Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

arsfan90 20.06.2009 23:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 748447)
Raczej nie bo jeśli mogliby zwiększyć pojemność to już teraz by to zrobili przy obniżaniu murawy. Skoro już obniżają to nie wiem czy to aż taki duży problem między obniżeniem murawy o 80cm a 120cm więcej. Widocznie są jakieś problemy techniczne albo w projekcie... Nie wiem w każdym razie ktoś tu z forum robił amatorską wizualizacje stadionu i napisał że są możliwe do dobudowania 3 rzędy krzesełek - ciekawe czego akurat 3 a nie więcej.
Jeśli chodzi o powiększenie stadionu to mi by się widziało zdjęcie dachu z D i E i dorobienie kilku rzędów krzesełek tak aby przyszły dach na D i E był na takim samym poziomie jak dach na A,B,C. Wtedy wszystkie miejsca byłyby zadaszone a dach tworzyłby jedną spójną całość. Ale tu nie wiadomo czy to jest możliwe z przyczyn technicznych.

Jeśli chodzi o ten projekt 3d to jakiś stary jest gdyż są szczeliny w narożnikach :P

Ciekawe jak chcesz dobudować 3 rzędy krzesełek do góry?! Może i jest taka możliwość sc-fi... ale w dół jest zdecydowanie prościej...I proszę bez lamentów że jakby to było takie proste to już by budowali stadion na 60 tys. widać ktoś ocenił że nasz potencjał na ten dzień nie przekracza 34. tys. i tyle.. Chociaż gdyby się uprzeć tow miejscu obecnego/byłego A/B można by postawić trybune nawet na 30 tys. bo jest tem tyle miejsca ale po co?!

royalmichael 21.06.2009 00:06

Oczywiście od góry o wiele trudniej dobudować, na pewno dużo większe koszty ale chyba nie zaprzeczysz, że tak byłoby lepiej - zamknięty, spójny dach a więc i cały stadion, wszystkie miejsca zadaszone...
Wątpie aby nasz potencjał aktualnie przekraczał więcej niż 25tys miejsc skoro trudno było zapełnić 15... będzie 34tys żeby stadion mógł mieć status "elite" bo był/jest budowany z myślą o Euro.
Natomiast uważam, że to się szybko może zmienić. Po pierwsze sam stadion to już jest reklama dla klubu. Po drugie kibice, niewątpliwie dużo nowych ludzie przyjdzie zobaczyć jak to wygląda taki "europejski" stadion i jak usłyszą przed, w trakcie i po meczu zaje*isty doping ABG to się mogą nakręcić. Jeszcze jeżeli teraz awansujemy do LM to możemy w niej na jakiś czas już zagościć bo kasy z jednego udziału w takiej imprezie będzie tyle ile aktualnie wynosi nasz budżet. Wtedy też na pewno nagle znajdą się "kibice".
Ciekaw tylko jestem czy będzie można wtedy powiększyć stadion od dołu, jak tam ktoś wyliczył koło 8tys krzesełek, nieźle.

EDIT

preseant
Mógłbyś napisać jak wyszło Ci to, że obniżając murawę o 1m przybliżamy trybunę D i E o 3m do boiska?
Wg moich obliczeń wygląda to tak: mamy trybuny D i E pod kątem 27* (pierwsze 21 rzędów) więc żeby zachować harmonię budujemy kolejne rzędy pod tym samym kątem
wychodzi coś takiego:
http://img10.imageshack.us/img10/816/14152852.jpg
Zielona kreska to aktualny poziom murawy, obniżamy poziom o 1m i z tangensa wyliczamy odległość o jaką przybliży się trybuna do murawy x = 1,96m, a trybuny C, A i B przybliżyły by się o 2,75m, hmm

GregorTS 21.06.2009 00:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez element (Post 748449)
Stadion jeszcze nie powstał a niektórzy już rozkminy na temat rozbudowy..

jak wyżej, jakieś dziwne szczeliny w narożnikach..w ogóle jakieś ucięte te narożniki..

jakby stadion był dobrze zaprojektowany to bi nikt nie mysal zeby go poprawiac od razu a tak dastajemy za wlasne pieniadze bubel stadionowy bo pan inzynier nie pomyslal zeby trybna byla blisko boiska.

nicolas 21.06.2009 00:43

1. myślę, że to miejsce między trybuną wschodnią a murawą jest zostawione ze wzgledów bezpieczeństwa i z rozmysłem, np. dla karetki.

2. ciekawi mnie taka sprawa - przy budowaniu teraz te pojazdy mechaniczne ;p wszystkie jeżdżą po murawie, a murawa jest przecież podgrzewana - ta instalacja pod murawą się nie zniszczy? bo nie zauważyłem, żeby likwidowali murawę jak dotąd.

Coolpick 21.06.2009 01:10

Najwiekszym minusem wg mnie nie jest brak dachu, niemożność połączenia narożników itp. Najwiekszy problem to moim zdaniem zbyt małe nachylenie trybuny, aby obniżyć tak drastycznie murawę. Kąt patrzenia z C na linię boczną boiska w tej chwili jest dosyć duży mimo, że nachylenie trybuny nie jest zbyt duże, bo jest duża odległość od trybuny do linii bocznej (17 metrów). Obniżając murawę zmniejsza się kąt patrzenia widza siadzącego np. na najwyższym miejscu I pietra trybuny C na linię boczną obok trybuny C, obniżając murawę za bardzo może dojść do sytuacji, że osoba siedząca w najwyższym rzędzie I piętra trybuny C widzi zamiast linii bocznej plecy osoby siedzącej rząd niżej

<wislak88> 21.06.2009 08:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nicolas (Post 748539)
.

2. ciekawi mnie taka sprawa - przy budowaniu teraz te pojazdy mechaniczne ;p wszystkie jeżdżą po murawie, a murawa jest przecież podgrzewana - ta instalacja pod murawą się nie zniszczy? bo nie zauważyłem, żeby likwidowali murawę jak dotąd.

Caly system podgrzewania i drenażu zostanie wymienony na nowy po obniożeniu murawy. Obecy nadaje sie na śmietnik.

Grzadq 21.06.2009 15:00

Dzień przerwy, mam nadzieję że do końca czerwca zrobią wykop pod nową trybunę :)

filip74 21.06.2009 15:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grzadq (Post 748794)
Dzień przerwy, mam nadzieję że do końca czerwca zrobią wykop pod nową trybunę :)

Teraz może już nie pracują , ale w południe koparki były w ruchu.

preseant 21.06.2009 15:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 748525)
Mógłbyś napisać jak wyszło Ci to, że obniżając murawę o 1m przybliżamy trybunę D i E o 3m do boiska?
Wg moich obliczeń wygląda to tak: mamy trybuny D i E pod kątem 27* (pierwsze 21 rzędów) więc żeby zachować harmonię budujemy kolejne rzędy pod tym samym kątem
wychodzi coś takiego:
Zielona kreska to aktualny poziom murawy, obniżamy poziom o 1m i z tangensa wyliczamy odległość o jaką przybliży się trybuna do murawy x = 1,96m, a trybuny C, A i B przybliżyły by się o 2,75m, hmm

I tu wyłożyłeś moją teorię, nie całkiem ale jednak :( Nie popatrzyłem na trójkąt tylko liczyłem to w głowie. stąd ten błąd. Wniosek z tego taki, że żeby przybliżyć trybuny o taką odległość jaką mówiłem wcześniej trzeba obniżyć murawę dużo bardziej. Pomyłka wychodzi jakoś 1/3 - 1/4 pojemności. czyli to dawałoby dodatkowe 6000-6500 mie[QUOTE=royalmichael;748525]

Cytat:

Najwiekszym minusem wg mnie nie jest brak dachu, niemożność połączenia narożników itp. Najwiekszy problem to moim zdaniem zbyt małe nachylenie trybuny, aby obniżyć tak drastycznie murawę. Kąt patrzenia z C na linię boczną boiska w tej chwili jest dosyć duży mimo, że nachylenie trybuny nie jest zbyt duże, bo jest duża odległość od trybuny do linii bocznej (17 metrów). Obniżając murawę zmniejsza się kąt patrzenia widza siadzącego np. na najwyższym miejscu I pietra trybuny C na linię boczną obok trybuny C, obniżając murawę za bardzo może dojść do sytuacji, że osoba siedząca w najwyższym rzędzie I piętra trybuny C widzi zamiast linii bocznej plecy osoby siedzącej rząd niżej
To też może być problem i pisałem o tym wcześniej. Ale ciężko wyczuć czy to rzeczywiście bardzo zepsułoby widoczność. Odległości od linii boiska to w tej chwili 6 i 10m., :) więc nie musi to tak źle wpływać na widocznosc ale nie wiem. Trudno mi sobie to wyobrazic.

preseant 21.06.2009 15:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 748525)
wychodzi coś takiego:

I tu wyłożyłeś moją teorię, nie całkiem ale jednak :( Nie popatrzyłem na trójkąt tylko liczyłem to w głowie. stąd ten błąd. Wniosek z tego taki, że żeby przybliżyć trybuny o taką odległość jaką mówiłem wcześniej trzeba obniżyć murawę dużo bardziej. Czyli przybyłoby nie 12 rzędów a 8 (przy trybunie E i W) i nie 9 a 6 rzędów przy N i S. Wciąż to daje dodatkowe 6 tys miejsc.
Dzieki za znalezienie błedu.

aha a odleglości w tej sytuacji wynosiłyby 10m i 7m.

Cytat:

To też może być problem i pisałem o tym wcześniej. Ale ciężko wyczuć czy to rzeczywiście bardzo zepsułoby widoczność. Odległości od linii boiska to w tej chwili 7 i 10m., :) więc nie musi to tak źle wpływać na widocznosc ale nie wiem. Trudno mi sobie to wyobrazic.

PhantomRanger 21.06.2009 16:12

Po cholere 2 posty mówiące to samo? I murawa nie będzie obniżana o metr tylko 80 cm a to jest różnica. Teraz zapomnijcie o jakimkolwiek powiększaniu stadionu, bo skoro 15tys nie dało się zapełnić to jak chcielibyście nawet te 40tys zapełnić w meczu z Odrą czy Piastem? Na chwile obecną ten stadion jest w sam raz.
Grzadq: W końcu jest niedziela i robotnicy też chcą mieć coś wolnego.

nicolas 21.06.2009 17:07

to już pewne, że murawa ma być obniżona? Czemu?

UH f B 21.06.2009 17:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nicolas (Post 748896)
to już pewne, że murawa ma być obniżona? Czemu?

tak, pewne
obniżają po to żeby do bocznych trybun dołożyć po 3 rzędy przez co trybuny będą bliżej boiska

P.S. przed zadaniem pytania przeglądajcie temat albo spróbujcie sami poszukać w necie odpowiedzi bo bardzo dużo pytań się co jakiś czas powtarza

Kordel_Walker 21.06.2009 17:49

Nie często przeglądam ten temat i mam dwa "naiwne" pytania:
-dlaczego zaprojektowano piętrowe trybuny wzdłóż boiska? Ze względów estetycznych? praktycznych?
- ile metrów będzie do trybun - 17m? czy po obniżeniu murawy mniej?

vote-for-mikey 21.06.2009 20:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kordel_Walker (Post 748931)
-dlaczego zaprojektowano piętrowe trybuny wzdłóż boiska? Ze względów estetycznych? praktycznych?

dwie trybuny, tak samo głębokie (dajmy na to, odległość od boiska do reymana) ,i szerokie.
Jedna jest jednopiętrowa - wchodzi na nią mniej osób i jest tańsza
Druga jest dwupiętrowa - więcej miejsc, ale też jest droższa.

chodzi o to, że mamy mało miejsca między boiskiem a reymana, więc piętrowa jest lepszym wyjściem.

Donki 21.06.2009 20:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez vote-for-mikey (Post 749034)
dwie trybuny, tak samo głębokie (dajmy na to, odległość od boiska do reymana) ,i szerokie.
Jedna jest jednopiętrowa - wchodzi na nią mniej osób i jest tańsza
Druga jest dwupiętrowa - więcej miejsc, ale też jest droższa.

chodzi o to, że mamy mało miejsca między boiskiem a reymana, więc piętrowa jest lepszym wyjściem.

ALe z tego co wiem to trybuna jest też dwupiętrowa ponieważ na tyle osób ile tam bedzie musi byc więcej wejść/wyjść.
Już sektor D i E powinien byc podzielony:-)

wdały 21.06.2009 20:13

a czy budują narożniki już teraz, po między wszystkmi trybunami?

czy po skończeniu budowy będzie opcja dobudowania np balkonów, czy narożników i tym samym zwiększenie pojemności?

Donki 21.06.2009 20:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wdały (Post 749043)
a czy budują narożniki już teraz, po między wszystkmi trybunami?

czy po skończeniu budowy będzie opcja dobudowania np balkonów, czy narożników i tym samym zwiększenie pojemności?

Już teraz są budowane narożniki.

royalmichael 21.06.2009 21:25

Tak właściwie do czego są te dwie ogromne rury które leżą na murawie? http://kamera.orge.pl/krakow3/
Są tam już od dobrych 2 tygodni jak nie dłużej i nic, tylko leżą :P

gromaders 21.06.2009 21:28

to są zdemontowane maszty oświetleniowe

Brzeszczot 21.06.2009 21:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 749102)
Tak właściwie do czego są te dwie ogromne rury które leżą na murawie? http://kamera.orge.pl/krakow3/

maszty oswietleniowe

Proud 21.06.2009 21:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 749102)

słupy oświtleniowe (jupitery) :D

edit: Wiślacka Brać czuwa! :D refleks nie ma to tamto....

peterwislak 21.06.2009 22:09

przeciesz mieli je przewiesc na stadion Wandy juz by byl wiekszy porzadek:D

miras108 22.06.2009 10:32

Mnie się wydaje czy kamera http://www.krakow.pl/kamera/wisla/ pokazuje obraz z wczorajszego poranka?:shock: i to tylko kilka sekund?

Jaroo1 22.06.2009 10:35

Mi sie zdaje ze obraz jakos sie zaciął a prace moze nawet wczoraj trwały tylko kazdy widzial nie obraz z kamery tylko po prostu jakny zdjecie :P (bo jak dla mnie to nic sie nie rusza na tym obrazie), bo wczoraj jak wszedłem zobaczyc co sie dzieje około 23 jak juz bylo rzecz jasna ciemno to nie widziałem szarego obrazu jak zawsze tylko własnie taki jak teraz, jakby był dzien :P

grzesiek632 22.06.2009 10:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez miras108 (Post 749266)
Mnie się wydaje czy kamera http://www.krakow.pl/kamera/wisla/ pokazuje obraz z wczorajszego poranka?:shock: i to tylko kilka sekund?

moze robotnicy emocjonuja się losowaniem do LM i zeszli na chwile do ''budki":rotfl:

Sinoos 22.06.2009 10:39

nie działa. Zobaczcie na godzinę transmisji. cały czas 4 rano :)

vote-for-mikey 22.06.2009 10:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Donki (Post 749039)
ALe z tego co wiem to trybuna jest też dwupiętrowa ponieważ na tyle osób ile tam bedzie musi byc więcej wejść/wyjść.
Już sektor D i E powinien byc podzielony:-)

czego dowodem jest bodajże Sudtribune w Dtm ;)

emailowiec 22.06.2009 12:15

Kamerka "na żywo" na AB znowu działa i można na niej zaobserwować, że przeszliśmy do kolejnej fazy czyli kopania dziury. Chyba, że to tylko usuwanie nadmiaru ziemi. Przecież jeszcze nie było ścianki szczelinowej :) Bliżej trybuny D trwa jeszcze usuwanie ostatków gruzu.

leszekm 22.06.2009 13:05

"...Podobny los jak inwestycję przy Karmelickiej spotkał pozostałe trzy "krakowskie" hotele Hiltona, których budowę planowano przy stadionie Wisły. Wszystkie miały być gotowe na Euro 2012. Nie będą. Decyzję o wstrzymaniu projektu podjął główny inwestor - fundusz rodziny królewskiej z Kuwejtu. Planowane obiekty, których koncepcje opracowali architekci z biura DDJM, w standardzie pięciu i czterech gwiazdek oraz jeden Garden Inn miały dać w sumie blisko 800 nowych miejsc noclegowych."

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...o_Hiltona.html

Wicked 22.06.2009 13:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekm (Post 749555)
"...Podobny los jak inwestycję przy Karmelickiej spotkał pozostałe trzy "krakowskie" hotele Hiltona, których budowę planowano przy stadionie Wisły. Wszystkie miały być gotowe na Euro 2012. Nie będą. Decyzję o wstrzymaniu projektu podjął główny inwestor - fundusz rodziny królewskiej z Kuwejtu. Planowane obiekty, których koncepcje opracowali architekci z biura DDJM, w standardzie pięciu i czterech gwiazdek oraz jeden Garden Inn miały dać w sumie blisko 800 nowych miejsc noclegowych."

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...o_Hiltona.html

Wiadomo już o tym, od dobru kilku miesięcy....

Fogi 22.06.2009 15:49

Nowy prefabrykowany element. A wydawało się, że rygle bedą jeszcze szalowane i zalewane betonem.
http://img196.imageshack.us/img196/8...a221631.th.jpg

QuaRiS 22.06.2009 16:29

Budujemy się budujemy ; )

radek89 22.06.2009 17:35

po malutku już sobie można wyobrażać jak bedzie wyglądal drugi poziom trybun. Na szybkiego machnąłem w paincie. Będzie mniej więcej tak. Ze schematu wynika że drugi poziom będzie sie kończył na takiej wysokości jak to zaznaczyłem, lub minimalnie niżej.

http://img31.imageshack.us/img31/337...ny1024w.th.jpg

stawski 22.06.2009 20:57

mam nadzieję, że ażtakiej przerwy między I i II poziomem nie będzie. Fajne są miejsca między trybunami na allianz arena. Przynajmniej fajnie na zdjęciach wyglądają ")P

radek89 22.06.2009 21:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stawski (Post 749905)
mam nadzieję, że ażtakiej przerwy między I i II poziomem nie będzie. Fajne są miejsca między trybunami na allianz arena. Przynajmniej fajnie na zdjęciach wyglądają ")P

Jestem w trakcie tworzenia odwzorowania budowanych trybun. Narazie wszystko zgadza mi się co do centymetra z planami które znalazłem na www.stadionwisly.info, oraz z dokładnymi danymi które, otrzymałem od jednego z forumowiczów. Jest to troche czasochłonne, jak skończe przekrój trybun to umieszcze jakieś rendery. pozdro

Wicked 23.06.2009 07:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stawski (Post 749905)

Myślę że ten przekrój wszystko wyjaśni;-)
http://img195.imageshack.us/img195/1669/wisa.jpg

Pero 23.06.2009 11:52

Wydaje mi się czy trybuna zachodnia będzie budowana troszke inną techniką niż wschodnia. Widoczne juz są jakieś wykopy :)

damian3k 23.06.2009 12:01

A może po prostu wykruszają fundamenty? :P

pysio 23.06.2009 12:16

a zauważyliście że w przeciwieństwie do D i E, dach nad trybuną C będzie... wygięty?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:07.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl