![]() |
Cytat:
Skaba prawie od zawsze miał renomę bramkarza bez głowy, który z początku tylko młodością i doświadczeniem gimnastycznym zaskarbił sobie sympatię części kibiców, ale dla mnie marny był prawie od zawsze i kilka dobrych występów, czy fajnych interwencji tego nie zmieniło. Mam nadzieje, że w końcu odejdzie. Moje wypowiedzi w tym temacie z przeszłości: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nigdy nie byłem jakimś fanem Rzeźniczaka, mimo dobrej wiosny w jego wykonaniu. Chłopak moim zdaniem się już skończył w Legii, a te jego fochy i metroseksualny wizerunek dopełniły dzieła. Z Choto i Astizem jest inna historia. Owszem 2, czy 3 sezony temu stanowili jedną z najlepszych par stoperów w lidze, aczkolwiek nie był to jakiś nie wiadomo jaki poziom jak niektórzy próbowali udowodnić. Choto dopadły kontuzję, jego waga zaczęła dawać o sobie znać, a dodatkowo wiek też już robi swoje. Astiz nigdy nie był mistrzem defensywy, nawet w dobrych spotkaniach raziły jego błędy w ustawieniu i problemy w kryciem szybkich zawodników. Imponował jedynie wyprowadzaniem piłki i techniką jak na zawodnika na tej pozycji. Obaj są obecnie bez formy, fizycznie nie przygotowani do gry z przeciwnikiem na poziomie górnej połówki ekstraklasy, nie mówiąc już o ekipach w LE. PS. Jakbyś czytał na bieżąco to również co do naszych młodych gwiazdek mam sporo zastrzeżeń. Przewidywałem, że Kucharczyk może mocno spuścić z tonu, bo jest czerstwy jeśli chodzi o technikę, więc w konkurencji, czy to z Ljuboją, czy z Żyro nie ma szans i jest gdzieś dopiero na 3-4 miejscu na ławie do zmiany. Sytuacja z Żyro i Wolskim nie jest dużo lepsza. Pierwszy ma większe ogranie, ale niesamowite przestoje w grze i czasem wyłącza mu się myślenie przez co podejmuje nietrafne decyzje typu głupi faul, czy podanie do nikogo. Co do Wolskiego to starałem się studzić gorące głowy. Dla mnie chłopak mimo niewątpliwego talentu (technika, drybling, przegląd pola i "to coś") ma sporo wad m.in. warunki fizyczne, gra ciałem, motoryka, strzał z dystansu, gra głową co powoduje, że w starciu z rzeźnikami typu Korona jest niewidoczny na boisku. On musi mieć przestrzeń, musi mieć partnerów, którzy grają z pierwszej piłki i najlepiej jak nie ma plastra. Sporo nauki jeszcze przed nim i może się koniec końców okazać, że to kolejny zmarnowany talent. |
Rankingi to tylko rankingi, i tak jest najwiecej punktów od 2002/3. Jak ktos jest dobry to sobie awansuje bez żadnych rankingów.
Co do losowania patrze głównie kibicowsko. Daleko do ideału, ale trafiliście lepiej panowie od Legii. Liege dużo bliżej, myśle że ekipa też lepsza, na pewno pod względem ultras, a piłkarsko gorsza. Potem macie Hannover, który jest też bliżej, to juz klasowa ekipa która na wyjazd do Hiszpanii jedzie w 3 tys. os. a Danii 10 tys, więc możemy się spodziewać wypełnionego sektora po brzegi i poultrasowania na poziomie. Legia zaś ma bardzo daleko, a jak awansuje to ponownie daleko do Porto. Rywale zwyczajni, a piłkarsko trudni do ogrania. Zdecydowanie zakładam awans Porto z Manchesterem City. W ogole uważam, że wszystkie angielskie kluby polegną. ;) |
Moja prognoza na wiosnę: Legia przejdzie Sporting, później City, następnie wylosuje Valencię i po jej przejściu będzie w półfinale miała rewanż za 91 rok z ManUtd. Finał z Victorią Pilzno będzie już formalnością. ;)
|
Odpisuję tylko na niektóre posty, na pozostałe zwyczajnie mi się nie chce. Ja jestem jeden Was jest kilku - nie przegadam Was, nie zatrzymam kolejnej legendy.
Cytat:
Cytat:
Nie wiem gdzie Ty widziałeś to 'dwie klasy lepszą', skoro w Warszawie po 10 minutach typy miały z 15 rzutów rożnych i dupę uratowało nam to, że się jeden z Rumunów zapalił i dostał czerwoną. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do PSV również piszę ostatni raz, bez żadnej nadziei, że kogokolwiek zatrzymam w bajdurzeniu. Z nami PSV nie grało o nic tylko o wygraną w grupie i możliwość nietrafienia w 1/16 na United, City czy Valencie. Subtelna różnica, której oczywiście nikt nie dostrzeże, bo popsułoby kolejną koncepcję. Cytat:
Nie chce mi się. Miłej zabawy. Cytat:
|
A tak na marginesie to mam pytanie do obecnych tu kibiców najlepszej drużyny roku 2011 oprócz końcówki grudnia. Wy to się interesujecie piłką czy nie? Bo jak Legia dołowała to prowadziliście tu na forum kampanie szydery z osób, które podniecały się wygranymi Wisły. Bo kto by się interesował jakimiś skórokopami, kibicowanie Legii to coś więcej, Powstanie Warszawskie, ja to właściwie nie znam wyników Legii, polska liga jest tak słaba, że nie wiem kto to ogląda, no i Powstanie Warszawskie. A jak Legia gra lepiej to pierwsi do komentowania :) Nawet się piłkarze pojawili pod nickami :)
|
Cytat:
Nie interesujemy się. |
Teraz sie zacznie kolejna walka - kto pobije Lecha i awansuje dalej :D
|
Okej. Twierdz sobie, że ma 14. Pozwalam.[/QUOTE]
Bardzo uprzejmie dziękuję za łaskawe pozwolenie wielkiego i wszechwiedzącego Pana 0 22. |
Cytat:
Gdy Legii nie idzie, to są teksty na sztywno- o kibicowaniu, PW, wyjazdach.Gdy Legii idzie, pojawią się delikatne uszczypliwości i stopniowana, coraz to większa napinka :lol:. Najlepsze jest to, że ludzie tutaj i tak mają dużą tolerancję, bo na forum Legii, gdy pisałem o APOELU i możliwym ewentualnym awansie do LM, zostałem namaszczony jako wielki "napinacz" i prowokator.(oczywiście tylko przez niektórych, bo jednak sporo forumowiczów-zwłaszcza tych starszych trzyma najwyższy poziom) A co do 14 MP.Panowie, nie wygłupiajcie się.Jeśli ktoś ma jakieś kompleksy, to trudno.Jakoś sobie musi z nimi poradzić.Skoro ten Pan chcę zaklinać rzeczywistość, to niech to robi. Sam musi dojść do tego, czy przypadkiem przez tego typu podpisy nie ośmiesza siebie lub swojego klubu.Miało byc dumnie a jest imo "durnie" |
Cytat:
:) |
Cytat:
Prosty przyklad zebys zrozumial, tak juz ekstremalnie prosto. Uwaga tlumacze: Arek Glowacki wraca do nas, za 3 lata...i gra slabo... wyzywasz go od np. pajaca i zołwia? Jak Melikson zacznie slabo grac bedziesz plakal i krzyczal "to pier**** zaje**** Zyd?" Tutaj wlasnie nie zauwazyles tej roznicy, jezeli jej nadal nei rozumiesz to nie wiem jak Ci pomoc. |
Cytat:
Ale skoro juz o tym wspominasz, to moze wyjasnisz co to za trzej kluczowi pilkarze poza Radovicem, bo jesli mam za kogos takiego uznac ogorasa pokroju Manu, to ktos tu chyba sobie w kule leci :-P Dla porownania w Spartaku nie zagrali wcale lub weszli w koncowce : Ari, Ananidze, de Zeeuw, Welliton, Makeev - wszyscy to pilkarze kluczowi badz z podstawowego skladu jak kto woli. Zlekcewazyli was przed derbami z CSKA, za co spotkala ich kara. |
Cytat:
Cytat:
Tak więc Rado, Komorowski i właśnie Manu, który wtedy był podstawowym zawodnikiem i w lidze drugim najlepszym strzelcem drużyny. |
0 22 chłopie. Na to że wszyscy zmiennicy u nas gorsi od podstawy odpowiem:
Wisła wygrała z mistrzem Holandii, dla mnie to sukces porównywalny do waszego zwycięstwa ze Spartakiem. A brakowało nam: Paljicia, Lameya, Jaliensa, Czekaja, Chaveza-przez kontuzje Bitona, Małeckiego, Ilieva - przez decyzję Moskala Przynajmniej pięciu podstawowych piłkarzy PIĘCIU EDIT: A nawet 6! To więcej niż pół składu. Mało ? |
Przez całą LE graliśmy szpitalem
|
Cytat:
Przecież Legia w meczu ze Spartakiem poradziła sobie bez Radovicia Kucharczyka a co najważniejsze, bez swojej gwiazdy MANU! EDIT: Oczywiście chodziło o Komorowskiego. Błagam o wybaczenie. |
Cytat:
|
Widzisz, właśnie dlatego żałuje, że się męczyłem. Nie wykonałeś arcytrudnego jak widać intelektualnego zadania i nie potrafiłeś dostrzec, że Manu był naszym absolutnie podstawowym zawodnikiem od początku sezonu. I że jednocześnie rozmawiamy o........ początku sezonu.
P.S. Z tego co kojarzę to cienka jak barszcz *@#&%^@$#$!@ |
Cytat:
|
Po raz kolejny pytam - po co wchodzicie w polemike z tym i .......hmmm z naszymi wspanialymi i szanowanymi przez moderatorow przyjaciolmi z Wa-wy ???? olejcie ich zaczepki - popisza troche i przestana - przeciez udawadnianie im czegokolwiek co nie jest po ich mysli i ich wiecznym marzeniom to jak bicie glowa w mur ....krzyklasnijcie ze bez zadnej przypadkowosci wygrali ze slawnym moskiewskim spartakiem - wyszli z GRUPY SMIERCI w LE , maja najlepsza szkolke i najbardziej uzdolniona mlodziez na swiecie - a Zyro, Wolski i jeszcze jacys tam inni fajterzy to juz godni nastepcy Messich i Zidanow ..... niech tak chlopcy mysla i bedzie dobrze- nie dawjacie im sie sprowokowac i wchodzic w bezsensowna dyskusje ....
P.S ... niezbyt dobrze napisalem o tych warszawskich omnibusach wiec prewnie ten post zostanie skasowany ....gdyz o tak zacnych gosciach naszego forum nie mozna cokolwiek napisac co by sie Im nie spodobalo |
Cytat:
|
Ja uczepiłem się nie całej wypowiedzi, a jednego zdania. Konkretnie:
Cytat:
Wystarczy wspomnieć jak w tym meczu zagrali: Jirsak, Garguła, Bunoza, Boguski, Genkov. Cytat:
|
Co do Legii szansa może jest nie wielka, ale wszystko zależy od tego czy się wzmocni czy się osłabi,bo tak jeżeli słucham Jóźwiaka we wczorajszym studiu to idzie w kierunku osłabiania się a to zbyt dobrze nie wróży...
|
Cytat:
2. Zapominasz, że niedawno graliśmy z Bietarem - ówczesnym mistrzem Izraela, z graczami o klasę lepszymi niż Hapoel (Abreu, Boateng, Kale). Więc znamy poziom prezentowany przez tamtejsze zespoły. Nie demonizowałbym więc "wielkości" Hapoelu - to był zespół jak najbardziej w waszym zasięgu. A wasz mecz oglądałem i mimo plażowego podejścia byliście od nich lepsi: górowaliście kulturą gry, stwarzaliście sporo sytuacji. Do stanu 2-0 wydawało się, że wyrównanie a później zwycięstwo Legii będzie kwestią czasu. 3. Rapid też oglądałem, również w sparingu z nami (był transmitowany przez rumuńską telewizję). Na początku sezonu byli w niesamowitym gazie, a niejaki Roman wydawał się megakozakiem. Jednak w grupie grali po prostu słabiej. Świadczy o tym nie tylko styl, ale i wyniki - nie tylko w meczach z Wami rozczarowali. 4. Co do zupy - masz rację. Mi chodziło o całokształt, Tobie o LE. Ok, zauważ jednak że i u Was działa element "pocieszenia" - Legia tak haniebnie grała w zeszłym sezonie, że teraz drugie miejsce w tabeli i niezła gra w Europie została przyjęta z entuzjazmem. Najwyraźniej po sezonie posuchy to drugie miejsce bardzo Wam odpowiada:-D Rozumiem, że wystarczy Wam wasz hymn i zaklinanie rzeczywistości piosenką. A przecież Mistrzem Polski nie jesteście od... No właśnie, od ilu lat?;-) Ja jednak poczekam z tym wychwalaniem Legii pod niebiosa. Niech zagra dobrze przynajmniej cały jeden sezon - na razie widzę, że w LE na koniec złapała lekką zadyszkę. Jest u nas tendencja by chwalić za ładne epizody, a nie za regularność. Owszem: Wolski ma wielki potencjał, a Ljuboja i Radović to klasa. Ale chciałbym zobaczyć, ile w tym przypadku, a ile ręki Skorży. Co Maciek zrobi w razie kontuzji, jak będzie dołek formy. Czy Legia powalczy o coś więcej w LE, czy sięgnie wreszcie po MP. Słowem: czy mamy nową jakość, klub aspirujący do miana eruopejskiego średniaka - czy starą bidę. W przypadku Amiki nie miałem wątpliwości - to była ciągła prowizorka i jednak trochę farta. Tu poczekam z oceną. PS. Gizmo: o co ci chodzi? Nie chcesz dyskutować z Legionistą, to nie rób tego. Akurat są oni aktywni w zasadzie tylko w tym wątku i w ekstraklasowym. Daj im ignora i już. Wtręty o forum S.K.W.K. pominę milczeniem - trzymajmy poziom, dobrze? PS2. 022, dzięki za mentorski ton i mądre słowa. My, prostaczki z Krakowa zawsze z uwagą wsłu.....my się w głos Centrali. Wiadomo, że to co Warszawskie zawsze lepsze od prowincji. Uprzedzając: tak, mamy zajeb.te komp(L)eksy:-D |
Skorża jeszcze parę tygodni temu bujał w obłokach, kogo to nie rozjadą po wyjściu z grupy, a teraz po ostatnich "sukcesach" płaczą na losowanie...
http://www.futbolnews.pl/informacje/...ortugalii.html http://www.sport.pl/pilka/1,70994,10...a_nas_nie.html Będą mieli okazję zweryfikować talent Maciusia i wychwalanych "młodych gniewnych". |
Cytat:
Cytat:
Do meczu z Angolami przystępowaliśmy jako totalni outsiderzy , oni byli chwilę po klepnięciu Odense na wyjeździe i potraktowali ten mecz lekko ulgowo - po co się męczyć jak mają za przeciwników dwóch pionków z Polski i Danii a w zanadrzu 2 meczu u siebie z nimi. A ten ich ostatni mecz z Odense...Ja to bym nie wysyłał im szampana tylko poszedł do Częstochowy;)Odense niczego nie zagrało , oddało całe 3 strzały w ciągu 90 minut z tego 2 wpadły - zwykły przypadek + nieudolność Anglików a nie jakaś wielka determinacja. |
Cytat:
p.s. gratuluje awansu bez odbioru |
Dokladnie.
Ja sobie obejrze co pokaza te mlode "gwiazdki" Zyro,Wolski czy Kucharczyk na tle Portugalczykow. Zobaczymy czy to takie "diamenty" do oszlifowania. |
Wojtas, jaki Kucharczyk?! Toz to zwykly transfer Legii. Zaden tam zwodnik wyciagniety z mlodej Legii. Do tego zadna z niego gwiazdka; ten chlop ma problemy by wogole dostac sie do skladu.
Nie mylmy mlota z kowadlem. To ze Legia ma zdolna mlodziez, to nie znaczy ze u nich kazdy mlody automatycznie "kandytuje" do miana gwiazdki. Na ten moment, jesli ktos z ich mlodziezy ma potencjal (z tych co sie ocieraja o sklad) to Zyro, Wolski i... Borysiuk. Reszta, te wszystkie Rybusy, Koseckie i Kucharczyki, nigdy solidnosci nie przeskocza. |
Cytat:
Przez tyle wieków zastanawiono się co rozumieć przez pojęcie "romantyczne" i oto mamy. Kolega 022 nam wyjasnił: "....romantycznego, pełnego niesamowitych uniesień awansu Legii po 4 kolejkach, po prostu wyrwanego niesamowitą ambicją drużynom lepszym od Legii..." . A kto tego nie rozumie ten szpadel :rotfl:. Mam wrażenie że ta definicja tak barwnie ujęta przez kolegę nie różniła by się wiele w sensie emocjonalnym od definicji romantyzmu sformułowanej powiedzmy przez Aborygena polującego na kongura tudzież Pigmeja wybierającego właśnie pszczołom miód. Pogratulować bystrości:rotfl:. A jeśli chodzi o bajdurzenia o PSV i ich determinację w meczu z Legią to zastanawiam się dlaczego jeśli: "PSV nie grało o nic tylko o wygraną w grupie i możliwość nietrafienia w 1/16 na United, City czy Valencie" to zdecydowali się wypuścić na Ł3 swoje rezerwy :>. PS: Mam wrażenie że jednak jakiś kleks był :) |
Gratuluje Legii awansu. W dupie mam w jakim stylu, fajnie dla Wisły, że Polska w rankingu idzie w góre. Gdybyśmy takie wyniki notowali od paru lat, to być może w LM grały MIstrz i vce Mistrz, a w LE 4 następne drużyny. I do tego trzeba dążyć.
A kwestii następnych wyników naszych dryżyn, to życze sobie, abyśmy sie spotkali w finale :) |
Cytat:
Podstawowy skład: Andreas Isaksson --> 14 (w pierwszym składzie: 14) meczów, 0 goli, 0 asyst Stanislav Manolev --> 15 (15) meczów, 0 goli, 0 asyst Marcelo Guedes --> 14 (13) meczów, 1 gol, 1 asysta Timothy Derijck --> 9 (7) meczów, 0 goli, 0 asyst Jetro Willems --> 7 (5) meczów, 0 goli, 1 asysta - nie mógł zagrać kontuzjowany Erik Pieters, jest to aktualnie ich podstawowy lewy obrońca. Kevin Strootman --> 14 (14) meczów, 2 gole, 4 asysty Orlando Engelaar --> 8 (3) meczów, 0 goli, 0 asyst - w tym czasie bodaj najlepszy zawodnik na tej pozycji jakiego mogli wystawić, ze względu na kontuzję Atiby Hutchinsona, na tej pozycji grywał Toivonen z konieczności. Zakaria Labyad --> 15 (10) meczów, 3 gole, 5 asyst Georginio Wijnaldum --> 16 (16) meczów, 5 goli, 5 asyst Dries Mertens --> 16 (16) meczów, 13 goli, 10 asyst Jeremain Lens --> 16 (9) meczów, 4 gole, 2 asysty Z ławki weszli: Ola Toivonen --> 16 (16) meczów, 8 goli, 2 asysty Wilfred Bouma --> 12 (12) meczów, 1 gol, 0 asyst Oszczędzony został w tym meczu praktycznie tylko ich jeden podstawowy zawodnik: Tim Matavz --> 16 (15) meczów, 9 goli, 1 asysta Nawet zakładając, że trener postanowił nie wystawić do gry Matavza, dodatkowo na ławce posadził Toivonena i Boumę, to chyba trudno uznać, że zagrali rezerwami? Bardziej ofensywnego Toivonena zastąpił doświadczony Engelaar, typowy defensywny pomocnik, więc trudno powiedzieć, czy to również nie był swego rodzaju plan taktyczny. Boumę zastąpił Derijck, który grywa zamiennie ze wspomnianym, wiekowym już reprezentantem Holandii, Derijcka wystawił trener m.in. przeciwko Ajaksowi w lidze. Matavza zastąpił natomiast Lens, który tamten sezon skończył z wynikiem 33 meczów, 10 goli i 15 asyst, ten sezon ma słabszy, ale w dalszym ciągu jest to absolutnie klasowy zawodnik, który grywał już w reprezentacji Holandii. Strasznie nie lubię takiego subiektywnego naginania faktów... |
No to teraz przydałoby się wstawić takie porównanie rezerw Legii wystawionych w Izraelu :)
|
Cytat:
Rzeźniczak -> 6 (4) Choto -> 1 (1) Astiz -> 3 (2) Kiełbowicz -> 1 (1) Żyro -> 14 (4) Gol -> 17 (11) Łukasik -> 1 (0) Radović -> 16 (15) Rybus -> 16 (14) Ljuboja -> 17 (17) zmiany: Ohayon -> 4 (0) Kucharczyk -> 12 (4) Wolski -> 10 (5) |
Zblizaja sie Swieta i z tej okazji juz dzisiaj zycze Wam i sobie, bysmy jeszcze przed ich rozpoczeciem w tym temacie nie musieli czytac o wyzszosci Swiat Wielkej Nocy nad Swietami Bozego Narodzenia :lol:
|
A wy Warszawiacy dalej swoje. Na cholere było wystawić rezerwy w Izraelu skoro to ostani mecz tej rundy i wakacje. Nie ma co testować nowych czy też starych zawodników gdy mozna zarobić kasę i do tego punkty do rankingu zarobić dla siebie i dla Polski. Mam teraz nadzieję że przez najbliższe 5 lat zemści się to i przez te 2 pnkty będziecie nierozstawioną drużyną podczas jakiegoś losowania. Chyba że to prezes Walter kazał zostawić te 2 punkty rankingowe w Izraelu
|
Zgadzam się z opinią crazycaro. Nie jesteśmy potęgą klubową w Europie i takie mecze jak ten w Izraelu powinno rozgrywać się z jednym przeświadczeniem - zwycięstwa.
|
Cytat:
Zanim jednak Skorży dostanie się po łbie, a ode mnie dostawało się sporo i nadal będzie się dostawać to trzeba zauważyć kilka istotnych spraw. 1. Borysiuk i Jędrzejczyk nie zagrali z powodu ryzyka pauzowania w pierwszym meczu 1/16 gdyby dostali kartkę w tym spotkaniu. 2. Dodatkowo w międzyczasie w sprawie absencji Jędzy doszedł jego słabiutki występ z Cracovią i to, że Rzeźniczak pali się do odejścia, więc Skorża na osłodę wstawił do do pierwszej jedenastki. 3. W podobnej sytuacji był Skaba, który z tą dyspozycją nie miał prawa wystąpić w podstawowym składzie i Szumski mógł go zastąpić, ale w końcu to on dostał ten "występ" z dwóch względów. Kuciak pauzował za czerwoną kartkę i miał być to ostatni występ Skaby w Legii, choć ja sądzę, że po tym "pokazie" ta sierota zostanie. Odense nie jest ślepe i nie weźmie takiego kota w worku. 4. Sytuacja z środkiem pola była dosyć skomplikowana. Nie mógł grać Vrdoljak - kontuzja, Skorża postanowił oszczędzić Borysiuka i pole manewru nie było dużo. Pewniakiem był Gol, który od kilku tygodni jest kompletnie bez formy i tym występem miał do siebie przekonać Skorżę, a jako partnera Skorża dokooptował mu żółtodzioba Łukasika, który w tym sezonie zagrał całe 7 minut - słownie "siedem" minut. 5. Kiełbowicza na forum dopraszano się już od dawna i dobrze, że Skorżą go wystawił. Widzimy jaka jest obecnie różnica między nawet czasem średnio grającym Wawrzyniakiem, a dziadkiem Kiełbowiczem. Konieczne będzie wzmocnienie tej pozycji, bo w razie kontuzji Wawrzyniaka nieszczęście murowane. 6. Ostatnia kontrowersja to środek obrony. Wybór Skorża miał taki. Żewłakow + Astiz, Żewłakow + Choto, Astiz + Choto. Postawił na wariant trzeci, czyli zawodników, którzy zagrali raptem łącznie 5 spotkań w tym sezonie, w tym ani razu ze sobą. To się nie mogło powieść i skończyło się na tym, że Astiz zagrał słabo, a Choto przeciętnie, ale skutek był opłakany. Mam pretensje jedynie do posadzenia Żewłakowa na ławie i wystawienia Kiełbowicza w pierwszym składzie. |
Cytat:
|
Ze względu na to że warszawiacy zapewne nie czytają innych tematów poza tym, to pozwolę sobie przekleić to co napisałem w temacie o rankingach
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:07. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl