![]() |
Mareq - dyskusję należy zacząć od 2 książek - obie napisane w 1984/1985
Pierwsza Anatolija Golicyna "New Lies For Old" - u nas dostepna dopiero w 2007. W książce tej ten były KGBowski oficer - opisał dokładnie wariant transformacji. Widzisz - inaczej jak proroka Golicyna nazwać nie można - w 1984 roku bowiem przewidział pierestrojkę i nawet wskazał cel - łagodne przejscie aparatu komunistycznego do kapitalizmu i zrobienie zachodu w kuku. Druga książka o jakiej wspomnieć należy - to książka z 1985 napisana przez innego proroka Adama Michnia - tak tak - tego Adama i tego Michniak - Rzecz o kompromisie - w której prorok przeiwdział, że do transformacji dojść moze poprzez dogadanie sieSolidarnosci z liberalnym skrzydłem komuny a pierwsze wybory powinny być koncesjonowane i Solidarnosć winna mieć zagwarantowane ok 30% miejsc. Dwie prorocze ksiażki - jedna napisana przez oficera KGB zbiegłego do USA zanim pojawiła się głośno idea pierestrojki druga przez opozycjonistę na 5 lat przed wydarzeniami, które dokładnie przewidział Bardzo często popełnia się taki oto błąd w mysleniu - że przecież komuchom zależąło na trwaniu PRL - nie bierze sie jednak pod uwage, że wskaźniki ekonomiczne juz w 1986 r. były tak tragiczne że było wiadmo że blok wschodni runie. Komuchy albo mogły zostać postawione przez tłum pod płotem i rozstrzelane albo mogły dogadać sie na swoich warunkach utrzymujac władzę w nowym ustroju. Wybrały drugi wariant - zgodny z zasadą zaprzeczania instyktowi samobójczemu. O jakiej więc porażce mówicie po 1989 - ani milicja ani SB ani wywiad wosjkowy nie został zdekomunizowany. Ani ambasadorowie ani spółki nomenklaturowe - NIC nie zostało zdekomuniazowane. W 1993 - SLD przejeło na nowo władzę i utrwaliło to co zrobił za nich Mazowiecki. Gdzie tu k***a dla komuchów skończył sie PRL i władza ? Mozecie mi powiedzieć? |
Cytat:
A ktoś twierdzi że jesteśmy? To tylko oficjalna mitologia każe twierdzic że dzieki Solidarności itd.. upadła komuna. A w ogóle co do procesów dekomunizacyjnych i pozbywania się wpływów sowieckich dobrym papierkiem lakmusowym jest lustracja. Zresztą to wypadkowa wielu czynników, wewnętrznych zewnętrznych.. na razie napisze tyle że trudno da się kontrolowac pewne procesy które nabierają własnej dynamiki. Cytat:
Od Ciebie jednak powagi do pracy naukowej mozna Mareq chyba wymagac? Cytat:
Ba! - startując w wyborach prezydenckich, wysunięty przez Kaczorów był swinią podłożoną temu procesowi, ale umoczenie Bolka oraz jego charakter... nie pozwoliło na zmazanie przewin, i mamy to co mamy. ps. Sambo właściwie tu podkreśla lata 80 po stanie wojennym. |
Cytat:
Mi się wydaję że ze względu na silną instytucję Kościoła w Polsce i osobę Papieża Jana Pawła II - Polska byla tym krajem ktory poszdl jako pierwszy, i dal przyklad innym narodom. Papież Polak dal Polakom powera, ktorego inne narody nie mialy. Jakis entuzjazm do przemian. DDR - jedno panstwo jest wchlaniane przez drugie - tu nie ma zmiluj sie. Bonn nie bawi sie w gruba kreske dla Stasi. Czesi - sąsiadowali z RFN i Austrią. Napewno mialo to wielki wplyw u tamtejszych komuchow na poczucie bezsensu udawania przemian. Dlatego Czechom się udało. Rumunia - gdzieś tam hen daleko od cywilizacji. Więc jedni komunisci rozstrzelali drugiego komuniste wraz z małżonką i przejęli władzę. |
Recenzja prof. Paczkowskiego jakże daleka od epitetów fachowca od muszek plujek, komarów i innych owadów latających.
http://www.dziennik.pl/opinie/articl..._rzetelna.html |
Cytat:
|
Cytat:
Bo tam prawie wcale nie było opozycji (tzn. była ale bardzo malutka). I jak doszło do przemian to wybili sie ci którzy byli nowymi, ew. mieli niewielką szanse wczesniej być zauważeni i w jakiś tam sposob zostać zmuszeni do umoczenia się.. + ale to juz taka moja "metafizyczna" teoryjka, to kraj bardziej nalezący do cywilizacji zachodniej niż my.. U nas było na odwrót i bodajże Dudek świetnie zwrócił na to uwagę. W roku 87/88 strajki były organizowane w ponad 80% przez niezależnych (tzw. młode wilczki dopiero wchodzące na scene) 8 czy 9% OPZZ, a 4-5% przez Solidarność.. a Bolek wówczas nie robił nic innego jak jeździł i gasił je. Mieliśmy ten etos styropianowy z lat 80, czasem wczesniejszych.. świetnie znany i rozpracowany przez eSbecje, wśród którego mogła wybierać jak w ulegałkach kto bedzie przywódcą opozycji i z kim rozmawiać. To raz. Dwa te "młode wilczki" o których napisałem wcześniej były zagrożeniem zarówno dla etosowców, jak i komuchów (słabsza ich (tj. tych "młodych") kontrola/rozeznanie przez aparat przemocy niż w przypadku "etosowców".. a co stwarzało ryzyko iz hasło: "I nadejdzie czas że na drzewach zamaist liści, zawisną komuniści" stanie się nie tylko pustym chciejstwem), co znakomicie ułatwiało dogadanie się.. |
Cytat:
Mówienie o jakimś jednolitym scenariuszu jest błędem. To bylo raczej cos na zasadzie "róbta co chceta" ze strony Moskwy. A że każdy kraj mial inne uwarunkowania to nie powstaly dwie identyczne transformacje. |
Wilku - całkiem zgrabna teoria. Ja dodam, że w grę wchodzi też czynnik "narodowy" - przykład.
W NRD też palili akta - jak w POlsce - tylko, że w DDRrze ludzie gdy siedowiedzieli o procederze - tłumem wielkim wpadali so budynków Stasi i nie pozwalali nikomu się stamtąd ruszyc - głupi przykład ale moim zdniaem wiele mówi o mentalnosci Polaków - u nas każdy na to wypiął dupę. Kalasnikov - nie zgodzę sie z Tobą - tak naprawdę komuchom nie wyszło tylko w Czechach - RFN ma wielki problem z komuchami - tam de facto stare układy zostały a aparatczyki przenikneły do struktur państwowych. Problem dekomunizacji jest tam stale obecny - z racji tego, że NRD sie przeniosło na tereny RFN a Turcy zaczęli zasiedlać opuszczone miasta i dzielnice - to problem obecnie jest trochę przygaszony. Warto też wspomnieć, że Węgrzy mieli -też TRÓJKATNY STÓŁ - i jak stoją mogliśmy sie przekonać niedawno - rząd komuchów kłamał w dzień i kłamał w nocy. Szczerze mówiąc - tak perfekcyjnie jak komuchy oszukały Węgrów to nawet w Polsce sie im nie udało. Przecież tam w 89 był taki ferment jak w Rumunii i Czechach - ludzie byli tak wściekli, że każdego komucha zastrzeliliby na miejscu - a jednak bezpieka miała swoje plecy w opozycji - elegancko zrobili trójkatny stół - utrzymali władzę - kontrolowali telewizję. Na nic zdał sie bunt ludnosci w 1992 z wtargnieciem do budynków telewizji pulicznej. Węgrzy dali sie wykiwać dokładnie - myśmy nawet nie próbowali dryblować. Nasze społeczeńśtwo oddało mecz walkowerem. Nie prawda też, że Ruskom nie zależało - przygotowania do transformacji wszędzie wyglądały tak samo - przez pewien czas tylko Ruscy odpuszczali i cieżar spadł na rodzime komórki - szybko jednak odzyskiwali pozycje - o czym swiadczy raport wywiadu brytyjskiego który stwoerdził, zę Dukaczewski był agentem KGB już po transformacji w POlsce i wszyscy szefowie WSI szpiegowali USA i UK na rzecz rosyjskiego wywiadu. Podobny model jest w RFN Węgrzech Rumunii. |
Cytat:
A że wszystkiego kontrolować się nie da, plus to co napisałeś o uwarunkowaniach... ____________________________ Cytat:
Cytat:
...ale rzecz np. w tym w tym ze tam żaden znany "opozycjonista" nie zatrzymywał tych którzy chcieli to powstrzymać jak np. Hall w Gdańsku, do tego czy to było jakoś nagłasniane itd..? Przeciez wybralismy przyszłość itd.. |
Skoro już o komuchach...
Cytat:
|
- Mnie też, panie Lechu, kłuje, zadaję sobie pytanie, czy nie za dużo banków i mediów poszło w obce ręce - odparł ...
Zgadnijcie kto to powiedział. Odpowiedź w linku. :D http://www.tvn24.pl/-1,1555368,wiadomosc.html |
Sędzio - wiesz moze jak sie nazywa ta grupa kabaretowa której występy nam zapodałeś? :D
Dobre skecze z rana nie są złe buha ha ha |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mazowieckiemu chodzi o to, że za mało trafiło do "Agory". RAZ o sprawie Maleszki: "(...)To zdumiewające, że pracownicy „Wyborczej” mają dziś czelność wciskać nam aż tak bezczelny kit, że ktoś, kto przez siedem lat redagował teksty do działu „Opinie” nie miał na gazetę i jej linię wpływu. Ależ przeciwnie: to właśnie on, w większym stopniu niż sami autorzy tekstów, sformatował umysły wykształciuchów traktujących organ Michnika jako źródło prawdy objawionej.(...)" Władza leadu, Rafał A. Ziemkiewicz, http://www.rp.pl/artykul/155147.html |
Cytat:
Dyzma umiał - mi bardziej chodziło o to, iż to mimo wszystko przypadkowy człowiek, który miał jedną potrzebną ceche: pewien rodzaj cwaniactwa czy charyzmy. Cytat:
Cytat:
___________________________ Hehe zaczyna się: "... – W Stanach Zjednoczonych każdy człowiek, który ubiega się o mianowanie na jakieś poważne państwowe stanowisko, musi zostać poddany przez FBI specjalnym procedurom sprawdzającym. Agenci badają jego przeszłość, kontakty i powiązania – mówi Cliff Kincaid. – Barack Husajn Obama nigdy nie przeszedłby takiego testu. W sytuacji, gdy w jego życiu jest tyle podejrzanych epizodów, nikt przy zdrowych zmysłach nie dopuściłby go do tajemnic państwowych. Niestety, kandydaci na prezydenta nie podlegają tym procedurom – dodał." Po przeczytaniu tego tekstu tym bardziej życze USA Obamę jako prezia. Robimy zakłady czy dotrwa do końca kadencji, jesli wygra? :> Ja przychylam się do typu, iż zastrzeli go jakiś "fundamentalista islamski" , a "przyczyna" będzie apostazja z islamu na chrześcijaństwo. |
Hie, hie hie - do czego to doszło :D - nawet Gaz już potwierdził iż Wałęsa to Bolek :lol:
"O Lechu Wałęsie świadczy całe jego życie, a nie błąd młodości." - ano świadczy.. wydać wyrok w pierwszym zdaniu? - ostro :rotfl: http://i29.tinypic.com/2dhs9j4.png ps. Dialektyką, i innymi pierdółkami które są tylko przekazem dla wykształciuchów aby wiedzieli co myśleć, nie mam ochoty ani raczej nie ma potrzeby sie zajmować, wkleiłem to głównie w celach archiwalnych. |
to jest dramatyczna rozgrywka GW.
To co wkleił Sędzia (konferencja z udziałem 3 kabareciarzy) plus dzisiejszy artykuł Kurskiego a moze przede wszytskiem artykuł pokazuje, że "zesranie" jest juz na granicy paranoi. To moze byc cios zabójczy dla GW - ich target i główni wyznawcy to ludzie po 40stce - ludzie którzy dyplomy wyższych studiów odbierali w przedziale 1987-93. Głosowali na UD-UW na Mazowieckiego - maja wpojoną zoologiczna niechęć aby nie powiedzieć dosadniej do Wałęsy. Oni go po prostu nie znoszą - dla nich Wałęsa to Lepper lat 90. Taka akcja wobec swojego wiernego targetu moze spowodować, że dla ludzi tych Wyborcza stanie się idiotycznym pisemkiem, którego nie warto czytać. |
Cytat:
Pod trolling mozna by podciagnac 3/4 wypowiedzi na tym forum ,rowniez twoich ,a takie oceniane z gory kogos ,ze bredzi (bo ma inne zdanie niz ty) to bym podciagnal pod jakas zawyzona samoocene... |
K_2,
bo jak piszesz "czemu go nie ujebali", a ja na to przytaczam szereg cytatów, które pokazują z jednej strony niektóre ciekawe działania SB, a z drugiej strony pokazują własnymi słowami LW jego działania, a nadto podaję ci wypowiedź Kiszczaka o tym jak traktowali podziemne drukarnie (tzn. nie likwidowali ich, tylko woleli kontrolować), to Ty zamiast odnieść się do meritum (z którym możesz się zgadzać lub nie), odnosisz się do mojego pytania, na które ja sam tymi cytatami dałem już odpowiedź. I na dodatek odpowiadasz na zasadzie "oczywistej oczywistości", która wszakże dla innych wcale nie jest oczywista, bo byśmy na jej temat nie dyskutowali. Ja nie wiem czy to podchodzi pod trolling, ale raczej ciężko z Tobą wymieniać poglądy, skoro w ogóle nie odnosisz się do kwestii istotnych np. w mojej wypowiedzi, natomiast skupiasz się na mało istotnym jej fragmencie. |
Cytat:
Teraz będe musiał przeczytać, aby to sprawdzić.. bo może oni wiedzą o tym, i bardziej bronią "Solidarności" i "idei" niż samego Bolka.. _________________________________ Cytat:
Nie prowokuje - ostrzegam. Krótko. Jeśli oczekuje odniesienia się i odpowiedzi do zadanych pytań, a Ty je olewasz, wypisując coś innego to znaczy że nie interesuje Cię dyskusja. Kropka. Jesli tutaj tak zamierzasz "dyskutować" pomyliłes adres. Bo nie robisz tego tylko ze mną.Chcesz sobie pisać w ten sposób - onet itd. tam jest własciwsze miejsce. A że mam "słabość" do tego tematu i bardzo mi przeszkadza iż ktoś tutaj tak postepuje, to już powinienes wiedzieć. Zbychu też często pisuje tu różne rzeczy (z którymi zazwyczaj się nie zgadzam), ale próbuje dyskutować.. i jakoś ban mu nie grozi. Pozostaje mi powtórzyć, nie umiesz prowadzić dyskusji, nie chcesz, nie to jest tutaj Twoim celem, wyjdz z tego tematu. |
Cytat:
|
|
I z ostatnich dni:
"WYPADEK NA PROSTEJ DRODZE dk/pł, 27-06-2008 10:52 Piotr Bączek miał wypadek samochodowy. W samochodzie, którym jechał urwało się koło. Na szczęście nikt nie ucierpiał. Piotr Bączek jechał Wisłostradą swoim 6-cio letnim Fiatem Palio. Nagle usłyszał stukot w prawym, przednim kole i zatrzymał się, aby sprawdzić przyczynę niepokojącego dźwięku. Gdy wysiadł z samochodu, zobaczył, że koło jest w poprzek samochodu. „Biegły przybyły na miejsce zdarzenia stwierdził, że przyczyną wypadku było… „zmęczenie materiału” – mówi portalowi „Niezależna.pl” Piotr Bączek. Ustaliliśmy, że jest to już trzeci przypadek uszkodzenia samochodu członka komisji weryfikacyjnej." http://www.niezalezna.pl/index.php/article/show/id/4056 |
Cytat:
Jeśli to się okaze faktem ( co mnie w zaden sposób nie zdziwi..) to JarKacz dla mnie to nie strateg - a ciamcia - na którym można grac jak na fortepianie.. Bo bez jaj, ale jak sie czyta coś takiego to nic innego nie pozostaje.. Cytat:
|
Co ma strategia do tego, że ktoś inny również gra? I niewątpliwie umie to robić. W takich potyczkach nawet najlepszy nie wygrywałby przez cały czas, a JK wcale najlepszy nie jest, choć niewątpliwie jest bardzo dobry.
|
Cytat:
wiedziałem że mogę na Ciebie liczyć ;) - a przechodzac do rzeczy. To oczywiscie mój punkt widzenia, ale.. Co takiego próbował robic JarKacz? - ano w całkiem innych warunkach wprowadzać swoje koncepcje z lat 90. Budowa równoległych struktur państwowych bez naruszenia struktury innych np. - a co nalezało zrobić? Pisałem mniej/wiecej: przy pomocy CBA i ABW wykończyć WSIoków, przy pomocy odnowionej wojskówki i CBA wykończyć cywilną.. a nie pieścić się. A tak w pięknym stylu wypuszczono Kaczora na Leppera, i zamiast na zimno zając się najwazniejszymi sprawami... Echhh... |
Ja powiem tak - jak o takich rzeczach dziennikarzom mówią "informatorzy" to znaczy, że ktoś chciał żeby ten artykuł się ukazał. Pytanie kto.
A co chciał JK? WSI jednak rozłożył, nawet Tuskowi nie uda się reanimacja, nie ma powrotu do tego co było. Nie wiem co chciał z cywilnymi, fakt że ich nie ruszył. |
Cytat:
A że walka buldogów po dywanem wciąz trwa, to jasne. Cytat:
Cytat:
Cytat:
To taki sam błąd jak z Bolkiem gdy myślał że może go kontrolować..., a je trzeba było zniszczyć i rozpruć. Zamiast tego poszedł na lep w postaci Leppera... i dał się wpuścić w maliny (jesli to prawda) jak dziecko. Strateg.. uczy się na własnych błedach i umie rozpoznać priorytety - w odpowiedni sposób prowadząc działania - a nie skupia się na pomniejszych rzeczach. Może taktyk/dryblel z niego niezły.. ale to tyle, i wśród tej miernoty może błyszczeć - ale to wyłącznie na ich tle.. |
W dniu ogloszenia wynikow i przegranej PISu ,Jaroslaw strwierdzil ,ze przegral wybory poprzez atak mediow,na czele z Faktami i Mitami tygodnikiem bad co badz dalej niszowym.Dzis okazuje sie ,ze rzad obalil układ i sluzby specjalne...:lol: .Cudownie. Proponuje Kaczynskiemu ,skoro ogral go uklad i sluzby specjalne ,zeby sie wycofal z polityki,bo jak dojdzie znow do wladzy to znow go ogra uklad ,albo ktos inny (krasnoludki?)
|
Nie wiem czy dyskusja o "alternatywnej" historii przebiegu II wojny światowej nadaje się do tematu politycznego? Jeśli tak to polecam artykuł z Interii.
http://fakty.interia.pl/prasa/polity...-gdyby,1134701 Zwłaszcza scenariusze prof. Orłowskiego - całkiem ciekawe:) PS Mnie się przypomniała przy tej okzji książka "Człowiek z Wysokiego Zamku" Philipa K Dicka |
Cytat:
|
Cytat:
Jesli juz bawimy sie w teorie to jak dla mnie, to te 2 sprawy(Lepper i Sawicka) byly tzw hodowlami. 1 po to by w koncu wyjebac Leppera - zdetonowana w idealnym co do tego momencie 2 by skompromitowac PO - moment takze oczywiscie nieprzypadkowy. Dla mnie i pisalem juz to dawniej - poprzedni rzad, to byl rzad tak nieudolny ze tu przyznam, ciezko powiedziec czy smiac sie czy plakac. Walczacz z ukladem wykreowali go u siebie, co lepsze w sposob ksiazkowy .Najwazniejsi politycy(Kaczmarek)Szefowie sluzb(Marzec,Kornatowski),najwieksze firmy(Netzel) oraz biznesmen oligarcha(Krauze)....jak z pisowskiego podrecznika o ukladzie:) Gdyby wyszlo jeszcze teraz ze walczac ze sluzbami, sami zostali przez nich wyruchani to juz bylby szczyt;) Choc tak jak pisalem - to grzech zwany chciwościa (avaritia) ,zalatwil Pis.Mieli wszystko , ale chcieli miec jeszcze wiecej , w ekspresowy sposob i trafili na kamien. ps zauwaz tez Wilku, ze to ze ten rzad upadl(przez totalny przypadek zreszta =glupote Kaczmarka) byla to rzecz, obiektywnie dla Polski dobra - bo tak nadal mielibysmy uklad bandziorow na samym szczycie. |
Cytat:
Jeśłi mierzysz "udolność" w postaci zapowiedzi i głupich uśmiechów to zapewne obecny rząd jest najudolniejszy na świecie. W swojej karierze miałem do czynienia z bezpośrednimi kontaktami z różnymi urzędnikami - gorszymi, lepszymi. Z nadania komuszego i niekomuszego ale wierz mi - taka mizeria jaka panuje obecnie - jest wręcz żenująca - w szczególnosci gdy się weźmie pod uwagę że jesteśmy w UE. Czegos takie jeszcze nie widziałem. Nawet skończone ofermy nie potrafią kosztorysu głupiego boiska zrobić jak należy. Dno dna - każdy składi urzędnikówi pod względem fachowości wspominam o niebo lepiej niż obecny - łacznie z najbardziej znienawidzonym przeze mnie gabinetem Millera. Co najważniejsze - widać było jakiś progres - z perspektywy czasu, ogólnie było lepiej do momentu nadejscia gabinetu Tuska. Nie przesadze, jesli powiem, że obecnie pod wzgledem fachowosci kadry urzędniczej stoimy tam gdzie staliśmy w 1990 - czyli w d**e |
Cytat:
Cimoszke też spuszczono, przy Oleksym ktos powinien siedzieć (Milczanowski, albo Oleksy). Cytat:
Spraw jest kilka - z Sędzią dyskutowałem o jednej, bo to co napisałem później uwazam za oczywistość. Cytat:
Cytat:
A takich bandziorów to masz multum w każdym innym rzadzie, rzecz w tym że tu akurat merdia zbytnio nie drążą (-żyli?). |
Cytat:
|
Cytat:
Czyżby..? W IPN odnaleziono akta TW Filozofa ps. Cytat:
|
za Kaczyńskich nie rosły tak ceny jak teraz bo w finansami zajmowała sie własciwa osoba Zyta Gilowska która uwazam za wielki autorytet w dziedzinie ekonomii .
|
Ciekawe. Wersja z odwracaniem od Bolka jest oczywiście oczywista - tyle że może przynieść odwrotny efekt. Jak się pojawi kilka takich filmów jak o Ketmanie, to niektórzy mogą zacząć wszystko zrównywać do tego poziomu.
Swoją drogą, ciekawa dyskusja na Frondzie w tym linku co podał Wilk - zwłaszcza o Czajkowskim. Natomiast zastanawia mnie jedna rzecz - Ketman i cała dyskusja (dzisiaj w Rz ktoś mówi, że Maleszka nadal pisał W GW już po ujawnieniu że był TW), to ewidentny atak w stronę GW ze strony TVNu. Jak dla mnie, to wygląda w ten sposób - wiadomo że trzeba było odsunąć PiS, więc wszyscy poparli PO (nawet GW). Teraz pewien etap się skończył, zaczynają się podchody w celu wzmocnienia SLD i Napieralskiego - zwłaszcza przez GW. I ze strony TVNu idzie pocisk w Wybiórczą. |
hmm żeby kupić chleb nie muszę wykupywać piekarni
Ani Napieralski ani Tusk nie są warci kiwnięcia palcem a już na pewno nie wojny miedzy starymi wyjadaczami. Moim zdaniem całkiem mozliwe, że w GW toczy sie ciężka wojna o schedę po Michniku a swój interes ma tu też ITI. Mozliwe, że chodzi też o jakaś grubszą kasę na rynku medialnym lub pozycje w zaciszu gabinetów sejmu lub RM |
Cytat:
Gilowska miala i ma do powdzenia tyle co zyd za okupacji ,jesli chodzi o ceny ropy na swiecie.Jak byla okazja to tylko podniosla akcyze ,zeby miec wecej kasy w budzecie i tyle zrobila z zakresu makroekonomii |
K_2, no to chyba powinienieś ją popierać. Jako lewicowiec, jesteś też socjalistą, czyli im wyższe podatki tym lepiej.
Taka dygresja co do Wałęsy: pamiętam jak byłem szkrabem, były wybory prezydenckie, głowni kandydaci to Kwaśniewski i Wałęsa. Obie strony (niby "lewica" i "prawica") obrzucały się błotem równo. A teraz okazuje się, że to praktycznie ten sam obóz. Czy to nakręcanie antagonizmów między Wałęsą i Kwaśniewskim wtedy, nie przypoinam wam wyborów sprzed roku? Żeby głosy szły na PO lub PiS... a inne partie (w tym LPRz) wyeliminować. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:27. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl