![]() |
Cytat:
Bardzo wszystkim dziękuje :) |
[QUOTE=pzkwr;1019049]Według mnie najlepsza to "Złote rendez-vous".
Ja ze swojej strony polecam moją ulubioną książkę: "Król szczurów" Jamesa Clavella. Jest o japońskim obozie jenieckim w czasie II wojny światowej. Pewnie nie takiej tematyki szukasz, ale gwarantuję, że nie będziesz się nudził - mój koleja przeczytał ją w jedną noc (jakieś 500 stron).[/QUOTE"] "Król szczurów" także bardzo polecam. Mimo, że nie czytam w ogóle książek wojennych to tą przeczytałem i naprawde nie żałuję. A co do MacLeana to polecam takie jak 48godzin, "na południe od Javy" czy "Komandowsi z Nawarony". Ciekawe ksiązki w stylu MacLeana ma też Ross MacDonald ("Błękitny Mloteczek"). Ja po przeczytaniu całej kolekcji domowej tych dwóch autorów wziąłem się teraz za Raymonda Chandlera. |
Marina C. Zafóna ;P
|
przypadkowo wpadła mi w rece ksiazka Wojciecha Manna - RockMann i juz 50-paru stronach smialo moge ją polecic wszystkim :) jak skoncze to postaram sie cos wiecej napisac :)
|
Polecicie mi jakiś realistyczny horror albo coś o opętaniach ale też w miarę realistyczne ? Najlepiej coś z nowości bo muszę sobie coś na gwiazdkę wybrać :)
PS. Jak ktoś siedzi w temacie to chciałbym jakąś książkę o historii Krakowa tylko nie jakaś monografia na początek coś prostego najlepiej pod kątem turystycznym. |
Cytat:
|
A mówią ze ludzie ksiązkek nie czytaja,a jak tak patrze to ten temat reguralnie na forum jest odswiezany :)
ja teraz czytam "Gre Lwa" Nelsona Demill"a sensacja ,,polecam ,fajny humor glownego bohatera ,super sie czyta. |
Cytat:
|
Ja myślę, czy nie kupić sobie książki Rok w raju - Andres Iniesta, może być niezła:D
|
Czas odświeżyć temat:-)
Jak ktoś interesuje się historią, to gorąco polecam książkę angielskiego autora o kampanii wrześniowej: David G. Wiliamson "Zdradzona Polska". Świetnie napisana przystępnym językiem historia II RP i walk we wrześniu. Polecam z dwóch względów: po pierwsze wbrew pozorom jest bardzo mało monografii o kampanii wrześniowej a po drugie warto poznać punkt widzenia kogoś z zewnątrz piszącego bez patriotycznego zadęcia. Nawet jak ktoś nie interesuje się historią powinien tą książkę przeczytać. Wszyscy dookoła to patrioci, a mało kto ma nawet podstawową wiedzę o naszej historii. Z kategorii "Gorąco nie polecam": dwie książki z serii Bellony "Historyczne bitwy": Zbigniew Wawer "Monte Cassino 1944" - suche fakty z dzienników bojowych, niesamowicie dużo niepotrzebnych szczegółów, brak szerszego tła, analizy itp Piotr Derdej "Westerplatte-Oksywie-Hel 1939" - ksiażka z tezą, autor wszędzie podkreśla tylko bohaterstwo polskich żołnierzy, nie powołując się na żadne źródła, to tylko wykład z polityki historycznej a nie książka historyczna. Wogóle ta seria Bellony jest strasznie nierówna z przewagą gniotów. |
Jeśli chodzi o Science-Fiction to tak jak ktoś wcześniej pisał Janusz Andrzej Zajdel dla mnie osobiście absolutny TOP. Każda książka wciąga od deski do deski naprawdę dobry warsztat. Do tego dla bardziej wkręconych w temat, książki szeroko analizowane pod kątem życia autora, czy też okresu historycznego mocne analogie, Bardzo Polecam!!
Do tego troche bardziej fantasy: mało znany ale w niektórych kręgach guru. Roger Zelazny -> saga Amberu, czy też Dilvish Przeklęty świetne książki. Autor w USA bardzo lubiany zwłaszcza w kręgach autorskich, często wspominany przez np R.R Martina albo Philipa K. Dicka. Więc dla fanów tej kategorii polecam, osobiście utonąłem w jego twórczości. Minusem jest stosunkowo kiepska dostępność |
David G. Wiliamson "Zdradzona Polska"
Również polecam, dobra książka i na plus, że nie jest to monografia. |
Polecam książkę "Rok 1984" George'a Orwella. Świetny opis totalitaryzmu. Zwłaszcza po rocznicy wprowadzenia stanu wojennego warto ją przeczytać. Mi osobiście świetnie się czytało, choć książka bardzo specyficzna.
|
Szukam tytułu pewnej książki. Bohaterem był chyba Francuz, syn kobiety pracującej w opiece społecznej . Mordował w Tajlandii, był chyba nurkiem (albo fotografem...), zabił swojego kolegę a potem tego nie pamiętał. Kojarzy ktoś tą książkę? Dodam,że morderca miał jakieś zaniki pamięci i sam siebie tropił.
|
Dla fanów komiksu i nie tylko: pojawił się nowy numer Wilqa, nr 16 "Vendetta brutto". Pozycja obowiązkowa dla wielbicieli odjechanego i abstrakcyjnego humoru (Monte Python, Family Guy itp.). Próbki pod adresem:
www.wilq.pl Polecam szczególnie pierwsze numery. |
Szczerze polecam Millenium Stiega Larssona, a przynajmniej część pierwszą trylogii - przez dwa dni świąt przeczytałem ją w całości (ok 650 stron), co może świadczyć o tym jak bardzo historia jest wciągająca ;) Naprawdę świetnie skonstruowany kryminał, opinie z całego świata w żadnym razie nie są przesadzone. Jedna z najlepszych książek, jakie czytałem :)
|
Cytat:
|
A może mógłby ktos polecić, książki które mają za zadanie wymusić w człowieku refleksje czy Bóg naprawde istnieje, jakieś powątpiewanie w wiare itp?
|
Cytat:
Obecnie czytam Stephena Kinga "To". Książka ma ponad 1100 stron ale naprawdę dobrze się czyta. Choć jak to zwykle u Kinga dość długo zmierza ku akcji (w przecwieństwie do choćby Lovecrafta) to wciągnęła mnie strasznie. I chyba bardziej mnie przeraża ten typ horrorów niż tych H.P - L. Jak ktoś lubi się trochę wystraszyć przed snem to polecam :P |
Cytat:
"Sceptycyzm jest ćwiczeniem się w trzeźwieniu z urzeczeń" |
ja polecam książki Mariana Zacharskiego, "asa" Polskiego wywiadu. Dzialanie sluzb wywiadowczych od podszewki, ale i kulisy kilku wydarzen ktore odbily się szerokim echem w mediach.
|
"Ostatnia Kohorta" Waldemara Łysiaka. Koniec V wieku - czas upadku wielkiego Cesarstwa Rzymskiego. Tylko stolica, Rzym broni się jeszcze, oblężona przez hordy barbarzyńskie. Wśród mieszkańców Rzymu krąży legenda o ostatnim legionie ukrywającym się gdzieś w dalekich górach. Ten mityczny legion jest ostatnią nadzieją na przetrwanie potęgi cesarstwa. Pod osłoną nocy z oblężonego miasta pod wodzą znakomitego dowódcy - zaprawionego w podbojach wojskowych "boga wojny"- Fulwiusza Korwinusa "Sotera" wyrusza kilkudziesięcioosobowa wyprawa, której celem ma być odnalezienie legendarnego ostatniego legionu, który z Soterem na czele ma przywrócić świetność Rzymu. Ciekawe dialogi, zwrotna akcja, dużo historycznych informacji o tamtym, przełomowym czasie. Polecam.
"Statek" Waldemara Łysiaka. Najbardziej antyfeministyczna książka jaką czytałem. Akcja rozgrywa się ok. 1990 roku w bliżej nieokreślonym państwie Nolibab (co od tyłu znaczy Babilon). Narratorem jest Nurni Flowenol (czytane wspak znaczy "Lone wolf"), najmłodszy mężczyzna w klanie Flowenolów. Jego stryj milioner jest właścicielem tytułowego statku - wielkiego, pływającego luksusowego burdelu cumującego w porcie. Tenże stryj jest sponsorem wojskowego przewrotu przeciw dyktaturze w Nolibabie. Po udanym przewrocie, narrator, młody policjant Nurni Flowenol zostaje dowódcą tajnego komanda od operacji specjalnych (ale nie od mokrej roboty). Swoje stanowisko wykorzystuje by rozwikłać pewną zagadkę dotyczącą zniknięcia dwóch kobiet i swojego ojca. Najważniejszym tematem książki są kobiety, to im poświęcona jest większość baaardzo mocnych, ciekawych dialogów i monologów. Waldemar Łysiak prezentuje w Statku syntezę obrazu kobiety w literaturze i sztuce na przestrzeni dziejów. Paniom polecam także, ale jeśli zaczynacie przygodę z Łysiakiem, to radzę zacząć od innej pozycji ;-) |
Cytat:
|
A jeżeli ktoś z Was lubi Barcelonę lub interesuje się piłkarskimi biografiami, to już w sprzedaży dostępny jest pamiętnik Iniesty:
""Rok w Raju" http://www.empik.com/c/rok-w-raju-bprod59230237.jpg Cytat:
|
Jak ktoś już wspominał "Cena" Łysiaka godna polecenia. Bardzo szybko mi się ją czytało.
|
Zwracam uwagę na gigantyczną wyprzedaż w księgarniach Matras. Książki, które były w ubiegłym roku,w cenie po 30 zł, dzisiaj można nabyć za 10-15 zł. Może znajdziecie coś dla siebie. Zakup możliwy internetowo lub osobiście w Galerii Krakowskiej:
http://www.matras.pl/sale.html Książki nie są posortowane, więc trzeba poświęcić kilka minut, by znaleźć to czego się szuka... |
Przeczytałem już "lśnienie" Stephena Kinga bardzo mi się podobało aczkolwiek muszę przyznać, że nie bałem się.
Która następna książka warta polecania tego autora? |
Polecam książkę "Egzekutor" - autobiografię mordercy AK Stefana Dembskiego z Rzeszowszczyzny.
Mocna rzecz. Rzuca nieco inne światło na Polaków, wychowanie przedwojenne, AK, stosunki z Ukraińcami niż jest to promowane oficjalnie w mediach. Oraz oczywiście całą serię książek o przygodach policjanta Eberharda Mocka w przedwojennym Wrocłąwiu. ALe pewnie było już kilka razy polecane... pozdrawiam |
Mario, IMO najlepsze (poza Lśnieniem):
- Bastion - To - Miasteczko Salem - Cmętaż Żwieżąt (taka pisownia) - Stukostrachy - Misery - Gra Geralda - Zielona Mila + Skazani na Shawshank - Desperacja oraz oczywiście saga Mroczna Wieża, ale to juz raczej dla tych, którzy Kinga dobrze znają. Zresztą, jest całkiem prawdopodobne, że na żadnej nie będziesz się jakoś strasznie bał. Dla mnie King jest po prostu genialnym opowiadaczem historii z nutką (raz większą, raz mniejszą) przerażenia. Ale nie nastawiaj się, że będziesz ze strachu robić w majty. Zasiądź do tych książek z nastawieniem na dobrą opowieść... z dreszczykiem ;) imo bardziej straszy Lovecraft, choć i tak jeśli idzie o straszenie, to moim zdaniem kolejnośc jest taka: książki<filmy<gry... ta, w jakiegoś Dead Space'a se pograj ;) |
Cytat:
Cytat:
Tu masz opinie ludzi (nie czytaj wypowiedzi Fuine, bo trochę zdradza wątki) http://merlin.pl/To_Stephen-King/bro...zH9oQ#fullinfo |
Orhan Pamuk - nazywam się czerwień - gruba, ciężka, niewygodna. A jeśli chodzi o treść - świetna ;-)
Trochę kryminał, trochę miłości (denerwującej), genialna konstrukcja. Pierwszoosobowa narracja, z tym, że w każdym rozdziale kto inny opowiada historie, raz trup, raz morderca, raz pies... Warto. |
Cytat:
Zakupie sobie "To", jeśli będzie nie gorsza od "Lśnienie" kupie również "Cmętaż Żwieżąt" ;) |
Jedyną dobrą książka jaką przeczytałem za swoje życie jest "Długi marsz" Sławomira Rawicza. Książka naprawdę godna polecenia.
|
Cytat:
"morderca z AK" Jezu ty z NKWD jesteś czy z UB? zastanówta się ludzie co piszecie.... |
Trochę ciekawych ksiązek dla kibica: http://stylkibica.net/index.php?view=ksiazki
|
Cytat:
prawdę trzeba nazywać po imieniu a nie być zaślepionym przynależnością do"właściwej strony" pozdrawiam |
Jerzy Dudała - Fani-chuligani. Rzecz o polskich kibolach. czytał ktos?
|
Witam,
Bardzo chciałbym polecić 2 serie książek. Mianowicie: -"Pamięć, Cierń i Smutek" Tada Williamsa. (składa się z powieści Smoczy Tron, Kamień Rozstania i Wieża Zielonego Anioła (4 tomy) -Trylogia Dave'a Duncana o niechętnym szermierzu składająca się z Niechętny Szermierz, Dar Mądrości i Przeznaczenie Miecza. Obie te sagi mają miejsce w światach fantasy zupełnie nie podobnych do popularnych powieści tolkienowskich. Czyta je się bardzo lekko, mogę naprawdę polecić każdemu, z zaznaczeniem że trylogia o niechętnym szermierzu jest raczej 16+ ;) Ostatnio za namową kolegi czytałem ostatnie 3 powieści o czasach piastowskich Karola Bunscha, opowiadające o dziejach Rycerza Krzycha i o zjednoczeniu Polski pod panowaniem Łokietka. Naprawdę świetna lektura, tylko z deka ciężka z racji na dosyć staroświecki język :) Pozdrawiam :) |
A ja ostatnio przeczytałem książkę-wywiad z gen. Sławomirem Petelickim "Grom. Siła i Honor".
Można się sporo dowiedzieć o naszej elitarnej jednostce specjalnej, a także o tym jak Wojsko Polskie na przemian ze zmieniającym się rządami gnoiło odział jak i samego Petelickiego, tylko dlatego, że stworzył coś nowego, coś rozwijającego się. Polskie bagienko w pełnej krasie. |
Ostatnio czytałem Ojca Chrzestnego, teraz się dorwałem do Zielonej Mili autorstwa S.Kinga, i teraz takie pytanie:
jakie książki Kinga polecacie? |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:52. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl