Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Europejskie puchary w wykonaniu polskich drużyn. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=989)

martin_6 22.06.2009 15:31

devios, bzdura. Najogólniej rzecz biorąc, nasza grupa jest "mistrzowska", a ta druga, silniejsza, "niemistrzowska". Jeżeli będziemy mistrzami, to w zależności od pozycji Polski w rankingu UEFA są dwie możliwości:
- mamy zagwarantowane miejsce w LM (bodaj od 15 miejsca w górę)
- gramy w grupie "mistrzowskiej"

Być może kiedyś, jak będziemy wysoko w rankingu, druga drużyna z naszej ligi będzie walczyć o LM w niemistrzowskiej drabince.

0 22 22.06.2009 15:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez devios (Post 749656)
To Kazachstan jest w Europie?... Nie douczyli mnie w szkole :)

Chyba faktycznie... 5% Kazachstanu lezy w Europie - co daje im wiecej 'europejskiego' terytorium niz mają o ile sie nie myle... Węgry.

Znacznie mniej europejskim krajem jest Izrael.

Losowanie ujdzie, przewiduje jeden remis i jedną wygrana i jestesmy w 3 rundzie. A tam dawać coś w stylu Romy, Abeerden czy cos. :)

wislacki 22.06.2009 15:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez devios (Post 749656)
To Kazachstan jest w Europie?... Nie douczyli mnie w szkole :)

Tak samo jak Rosja :P

Angmir 22.06.2009 15:57

Lol ja nie rozumiem jak Mistrz Czarnogóry (istniejącej od -3 lat bodajże) liczącej kilkaset tysięcy mieszkańców może byc niby jakąś wymagającą drużyną. Wiadomo że przegrać można z każdym, jednak nawet Polonia prezentuje jakiś tam przyzwoity poziom i jest zdecydowanym faworytem 2meczu.

Szanse że przegrają z nimi sa niewiele większe jak te że my odpadniemy z Levadią.

Angmir 22.06.2009 15:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislacki (Post 749681)
Tak samo jak Rosja :P

Kazachstan nie leży w Europie, nie leży nawet na granicy. Po prostu utarł sie taki schemat że republiki radzieckie grają w rozgrywkach z Matuszką Rosją żeby nie było im smutno.

Baala 22.06.2009 16:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 0 22 (Post 749673)
Chyba faktycznie... 5% Kazachstanu lezy w Europie - co daje im wiecej 'europejskiego' terytorium niz mają o ile sie nie myle... Węgry.

:rotfl: :shock:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Angmir (Post 749684)
Kazachstan nie leży w Europie, nie leży nawet na granicy. Po prostu utarł sie taki schemat że republiki radzieckie grają w rozgrywkach z Matuszką Rosją żeby nie było im smutno.

Co?? Jak nie leży jak kawałek Kazachstanu leży w Europie (większy kawałek niz Turcja), nie duży ale leży.

leyzer87 22.06.2009 16:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Angmir (Post 749683)
Lol ja nie rozumiem jak Mistrz Czarnogóry (istniejącej od -3 lat bodajże) liczącej kilkaset tysięcy mieszkańców może byc niby jakąś wymagającą drużyną. Wiadomo że przegrać można z każdym, jednak nawet Polonia prezentuje jakiś tam przyzwoity poziom i jest zdecydowanym faworytem 2meczu.

Szanse że przegrają z nimi sa niewiele większe jak te że my odpadniemy z Levadią.

W Czarnogórze jest największy wskaźnik(procentowo, względem całości społeczeństwa) sportowców na świecie. Poza tym zerknij na ich reprezentację, jacy piłkarze pochodzą z Czarnogóry.

Edit: Co nie zmienia faktu, że Polonia jest faworytem i wygrać powinna.

vote-for-mikey 22.06.2009 16:20

Cytat:

czyli, przed Czarnogórą w tamtym miejscu "nie było niczego"?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Angmir (Post 749684)

Europa kończy się na linii Uralsk-Gorjev
Linia ta, przebiega przez Kazachtan, tworząc pewien kawałek.
Kawałek większy od Portugalii, Holandii, Belgii, Danii, Szwajcarii, Austrii, Czech, Słowacji, Węgier, Bułgarii, Republik Bałkańskich i Bałtyjskich, tak na moje oko, a Polska jest nieco ponad dwa razy większa od tej części Kazachstanu.

PasiorWKS 22.06.2009 16:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 749690)
:rotfl: :shock:

Jemu chyba chodziło o to że te 5 % to więcej niż powierzchnia całych Węgier

0 22 22.06.2009 16:41

Dokładnie o to mi chodziło.

Czytanie ze zrozumieniem nie boli jak widać, polecam :)

EDIT: Kazachstanu w Europie jest 146 tys km 2. Wegry mają 93 tys km 2.

Czyli w samej Europie większe są tylko:

Białoruś
Finlandia
Francja
Hiszpania
Niemcy
Norwegia
Polska
Rumunia
Szwecja
Wielka Brytania
Włochy
ew Rosja.

A Bułgaria, Grecja, Portugalia i masa innych są mniejsze.

Wojtas 22.06.2009 16:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Angmir (Post 749683)

W pilce nigdy nie wiadomo ,kiedys Dospel Katowice przegral z Cementarnica Skoje itd..wpadki byly,to wie chyba kazdy.

Ale to sa dopiero pierwsze rundy,i obowiazkiem dla Legii ,Amiki i Dysko-Polo jest awans.

A z kim to ś.p Lech Poznan kiedys wtopil ,z 4-5 lat temu,??Jacys Azerowie czy kots taki...wstyd byl niezly.

Gordian 22.06.2009 17:08

Terek Grozny to był

Robbie92 22.06.2009 17:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 749716)
W pilce nigdy nie wiadomo ,kiedys Dospel Katowice przegral z Cementarnica Skoje itd..wpadki byly,to wie chyba kazdy.

Ale to sa dopiero pierwsze rundy,i obowiazkiem dla Legii ,Amiki i Dysko-Polo jest awans.

A z kim to ś.p Lech Poznan kiedys wtopil ,z 4-5 lat temu,??Jacys Azerowie czy kots taki...wstyd byl niezly.

Terek Grozny :P

Neon 22.06.2009 17:25

solidny, rosyjski klub, nie ma się co śmiać :)

sq 22.06.2009 21:51

No właśnie :)
Cytat:

Pierwotnie napisane przez UEFA Team Ranking 2009
126 Lech Poznan
141 Terek Grozny

wolfy 22.06.2009 22:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sq (Post 749950)
No właśnie :)

Wtedy jeszcze nie był taki solidny:D

Vectra Wilno, ta drużyna z którą odpadła Wisła Płock, Pogoń Szczecin (ówczesny Mistrz Polski) odpadła z jakimiś półamatorami z Islandii, Cracovia dostała łomot od Białorusinów...

Umówmy się, że ogórkami będziemy ich nazywać dopiero po tym, jak polegną z którąś z polskich drużyn:D

Miro 22.06.2009 22:06

hmmm ;-).... to Pogoń była kiedykolwiek Mistrzem Polski ... czego to sie człowiek nie nauczy na forum:P

sawko 22.06.2009 22:11

A od kiedy to Pogoń byla kiedykolwiek mistrzem Polski???

i tez uwazam ze nie nalezy sie smiac ze slabszych, oni czyli Levadia beda w formie Skorza ta forme pewnie zrobi na sierpien, pechowe mecze jak z drągami z Oslo i i mozemy pogrzebac wszysko na kika lat do przodu

Micek14 22.06.2009 22:37

Cytat:

Ja mam takie pytanie, nie wiem czy padła na nie odpowiedź. Orientuje się ktoś dlaczego, będąc zespołem rozstawionym pierwszy mecz gramy u siebie ?
Rozstawienia nie mają wpływu na to kto jest gospodarzem pierwszego meczu. Wszystko zależy od losowania.

el Nuero 22.06.2009 22:42

Niespodzianki a sprawa polska

wolfy - niemal co roku zdarzają się większe i mniejsze niespodzianki.
Z zeszłego roku - BATE "wykopało" Anderlecht, a FBK Kowno wygrało z Rangersami.

W druga stronę, ze smutnej nam, nieodległej historii:
- wicemistrz Polski, Pogoń Szczecin - odpada z drużyną Fylkir Reykjavik;
- mistrz Wisła Kraków odpada po dwumeczu z Dinamo Tbilisi (4:3, 1:2), choć nieco wcześniej zmasakrowała mistrza tegoż kraju (8:2 na wyjeździe);
- Vetra Wilno okazuje się lepsza od Legii, swoje pazury pokazują też Cementarnica Skopje, Tobol Kustanai, FK Moskwa, V. Guimaraes, Czernomorec Odessa...

Owszem, "ogórki" tu i tam jeszcze sie trafiają, problem w tym, że w ostatnich latach to polskie drużyny najczęściej były "ogórkami". W okresie 2005-2009 tylko dwie polskie drużyny grały w fazie grupowej PUEFA (o LM nawet już nie wspominam). Oby w tym roku było lepiej, i polskie drużyny zaskoczyły na plus.

Wasiu 22.06.2009 22:54

2 lata temu mialem polew z Legii za ich osiagniecie na Litwie, jednak mimo wszystko mecz z Vetra jest tutaj troche demonizowany.
Przegrywali 2-0 ale po 45 minutach gry. Czyli 1/4 rywalizacji. I to ta trudniejsza cwiartka bo na wyjezdzie. Mysle, ze w ostatecznym rozrachunku Warszawiacy by sobie poradzili, no ale coz, nigdy sie juz nie dowiemy, jak by to bylo.

wolfy 22.06.2009 23:24

Dobra, wicemistrz:p
Byłem wtedy młody, mało co pamiętam:)

1q2 22.06.2009 23:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wasiu (Post 749985)
2 lata temu mialem polew z Legii za ich osiagniecie na Litwie, jednak mimo wszystko mecz z Vetra jest tutaj troche demonizowany.
Przegrywali 2-0 ale po 45 minutach gry. Czyli 1/4 rywalizacji. I to ta trudniejsza cwiartka bo na wyjezdzie. Mysle, ze w ostatecznym rozrachunku Warszawiacy by sobie poradzili, no ale coz, nigdy sie juz nie dowiemy, jak by to bylo.

Gdybać można ale fakty są takie że po 45 minutach byli w głębokiej dupie:)

0 22 22.06.2009 23:53

Vetra, a nie Vectra.

Z jednej strony w głębokiej dupie, z drugiej z dupy sędzia nie uznał bramki Choto, do dziś nie wiem dlaczego - faktem, ze ze stadionu nie wiele bylo widac. Generalnie pojechali wtedy z nami ostro :) Mozna sie smiac, ale z nas w Europie Zachodniej traktuje sie tak jak my patrzymy na taka Vetre.

P.S. Mylse, ze bysmy mogli sobie nie poradzić. Przy tamtej grze to max 1-3 u nich. U siebie by za Chiny nie odrobili :)

A'Tuin 23.06.2009 00:15

Po pierwszej polowie z Dinamo Tbilisi tez bylismy dwie bramki w plecy. W Krakowie! Po przerwie, gdy Wislacy strzelili im 3 razy w ciagu pieciu minut, wielu uwierzylo, ze juz awansowalismy do kolejnej rundy rozgrywek ;)

Angmir 29.06.2009 21:44

O ile się nie mylę to Polonia inauguruje nam sezon w europie w czwartek. Potwierdzone już jest czy, i na jakim kanale będzie można zobaczyć ten mecz ?

matti220 29.06.2009 22:51

prawdopodobnie nigdzie nie będzie

banasik 29.06.2009 23:30

jak anrazie ani na TVP ani na Polsacie nie ma nic wpisane (mam na mysli wszystkie stacje TVP i wszystkie z Polsatu)

harthausen 29.06.2009 23:46

na zbity pysk powinny polecieć wszystkie mendy w telewizji publicznej, które mają jakikolwiek wpływ na program, jeśli tych meczy nie puszczą.
Im się już całkiem w główkach poprzewracało, na temat tego od czego są.

A'Tuin 30.06.2009 01:07

"Mendy" publicznej TV ocenily prestiz tych paru meczy. I szczerze powiedziawszy nie dziwi mnie ich decyzja. Nie wiem ile kasy chciala Polonia zgarnac, ale widocznie za duzo krzykneli :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:21.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl