Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Kadra Polski z perspektywy Wiślaka (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10472)

Jaroo1 11.09.2023 05:45

O aspekcie sportowym nie ma co mówić, bo to zakłamywanie rzeczywistości. Ja rozumiem, że możemy wyliczać, że nie mamy napastnikow, ktoś się zestarzał, nie ma młodzieży a skrzydłowych nie stwierdzono - ale to w kwestii meczów z czołówką światową.
To jest udawanie, że nikt nic nie potrafi, a w Albanii i Mołdawii są sami wirtuozi futbolu i po prostu są lepsi :D

Prawda jest taka, że zagłaskano Wisłę i tak samo zagłaskano reprezentację. Banda mentalnych ciot i miernot, po kilku dobrych meczach rozegranych w reprezentacji poczuła się Bogami. I tak to się zaczęło psuć.
Ta drużyna nie ma po prostu mentalu, nie ma charakteru, poczynając od Lewandowskiego. Jak gościu, który swojej kobity nie umie ogarnąć, która wywija dupą przed jakimiś latynosami, może ogarnąć reprezentację? Przecież on tam musi być pośmiewiskiem w tej kadrze.
Lewandowski zawsze miał umiejętności i gen do pracy ale na kapitana jako człowiek się nie nadaje.
Potwierdza to fakt dzielenia premii za śmieszne wyjście z grupy na MŚ. Czy dzielenia premii procentowo po barażach ze Szwedami.
Jak można, zarabiając miliony, nieważne czy xxx milionów będą Lewandowskim, czy mały procent z tego x będąc graczem nr 10 czy 15 w tej kadrze, łasić się na jakieś kurewskie premie od Morawieckiego, albo dzielić sprawiedliwie co do grosza premie za awans na MŚ? Przecież to są jakieś debile i szmaty.

Kolejna kwestia to buta. Ten Krychowiak, który przestał grać w piłkę kilka lat temu i jego wywiady... Gościu jest takim zjebem, że szkoda gadać.
No i wiecznie te same gadki, wyuczone, bez emocji. Czy to blamaż z Czechami, Mołdawią czy Albanią, to że no przeglaliśmy, coś tam nam jest wstyd ale mysię postalamy żeby było lepiej. ....a, jak dzieci. Żaden z nich nie ma ....icy w oczach...

Mecz z Wyspami Owczymi i znowu buta i euforia. Cieszenie się wygranym meczem z amatorami, po karnym w 73 minucie xd hahaha Jak my mamy takie ambicje żeby z amatorami wygrać byle jak, to z czym do ludzi? To .......enie przez Lewandowskiego, po kompromitacji z Wyspami, o nowym otwarciu... Ten gościu odleciał, a razem z nim cała ta banda zjebów, łasych na wirtualne pieniądze od Matiego.

Szkoda gadać jak to szybko ze średniej drużyny zmieniło się w cyrk. Na przestrzeni kilku lat. Ale tak jak napisał For Fun, to jest efekt ciężkiej pracy nad s.......eniem tego, już za kadencji Bońka, który po sukcesie swoim i kadry, szybko zaczął prowadzić do rozkładu, tego co osiągnięto. Brzęczek to było kuriozum, Sousa - odpadnięcie z grupy i ucieczka (po tym jak dostał kadrę po Wuju, który awansował i za karę został wyjebany) to było kuriozum do kwadratu i kara boska dla Bońka za wymyślenie Wuja, a później wywalenie go bo wyniki się zgadzały. A Kulesza, to już jest epoka Laty, a przy takich ludziach zawsze będą podziały, bo jak coś nie będzie szło, to się będzie wyciągało brudy, że nam nie idzie bo w PZPNie za dużo piją i nas tym psują.

Właściwie mamy już po eliminacjach. Teraz już tylko cud nad cudy może dać awans. Nie wiem czy jest sens się oszukiwać i próbować w tych 3 meczach, czy nie lepiej byłoby wyjebać 3/4 kadry i zacząć tworzyć coś na przyszłość.

Arkadiusz.Czerepach 11.09.2023 07:10

nie od dzis wiadomo że z Polakami to tylko tak:

https://streamable.com/ewns69?src=player-page-share

Ogryzek 11.09.2023 07:15

Wszystkie te sparciałe dziady z Portugali są gorsze od naszych rodzimych Czesków czy Jurków. Dobry trener jak widac poza zasięgiem naszych "szefów" w PZPN. To ja już wole takich Brzęczków, Michniewiczów - przynajmniej minima robilismy. A tutaj? Stare dziady na emeryturze robia nas w hooja. Co za pacany wybierały takich Sousów czy Santosów?

Nie można jakiegos lepszego trenera znaleźć nawet w innej cześci Europy? Skandynawia? Albo kolejny polski trener? Przynajmniej z Albaniami bedziemy wygrywać.

tomasz_19 11.09.2023 08:18

Stan polskiego sportu, zwłaszcza gier zespołowych, jest smutnym odzwierciedleniem stanu polskiego państwa. :(

FraMat 11.09.2023 08:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1609602)
Stan polskiego sportu, zwłaszcza gier zespołowych, jest smutnym odzwierciedleniem stanu polskiego państwa. :(

Znowu ktoś zaczyna z polityką? Proszę grzecznie: WY-PIER-DA-LAĆ z tym

black 11.09.2023 09:23

Teraz pomyślcie jaką odprawę dostanie Santos za rozwiązanie umowy???

FraMat 11.09.2023 09:33

Powinno mu się ją wypłacić z pensji tego, kto go zatrudniał.

skarabeus 11.09.2023 10:11

1,4 mln zlotych.

wolfy 11.09.2023 16:50

Widzę wiele punktów wspólnych między Wisłą a Reprezentacją, włącznie z podniecaniem się przed sezonem jakich to nie mamy zajebistych piłkarzy żeby później dostawać łomoty od drużyn które na papierze powinny prosić o najniższy wymiar kary. A przecież "awans jest tylko formalnością".
Teraz Reprezentacja jest w ważnym momencie dla każdego kibica Wisły - liczenia punktów i na potknięcia rywali. Wisła w sumie też, ale jeszcze bez noża na gardle, bo przecież tyle meczy przed nami, maszyna Sobolewskiego musi odpalić...

Ci którzy stanowili o sile kadry zeszli już ze sceny albo brzydko się starzeją. Młodzi są do dupy i bez jaj. W kraju bez szkolenia trafiło się nam jedno genialne pokolenie które zostało zmarnowane. Wracamy tam gdzie nasze miejsce.

Aktualnie nie mamy kim zastąpić Błaszczykowskiego, Grosickiego, Glika czy Krychowiaka. Po prostu.
Przypomina mi się cyrk po meczu z Włochami i oburzenie idiotów że nas rozjechali. Bo my przecież mamy piłkarzy w jakich klubach! Winny Brzęczek.

Teraz winny Santos bo leją nas Mołdawia i Albania. Koleś który tyle jako selekcjoner wygrał jest za cienki żeby prowadzić Kiwiora czy tam innego Kamińskiego. No spoko.

doktor granat 11.09.2023 17:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1609601)
Wszystkie te sparciałe dziady z Portugali są gorsze od naszych rodzimych Czesków czy Jurków. Dobry trener jak widac poza zasięgiem naszych "szefów" w PZPN. To ja już wole takich Brzęczków, Michniewiczów - przynajmniej minima robilismy. A tutaj? Stare dziady na emeryturze robia nas w hooja. Co za pacany wybierały takich Sousów czy Santosów?

Nie można jakiegos lepszego trenera znaleźć nawet w innej cześci Europy? Skandynawia? Albo kolejny polski trener? Przynajmniej z Albaniami bedziemy wygrywać.

Dobry trener nie jest poza zasięgiem tylko trzeba myśleć o charakterystyce gościa jaka jest potrzebna naszej drużynie na tym etapie i np. w najbliższych 4 latach, a nie brać największe nazwisko na jakie mnie stać, nieważne ile ma lat, jak wygląda kulturowo w odniesieniu do PL, jaką taktyką lubi grać czy śmiało testuje nowych zawodników itd. Patrząc w taki sposób ja bym wziął zimą Petkovica no ale teraz pora na polskiego asa bo sporo kasy już przehulane.

For_FuN_ 11.09.2023 17:42

Ja jednak wolę trenera, który płynnie posługuje się kilkoma językami(np. taki Renard), bo jednak porozumiewanie się ze swoimi piłkarzami jest "dość" istotne ;). Warunkiem też dla mnie jest under 60, a najlepiej under 55. Chcę trenera głodnego sukcesów i któremu się chce pracować, a także tworzyć nowy projekt(w domyśle kilkuletni). Santos jest na ostatniej prostej i pewnie gdyby nie oferta z PL to pracowałby gdzieś w Arabii Saudyjskiej, Katarze, itp., a po roku emerytura i doglądanie swoich biznesów w Portugalii. Miło byłoby, gdyby też był to trener, który pracował w kadrze, ale wiadomo że zostanie Papszun i na tym można zakończyć dyskusję. Kulesza nie będzie miał jaj w takim momencie zatrudnić swojego kandydata, czyli Probierza lub Urbana... (i całe szczęście). A Skorża nie przyjdzie z wiadomych powodów, nie po to rezygnował z pracy w Lechu, żeby wbijać w jeszcze większy szum medialny.

Elendil 11.09.2023 19:21

Są jakieś zakłady, czy prędzej awansuje Wisła, czy Polska?

Po tym, jak w kadrze przestał regularnie grać Błaszczykowski, zrobił się z tego tak bezjajeczny twór, że nie da się patrzeć. Zero ludzi z charyzmą, zero ludzi co wezmą odpowiedzialność na swoje barki i będą ciągnąć tę kadrę. Ot, takie panienki, wychodzą na boisko, bo dostali powołanie, więc głupio nie wyjść, byle się nie przemęczyć i szybko do domu.

Drozd 11.09.2023 19:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekpw (Post 1609593)
Po tym co Papszun chrzanił w studio, ze nie bylo tak źle, ze mecz mógł isc w dwie strony, to dziekuję za takiego przyszlego trenera ewentualnie.

Tam jest 90 procent pilkarzy do wyj... nie ma gryzienia trawy, chodzą jak panienki, brak chęci do podjęcia jakiegokolwiek ryzyka, kazdy chowa sie za drugim.

Krycha, Lewy, Bereszynski, Linetty, Bednarek, Milik, wyp..... Tu trzeba budowac na piłkarzach u21. Te wyleniałe koty nic juz nie rokują.

Dokładnie.

Pryp.... się do trenera kiedy na boisku KAPITAN spaceruje i nie raczy wyjść do podania, a skrzydłowy Kamiński ani raz nie próbuje grać 1:1 może tylko idiota.

W kadrze syf zaczął się meczem z Węgrami kiedy młodzi mieli pokazać swoją wartość, a pokazali całkowity brak jaj, totalne olanie kibiców. Wtedy też winny był Sousa bo Lewego nie wystawił. A tu główną winę ponoszą menagos gówniarzy, którzy tłuką im do głowy żeby się nie wychylali i debilni dziennikarze którzy muszą zawsze znaleźć jednego winnego (wczoraj Grosicki) a dlaczego k... nie Wieteska? Dlatego każdy młody ucieka od gry żeby czasem czegoś nie zepsuć i nie być "winnym". Bo wtedy może być problem z kolejnym powołaniem, a o to przecież chodzi. Kto by się tam wynikami przejmował.

Dlatego Sousa osrał to bagno fałszu i minimalizmu i teraz pewnie Santos zrobi to samo.

Arkadiusz.Czerepach 11.09.2023 20:09

nie no Sousy to Ty nie usprawiedliwiaj, osrał to ważny kontrakt

doktor granat 11.09.2023 20:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1609615)
Dokładnie.

Pryp.... się do trenera kiedy na boisku KAPITAN spaceruje i nie raczy wyjść do podania, a skrzydłowy Kamiński ani raz nie próbuje grać 1:1 może tylko idiota.

W kadrze syf zaczął się meczem z Węgrami kiedy młodzi mieli pokazać swoją wartość, a pokazali całkowity brak jaj, totalne olanie kibiców. Wtedy też winny był Sousa bo Lewego nie wystawił. A tu główną winę ponoszą menagos gówniarzy, którzy tłuką im do głowy żeby się nie wychylali i debilni dziennikarze którzy muszą zawsze znaleźć jednego winnego (wczoraj Grosicki) a dlaczego k... nie Wieteska? Dlatego każdy młody ucieka od gry żeby czasem czegoś nie zepsuć i nie być "winnym". Bo wtedy może być problem z kolejnym powołaniem, a o to przecież chodzi. Kto by się tam wynikami przejmował.

Dlatego Sousa osrał to bagno fałszu i minimalizmu i teraz pewnie Santos zrobi to samo.

Biedny Santos, za g.wniane 2 bańki euro (plus premie) rocznie musi pracować w takich koszmarnych warunkach ze strasznymi ludźmi… zrzućmy się na trzecią bańkę żeby mu nie było tak źle. Bo jeszcze inna strona medalu jest taka, że od zimy zechciał obejrzeć 2 mecze esy i mu wystarczyło, oglądać naszych grajków w innych ligach o ile wiem nie lata, siedzi na d.. w swojej Portugalii, żadnych efektów tego siedzenia niestety nie widać No i tylko kopacze i Kulesza źli.

Drozd 11.09.2023 21:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1609617)
Biedny Santos, za g.wniane 2 bańki euro (plus premie) rocznie musi pracować w takich koszmarnych warunkach ze strasznymi ludźmi… zrzućmy się na trzecią bańkę żeby mu nie było tak źle. Bo jeszcze inna strona medalu jest taka, że od zimy zechciał obejrzeć 2 mecze esy i mu wystarczyło, oglądać naszych grajków w innych ligach o ile wiem nie lata, siedzi na d.. w swojej Portugalii, żadnych efektów tego siedzenia niestety nie widać No i tylko kopacze i Kulesza źli.

W dupie mam Santosa, ale on jest najmniej winny patologii w naszej kadrze. Tak samo jak Gula nie był winny, że nasi
kopacze mieli wyjebane na wszystko, a władzom to nie przeszkadzało.

W PZPN jest tradycja traktowania kadry jako witryny reklamowej dla naszych młodych talentów. Dlatego potrzebny jest taki Brzęczek albo inny swojak do którego można zadzwonić i podszepnąć. Dlaczego Frankowski nie pojechał na mistrzostwa do Niemiec? Bo już był stary a potrzebne było miejsce dla kogoś z Lecha( Bosackiego). I tak to się przez lata kręciło. Wynik? Cel? Był jeden. Dopisać kolejny występ i nic nie zawalić.

Jak wczoraj zagrał Kamiński, Szymański? Tak jak reszta nic nie zawalili, gówno pomogli. A wynik no cóż. Santos winny.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1609616)

Ja go nie usprawiedliwiam. Ja go zwyczajnie rozumiem.

Osrał całe nasze bagno, od piłkarzy przez działaczy na dziennikarzach kończąc. Bo zrozumiał, że szkoda czasu marnować. Niby weszliśmy na MŚ wyszliśmy z grupy, no ku... sukces historyczny, ale jak się na to wszystko patrzyło to się rzygać chciało. Gdyby nie Szczęsny i fuks to byśmy sztycha nie ugrali, ani ze Szwedami, ani z Arabami, a Argentyńczycy się zlitowali. Obraz nędzy i rozpaczy...

Arkadiusz.Czerepach 11.09.2023 21:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1609611)
Widzę wiele punktów wspólnych między Wisłą a Reprezentacją, włącznie z podniecaniem się przed sezonem jakich to nie mamy zajebistych piłkarzy żeby później dostawać łomoty od drużyn które na papierze powinny prosić o najniższy wymiar kary. A przecież "awans jest tylko formalnością".
Teraz Reprezentacja jest w ważnym momencie dla każdego kibica Wisły - liczenia punktów i na potknięcia rywali. Wisła w sumie też, ale jeszcze bez noża na gardle, bo przecież tyle meczy przed nami, maszyna Sobolewskiego musi odpalić...

Ci którzy stanowili o sile kadry zeszli już ze sceny albo brzydko się starzeją. Młodzi są do dupy i bez jaj. W kraju bez szkolenia trafiło się nam jedno genialne pokolenie które zostało zmarnowane. Wracamy tam gdzie nasze miejsce.

Aktualnie nie mamy kim zastąpić Błaszczykowskiego, Grosickiego, Glika czy Krychowiaka. Po prostu.
Przypomina mi się cyrk po meczu z Włochami i oburzenie idiotów że nas rozjechali. Bo my przecież mamy piłkarzy w jakich klubach! Winny Brzęczek.

Teraz winny Santos bo leją nas Mołdawia i Albania. Koleś który tyle jako selekcjoner wygrał jest za cienki żeby prowadzić Kiwiora czy tam innego Kamińskiego. No spoko.

kolejnym punktem wspólnym, może być to że przyszłość zarówno Wisły jak i kadry to może być Kacper Duda

https://gazetakrakowska.pl/kacper-du...ar/c2-17881025

For_FuN_ 12.09.2023 00:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1609616)

Sousa to wyjątkowo parszywa kreatura i pokazał to w każdym miejscu pracy(we Francji to robił nawet wałki na transferach, co nie przeszkodziło Bońkowi w zatrudnieniu tego typa). Trener niezły, ale mierny człowiek.

krysztal 12.09.2023 09:09

A pisałem brać Engela albo nawet Piechniczka...

Pewnie wyszłoby z 10 razy taniej a efekt byłby taki sam albo może nawet i ciut lepszy.
Jeśli chodzi o Papszuna to może po prostu nie chciał palić mostów puki sam ewentualnie nie roześle powołań i sam na pierwszym zgrupowaniu nie porozmawia z tymi piłkarzami.Co jak co ale o brak jaj bym go nie posądzał.

gizmowisla 12.09.2023 11:02

Olalbym juz te eliminacje i probowal zbudowac przez ten czas cos nowego , bez tych rozdmuchanych lewandowskich, Krychowiakow , Zielinskich i innych sytych kocurow

Karherop 12.09.2023 11:09

To tak będzie się kręcic PMS - Zagranicą - PMS - Zagranica. Teraz mamy PMS i o ile będzie Papszun, to awans na euro będzie jeszcze do uratowania.

Pomysł z zagranicznym trenerem nie był zły, ale zamiast wziąć kogoś kto rozwija piłkarzy (Bielsa, Petkovic, nawet Bjelica) wzięto starego dziada i oczekiwano że ogarnie uniwersum polskiej piłki mając minimalna wiedzę o piłkarzach. Pewnie z 10 lat temu jeszcze mogloby to mieć jakiś sens.

stary dziad 12.09.2023 11:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gizmowisla (Post 1609627)
Olalbym juz te eliminacje i probowal zbudowac przez ten czas cos nowego , bez tych rozdmuchanych lewandowskich, Krychowiakow , Zielinskich i innych sytych kocurow

Ale czy mamy odpowiednią liczbę "głodnych" kocurów na sensownym poziomie?

FraMat 12.09.2023 11:21

Też jestem tego zdania.
Dzisiaj najlepszym wyborem wydaje się taki Papszun, który potrafi znajdować nieoczywistych piłkarzy stawiając przede wszystkim na koncepcję gry drużyny jako całości i na indywidualne walory wolicjonalne wykonawców zamiast na tłuste koty, dla których występ w kadrze jest przykrym obowiązkiem.

Dlatego kiedy napisałem o konieczności postawienia na takich Kunów, Cebulów czy Piaseckich, którzy będą zapierdalali nie gorzej niż Albańczycy, czy Mołdawianie w drugiej połowie meczu z nami. Oczywiście dobór nazwisk wyżej jest tylko poglądowy.
Zdaję sobie sprawę, że budowa takiego zespołu potrwa dłużej niż jedno czy dziesięć zgrupowań, ale i tak nie mamy nic do stracenia.
I koniecznie ktoś za pseudo-kapitana.
Jak nie jestem przekonany do JB16 to on przynajmniej wiedział na boisku czego chce i potrafił to wymóc na partnerach.

Aha: Papszun to jednak nie jest PMS.
Nie upraszczajmy.
A ponieważ dla tłustych kotów Papszun nie jest autorytetem, należy tłuste koty odstawić na półkę.

Patryko 12.09.2023 11:24

Ale powiedz mi jak selekcjoner ma rozwijać piłkarzy, których ma do dyspozycji na kilka dni przed meczami reprezentacji?

Santos miał w Portugalii do dyspozycji piłkarzy na zupełnie innym poziomie technicznym + Cristiano jako lidera. Tutaj przyszedł i miał ulepić drużynę z Krychowiaków i całej tej reszty zbieraniny piłkarzy bez ambicji.

Nie chcę być złym prorokiem, ale taki Papszun wcale nie musi się sprawdzić w roli selekcjonera. Oczywiście ma 1000x lepsze pojęcie o polskich piłkarzach niż taki Santos, który przyjeżdżał oglądać polskie mecze ligowe, żeby udobruchać PZPN, a tak naprawdę miał na to wszystko wyjebane. Stary, nażarty kocur, któremu zostało już tylko jaranie papierochów.

Jeśli przyjdzie Papszun, to mam nadzieję, że zacznie od wy.......enia z drużyny Krychowiaka, Zielińskiego i innych piłkarzy, którzy przyjeżdżają na kadrę jakby za karę, pokazując 20% tego, co grają w klubie. Niech mu dadzą czas na zbudowanie drużyny z młodszych, głodnych sukcesów reprezentacyjnych chłopaków, którzy za grę w stroju z orzełkiem na piersi wyprują sobie na boisku flaki.

Jaroo1 12.09.2023 11:26

W ogóle to jest jakiś fenomen, że Zieliński i Milik, czyli gracze na poziomie, szczególnie Zieliński, który x sezonów jest podstawowym graczem Napoli i daje im dużo na boisku, w kadrze tak przemarnowali swoje kariery. Obaj są z rocznika 94 więc mają po 29 lat. Teoretycznie to jeszcze mają czas tej kadrze coś dać, praktycznie to od dekady zawodzą w kadrze i każdy czeka aż w kolejnym roku ich forma z klubów przełoży się na grę w reprezentacji.

Milik grał dobrze przed Euro 2016. Od 2016 roku czyli już 7 lat, zdobywa 1 gol rocznie w kadrze. Gra średnio rocznie (liczę od 2016 do 2022 roku) prawie 6,5 meczu, W 2022 roku gola nie strzelił więc średnia na te 7 lat wychodzi mu 0,85 gola na mecz. W kadrze rozegrane 70 meczów.

Zieliński, wielki talent, dobry człowiek, w kadrze zero. Kadra budowana na nim, Lewandowskim i dobrym bramkarzu (których zawsze mamy w obsadzie 1, 2 czy 3). I w tej kadrze Ziliński praktycznie nigdy nic nie pokazał. Zagrał jakieś tam pojedyncze dobre mecze, nigdy nie zrobił nam dobrego turnieju czy eliminacji do turnieju. W kadrze 84 mecze.

To jest .......one kuriozum. Szczególnie w kwestii Zielińskiego, że człowiek, na którego jest nastawiona cała kadra, kraj, że to on będzie ciągnął ten wózek daje tyle samo co jakiś chłopaczek, który wejdzie do kadry z biegu i też się po czole raz lepiej, raz gorzej pokopie.

Ja wiem, że w Polsce nie ma z kogo wybierać do gry ale skoro oni wszyscy tak wybitnie sobie nie radzą to może powinno się ich usadzić na ławkę, powoływać aby na treningach robili robotę, byli mentorami, wsparciem, nauczycielami, dla młodych chłopaków, którzy by grali zamiast nich, ale byli charakterologicznie dobrani. Tak aby ta kadra na boisku miała jaja. Odnoszę wrażenie, że obecna kadra to albo zbiór cwaniaków, ludzi śliskich - jak Lewy, który zawsze jak trzeba to nic nie mówi, a jak nie trzeba to udziela jakichś wywiadów tak jak ten bez sensu albo wywiadów z milczeniem czy niedopowiedzeniami, jak była afera z premiami to udawał, że jest ok, rok po chce wyjasniać sprawę, a raczej się wybielić jaki to on był bez winy. Zbiór ludzi, którzy chcą być do bólu dyplomatyczni, nie wypowiadać się żeby mieć dobry wizerunek. Co by nie mówić to Kuba czy Glik, ten charakter i jaja mieli, trzeba było coś powiedzieć głosno to mówili. Taki Peszko czy Grosicki też umieli powiedzieć co im leży na sercu i przełożyć ten swój charakter i upór na postawę na boisku. Nawet Krychowiak umię wziąć na siebie odpowiedzialność i pokazać jaja ale tu już jest przypadek gościa, który od lat gra słabo, a teraz z wiekiem to już w ogóle regres formy następuje szybko, także on nawet jak chce to już nie może, stąd później na boisku głupie sytuacje, a tym bardziej w wywiadach gdzie gościu ma jakiś syndrom oblęzonej twierdzy (chociaż też go można zrozumieć bo hejt na niego jest duży) więc się mota i broni bez sensu atakując innych albo cwaniakując i wmawiając sobie, że gramy zajebiscie i tylko dziennikarze i kibice się upierają, że jest inaczej.

Tak czy siak, Milik, a szczególnie Zielu to jest roz....... systemu totalny. Oparliśmy kadrę na Zielińskim, który nic jej nigdy nie dał. W ten sposób straciliśmy już z 10 lat na osiąganie jakichś wyników, budowanie kadry itd.

Cytat:

Ale powiedz mi jak selekcjoner ma rozwijać piłkarzy, których ma do dyspozycji na kilka dni przed meczami reprezentacji?
Ja się nie znam ale pewnie głównie chodzi o mental. Plus jakieś nakierunkowanie chłopa, czego się od niego w kadrze oczekuje, tzn wyjaśienie mu roli w kadrze, tego jak ma grać, co może wpleść w treningi klubowe, w sensie na czym się skupić gdy ma okazję i czas w klubie.

Cytat:

Tutaj przyszedł i miał ulepić drużynę z Krychowiaków i całej tej reszty zbieraniny piłkarzy bez ambicji.
Ambicje ambcjami, umiejętności umiejętnościami ale nie przesadzajmy, że ci piłkarze, którymi dysponujemy to jest poziom niższy niż Albania. Oni powinni z biegu taką Albanię ogolić, ba, tu nawet nie chodzi o sam wynik, bo każdy mecz można tak samo wygrać jak i przegrać, ale o samą grę, jakieś schematy, chęć gry, werwę jakąś, a nasi się snują po tym boisku jak miernoty ostatnie. Nie uważam, że to jest tylko ich wina. To, że oni coś mają z głowami to każdy wie, ale właśnie od tego jest selekcjoner, i tego bym oczekiwał, że tak jak piszesz wywali Zielińskiego, nie, ja bym oczekiwał czegoś innego. Wzięcia za mordę takich kopaczy jak Zielu i wyjasnienia jego sytuacji, powiedzenia mu, że albo się stara, ogarnia, pokazuje jaja albo czas wypierdalać bo nic tej kadrze nie daje.
I wtedy jest szansa, ze coś ruszy. Póki co w naszej kadrze to takie bezstresowe wychowanie. Nikomu nic nie można powiedzieć bo się obrazi bo on jest pan piłkarz, a w ogóle to presję tylko się im tworzy itd. Chłopy zapomnieli, że sa od zapierdalania i kopania piłki, a nie od filozofowania i robienia z siebie ofiar. I my potrzebujemy właśnie takiego trenera, który ich przestawi na normalne myślenie, bo im się w głowach pojebało. Takiego trenera, który jak Mati przyjdzie z premią za awans z grupy na MŚ czy ME, to najpierw pogoni Matiego a później każdego kopacza po pysku wystrzela za sama mysl, że za jakieś zjebane wyjście z grupy chciałby kasę wyciągać od państwa, czy nawet PZPNu. Z wyjścia z grupy na MŚ to może się cieszyć i chcieć kasę jakaś Albania czy Burkina Faso jak awansuje na MŚ ale nie ....a taka kadra, kraj itp którego ambicje powinny być znacznie wyżej. Bo w Polsce sam awans na MŚ, ME, Igrzyska, czy nawet tam przejście jakiegoś pułapu, to nie jest żaden splendor. To tylko część roboty. Mamy na tyle duży kraj, że jeśli chcemy mówić o sukcesie w sporcie to co najmniej musi być ćwierćfinał/półfinał (zależy od sycsypliny i imprezy)

Watts 12.09.2023 11:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1609630)
Dzisiaj najlepszym wyborem wydaje się taki Papszun, który potrafi znajdować nieoczywistych piłkarzy stawiając przede wszystkim na koncepcję gry drużyny jako całości i na indywidualne walory wolicjonalne wykonawców zamiast na tłuste koty, dla których występ w kadrze jest przykrym obowiązkiem.
Dlatego kiedy napisałem o konieczności postawienia na takich Kunów, Cebulów czy Piaseckich, którzy będą zapierdalali nie gorzej niż Albańczycy, czy Mołdawianie w drugiej połowie meczu z nami. Oczywiście dobór nazwisk wyżej jest tylko poglądowy.

ktoś już wyżej napisał, ze specyfika pracy w klubie jest trochę inna niż w kadrze. nie wątpię że Papszun ma smykałkę do rozwijania piłkarzy w klubach, coś podobnego można powiedzieć o innych byłch selekcjonerach - Smudzie albo Fornaliku, jednak ostatecznie zostali oni najwyżej dobrymi trenerami klubowymi
po drugie, do tych Cebulów jednak dobierani są Lopezowie, Tudorowie, Berggrenowie, Kovaceviciowie, selekcjoner nie ma takiego komfortu
wydaje mi się że nasz problem polega właśnie na tym, że stare pokolenie jest już wypalone, ale sportowo nie stać nas na kompletną zmianę pokoleniową, bo młodsi zawodnicy nie dojeżdżają poziomem i każdy kolejny selekcjoner jest praktycznie skazany na to (w teorii) mniejsze zło, co udowodnił Santos ostatnimi desperackimi powołaniami

gizmowisla 12.09.2023 11:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stary dziad (Post 1609629)
Ale czy mamy odpowiednią liczbę "głodnych" kocurów na sensownym poziomie?

Niewiem , ale trzena probowac bo jak patrze na ta ....e lewego to rzygac sie chce , a gorzej byc juz nie moze , na dzien dzisiejszy walczymy na rowni z takimi druzynami jak wyspy owcze, moldawie czy albanie , moze byc gorzej ????

wolfy 12.09.2023 12:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1609628)
To tak będzie się kręcic PMS - Zagranicą - PMS - Zagranica. Teraz mamy PMS i o ile będzie Papszun, to awans na euro będzie jeszcze do uratowania.

Pomysł z zagranicznym trenerem nie był zły, ale zamiast wziąć kogoś kto rozwija piłkarzy (Bielsa, Petkovic, nawet Bjelica) wzięto starego dziada i oczekiwano że ogarnie uniwersum polskiej piłki mając minimalna wiedzę o piłkarzach. Pewnie z 10 lat temu jeszcze mogloby to mieć jakiś sens.

O czym Ty bajasz? Selekcjoner widzi piłkarzy kilka razy po kilka dni w roku. Z definicji żaden nie rozwija piłkarzy. Piłkarze powinni rozwijać się w klubach - ale wiadomo jak jest.

Dotykasz tutaj jednak ważnej kwestii - "karier" większości naszych orłów po opuszczeniu Polski.

Nie szkolimy i jest nędza, po prostu. Na cały kraj jeden Lech ma jakieś osiągnięcia, może Legia czasem - ale to o wiele za mało. Selekcjonerzy reprezentacji do których idioci w Polsce nas porównują (Włochy, Holandia, Belgia) mają szeroką kadrę gotowych piłkarzy w formie, wyszkolonych, grających w topowych klubach. U nas było jedno pokolenie niesamowitych talentów które szybko uciekło z kraju i zrobiono z nich piłkarzy. A i tak takiego Piszczka miejscowe świnie (z Czesiem na czele) dały radę w korupcję ubabrać.

Za Brzęczka graliśmy brzydko ale ponad stan. Czesio miał farta i jakoś wyczołgaliśmy się poza grupę. Santos dostał skłócony skład ze starymi ale coś tam grającymi i młodymi, którzy są po prostu ciency i słabi psychicznie.

Pamiętam jak Brzęczkowi idioci wypominali powoływanie Błaszczykowskiego. Powoływałby go każdy inny selekcjoner ponieważ nie mamy żadnego skrzydłowego na poziomie reprezentacji. Minęły dwa turnieje i nie, nadal nie mamy! Nie chodzi o drugiego Błaszczykowskiego, na takiego to możemy czekać i dwadzieścia lat - jakiegokolwiek skrzydłowego na średnim poziomie europejskim. Nic. Zero. Grosickiego w akcie desperacji Santos powołał!

I tak możemy przelecieć większość pozycji. Kadrę mamy do dupy i tyle.

Ogryzek 12.09.2023 13:57

Zgoda - kadrę mamy do dupy. To nie przepłacajmy starych dziadów z Portugali. Niech przyjdzie jakis kolejny miejscowy albo z Czech czy tam Niemiec no name i prowadzi ten zespół tak żebyśmy wygrywali z Mołdawią czy Albanią.

Nikt nie oczekuje cudów, kto widzi jaki mamy materiał ludzki. Ale 2 miejscw w grupie (takiej grupie?) to wiele? Przegrywajmy a Argentyną czy Francją - ale z Albanią czy Mołdawią wygrywajmy. To, nawet bez skrzydłowych jest w pełni wykonalne.

Nie popadajmy w skrajności

Btw
I teraz pytanie po hooj taki Santos tutaj - skoro nie ma czym grać? Wakacja ma na koszt PZPN?

Karherop 12.09.2023 14:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1609635)
O czym Ty bajasz? Selekcjoner widzi piłkarzy kilka razy po kilka dni w roku. Z definicji żaden nie rozwija piłkarzy. Piłkarze powinni rozwijać się w klubach - ale wiadomo jak jest.

Oczywiście że rozwija. Piłkarze często potrzebują przełomowych spotkań. Spotkań które mogą zmienić ich karierę, wybić do transferu do innego klubu. Takie szansę daje kadra. O budowaniu morale już nawet nie mówię.

Czy Sousa miał wpływ na Kozłowskiego powołując go jako najmłodszego gracza turnieju i nawet wpuszczając z Hiszpania? Oczywiście że tak.

Czy zbudował Świderskiego dla kadry?

Brzęczek ciągnął za uszy Ręce, Nawałka Mączyńskiego. Każdy trener reprezentacji poprzez stawianie na tego czy innego piłkarza ma ogromny wpływ na jego karierę. Czasem dochodzi do zmiany pozycji na boisku. Kiedyś bodajże Leo zrobił z Dudki defensywnego pomocnika, gdy w klubie ani razu nie zagrał na tej pozycji.

Ilość treningów jest teoretycznie znikoma, ale jak policzysz sobie rok w których masz wielki turniej to wyjdzie Ci 5 zgrupowań po 10 dni + 30-40 dni na turniej . To już masz 2.5 miesiąca z 11 miesięcznej aktywnosci zawodowej piłkarza w roku. To tak mało?

A co do meritum:

Papszun daje nadzieję nie tyle że od razu zbuduje sobie piłkarzy, ale że w swoich powołaniach będzie kierował się tym aby piłkarz pasował do stylu w jakim ma grać drużyna. Nie bacząc na nazwiska czy kluby w jakich zawodnik gra. Jak Piasecki da mu więcej niż Milik to niech gra ten pierwszy. Wynik.ma.sie zgadzac. Liczy się przydatność dla zespołu i taktyki. Tak z kadrą robił Leo i Nawałka, którzy często powoływali nieoczywistych zawodników, ale takich którzy mieli sprostać powierzonemu zadaniu na boisku.(oczywiście mowa o pierwszych latach pracy z kadrą).

leszekpw 12.09.2023 17:33

Tak tak pozwoła mu odstawić starą gwardię. Przeciez tu reka reke myje (reklamy, wizerunek). PZPN nie weźmie trenera, ktory sie postawi. Pewnie bedzie Nawałka, Probierz.

wolfy 12.09.2023 18:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1609636)
Zgoda - kadrę mamy do dupy. To nie przepłacajmy starych dziadów z Portugali. Niech przyjdzie jakis kolejny miejscowy albo z Czech czy tam Niemiec no name i prowadzi ten zespół tak żebyśmy wygrywali z Mołdawią czy Albanią.

Nikt nie oczekuje cudów, kto widzi jaki mamy materiał ludzki. Ale 2 miejscw w grupie (takiej grupie?) to wiele? Przegrywajmy a Argentyną czy Francją - ale z Albanią czy Mołdawią wygrywajmy. To, nawet bez skrzydłowych jest w pełni wykonalne.

Nie popadajmy w skrajności

Btw
I teraz pytanie po hooj taki Santos tutaj - skoro nie ma czym grać? Wakacja ma na koszt PZPN?

Ja nie twierdzę że Santosa należało zatrudniać. To nie ja robiłem histerię z powodu przegranych meczy z Włochami czy Holandią w LN. Robili ją:
- "dziennikarze"
- kibice idioci.

Ja twierdzę że Santos nie jest problemem. Wszedł w szambo (bo tak wygląda teraz szatnia z pilkarzami walącymi do siebie w mediach) i teraz mogą mejweni uskuteczniać swoje teorie ale - Ci sami kolesie zwalniali Brzęczka bo nie ma stylu i nie gramy z najlepszymi. Ci sami kolesie pompowali balon podczas gdy liczba klasowych piłkarzy się wykruszała z roku na rok.

Wydaje mi się że mamy gigantyczny rozstrzał między oczekiwaniami a realnymi możliwościami. Teraz większość reprezentacji to zwykłe pionki. W sam raz w zasięgu takiej Albani czy Mołdawi.

Zresztą - gdyby chodziło tylko o umiejętności...

Karherop 12.09.2023 20:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekpw (Post 1609639)
Tak tak pozwoła mu odstawić starą gwardię. Przeciez tu reka reke myje (reklamy, wizerunek). PZPN nie weźmie trenera, ktory sie postawi. Pewnie bedzie Nawałka, Probierz.

Każdy inny wybór niż Papszun spośród dostępnych trenerów w PL będzie wyborem o jakim piszesz. Dlatego mam nadzieję że tak się nie stanie, również dlatego że Kulesza już nie może wbrew opinii publicznej, bo i sponsorzy, i kibice już zdecydowanie tracą cierpliwość.

Jakby był do wzięcia to bym brał natomiast Skorze.

leszekpw 12.09.2023 23:16

Ja też Skorżę. Ale glupi byłby, jakby z dobrej posady przyszedł do tego piekiełka. Nie ma szans. Tak jak Michniewicz teraz zarabia kokosy i sie śmieje.

Karherop 13.09.2023 09:39

Dokładnie, klubów z tamtego rejonu się nie rzuca od tak, tym bardziej jak prowadzisz zwycięzcę azjatyckiej ligi mistrzów. To prosta droga żeby za niedługo zgłosił się po niego jakiś klub choćby z czołówki ligi Tureckiej. Przypuszczam że do Arabii Saudyjskiej to już mógłby przejsc od strzała, gdyby tylko wysłał im sygnał że jest wolny.

Polska kadra na tyle wyciera trenerami, że potem trenerzy najczęściej już się nie odkręcają. W ostatnich 20 latach tylko Fornalik i Sousa wyprowadzili po tej przygodzie swoją karierę na prostą.

Papszunowi nie zależy bo w PL poza kadrą i Legia on już i tak nigdzie chce pracować jako trener.

wolfy 13.09.2023 15:12

Ja nie wiem czy Papszunowi nie zależy, czy to klasyczne dla Ciebie myślenie życzeniowe. Moim zdaniem Papszun byłby głupi gdyby teraz przejmował reprezentację. Za pół roku Mejweni i Janusze utopią go w szambie.

Generalnie po Santosie to tylko stare dziady i kamikadze się odważą wziąć tą reprezentację.

Moim zdaniem to Lewandowski powinien być grającym selekcjonerem. Usankcjonujmy stan faktyczny

FraMat 13.09.2023 15:22

Tym razem zgadzam się z wolfym.

Nowy selekcjoner już i tak niewiele osiągnie w tych eliminacjach, choćby mu żarło.
W dodatku musiałby całkowicie przewietrzyć kadrę, bo z tymi obibokami nic się już nie da zrobić.
Musiałby znaleźć jakiegoś charyzmatycznego lidera/kapitana drużyny, który pociągnąłby grę pozostałych, a to a z automatu skonfliktuje go z napełnionym bąbelkami ego Lewym i jego przydupasami.

Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy wchodzi tu jakiś super wybitny fachowiec z zagranicy i coś nagle zmienia - za mało czasu, żeby w ogóle się zorientować kim i jak grać, więc obecna drużyna i tak wchodzi mu na głowę. Nawet gdyby to był Klopp czy Tuchel.

Nie wyobrażam też sobie świeżaka w kadrze typu Papszun, czy o zgrozo - Probierz, czy w ogóle trenera Polaka z polskiej ligi - choćby tak zdolnego jak Szwarga czy Włodarczykowie - Lewy i jego przydupasy stwierdzą, że to poniżej ich godności by trenował ich Polak.

Co najwyżej jakiś trener ze średniej półki, który dostanie za zadanie dotrwać do końca eliminacji i zagrać w barażach, ewentualnie w ME, gdyby się udało, ale tylko po to, by zachować status quo bez nadziei na pozytywne zmiany.

MaLk 13.09.2023 15:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1609665)
Moim zdaniem to Lewandowski powinien być grającym selekcjonerem. Usankcjonujmy stan faktyczny

Niestety, Lewandowski nie ma odpowiedniej licencji.

Ale kojarzę jednego super kandydata, który chętnie firmuje swoją licencją faktyczne działania innych i zanadto się nie wpiernicza. Też napastnik, więc łatwo się dogadają.

doktor granat 13.09.2023 16:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1609668)
Tym razem zgadzam się z wolfym.

Nowy selekcjoner już i tak niewiele osiągnie w tych eliminacjach, choćby mu żarło.
W dodatku musiałby całkowicie przewietrzyć kadrę, bo z tymi obibokami nic się już nie da zrobić.
Musiałby znaleźć jakiegoś charyzmatycznego lidera/kapitana drużyny, który pociągnąłby grę pozostałych, a to a z automatu skonfliktuje go z napełnionym bąbelkami ego Lewym i jego przydupasami.

Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy wchodzi tu jakiś super wybitny fachowiec z zagranicy i coś nagle zmienia - za mało czasu, żeby w ogóle się zorientować kim i jak grać, więc obecna drużyna i tak wchodzi mu na głowę. Nawet gdyby to był Klopp czy Tuchel.

Nie wyobrażam też sobie świeżaka w kadrze typu Papszun, czy o zgrozo - Probierz, czy w ogóle trenera Polaka z polskiej ligi - choćby tak zdolnego jak Szwarga czy Włodarczykowie - Lewy i jego przydupasy stwierdzą, że to poniżej ich godności by trenował ich Polak.

Co najwyżej jakiś trener ze średniej półki, który dostanie za zadanie dotrwać do końca eliminacji i zagrać w barażach, ewentualnie w ME, gdyby się udało, ale tylko po to, by zachować status quo bez nadziei na pozytywne zmiany.

Kolejnych 2 baniek euro rocznie na trenera już Kulesza nie wyda poza tym w krótkim czasie sparzyliśmy się na 2 zagranicznych więc zapomnij o europejskim średniaku chyba że wg Ciebie Probierz czy Nawałka to średniaki. W/w plus Papszun to trzej kandydaci i mocno się zdziwię jeśli wybiorą kogoś innego. Obawiam się, że stary kolega Kuleszy Misiek ma tu największe szanse,

azor 13.09.2023 18:06

Cannavaro dziwnym trafem o sobie dzisiaj przypomniał w La Gazetta ;)

To oczywiste, że Probierz zostanie selekcjonerem - sądząc po niektórych wypowiedziach Papszuna, raczej nie chciałby mieć nic wspólnego z Kuleszą. Dla niego żadna strata - nie teraz, to kiedy indziej, dożywotnio będzie już wymieniany w gronie kandydatów.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:28.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl