![]() |
Taki system funkcjonuje np. w Peczu i Wilnie.
Wchodzić należy do pojazdu tylko i wyłącznie przednimi drzwiami. Natomiast wysiąść można już wszystkimi, dzięki czemu można spokojnie wejść do autobusu tylnimi drzwiami. Jedyne co się może stać, to chyba tylko wyproszenie z pojazdu przez kierowcę. Ale jeśli miałoby być tak za każdym razem, to nidgy byśmy do celu nie dotarli ;-) nie wyobrażam sobie także takiego systemu np. na Rondzie Matecznego w godzinach szczytu. |
Cytat:
Także pomysł poroniony. |
Ja biore przyład z naszych polityków..Nie kupuje biletów i kradne bo z wypłaty z której oni mi kradną nie starcza mi na karte miejską i na jedzenie.O kanarach szkoda gadać nawet, bo to tak jak z moderatorami tutaj na forum mianowicie dasz im troche władzy i czują sie panami świata
|
tylko sie cieplej zrobi, to przerzucam sie na rower. Zdrowo i nie trzeba czekać na półgodzinne spoznienie autobusow, i patrzenie na chamstwo co poniektorych kierowcow.
Mial ktoś kiedyś taką sytuację? biegnie na autobus, jest już 5 metrów przy drzwiach a ch** je zamyka i odjeżdża? Najbardziej śmieszą mnie premie dla nich jak jeżdżą zgodnie z rozkladem. tj. nie spóźnieją się. Jeździć na czas to jest chyba ich obowiązek, co za kraj... |
I to nie raz :/
Ja słyszałem, że mają dodatki za niskie spalanie. Czyli jazda bez klimy, ogrzewania. |
Cytat:
|
ciekawosta z Chciago tutaj nie ma czegos takiego jak kanar!!!! wsiadasz przednimi drzwiami kupujesz bilet wkladajac kase do automatu przy kierowcy lub przeciagasz karta jezeli wejdziesz i nie zaplacisz kierowca nie ruszy i zadzwoni na policje. wejscie tylko przednimi drzwiami a wyjscie tylnymi i bardzo dobre rozwiazanie tutaj kazdy przystanej jest
" na zadania" poprostu autobus jedzie po trasie i naciskasz przycisk ktory informuje kierowce ze ktos chce wysiasc |
Weźmy przykład autobusu 501.
Mnóstwo osób wsiada na Kleparzu, powiedzmy około 30. Żeby trzydzieści osób wsiadło przednimi drzwiami i przeszło dalej, to potrzeba czasu i cierpliwości. Przy obecnym systemie komunikacji jest to po prostu nie wykonalne. |
Cytat:
|
wiem ze to nie realne w krk pamietam jak mi podnosilo cisnienie jak ktos w 502 kupowal bilet u kierowcy...
|
Cytat:
2. nie twierdzę, że należy wprowadzać system jaki zaproponowałem przy obecnym kształcie komunikacji miejskiej w Krakowie. Być może przy odpowiednim przeorganizowaniu komunikacji, zwiększeniu częstotliwości przejazdów autobusów/ tramwajów na pewnych liniach, zwiększeniu ilości automatów biletowych etc. byłoby to możliwe. Zaznaczam też, że nie twierdzę, że "moja racja jest najmojsza". Dopuszczam myśl, że być może się mylę i technicznie problem jest nie do przeskoczenia. |
Słyszeliście o nowym pomyśle MPK?
Wywalają bilety jednorazowe, będą tylko czasowe (15,30,60 i 90 min) No i podnoszą ceny. |
I ile czasowe bilety nie są złe - to z ich cenami lekko przesadzili ...
Aha - w Krakowie bilety 15 minutowy to szczyt idiotyzmu - między 8 a 10 rano i między 16 a 18 z Kleparza pod Cmentarz Rakowicki i rano w przeciwnym kierunku jeden przystanek się jedzie 20 min na bidę :):):) |
Cytat:
Bilet 15 minutowy jest genialny. Ostatnio 90% biletów z których korzystam (oprócz karty na 1 linie) to bilety 15-minutowe. Nikt ci nie każe jeździć rano pomiedzy Kleparezm a Cmentarzem Rakowickim, ale 15-minutówka jako bilet który ma podwieźć kogoś 5 przystanków poza godzinami szczytu spełnia swoje zadanie |
To może wprowadzimy bilety na określoną ilość przystanków - np. 5-przystankowe, 10-przystankowe itp...
Wiązałoby to się jednak z potrzebą wymiany wszystkich kasowników na nowe - z odpowiednim systemem. W Poznianiu - gdzie coś takiego chcieli wprowadzić (nie wiem, czy wypaliło) - koszty oszacowano na 3 miliony złotych. |
Cytat:
|
Jeśli koszt nowych kasowników i tego całego systemu wyniósłby rzeczywiście do trzech milionów złotych, to możnaby to przemysleć ;-)
PS. Przegubowce kosztują około miliona. |
Koszt przeguba to nie żadne 3 mln, lecz 1,2 mln (cena nowego Mercedesa, który niedługo się pojawi na ulicach). ZIKiT obliczył ewentualny koszt wymiany kasowników i wyniesie on ok. 11 mln zł. Jest to więc zdecydowanie za dużo, toteż zostają nam bilety czasowe. Warto też zaznaczyć, że cena biletów nie wzrosła bodajże od ponad 5 lat. A chyba każdy wie, że w tym czasie większość rzeczy zdrożała z paliwem na czele.
|
Co do biletów czasowych w innych miastach wygląda to następująco.
Na przystankach obok spisu na jakich przystankach zatrzymuje się dana linia jest podana wartość w minutach. Jedziesz np z Dworca na Reymonta. Na spisie jest wartość 9 minut. Więc kupujesz bilet 15 minutowy, nie interesują Cię korki w mieście. Ten autobus/tramwaj może jechać nawet 40 minut, a Twój bilet 15 minutowy jest ważny. Nie na 100%, ale na 99% tak jest :> |
Dziwnym zbiegiem okoliczności planowane zmiany mają nastąpić po nadaniu tym szmatom od kontrolowania biletów dodatkowych uprawnień - tzw. "ujmowania" gapowiczów... Pier.doleni złodzieje.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
U nas też na rozkladach ma być podany orientacyjny czas, w którym powinniśmy dojechać na dany przystanek. Korki w godzinach szczytów powodują niestety opoźnienia. A bez nowych kasowników nie udowodnisz, na którym przystanku wsiadłeś. |
Swoją drogą ciekawe, czy wzór uczciwości, jakim są kanary, muszą przechodzić jakieś szkolenia w związku z tym, że dostają nowe uprawnienia, które umówmy się stanowią dosyć sporą zmianę.
Będą się bawić w Strażników Teksasu. Tego jestem pewien. |
Ale jak masz bilet to czego się obawiasz ze strony kanarów? Jeli nie masz to dajesz im dowód i też nie ma sie czego bać. Oczywiście osoby które nie mają biletu i nie mają zamiaru płacić kary niech się boją, ale skoro m.in .prezz takie osoby jest podwyżka w MPK to nie się boją
|
Akurat kiedyś kupowałem bilet w automacie i podszedł do mnie kanar. Nie było "proszę przygotować bilety do kontroli", tylko od razu przyświecił mi legitką przed twarzą. Nie zaczął od innych ludzi, tylko od razu podszedł do mnie. Zacząłem się awanturować, a i chłop oazą spokoju bynajmniej nie był. Myślę, że przy tej zmianie przepisów nie skończyłoby się tylko na rozmowie.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Dostałem mandat, ale poszło odwołanie i po sprawie.
A to było w listopadzie. |
Cytat:
Cytat:
By żyło się lepiej ;) |
Cytat:
Kanar jak Ci sprawdza bilet, to patrzy na godzinę skasowania biletu i na wartość czasową biletu. Skasowany o 12:00 , jest 12:13 czyli ' bilet jest ważny " jeszcze przez 2 minuty. Te wartości o których mówisz na przystankach, to kanary przecież tego nie znają. i nie muszą znać. |
Cytat:
|
Spotkała mnie dziś kontrola.Ja wyluzowany wiedząc że bilet ważny daje kanarowi KKM legitymacje a ten mi mówi że mandat gdyż jestem studentem i nie przysługuje mi ten bilet który mam.Jak się okazało szkolny. Sprawdzają mnie kanary średnio co miesiąc bilet zawsze był w porządku a dziś nagle się okazuje że nie mogę na nim jeżdzić i mi wlepił 100.Da się z tym fantem coś zrobić ?Jakieś szanse na odwołanie ?
|
Teraz to już raczej nic. Trzeba było się wykłócać albo włączyć opcje "Run Forest! Run!".
Aczkolwiek nie zaszkodzi spróbować się odwoływać. |
jeszcze nie było bata by mnie zatrzymali i spisali, nawet jak nie mam biletu to elegancko zasłaniam się gazetą i mnie omijają... ;] najlepiej gadać do nich nie po polskiemu to idą bo nie chcą tracić czasu ;]
|
najlepsza opcja moim zdaniem to szukać biletu/dokumentów długo długo, jak złapią kogoś innego to odpuszczą a jak nie to opcja run forest ;)
|
Taa...najlepiej to z honorem przyjąć mandat. I nie zasłaniać się, ani udawać obcokrajowca...nie dość że korzysta z komunikacji miejskiej, chce żeby było szybko, czysto, ładnie, a nawet 2,50 za bilet nie chce się zapłacić...nie rozumiem tego...
|
Cytat:
Ja bym się odwołał. Wszak płacisz za ten bilet więcej, niż za studencki, co innego gdybyś był uczniem liceum, a jeździł na studenckim. Zresztą ostatnio miałem taką sytuację, że chciałem kupić u kierowcy bilet studencki, a ten mi powiedział, że nie ma, ale że może mi sprzedać 'szkolny'. Na pytanie, czy taki może być i czy nic mi za to nie grozi powiedział, że nie, bo przecież też jest ulgowy, a nawet droższy niż studencki. Ostatecznie nie kupiłem, bo się doszukałem w portfelu studenckiego :P |
Cytat:
*Tak nawiasem dobrze ten regulamin przeczytać sobie. Widnieje w nim m.in. że pasażer ma prawo korzystać z wszystkich drzwi pojazdu podczas wsiadania i wysiadania. Czyli sytuacje znane głównie z nocnych autobusów, gdy kanary blokują jedne drzwi żeby zatrzymać gapowicza są łamaniem ich własnego regulaminu. |
Cytat:
|
tyle ze co FajQ ma dopłacac skoro szkolny jest droższy studenckiego, chora sytuacja
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:18. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl