Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Kibicowanie na polskich stadionach (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4803)

PoloniaDumaStolicy 10.09.2008 14:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 600775)
Polonio, dumo Stolicy, ja z kolei zauważyłem, że coraz częściej podpinacie się pod motyw Powstania Warszawskiego, jednak nie słyszałem, byście jakoś w szczególny sposób działali w realu, (sprzątanie grobów, palenie zniczy itp)

Jeśli się mylę, to poprosze o jakieś przykłądy działalności zw z czcią ofiar bohaterów Warszawy (oprócz grafów)

Hmmm... Gdzie sie podpinamy? :lol: To z Legia Ci sie pomylilo :lol: Oni robia koszulki, flagi, oprawy, itd. na temat Powstania Warszawskiego. Smialo, szukaj jakiejs oprawy u nas z tym motywem - nie znajdziesz, bo nie robimy nic na sile, moze kiedys u nas bedzie taka oprawa, moze nie, na razie nie bylo. Ograniczalismy sie jedynie do transparentow odnosnie PW.

Przyklady dzialanosci? Klub prowadzi co tydzien lekcje historyczne dla uczniow roznych szkol (z tego, co wiem, to juz terminy sa zajete do wiosny) we wspolpracy z Muzeum Powstania. Kiedy odbywaja sie uroczystosci ku pamieci Powstancow, klub albo kibice (w tym roku tylko ci drudzy) skladaja wience. Kibice rowniez skladaja wience. Tylko my - w przeciwienstwie do Legii - nie mamy odczuc, aby trabic o tym na lewo i na prawo, ze to wlasnie my jestesmy. My nie musimy pokazywac naszych korzeni, to Legia musi robic wszystko pod publike, aby zamazac swoja przeszlosc, kiedy ich klubem rzadzili ludzie, ktorzy zabijali Polakow.

spidey 10.09.2008 14:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PoloniaDumaStolicy (Post 600863)
My nie musimy pokazywac naszych korzeni, to Legia musi robic wszystko pod publike, aby zamazac swoja przeszlosc, kiedy ich klubem rzadzili ludzie, ktorzy zabijali Polakow.

:lol:
Ale wasi ludzie też zabijali polaków, głównie na szynach... :>
Polonia-Kolejarz Warszawa

ByQ 10.09.2008 14:48

I teraz 2 napinaczy z warszawy będzie sie tu napinało miedzy sobą i leczyło kompleksy swoich klubów ;o słodko

http://www.wrzuta.pl/audio/m0UiGog8zH/w_sprawie_widelca

spidey 10.09.2008 14:51

Ja się nie napinam, tylko rozmywam, nie widzisz napisu nad avatarem :D

A teraz coś tak jakby trochę w temacie:
Cytat:

Pierwotnie napisane przez niezalezna.pl
WIDELEC DLA GRZESIA S.

- Chciałem wnieść widelec na mecz! – nagranie z taką ostrą deklaracją robi furorę w internecie.

To rozmowa dziennikarki TVN Karoliny z kibicem Legii Pawłem. Dziennikarka zamieściła ogłoszenie, że poszukuje kibiców, którzy chcieliby się wypowiedzieć w programie tej stacji.
Tak nietypowe poszukiwanie rozmówcy wiąże się prawdopodobnie z faktem, że kibice Legii bojkotują TVN. Wczoraj przedstawiciele Stowarzyszenia Kibiców Legii Warszawa odmówili rozmowy z TVN z powodu nierzetelnych relacji mediów ITI z napaści policji na spokojnie zachowujących się kibiców w Warszawie. Jako dowód złych zamiarów kibiców TVN pokazywała wielokrotnie znaleziony przy kibicach widelec.
Rozmowy na temat widelca posłuchać można TUTAJ
O sprawie skandalicznych działań policji pisze dzisiejsza „Gazeta Polska” w tekście „Schetyna zamyka wrogów Waltera”.
Tygodnik zainicjował też akcję wysyłania widelców do wicepremiera Schetyny. W rubryce „Zyziu na koniu Hyziu” Piotr Lisiewicz pisze: „Dużo miejsca poświęcamy dziś brawurowej akcji premiera Schetyny. Jego podwładni zdołali zatrzymać 741 groźnych chuliganów, którzy uzbrojeni w jeden widelec zdołali wspólnie zniszczyć jedno lusterko w radiowozie. Wydaje się, że minister Ziobro ze swoimi działaniami przeciwko przestępcom przy harcie ducha Schetyny może schować się w mysiej dziurze. W dowód uznania dla działalności szefa MSWiA „Gazeta Polska” zachęca nie tylko kibiców do wspólnej akcji „Wyślij swój widelec premierowi Schetynie”. Ta masowa kampania rozbrojeniowa powinna przyczynić się do znacznej poprawy bezpieczeństwa na naszych ulicach. Rozwidelcowani obywatele zaprzestaną popularnych dziś szarży przy użyciu sztućców na stróżów prawa. Spadnie też przemoc w polskich rodzinach. A spaghetti będziemy najwyżej jeść palcami. Widelce wysyłamy na adres: Szanowny Pan Premier Grzegorz Schetyna, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji, ul. Stefana Batorego 5, 02-591 Warszawa, z dopiskiem na kopercie „Widelec dla Grzesia”.
(źródło: "Gazeta Polska")
MAGDALENA NOWAK

GemHZR 10.09.2008 15:07

Ja też dziś rano zwróciłem uwagę, że w radiu babka powiedziała, że zatrzymano kibiców Legii i Polonii. Tylko, że wiadomość była w stylu broniącym kibiców i że akcja była niesłuszna. Podłączanie Polonii do tego to raczej, spowodowane niewiedzą rozmywanie sensu akcji skierowanej przeciwko Legii, więc nie wiem PolonioDumoStolicy dlaczego się pieklisz.

Estovic 10.09.2008 19:04

Polonista
Piszą o kibicach Legii i Polonii bo są ignorantami. Po co mieliby wam robić czarny PR? Był mecz pod stadionem Polonii to kumaci dziennikarze uznali, że zwinięto kibiców po spięciu Legii z wami (po części prawda) więc napisali "kibice Legii i Polonii". W większości relacji było napisane o "kibolach Legii" otoczonych kordonem policji.

Spidey
Czy doznajesz orgazmu stosując opcję "kopiuj" - "wklej"? Bez napinki, ale po twoich postach w tym temacie można uznać, że tak. Jeszcze przeróbka z "300" była niezła, ale ostatnie nagranie jest tak gówniarskie, że mi przypomina wkręty, które robiłem z kumplami w podstawówce z komórki kolegi.

Mario Nh 10.09.2008 20:21

Ładnie się przyjęło HSV na reprze...

Teraz dopiero wysypią sie xero-boye na polskich stadionach...

Kurt 10.09.2008 21:30

Cytat:

To była krwawa zemsta policji - twierdzą kibice

gazeta wyborcza... co jest... filmiki... tekst? nie rozumiem... dlaczego nagle GW już nie widzi 751 huliganów, dlaczego nagle zauważa się pokrzywdzonego kibica?, dlaczego nagle prawda ma jakiekolwiek znaczenie...? Czy ktoś Was może mi wytłumaczyć dlaczego tu coś takiego się pojawia na GW?

Cytat:

Walterland ma w tym swoj cel - chce pokazac, ze na Legie chodza kibole i na Polonie tez, ale przy tym pokazuje, ze na Legii z tym sie walczy, a na Polonii nie. W sumie, to sprytna taktyka - taka aby ludzie nie zaczeli chodzic na Polonie. A oto przyklad (nadmieniam, ze nie zatrzymano zadnego Polonisty):
Ty chyba kpisz?... Pamiętasz serial 39 i pół? Pamiętasz jaki tam obraz kibica Polonii był utrwalany?

Legia - chamy, idioty, przygłupy, chuligani
Polonia - kulturka, spoko ziomki, którzy wspierają swoich braci, uciekają ze szkoły, aby zrobić wrzutę na mieście, wrzutę na stadionie Legii?, Walter to wtedy zachowywał się bardziej jak przezes Polonii, niż Legii. Choćby z tym grafiti na Łazienkowskiej.

kalashnikov2 10.09.2008 21:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 600740)
Podobnie z GP - niech ktos czasem nie mysli ze im chodzi o kibicow:)Gdyby to sie stalo rok wczesniej, slowa by nie pisali a tak jest okazja dowalic Tuskowi wiec na tym korzystaja.

Ale przez przypdek sie nie stalo rok wcześniej. Ani dwa lata wcześniej. Władza może była mniej skorupmowana i nie angażowała tysiąca zomowców i nie lapala 741 obywateli w ramach jednej rozgrywki biznesowej? Nie przypominam sobie by minister Surmacz na zlecenie z Torunia wysylal cały batalion by pacyfikować i zatrzymywać blisko 800 Woodstockowiczów mimo że co roku ktoś ginie po drodze.

taka subtelna róznica

ale w sumie nic dziwnego, skoro w stanie wojennym czolowi pracownicy TVNu robili dla reżimu, to wysylanie ZOMO na ulice i robienie łapanek jest dla nich czymś akceptowalnym.

South 10.09.2008 21:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 601066)

zasada jest taka, że można pieśni klubowe adaptować na potrzeby lepszego dopingu kadry
co innego między klubami

darotsok73 10.09.2008 21:57

Ludzie kochani (zwłaszcza ADMINI) , jak długo na forach Wisełki ,pod przykrywką spraw niby-kibicowskich będą się odbywały potyczki warszaFsko-warszaFskie?. 90% Wiślaków i przyjaciół GUANO to obchodzi .KIedy nie wejdę to.."Warszawo ma..", są jakieś granice, za chwilę skończy się na medalach i pomnikach. Rozmywacze a może byście tak się już po prostu ro-zmyli!? Znamy wasz problem i kulisy i tyle. Kondolencje cześć i pa ! Bez urazy oczywiście, ale macie swoje super fora, może jakiś Szczecin czy inny Sosnowiec?

kalashnikov2 10.09.2008 22:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darotsok73 (Post 601161)
Ludzie kochani (zwłaszcza ADMINI) , jak długo na forach Wisełki ,pod przykrywką spraw niby-kibicowskich będą się odbywały potyczki warszaFsko-warszaFskie?. 90% Wiślaków i przyjaciół GUANO to obchodzi .KIedy nie wejdę to.."Warszawo ma..", są jakieś granice, za chwilę skończy się na medalach i pomnikach. Rozmywacze a może byście tak się już po prostu ro-zmyli!? Znamy wasz problem i kulisy i tyle. Kondolencje cześć i pa ! Bez urazy oczywiście, ale macie swoje super fora, może jakiś Szczecin czy inny Sosnowiec?

Niech na całym świecie wojna, byle polska wieś zaciszna, byle polska wieś spokojna

"Wesele” Stanisław Wyspiański

darotsok73 10.09.2008 22:08

kalashnikov2- to nie tak , ja kibiców jako kibiców popieram i(bez względu na to skąd są) ale czytam posty i twierdzę (subiektywnie) że są nie na temat i w nieodpowiednim miejscu(Nasze Wiślackie Forum) i tyle ,bez podtekstów

Oress 10.09.2008 22:58

chyba po to ten temat powstał żeby właśnie sprawy warszaFsko-warszaFskie jak to nazwałeś nie były omawiane w innych tematach...nie szukaj dziury tam gdzie jej nie ma.

ToTylkoJa 10.09.2008 23:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 601066)

xero boye? A mało ich jest? Nie chce napinki ani zbędnych dyskusji, ale czy wasze 'Wisła to jest potęga'... to nie czasem trochę przerobione 'Mistrzem Polski jest Legia'?
Czy 'My wierzymy w KKS' to nie czasem pieśń Lechii Gdańsk?
Czy na każdym wyjeździe nie słyszysz 'Jesteśmy zawsze tam, gdzie nasz/nasza xxxxx gra'?
Tak samo jak już prawie wszędzie słyszę 'Moja jedyna miłość'

Dla mnie to głupota. Piosenka klubu 'x' nie powinna być przerabiana przez klub 'y'. W ten sposób kluby nie mają swojego stylu

leszekm 11.09.2008 09:15

WIDELCE DLA POLICJI
Kibice „Arki” Gdynia na najbliższy mecz z „Legią” Warszawa wybierają z widelcami. Plastykowymi.

- Oczywiście, jest to związane z warszawskimi wydarzeniami. Zawsze będziemy protestować przeciwko brutalności policji. Zwłaszcza, że kilka dni wcześniej we Wrocławiu doświadczyliśmy tego samego, gdy „siły porządkowe” zrobiły sobie na nas trening bokserski – mówi portalowi.pl Mariusz Jędrzejewski, „Mefagon”, prezes Stowarzyszenia Kibiców Arki Gdynia. – Wszyscy wiedzą, że nie darzymy się miłością z kibicami „Legii”, ale tym razem wykazujemy solidarność z nimi. Podczas najbliższego meczu nie usiądziemy razem, bo ponad 20-letniej przeszłości nie da się zapomnieć, ale nie będziemy się obrażać.
„Megafon” na razie nie planuje kolejnych happeningów.
- Wierzę bowiem, że kiedyś będzie normalnie. Wiem jaką mamy opinię. W dużej mierze sami jesteśmy sobie winni, ale to nie upoważnia policji do nadużywania siły i zastraszania ludzi – dodaje Mariusz Jędzrejewski.
Inf. wł.

http://www.niezalezna.pl/article/show/id/7901

e 11.09.2008 12:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 601184)
xero boye? A mało ich jest? Nie chce napinki ani zbędnych dyskusji, ale czy wasze 'Wisła to jest potęga'... to nie czasem trochę przerobione 'Mistrzem Polski jest Legia'?

hihi
wiesz.. takie Mistrzem Polski jest, czy My wierzymy jest na 80% stadionach a "jestesmy zawsze tam.." jest na kazdym stadionie, a HSV jest specyficzna melodia, kojarzona z Wisla, jedyna w swoim rodzaju - NASZA i dumny jestem z tego ze uzyto ja po raz kolejny na meczu repry 8)

co do HSV na innych stadionach, to raczej poza Slaskiem nikt sie z tym nie wypuszcza, bo troche wstyd bylby.. ktos tam jeszcze chyba probowal ale im nie wyszlo 8)

PS: mowa o polskim podworku.

!(Z) 11.09.2008 12:27

HSV nie jest nasza.. tylko HSV..
takie pitolenie o kserach w ogole z dupy wyjęte i służy tylko do zabawy w tenisa stołowego z rywalami.. a po co..

emsi 11.09.2008 12:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez !(Z) (Post 601267)
takie pitolenie o kserach w ogole z dupy wyjęte i służy tylko do zabawy w tenisa stołowego z rywalami.. a po co..

A ja na przykład lubię tenisa stołowego :foch:

:D

Pablo84 11.09.2008 12:35

Czy to znaczy, że HSV jest nasza piosenką? My jej przeciez nie wymyśliliśmy.Co najwyżej można powiedzieć, że ją wprowadzilismy na polskie stadiony

!(Z) 11.09.2008 12:35

ja tez :) może jakiś turniej :D

DevilMayCry 11.09.2008 13:20

co do HSV na innych stadionach, to raczej poza Slaskiem nikt sie z tym nie wypuszcza, bo troche wstyd bylby.. ktos tam jeszcze chyba probowal ale im nie wyszlo 8)

PS: mowa o polskim podworku.[/quote]

Ostatnio było to słyszalne na stadionie Górnika Zabrze...

GemHZR 11.09.2008 14:22

Jeśli o piosenkach na reprze, to była też legijna Polska gol alle alle ;) (można ją też było usłyszeć na Superpucharze w sektorach Zenita :D )
A co do "Mistrzów Polski..." i "Moich jedynych miłości" to pewnie też najpierw śpiewał je jeden klub i kogo to teraz ochodzi. Może tak samo będzie z so called "HSV", w Niemczech każdy to śpiewa, ciekawe kto nie jest "xerobojem".

PoloniaDumaStolicy 11.09.2008 15:25

Cytat:

Ja też dziś rano zwróciłem uwagę, że w radiu babka powiedziała, że zatrzymano kibiców Legii i Polonii. Tylko, że wiadomość była w stylu broniącym kibiców i że akcja była niesłuszna. Podłączanie Polonii do tego to raczej, spowodowane niewiedzą rozmywanie sensu akcji skierowanej przeciwko Legii, więc nie wiem PolonioDumoStolicy dlaczego się pieklisz.
Skad masz pewnosc, ze to nie bylo celowe? W mediach warszawskich pracuje sporo mend, ktorym zalezy na tym, aby frekwencja na Polonii nie byla coraz wyzsza. Przykladem moze byc nie tak dawny artykul pewnego dziennikarzyny, ktory wmawial wszystkim, ze na Polonie chodza sami rasisci.

Cytat:

Piszą o kibicach Legii i Polonii bo są ignorantami. Po co mieliby wam robić czarny PR? Był mecz pod stadionem Polonii to kumaci dziennikarze uznali, że zwinięto kibiców po spięciu Legii z wami (po części prawda) więc napisali "kibice Legii i Polonii". W większości relacji było napisane o "kibolach Legii" otoczonych kordonem policji.
W sumie za odpowiedz wystarczy to, co napisalem wyzej. Nie oszukujmy sie, wiekszosc z tych dziennikarzy bywa na meczach Polonii i Legii, i oni widza jaki jest rozklad sil w Stolicy. Nawet po tej glupiej frekwencji (chociaz w tym sezonie mamy podobna)... I tutaj prawie kazdy normalny czlowiek od razu zauwazy, ze Polonia ma za malo kibicow, aby robic takie "rozroby"... Wiec ja nie wierze, ze to nie bylo celowo pisane.

Cytat:

Ty chyba kpisz?... Pamiętasz serial 39 i pół? Pamiętasz jaki tam obraz kibica Polonii był utrwalany?

Legia - chamy, idioty, przygłupy, chuligani
Polonia - kulturka, spoko ziomki, którzy wspierają swoich braci, uciekają ze szkoły, aby zrobić wrzutę na mieście, wrzutę na stadionie Legii?, Walter to wtedy zachowywał się bardziej jak przezes Polonii, niż Legii. Choćby z tym grafiti na Łazienkowskiej.
A TVN mial inne wyjscie, skoro scenarzysta byl nasz kibic - Doman Nowakowski? Gdyby tvn zaczal mu sie w....c w scenariusz to pewnie ten serial nie powstalby. A praktycznie odwrotu tez nie bylo, bo kolejne odcinki byly pisane na biezaco.

Mario Nh 11.09.2008 15:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez South (Post 601157)
zasada jest taka, że można pieśni klubowe adaptować na potrzeby lepszego dopingu kadry
co innego między klubami

Tak, nie mam nic przeciwko by adoptować na potrzeby reprezentacji.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 601184)
Czy na każdym wyjeździe nie słyszysz 'Jesteśmy zawsze tam, gdzie nasz/nasza xxxxx gra'?
Tak samo jak już prawie wszędzie słyszę 'Moja jedyna miłość'

Dla mnie to głupota. Piosenka klubu 'x' nie powinna być przerabiana przez klub 'y'. W ten sposób kluby nie mają swojego stylu

Złe porównanie. To ja użyje poprawnego. Są przyśpiewki które po prostu " nie wypada " kserować, tu nawet xero boye powinni dać sobie siana. Dlaczego ? Cytat pana niżej.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez e (Post 601265)
hihi
wiesz.. takie Mistrzem Polski jest, czy My wierzymy jest na 80% stadionach a "jestesmy zawsze tam.." jest na kazdym stadionie, a HSV jest specyficzna melodia, kojarzona z Wisla, jedyna w swoim rodzaju - NASZA i dumny jestem z tego ze uzyto ja po raz kolejny na meczu repry 8)

Otóż to.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez e (Post 601265)

Ponoć na nowohuckich osiedlach śpiewa już to po swojemu Hutnik. :>

Cytat:

Pierwotnie napisane przez !(Z) (Post 601267)

W takim razie niech każdy kseruje od każdego. Zasada jest prosta: kto pierwszy ten lepszy.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 601271)
Czy to znaczy, że HSV jest nasza piosenką? My jej przeciez nie wymyśliliśmy.Co najwyżej można powiedzieć, że ją wprowadzilismy na polskie stadiony

My nie wprowadzamy przyśpiewek innych polskich ekip które jako pierwsze skserowały z zagranicy, więc dlaczego oni mieli by kserować od nas ?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DevilMayCry (Post 601281)

Ostatnio było to słyszalne na stadionie Górnika Zabrze...

Dziwnym trafem znów Górnik Zabrze. kto się szanuje będzie się szanował. Kto nie... no cóż.

ToTylkoJa 11.09.2008 20:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 601314)
Tak, nie mam nic przeciwko by adoptować na potrzeby reprezentacji.

Złe porównanie. To ja użyje poprawnego. Są przyśpiewki które po prostu " nie wypada " kserować, tu nawet xero boye powinni dać sobie siana. Dlaczego ? Cytat pana niżej.

nie za bardzo chwytam. Piosenkę Legii można kserować i to wypada robić, a np HSV Wisły już nie? A argument jest taki- bo nie. Wg mnie bardziej nie wypada kserować pieśni Legii, bo to jej oryginał, a nie ściągnięte (mówię o Mistrzem Polski jest...). A to, że śpiewa to już sporo klubów, to mnie to nie obchodzi. Fakt jest taki, nie powinni tego robić. Za 5 lat HSV też może być taka popularną pieśnią jak ta nasza. Właśnie przez takie myślenie, że te piosenki wypada kopiować, a tamte nie, mamy taki bałagan jaki mamy. Dla mnie to jest chore, ekipy nie mają swojego stylu.

PS 'Mistrzem Polski' też kiedyś było tylko kojarzone z Legią. Ale kluby zaczęły od siebie kserować i wyszło jak wyszło. Z HSV też będzie podobnie i za 30 lat może już mało osób pamiętać, kto to wprowadził

Sorry, ale dla mnie to z deka śmieszne. Tak samo swego czasu połowa ekip chciała zaadaptować PAO. Pamiętam te wyścigi na forach, kto pierwszy ten lepszy.

Pablo84 12.09.2008 02:50

Mam prośbę.

Żaden z nas.Ja Wiślacy jak i Legionisci raczej nie mają prawa wypowiadać się w kwestii dopingu itp.Wydaje mi się, że po prostu nie wypada.

Są o wiele bardziej kompetentne osoby by wypowiadać się w tej materii. My tutaj możemy jedynie się przekrzywikwać, kto jaką piosenkę wczesniej zastosował na boisku, a prawda może być zupełnie inna.
Więc po co to robic, i udawac osobę wiele kumatą.Nie przyszło Wam do głowy, że osoby, które tworzyły to wszystko, czytając te wypociny mogą się chwytac za głowy?

szark 12.09.2008 06:13

HSV to HSV super przyśpiewka której nie wypada kserować, a "mistrzem polski jest legia" to taka ostatnimi czasy mijająca się z prawdą przyśpiewka :D może powinniście ją śpiewać tylko w sezonach kiedy naprawdę jesteście mistrzami Polski ? hehehe

GemHZR 12.09.2008 18:50

Zostaliście mistrzami to damy Wam Mistrzem Polski, a Wy Nam dajcie HSV, zabójcza logika :lol:

tslawek 12.09.2008 21:20

http://www.niezalezna.pl/article/show/id/7965

Ar222 13.09.2008 09:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tslawek (Post 601893)

Strona nie żyje. Co na niej było?

tslawek 13.09.2008 12:28

info o programie publicystycznym w tvp1 dziś rano (było m.in. o zatrzymaniach w Wawie)

Tom'ash 13.09.2008 12:55

Cytat:

PiS złoży wniosek o nadzwyczajne posiedzenie sejmowej komisji administracji i spraw wewnętrznych, która miałaby zająć się wyjaśnieniem okoliczności zatrzymania na początku września w Warszawie ponad 750 kibiców.
Poinformowali o tym podczas konferencji prasowej w Sejmie posłowie PiS Paweł Poncyljusz i Mariusz Błaszczak. Towarzyszyli im przedstawiciele Stowarzyszenia Kibiców Legii Warszawa.

Jak mówił Poncyljusz, media podają "porażające informacje" na temat przebiegu policyjnej akcji i traktowania zatrzymanych kibiców. W jego ocenie, funkcjonariusze działali bardzo sprawnie i bezwzględnie, ale nieadekwatnie do sytuacji. - Trudno nam sobie wyobrazić sytuację, w której z powodu rzucenia kilku rac, 750 osób jest zatrzymanych, w tym również kobiety i nieletni. Zdajemy sobie sprawę, że problem bezpieczeństwa na stadionach jest problemem ważnym, zdajemy sobie sprawę, że są wśród kibiców tacy, którzy zachowują się nieodpowiednio i jesteśmy jak najbardziej za tym, żeby wobec nich stosować wszelkie sankcje - mówił Poncyljusz.

- Zaskakujące jest to, że sądy nie wydały wobec nikogo z tych 750 osób postanowienia o tymczasowym zatrzymaniu. A więc widać, że ten materiał dowodowy przedstawiany przez prokuraturę był dosyć słaby - zaznaczył poseł. Dodał, że chociaż PiS chce surowego karania "bandytów stadionowych", to nie zgadza się z odpowiedzialnością zbiorową i metodami stosowanymi w PRL.

Z kolei Błaszczak określił działania policji jako spektakl medialny zorganizowany na pożytek ministra spraw wewnętrznych i administracji Grzegorza Schetyny. Podkreślił, że zarówno Schetyna, jak i minister sprawiedliwości Zbigniew Ćwiąkalski powinni przeprowadzić postępowania wyjaśniające w sprawie zatrzymania kibiców Legii.

Kibice uczestniczący w konferencji PiS, podkreślali, że policjanci atakowali ich bezpodstawnie, przy użyciu gazu i pałek. Jak mówili, zatrzymywane były przypadkowe osoby, które przechodziły obok zgromadzenia.

- Funkcjonariusze nie oszczędzali kobiet, nie zwracali uwagi na to, że ktoś stoi spokojnie i w ogóle nie jest agresywny - mówiła fanka Legii.

Według relacji kibiców, na komisariatach policjanci kazali im się rozbierać do naga, bili ich, rzucali kluczami w jądra, upokarzali, przeklinali, przymuszali do składania obciążających zeznań, a także kasowali nagrania z telefonów komórkowych. "Naoglądaliście się amerykańskich filmów" - mieli odpowiadać funkcjonariusze na prośbę zatrzymanych o kontakt z adwokatem.

W środę Zarząd Stowarzyszenia Kibiców Legii Warszawa zdecydował, że złoży do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez policjantów podczas zatrzymań i przesłuchań kibiców. Do tej pory do Sądu Rejonowego dla Warszawy Śródmieścia wpłynęło też 28 zażaleń na dokonane zatrzymania, mają być kolejne. Stołeczna policja poinformowała, że będzie przeprowadzona szczegółowa wewnątrzpolicyjna kontrola "postępowań związanych z zatrzymaniem pseudokibiców". "Funkcjonariusze mają teraz za zadanie sprawdzić, na ile stawiane w mediach zarzuty są wiarygodne i prawdziwe" - głosi oświadczenie zamieszczone na stronach internetowych KSP.

Wieczorem 2 września policja zatrzymała w Warszawie 752 kibiców zmierzających na mecz między Legią Warszawa a drugim stołecznym klubem - Polonią - w Pucharze Ekstraklasy. Osoby te były konwojowane przez policjantów na stadion Polonii przy ulicy Konwiktorskiej. Podczas tego konwoju doszło do zamieszek. Pseudokibice Legii oraz kilku innych drużyn obrzucili policjantów kamieniami i petardami.

Łącznie 688 osobom postawiono zarzuty, w większości - czynnego udziału w zbiegowisku o charakterze chuligańskim. Wobec 454 osób zastosowano tzw. zakaz stadionowy, a 372 otrzymało dozór policyjny. 235 zatrzymanych dobrowolnie poddało się karze - przeważnie dwóch lat więzienia w zawieszeniu. Sąd odmówił aresztowania ośmiu kibiców podejrzanych m.in. o czynną napaść na policjantów uznając, że wobec podejrzanych wystarczy dozór policji.
10 znaków.

szark 13.09.2008 13:03

i zaczyna się upolitycznianie sprawy, ale jak widać bez babrania się w politycznym gównie policji się nie pokona ;/

Bati_NS_TSW 13.09.2008 17:03

Zobaczcie na stadion Legii... pustki

South 13.09.2008 17:12

no tak bo się coś organizowali że nie wchodzą na stadion

http://www.wroclawianie.info/galeria...3092008/14.jpg

pan_premier 13.09.2008 17:13

pewnie uczą sie w domach HSV :(

co do Wisła to jest potęga, byłem zdziwiony jak usłyszałem, że to ksero Legii, bo pamiętam to piosenkę znacznie wcześniej niz zacząłem chodzic na stadion, tzn. tak +/- '95 rok. Od kiedy +/- Legia uważa to za swój hymn?

Pozatym wtedy to były inne czasy. Zresztą na ta melodię hymn ma tez Cracovia i myślę ze oni byli pierwsi.
Oni zawsze sa pierwsi.

ToTylkoJa 13.09.2008 20:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan_premier (Post 602144)

co do Wisła to jest potęga, byłem zdziwiony jak usłyszałem, że to ksero Legii, bo pamiętam to piosenkę znacznie wcześniej niz zacząłem chodzic na stadion, tzn. tak +/- '95 rok. Od kiedy +/- Legia uważa to za swój hymn?

1994 rok.

Źródło: Album ''Warszawa i Legia-90 lat razem''

Kijek 14.09.2008 00:26

****a, co za rozkminki o tym kto co pierwszy spiewał.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez South (Post 602143)
no tak bo się coś organizowali że nie wchodzą na stadion

gowno prawda.

Bóg Trybun (objawion) 14.09.2008 01:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan_premier (Post 602144)

Pozatym wtedy to były inne czasy. Zresztą na ta melodię hymn ma tez Cracovia i myślę ze oni byli pierwsi.
Oni zawsze sa pierwsi.

Po kolei: najpierw Legia wymyśla piosenkę, którą w domyśle ciężko będzie skserować innym ekipom - bo "potęga" to rym do "Legia" (inna sprawa, że rym średni, niedokładny). W każdym razie mało kto się szczypie takimi detalami i powstaje antylegijna przyśpiewka o starej k... Na pewno już w '95 śpiewał tę wersję Widzew.

Co do koniecznego pierszeństwa sąsiadki: Pejsy "przerabiają przeróbkę" (:lol: ) i w miejsce Legii wstawiają nas. Mogę się mylić, ale zaczęli jej używać od wiosny 1996 (usłyszałem ją po raz pierwszy na derbach na Kałuży, wedle mojej pamięci nie śpiewali u nas tego jeszcze na jesieni '95). I ważna sprawa - to żydy pierwsze jadą nam WTSK, na pewno nie śpiewaliśmy pierwsi "Mistrzem Polski jest Wisła" ani "Wisła to jest potęga" (zresztą podczas meczu na Judasic Park nie bardzo wiedzieliśmy, jak zareagować na ich chorały). Nie przypominam sobie, żebyśmy mieli ten kawałek w swoim repertuarze na drugoligowym froncie.

Śmiszne to zresztą były czasy. Nie zapomnę dziarskiej ekipy Hutnika, która "przerobiła przeróbkę przeróbki" Cracovii (:lol: :lol: ) i jechała po nas w ten uroczy sposób (cytuję, niech mi będzie wybaczone :) ): "Wisła to stara k. /Wisła j... jest / Wisłę trzeb p... / Wisła j.. jest". Cóż, pasowało to jak ulał do ich limitowanej serii szalików <<Hutnik Kraków Kraków>> :rotfl: kmwtw

PS. Całość łatwo sprawdzić, jeżeli ma ktoś dostęp do derbów z 1996 (były transmitowane przez krakowską "trójkę", ale byłem na meczu a "wideła" wtedy nie posiadałem). Pzdr

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:06.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl