![]() |
co można napisać na temat "okno"? muszę napisać coś takiego na polski, forma dowolna, tylko że nie mam pojęcia co napisać...
|
Boże co ta ma być (w sensie, że głupota nauczyciela)... Może podaj jakieś różne znaczenia okna, okno jak szyba, ,,okno na świat". Może coś z nadzieją, że zawsze patrzymy czy coś... ciężko.
|
Mały problem z planimetrią proszę o pomoc!
#1 W półkole wpisano trapez, tak że dłuższa podstawa trapezu jest średnicą okręgu. Stosunek przekątnej trapezu do sumy podstaw jest równy 2. Wykaż, że cosinus kąta między przekątną i podstawą jest równy 1/4. #2 Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30 stopni. Punkt przecięcia się przekątnych jest odległy od boków odpowiednio o 2cm i 4cm. Wyznacz obwód i pole równoległoboku. Byłbym niesamowicie wdzięczny za pomoc. |
Cytat:
http://img97.imageshack.us/img97/3476/schowek01b.png W koło w taki sposób można wpisać jedynie trapez równoramienny, innego się nie da. Więc na takim założeniu opieram rozumowanie. Choć teoretycznie to nie wiem czy można tak oprzeć dowód. Opierając się na tym, że trapez jest równoramienny mamy: b=a-2x. Z treści zadania mamy: cos(alfa)=1/4 (a-x)/(2(a+b))=1/4 4a-4x=2a+2b 2b=2a-4x b=a-2x cnd |
Słuchajcie mam sprawę. Mam zadanie na niemiecki na piątek.
Polecenie: Co widzisz na rysunku? Co się tu zdarzyło? Opowiedz. Na rysunku pokazane jak jest jakaś śmieszna Pani podczas pływania posikała się dosłownie w basenie i wokół niej jest wielka plama. (HAHA) Na brzegu natomiast siedzi grupka trzech osób i nie wiedzieć czemu się naśmiewają ;) Trzeba posłużyć się takimi słowami, zwrotami jak: am Beckenrand/ im Schwimmbecken, sich verfarben, einen Badeanzug anhaben, eine Badekappe aufhaben, mit den Fingern zeigen auf (Akk.), schreien. Bardzo proszę pomóc! I jakby ktoś mógł spróbować to ogarnąć ( dla niektórych to chwila i tzw. no problem). Mam nadzieję, że do jutra wieczorem najpóźniej ktoś będzie wstanie mi pomóc. Bardzo proszę o poprawny opis.Pozdrawiam. :) |
Cytat:
|
Potrzebuję mapę przedstawiającą główne szlaki przewozu ropy naftowej, gazu ziemnego, węgla kamiennego + krótkie uzasadnienie kierunków światowego handlu tymi surowcami (dlaczego tak, a nie inaczej).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. |
Mam przedstawić doświadczenie z płynem nienewtonowskim.
Jak w prosty sposób (tak, aby uczniowie szkoły średniej zrozumieli), wytłumaczyć występowanie tego zjawiska? :P |
http://zadane.pl/ fajna stronka moze tam Ci ktos odpowie.
|
mam na zadanie opisać obraz "Rzeź Niewiniątek" Guido Reniego. Może ktoś pomoże? :)
|
Ma ktoś może jakieś pdf-y z tej stronki http://zadaniazfizyki.pl ? Głównie chodzi mi o zad. ze zbioru J. Salach, wyd. Zamkoru, cz. 2, działu 7 (optyka).
|
Ja pie*****, nie ma ktoś na taki temat? Bo coś muszę skrobnąć, a zainteresowanie tematem z mojej strony zerowe.
"Na czym polegała wyobraźnia miłosierdzia w życiu bł. Jerzego Popiełuszki?" |
Witam
Mam ogromną prośbę by ktoś rozwiązał 2 zadania z fizyki. oto i one: 1. Na ciało o masie m działa sila hamująca ruch ktory jest proporcjonalny do prędkości R-=br(lub bv trudno rozczytac pismo) Znaleźć zależność prędkości ruchu od czasu prędkości początkowej równej Vo. 2. Trzy ciała o masie m umieszczono jak na rysunku : http://up.programosy.pl/view/rysunek_2.jpg.html Znaleźć przyśpieszenie układu ciał oraz naprężenie dla nici. Jeśli jakieś dane są potrzene bo niestety żadnych nie mam, proszę sobie wymyślec. pozdrawiam ps. Nie to ze nie probuje tego rozwiązać ale stracilem kontaktem z semestrem z ktorym robie ten kurs, nie mam dostepu do żadnych list zadań itp. a rozwiązanie tych bardzo mi pomoże |
Znacie jakieś obrazy ekspresjonistyczne namalowane podczas XX lecia międzywojennego?
|
Mam prośbę. Jestem studentem ekonomii na UJ i na zaliczenie przedmiotu "Metody badań społecznych" muszę mieć wypełnioną ankietę żeby później móc ją zinterpretować.
Dlatego moja prośba o wypełnienie ankiety, która zajmie wam minute a mi uratuje dupsko. Link tutaj http://www.ankietka.pl/ankieta/52142...produktow.html brakuje mi 30 osób do szczęścia. Pozdrawiam ps. jeśli link nie działa tutaj alternatywny http://www.ankietka.pl/ankieta/52142 |
Cytat:
Tutaj jest odpowiedni temat do tego. Ja zaraz wypelniam PS. w 13. pytaniu nie da sie zaznaczyc wiecej niz jednej odpowiedzi :) |
O widzisz, dzięki ci bardzo za zwrócenie uwagi ;)
ps. 13 już poprawione |
Cytat:
1. a = dV/dt dV=a*dt a = -bV/m dV = a*dt V - całka oznaczona od Vo do 0 z[-bV/m * dt] V = Vo - 0 -b/m[v^2/2*dt] V = -(bVo^2/m)*t + C V = Vo - (b*(Vo^2)/2m)*t Coś w tym stylu, a w tym drugim to jakieś masy albo oznaczenia masz może ? |
Witam Czy nie macie w swoich zbiorach albo w jakiś książkach, opisanej władzy ustawodawcze, sądowniczej, wykonawczej?? Muszę napisać referat, ale nie za bardzo moge korzystac z netu
|
2 zadanka z podstaw przedsiębiorczości - prosiłbym o zrobienie zadania nr 3 i 4
Zadania podobne z tym, że w 3 przedsiębiorca ponosi koszty netto, w 4 zaś brutto. http://i55.tinypic.com/o5n5fr.jpg z góry dziękuję za pomoc |
Jakie dwa warunki musi spełniać promień świetlny, aby ulec wewnętrznemu odbiciu?
|
Mam problem z matematyką. Chodzi o funkcję homograficzną. Powiedzmy, że ma ona równanie y= x+2/2x. Jak z takiej postaci mam uzyskać funkcję bazową/ postać bazową ? (można spotkać się z obiema nazwami)
|
y=(1/2) + 1/x
rozkładasz x+2 na sumę dwóch ułamków o mianowniku 2x |
Robił ktoś prace na temat Polskiego wzrostu pkb po wejściu do EU. Jeśli tak ta proszę o kontakt na prv.
|
Charakterystyka systemów komputerowych MRP.
Ma ktoś referat na taki temat na ok 10 stron ? W necie nie ma za dużo, a w książkach nie wiele więcej... |
Mam wielką prośbę, otóż młodszy brat ma napisać list z angielskiego z którego ja kompletnie nie funkcjonuję, jeżeli ktoś mógłby tak na szybko coś ogarnąć to byłbym na prawdę bardzo wdzięczny.
W trakcie powrotu z USA zgubiono twoja walizkę. Napisz list do amerykańskich linii lotniczych w którym: powiadomisz linie o zaginięciu walizki i poprosisz o pomoc w jej odszukaniu, informujesz na jakiej trasie zaginęła i podajesz termin twojego lotu, opisujesz walizkę i ogólnie informujesz o jej zawartości, wyrażasz nadzieje ze walizka się odnajdzie i informujesz jak linie mogą ci ja dostarczyć. |
Może ktoś podać jakiś przykładowy opis tych 2-obrazków. Taki maturalny (kto? gdzie? co robi? jakie relacje panują? itp. ) Po niemiecku. Dzięki z góry.
http://www.barbara.at/typo3temp/pics/f94d24fef2.jpg http://www.buergerengagement.bremen....en89.c.2879.de |
Jacek, działając siłą 120 N, przykręcił śrubę przy kole samochodu. Miał do dyspozycji klucz o długości 50 cm. Jaką najmniejszą siłą powinien zadziałać Tomek, który ma do dyspozycji tylko klucz o długości 30 cm, aby odkręcić tę śrubę?
Wiem jak to wszystko obliczyć, tylko nie wiem jednego - wystarczy, że moment siły u Tomka będzie taki sam, jak u Jacka, czy musi być minimalnie większy? Z góry dziękuję za pomoc ; ) |
Kilka zadań z optyki:
1. Gdzie należy umieścić przedmiot, aby jego obraz powstał w odległości 15 cm od zwierciadła kulistego wklęsłego o ogniskowej 5 cm? Jakie jest powiększenie obrazu? 2. W odległości 6 cm od zwierciadła kulistego wklęsłego o ogniskowej 4 cm znajduje się świecąca żarówka. a) Oblicz w jakiej odległości od zwierciadła powinien znajdować się ekran, aby obraz żarówki był ostry. b) Ile razy zwierciadło powiększy żarówkę, jeżeli jej rzeczywista wysokość wynosi 3 cm? c) W jakiej odległości powstanie obraz, jeśli przedmiot odsuniemy od zwierciadła na odległość równą 16 cm? Czy otrzymany obraz będzie nadal powiększony? Uzasadnij odpowiedź. d) Przedmiot z poprzedniego położenia przesuniemy w kierunku zwierciadła o 14 cm. Podaj cechy otrzymanego obrazu. 3. Strzałka o długości 2 cm znajduje się w odległości 4 cm od zwierciadła kulistego wklęsłego o promieniu f = 3cm. Narysuj obrazek ilustrujący tę sytuację i oblicz: a) ogniskową zwierciadła, b) odległość między przedmiotem a ekranem, na którym powstał ostry obraz, c) pomniejszenie obrazu, d) wysokość otrzymanego obrazu. 4. Ogniskowa zwierciadła kulistego wklęsłego wynosi 3 cm, a przedmiot znajduje się w odległości 8 cm od tego zwierciadła. Narysuj obraz i podaj jego cechy. 5. Korzystając z prawa odbicia wykonaj rysunek, a następnie oblicz wysokość lustra, jakie powinna kupić kobieta, aby mogła się w nim cała zobaczyć. Kobieta ma 165 cm wzrostu, odległość między jej oczami a czubkiem głowy przyjmij 10 cm. Będę wdzięczna za rozwiązanie któregokolwiek. |
Wie może ktoś jakie książki moge wpisac do literatury przedmiotu w bibliografi do prezentacji maturalnej z tematu : funkcjonowanie motywu zbrodni i kary w literaturze omów temat analizując wybrane przykłady.
Literaturę podmiotu mam ale nie wiem właśnie nic co mogło by być w literaturze przedmiotu ;/ Jak by ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczny:) |
Statystyka
Bracia poratujcie, zbliża się poprawka a ja za nic w świecie nie wiem jak to rozwiązać. (oba zadania)
http://images41.fotosik.pl/1047/4c730200137f11b3gen.jpg |
Problem podobny do kolegi powyżej, jeśli ktoś z Was mógłby rzucić na to okiem to będę niezmiernie wdzięczny.
Mikroekonomia Gospodarka pewnego kraju rozwija sie pomyslnie. Okazuje Się, że dochody realne będą rosły. Cztery wybrane towary wytwarzane w tym kraju mają nastepujące dochodowe elastyczności popytu: DOBRO Dochodowa elastyczność popytu A 1,5 B -1 C -0,76 D -0,4 Oceń perspektywy rozwojowe gałęzi wytwarzające poniższe towary, oraz szanse rozwoju gospodarki. Wyobraź sobie, że kierujesz przedsiębiorstwem przewozów autobusowych i uzyskałeś następujące dane o elastyczności popytu na podróże autobusowe: -elastyczność dochodowa: -0,4 -elastyczność cenowa: -1,2 -mieszana elastyczność cenowa w stosunku do podróży koleją: +2,1 W jaki sposób można wykorzystać te informacje w sytuacji gdy twoje przedsiębiorstwo notuje aktualnie straty? |
Ej temat zadania brzmi: Polskie społeczeństwo i polityka lat 90. w twórczości Andrzeja Mleczki.
Pomógłby ktoś znaleźć materiał w necie, bo ja szukam i nie mogę, a to pilne. |
Cytat:
|
"Spór o istotę świata i sposoby jego poznania. Rozwiń temat na podstawie podanego fragmentu Dziadów i Romantyczności Mickiewicza"
Jest ktoś w stanie pomóc/podrzucić jakieś info/nakierować? |
PILNIE Poszukuje osoby ktora pomoze w temacie "krajoznastwo" (praca zaliczeniowa - krasomóstwo, inwentaryzacja krajoznawcza,etc ). ZAPŁACE !
|
Siema, ma ktoś może z Was na zbyciu zadanie z PP o temacie w skrócie "BIZNESPLAN". Chyba każdy to miał w LO. Bardzo proszę o kontakt i pomoc.:)
|
PILNIE Potrzebuję pomocy w projekcie z infy - mam do napisania program w języku C. Szczegóły programu podam na priv.
|
Jakby ktoś potrzebował, to oferuję swoją pomoc w zakresie matematyki na poziomie gimnazjum/liceum. Jeśliby ktoś miał problem z jakimś zadankiem, to niech wali na pw, a postaram się wytłumaczyć :)
|
Potrzebuję Dzień z Życia Magnata.!
Bardzo Pilnie gdyby ktoś miał |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:22. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl