Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

kerim1906 07.08.2015 12:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IncognitoTSW (Post 1410157)
Serio pytam, to mnie ciekawi i pewnie będzie w dużej mierze ważyć o ocenie prezydenta.

z tego co mówił będzie to szybko ,daty nie podał ale trzeba pilnować tematu ,na początek 2 projekty czyli emerytury i kwota wolna od podatku, potem albo w tym samym czasie NRR

Paweł 07.08.2015 13:29

Niektórym upały szkodzą wyjątkowo mocno.

http://images.tinypic.pl/i/00690/sf3qc2iyd7ac.jpg

Jaroo1 07.08.2015 18:47

Cytat:

Wiec tak...
Jestem osoba już z pewnym wiekiem na karku i to co tyczy się moich rodzicow to ich sprawa no ale po kolei...
Co do nich i zresztą mnie to moi rodzice to osoby wierzące i praktykujące...natomiast ja tylko i wyłącznie wierzący
Ja nigdzie nie zrzucamy winy ze to przez Dude ktoś przynosi krzyz, jest to dla mnie po prostu szczyt głupoty....
Idzcie,wiwatujcie ze jest nowy prezydent,ciescie się z tego ale dajcie spokoj z tymi krzyżami...
A co do noszenia krzyza sam go nosze na szyi codziennie...i to mi wystarcza...

A odnosząc się pokrótce do kościoła chciałbym żeby wkoncu wyszedł z polityki w która dość mocno i niepotzrebnie wszedł...
Jak to jest ze czesc kościoła jest po jednej stronie a czesc jest po drugiej....czyli ze co sa ksieza którzy mowia prawde i Ci co klamia?czy może ksiądz lepszy i gorszy...?
Jedni ksieza glosza inne prawo niż inni...?
To nie jest normalne...
Kosciol powinien zajac się sobą i swoimi problemai które przez lata urosły do ogromnych rozmiarow...
Cytat:

Uroczyste włożenie korony na głowę nowego króla, czyli koronacja, oznaczało w wielu krajach Europy średniowiecznej i nowożytnej objęcie przez monarchę prawowitej i pełnej władzy zwierzchniej nad krajem i jego mieszkańcami.

Koronacja była obrzędem religijnym, który włączony w liturgię Kościoła uświęcał osobę królewską. Gest, słowo, muzyka, przepych i bogactwo jakie towarzyszyły tej uroczystości sprawiały, że w pamięci świadków pozostawała ona jako wspaniałe widowisko.

Koronacje królów odbywały się w katedrach. Uczest.nikami i świadkami obrzędu byli dostojnicy duchowni z prymasem-arcybiskupem gnieźnieńskim, biskupami i wyższym duchowieństwem, najwyżsi dostojnicy Królestwa, możni świeccy oraz dwór. Niekiedy brali w nim udział książęta lennicy i przedstawiciele innych władców.

Pierwsi królowie Polski, począwszy od Bolesława Chrobrego w roku 1025, koronowali się w katedrze w Gnieźnie. Podobnie było po wznowieniu godności królewskiej przez Przemyśla II w 1295 roku. Od koronacji Władysława Łokietka w 1320 roku obrzęd miał miejsce w katedrze wawelskiej w Krakowie, stolicy Królestwa. W kolegiacie św. Jana w Warszawie odbyły się dwie koronacje: Stanisława Leszczyńskiego w 1705 roku i Stanisława Augusta Poniatowskiego w 1764 roku.
Polska od zawsze jest związana z Kościołem, koronacje Królów Polski były mocno związane z Kościołem a Ty mnie tu będziesz .......ił, że jakiś krzyż w otoczeniu Dudy Ci przeszkadza?
Chłopie, zejdź na ziemię i zajmij się swoim życiem. Jak widzisz od wczoraj żadnej katastrofy na skalę krajową nie ma, nie umarłeś, milicja Ci do drzwi nie zapukała, biedniejszy się nie zrobiłeś, także dla swojego zdrowia psychicznego przestań się zajmować jakimiś jebanymi pierdołami i zacznij myśleć po polsku. Było tak szczekać jak Komoruski z PO odpierdalali baboki. Krzyż boli Cię mocniej niż WSI, wolałeś na Komorowskiego zagłosować niż na Dudę - pewnie dlatego, że krzyż, krzyż, krzyż, chu.j i du.pa! Śmiech na sali. I Ty mi tu jeszcze piszesz, że krzyż nosisz na piersi? Jakim ....a prawem w takim razie?! Chcesz katofaszysto kogoś tym urazić? Do pracy krzyż nosisz, do sklepu krzyż, pojebało Cię lekko? Przestań ludzi napastować tym symbolem i oddziel religię od życia jak chcesz być taki prawilny do końca.
Paranoja, w wolnym Kraju gdzie dominuje religia katolicka, gdzie dla wielu Bóg coś znaczy (już pomijając to, że większość tych co tak wierzy to czasami mają za uszami sporo, a msze traktują jako okazję do wyniesienia plotek lub pusty obrzęd) taki typeczek jak Ty się kwasi bo ktoś się ośmielił krzyż pokazać. Ja .......ę. W dupę sobie wsadź te swoje "sam noszę krzyż" i w dupę sobie wsadź te swoje przekonania. Tu jest Polska i tu żadne lewactwo czy katolewactwo od in vitro, pedałów itp nie będzie mówiło Polakowi czy taktowne jest obnosić się ze swoją wiarą lub barwami narodowymi (bo do tego wszystko zmierza, najpierw palec potem ręka). Jedź sobie do Szwecji, tam nawet już flagi narodowej nie można eksponować.

Gwiaździsty 07.08.2015 19:12

W pełni popieram to co napisał Jaroo1. Tym bardziej, ze raidog padłeś ofiarą zmanipulowanego, kłamliwego przekazu TVN-u i bredni Kolendy Zalewskiej:

http://niezalezna.pl/69734-tvn-znowu...m-przedmiesciu

P.S. Ludzie przestańcie ogladać te ścierwostacje typu TVN bo potem robiccie z siebie lekko pół śmiesznych

kerim1906 08.08.2015 08:26

raindog "Podobnie jak Ty uważam, że Kościół powinien mniej mieszać się do polityki, ale zapewne rozumiem to inaczej niż Ty. W moim przeświadczeniu, niedopuszczalne jest wspieranie jakiejś partii politycznej np. na poziomie regionalnym, w celu uzyskania rożnego rodzaju korzyści. Podobnie, KK nie powinien wspierać oficjalnie polityków ew. danej partii."

i najważniejszy fragment Twojej wypowiedzi , kalka do "dyskusji" z przeciwnikami Kościoła, dodam że wtedy bardzo często nawet nieświadomie wychodzi jaka jest dana partia, jest to jednak nieuniknione i dlatego ich to tak boli

" Niemniej jednak, obowiązkiem KK jest przypominanie doktryny i zasad moralnych wiary. Jeśli ktoś uważa się za katolika i twierdzi - "Jestem katolikiem, jestem za życiem, więc jestem za in vitro", obowiązkiem Kościoła jest sprostowanie tej informacji.'"

lepiej bym tego nie ujął , z drugiej strony trochę dziwne ,tutaj piszesz przytomnie , a za chwilę nie podoba Ci się to co napisał Jaroo1 ? a co takiego napisał , może w swoim stylu trochę emocjonalnie ale całą prawdę , poza tym czasami jak nie napiszesz dosadnie to "adwersarz" nie zrozumie przekazu

63.5 Kg 08.08.2015 08:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1410200)
Polska od zawsze jest związana z Kościołem, koronacje Królów Polski były mocno związane z Kościołem a Ty mnie tu będziesz .......ił, że jakiś krzyż w otoczeniu Dudy Ci przeszkadza?
Chłopie, zejdź na ziemię i zajmij się swoim życiem. Jak widzisz od wczoraj żadnej katastrofy na skalę krajową nie ma, nie umarłeś, milicja Ci do drzwi nie zapukała, biedniejszy się nie zrobiłeś, także dla swojego zdrowia psychicznego przestań się zajmować jakimiś jebanymi pierdołami i zacznij myśleć po polsku. Było tak szczekać jak Komoruski z PO odpierdalali baboki. Krzyż boli Cię mocniej niż WSI, wolałeś na Komorowskiego zagłosować niż na Dudę - pewnie dlatego, że krzyż, krzyż, krzyż, chu.j i du.pa! Śmiech na sali. I Ty mi tu jeszcze piszesz, że krzyż nosisz na piersi? Jakim ....a prawem w takim razie?! Chcesz katofaszysto kogoś tym urazić? Do pracy krzyż nosisz, do sklepu krzyż, pojebało Cię lekko? Przestań ludzi napastować tym symbolem i oddziel religię od życia jak chcesz być taki prawilny do końca.
Paranoja, w wolnym Kraju gdzie dominuje religia katolicka, gdzie dla wielu Bóg coś znaczy (już pomijając to, że większość tych co tak wierzy to czasami mają za uszami sporo, a msze traktują jako okazję do wyniesienia plotek lub pusty obrzęd) taki typeczek jak Ty się kwasi bo ktoś się ośmielił krzyż pokazać. Ja .......ę. W dupę sobie wsadź te swoje "sam noszę krzyż" i w dupę sobie wsadź te swoje przekonania. Tu jest Polska i tu żadne lewactwo czy katolewactwo od in vitro, pedałów itp nie będzie mówiło Polakowi czy taktowne jest obnosić się ze swoją wiarą lub barwami narodowymi (bo do tego wszystko zmierza, najpierw palec potem ręka). Jedź sobie do Szwecji, tam nawet już flagi narodowej nie można eksponować.

Przekonales mnie wsadze sobie w dupe....ale to co piszesz...

Drozd 08.08.2015 08:59

Najśmieszniejsi są ci którzy noszą krzyż na szyi, ale ten sam krzyż w przestrzeni publicznej im przeszkadza. Natomiast tęcze i inne tego typu prowokacje zupełnie nie przeszkadzają. To jest nowoczesna postępowa forma tolerancji :rotfl:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IncognitoTSW (Post 1410137)
Kiedy Andrzej Duda powoła Narodową Radę Rozwoju o której kilka razy wspominał?

Tuż po tym jak ograniczy swój budżet, bo "okazja czyni złodzieja" ...

wislak68 08.08.2015 13:32

No dobra, to żeby wrócić do tematów w miarę poważnych rzucam pytanie:
Czy ugrupowaniu Kukiza uda się wejść do nowego Sejmu?
Moim zdaniem chłop nie da rady.

ABGwislakABG 08.08.2015 13:47

Kończąc żałosną polemikę nt krzyża - niestety taki kilogramowy i raindogi nie rozróżniają kościoła (budynku sakralnego), Kościoła (wspólnoty wiernych) i kleru (polityków w sutannach i piuskach).

Wy DO KLERU KIERUJCIE PRETENSJE, nie do Kościoła!

Cytat:

Czy ugrupowaniu Kukiza uda się wejść do nowego Sejmu?
Wszystko zależy, czy mainstream dalej będzie go pompować i promować, czy będą kontynuować narrację bezprogramowca etc. Zgarnie palikmiotowe sieroty, elektorat lewicowy, związki zawodowe i młodzież 19-24 lat. Próg przekroczy, maksimum, które bym mu dał to wynik żula.

Jaroo1 08.08.2015 14:14

Cytat:

@Jaroo1 - właśnie pokazałeś, jak, w sposób antychrześcijański, "bronić" chrześcijaństwa. Jak dla mnie, postawa kompletnie niezrozumiała.
Wartości broni się jak tylko się da. Można i przelewać krew w imię obrony czegoś - czy to oznacza, że jeśli ktoś walczy w imię religii (bo np jemu czy jego rodzinie dziś ucina się głowy w Nigerii itp) to wystawia złą reklamę sobie i swojej wierze? Jak jest obrona to nie ma litości, trzeba łamać ....om kości ;)
Może Tobie chodziło o promowanie wiary i zaszczepianie jej przez pozytywne wzorce.
I tu jest cały problem, takim twardogłowym jak lewy 63,5 kg nie wytłumaczysz, że katolik, w wolnym kraju może sobie przynieść krzyż gdzie chce i kiedy chce. Ja mu mogę to pięknie tłumaczyć godzinami a on i tak będzie .......ił, że to nieładnie. Dla niego krzyż jest ble a związki Komorowskiego z WSI neutralne.
Promować to coś można wśród normalnych i neutralnych ludzi, takich możesz przekonać. Z drugiej strony własnie trzeba walczyć o ideologię i wiarę bo żyjemy w takich czasach gdzie jak jesteś bierny to Ci wszyscy wchodzą na głowę i Cię zgnoją. To pokazuje zachód Europy. Tam trzeba nawet siłą napieprzać, niektórych lewych debili, którzy np potrafią księdza na jego wykładzie wodą oblewać, którzy potrafią nago po katedrze Notre Dame biegać, którzy potrafią kpić z papieży itp itd. Takich debili trzeba tępić i tak samo trzeba tępić takich 63,5 kg, w którego rozumowaniu nie widać w ogóle logiki.
Jak ma łeb przesiąknięty antychrześcijaństwem to niech sobie ma ale niech siedzi cicho i ludzi nie denerwuje.
Tłumacz takim po ludzku albo bądź bierny to niedługo w Polsce będa na Ciebie pluli bo sobie gdzieś krzyż wystawisz w miejscu publicznym.
Są pewne granice w życiu, jak ktoś je przekracza to niech wypierdala.

IncognitoTSW 08.08.2015 20:23

Humorystycznie (choć i tak Stefanom poleci piana z ust)

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net...61&oe=5639F3AB

Drozd 08.08.2015 21:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IncognitoTSW (Post 1410263)
Humorystycznie (choć i tak Stefanom poleci piana z ust)

Humor właściwy POwskim lizodupom... Każdy pretekst dobry żeby pośmiać się z Kaczyńskiego nawet tego śp.

Jaroo1 08.08.2015 23:23

Cytat:

Ale ja nikomu nie bronię przynosić krzyża tam, gdzie chce. Po prostu uważam, że to jest głupie lub że to może zakrawać o profanację. Ot, po prostu uważam, że Kościół "narodowy" Toruński, jak i Kościół "T. Powszechny" Łagiewnicki stanowią wypatrzenie religii chrześcijańskiej. Natomiast podoba mi się religijność P. Dudy i bardzo cieszę się, że osoba w taki sposób wierząca jest prezydentem naszego kraju.
I bardzo dobrze. Każdy ma prawo myśleć o wszystkim i interpretować na swój sposób. Tylko jak ktoś zaczyna robić z igły widły to niech się lepiej schowa.

Cytat:

BTW - wracając jeszcze do zasad wiary: jedną z definicji grzechu jest wszystko to, co sprzeciwia się miłości, gdzie tym cięższy grzech, gdzie większa złość, nienawiść względem Boga i człowieka. Można kogoś upominać, ale nie można w taki sposób obrażać. Jasne, czasami nie jest łatwo, emocje itd., więc jak emocje opadną, można żałować za to, co się zrobiło. Twoje zachowanie to było autowykluczenie z Kościoła, no chyba, że rzeczywiście żałujesz za to żałujesz. Możesz się z tego śmiać, ale to będzie tylko świadczyć o tym, że nie rozumiesz swojej wiary albo traktujesz ją powierzchownie (patrz 8 błogosławieństw, 7 grzechów głównych itp.). W wierze chrześcijańskiej nie chodzi o to, by bronić swojej pozycji w świecie. Nie bez powodu święci to Ci, którzy cierpliwie znosili poniżenie.
Ze mnie taki chrześcijanin jak z koziej dupy trąbka ale w Boga wierzę i chcę żeby Polska stała na wartościach katolickich. Wolę widzieć wszędzie krzyże niż pedałów, Grodzkie, muzułmanów, morderców dzieci itp Mi po prostu odpowiada świat zlożony z wartości chześcijańskich.
Wykluczyłem się z Kościoła bo niezbyt ładnie zwróciłem się do człowieka? No nie wiem, takie zachowanie chyba się nazywa grzechem ale w żadnym wypadku nie jest powodem do wykluczania ze wspólnoty. Także nie fantazjuj. Z tego co mi wiadomo chrześcijanin zakazu grzeszenia nie ma więc dopóki się nie popełnia "wykroczeń", które rzeczywiście grożą wykluczeniem ze wspólnoty Kościoła to nie jest niczym patologicznym popełnianie grzechów.
Cytat:

W wierze chrześcijańskiej nie chodzi o to, by bronić swojej pozycji w świecie. Nie bez powodu święci to Ci, którzy cierpliwie znosili poniżenie.
To jest Twoja interpretacja. Ja mogę napisać, że ten kto nie broni wartości ma dzisiaj łeb ucinany i co? Czasami trzeba się postawić bo inaczej wiara zostałaby całkowicie wypleniona, zmarginalizowana.
Były różne czasy w dziejach świata i za religię toczono wojny, ludzie się zabijali a Ty robisz wielkie halo bo do kogoś się niekulturalnie zwróciłem. Świat nie zawsze jest taki łatwy do interpretacji, czasami trzeba wyrwać chwasta i nie jest to jednoznaczne z wykluczaniem się z jakiejś wspólnoty ani kategorycznym łamaniem praw.

Drozd 09.08.2015 10:21

I o czym ma świadczyć ten film, który wkleiłeś przy okazji dyskusji o krzyżu i jego miejscu w przestrzeni publicznej? Czyżbyś próbował sugerować, że obrona własnych przekonań prowadzi do terroryzmu? Jeżeli nie, to tak ci właśnie wyszło.

Historia krzyża pod pałacem jest wszystkim znana, postawili go harcerze tuż po tragicznej śmierci 96 wybitnych Polaków w tym dwóch prezydentów. Wszystkim się wydawało że z czasem miejsce krzyża zajmie monument przypominający potomnym o wszystkich okolicznościach tej tragedii. Niestety niejaki Komorowski pierwsze co zrobił po zaprzysiężeniu na urząd prezydenta to nakazał usunięcie krzyża, a w jego miejsce nic nie postawił. Dlatego nic w tym dziwnego że skoro Komorowskiego już nie ma to krzyż powrócił, choćby symbolicznie na godzinę, przynoszony przez Polaków, którym zależy na pamięci o tych którzy zginęli służąc Polsce.

Wywody religijne nijak się tu mają do sedna sprawy. A jest nim kwestia czy tragedię w smoleńsku upamiętniać i szukać jej sensu, czy starać się wymazać ją z pamięci jako pechowe zdarzenie.

IncognitoTSW 09.08.2015 10:40

Tak w temacie kościelnym a zarazem państwowym. Nie uważacie, że to za dużo?

Cytat:

Gigantyczne zarobki polskich duchownych. Okazuje się, że były biskup polowy Wojska Polskiego Leszek Sławoj Głódź dostaje co miesiąc ok. 10 tys. zł emerytury, a gdy odchodził z wojska na pożegnanie otrzymał... 250 tys. zł odprawy!
Zarobki duchownych pod lupę wzięła "Gazeta Wyborcza". Chodzi przede wszystkim o księży, którzy pracują w wojsku. W Ordynariacie Polowym WP służy 113 duchownych katolickich. Wikary parafii wojskowej zarabia od 3 do 5 tys. zł, a proboszcz już od 5 do 7 tys. W Biurze Ochrony Rzadu kapelan zarabia 5671 zł. Co roku wynagrodzenia dla księży nauczycieli pochłaniają z naszych podatków 1,5 mld zł.
Ale na największe apanaże moga liczyć duchowni ze stopniem generała. Z tytułu emerytury mundurowej Leszek Sławoj Głódź jako były biskup polowy WP otrzymuje 10 tys. zł miesięcznie, a kiedy odchodził ze służby, otrzymał ok. 250 tys. zł odprawy. Duchowny mieszka w wielkiej posiadłości w Gdańsku, gdzie założył sobie nawet hodowlę danieli.
za SE.

Dodatkowo

jedynką na liście NowoczesnejPL w Krakowie będzie Jerzy Meysztowicz, niegdyś w radzie TS Wisła. Niestety na tym kończą się jego plusy w życiorysie, działał w Unii Demokratycznej, Unii Wolności, PO. Uświadamiajcie znajomych, że to nie żadna siła a banda przebierańców.

Drozd 09.08.2015 10:57

Hehehe może lizodupie powiesz ile dostają emerytury PRLowscy dygnitarze. Co SE nie śledzi? Czy może ciebie interesuje tylko jak przyp...ć się do kościoła albo i samego drewnianego krzyża.

Załapałeś się na etat propagandzisty ? :rotfl: Co wrzutka to bardziej kretyńska. Zaczęło się od wyłudzenia rachunku za taksówkę, przez apele o redukcję budżetu nowego prezydenta, dworowanie sobie ze zmarłych, aż po zaglądanie komuś do kieszeni. Majstersztyk powskiego lizodupa.

Natomiast 1600 za obiadek u sowy, czy wożenie mebli za rządem po całej Polsce czy latanie za Kopacz pustego samolotu to nie są poważne problemy, kabaret....

IncognitoTSW 09.08.2015 11:06

Przekażcie schizofrenikowi, że mam go na liście ignorowanych i nie widzę jego wypowiedzi, więc nie musi się silić na pianę z ust. Zapewne nie rozumie, że to wrzutka na rząd PO-PSL ^

Drozd 09.08.2015 11:22

Mam w głębokim poważaniu czy się zreflektujesz czy dalej będziesz się ośmieszał. Nie da się jednak pozostawić tych bzdur bez komentarza.

serek.c2 09.08.2015 12:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1410291)
...

Wg mnie zarobki kleru są niemoralne. Też nazwiesz mnie propagandzistą i lizodupem? Swoje zdanie odnośnie emerytur dla komuchów czy obiadków POwców mam - nie będę jednak przymykał oka na kamyczki w swoim ogródku, bo inni robią więcej złego.

AS82 09.08.2015 14:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1410299)
Jakby nie patrzeć, taki ksiądz jest znacznie gorszy dla wiary od najgorszego lewaka, bo jak człowiek widzi wypaczenia lewicy, to myśli sobie - cholera, nie ma to jak stary dobry konserwatyzm - ludzie upadli na głowę. A jak widzi bogatego księdza, który twierdzi, że bogatemu trudno jest wejść do królestwa Bożego, co sobie myśli?Taki ksiądz to nic innego, jak fabryka palikotów.

Tu się zgodze . Z tychże powodów poparłem Palikota. Kler oplywa w dostatki , nie placi VAT'u , zależy mu tylko na władzy , miesza się do polityki, ukrywa w swoich szeregach pedofilów. Komisja Majątkowa to największy przekręt niepodległej Polski .

ABGwislakABG 09.08.2015 14:28

http://www.cda.pl/video/249647be

FraMat 09.08.2015 14:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IncognitoTSW (Post 1410290)
Tak w temacie kościelnym a zarazem państwowym. Nie uważacie, że to za dużo?

To są zarobki tych osób jako żołnierzy wynikające z tabeli żołdu wg stopnia, a nie zarobki tych osób jako duchownych.
Poproś armię, żeby zmieniła tabelki żołdu.

kerim1906 09.08.2015 14:54

Drozd "Historia krzyża pod pałacem jest wszystkim znana, postawili go harcerze tuż po tragicznej śmierci 96 wybitnych Polaków w tym dwóch prezydentów. Wszystkim się wydawało że z czasem miejsce krzyża zajmie monument przypominający potomnym o wszystkich okolicznościach tej tragedii. Niestety niejaki Komorowski pierwsze co zrobił po zaprzysiężeniu na urząd prezydenta to nakazał usunięcie krzyża, a w jego miejsce nic nie postawił. Dlatego nic w tym dziwnego że skoro Komorowskiego już nie ma to krzyż powrócił, choćby symbolicznie na godzinę, przynoszony przez Polaków, którym zależy na pamięci o tych którzy zginęli służąc Polsce."

zaczyna się propaganda , manipulacje , a sprawa jest jak mawiał bulu "arcyboleśnie " prosta, co tu więcej dodac oprócz tego co napisałeś , lewactwo i inne g.a i tak nie zrozumieją , a zarobki "kleru" to majstersztyk , ile trzeba złej woli żeby nie zestawić tego z zarobkami w wojsku, niech jeden z drugim pojedzie na zachód czy północ Polski tam gdzie króluje lewactwo i urbanoplatfusiarnia, sprawdzi zarobki i poda do wiadomości publicznej , z tego wszystkiego przeraża że "prawicowcy" lajtowo do tego szkalowania podchodzą i jeszcze przyklepują ,nie dziwie sie wynalazkom paliotowym jak niejaki as czy pozostałemu lewactwu na tym forum , ale prawicowcy ? brawo

serek.c2 09.08.2015 14:58

A czemu się dziwisz? Znam księży w swojej okolicy opływających w luksusy, którzy z naukami kościoła nic wspólnego nie mają. Oczywiście, znam też księży, którzy pieniądze przeznaczają na pomoc dzieciakom, ubogim. Nie znaczy to jednak, że przymknę oko na tych pierwszych.

Ps. Jasne, że przytoczony przykład odnosi się do wojskowych - nie zmienia to jednak całego obrazu kleru w Polsce.

Drozd 09.08.2015 15:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1410297)
Wg mnie zarobki kleru są niemoralne. Też nazwiesz mnie propagandzistą i lizodupem? Swoje zdanie odnośnie emerytur dla komuchów czy obiadków POwców mam - nie będę jednak przymykał oka na kamyczki w swoim ogródku, bo inni robią więcej złego.

Co to znaczy niemoralne? A Premie dla urzędasów po 50 000 kiedy nie ma na leczenie dzieci są moralne? Lizodup przez pięć lat nie omylił się żeby wrzucać przykłady złodziejstwa rządzącej bandy. Teraz ma oczekiwania zanim jeszcze władza się zmieniła. Zarobki kleru to pryszcz przy przekrętach, które drenują państwową kasę od lat. Nie jest problemem nieprzymykanie oczu na kamyczki, problemem jest ślepota wieloletnia uniemożliwiająca dostrzeżenie gigantycznych głazów w POwskim hasioku. Gdyby lizodup piętnował władzę z tą samą dokładnością przez ostatnie pięć lat, nikt by się nie czepiał gdyby robił to samo po zmianie władzy. Niestety chłop się wyraźnie uaktywnił ostatnio więc nie dziw się że sprawia wrażenie zaciężnego klakiera szukającego pretekstu żeby przyczepić się do tych którzy na kształt państwa nie mają wpływu od dwóch kadencji.

Kler zarabia tyle co dwudziestoletni, doradcy w ministerstwach, po kilku, kilkunastu w każdym. Ja tam wolę dać księdzu niż słupowi...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1410306)
A czemu się dziwisz? Znam księży w swojej okolicy opływających w luksusy, którzy z naukami kościoła nic wspólnego nie mają. Oczywiście, znam też księży, którzy pieniądze przeznaczają na pomoc dzieciakom, ubogim. Nie znaczy to jednak, że przymknę oko na tych pierwszych.

Ps. Jasne, że przytoczony przykład odnosi się do wojskowych - nie zmienia to jednak całego obrazu kleru w Polsce.

To znaczy jaki jest ten obraz kleru? Złodzieje czy pomagają dzieciakom? Dlaczego wolisz się przypieprzyć niż pochwalić? Jesteś pewny, że złodziei jest więcej niż pomagających dzieciakom? Porównaj to do innych grup społecznych np. lekarzy, polityków, prawników, urzędników... Uważasz, że kler jest najgorszy? Bo ja jestem pewien że nie. Natomiast do kleru łatwo się przypieprzać bo zawsze jest wsparcie lewactwa...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1410296)
Mistrzu, masz problem. Syndrom oblężonej twierdzy. Film wrzucony, jako niezwiązany z tematem.

W poście dotyczącym tematu krzyża wrzucasz film o terrorystach i tłumaczysz, że jest on niezwiązany z tematem ? Nie bądź śmieszny...

Lewactwo zazdrości księżom a w tej kwestii cisza i przyzwolenie...

Cytat:

Kwotę 450 tys. zł odszkodowania zgodnie z wyrokiem sądu I instancji otrzyma Dieter Lorenc, który wystąpił przeciwko Skarbowi Państwa - Wojewodzie Warmińsko - Mazurskiemu. W pozwie za gospodarstwo w Warkałach koło Szczytna domagał się 180 tys. zł, jednak po opinii biegłego, który wyżej wycenił wartość nieruchomości i rozszerzeniu powództwa, sąd okręgowy w Olsztynie zasądził kwotę 450 tys. zł. Od wyroku odwołał się Skarb Państwa. Apelacja w Sądu Apelacyjnego w Białymstoku będzie rozpoznana 21 sierpnia.
http://www.money.pl/gospodarka/wiado...0,1876674.html

Gdzie jest lizodup tutaj straty budżetu nie bolą tak bardzo? Co to za biegły taki hojny, co to za sąd? I Ty panie serek ubolewasz nad obrazem kleru? Ręce opadają...

IncognitoTSW 09.08.2015 16:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1410304)
To są zarobki tych osób jako żołnierzy wynikające z tabeli żołdu wg stopnia, a nie zarobki tych osób jako duchownych.
Poproś armię, żeby zmieniła tabelki żołdu.

Wiem, nigdzie nie pisałem, że jest inaczej.
Pytam tylko czy nie sądzicie, że to za dużo? Nie sądzisz, że to za dużo dla duchownego w armii na emeryturze? Stać nas na takie wydatki? Moim zdaniem są niemoralne. Bardziej niemoralne są wydatki na emerytury starych ub-eków ale z tym żaden rząd nie zrobił nic przez ostatnie 26 lat, zresztą tylko u nas nie było dekomunizacji. Kolejne pole do popisu przed nowym rządem, obecny nie podołał i podołać nie zamierzał.
Wysokie emerytury dla oficerów są oczywiście słuszne ale to inny kaliber i zupełnie inna droga do emerytury.
I tu dodam, że mam znajomych w wojsku zawodowym. Każdy mi mówi, że księża w armii budzą w nich głównie niesmak. Oni harują latami za awansem, po 10 latach z podporucznika do kapitana, podoficerowie ledwo do kaprala w parę lat dociągają a przychodzi ksiądz i prezydent robi go z podporucznika generałem z pominięciem pozostałych stopni. To nie poprawia morale wojska.

btw. nie wiem jakim trzeba być imbecylem, żeby to zrozumieć jako atak na PiS ale na obsesję maniakalna ciężko cokolwiek poradzić.

Serek - też jesteś lizodupem i propagandzistą czy schizofrenik nie jest konsekwentny?

kerim1906 09.08.2015 16:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1410306)

o tym przecież napisałem , łatwo szermuje się hasłami o zarobkach kleru, trzeba rozgraniczyć hierarchię i resztę , wielu by się zdziwiło , chodzi mi o to że warto dać odpór lewackim sloganom, nie zgadzać się na uogólnianie, tyle i aż tyle

IncognitoTSW 10.08.2015 11:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kerim1906 (Post 1410310)
chodzi mi o to że warto dać odpór lewackim sloganom, nie zgadzać się na uogólnianie, tyle i aż tyle

O tak w temacie lewackich sloganów dzisiaj mi się przypomniało

Gwiaździsty 10.08.2015 11:32

Uwaga, przybył nowy antysystemowiec:):
http://legia.net/new_galeria/15legia...ig/wisla17.jpg

kerim1906 10.08.2015 12:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1410457)
Uwaga, przybył nowy antysystemowiec:):
http://legia.net/new_galeria/15legia...ig/wisla17.jpg

bez obaw, po 25.10.15 będą chodzić w koszulkach z napisem "Smoleńsk rozliczymy , winnych ujawnimy"

IncognitoTSW porównanie z d..y wzięte , wyznawca korwina czy innej kanapy wkleił bzdeta a Ty powielasz , powtórzę za Sadurską chociaż mi daleko do niej , TAK w tym kraju to co proponuje Wilk to absurd,odpowiedz sobie dlaczego sam , nic chce mi się strzępić języka po próżnicy

IncognitoTSW 10.08.2015 13:03

Oczywiście dlatego, że ludzie są głupi i potrzebują opiekuna, który będzie wydawał cudze pieniądze na cudze potrzeby.

Paweł 10.08.2015 13:08

Oczywiście można z Sadurskiej robić idiotkę, tylko problem polega na tym, że ...

ma rację!

Chociaż nie potrafiła tego logicznie wytłumaczyć (przynajmniej na załączonym fragmencie filmiku).

Nie chodzi o to, że sytuacja, w której każdy wydaje swoje pieniądze na co chce jest niesprawiedliwa. Przeciwnie! Jest tak sprawiedliwa, że aż trudno sobie wyobrazić coś bardziej sprawiedliwego. Problem w tym, że jest nierealna.

Dlaczego?

Ponieważ większość ludzi jest skrajnie nieodpowiedzialna i nie posiada dostatecznej świadomości ekonomicznej, żeby to mogło się sprawdzić. Ludzie mając więcej pieniędzy nie zaczną nagle oszczędzać (Jeśli Twój sąsiad dostanie 100 zł podwyżki, to zaczyna więcej oszczędzać, czy więcej wydawać?). Koniec końców, Ci ludzie po osiągnięciu wieku emerytalnego i tak dostaną pieniądze z budżetu państwa w formie różnorakich zasiłków. Tak, zasiłków, bo trudno komuś w wieku 70-80 lat dać "wędkę" zamiast "rybki".

IncognitoTSW 10.08.2015 13:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Paweł (Post 1410469)
Ponieważ większość ludzi jest skrajnie nieodpowiedzialna i nie posiada dostatecznej świadomości ekonomicznej, żeby to mogło się sprawdzić. Ludzie mając więcej pieniędzy nie zaczną nagle oszczędzać (Jeśli Twój sąsiad dostanie 100 zł podwyżki, to zaczyna więcej oszczędzać, czy więcej wydawać?). Koniec końców, Ci ludzie po osiągnięciu wieku emerytalnego i tak dostaną pieniądze z budżetu państwa w formie różnorakich zasiłków. Tak, zasiłków, bo trudno komuś w wieku 70-80 lat dać "wędkę" zamiast "rybki".

Czyli według Ciebie mniejszość ma cierpieć z powodu tego, że większość jest głupia?

kerim1906 10.08.2015 13:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IncognitoTSW (Post 1410467)
Oczywiście dlatego, że ludzie są głupi i potrzebują opiekuna, który będzie wydawał cudze pieniądze na cudze potrzeby.

może nie głupi , ale wychowała ich komuna która dawała pracę i emeryturę , wikt i opierunek, jabłka i cebulę na zimę , mikołaja i kolonie dla dzieci , wczasy pod gruszą , i Ty wymagasz żeby dzisiaj składali na emeryturę? może po długotrwałej edukacji za 2,3 pokolenia?

Paweł 10.08.2015 13:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IncognitoTSW
Czyli według Ciebie mniejszość ma cierpieć z powodu tego, że większość jest głupia?

Nie chcę Cię martwić, ale ... tak wygląda życie. I nie tyle "ma", co "będzie".

IncognitoTSW 10.08.2015 14:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kerim1906 (Post 1410471)
może nie głupi , ale wychowała ich komuna która dawała pracę i emeryturę , wikt i opierunek, jabłka i cebulę na zimę , mikołaja i kolonie dla dzieci , wczasy pod gruszą , i Ty wymagasz żeby dzisiaj składali na emeryturę? może po długotrwałej edukacji za 2,3 pokolenia?

Toż właśnie o to chodzi, że wszelkie zmiany o których decydujemy powinny być nie dla nas, nie dla naszych rodziców i rodzeństwa tylko dla naszych dzieci i tych co dopiero będą wchodzić na rynek pracy.

kerim1906 10.08.2015 14:25

czyli się zgadzamy , pytanie kto to zrobi i w jaki sposób "wyedukuje" społeczeństwo ?

ABGwislakABG 10.08.2015 15:12

Obecnego pokolenia postsocjalizmu nie da się wyedukować. Vide Szumi i ustawa znosząca ubóstwo. Uczyć młodzież i stwarzać im warunki do samorealizacji.

IncognitoTSW 10.08.2015 16:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kerim1906 (Post 1410474)
czyli się zgadzamy , pytanie kto to zrobi i w jaki sposób "wyedukuje" społeczeństwo ?

Trzeba stopniowo oddalać "opiekuna" i pozwalać ludziom decydować o sobie. Kto to zrobi? No właśnie tu mnie boli PiS, że nie ma zamiaru tego robić.

kerim1906 10.08.2015 16:38

zmartwię Cię , tutaj też się zgadzamy, PIS tego nie zrobi, i raczej nikt w przewidywalnej przyszłości , czyli wracamy do punku wyjścia, chyba że masz jakieś "pomysły"? ale racjonalne, nie życzeniowe

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:40.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl