Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Afery w polskiej piłce.. korupcja, przekręty itp. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1531)

Gucio25 08.12.2008 21:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 640029)
Ta wypowiedź Żurawskiego była chyba po meczu z Amiką .
Kiedy to sędzia krętacz wyrzucił Mijailovica jeszcze w pierwszej połowie i podytkował w 86 min karnego dla kuchenek , co w rezultacie dało im remis w tamtym meczu .

w związku z tym, możliwa działalność korupcyjna Amiki?

wolfy 08.12.2008 21:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gucio25 (Post 640132)
w związku z tym, możliwa działalność korupcyjna Amiki?

:rotfl:
A myślisz, że skąd się "Fryzjer" wziął? Był chyba prezesem, albo innym członkiem zarządu (obecnie)Lecha, przez lata był też dla nich ekspertem od załatwiania spraw tzw. "drzwiami kuchennymi":D

St@chu 08.12.2008 23:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 640146)
:rotfl:
A myślisz, że skąd się "Fryzjer" wziął? Był chyba prezesem, albo innym członkiem zarządu (obecnie)Lecha, przez lata był też dla nich ekspertem od załatwiania spraw "drzwiami kuchennymi":D

Moim zdaniem jest trochę tak, że mówiąc dziś że obecny Lech to jest Amica która kupiła sobie herb, nazwę, stadion i ?historię? Lecha, działacze tego klubu pchają się z jednego gówna w inne tylko 5 razy większe...

Bo meczów przekręconych z udziałem Amici jest moim zdaniem całe mnóstwo i stawiając się w tym momencie jako Amica pod zmienioną nazwą odczują to już boleśnie niebawem, bo przyjdzie im odpowiedzieć za grzechy sprzed lat.

Na pewno nie może być tak, że kiedy jest informacja, że były jakieś machlojki w starym Lechu to obecny zarząd tego klubu mówi, że "to nie my... Teraz tu jest inny klub", a kiedy pojawi się informacja o sprzedawaniu i kupowaniu w Amice będą mówić, że oni są Lechem i z Amicą nie mają nic wspólnego...

Z niecierpliwością czekam na tę chwilę i to co wówczas powiedzą działacze poznańskiego klubu.

Szczurek_PB 09.12.2008 10:19

Najlepszy polski sędzia piłkarski zatrzymany przez CBA!
TVN 24/ŁW /10:06

Grzegorz G., międzynarodowy sędzia z Radomia został zatrzymany przez Centralne Biuro Antykorupcyjne - poinformowała TVN24.
Uznawany za najlepszego polskiego sędziego G. był kandydatem do prowadzenia spotkań w finałach piłkarskich mistrzostw świata w Republice Południowej Afryki. Od kilku lat sędziował mecze międzypaństwowe oraz w europejskich pucharach.

Gilewski zatrzymany... HAHAHAHAHAHAHAHA :D

MJ 09.12.2008 10:21

Ale jaja, tego że jego zatrzymają to się nie spodziewałem.

Cytat:

Bo meczów przekręconych z udziałem Amici jest moim zdaniem całe mnóstwo i stawiając się w tym momencie jako Amica pod zmienioną nazwą odczują to już boleśnie niebawem, bo przyjdzie im odpowiedzieć za grzechy sprzed lat.

Na pewno nie może być tak, że kiedy jest informacja, że były jakieś machlojki w starym Lechu to obecny zarząd tego klubu mówi, że "to nie my... Teraz tu jest inny klub", a kiedy pojawi się informacja o sprzedawaniu i kupowaniu w Amice będą mówić, że oni są Lechem i z Amicą nie mają nic wspólnego...

Z niecierpliwością czekam na tę chwilę i to co wówczas powiedzą działacze poznańskiego klubu.
Zgadzam się, pamiętny finał PP'98 Amica-Aluminium Konin 5:3, tam to dopiero tych z Konina przekręcili.

Marszałek 09.12.2008 10:29

Ze Gilewskiego zatrzymali, niemożliwe, dobrze mu z oczy patrzyło. To ma napewno podtekst polityczny, bo przecież sam mówił ,że w takim procederze jak łapówki udziału nie brał.

Rzeczywiście musi to być mocno opłacalny interes, do dziś dnia rzecz jasna, skoro wiedzą, że mają coś na sumieniu i nadal sędziują. Bo to że mecze są nadal ustawiane wie i widzi, o ile ogląda, średnio rozgarnięty fan Wojewódzkiego. Może należy przyjąć taka strategię, że sędziować mogą tylko ci, którzy odebrali nominacje na sędziów pierwszoligowych rok,dwa lata temu. Choć pewnie i oni nie jesden raz wzięli, a jak nie wzięli. Bo ci co nie wzięli bo im sumienie i zasady nie pozwalały, to pewnie teraz biegają po jakiś pipidówach z gwizdkiem, wiedząc,ze wyżej nie podskoczą.

MJ 09.12.2008 10:32

Eee....nie tam mi się G. zawsze w porządku wydawał a tu taki klops. Mecze sędziował nieźle.

Marszałek 09.12.2008 10:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MJ (Post 640279)
Eee....nie tam mi się G. zawsze w porządku wydawał a tu taki klops. Mecze sędziował nieźle.

Może zaczął uprawiać dumping, to mu konkurencja koło nosa kuku zrobiła:)

Uran235 09.12.2008 10:34

To się nam chyba rozpadnie pierwsza profesjonalna trójka sędziowska :D . Ja Gilewskiego od dawna nie trawiłem, koleś potrafił bardzo dziwnie gwizdać, wyraźnie faworyzując jedną z drużyn.

St@chu 09.12.2008 10:35

Nie wiem czy ktoś to już tu wstawiał, ale ciekawy obrazek

http://images28.fotosik.pl/75/1aaec62dd03d239fmed.jpg

MJ 09.12.2008 10:36

Lol, tak przy okazji to współczuje tym sędziom co będą prowadzili rozprawy, a zwłaszcza temu co będzie prowadził całość. Się naczyta chłopina, chyba rok będzie studiował :D

Na onecie ciekawe pytanie - jak obstawiacie do jakiej liczby zatrzymanych dojdzie ogólnie? :D

500? 1000? :D

a11 09.12.2008 10:38

Widzę że czekali z tymi zatrzymaniami do końca rundy, bo jeszcze kilka zatrzymań i będzie trzeba na poważnie pomyśleć nad "wynajmowaniem" sędziów z innych krajów.

Szczerze powiedziawszy to Grzegorza G. akurat nie podejrzewałem, ale teraz widać, że naprawdę wszyscy brali, nie będę zaskoczony jak za kilka tygodni okaże się, że sędziowie mieli takie zalecenia od PZPN......"aby brać łapówki za sprawiedliwe sędziowanie" jak to stwierdził Dariusz W. swego czasu.

PS
Czyli teraz kolej na Siejewicza. Jak jego jeszcze zatrzymają to się załamie. Moim zdaniem jeden z lepszych sędziów w naszym kraju obecnie i chyba za młody, aby uczestniczyć w tym procederze.

MJ 09.12.2008 10:43

Siejewicz zdaje się sędziuje od 2002r. ogólnie i od 2004 w Ekstraklasie. Chociaż nakląłem się na niego za
Legia - Zagłębie 1:2 w 2007, ale tak na serio to ten mecz dobrze i sprawiedliwie sędziował. Na pewno jeden z lepszych.

http://www.90minut.pl/sedzia.php?id=96 - wszystkie mecze Siejewicza.

Skipper 09.12.2008 10:49

Wczoraj Żyro, dziś Gilewski, jutro .... Granat ?

MJ 09.12.2008 11:09

Granata już wymieniał na swojej liście Fryzjer. Piłkarze go lubią, na pewno złym sędzią nie jest. Nie jestem w stanie sobie przypomnieć jakiegoś meczu, który ewidentnie zawalił.

szlaQ 09.12.2008 11:35

Ale pamiętajcie o tym że zatrzymany to nie znaczy "uznany za winnego" zatrzymać można każdego....

dynek.pl 09.12.2008 11:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szlaQ (Post 640304)
Ale pamiętajcie o tym że zatrzymany to nie znaczy "uznany za winnego" zatrzymać można każdego....

No wlasnie tak tego Wrobla zatrzymali. Pomylil sie ewidentnie na korzysc Korony w meczu z Polonia B., a ze wtedy akurat Korona byla na tapecie to go zawineli.

AYALA 09.12.2008 12:43

żeby dostac sie do pierwszej ligi to każdy z nich musiał kręcic lody.Wydaje mi sie że prędzej czy później zawiną wszytskich sędziów do dostali sie do ekstraklasy w ostatnich 5-10 latach.
Wszyscy z nich pekają po kilku nocach w czteroosobowej celi i zaczynaja śpiewac, tak jak Misiu kasa.

flamengista 09.12.2008 13:08

Cytat:

Z nieoficjalnych źródeł wynika, że zatrzymanie miało związek z wydarzeniami z sezonu 2003/2004. W maju 2004 roku Grzegorz G. prowadził spotkanie Świt - Polonia Warszawa, wygrane przez broniący się wtedy przed spadkiem zespół z Nowego Dworu Mazowieckiego 2:1.Podejrzany miał wówczas przyjąć propozycję łapówki. Trenerem Świtu był wtedy, zamieszany w aferę korupcyjną Janusz W., któremu prokuratura postawiła jedenaście zarzutów korupcyjnych dotyczących ośmiu spotkań drużyny w 2004 roku.
Ja jednak mam nadzieję, że te zarzuty się nie potwierdzą. Dla mnie bardziej prawdopodobne jest to, że mecz sprzedali zawodnicy Polonii, niż Gilewski.

Ja wiem, że polska liga to bagno, ale wydawało mi się że Gilewski i Siejewicz byli czyści. Na ogół sędziowali przyzwoicie.

Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Na razie zatrzymują sędziów w takim tempie, że PZPN nie będzie miał wyjścia: wszyscy sędziowie, którzy zostali jedynie we Wrocławiu przesłuchani i nie siedzą w areszcie - będą pracowali, nawet mając przedstawione zarzuty. Bo sędziowskich "nieskalanych dziewic" zabraknie.

A prawda jest taka, że na razie nikt nie został prawomocnie skazany (tych 17, którzy zostali jak na razie skazani, chyba się odwołują...). I boję się, żeby nie było tak jak w sprawie Doktora G. Najpierw miał być mordercą, co właśnie wykluczono. Teraz są problemy z udowodnieniem, czy w ogóle brał łapówki. A określone szkody polska służba zdrowia poniosła.

Nie chcę, by uczciwych sędziów (moim zdaniem jednak tacy są - choć może nie jest ich zbyt wiele) - zamykano tylko dlatego, że wrzucono ich do tego samego worka co Janusz W.

Co więcej, zastanawiam się na ile zeznania Janusza W. czy Wita Ż. są wiarygodne. Ci goście są miętcy, i do tego są cwaniaczkami. Mogą więc sypać jak najęci, licząc na niższy wymiar kary. Pytanie tylko, ile z tych zeznań to szczera prawa, a ile konfabulacja. Obawiam się, że procesy ciągnąć się będą latami - i wiele "medialnie skazanych" okaże się na końcu niewinnymi (przed sądem). To z kolei spowoduje, że będzie kolejna fala procesów - o zniesławienie.

Przez następne 10 lat będziemy się babrać w tym bajorku.

Aro1234 09.12.2008 13:17

Dość! Dość! Dość! Po stokroć dość! Najuczciwszy, najlepszy, międzynarodowy, prawie pewny do wyjazdu na MŚ 2010... A zarazem niegrzeczny (żeby nie użyć wulgaryzmów), biorący sobie łapóweczki i wreszcie zatrzymany przez CBA... Co za dwulicowość! Zatrzymanie Gilewskiego po prostu przeszło wszystko i wszystkich...

Przerwać ligę, zaorać, zaorać po raz drugi, później zaorać jeszcze ze dwa razy wszerz i raz wzdłuż i dopiero zacząć od nowa!

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 640278)
Bo to że mecze są nadal ustawiane wie i widzi, o ile ogląda, średnio rozgarnięty fan Wojewódzkiego.

Przepraszam najmocniej, masz coś do fanów programu Wojewódzkiego? :foch:

Marszałek 09.12.2008 13:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl (Post 640307)
No wlasnie tak tego Wrobla zatrzymali. Pomylil sie ewidentnie na korzysc Korony w meczu z Polonia B., a ze wtedy akurat Korona byla na tapecie to go zawineli.

sądzę, że czas błędów i wypaczeń mają za sobą, teraz działają rozważnie. Poza tym mają zeznania większych ryb. Jedno zeznanie weryfikuje drugie, wyklucza innych. Ale wg, oni mają zeznania obciążające każdego, w skrócie mówiąc każdy jest uwalony. Tylko kwestia zebrania mocnych dowodów, aby sąd nie uwalał z braku konkretów. A i tak dostaną wszyscy w zawieszeniu. Jedyną karą byłby dożywotni zakaz udziału we władzach związku, oraz zakaz doradzania, wykonywania innych rzeczy, w których przedmiotem jest działalność sportowa.

Edit. Aro, nic nie mam. Ot tak napisałem,bo to zazwyczaj takie hodowlane świnki, w skórze ludzkiej. Łapią się na żałosny teatrzyk gościa, który sam krytyki nie znosi.

nowy_piotrek 09.12.2008 13:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szlaQ (Post 640304)

nie ma co sie ludzic - jesli zdecydowali sie na zatrzymanie Gilewskiego to swoj udzial w procederze korupcyjnym ma i maja na to dowody (zapewne zeznania innych zatrzymanych).

wolfy 09.12.2008 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 640326)
Ja jednak mam nadzieję, że te zarzuty się nie potwierdzą. Dla mnie bardziej prawdopodobne jest to, że mecz sprzedali zawodnicy Polonii, niż Gilewski.

Ja wiem, że polska liga to bagno, ale wydawało mi się że Gilewski i Siejewicz byli czyści. Na ogół sędziowali przyzwoicie.

Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Na razie zatrzymują sędziów w takim tempie, że PZPN nie będzie miał wyjścia: wszyscy sędziowie, którzy zostali jedynie we Wrocławiu przesłuchani i nie siedzą w areszcie - będą pracowali, nawet mając przedstawione zarzuty. Bo sędziowskich "nieskalanych dziewic" zabraknie.

A prawda jest taka, że na razie nikt nie został prawomocnie skazany (tych 17, którzy zostali jak na razie skazani, chyba się odwołują...). I boję się, żeby nie było tak jak w sprawie Doktora G. Najpierw miał być mordercą, co właśnie wykluczono. Teraz są problemy z udowodnieniem, czy w ogóle brał łapówki. A określone szkody polska służba zdrowia poniosła.

Nie chcę, by uczciwych sędziów (moim zdaniem jednak tacy są - choć może nie jest ich zbyt wiele) - zamykano tylko dlatego, że wrzucono ich do tego samego worka co Janusz W.

Co więcej, zastanawiam się na ile zeznania Janusza W. czy Wita Ż. są wiarygodne. Ci goście są miętcy, i do tego są cwaniaczkami. Mogą więc sypać jak najęci, licząc na niższy wymiar kary. Pytanie tylko, ile z tych zeznań to szczera prawa, a ile konfabulacja. Obawiam się, że procesy ciągnąć się będą latami - i wiele "medialnie skazanych" okaże się na końcu niewinnymi (przed sądem). To z kolei spowoduje, że będzie kolejna fala procesów - o zniesławienie.

Przez następne 10 lat będziemy się babrać w tym bajorku.

A tak w ogóle, to zorganizowanej korupcji w polskiej piłce nie było, tylko kilka czarnych owiec.
Zrobić grubą kreskę i po sprawie.

Ludziom chorym na nienawiść mówimy głośne nie!

piotrek chicago 09.12.2008 14:28

a listkiewicz oczywiscie o niczym nie wiedzial i do tej pory nie wie:)

gigant 09.12.2008 14:32

Chciałbym usłyszeć ten rechot jaki rozległ się w sędziowskich domach, w momencie jak Listkiewicz mówił o Fijarczyku w C+, że to jedna czarna owca. Jeszcze z utęsknieniem czekam na dzień kiedy Listkiewicz zostanie Michałem L.

Aro1234 09.12.2008 14:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 640346)
Chciałbym usłyszeć ten rechot jaki rozległ się w sędziowskich domach, w momencie jak Listkiewicz mówił o Fijarczyku w C+, że to jedna czarna owca. Jeszcze z utęsknieniem czekam na dzień kiedy Listkiewicz zostanie Michałem L.

Nie tylko Ty... ;]

Marszałku - to, że kilka milionów ogląda Wojewódzkiego nie znaczy, że wszyscy to świnki nabierające się na "tanie żarty". Ja osobiście oglądam ten program, dlatego, że brak w Polsce show, które potrafią odciągnąć człowieka od codzienności i takich które pozytywnie i inteligentnie czlowieka mogą rozbawić.

Żeby nie offtopować.
Naprawdę dzisiejsze i zapewne jutrzejsze (Granat, Siejewicz?) wydarzenia pokazują, że korupcja w 2003/04 i wcześniej to chleb powszedni. Ciekaw jestem tylko czy ta pewność Szostka jakoby teraz meczów nie sprzedawano/kupowano etc. nie jest odrobinkę na wyrost...

wolfy 09.12.2008 14:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piotrek chicago (Post 640345)
a listkiewicz oczywiscie o niczym nie wiedzial i do tej pory nie wie:)

Żeby tylko on...
Jak czytam takie posty jak ten flamengisty, to mam wątpliwości.

AYALA 09.12.2008 15:24

na Listkiewicza nic już nie znajadą bo on przecież już z 15 lat nie sędziuje a sprawy sie po kilku latach przedawniaja.

1q2 09.12.2008 15:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 640326)
Ja jednak mam nadzieję, że te zarzuty się nie potwierdzą.

Diabel tkwi w tym 'na ogol'.
Nie wydaje mi sie zeby jakikolwiek sedzia, ktory nie ustawial meczy , mial jakakolwiek szanse na to by byc sedzia ekstraklasy, czy 2 ligi , nie mowiac juz o namaszczeniu go na miedzynarodowego.
Po prostu nie ma takiej opcji - oczywiscie nie oznacza to ze wszyscy w rownym stopniu handlowali ale to nie ma dzis zadnego znaczenia.

flamengista 09.12.2008 17:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 640344)
A tak w ogóle, to zorganizowanej korupcji w polskiej piłce nie było, tylko kilka czarnych owiec.
Zrobić grubą kreskę i po sprawie.

Ludziom chorym na nienawiść mówimy głośne nie!

A tak w ogóle, to kolega Wolfy pisze komentarz chyba do innego posta. Bo nie dopuszczam możliwości, że nasz Drogi Moderator ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem:-D

Po pierwsze - ja mam tylko nadzieję, że Siejewicz i Gilewski są nielicznymi białymi owcami w bandzie czarnych. Po prostu oglądałem mnóstwo meczy przez nich sędziowanych, zawsze zachowywali się wtedy przyzwoicie. Jeśli więc byliby umoczeni w korupcję, znaczyło by to że są mistrzami oszukiwania, co by mnie dodatkowo zniechęciło do piłki w polskim, ligowym wykonaniu.

Po drugie - piszę tylko, że cała ta sprawa to olbrzymi galimatias dla sądów: przy okazji załatwiane są pewnie personalne porachunki, pewne rzeczy wyolbrzymiane inne ukrywane. Chciałbym, żeby wszystkich szybko i sprawnie osądzono i skazano prawomocnymi wyrokami. Niestety, sprawa Dr G. pokazuje że nawet dość ewidentne przypadki są trudne do udowodnienia. A tropiący Dr G. musi właśnie wydać 300 tys. złotych, bo powiedział o parę słów za dużo.

Końcówki komentarza całkowicie nie rozumiem - niczym wzięty z filmów Barei lub Monty Pythona. Nie mam pojęcia, o co ci w ogóle chodzi?

Wracając do meritum: przypominam, że CBA to nie jest wyrocznia. Prokuratura również. Przypominam także, że pewni funkcjonariusze prokuratury już beknęli za zatrzymanie Filipiaka na lotnisku. Więc ci ludzie się mylą i nie można z góry zakładać, że 100% tych co trafili do Wrocławia zostanie prawomocnie skazana.

Zastanawiam się też, co ma zrobić PZPN. Jaką ma gwarancję, że nowi sędziowie, których w miejsce Żyro, Gilewskiego i nie wiem kogo jeszcze ściągnie się z 1 ligi - też nie są umoczeni? Najbezpieczniej byłoby chyba zaimportować sędziów z ligi singapurskiej - tam wyrobili już sobie nawyk, że oszukiwać nie wolno.

sq 09.12.2008 18:10

Gilewski w młodości - bramkarz Radomiaka, gdzie jako obrońca grał jego przyjaciel z sąsiedztwa Maciej Skorża. A potem mieszkali w jednym pokoju w akademiku.
A Skorża.. najpierw Amica, potem Groclin... teraz Wisła...

Troszkę niepokojące..

Krissu 09.12.2008 18:13

Lepiej nic bym nie mówił, bo jak Skorżę za przekręty w Amice udupią to wy też polecicie :D

sq 09.12.2008 18:20

No przecież piszę: "trochę niepokojące" :D

Marszałek 09.12.2008 18:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 640424)
Najbezpieczniej byłoby chyba zaimportować sędziów z ligi singapurskiej - tam wyrobili już sobie nawyk, że oszukiwać nie wolno.

O ile podlegaliby, będąc w Polsce pod prawo Singapurskie. Za korupcje jakieś 20 lat wtedy by im groziło.Najlepiej byloby rozjemców brać od Arabów, rzezcz jasna muzłumanie, mają tam kilku międzynarodowych. W każdym razie muszą to być osoby, którę będą zdawać sobie sprawę co im grozi za ewenualne oszustwo. Inaczej będzie cały czas to samo. Natura ludzka jest taka a nie inna,i za pewne sumy ludzie szmacić się będą bez względu na kolor skóry i wyznania. Daleko szukać,ci zatrzymani, milei brudne sumienia a dalej w tym siedzieli, bo to oplacalny interes jest. Musi wiedzieć,ze jak wpadnie to amen.

Aro1234 09.12.2008 18:39

Cytat:

A tak w ogóle, to kolega Wolfy pisze komentarz chyba do innego posta. Bo nie dopuszczam możliwości, że nasz Drogi Moderator ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem:-D

Po pierwsze - ja mam tylko nadzieję, że Siejewicz i Gilewski są nielicznymi białymi owcami w bandzie czarnych. Po prostu oglądałem mnóstwo meczy przez nich sędziowanych, zawsze zachowywali się wtedy przyzwoicie. Jeśli więc byliby umoczeni w korupcję, znaczyło by to że są mistrzami oszukiwania, co by mnie dodatkowo zniechęciło do piłki w polskim, ligowym wykonaniu.

To widzę, że oglądaliśmy inne mecze. O ile Siejewicz pozostawiał czasami dobre wrażenie po sobie vide Lechia-Legia, o tyle Gilewski od kilku(nastu) kolejek robi takie błędy, że się rzygać chce. :foch:

flamengista 09.12.2008 18:59

No dobra, ale chyba nie wierzysz że teraz Gilewski zaczął mecze sprzedawać i za to go właśnie zatrzymało CBA?

Co do meczy w tym sezonie sędziowanych przez Gilewskiego, to przyznaję się bez bicia - nie pamiętam go specjalnie ani na plus, ani na minus. Ale mało tych meczy widziałem.

Natomiast ostatnie 3-4 sezony był to moim zdaniem najlepszy sędzia w Polsce.

Aro1234 09.12.2008 19:09

Oczywiście że nie teraz. Na pewno w 2003/04. Wtedy bynajmniej mało wiedziałem o tym, co dzieje się w polskim sędziowaniu i gówno mnie to obchodziło, więc nie pamiętam. Za co najmniej ostatnie 2 sezony to bym go i tak wyrzucił w cholerę.

wolfy 09.12.2008 19:33

Cytat:

Po drugie - piszę tylko, że cała ta sprawa to olbrzymi galimatias dla sądów: przy okazji załatwiane są pewnie personalne porachunki, pewne rzeczy wyolbrzymiane inne ukrywane. Chciałbym, żeby wszystkich szybko i sprawnie osądzono i skazano prawomocnymi wyrokami. Niestety, sprawa Dr G. pokazuje że nawet dość ewidentne przypadki są trudne do udowodnienia. A tropiący Dr G. musi właśnie wydać 300 tys. złotych, bo powiedział o parę słów za dużo.

Końcówki komentarza całkowicie nie rozumiem - niczym wzięty z filmów Barei lub Monty Pythona. Nie mam pojęcia, o co ci w ogóle chodzi?

Korupcja w polskiej piłce miała charakter systemowy, więc doszukiwanie się "białych owiec" jest mocną naiwnością. Niby jak te owieczki miałyby przebić się do(chociażby)drugiej ligi bez odpowiedniego promotora?
Ale niech Ci będzie, wierzyć zawsze można, w cokolwiek. Przyznam jednak, że rozbroiła mnie kompletnie Twoja troska o dobre imię sędziów szargane przez wątpliwe zarzuty "cwaniaczków". Jaki mieli by oni w tym swój cel?

Mówimy Tu o podważaniu własnej wiarygodności jako świadka(czyli ryzykowanie zerwaniem układu z śledczymi) oraz świadomym składaniu fałszywych zeznań(przestępstwo zagrożone pozbawieniem wolności do lat trzech - w sumie z pozostałymi zarzutami prawie pewna odsiadka). Po co mieliby ryzykować zwiększenie wymiaru kary?

Wcześniej byłeś zwolennikiem abolicji dla handlujących meczami klubów, teraz pochylasz się nad biednym polskimi "gwizdkami", którzy przecież niczym sobie nie zasłużyli na takie traktowanie. O ocenę, który z nas przekroczył tu granicę śmieszności i absurdu każdy może postarać się we własnym zakresie.

Pozdrawiam.

flamengista 09.12.2008 19:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 640494)
(...)

Dlaczego mieliby kłamać i konfabulować? Bo tacy ludzie jak Witek Ż., Janusz W., czy przesympatyczny skądinąd Wojtek Kowalczyk (zakładam że jest czysty - ale pasuje to tej dwójki pod względem specyficznego poczucia humoru) to typowi przedstawiciele piłkarskiego środowiska. Nie grzeszą inteligencją, ale wydaje im się że są sprytni.

Przede wszystkim jednak ja dziwię się, że wierzysz w skuteczność organów ścigania w tym kraju. Po casusie: Dębskiego, Papały, Baraniny i Olewnika na prawdę trudno w to wierzyć, ale nikomu nie odbieram takiego prawa. A tu chodzi o rzecz o wiele mniej poważną, niż morderstwa - tu chodzi o zwykłą korupcję...

Dalej jestem zwolennikiem abolicji, a raczej twierdzę że jest ona nieunikniona. Nie można w nieskończoność kontynuować ligi, w której nie wiadomo, czy w trakcie sezonu nie zostanie zdegradowany za korupcję. W końcu trzeba będzie powiedzieć dość: oczywiście w sensie kar sportowych. Czyli dokładnie to, co i tak zrobi PZPN. Kodeks karny to coś zupełnie innego i wszystkich winnych za korupcję należy po prostu wsadzić do więzienia

Oczywiście moralnie słuszniejszą alternatywą byłoby rozwiązanie rozgrywek do czasu skazania wszystkich winnych, ale przecież nie jesteśmy dziećmi...

P.S.
Wolfy, każdy ma prawo do określonych poglądów - ale pamiętaj że jesteś moderatorem na forum. A tym wolno mniej, niż innym forumowiczom jeśli chodzi o dyskusję i zabieranie w niej głosu.

Jeśli łamię regulamin - banuj, twoje prawo. Ale jeśli nic na mnie nie masz, to przestań pisać takie żenujące ataki ad personam, bo nic nie wnoszą do dyskusji.

harthausen 09.12.2008 20:00

zgadzam się ze stwierdzeniem Wolfy'ego, że korupcja ma charakter systemowy. I nie jest to system działający tylko w sporcie, szczególnie w piłce nożnej, to niestety system obejmujący wiele dziedzin naszego życia (lekarze, przetargi , dobre fuchy w urzędach, tu sobie każdy może dośpiewać co chce, czy co zna z własnego życia).
No i jest takie jakby "ogólne zrozumienie" (nie napiszę przyzwolenie bo nikt tego publicznie nie przyzna) tego, że trzeba dać by mieć.

Przyczyna tego leży najprawdopodobniej w tym, że przez okres po wojnie krążyło w wielu dziedzinach naszego życia, więc w sporcie też dużo słabo kontrolowanego państwowego grosza. No to zaczęto doń sięgać, wyrobiły się mechanizmy, nawyki i sposoby korzystania z tego.
Za w sumie niewielką zainwestowaną kwotę otrzymywano znaczne korzyści , więc każdemu się opłacało. Wiele osób oczywiście nie zgadzało się z tym procederem, ale wobec skali zjawiska traktowani byli jako, najlepszym wypadku, nieszkodliwi frajerzy.

Nie jest łatwo rozbić mechanizmy funkcjonujące od dziesięcioleci, nawet okrutne wschodnie sposoby typu grupowo na stadion i w obecności tłumów strzał w tył głowy nie odstraszają.

Nie wiem, jak sobie nasi z tym poradzą w nożnej. Raczej długo sobie nie poradzą, jeszcze niejedno się dowiemy, coraz mniej nas będzie dziwić.
Ale chyba wiem, jak to stopniowo, powoli zwalczać.
Tylko i wyłącznie przejrzyste prawo o klubach jak o spółkach, prywatni właściciele i transparentna księgowość.
Żadnych zjawisk typu PGE , Miedź czy Łęczna, nie chodzi mi same kluby, nic do nich nie mam. Chodzi o finansowanie z innych resortów niż dochody klubu.

Nie ma co liczyć, że jakiekolwiek działania wrocławskie dużo zmienią na przyszłość. To będzie jak zębami rekina, w miejsce wypadających starych z przodu już rosną z tyłu następne ostre.

Trzeba rekina zmienić w delfina :)

PS. i cały czas uważam, że karanie klubów to głupota i cyrk, karać tylko umoczonych ludków. Ci mają się bać, ukaranie klubów zawsze bije w najmniej winnych czyli kibiców.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:40.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl