzenia...

Jeżeli wygramy z Tychami, a wygramy to może się pojawić myśl że Skra to formalność...

wolfy 05.03.2023 14:35

Ruch zremisował. Tracimy 8 do ŁKS, 6 do Ruchu i 3 do BBT.
Najważniejsze to wygrać kolejny mecz.

pepe72 05.03.2023 15:26

@wolfy dokładnie. Odrobiliśmy zarówno do Ruchu jak i do ŁKSu więc teraz najważniejsze by wygrać kolejny mecz.
6 miejsce mamy, Chrobry za nami z różnicą 2 punktów.
Kod:

1 miejsce (pkt)    44
zostało meczów    12
brakuje punktów    8
potrzebna średnia+  0,67

2 miejsce (pkt)    42
zostało meczów    12
brakuje punktów    6
potrzebna średnia+  0,50

W następnej kolejce:
ŁKS podejmuje Stal,
Ruch jedzie do Chojnic,
Termalica gra z Puszczą,
Arka u siebie z Łęczną.
W Krakowie gramy z GKS Tychy.
Jeśli wygramy to możemy skoczyć o jedno miejsce - z Termalicą było 0:0 w Niecieczy.

RybaTs 05.03.2023 15:36

@pepe72 4 też realne ,ale tu trzeba liczyć ,że Łeczna wywiezie jakieś punkty z Gdynii .Dziś pokazali ,że potrafią powalczyć z mocniejszymi

wolfy 05.03.2023 15:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez RybaTs (Post 1597513)
@pepe72 4 też realne ,ale tu trzeba liczyć ,że Łeczna wywiezie jakieś punkty z Gdynii .Dziś pokazali ,że potrafią powalczyć z mocniejszymi

Albo to efekt "nowej miotły".

pepe72 05.03.2023 19:50

@RybaTs dziś mamy 6. Naszym celem jest co najmniej 2.
Jak widać po ŁKSie i Ruchu stale wygrywać nie będą.
Do 3 miejsca tracimy obecnie 3 punkty, czyli jeden mecz. Z drużynami 1-4 nie graliśmy jeszcze w rundzie wiosennej.
Z ŁKSem był remis, z Ruchem był remis, z BBT był remis.
Z Puszczą przegraliśmy 2-3.
Arka dwa razy dostała.

Karherop 05.03.2023 20:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1597507)
Terminarz nie jest najważniejszy. Najważniejsze jest nastawienie, chęć grania i wygrywania u piłkarzy, a u trenera i władz klubu oczekiwanie, wymaganie wygrywania. W każdym kolejnym meczu, bo celem jest powrót do Ekstraklasy, a nie spokojne utrzymanie w pierwszej lidze jak za Brzęczka.

Wszystko w naszych rękach i nogach...

Dla nowo stworzonej drużyny terminarz jest bardzo ważny. Każdy kolejny mecz to większe zgranie, lepsza płynność akcji i nabieranie pewności siebie.

Rozwinąć tez muszę poprzednia myśl: musimy wygrywać wszystko tu i teraz, ponieważ szczególnie druga połowa rundy będzie szczególnie ciężka i gatunkowo i sportowo.

Za Brzeczka cały czas pokutowało myślenie: to nic że znowu nie wygraliśmy, mamy jeszcze X spotkań do końca. Spokojnie, damy radę się utrzymać.

Teraz jest wprost przeciwnie. Trzeba wygrywać wszystko bo końcówka może być niesamowicie ciężka.

gpat 05.03.2023 20:31

Po czterech kolejkach wiosennych, można już zauważyć kto będzie walczył o bezpośredni awans. Ja obstawiam na Wisła, łks, bb i arka. Ruch się wysypie. Mój typ na bezpośredni awans to Wisła i arka.

wolfy 05.03.2023 22:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gpat (Post 1597520)
Po czterech kolejkach wiosennych, można już zauważyć kto będzie walczył o bezpośredni awans. Ja obstawiam na Wisła, łks, bb i arka. Ruch się wysypie. Mój typ na bezpośredni awans to Wisła i arka.

Ja myślę że jeszcze za wcześnie żeby powiedzieć ktonbędzie grał o bezpośredni awans a kto o baraże.

Karherop 05.03.2023 22:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1597525)
Ja myślę że jeszcze za wcześnie żeby powiedzieć ktonbędzie grał o bezpośredni awans a kto o baraże.

Czy ja wiem.

Patrząc na formę i rosnące straty punktowe to na 99% top 6 wyłoni się z aktualnych zespołów 1-9

Idąc dalej zespoły z miejsc 7-9 grają też dość przeciętnie i można już ich wykluczyć z rywalizacji o top 2. Nie będą punktować równie mocno jak Wisła, BBT czy Arka.

Praktycznie każda kolejka przynosi pojedynek wewnątrz aktualnego top 6 i może mocno zmienić tabele. Po 24 kolejce i Ruch - ŁKS możemy być również dużo mądrzejsi

wolfy 05.03.2023 23:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1597526)
Czy ja wiem.

Patrząc na formę i rosnące straty punktowe to na 99% top 6 wyłoni się z aktualnych zespołów 1-9

Idąc dalej zespoły z miejsc 7-9 grają też dość przeciętnie i można już ich wykluczyć z rywalizacji o top 2. Nie będą punktować równie mocno jak Wisła, BBT czy Arka.

Praktycznie każda kolejka przynosi pojedynek wewnątrz aktualnego top 6 i może mocno zmienić tabele. Po 24 kolejce i Ruch - ŁKS możemy być również dużo mądrzejsi

Tak, ale mnie chodziło o przypisanie które z tych drużyn będą o co walczyć. Wiadomo że Chojniczanka się nie włączy, ale czy Arka czy Ruch będą grały o miejsca premiowane bezpośrednim awansem - cztery mecze to za mała próba.

pepe72 05.03.2023 23:44

Po 4 kolejkach wiosny my mamy 6 miejsce, a zespoły 7-9 mają max 4 punkty straty.
Z czego dopiero 11 GKS Tychy nie ma (statystycznych) szans na 2 miejsce na koniec sezonu.
A my potrzebujemy nadal średniej 2,33 w 12 meczach.

Blixa 06.03.2023 05:11

Co raz bardziej jestem skłonny do myslenia ze Ruch i ŁKS nie wytrzymaja presji i wypadna z top 2 za jakies 4-5 kolejek maks.

doktor granat 06.03.2023 05:58

Trzeba wygrywać wszystko jak leci, a nie mając stratę 6 pkt spekulować, że wystarczy np. 9 zwycięstw na 12 meczy. Czy Ruch wie, że ma wygrać max 7 meczów, ŁKS max 6, a wszyscy inni najwyżej 24 pkt?

pepe72 06.03.2023 12:29

Oczywiście, że trzeba wygrać (prawie) wszystko do końca ale to akurat temat o spekulacjach. :)
W ten weekend drużyny z miejsc 1 i 2 straciły punkty więc długa droga przed nami ale jest szansa.

tomytom 06.03.2023 15:25

To jest wątek ZABAWY STATYSTYKĄ. Jak ktoś się nie chce z nami bawić są inne piaskownice do marudzenia, nap...nia na wszystko itp. :-)
Super mega fajnie, że ZNOWU mamy co analizować i są nadal STATYSTYCZNIE szanse na premiowane miejsce i ja to akurat bardzo doceniam.

Dziękuję przy okazji wszystkim kumatym w statystyce piszącym w tym temacie - są tacy co czytają nałogowo i się nie odzywają zazwyczaj :-)

masada 06.03.2023 23:22

https://www.wislaportal.pl/kpk/
Aktualizują po każdej kolejce

Karherop 07.03.2023 00:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Blixa (Post 1597533)
Co raz bardziej jestem skłonny do myslenia ze Ruch i ŁKS nie wytrzymaja presji i wypadna z top 2 za jakies 4-5 kolejek maks.

Kto nie wytrzyma okaże się za 2 kolejki. Obstawiam że Ruch. Nie zdziwię się jak w 25 kolejce ich wyprzedzimy ale jednocześnie i Arka lub TBB będzie nad nami albo na równi.

@doktor granat

Wiele symulacji wskazuje że do 2 miejsca potrzeba ok 63-66 pkt. Tak wynika też z historycznych wyliczeń. 9 wygranych z 12 spotkań pokazuje tylko jak mały mamy margines błędu i jak bardzo trzeba wygrywać wszystko jak leci, bo miejsc na stratę punktów mamy niewiele (lub wcale).

pepe72 07.03.2023 08:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez masada (Post 1597568)
https://www.wislaportal.pl/kpk/
Aktualizują po każdej kolejce

Złośliwcy dali też 16.
Podobne dane masz na wykresie u mnie w stopce.

Proud 07.03.2023 09:40

Najbliższe 3 mecze będą kluczowe: Tychy, Skra, Głogów - tu muszą być same zwycięstwa.

Wtedy zostaje 6 wygranych na 9 spotkań...nadal ciężko, ale realnie.

Karherop 07.03.2023 10:41

Ciekawosta: nasza ostatnia wyjazdowa porażka to mecz z Chojniczanka Chojnice 30 września. Od tego czasu 3 zwycięstwa i 2 remisy na wjeździe

Z tej perspektywy wizja 6 meczów ma wyjeździe z czego.minimum 3 wygranych nie jawi się jako s-f. Wiśle może grać się łatwiej na wyjazdach gdzie rywal nie może być tak skoszarowany jak na R22.

Żeby jeszcze tylko do końca rundy zrobić twierdzę na Reymonta.

Patryko 07.03.2023 10:50

Kluczem będzie zdobywanie kompletów punktów z drużynami pod nami. Tak jak Proud wspomniał - jeśli marzymy o awansie bezpośrednim, to 3 najbliższe mecze muszą się skończyć kompletem punktów. Jeśli przegramy z drużynami teoretycznie słabszymi, to awans bezpośredni nam się po prostu nie należy i tyle.

Na wyjeździe musimy wygrać z Ruchem, żeby mieć lepszy bilans bezpośredni i mieć szansę na nawiązanie z nimi walki o drugie miejsce.

doktor granat 07.03.2023 21:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1597569)
Kto nie wytrzyma okaże się za 2 kolejki. Obstawiam że Ruch. Nie zdziwię się jak w 25 kolejce ich wyprzedzimy ale jednocześnie i Arka lub TBB będzie nad nami albo na równi.

@doktor granat

Wiele symulacji wskazuje że do 2 miejsca potrzeba ok 63-66 pkt. Tak wynika też z historycznych wyliczeń. 9 wygranych z 12 spotkań pokazuje tylko jak mały mamy margines błędu i jak bardzo trzeba wygrywać wszystko jak leci, bo miejsc na stratę punktów mamy niewiele (lub wcale).

Mnie się wydaje, że gole 9 zwycięstw to mogłoby być ciut za mało na 2 miejsce dlatego tak napisałem. A ogólnie moja zabawa statystyką to wygrywać wszystko po kolei co najmniej do momentu gdy wskoczymy na 2 miejsce, a potem co najmniej skuteczna obrona tego miejsca.

pepe72 07.03.2023 23:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 1597576)
Najbliższe 3 mecze będą kluczowe: Tychy, Skra, Głogów - tu muszą być same zwycięstwa.

Wtedy zostaje 6 wygranych na 9 spotkań...nadal ciężko, ale realnie.

Jeśli nie zdarzy się jakiś dramat u obecnych drużyn 1-5 to najbliższe 12 (DWANAŚCIE) meczów będzie kluczowe.

Jaroo1 08.03.2023 08:05

Cytat:

Kluczem będzie zdobywanie kompletów punktów z drużynami pod nami. Tak jak Proud wspomniał - jeśli marzymy o awansie bezpośrednim, to 3 najbliższe mecze muszą się skończyć kompletem punktów. Jeśli przegramy z drużynami teoretycznie słabszymi, to awans bezpośredni nam się po prostu nie należy i tyle.
A czym sie różni punkt zdobyty na Skrze od punktu zdobytego na ŁKSie? Punkt to punkt, żaden nie jest kluczowy i każdy jest kluczowy.

To jak przegramy 3 najbliższe mecze z cieniasami, a wygramy 9 kolejnych, w tym ogramy całą czołówkę to nie awansujemy?

Można wręcz założyć przeciwnie, że to punkty z rywalami o awans są ważniejsze, bo wygrana z nimi sprawia, że my dopisujemy do konta 3 pkt, a oni mają porażkę więc odrabiamy stratę. Bo np jeśli oni wszystko będa do końca wygrywać, to jedyna opcja dogonienia ich to jest własnie wygranie meczów z nimi.

I punkty z bezpośrednimi rywalami o awans sa też ważne z tego powodu, że przy równej ilosci oczek decydują mecze bezpośrednie z nimi (chyba, że jest inaczej i decydują bramki to mnie poprawcie), małe tabele itd

Karherop 08.03.2023 08:41

Zgadzam się, w każdym meczu rozdaje się tyle samo punktów.

Póki druzyna jest w formie to trzeba wygrywać i nie zastanawiać się czy to już seria i czy wypada wygrywać wszystko.

Zadyszka na pewno się pojawi, choć liczę że jak najpóźniej.

Poprzedni sezon 1 ligi był anormalny, patrząc co wyprawiały zespoły Widzewa i Arki na koniec.

Widzew 6 pkt z 12 w ostatnich 4 meczach
Arka 4 pkt z 12 i przegrywa drugie miejsce o 1 punkt.

Przez najbliższe 12 kolejek będzie tylko jedna (!) kolejka w której zespołu z miejsc 1-6 nie grają z sobą choć jednego meczu bezpośredniego. Tabela będzie się jeszcze wywracać do góry nogami.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:31.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl