![]() |
pierwsze piwo jakie wypiłem to był Barbakan, chyba jeśli sie nie myle to browar za komuny był najwyżej raz w tygodniu do kupienia.
|
Cytat:
Dzięki za filmik. ps. te stare zdjęcia,,, MAGIA! Mój tato jest fotografem,, Mam w cholerę fotografii z dzieciństwa wywoływanych w łazience,, Ale to była frajda się dostać do tej "ciemni" i podglądać,,, Eh,, Ja chcę być spowrotem malutka i żyć w latach 80 :) i nic a nic nie wiedzieć o świecie :). I dzieci nie były małymi kopiami dorosłych w ubraniach różniących się tylko rozmiarem, których absolutnie nie wolno ubrudzić,, Mała T: http://i42.tinypic.com/2lasy0j.jpg |
Cytat:
|
Ala 1955 mi przypomniał(a) o książkach.
Podczas choroby w ciągu jednego dnia przeczytałem całosc trylogii Złoto Gór Czarnych http://www.petlaczasu.pl/czarnych/b59577 Już nigdy później żadna powiesc nie wciągnęła mnie tak mocno, i nie pochłonąłem takiej ilosci stron jednego dnia. |
ja kolekcjonowałem kapsle, więc chyba bardziej w stronę butelek.. :)
|
Cytat:
"Jeśli żyłeś wtedy i widziałeś go w akcji To Maradona nie Pele jest dla ciebie królem piłkarzy Czasy kiedy nie było kablówki w domach Mehico 86 czarno-białego telewizora Bramkę w finale strzelił brodaty Horhe Brazylijczyk Socrates z karnego strzelił bramkę Polsce Ja na podwórku kiedy cieszyłem się bramką Ręce w górze i okrzyk Diego Armando Graliśmy w kapsle z Krzyśkiem z drugiego piętra Graliśmy w piłkę na boisku którego już nie ma Do szkoły chodziliśmy w trampkach sierżantach Granatowy mundurek, na ramieniu tarcza 150 Jeansy były tylko w Peweksie Jak ktoś je miał to zlatywało się całe osiedle Na komunię czekaliśmy niecierpliwie na prezenty Zegarek grał trzydzieści melodyjek Wielu pamięta z nas tamten świat Kiedy komunizm uciekał z Polski Ja chcę pamiętać czas Cudowne dzieciństwo w latach 80. Byłeś kozakiem jak miałeś buty Robins W lato, a w zimę wszyscy i tak mieli buty Snowfix Piliśmy płyn Lugola jak wybuchł Czarnobyl Pomarańcze w święta to był prawie dobrobyt Dziewczyny w białych czeszkach grały w klasy Skakały przez gumę, zazdrościły tym co miały Barbie Słodycze, czekolada, przysmak warszawski Lans, wakacje [?] Bułgarii Kiedyś byliśmy też niegrzeczne kajtki Ale od dziewczyn się ściągało a nie ściągało im majtki Teraz w każdym kiosku kupisz cygaro Kiedyś wybór był taki Klubowe, Popularne, Caro Dzieciaki na festynie wygrywały bieg w workach Teraz na klatce dzieciaki ćpają amfę z worka Pamięć? wehikuł czasu made by Eldo Kapsle, podchody, wata cukrowa i boski Diego" http://www.youtube.com/watch?v=q6iK38USqvo |
Cytat:
Gra sie nazywala ZYD i tak bylo chyba w calej Hucie. - Grzesieeeek !!! [otwierane okno] - Coooooooo ??!!!!! - Grasz w ZYYYDAAAAAAA ???!! - Noooo !! - To chodz na przedszkoleeee !! I sie napierdzielalo w zyda kilka godzin. Kilkanasie "biedronowek" zdarlem na betonie. Fajna gra. |
Cytat:
u mnie to się nazywało auto. Wyobrażaliście sobie pójście na lekcje do podstawówki bez grania wcześniej "klasowych"? |
Ja sobie wyobrazam, bo mialem na 7.30 :)
Oprocz drugiej klasy gdy chodzilem na 16:45 i 17:30. To nie zart. W szkole bylo 3000 dzieci i nieoddane do uzytkowania 2 pawilony klasowe. Szkola 52 na D303. |
[quote=7 kotów;680307]Tu nie ma co dawac w cudzyslow.
Gra sie nazywala ZYD i tak bylo chyba w calej Hucie. - Grzesieeeek !!! [otwierane okno] - Coooooooo ??!!!!! - Grasz w ZYYYDAAAAAAA ???!! - Noooo !! - To chodz na przedszkoleeee !! obecnie w tej sytuacji - mandat za darcie mordy, prokuratura wszczyna dochodznie o promowanie faszyzmu, madnat za granie pod blokiem w piłe - i dziwić się ze dziecki siupią amfe teraz |
Cytat:
mi się one kojarzą z wczasami nad morzem.... "oranżada napój boski nawet łysym rosną włoski" chodził po plaży pan z koszem w białym czymś i się darł na całe gardło... nie wiem czemu ale strasznie to lubiłam pić (może dlatego że nie było wyboru? :lol: ) |
Metal Slug ktoś pamięta?
|
Cytat:
pieszczotliwie zwany "barbi" tez zacząłem od tego...później nic gorszego nie dane mi było pic... |
"Barbi" u nas barbelucha :-D ale fakt nic gorszego już nie piłem. Nie licząc "Kruszona"
|
Ja urodzony w 91roku ale wychowany podobnie jak Wy. Tiramisu ma boskiego Diego ja mam Zidane'a z 98, roku, roku w którym zakochałem się w piłce. Oglądałem Nieustraszonego, Drużynę A, Tsubasę, wieczorynki dało się oglądać Bolek i Lolek, Smerfy, Muminki a teraz tabaluga i takie inne gówna. Najśmieszniejsza zabawa w dzieciństwie to jak ścigałem się z księżycem na rowerze xD Kiedyś dzieci potrafiły się bawić, a teraz albo komputer albo papierosy od 1 podstawówki, ku*** kiedyś było lepiej
|
Cytat:
Ostatnio nawet ściągnąłem sobie ta gierkę wraz z emulatorem żeby można było pociupać na kompie :) |
Cytat:
Na PlayStation wydali chyba z 10 części tego. Niezbyt skomplikowana, ale niesamowicie grywalna gierka. Cytat:
|
Oranzada w woreczkach,czyli cytrynada.A oprocz tego florida do picia , piwo , ktore jak w.w.barbidul mozna bylo dostac spod lady , pilo sie cieple , nikt wowczas nie myslal o schlodzonym.Browara kupowalo sie w pewexie , a z piwa puszkowego wtedy urywalo sie skuwke z otwarciem i zawsze bylo w cholere smieci . A gumy do zucia ? I to nie mowie o Donaldach z historyjkami,ktore sie zbieralo , czy tez Mambach , ale o gumach Turbo , ktore smak tarcily po jakims kwadransie.Eh jeszcze wiele mozna wymieniac , super temat...
|
Cytat:
Ale jak wiadomo, żyd, niemiec ....... co za różnica :) Z kompów to nieodżałowany C64 - i masa gier ekonomicznych i sportowych. Kto by zliczył godziny przy grze Vermeer, Microprose Soccer i ..... zerwane przyssawki i połamane dżoje na Decathlonie. Jak dobrze, że są emulatory:) |
Jeśli już o grach mowa to tutaj można pograć w stare gry
http://www.nintendo8.com/ Cytat:
komputerswiat.pl |
co do kolekcjonowania różnych rzeczy,to na początku tradycyjnie obrazki z Donaldów,później piłkarze z cin cin,turbówki to wiadomo,puszki po napojach,karteczki do notesów (żeby się dziewczynom przypodobać :D),samochodziki bburago.Pamiętam jak dorwałem swoją pierwszą piłkarską koszulkę replikę Milanu George Weah dałem za nią wtedy 50 zł co było kasą wielką,ale mam ją do dziś :) Z tym kolekcjonowaniem za młodu zostało mi do dziś bo teraz kolekcjonuje vlepki,bilety,programy itp rzeczy.Co do konsol,to pierwszą jaką miałem to był pegasus za pieniądze zarobione z chodzenia z szopką:D Granie w piłkę to wiadomo,gdzie się tylko dało i całymi dniami,i warto wierzyć w 4 listną koniczynkę bo kiedyś taką znalazłem i moim życzeniem były prawdziwe bramkarskie rękawice,i po latach się to spełniło:D
edit gumy Turbo przez pewien okres były podobno rakotwórcze ale miałem zaprzyjaźnioną panią w cukierence i ona mi te gumy dawała pudełkami za darmo i dzięki temu kolekcja się powiększała ,a gumy robiły za plastelinę lub trafiały od razu do kosza:) no i jeszcze nieśmiertelna wata cukrowa czy to w wesołym miasteczku czy zoo... |
http://www.youtube.com/watch?v=z95jFK6UxW4 nie wiem czy ten filmik już był w tym temacie, ale na pewno wiele osób już go widziało. Pomimo tego, myślę że warto jeszcze raz z nostalgią przy Dylanie powspominać tamte wspaniałe lata.:)
szkoda że już nigdy nie wróci to beztroskie życie :) |
Cytat:
Jakie małe i prozaiczne sprawy potrafiły kiedyś wprowadzić w zachwyt małolata... Nie to co dzisiaj... |
Ja wprawdzie jestem rocznik '87 ale myślę ,że liznąłem tego klimatu troszkę bo dorastałem właśnie w latach przejściowych z tamtego okresu na ten (bardzo ciekawe czasy).
Pamiętam manie odtwarzaczów Video i kasety z wypożyczalni.Wszystkie filmy Karate Kids , Niekończąca się opowieść. Później filmy akcji z Van Damem ,Seagalem, itp. W telewizji: Domowe przedszkole ,Kulfon i Monika , Pan tic tac, Wieczorynka,Randka w Ciemno,Drużyna A,McGayver ,Nieustraszony, Słoneczny Patrol ,Strażnik Teksasu,Doktor Quin i nawet Esmeralda :D Pamiętam te wszystkie bajki z Kratera, gume Turbo , segregatory z karteczkami, różne gadżety z chipsów itp. Pegazus i wymienianie się dyskietkami. Cały dzień zabawa.To były czasy |
Cytat:
to były piękne czasy... aż się łezka w oku kreci ;) był jeszcze wróbelek Ćwirek, Kot Filemon, PELE-MELE (to bardziej dziewczyńskie:) było) mi nieodzownie z dzieciństwem kojarzy się Disco Relax nadawane na Polsacie w niedziele o 10.30 i białe buty SZLAZINGERY :):) (nie pamiętam jak pisało się te nazwę ;) |
Cytat:
Disco Relax było w soboty chyba a Disco Polo Live:D w niedziele;) a w gumach turbo były takie obrazeczki z samochodami;) ooo ile ja bym dał zeby sie cofnac do tamtych czasów.. wtedy wszystko było inne! A teraz na kazdym kroku ludziom sie w dupach przewraca z tego dobrobytu:-P |
Za dziecka robilo sie tyle ciekawych rzeczy a teraz taki malolat ledwo 6 lat ma i nie gada o niczym innym tylko komputer i playstation
|
Doda możne sie schować przy SHAZIE (?) to jest prawdziwa Krolowa :) ja pamiętam grę na kompa co jeździło się motorkiem i można było układac swoj tor!!! albo TANK to dopiero gra! aprpop gadżetów w czipsach, kiedys były takie żetony ze zwierzętami, pamietam jak znalazłam bizona, wymieniłam go na trzy inne. Interesy od małego ... :)
czas zmiany pieniędzy (ze złotówki papierowej czerwonej na blaszana),pamiętam jak stałam w kolejce do sklepiku szkolnego CENTUŚ i tylko ja miałam papierówkę a wszyscy inni już metalowe :(:( |
i pierwsze hiciarskie teleturnieje czar par z Ibiszem i oczywiście koło fortuny z Pijanowskim i pierwszą Magdą M :lol:
a z kolekcjonerskich rzeczy, poza wymienionymi to były jeszcze albumy WWF :) |
Cytat:
"Idź na całość" z zong'iem, Pierwszy teleturniej gdzie się dzwoniło i można było zagrać jaki pamietam to Statki (trafiony zatopiony), albo Big Brother z Manuela i Januszem Dzięciołem (zwycięzcą ) , Dwa Światy, Bar... |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:10. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl