Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Motoryzacja/Samochody/Spalanie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5171)

*KoTeK* 08.02.2009 14:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Radwi (Post 670522)
witam, nie orientujecie się ile może wyjść wyklepanie wgniecenia wielkości pięści na nadkolu, ewentualne zaszpachlowanie i pomalowanie w vw polo 2000r? moze jakis dobry serwis w Krk możecie polecić żeby nie było zbyt drogo, pzdr

Robiłem cos podobnego w błotniku,tyle że uwaliłem go w miejscu w którym szpachla już była i się niestety posypała..po znajomości wziął 300 zł. normalnie wziałby z 500..

maciek777 08.02.2009 18:20

Korzysta ktos z Was z myjni bezdotykowych i moze polecic ?:) Kupiłem autko i planuje podjechac,wczesniej do czynienia z tym nie mialem stad takie pytanie do Was :)

miba 08.02.2009 20:08

To chyba wszedzie tak samo dziala. Wrzucasz kilka zl oblewasz piana, plukasz, woskujesz I tyle. ;) jak jestes szybki to za max 10zl sobie fure pieknie odstawisz :) korzystam z tego tylko w zimie, gdy trzeba tylko splukac sol, bo tak to wole umyc autko dokladniej i na spokojnie przed domem :)

Tom'ash 09.02.2009 22:10

Jak teraz jeździ się po A4 do Katowic? Są po drodze jakieś większe utrudnienia? Konkretnie od Opatkowic.

I btw. Ile kosztuje przejazd do Katowic?

miba 10.02.2009 11:57

wyjeżdżając z Krakowa na pierwszych bramkach płacisz 6,50zł, a w Katowicach drugi raz 6,50zł. Pewnie gdzieś znów zwężenia będą, ale jak się postarasz to osd bramek do bramek w dwadziescia minut spokojnie przejedziesz ;)

Kocur 10.02.2009 19:31

Dzisiaj przypadkiem zauważyłem małe uwypuklenie na oponce przedniej (zimówka) - na zdjęciu zaznaczone strzałką.

Pytanie - czy można z tym jeździć czy mi nagle oponka strzeli bo jakaś wada fabryczna wyszła?

Guma wystaje na około 3 mm placek długości prawie 2 cm

http://i39.tinypic.com/nd8npe.jpg

Soul_reaper 12.02.2009 10:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 671831)
Dzisiaj przypadkiem zauważyłem małe uwypuklenie na oponce przedniej (zimówka) - na zdjęciu zaznaczone strzałką.

Pytanie - czy można z tym jeździć czy mi nagle oponka strzeli bo jakaś wada fabryczna wyszła?

Guma wystaje na około 3 mm placek długości prawie 2 cm

http://i39.tinypic.com/nd8npe.jpg

Ja bym nie jezdzil tylko wymienil (nie jest to bezpieczne, jest naruszona konstrukcja opony). Ale oczywiscie zalezy jak uzywasz samochodu, na miejskim dupowozie nie bedzie to tak niebezpieczne jak na aucie uzywanym do upalania.

Kocur 12.02.2009 12:09

Byłem u gumiarza żeby oglądnął - do wymiany :/
Shit, nie przewidziałem w budżecie tego - biorę dwie przednie tylko, nie mam zamiaru 4 zmieniać :)

WiselkaMLP 14.02.2009 01:47

7.57 l/100km :) jak na zime to jestem zadowolony :)

axev 14.02.2009 02:26

"Korzysta ktoś z Was z myjni bezdotykowych i może polecić ?:) Kupiłem autko i planuje podjechać, wcześniej do czynienia z tym nie miałem stad takie pytanie do Was :)"
polecam na stacji ARGE na Pasterniku i na orlenie na grota-Roweckiego, generalnie stacje różnią się ciśnieniem i czasem!! na różnych stacjach różnie czas liczą, niby śmieszne ale dajcie 5zł na Arge na pasterniku i dajcie 5zł na bp za rondem ofiar katynia a zobaczycie o czym mówię. Bez wosku to i za 4zł auto ładnie umyjesz ja za 5-6zł myje fiata ducato

WiselkaMLP 14.02.2009 02:27

Polecam myjnie na ul. Bulwarowej za osiedlem Sportowym kolo stadionu "WANDA" :) wrzucasz 2zl ... a wiec za 4-6 zl umyjesz autko elegancko

spinnaker 14.02.2009 18:00

Ludzie jak odśnieżacie samochód to nie tylko szyby! Jeszcze jak teraz jest taka masa śniegu. Pomyślcie jaką ładną zasłonę przed sobą ma ten jadący z tyłu...
To tak w ramach apelu do wszystkich.

Kocur 14.02.2009 19:24

Oby szyby odśnieżali ... przednia w 80% ale boczne ani tylna to już w ogóle nie tknięte. I jedzie taki gość i gówno widzi.

A tak w ogóle to nie tylko apel ale zgodnie z kodeksem można zarobić do 200 zł za nieodśnieżone auto.

Ja nie wiem co w tym złego ... dzisiaj podczas największej zamieci odśnieżałem i ja mam z tego frajdę - robię coś przy aucie ale może jestem inny :)

David. 27.02.2009 14:13

Zna ktoś jakiś dobry sklep z częściami w Krakowie albo coś podobnego gdzie dostanę pasy bezpieczeństwa do Golfa V od strony pasażera ? Nie wystrzelone rzecz jasna.

WiselkaMLP 01.03.2009 11:09

Kolejny raport :)

13.02-01.03 jezdzilem na baku

7.2l/100km coraz lepiej :) a wcale nie tocze sie jak emeryt :D

nero 01.03.2009 21:08

zeby w dowodzie nie byl wpisany hak wystarczy go rozebrac i jechac na przeglad?

nero 03.03.2009 19:45

jaki olej wlac do espero 97 rok na gazie ?

puszek06 03.03.2009 19:52

zależy co miałeś wcześniej - jak minerlany to lej mineralny(choć ja bym polecał pół-syntetyk) jak syntetyk i pół syntetyk to najlepiej pół - syntetyk(cena i ogólnie do auta 12 letniego dobry)... nigdy nie zamieniaj oleju "lepszego" na "gorszy" bo można to ładnie odpokutować

miba 03.03.2009 20:11

Kiedys pisalem o mojej przygodzie z ubezpieczalnią- zrobiłem jak mówiliście, bezgotówkowo i okazało się że dużo więcej rzeczy było do wymiany (btw, to mi się spodobało, bo nawet delikatnie "draśnięty" plastik od razu kwalifikują do wymiany) i uzbierało się tego dużo, dużo więcej niż 2000zł które mi oferowali :)
A do tego dostałem autko za darmo ;)

Btw, jakby ktoś zaliczył dzwona z nie swojej winy (szkodę z ubezpieczenia sprawcy wypadku) to polecam kontakt z wynajmem samochodów pokrywanym (zgodnie z prawem unijnym) przez ubezpieczalnię- www.sixt.pl :)

nero 03.03.2009 20:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez puszek06 (Post 686281)
zależy co miałeś wcześniej - jak minerlany to lej mineralny(choć ja bym polecał pół-syntetyk) jak syntetyk i pół syntetyk to najlepiej pół - syntetyk(cena i ogólnie do auta 12 letniego dobry)... nigdy nie zamieniaj oleju "lepszego" na "gorszy" bo można to ładnie odpokutować

nie wiem jaki byl lany. "wyleje" ten co byl i wleje swoj. polsyntetyk moge wlac ale jaki dokladnie ?

hudinho 21.03.2009 11:30

Trzeba odgrzebac temat:D

Obecnie zastanawiam się nad kupnem taniego autka na gaz,

i teraz pytanie do Was, co polecacie

Renault Clio I czy moze Ford Escord Mk6 ... cena podobna, Ford dużo ładniej wygląda, ale jak się to mówi: Ford gówno wort

????????????????

bardzo prosze o opinie

DYRU 21.03.2009 12:41

mam CLio I 1,2 (benzyna do sprzedania) i nie narzekam. Forda miałem w dieslu (starszego z 89) i nie polecam. jakoś nie miałem przekonania. nie psuło sie to jakoś specjalnie ale lepsze moim zdaniem Clio. chcociaż są gusta i guściki.

Kocur 21.03.2009 13:23

Żeby do auta 1.2 wsadzać gaz to już zakrawa na hipokryzję :)

ps. Ktoś może polecić warsztat - Kraków lub okolice - pełna konserwacja podwozia - tak żeby na kolejne kilka lat nie było potrzeby się martwić po zimie.

derwol7 21.03.2009 13:47

nie kazda morda pasuje do forda :) tak tez sie mowi

DYRU 21.03.2009 14:06

no wiesz. jezdzą cintki 700 na gaz o seiach 900 czy 1,1 nie wspomnę. ja osobiscie jestem przeciwnikiem gazu.

picasso 21.03.2009 14:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hudinho (Post 696069)
Trzeba odgrzebac temat:D

Obecnie zastanawiam się nad kupnem taniego autka na gaz,

i teraz pytanie do Was, co polecacie

Renault Clio I czy moze Ford Escord Mk6 ... cena podobna, Ford dużo ładniej wygląda, ale jak się to mówi: Ford gówno wort

????????????????

bardzo prosze o opinie

nie jestem fachowcem,ale interesuje mnie motoryzacja.z tego powodu kupuję często "motor".parę razy spotkałem sie już w tej gazecie z opiniami,że fordy momo wszystko nie lubią gazu.niektóre silniki maja jakąś specyficzna budowę tłoków i gaz mimo,że sie da do nich wstawić(oczywiście ten droższy-plastikowy kolektor),to nie jest to specjalnie wskazane.z tego co sie orientuję,to gazz bardzo dobrze znosza ople,lanosy,nubiry.jak szukasz coś taniego weź lanosa.naprawdę dobre autko.

pietras1234 21.03.2009 20:06

No to nie popisałeś się wiedzą na temat 'motorów' no bo niestety każdy silnik, praktycznie każdego producenta inaczej reaguje na gaz. Do oplowskich 8V spokojnie można wsadzać gaz i długo służą, do 16V już mowy nie ma. I tak jest praktycznie zawsze, po prostu nie wolno słuchać gaziarzy, bo oni uważają że do każdego auta gaz jest dobry. Tylko pytać użytkowników jak się sprawdza.

Jakie silniki w tej renówce i fordzie? Może coś pomożemy.

Kocur, ja bym Ci radził poważnie się zastanowić do kogo pojedziesz z konserwacją. Znam przypadki, gdzie przyjeżdżało do nas auto po takiej konserwacji i np. nie dało się wymienić filtra paliwa bo ktoś tak się "przyłożył" do swojej roboty. Żeby problemów potem nie było. Pozdro.

picasso 21.03.2009 20:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pietras1234 (Post 696332)
No to nie popisałeś się wiedzą na temat 'motorów' no bo niestety każdy silnik, praktycznie każdego producenta inaczej reaguje na gaz. Do oplowskich 8V spokojnie można wsadzać gaz i długo służą, do 16V już mowy nie ma. I tak jest praktycznie zawsze, po prostu nie wolno słuchać gaziarzy, bo oni uważają że do każdego auta gaz jest dobry. Tylko pytać użytkowników jak się sprawdza.

Kocur, ja bym Ci radził poważnie się zastanowić do kogo pojedziesz z konserwacją. Znam przypadki, gdzie przyjeżdżało do nas auto po takiej konserwacji i np. nie dało się wymienić filtra paliwa bo ktoś tak się "przyłożył" do swojej roboty. Żeby problemów potem nie było. Pozdro.

jak zapewne zauważyłeś (nie śmiem wątpić w twoją spostrzegawczość oraz umiejętność czytania) napisałem,że nie jestem fachowcem i powołałem się na opinię specjalistycznego tygodnika.oczywiście jest ona uogólniona.poza tym wiekszość osób jakie znam odradza gaz do fordów.nie słyszałem natomiast negatywnej opinii dla gazu do daewoo.sam jeżdżę tylko dieslami,a jeżdżę dużo (rocznie do 80 tyśw sumie na liczniku mam już ponad 1,5 mln kilometrów).i jeżeli miałbym komuś doradzać motor,to tylko diesla.

WiselkaMLP 21.03.2009 20:27

Zapomnialem znowu zdac raport sprzed tygodnia

6.9l/100km :)

Dzisiaj do Bochni i spowrotem trasa 5.3 l :)

hudinho 21.03.2009 21:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pietras1234 (Post 696332)

jeżeli chodzi o pojemnośc silnika to jest mi wszystko jedno. Ważne żeby jednak był ten gaz bo z racji ze jestem studentem to i z kasa nie zawsze jest różowo. ogolnie spodobały mi się te Fordy bo za małą kase w miare ładne autko tylko żeby po zakupie odrazu się nie rozsypało. Tylko wszędzie słysze negatywne opinie na temat tego auta. Clio I jeździł kiedys moj znajomy i bardzo sobie chwalil. W necie czytalem ze spala nawet 7l gazu i takie cos tez mnie urządza.
Czyli mówicie żeby Forda z gazem nie kupować, szczegolnie 16v?
http://allegro.pl/item588938435_esco...16v_105km.html
a takie cos? co myslicie?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:33.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl