![]() |
Zaczyna się Stolarczyk vol 2 Piłkarze nie na swoich pozycjach
|
Według mnie nie ma co oceniać trenera z perspektywy meczów po zapewnieniu utrzymania. Niestety, ale wśród naszych zawodników od kilku sezonów panuje minimalizm tzn.po spełnieniu celu minimum nie chce im się walczyć o nic więcej i często przechodzą obok spotkania. Skowronkowi dałbym kontrakt na rok i niech zbuduje drużynę według własnej wizji, teraz jest idealny moment ponieważ wielu zawodnikom kończą się kontrakty. Jeśli udowodni, że potrafi zbudować zespół na górną 8 lub przynajmniej będzie widać progres w naszej grze, wtedy można pomyśleć o dłuższej umowie. Jeśli to się nie powiedzie należy poszukać trenera typu Sobolewski, Stokowiec, Papszun, czyli trenerów którzy posiadają umiejętności oraz charakter (zawodnicy nie rządzą szatnią, tylko trener)
|
Trudny to był sezon i dziwny. Trener miał nas utrzymać i utrzymał. Miał ciułać punkty i ciułał. Niemniej jak na razie nie ma się czym zachwycać.
O ile brak pomysłu na grę czy złe przygotowanie kondycyjne można tłumaczyć perturbacjami covidowymi i krótkim czasem pracy, to decyzje personalne (sztab) i kadrowe (drużyna) budzą niepokój. Ocenimy go za pół roku, ewentualnie za rok. Chociaż obawiam się, że ocenimy go negatywnie. |
Właśnie, ostatnie zdanie kluczowe (tsw biała gwiazda) Co to za trener co nie umie wziąć za mordy zawodników i zmobilizować na ostatnie mecze sezonu??? Pozostawiam Was z tym pytaniem....
Niestety, nie ma kasy, są długi. Przyszły sezon że Skowronkiem i znów walka o utrzymanie. Będzie łatwiej, bo spada jeden zespół. Ale marazm pozostanie. |
wg mnie utrzymanie zawdzięczamy Alonowi i Kubie. Skowronek mnie i chyba nie tylko mnie nie przekonuje, Jestem skłonny wierzyć w to że bez Kuby i Alona na boisku przejebalibyśmy wszystko jak leci
|
Trudna sprawa. Z jednej strony wykonał zadanie, które w pewnym momencie wydawało się mission imposible.
Z drugiej strony nie wierzę, że dokończy przyszły sezon. |
Cytat:
|
Cytat:
Ale przygotowań do rundy wiosennej już nie poprowadzi. |
Może ktoś wskazać jakiekolwiek wypracowane schematy naszej gry?
|
Cytat:
Rzekomo sztab skonfliktowany ze Skowronkiem, Dyja zostaje w akademii (na przeczekanie?) asystenta chciał zwolnić więc ten go uprzedzil Nie wiem na ile to prawda Z drugiej strony Kuba jest w tej szatni, jakby się opowiedział jednoznacznie po stronie Dyji to AS-a juz by w klubie nie było... |
po pierwszych meczach wiosny aż chciało się bić brawo, za styl i za wyniki.później przyszły beznadziejne mecze- Raków lub mecze kompromitacje- Lubin, z Koroną czy dziś ze świnią.
Żadnego stylu żadnego wypracowanego schematu.Stałe fragmenty gry bite przez Sadloka i Chucę czy Wojtkowskiego nie przyniosły żadnego skutku. To niestety nie będzie trener na lata.Obawiam się, że pomysły na Wisłę trenerowi Skowronek się skończyły. |
A Jop i Kmiecik zostają czy też na przeczekanie do akademii?
|
Wynik zrobił ale bez wątpienia ustawianie grajków na niewłaściwych pozycjach oraz parcie na siłę na taktykę z wahadłami to poważne zarzuty.
|
Tego nie da sie czytać. Strasznie krótka pamięć.
Problem jest w piłkarzach budowie kadry a nie trenerze. |
Cytat:
Moje jedyne zarzuty do trenera to zmarginalizowanie Pawłowskiego (chociaż wczorajszy mecz pokazał, że jednak go nie skreślił) i odsunięcie Dyji. |
Cytat:
Skowronek na tyle mocno nas ogarnął po przejęciu od Stolarczyka, że pokazał że ma pokaźny warsztat trenerski. Gość jest bardzo i inteligentny i widać też że swoje zdanie ma. Zmiany w sztabie świadczą że nie z każdym.mu po drodze, ale na dziś nie ma powodów by mu nie zaufać - a wręcz przeciwnie. |
Cytat:
Braki w wyszkoleniu technicznym go dyskwalifikują do gry w Wiśle a tego już raczej nie nadrobi. |
Nie zgodzę się co do Pawłowskiego, miałem o nim podobną opinię, gdy u nas zaczynał - potem się ewidentnie rozkręcił i grał bardzo przyzwoicie. Ostatnie dwa mecze to wg mnie po prostu wpływ braku ogrania, braku rytmu meczowego. Ja bym chłopaka zostawił jako zmiennika na pozycji defensywnego pomocnika.
|
Cytat:
Sobolewski na pozycji DP w Wiśle zaczął wymiatać mając 29 lat, a na poważny poziom wszedł w wieku 27 lat. Dla mnie ma olbrzymi potencjał, byle był rozsądnie wprowadzany |
Skowronek o R.Boguskim i nie tylko:
"Rafał jest przy tym bardzo uniwersalnym zawodnikiem. On realizuje wszystkie założenia, które każdy z trenerów mu nakreślał. Dlatego jest tak cenionym piłkarzem przez kolejnych szkoleniowców. Mało kto widzi âczarnąâ robotę, którą wykonuje Rafał na boisku. Mam tutaj na myśli asekurację, pressing, wypracowanie przewagi w bocznych sektorach, współpraca ze swoimi kolegami. Jest pod tym względem top!..." https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-15086773 |
Skowronek wygasil bardzo powazny pozar i zasluzyl sobie na poprowadzenie zespolu w nastepnym sezonie. Jezeli powtorzy ilosc punktowania jaka mial od momentu kiedy objal stanowisko do momentu pandemii to bedziemy w top 8 w nastepnym sezonie. Po rundzie jesiennej bedziemy miec lepszy obraz jego fachu.
|
Cytat:
|
Przecież wyraźnie napisał jeśli powtórzy.
|
Czytałem ten wywiad ze Skowronkiem i " brzmi"to dobrze ale... Jeśli to prawda że np. rzeczywiście Wisła wygrała tylko jeden mecz na dziesięć ostatnich zakończeń sezonu, to coś musi w tym być i trochę brakuje mi tu takiego kaprala, który trzymałby całą ekipę za przysłowiową twarz.
Powoli te proporcje w klubie się zmieniają i o ile naprawdę władze nie zakontraktują jakichś wirtuozów to należałoby inaczej rozłożyć akcenty, bo do zarządzania "składem drewna i papy" lepszy byłby naprawdę Ojrzyński, Papszun, czy Mamrot niż trenerzy typu Kasperczak, Skorża, czy (zdaje się) Skowronek. Już od dawna brakuje mi takiej konkretnej determinacji, walki, nie ostawiania nogi, stania murem za kolegą. Nie chodzi może o styl "urwać nogę przeciwnikowi" a la Korona Kielce, Cytat:
Mi marzy się taka ekipa może nie super silna, ale potrafiąca atakować, czerpiąca przyjemność z gry, która potrafi ogolić ogórków, i przynajmniej naciskać, oddawać strzały! Ale do tego potrzebni będą prawdziwi skrzydłowi, bo tego chyba najbardziej nam brakuje. Przy dobrych skrzydłowych i Buksa dużo lepiej by wyglądał. Skowronek musi zadbać o to, żeby w przyszłym sezonie było DUŻO mniej kontuzji. I pod tym kątem trzeba też kontraktować grajków, żeby nie było więcej zagwozdek a la Turgeman (dobry grajek ale po ilu meczach się posypie i na jak długo wypadnie?). Aha, naprawdę nie da się zatrudnić Kiko jako skauta? |
Cytat:
|
Bez wątpienia Arturowi Skowronkowi należy pogratulować wyciągnięcia drużyny z gigantycznego dołka. Już od samego początku było widać poprawę w grze, brakowało tylko konkretów, pojawiły się dopiero w meczu z Pogonią, do którego zastosował wraz ze sztabem bardzo fajny sposób motywacji. To wypaliło i potem już było dużo lepiej. Nie ma co w ogóle rozmawiać o dalszej współpracy - za taki swego rodzaju "cud" należy się dalsza praca i podwyżka. Jednak optymalnym rozwiązaniem będzie kontrakt na rok z opcją przedłużenia, tak aby w razie niepowodzenia nie płacić Skowronkowi za utratę stołka tak jak jego poprzednikom.
Jestem pewny, że przy dobrych transferach tę drużynę stać na coś więcej niż 13 miejsce. Awansują 3 stosunkowo słabe zespoły, Raków i Płock to drużyny zdecydowanie do ogrania. Górnik, Zagłębie, Jagiellonia, Pogoń, Śląsk, Cracovia to typowa ligowa młócka - mają duże wahania, na tę chwilę nie mamy z nimi czego szukać, ale może po oknie transferowym będzie lepiej. Piast też się osłabia i to drastycznie, a Lechia jak to Lechia - Mandziara nie pozwoli im na sukces. ;) Poza zasięgiem zarówno finansowym i sportowym wydaje się Legia i Lech. Mają ogromny potencjał sprzedażowy, jedynie leży trochę zarządzanie i decyzyjność transferowa - np. Pekhart czy inne asy w przeszłości. Na tę chwilę to jednak nie nasza bajka. Wszystko zależy więc od naszych ruchów transferowych - na chwilę obecną (0 transferów do klubu) będzie to rozpaczliwa walka o utrzymanie ze wskazaniem na spadek. Trzeba jednak wierzyć, że trafimy takie perełki jak Carlitos, Llonch, Imaz czy nawet Ivan Gonzales. Czy po ewentualnych wzmocnieniach Artur da radę ułożyć zespół? Przy pełnej (lub prawie pełnej) kadrze nasza gra wyglądała naprawdę obiecująco. Obawy mam jedynie względem przygotowania fizycznego. |
fajny wywiad
|
Artur zostaje na kolejny rok z opcją przedłużenia ! Dobra wiadomość
|
podoba mi się narzekanie na to, że Wisła z Arką oddała mało strzałów po meczu, w którym oddała najwięcej strzałów w sezonie
|
https://wislakrakow.com/forum/showpo...ostcount=14486
miedzywierszami można wyczytać że Skowronek miękki był dla "gwiazdek" w Mielcu , a Ziemniak wziął ich za mordy |
Myślę, że zwyczajnie Skowronek większość tamtych piłkarzy sprowadzał, a Marzec po prostu zastał, więc nie ma co się dziwić, że inna perspektywa i podejście.
|
Skład już raczej ustabilizowany więc śmiało można szlifować grę trójka obrońców i pomyśleć nad zmianą pozycji dla nowych zawodników ;)
|
Cytat:
Jak już chcemy na siłę dostać w ryj to wyjdźmy młodzieżą, chociaż ich trochę ogramy. |
Cytat:
|
Myślę że kolega wyszedł z ironia, a koledzy wyżej tego nie zrozumieli.
Widać co grał Skowronek w sparingach (przynajmniej ustawieniem), widać ilu ma do dyspozycji środkowych obrońców i nie sądzę że będzie wymyślał proch na nowo. Skowronek w odróżnieniu od kilku poprzedników wydaje się wyciągać błędy że swoich złych decyzji. Zresztą dalej uważam że granie trójka z tyłu jak to miało miejsce momentami wiosna wynika z fatalnej sytuacji kadrowej w pomocy, a nie faktycznym fanatyzmem Skorownka w stosunku do tego ustawienia. Fajnie że spróbował z drużyną elastycznego ustawienia, ale myślę że widzi że jakości w obronie ma zbyt mało, aby kombinowac z naszym docelowym ustawieniem trójka z tyłu. |
Nie jestem specjalnym entuzjasta Skowronka.
Dla niego ta runda mysle, ze bedzie decydujaca w kontekscie dalszej kariery, nie tylko w Wisle. Dostal pelnie wladzy, sam decyduje o sposobie przygotowania, dostal taki sztab jaki chcial a teraz dostal juz praktycznie caly sklad na okres przygotowawczy i przed startem rozgrywek. Jednoczesnie nie dostal ogorkow ale ma kilku na prawde jakosciowych zawodnikow i tylko od niego zalezy jak to wykorzysta. Szczerze mam nadzieje, ze za 3 miesiace napisze, ze choc nadal nie jestem entuzjasta Skowronka to doceniam wyniki jakie osiaga i ma moje pelne poparcie ;-) |
Cytat:
|
Cytat:
Co grał Skowronek w sparingach, bo nie wiem? Nazwiska pasowały zarówno do 4-2-3-1 jak i do 4-4-2. Wiesz jakim zestawieniem graliśmy? Z Buksą obok Beqiraja, czy na skrzydle? |
Grał 4-2-3-1, Beqiraj na szpicy
|
Cytat:
Buksa na szpicy, Beqiraj za nim, na prawym skrzydle Szot, na lewej Boguski/Mak, za nimi Kuveljic i Zukov. W obu meczach w zasadzie było identyczne zestawienie. W meczach PP wyjdziemy podobnie. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:48. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl