Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Dawno dawno temu w odległej galaktyce... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5167)

AYALA 23.02.2009 13:30

pierwsze piwo jakie wypiłem to był Barbakan, chyba jeśli sie nie myle to browar za komuny był najwyżej raz w tygodniu do kupienia.

Tiramisu 23.02.2009 14:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gucio25 (Post 680092)
apropo tego tekstu Tiramisu..
http://www.youtube.com/watch?v=z95jFK6UxW4

A ja myślałam, że staruszek sam to wymyslił,,, Eh,,,
Dzięki za filmik.

ps. te stare zdjęcia,,, MAGIA! Mój tato jest fotografem,, Mam w cholerę fotografii z dzieciństwa wywoływanych w łazience,, Ale to była frajda się dostać do tej "ciemni" i podglądać,,, Eh,, Ja chcę być spowrotem malutka i żyć w latach 80 :) i nic a nic nie wiedzieć o świecie :).

I dzieci nie były małymi kopiami dorosłych w ubraniach różniących się tylko rozmiarem, których absolutnie nie wolno ubrudzić,,

Mała T:
http://i42.tinypic.com/2lasy0j.jpg

kubawislak 23.02.2009 14:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez christof20 (Post 680014)
Święta racja, tamte czasy już nie wrócą. Sam na dodatek dorastałem w okolicy, która chyba nigdy nie cieszyła się dobrą sławą (Kamienna, Murowana i te sprawy). Pamiętam jak z kuzynem zbieraliśmy obrazki z gum Turbo i puszki po piwie (info dla młodych - nie, nie na złom; wielu ludzi kolekcjonowało wtedy puszki). W telewizorze był najpierw jeden, później dwa programy; zapomnijcie o Polsacie i TVN-ie. Jak przez mgłę pamietam jeszcze seriale "Jazon z gwiezdnego patrolu"(leciał chyba po Teleranku) i "Dempsey i Makepeace na tropie". Co jeszcze utkwiło mi w pamięci z tamtych czasów ?? Saturatory !! Zawsze stał taki jeden na przystanku tramwajowym przy Nowym Kleparzu. Kupowało się wodę z sokiem wiśniowym albo cytrynowym (o ile mnie pamięć nie myli). Oczywiście w szklance, nie w jakimś plastikowym śmieciu. Komputery ?? Konsole ?? Dual Core ?? PS 3 ?? A co to takiego ?? Wtedy szczytem komputerowych marzeń był ZX 81, Spectrum, a później Amiga 500, C 64 czy PC 286. A z konsol to Atari 2600, i później Pegasus. Współczesny młody maniak komputerowy pewnie by oślepł z nadmiaru pikseli :P

Też kolekcjonowałem puszki jak sobie to teraz przypomniałem to mi się zachciało śmiać:rotfl:

iiYama 23.02.2009 15:01

Ala 1955 mi przypomniał(a) o książkach.

Podczas choroby w ciągu jednego dnia przeczytałem całosc trylogii Złoto Gór Czarnych http://www.petlaczasu.pl/czarnych/b59577

Już nigdy później żadna powiesc nie wciągnęła mnie tak mocno, i nie pochłonąłem takiej ilosci stron jednego dnia.

Gucio25 23.02.2009 15:07

ja kolekcjonowałem kapsle, więc chyba bardziej w stronę butelek.. :)

Tiramisu 23.02.2009 16:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gucio25 (Post 680209)
ja kolekcjonowałem kapsle, więc chyba bardziej w stronę butelek.. :)

Kapsle? :D

"Jeśli żyłeś wtedy i widziałeś go w akcji
To Maradona nie Pele jest dla ciebie królem piłkarzy
Czasy kiedy nie było kablówki w domach
Mehico 86 czarno-białego telewizora
Bramkę w finale strzelił brodaty Horhe
Brazylijczyk Socrates z karnego strzelił bramkę Polsce
Ja na podwórku kiedy cieszyłem się bramką
Ręce w górze i okrzyk Diego Armando
Graliśmy w kapsle z Krzyśkiem z drugiego piętra
Graliśmy w piłkę na boisku którego już nie ma
Do szkoły chodziliśmy w trampkach sierżantach
Granatowy mundurek, na ramieniu tarcza 150
Jeansy były tylko w Peweksie
Jak ktoś je miał to zlatywało się całe osiedle
Na komunię czekaliśmy niecierpliwie na prezenty
Zegarek grał trzydzieści melodyjek

Wielu pamięta z nas tamten świat
Kiedy komunizm uciekał z Polski
Ja chcę pamiętać czas
Cudowne dzieciństwo w latach 80.

Byłeś kozakiem jak miałeś buty Robins
W lato, a w zimę wszyscy i tak mieli buty Snowfix
Piliśmy płyn Lugola jak wybuchł Czarnobyl
Pomarańcze w święta to był prawie dobrobyt
Dziewczyny w białych czeszkach grały w klasy
Skakały przez gumę, zazdrościły tym co miały Barbie
Słodycze, czekolada, przysmak warszawski
Lans, wakacje [?] Bułgarii
Kiedyś byliśmy też niegrzeczne kajtki
Ale od dziewczyn się ściągało a nie ściągało im majtki
Teraz w każdym kiosku kupisz cygaro
Kiedyś wybór był taki Klubowe, Popularne, Caro
Dzieciaki na festynie wygrywały bieg w workach
Teraz na klatce dzieciaki ćpają amfę z worka
Pamięć? wehikuł czasu made by Eldo
Kapsle, podchody, wata cukrowa i boski Diego"

http://www.youtube.com/watch?v=q6iK38USqvo

7 kotów 23.02.2009 17:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lichy44 (Post 642424)
Chociaż urodziłem się w roku obalenia komunizmu, to nie obce mi są te zabawy. Gra która nazywacie 'jednym podaniem" u mnie na podwórku nazywała się inaczej, ale nie wiem czy mogę podać tą nazwę z uwagi na sąsiadki z drugiej strony błoń (jeszcze potraktują to jako objaw antysemityzmu, więc napisze w cudzysłowie "żyd".

Tu nie ma co dawac w cudzyslow.
Gra sie nazywala ZYD i tak bylo chyba w calej Hucie.

- Grzesieeeek !!!
[otwierane okno]
- Coooooooo ??!!!!!
- Grasz w ZYYYDAAAAAAA ???!!
- Noooo !!
- To chodz na przedszkoleeee !!

I sie napierdzielalo w zyda kilka godzin. Kilkanasie "biedronowek" zdarlem na betonie.
Fajna gra.

duren 23.02.2009 17:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 680307)

- Grzesieeeek !!!
[otwierane okno]
- Coooooooo ??!!!!!
- Noooo !!

I sie napierdzielalo w zyda kilka godzin. Kilkanasie "biedronowek" zdarlem na betonie.
Fajna gra.

u mnie to się nazywało auto.
Wyobrażaliście sobie pójście na lekcje do podstawówki bez grania wcześniej "klasowych"?

7 kotów 23.02.2009 17:47

Ja sobie wyobrazam, bo mialem na 7.30 :)

Oprocz drugiej klasy gdy chodzilem na 16:45 i 17:30.
To nie zart. W szkole bylo 3000 dzieci i nieoddane do uzytkowania 2 pawilony klasowe. Szkola 52 na D303.

puszek06 23.02.2009 18:21

[quote=7 kotów;680307]Tu nie ma co dawac w cudzyslow.

- Grzesieeeek !!!
[otwierane okno]
- Coooooooo ??!!!!!
- Noooo !!

obecnie w tej sytuacji - mandat za darcie mordy, prokuratura wszczyna dochodznie o promowanie faszyzmu, madnat za granie pod blokiem w piłe - i dziwić się ze dziecki siupią amfe teraz

Ni_Ma 23.02.2009 19:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kolumbus (Post 680020)
A pamiętacie jak przyjeżdżał cyrk i sprzedawali taką ółtą oranżadkę w woreczkach i piło się z tego przez rurkę?:) Albo te dawne przystanki (wiaty) na większych dawali 2 do kupy np na prądniku przy BP obecnym.
Ogólnie osiedla w hucie takie mniej zielone, bo drzewa młode i jeszcze małe były wtedy i masa Topoli w porównaniu do tego co teraz zostało.

mi się one kojarzą z wczasami nad morzem....
"oranżada napój boski nawet łysym rosną włoski" chodził po plaży pan z koszem w białym czymś i się darł na całe gardło... nie wiem czemu ale strasznie to lubiłam pić (może dlatego że nie było wyboru? :lol: )

Krissu 04.08.2009 21:55

Metal Slug ktoś pamięta?

siara 04.08.2009 22:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 680110)
pierwsze piwo jakie wypiłem to był Barbakan, chyba jeśli sie nie myle to browar za komuny był najwyżej raz w tygodniu do kupienia.

pieszczotliwie zwany "barbi" tez zacząłem od tego...później nic gorszego nie dane mi było pic...

spartan 04.08.2009 22:32

"Barbi" u nas barbelucha :-D ale fakt nic gorszego już nie piłem. Nie licząc "Kruszona"

mt_kielce 04.08.2009 22:43

Ja urodzony w 91roku ale wychowany podobnie jak Wy. Tiramisu ma boskiego Diego ja mam Zidane'a z 98, roku, roku w którym zakochałem się w piłce. Oglądałem Nieustraszonego, Drużynę A, Tsubasę, wieczorynki dało się oglądać Bolek i Lolek, Smerfy, Muminki a teraz tabaluga i takie inne gówna. Najśmieszniejsza zabawa w dzieciństwie to jak ścigałem się z księżycem na rowerze xD Kiedyś dzieci potrafiły się bawić, a teraz albo komputer albo papierosy od 1 podstawówki, ku*** kiedyś było lepiej

wisl@k_TS 04.08.2009 23:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 773765)
Metal Slug ktoś pamięta?

Jasne, moja ulubiona gierka na automat. Zdaje się że kilka części tego było, np 2 toczyła sie na pustyni :)

Ostatnio nawet ściągnąłem sobie ta gierkę wraz z emulatorem żeby można było pociupać na kompie :)

Gordian 05.08.2009 02:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 773765)
Metal Slug ktoś pamięta?

Na PlayStation wydali chyba z 10 części tego. Niezbyt skomplikowana, ale niesamowicie grywalna gierka.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kolumbus (Post 680020)
A pamiętacie jak przyjeżdżał cyrk i sprzedawali taką ółtą oranżadkę w woreczkach i piło się z tego przez rurkę?:) Albo te dawne przystanki (wiaty) na większych dawali 2 do kupy np na prądniku przy BP obecnym.
Ogólnie osiedla w hucie takie mniej zielone, bo drzewa młode i jeszcze małe były wtedy i masa Topoli w porównaniu do tego co teraz zostało.

Mówisz o tym cyrku co się rozkładał na błoniach jakieś 10-15 lat temu? Jeden, jedyny raz byłem w cyrku właśnie tam. Co do oranżady w proszku to najlepiej smakowała bez wody...

fantom chicago 05.08.2009 02:56

Oranzada w woreczkach,czyli cytrynada.A oprocz tego florida do picia , piwo , ktore jak w.w.barbidul mozna bylo dostac spod lady , pilo sie cieple , nikt wowczas nie myslal o schlodzonym.Browara kupowalo sie w pewexie , a z piwa puszkowego wtedy urywalo sie skuwke z otwarciem i zawsze bylo w cholere smieci . A gumy do zucia ? I to nie mowie o Donaldach z historyjkami,ktore sie zbieralo , czy tez Mambach , ale o gumach Turbo , ktore smak tarcily po jakims kwadransie.Eh jeszcze wiele mozna wymieniac , super temat...

Devonisch 05.08.2009 07:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 680307)

- Grzesieeeek !!!
[otwierane okno]
- Coooooooo ??!!!!!
- Noooo !!

Fajna gra.

U mnie to się nazywało gra w NIEMCA. A przecież centrum Huty
Ale jak wiadomo, żyd, niemiec ....... co za różnica :)

Z kompów to nieodżałowany C64 - i masa gier ekonomicznych i sportowych.
Kto by zliczył godziny przy grze Vermeer, Microprose Soccer i ..... zerwane przyssawki i połamane dżoje na Decathlonie.
Jak dobrze, że są emulatory:)

R33 05.08.2009 14:51

Jeśli już o grach mowa to tutaj można pograć w stare gry
http://www.nintendo8.com/

Cytat:

Nie tylko za darmo, ale też w prosty sposób. Wystarczy przeglądarka. Zapomnijcie o emulatorach i ROM-ach. Super Mario Bros, Mortal Kombat i Indiana Jones są kliknięcie stąd.

Portal Nintendo8 umożliwia granie w stare gry z Nintendo, Gameboy'a, Commodore 64 czy DOS-u w oknie przeglądarki. Zazwyczaj, jeśli chcemy pograć w starocie, musimy instalować specjalne programy emulujące działanie konsoli czy starego systemu. Trzeba je też skonfigurować, a to wszystko nie jest wygodne. Dzięki Nintendo8 możemy ominiąć te utrudniania i grać prosto ze strony internetowej.
Dlatego, jeśli najdzie nas ochota na zagranie w Super Mario Bros (części od 1 do 3), Prince of Persia, Lemmingów czy Mortal Kombat, wystarczy że wejdziemy na Nintendo8.

komputerswiat.pl

LuKaS TSW 05.08.2009 15:00

co do kolekcjonowania różnych rzeczy,to na początku tradycyjnie obrazki z Donaldów,później piłkarze z cin cin,turbówki to wiadomo,puszki po napojach,karteczki do notesów (żeby się dziewczynom przypodobać :D),samochodziki bburago.Pamiętam jak dorwałem swoją pierwszą piłkarską koszulkę replikę Milanu George Weah dałem za nią wtedy 50 zł co było kasą wielką,ale mam ją do dziś :) Z tym kolekcjonowaniem za młodu zostało mi do dziś bo teraz kolekcjonuje vlepki,bilety,programy itp rzeczy.Co do konsol,to pierwszą jaką miałem to był pegasus za pieniądze zarobione z chodzenia z szopką:D Granie w piłkę to wiadomo,gdzie się tylko dało i całymi dniami,i warto wierzyć w 4 listną koniczynkę bo kiedyś taką znalazłem i moim życzeniem były prawdziwe bramkarskie rękawice,i po latach się to spełniło:D

edit gumy Turbo przez pewien okres były podobno rakotwórcze ale miałem zaprzyjaźnioną panią w cukierence i ona mi te gumy dawała pudełkami za darmo i dzięki temu kolekcja się powiększała ,a gumy robiły za plastelinę lub trafiały od razu do kosza:)

no i jeszcze nieśmiertelna wata cukrowa czy to w wesołym miasteczku czy zoo...

Proud 05.08.2009 15:19

http://www.youtube.com/watch?v=z95jFK6UxW4 nie wiem czy ten filmik już był w tym temacie, ale na pewno wiele osób już go widziało. Pomimo tego, myślę że warto jeszcze raz z nostalgią przy Dylanie powspominać tamte wspaniałe lata.:)

szkoda że już nigdy nie wróci to beztroskie życie :)

simone 05.08.2009 20:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mozdzierz (Post 680038)
- pierwsza przejażdżka "nowym" tramwajem, tzn. zakupionym z Norymbergii jakoś w okolicach lat 90 przez Kraków

Ja jak wspominam moją pierwszą przejażdzkę krakowskim tramwajem- to aż mi się łezka w oku kręci... Z tego co kojarzę to było w pierwszej połowie lat 90. Wieczór, było już ciemno, blask ulicznych latarni (trzy razy więcej niż w mojej mieścinie), rozświewtlone sklepowe wystawy i mnóstwo ludzi na ulicach, nos przylepiony do szyby i szczęka na podłodze... Takich rzeczy się nie zapomina.
Jakie małe i prozaiczne sprawy potrafiły kiedyś wprowadzić w zachwyt małolata... Nie to co dzisiaj...

MaG* 05.08.2009 22:04

Ja wprawdzie jestem rocznik '87 ale myślę ,że liznąłem tego klimatu troszkę bo dorastałem właśnie w latach przejściowych z tamtego okresu na ten (bardzo ciekawe czasy).
Pamiętam manie odtwarzaczów Video i kasety z wypożyczalni.Wszystkie filmy Karate Kids , Niekończąca się opowieść. Później filmy akcji z Van Damem ,Seagalem, itp.
W telewizji: Domowe przedszkole ,Kulfon i Monika , Pan tic tac, Wieczorynka,Randka w Ciemno,Drużyna A,McGayver ,Nieustraszony, Słoneczny Patrol ,Strażnik Teksasu,Doktor Quin i nawet Esmeralda :D

Pamiętam te wszystkie bajki z Kratera, gume Turbo , segregatory z karteczkami, różne gadżety z chipsów itp.
Pegazus i wymienianie się dyskietkami.
Cały dzień zabawa.To były czasy

anka1906 05.08.2009 22:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaG* (Post 774313)
Ja wprawdzie jestem rocznik '87 ale myślę ,że liznąłem tego klimatu troszkę bo dorastałem właśnie w latach przejściowych z tamtego okresu na ten (bardzo ciekawe czasy).
Pamiętam manie odtwarzaczów Video i kasety z wypożyczalni.Wszystkie filmy Karate Kids , Niekończąca się opowieść. Później filmy akcji z Van Damem ,Seagalem, itp.
W telewizji: Domowe przedszkole ,Kulfon i Monika , Pan tic tac, Wieczorynka,Randka w Ciemno,Drużyna A,McGayver ,Nieustraszony, Słoneczny Patrol ,Strażnik Teksasu,Doktor Quin i nawet Esmeralda :D

Pamiętam te wszystkie bajki z Kratera, gume Turbo , segregatory z karteczkami, różne gadżety z chipsów itp.
Pegazus i wymienianie się dyskietkami.
Cały dzień zabawa.To były czasy

to były piękne czasy... aż się łezka w oku kreci ;) był jeszcze wróbelek Ćwirek, Kot Filemon, PELE-MELE (to bardziej dziewczyńskie:) było) mi nieodzownie z dzieciństwem kojarzy się Disco Relax nadawane na Polsacie w niedziele o 10.30 i białe buty SZLAZINGERY :):) (nie pamiętam jak pisało się te nazwę ;)

grzesiek632 05.08.2009 22:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anka1906 (Post 774320)
to były piękne czasy... aż się łezka w oku kreci ;) był jeszcze wróbelek Ćwirek, Kot Filemon, PELE-MELE (to bardziej dziewczyńskie:) było) mi nieodzownie z dzieciństwem kojarzy się Disco Relax nadawane na Polsacie w niedziele o 10.30 i białe buty SZLAZINGERY :):) (nie pamiętam jak pisało się te nazwę ;)

Panowie jak was czytam to wszystko mi sie przypomina:)
Disco Relax było w soboty chyba a Disco Polo Live:D w niedziele;) a w gumach turbo były takie obrazeczki z samochodami;)

ooo ile ja bym dał zeby sie cofnac do tamtych czasów.. wtedy wszystko było inne! A teraz na kazdym kroku ludziom sie w dupach przewraca z tego dobrobytu:-P

fanTS1906 05.08.2009 22:29

Za dziecka robilo sie tyle ciekawych rzeczy a teraz taki malolat ledwo 6 lat ma i nie gada o niczym innym tylko komputer i playstation

anka1906 05.08.2009 22:29

Doda możne sie schować przy SHAZIE (?) to jest prawdziwa Krolowa :) ja pamiętam grę na kompa co jeździło się motorkiem i można było układac swoj tor!!! albo TANK to dopiero gra! aprpop gadżetów w czipsach, kiedys były takie żetony ze zwierzętami, pamietam jak znalazłam bizona, wymieniłam go na trzy inne. Interesy od małego ... :)
czas zmiany pieniędzy (ze złotówki papierowej czerwonej na blaszana),pamiętam jak stałam w kolejce do sklepiku szkolnego CENTUŚ i tylko ja miałam papierówkę a wszyscy inni już metalowe :(:(

pio 05.08.2009 22:37

i pierwsze hiciarskie teleturnieje czar par z Ibiszem i oczywiście koło fortuny z Pijanowskim i pierwszą Magdą M :lol:
a z kolekcjonerskich rzeczy, poza wymienionymi to były jeszcze albumy WWF :)

anka1906 05.08.2009 22:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pio (Post 774332)
i pierwsze hiciarskie teleturnieje czar par z Ibiszem i oczywiście koło fortuny z Pijanowskim i pierwszą Magdą M :lol:

"Idź na całość" z zong'iem, Pierwszy teleturniej gdzie się dzwoniło i można było zagrać jaki pamietam to Statki (trafiony zatopiony), albo Big Brother z Manuela i Januszem Dzięciołem (zwycięzcą ) , Dwa Światy, Bar...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:10.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl