Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

szczebrzeszcz 19.03.2009 08:51

czy do europarlamentu wybory są takie same jak do tego naszego? tzn progi wyborcze itd?

Cytat:

PO chce wystawić na listach do Europarlamentu m.in. prof. Jadwigę Staniszkis oraz dziennikarza TVN24 Jacka Pałasińskiego - informuje "Gazeta Wyborcza". Wczoraj media informowały, że w wyborach Platformę reprezentować będą także były szef "Solidarności" Marian Krzaklewski oraz b. wiceprezes PiS Paweł Zalewski
czy już tak ...oficjalnie... można ....dziennikarza?
lepiej zeby to byly dziennikarskie spekulacje

i czego w wyborczej nie znajdziecie:
Cytat:

Redaktor naczelny „Gazety Wyborczej” domagał się przeprosin za błędną informację dotyczącą jego ojca Ozjasza Szechtera
Redaktor "Gazety Wyborczej" chciał udowodnić, iż jego ojciec, Ozjasz Szechter nie był sowieckim szpiegiem. Jednakże sąd oddalił skierowany przeciw IPN pozew Michnika.
http://www.rp.pl/artykul/277814_Mich...ces_z_IPN.html
i tu z wyjasnieniem co i jak:
http://www.pardon.pl/artykul/8140/mi...dzo_dobry_znak

Cytat:

Zdaniem Michnika w roku 1934 jego ojciec nie został skazany za
szpiegostwo, tylko za działalność w Komunistycznej Partii Zachodniej
Ukrainy. Co jest prawdą – tyle, że KPZU była niczym innym, niż
organizacją podporządkowaną sowieckiemu wywiadowi. No, ale formalnie
agentem nie był. Redaktor zapewne sądził, iż dzięki temu szczegółowi
uda mu się wygrać z IPN. Dziś spotkało go jednak
rozczarowanie. "Dziennik" przytacza opinię sądu:

Sąd Okręgowy w Warszawie uznał, że ocena kogoś powinna opierać się
na powszechnym, a nie na subiektywnym odczuciu.

A powszechne odczucie jest takie, iż można kogoś nazwać szpiegiem,
gdy działa w organizacji podporządkowanej wywiadowi innego państwa.

wtf 19.03.2009 09:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 695103)
No zgadza się :)
A jeszcze wracając do tej rozpoznawalnośći europosłów , to ostatnio oglądałem taki program na tvp1 pt ,,karty na stół" w którym jeden z uczestników(bodajże dr socjologii , ale wyleciało mi jego nazwisko) dyskusji jak najbardziej prawidłowo opisał stan faktyczny polegający na tym , że ludzie nic nie wiedzą ani o PE ani o pracy polskich posłów w tej instytucji . Wskazał jednak złą przyczynę , ponieważ główną winą za to obarczył europosłów. Według mnie wina leży po stronie mediów. Polityka europejska w polskich mediach informacyjnych zajmuje raczej ułamkowy czas antenowy. Z tego co się orientuje to są dwa programy dotyczące tego typu spraw . ,,Debata po Europejsku " na tvp info w soboty(co dwa tygodnie) o 16.00 i wspomniane wcześniej ,,karty na stół" , który jednak jest programem ściśle związanym z wyborami do PE i pojawił się chyba tydzień temu . Trudno żeby euro-posłowie latali na golasa lub wkładali świńskie maski , żeby zwrócić na siebie uwagę. Nie takie jest ich zadanie.

A mógłbyś w kilku słowach wyłuszczyć mi, jako laikowi, jaka to różnica czy dany kandydat jest rozpoznawalny czy też nie jest skoro de facto PE jest przechowalnią dla politycznych emerytów i radykałów, która może nie skazuje na polityczny niebyt ale od mainstreamu zdecydowanie odsuwa i jego rola w UE jest dość nikła. Jedyną niewątpliwą zaletą tego gremium jest to że 50 osób otrzyma na koszt podatników pięcioletni pakiet antykryzysowy (to zaleta dla europosłów a nie dla mnie osobiście).
A po secundo, to jak to jest, mamy 50 miejsc w PE w według ordynacji będziemy wybierać 54 europosłów, to co? To będzie jak u Beenhakera - lista rezerwowa?

Jeśli chodzi o rozpoznawalność europosłów to np taki deputowany Golik świetnie sobie z tym poradził, ja gościa zapamiętam na długo :) (to ten co nie wiedział że można zgwałcić prostytutkę).

kibic sukcesu 2007 19.03.2009 11:59

Swego czasu była tu dyskusja na temat Skrzypka.

Taka ciekawostka dla wszystkich jego fanów:

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...arodowych.html

I od razu uprzedzam zarzuty, że artykuł pochodzi z tej strasznej, nierzetelnej i tworzącej układ Wybiórczej - ranking został opublikowany przez szwedzki dziennik. GW go tylko cytuje, a ja za nią.

hunter 19.03.2009 12:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wtf (Post 695135)
Jeśli chodzi o rozpoznawalność europosłów to np taki deputowany Golik świetnie sobie z tym poradził, ja gościa zapamiętam na długo :) (to ten co nie wiedział że można zgwałcić prostytutkę).

Ale, że został uniewinniony przez sąd to wiesz?

wtf 19.03.2009 13:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hunter (Post 695177)
Ale, że został uniewinniony przez sąd to wiesz?

Teraz wiem, thx

Ale wskaż mi proszę w którym miejscu napisałem o jego winie bądź jej braku. I fakt, zastosowałem skrót myślowy, bo nie Golik się dziwił że się da zgwałcić prostytutkę tylko jego ówczesny pryncypał. Niemniej jednak, w tym konkretnym przypadku ma to trzeciorzędne znaczenie.

A odnośnie prezesa Skrzypka to nie jest moim zdaniem miarodajny ranking jakiegoś szwedzkiego dziennika (normalnego takiego a nie ukierunkowanego na ekonomię), taki ranking jest wart dokładnie tyle samo co moje stwierdzenie że prof. Balcerowicz hołduje archaicznym poglądom ekonomicznym czyli NIC. pzdr

hunter 19.03.2009 15:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wtf (Post 695186)
Teraz wiem, thx

Ale wskaż mi proszę w którym miejscu napisałem o jego winie bądź jej braku. I fakt, zastosowałem skrót myślowy, bo nie Golik się dziwił że się da zgwałcić prostytutkę tylko jego ówczesny pryncypał. Niemniej jednak, w tym konkretnym przypadku ma to trzeciorzędne znaczenie.

A czy ja Ci, w którymś miejscu zarzuciłem, że napisałeś o jego winie, bądź nie?

Podobnie jak zapewne 99% społeczeństwa kojarzysz nazwisko Golik tylko z gwałtem na prostytutce. A prawda jest taka, że sąd go uniewinnił, i to już kilka miesięcy temu. Tylko, że z TVN albo Wybiórczej to się o tym nie dowiesz. I to jest ku*wa smutne - przypina się kolesiowi łątkę gwałciciela i nie wiadomo jeszcze kogo, a potem nawet nie informuje, że zostaje uniewinniony. A "autorytetów", w życiorysach których znajdują się udowodnione i ku*ewskie epizody oraz zachowania, broni się jak Częstochowy.

Mareq 19.03.2009 18:33

Cytat:

A mógłbyś w kilku słowach wyłuszczyć mi, jako laikowi, jaka to różnica czy dany kandydat jest rozpoznawalny czy też nie jest skoro de facto PE jest przechowalnią dla politycznych emerytów i radykałów, która może nie skazuje na polityczny niebyt ale od mainstreamu zdecydowanie odsuwa i jego rola w UE jest dość nikła
Rozumiem , że uważasz iż rozpoznywalność kandydatów czy wiedza o PE jest zbędna , ponieważ jest to nic nie znacząca instytucja , która w politycznym życiu Europy ma znaczenie bardzo znikłe, zgadza się ?
Jeżeli tak , to niestety nie odpowiem CI w ani jednym slowie , bo nie mogę się zgodzić z Tobą na temat tego czym jest PE i kto tam trafia.

Cytat:

A po secundo, to jak to jest, mamy 50 miejsc w PE w według ordynacji będziemy wybierać 54 europosłów, to co? To będzie jak u Beenhakera - lista rezerwowa?
Tutaj mamy przykład pierwszeństwa prawa wspólnotowego .
Zapis o 50 posłach , znajduje się w traktatach więc będzie stosowany bepośrednio . Przepis polskiej ustawy zostanie pominięty .

Cytat:

czy do europarlamentu wybory są takie same jak do tego naszego? tzn progi wyborcze itd?
Okręgi wyborcze są inne(większe)
Próg 5 %(ale też dla koalicji)

Ostatnie kilka dni było dramatyczych dla Nabucco , ale wygląda na to , że wszystko dobrze się skończyło .

Maciejj 19.03.2009 18:55

robie mały spamik i mam pytanie

szukam tekstu, chociaż fragmentu tekstu z Salonu - Łysiak o Balcerowiczu

pomoze ktosik?

Gwiaździsty 19.03.2009 19:16

Mareq napisał:
Cytat:

Zalewski , Krzaklewski , zaskakujące karty PO wyciąga w wyborach do PE .
Ale towarzyszka Danuta Hłebner :) nie jest już zaskoczeniem dla przyzwyczajonych do mariażu z komunistami miłośników PO. Od 1970 - 1987 r. w PZPR (nawet stan wojenny nie zmącił jej wiary w sowieckich siepaczy)
Ma zresztą "dobry" komunistyczny rodowód. Tatuś był szefem UB w Nisku.
Po takiej "gwieździe" zwolennikom PO można zaproPOnować już tylko ...Jerzego Urbana lub ..Kiszczaka jako następne wyborcze lokomotywy.

P.S. A co do Sonika to lepiej jak zostanie kiperem a nie europosłem. Tyle już tego wina wypił, że rozlewa z kielicha trzęsącą łapką :)

Aby żyło sie lepiej ! Misiaczkom :)

shad 19.03.2009 20:39

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki...minus_a_2.html

O HIV w czarnej Afryce. Dla Europejczyków oburzonych słowami Benedykta XVI.

Wilku 20.03.2009 16:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 689577)
Czym Ty zapłacisz za tą stabilność ?

To państwo ma jakiś inny szmal poza naszym?

Cytat:

Ty jak zawsze wychodzisz z założenia , że zgniły zachód , tylko zaciera rączki na kolejną ,,europeizację'' wschodu .
Że witali nas w UE z otwartymi ramionami , że witają nas w eurolandzie z uśmiechem na ustach .
A to jest wszystkie gie prawda .
Mechanizm stabilnośći walutowej jak i inne warunki są przedewszystkim gwarancjami bezpieczeństwa dla Euro a co za tym idzie do państw eurolandu .
Bzdet (poza tym iż nikt nas nie widtał z otwartymi ramiona - tu masz racje, nie przypadkiem Szwaby były moterem).

Fundniecię widełek przy naszej wielkości, to tylko danie okazji Sorosom i innym spekulantom do ataku na zł.
Policz naszą wielkość jesli idzie o gospodarke (przy naszych lepszych wynikach niż innych) i udowodnij ze nasze wejscie spowoduje jakies zaburzenia.

Cytat:

Natomiast członkowie strefy euro nie obgryzają codziennie palców ze zdenerowania , żeby tylko Polska jak najszybciej przyjęła euro .
Owszem :D

Sami mają cienko i głowią się co zrobic (teraz i w ogóle) skoro tej waluty w tym stuleciu już nie bedzie, a kryzys daje im tak w dupe.. a centralka mysli tylko o Niemczech.

Natomiast takie ITI które wzieło 300ml kredytu w ojro, ma kilkaset duzych baniek więcej do spłacenia..

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 689521)
Wielki powrót:D - niczego innego się nie spodziewałem.

Hehe.

Bardziej bym sie martwił że ziewanko w topiku. Nikt nie dzieli słow Donia na cztery itd.. ja troche wybyłem wieć mam kilka pytań:

1.) Rostowski odnalazł swój pesel? - czyli de facto jest obywatelem kraju któremu służy (minister)
2.) Jakie liberały z PO planuja obniżki podatków..? - cos mi sie obiło o uszy ze składka rentowa ma wzrosnąć - ale chyba tak liberały nie postepuja?
3.) kiedy kasacja dofinasowania z budzetu partii?
4.) Liberały z PO to tacy świetni gospodarze więc dlaczego dolar nie kosztuje tyle -> 1$=1,5 zł a 3,5zł gdy za Kaczora był po 2,5zł? - cos tu chyba smierdzi, skoro USA się zwijaja a my niby rozwijamy?
5.) Co z CO2?
6.) Dlaczego Farfał jest preziem TVP i dlaczego PO jeszcze go nie zdjeła? Faszysta w Polsce na tak kluczowym stanowisku.. no.. no..
7.) Co ze stoczniamy? Skoro niemcy tylko czekaja by rozpadł się GM, i mogli dofinansowac z budzetu (a jakze!) Opla. - darowali nam te kary (tj. przestali żądać likwidowania)?
8.) Jak sie miewa mózg układu Kaczowów prok.Kaczmarek?
9.) Którą potega jestemsmy po uzawodowieniu armii w Jewropie?

10.) Miał być raj po przjeciu władzy przez PO.. więc dlaczego po roku ku... go nie ma?

kalashnikov2 20.03.2009 16:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wilku (Post 695684)
Bardziej bym sie martwił że ziewanko w topiku. Nikt nie dzieli słow Donia na cztery itd.. ja troche wybyłem wieć mam kilka pytań:

Bo zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy PO wiedzą, że są to wyjątkowy kłamcy i oszuści. Dla zwolenników to norma do przyjęcia, a przeciwnicy nie są niczym zaskoczeni, więc nie komentują :)

Ta cała akcja z Farfałem też mi śmierdzi. PO pewnie mu obiecała nietykalność w zamian za zdjęcie niewygodnych programów typu Misja Specjalna itp. Mi się wydawało, że dla narodowaca takie programy powinny być powodem do dumy, a tu nagle to zdejmują.

Krissu 20.03.2009 16:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wilku (Post 695684)
4.) Liberały z PO to tacy świetni gospodarze więc dlaczego dolar nie kosztuje tyle -> 1$=1,5 zł a 3,5zł gdy za Kaczora był po 2,5zł? - cos tu chyba smierdzi, skoro USA się zwijaja a my niby rozwijamy?

Wilku z całym szacunkiem ale o systemie finansowym raczej nie masz za dużego pojęcia.

W dużym skrócie i uproszczeniu powiem Ci tak:
Sytuacja na świecie jaka jest każdy widzi, w naszym rejonie też nie jest najweselej, Ukraina, Węgry nie przędą zbyt dobrze.

Dla gości siedzących w wielkich biurowcach na Manhattanie to jest jedna cholera Polska, Czechy, Ukraina, Węgry.. widzą wskaźniki i wrzucają wszystkich do jednego worka. Stąd odpływ kapitału z całego regionu. Stąd coraz gorsze przewidywania więc i deprecjacja waluty.
Do tego nie do końca jasne operacje zagranicznych instytucji finansowych (był ten atak spekulacyjny czy nie było go?) i buba gotowa.

Oczywiście kurs waluty można obronić. Jak się ma rezerwy walutowe, a my wcale takich dużych nie mamy. Czas na zbieranie rezerw walutowych jest wtedy kiedy gospodarka gna naprzód. Psim obowiązkiem PiSu było je zwiększyć. Nie zrobili tego.

Więc nie oskarżaj z łaski swojej PO o cale zło tego świata, 10 plag egipskich, koklusz i stonkę.

Wilku 20.03.2009 17:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 695688)
Wilku z całym szacunkiem ale o systemie finansowym raczej nie masz za dużego pojęcia.

Sytuacja na świecie jaka jest każdy widzi, w naszym rejonie też nie jest najweselej, Ukraina, Węgry nie przędą zbyt dobrze.

Dla gości siedzących w wielkich biurowcach na Manhattanie to jest jedna cholera Polska, Czechy, Ukraina, Węgry.. widzą wskaźniki i wrzucają wszystkich do jednego worka. Stąd odpływ kapitału z całego regionu. Stąd coraz gorsze przewidywania więc i deprecjacja waluty.
Do tego nie do końca jasne operacje zagranicznych instytucji finansowych (był ten atak spekulacyjny czy nie było go?) i buba gotowa.

Hmm..

Krissu jak rozumiem wartość waluty (papierka) nie ma sie nijak do rzeczywistosći?

Bo jak rozumiem waluta=gospodarka?
A skoro tak gdy USA jest na minusie, my nadal na plusie to cena $$ powinna chyba spadać?

No wiem teoretyzuje.. bo ile to ma wspólnego z rzeczywistoscią? - gdyby jeden zł = jakaś cześc wagowa np. złota.. to wtedy miałoby to sens, a tak..

Jeszcze jedno inflacja to kwestia czego - zarobków czy dodruku papierka?

Cytat:

Oczywiście kurs waluty można obronić. Jak się ma rezerwy walutowe, a my wcale takich dużych nie mamy. Czas na zbieranie rezerw walutowych jest wtedy kiedy gospodarka gna naprzód. Psim obowiązkiem PiSu było je zwiększyć. Nie zrobili tego.
A po co?

Po to aby dać zarobić Sorosowi gdybyśmy bronili złotego?

Cytat:

Więc nie oskarżaj z łaski swojej PO o cale zło tego świata, 10 plag egipskich, koklusz i stonkę.
Ależ ja nie oskarżam - zadałem pytania i czekam na odpowiedzi - jak to jest że pod liberalną PO jest gorzej niż pod socjalistycznym PiSem.. jakas obnizka podatków albo cuś.. czekam i czekam..

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 695687)

Ta cała akcja z Farfałem też mi śmierdzi. PO pewnie mu obiecała nietykalność w zamian za zdjęcie niewygodnych programów typu Misja Specjalna itp. Mi się wydawało, że dla narodowaca takie programy powinny być powodem do dumy, a tu nagle to zdejmują.

Farfał to kupa gnoja - ale teraz sie ustawi do końca zycia - akcja bedzie prosta - wywala go - kilku zwolnionych przyjmą - ale TVP w naszych rękach (tj. PO), a teraz niech robi czystki w cudzym imieniu :D (własciwie podziwiam Donia bo tak sie polite powinno robic)..

Mimo wszystko troche mnie dziwi ze na zachodzie nie ma tekstów "Faszysta (Farfał) wywala Żyda (Wildstein) z TV (a tak zapomniało mnie sie.. Żyd bedący po ich stronie tj naszej to nie Żyd (copywrite GW) w oryginale "oni sa najgorsi" (tj Polacy pochodzenia żydowskiego będący prawicowcami (czy scislej mający cos z Polska wspólnego..))

Krissu 20.03.2009 18:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wilku (Post 695707)
Hmm..
Krissu jak rozumiem wartość waluty (papierka) nie ma sie nijak do rzeczywistosći?

Bo jak rozumiem waluta=gospodarka?
A skoro tak gdy USA jest na minusie, my nadal na plusie to cena $$ powinna chyba spadać?

No niezupełnie tak jest.
O wartości waluty decyduje cała masa czynników:
Wielkość rezerw walutowych, stabilność gospodarki, prowadzona polityka finansowa, przewidywania co do przyszłości i tak dalej. Właśnie te przewidywania chyba (przynajmniej według mnie) są najważniejsze. I to dotyczy nie tylko waluty, to dotyczy każdego jednego papieru wartościowego.

Czy rząd zawalił, że PLN spadł tak bardzo? Ciężko powiedzieć, z jednej strony mogli wcześniej zareagować a z drugiej strony nie za bardzo mieli jak.
Cytat:

Jeszcze jedno inflacja to kwestia czego - zarobków czy dodruku papierka?

Nie myl, proszę Cię ,inflacji ze spadkiem wartości waluty w stosunku do waluty obcej bo to różne rzeczy są.

Dodruk pieniądza to metody ekhm.. barbarzyńskie. :D

Ale inflacja jest związana z wartością waluty, przykładowo:
wzrasta cena ropy, wzrastają koszty transportu, wzrasta cena produktu, inflacja idzie w górę.
Cytat:

A po co?

Po to aby dać zarobić Sorosowi gdybyśmy bronili złotego?

Wszystko zależy od punktu widzenia.
Jakbyś miał kredyt we frankach szwajcarskich, czy byłbyś importerem to zależałoby Ci na mocniejszej złotówce.
Z drugiej strony eksporterzy czy oszczędzający w walucie obcej są zadowoleni ze słabszego złotego.

Kolego niżej:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 695713)
Krissu wybacz ale wygląda na to że Twoje pojęcie o "systemie finansowym" (cokolwiek to znaczy)

System finansowy
- ogół norm prawnych oraz zespół instytucji finansowych, których zadaniem jest gromadzenie, dzielenie i wydatkowanie zasobów pieniężnych. Ogniwa systemu finansowego:
  • System budżetowy - ogół norm prawnych oraz struktur organizacyjnych regulujących funkcjonowanie budżetu państwa i jednostek samorządu terytorialnego.
  • System bankowy- ogół norm prawnych regulujących zasady działania banków, którego podstawowym celem jest wprowadzenie i nadzór pieniądza w obiegu.
  • System finansowo-ubezpieczeniowy - reguluje tworzenie, podział i organizację funduszu ubezpieczeniowego.
  • System finansowy podmiotów gospodarczych - reguluje gromadzenie i wydatkowanie środków pieniężnych w dyspozycji podmiotów gospodarczych.
  • System finansowy ludności - określa źródło pochodzenia środków pieniężnych osób indywidualnych.
Co do rezerw to daj mi chwilę....

Kurde, nie mogę teraz znaleźć danych na ten temat, ale gdzieś widziałem wykres pokazujący poziom naszych rezerw. Odkąd Skrzypek został prezesem NBP lecą w dół.

A no tak.. niezbyt fortunne sformułowanie o PiSie...
Na swoją obronę powiem tylko, że pisałem na szybko.

wislak68 20.03.2009 18:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 695688)

Krissu wybacz ale wygląda na to że Twoje pojęcie o "systemie finansowym" (cokolwiek to znaczy) jest...hm...niewiele lepsze od kwestionowanej przez Ciebie wiedzy Twojego adwersarza. Na początek polecałbym Ci sprawdzić prawdziwość Twojej tezy która została przeze mnie wyboldowana.

Jak słusznie napisałeś: "nie oskarżaj z łaski swojej PiS o całe zło tego świata...."

Wilku 20.03.2009 18:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 695711)
No niezupełnie tak jest.
O wartości waluty decyduje cała masa czynników:
Wielkość rezerw walutowych, stabilność gospodarki, prowadzona polityka finansowa, przewidywania co do przyszłości i tak dalej. Właśnie te przewidywania chyba (przynajmniej według mnie) są najważniejsze. I to dotyczy nie tylko waluty, to dotyczy każdego jednego papieru wartościowego.

Czyli opieram sie na stadzie.. ktos cos przewiduje (spekulanci czy jak to sie dzisiaj nazywa "inwestorzy") i dzieki temu mamy taka wycene?

Powiązmy ja ze złotem skończa sie "masa czynników"..

Cytat:

Czy rząd zawalił, że PLN spadł tak bardzo? Ciężko powiedzieć, z jednej strony mogli wcześniej zareagować a z drugiej strony nie za bardzo mieli jak.
[
Nic nie zawalił. Za to Donia chwale że nie nakazał bronic waluty, choc i tak przegiął waląć tekstem iż przy jakimś tam poziomie Polska zacznie bronić..

Cytat:

Nie myl, proszę Cię ,inflacji ze spadkiem wartości waluty w stosunku do waluty obcej bo to różne rzeczy są.
Ja nie myle to było odrebne pytanie..
Cytat:

Dodruk pieniądza to metody ekhm.. barbarzyńskie. :D
Wiem :))

Dzisiaj je sie robi wirtualnie:)

Cytat:

Ale inflacja jest związana z wartością waluty, przykładowo:
wzrasta cena ropy, wzrastają koszty transportu, wzrasta cena produktu, inflacja idzie w górę.
Tak? A to ciekawe bo skoro ropa spadła o prawie 50% powinniśmy mieć taki wielki impuls antyiflacyjny ze hoho..

Cytat:

Wszystko zależy od punktu widzenia.
Jakbyś miał kredyt we frankach szwajcarskich, czy byłbyś importerem to zależałoby Ci na mocniejszej złotówce.
Z drugiej strony eksporterzy czy oszczędzający w walucie obcej są zadowoleni ze słabszego złotego.
Owszem - tyle ze to kwestia opłacalności dla jedostek, a nie całego systemu. Więc powtórze po cholere dawac zarabiac Sorosowi broniąć waluty? I po cholere tworzyc rezerwy z papierka? Gdyby rezerwy składały sie ze złota oo.. tu pogadamy.
Inna sprawa - po cholere rezerwy i dług? Jakis zysk na tych rezerwach? Spłacmy nimi bieżaczke i bedzie jakas nadwyzka, pozwalająca realnie spłacać dług.. (no tak wiem reprezentuje chłopskie podejsci edo sprawy a tu trza ekonoma po 2 doktoratach :p)

Krissu 20.03.2009 18:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wilku (Post 695718)
Czyli opieram sie na stadzie.. ktos cos przewiduje (spekulanci czy jak to sie dzisiaj nazywa "inwestorzy") i dzieki temu mamy taka wycene?

Z grubsza tak to wygląda.
To się nazywa "duch kapitalizmu" :D
Cytat:

Powiązmy ja ze złotem skończa sie "masa czynników"..

Złoto też ma swoją cenę, która rośnie i spada.
Cytat:

Tak? A to ciekawe bo skoro ropa spadła o prawie 50% powinniśmy mieć taki wielki impuls antyiflacyjny ze hoho..

To był tylko przykład.
A poza tym w jakiej walucie płacimy za ropę?
Cytat:

Owszem - tyle ze to kwestia opłacalności dla jedostek, a nie całego systemu.

Tyle, że system składa się z jednostek.
Cytat:

a tu trza ekonoma po 2 doktoratach :p

No tak.. :)
Ekonomisty! :magisterka: :-p
Ekonom chłopów pańszczyźnianych pilnował :-p
;-)

Wilku 20.03.2009 18:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 695720)
Z grubsza tak to wygląda.
To się nazywa "duch kapitalizmu" :D

To sie nazywa spekulacja, kapitalizm to real..

Cytat:

Złoto też ma swoją cenę, która rośnie i spada.
I w tym roku uncja strzeli na ponad 1400 $

Cytat:

To był tylko przykład.
A poza tym w jakiej walucie płacimy za ropę?
Owszem.

Tylko że jesli cos niby jest droższe to dlaczego ma to oznaczać inflacje?

Ropa to towar jak inny.. choc ważny. Z tym że moje pytanie było zupełnie innę skąd sie bierzie inflacja - nie aby z pustego pieniądza?

Cytat:

Tyle, że system składa się z jednostek.
Liczy się wynik całości.

Weźmy takie Chiny na przykład - niech rzucą to co mają w rezerwach na "rynek" i niech zażadaja za te papierki czegos realnego.. np złota. Jaką wówczas cene przewidujesz? 3-4 k. $ za uncje, a może 9k pod warunkiem ze FED drukowac śmiecia nie bedzie?

Cytat:

No tak.. :)
Ano.. i jakos ważny jest dla mnie real, a nie cos wirtualnego.

Krissu 20.03.2009 18:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wilku (Post 695726)
Ropa to towar jak inny.. choc ważny. Z tym że moje pytanie było zupełnie innę skąd sie bierzie inflacja - nie aby z pustego pieniądza?

Ropa to towar o tyle specyficzny, że jego cena wpływa na cenę innych towarów

Inflacja jest ustalana (w sensie obliczana, nie ustalana jak w czasie negocjacji) w oparciu o pewien koszyk dóbr. Gdy wzrosną ceny jakiś towarów z koszyka, wzrośnie też inflacja.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wilku (Post 695726)
Liczy się wynik całości.

Weźmy takie Chiny na przykład - niech rzucą to co mają w rezerwach na "rynek" i niech zażadaja za te papierki czegos realnego.. np złota. Jaką wówczas cene przewidujesz? 3-4 k. $ za uncje, a może 9k pod warunkiem ze FED drukowac śmiecia nie bedzie?

Na przedmiocie "Finansami międzynarodowymi" zwanym sporządziłem notatki z dokładnymi danymi, ile Chińczycy mają $ w rezerwach. nie mogę nigdzie zeszytu znaleźć, poszukam jutro. Wiem, że jakby je wyprzedali to byłaby katastrofa.

A teraz udaję się w miejsce gdzie walutą jest złocisty napój. Pogadamy jeszcze jutro.
Pozdro! :)

Wilku 20.03.2009 19:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 695730)
Ropa to towar o tyle specyficzny, że jego cena wpływa na cenę innych towarów

Wiem, wiem ale to jednak towar, a inflacja to nie cena czegoś tylko wprowadzenie pustego papierka.
Cytat:

Inflacja jest ustalana w oparciu o pewien koszyk dóbr. Gdy wzrosną ceny jakiś towarów z koszyka, wzrośnie też inflacja.
A.. własnie obiło mi sie cos o uszy że realna inflacja, a cos opartego o koszyk to dwie rózne sprawy? - jak to jest?

Chłopski przykład - firma dobrze zarabia - więc jej pracownicy dostaja podwyżke, czy to oznacza inflacje. Wg. tow. Balcerka tak...

Cytat:

Na przedmiocie "Finansami międzynarodowymi" zwanym sporządziłem notatki z dokładnymi danymi, ile Chińczycy mają $ w rezerwach. nie mogę nigdzie zeszytu znaleźć, poszukam jutro. Wiem, że jakby je wyprzedali to byłaby katastrofa.
Ponad bilion.. ano..

Tylko dlaczego miałoby spowodować to katasrofę? - tego nie rozumiem. Mają realny (podobno) pieniadż ($) wieć chca np za niego towary.. USA produkowało tyle papierka ile wynosi ich gospodarka więc skąd ta katasrofa? :>

Cytat:

A teraz udaję się w miejsce gdzie walutą jest złocisty napój. Pogadamy jeszcze jutro.
Pozdro! :)
heh. :)

Udanej imprezy :D

ops..

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 695720)
Ekonomisty! :magisterka: :-p
Ekonom chłopów pańszczyźnianych pilnował :-p
;-)

Mea maxima cuplpa..

Rzeczywiscie o ekonomach możemy pomarzyć dzisiaj..

:p

wislak68 20.03.2009 20:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 695711)
Kolego niżej:

System finansowy - ogół norm prawnych oraz zespół instytucji finansowych, których zadaniem jest gromadzenie, dzielenie i wydatkowanie zasobów pieniężnych. Ogniwa systemu finansowego:
  • System budżetowy - ogół norm prawnych oraz struktur organizacyjnych regulujących funkcjonowanie budżetu państwa i jednostek samorządu terytorialnego.
  • System bankowy- ogół norm prawnych regulujących zasady działania banków, którego podstawowym celem jest wprowadzenie i nadzór pieniądza w obiegu.
  • System finansowo-ubezpieczeniowy - reguluje tworzenie, podział i organizację funduszu ubezpieczeniowego.
  • System finansowy podmiotów gospodarczych - reguluje gromadzenie i wydatkowanie środków pieniężnych w dyspozycji podmiotów gospodarczych.
  • System finansowy ludności - określa źródło pochodzenia środków pieniężnych osób indywidualnych.
Co do rezerw to daj mi chwilę....

Kurde, nie mogę teraz znaleźć danych na ten temat, ale gdzieś widziałem wykres pokazujący poziom naszych rezerw. Odkąd Skrzypek został prezesem NBP lecą w dół.

A no tak.. niezbyt fortunne sformułowanie o PiSie...
Na swoją obronę powiem tylko, że pisałem na szybko.

Jeśli w ten sposób definiujesz "system finansowy" to wcale nie trzeba sie na nim znać żeby mieć pojęcie o problemach walutowych (np: byle dealer z Citi ma na temat zagadnień walutowych wieksze pojecie niż np: eskpert "systemu finansowego ludności").

Jeśli chodzi o saldo rezerw to polecałbym sprawdzić oficjalną stronę informacyjną NBP. Mam nadzieję że po zapoznaniu się z tymi danymi zmienisz swoją (dodam błędną) opinię na temat wpływu rzadów PiS na brak zwiekszenia się kwoty rezerw walutowych.

Za kuriozalną uważam opinię że odpowiedzialnością za wielkość rezerw miałby być obarczony prezes NBP a nie rząd (tak odbieram uwagę, zresztą nie prawdziwą, że rezerwy spadają odkąd prezesem NBP jest Skrzypek). Rozumując w ten sposób należałoby stwierdzić że za kryzys odpowiedzialny jest PiS bo: to prezes NBP jest odpowiedzialny za sprawy finansowe, prezesem jest Skrzypek, Skrzypek jest związany z PiS a zatem to PiS odpowiada za kryzys (podobnego łamańca umysłowego próbował nam zresztą w pewnym momencie sprzedać nieoceniony minister Rostowski, ale nawet PRowcy z PO uznali że jest to szyte zbyt grubymi nićmi).

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wilku (Post 695731)
Ponad bilion.. ano..

Tylko dlaczego miałoby spowodować to katasrofę? - tego nie rozumiem. Mają realny (podobno) pieniadż ($) wieć chca np za niego towary.. USA produkowało tyle papierka ile wynosi ich gospodarka więc skąd ta katasrofa?

Nie żebym się wcinał między wódkę a zakąskę ale...

Chińczycy wcale nie mają pieniądza (USD). Wiekszość kasy zainwestowali w obligacje wyemitowane przez rząd USA (denominowane w USD). I teraz chcąc sprzedać obligacje (aby dostać USD za które mogliby kupić cokolwiek) muszą iść na rynek. Rynek na określoną płynność (ilość papierów które możesz sprzedać w danym czasie bez obnizania ceny). Nagła podaż dużej ilości obligacji spowoduje ich gwałtowne potanienie. A to bedzie mieć dwa skutki:

Dla Chin obniżenie wartości ich rezerw (jeśli teraz mają np: 1 bln USD w obligacjach wartych np: 1000 USD każda to przy spadku ceny tych obligacji do np: 800 USD wartość rezerw spada do 800 mld USD).

Dla USD wzrost stóp procentowych (jeśli banki mogą kupić od Chinczyków tanie obligacje to nie bedą pożyczać firmom w USA chyba że na wyższy procent) co w konsekwencji prowadzi do recesji a zatem obniżenia importu. Na obniżeniu importu przez USA ucierpi najwiecej najwiekszy eksporter do USA czyli Chiny.

Tę analizę można jeszcze pogłębić (jeśli tylko bedziesz miał ochotę) ale konkluzje sa takie że ani Chinom ani USA nie opłacają się zbyt gwałtowne ruchy w tym obszarze.

Krissu 21.03.2009 11:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 695743)
Jeśli w ten sposób definiujesz "system finansowy" to wcale nie trzeba sie na nim znać żeby mieć pojęcie o problemach walutowych

Chwilunia.. ja nic nie definiuję.To definicja podręcznikowa. Zapytałeś co to znaczy "system finansowy" (bo tak rozumiem, stwierdzenie "system finansowy - cokolwiek by to znaczyło"), ja odpowiedziałem.
Cytat:

(np: byle dealer z Citi ma na temat zagadnień walutowych wieksze pojecie niż np: eskpert "systemu finansowego ludności").

Nie przeczę.
Cytat:

Jeśli chodzi o saldo rezerw to polecałbym sprawdzić oficjalną stronę informacyjną NBP. Mam nadzieję że po zapoznaniu się z tymi danymi zmienisz swoją (dodam błędną)

Patrzyłem, nie mogę znaleźć. Opierałem się na danych, które kiedyś czytałem, z tego co pamiętam poziom rezerw walutowych był największy w historii PL na jesieni 2006 roku.Oczywiście pamięć ludzka zawodna niestety. Sprawdzę jutro i sobie na priv porozmawiamy.
Cytat:

Za kuriozalną uważam opinię że odpowiedzialnością za wielkość rezerw miałby być obarczony prezes NBP a nie rząd

Gromadzenie oraz zarządzanie rezerwami to jedno z podstawowych zadań NBP. Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 roku o Narodowym Banku Polskim, Art 3, punkt 2:
Cytat:

Do zadań NBP należy także:(...)2. Prowadzenie gospodarki rezerwami dewizowymi.
http://www.nbp.pl/aktyprawne/dwn/ustawa_nbp.pdf
Cytat:

PiS odpowiada za kryzys

Nigdy czegoś takiego nie powiedziałem. To nadinterpretacja.
Wilku:
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wilku (Post 695731)
Wiem, wiem ale to jednak towar, a inflacja to nie cena czegoś tylko wprowadzenie pustego papierka.

No niezupełnie tak jest.
Inflacja to spadek siły nabywczej pieniądza.
Np wczoraj precel kosztował 1 PLN dziś kosztuje 1,2 PLN.
1 PLN to nadal 1 PLN więc nominalnie nic się nie zmieniło, ale siła nabywcza tego 1 PLN spadła. To jest inflacja.

To o czym ty piszesz, przyrost ilości pieniądza, dodruk tego pieniądza, to przyczyna wystąpienia inflacji. A nie sens tego zjawiska.
Podobnie jak np przytoczony przeze mnie wzrost kosztów produkcji (w tym przypadku ropy) czy kilka innych czynników.

Dodruk pieniądza to nowoczesny odpowiednik psucia pieniądza w średniowieczu. Prowadzi do spadku jego wartości, skoro spada wartość pieniądza to rosną ceny towarów.
Tak samo może być w przypadku nagłego wzrostu ceny czynników wytwórczych, np wzrost cen zboża w wyniku klęski suszy, powodzi czy wzrost ceny ropy z powodu, powiedzmy, wojny.
Inne przyczyny efekt ten sam: spadek siły nabywczej pieniądza.

Koszyk służy tylko do mierzenia poziomu inflacji.

JEDREK76 21.03.2009 23:18

Cytat:

...Farfał to kupa gnoja - ale teraz sie ustawi do końca zycia - akcja bedzie prosta - wywala go - kilku zwolnionych przyjmą - ale TVP w naszych rękach (tj. PO), a teraz niech robi czystki w cudzym imieniu :D (własciwie podziwiam Donia bo tak sie polite powinno robic)...

Tak się wtrącę słówkiem tylko a'propo Farfała. To jego były pryncypał i guru, obecnie mecenas Giertych, wcale się tej kupy g. nie wypiera i jak zauważyłem podczas jednej z jego wypowiedzi w tv... (tfu wsi24;)), po przeprowadzonym "zamachu" na stanowisko prezia TVP, nie zaprzeczył na pytanie dziennikarza o rzekomego esemesa jakiego miał dostać od Sikorskiego z tekstem "dorżneliśmy watahę".

Za takie "dorżnięcie", gdzie wypadają najlepsze programy i wyrzucani są najlepsi dziennikarze, a twarzą TVP ponownie staje się aparatczyk A. Kwiatkowski (inna sprawa, że do pracy w TVP wrócił już za Urbańskiego), mam nadzieję, że wkrótce mu (Farfałowi) ktoś "jaja urwie".

A co do Wildsteina, to pamiętasz Wilku naszą dysputę o zmianie przez "stryjka siekierkę na kijka", mam wrażenie, że historia mi jednak rację przyznała:> ??

Mareq 23.03.2009 17:48

Cytat:

Fundniecię widełek przy naszej wielkości, to tylko danie okazji Sorosom i innym spekulantom do ataku na zł
Ostatnie czasy pokazały , że świetnie sobie radzą z atakami bez mechanizmu ERM II .

Cytat:

Sami mają cienko i głowią się co zrobic (teraz i w ogóle) skoro tej waluty w tym stuleciu już nie bedzie, a kryzys daje im tak w dupe.. a centralka mysli tylko o Niemczech.
JAk na Ciebie to i tak nieźle , że dajesz jej jeszcze nawet 91 lat .
A teksty o centralce są zwyczają paranoją zresztą dementowaną przez fakty , vide 5 mld E na projekty energetyczne , których to pienięcy Niemcy wcale w ten sposób wydawać nie chcieli .

Cytat:

Policz naszą wielkość jesli idzie o gospodarke (przy naszych lepszych wynikach niż innych) i udowodnij ze nasze wejscie spowoduje jakies zaburzenia.

Jak Ci to mam policzyć ? PKB mam sobie porównywać :) ?
Istnienie tych mechanizmów jest gwarancją i zabezpieczeniem silnej pozycji Euro , to że nie wszystkie wymagania są spełniane przez kraje które są członkami Eurolandu jest inną sprawą.
Nikt nie przyjmie kraju nie spełniającego tych wymagań , ponieważ odrazu odbije się na to ,,opini" o Euro na rynku walutowym .

Zgadzam się , że Farfał to kupa gnoja :)
Zapewne z innych przyczyn niz Wy , ale ...
Tusk napewno nie zachował ,,europejskiego ducha" pozwalając by prezesem największej polskiej telewizji w okresie kampanii wyborczej do PE był człowiek o którym można powiedzieć , że jest anty unijny , ale np. ta ponadstan promocja Ganleya pozycji PO w wyborach do PE i tak nie zaszkodzi , więc zapewne po premierze to spływa .

szczebrzeszcz 23.03.2009 19:38

Cytat:

Część naukowców uważa, że trend globalnego ocieplenia został zahamowany lub nawet uległ odwróceniu. Mają o tym świadczyć ostatnio pozyskane dane - informuje serwis worldnetdaily.com.

http://wiadomosci.onet.pl/1939257,12,item.html

Mareq 23.03.2009 21:14

http://www.worldnetdaily.com/
Wydaje mi się , że artykuły z tej strony są równie obiektywne w kwestii globalnego ocieplenia , co artykuły ze strony zielonych na ten sam temat :P

sambo 23.03.2009 22:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 697386)
O
[b]A teksty o centralce są zwyczają paranoją zresztą dementowaną przez fakty , vide 5 mld E na projekty energetyczne , których to pienięcy Niemcy wcale w ten sposób wydawać nie chcieli .

erkmhm

stara zasada tresowania psów i ludzi mówi - nigdy nie bądź łaskawcą - bądź zawsze zrzędą.

Z tego też powodu treserzy nakazują właścicielom swoich psów aby od maleńkiego dając psu jadła do michy w momoencie, kiedy pies zaczyna jeść tę michę odunąć i przytrzymać przez parę chwil.

Bo pies musi wiedzieć jaka jest hierarchia wartości - kto jest psem a kto panem.

Doprawdy - wzruszyło mnie te 5 miliardów.

Tak samo jak wzruszyły mnie państwowe wielomiliardowe dotacje do przedsiebiorstw i banków w Niemczech i Francji podczas gdy w Polsce ludzie ze stoczni idą na bruk.

Tresuj pieska Mareczku - wiecej dowiesz sie o polityce

PS: Wilku z martwych powstał !!!

szczebrzeszcz 23.03.2009 22:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 697474)
http://www.worldnetdaily.com/
Wydaje mi się , że artykuły z tej strony są równie obiektywne w kwestii globalnego ocieplenia , co artykuły ze strony zielonych na ten sam temat :P

i równie wiarygodne jak stwierdzenie Ala Gora, że na Śląsku ludzie chodzą w maskach, a do kopalni zjeżdżają zeby pooddychać świeżym powietrzem ;) + pare innych "kwiatków" :-)

poza tym widać z jakich źródłem inforamcje czerpie onet.pl ;P

Mareq 23.03.2009 23:36

Zawsze znajdziesz jakieś dziwaczne porównania , ale erystyka faktom nie zaprzeczy.
Udowodnij mi na konkretnym przykładzie(przedsiębiorstwo francuskie , niemieckie) , że dana pomoc była nielegalna w świetle prawa unijnego a że pomoc dla stoczni była legalna.
A porównania banków ze stocznią , to sobie możesz stosować w przekonywaniu potencjalnego elektoratu PiSowskiego przed wyborami do PE . nie ze mną .
To że w tych 5 mld jest Nabucco a nie ma Nordstreamu , to też oczywiście jest na ręke Niemcom i oczywiście gdyby sytuacja była odwrotna , to wcale nie było by festiwalu germańskiej fobii i pisania o berlińskiej centralce.

Zresztą na odpowiedź niedźwiadka odnośnie wspólnej/niezależnej polityki energetycznej nie trzeba było długo czekać .

Cytat:

Rosja zrewiduje stosunki z UE, jeśli interesy Moskwy będą ignorowanehttp://biznes.onet.pl/0Premier Rosji Władimir Putin zapowiedział w poniedziałek, że Moskwa zrewiduje stosunki z państwami Unii Europejskiej, jeśli będą ignorowane rosyjskie interesy w dziedzinie energetycznej.
http://biznes.onet.pl/0,1939541,wiadomosci.html

Cytat:

i równie wiarygodne jak stwierdzenie Ala Gora, że na Śląsku ludzie chodzą w maskach, a do kopalni zjeżdżają zeby pooddychać świeżym powietrzem ;) + pare innych "kwiatków"
Zgadza się :)

Cytat:

poza tym widać z jakich źródłem inforamcje czerpie onet.pl ;P
Nie ma co ukrywać , że informacyjne działy onetu są na bardzo marnym poziomie , zresztą jak w przypadku większości pop-portali internetowych .
Co lepsze te info wisiało jako główna wiadomość przez pół dnia , teraz zastąpił je news pochodzący z arcy ciekawego i pouczającego wywiadu z obywatelem Łyżwińskim .

Wilku 24.03.2009 05:52

Zanim zaczne odpowiadać (szczególnie chodzi mi o o inflacje itd.. (i tak mi wychodzi że od czasów starozytnych jakos to wiele sie nie zmienia jesli weźmiemy twardy pieniądz pod uwage..)) - to abym nie zgubił kilku rzeczy..

Na podstawie tego -> http://www.romanum.historicus.pl/zol...zymskiego.html - zrobiłem na razie jedno wyliczenie.:

Zarobki zwykłego legionisty ( hmm.. nasi chlopcy jednak w Iraku czyw Afagnie mniej zarabiaja..):

legionista = 225 denarów = 35,67 uncji = 33877$ (przyjałem ostatnia srednia na poziomie 950$) = 118569zł rocznie, co równa się 9800zł miesięcznie

Pretorianin 3.3 razy więcej (chyba BORowiki powinny się wkur.. bo mimo wszystko w porównaiu do tej liczby dostaja ochłapy) co daje nam 32640 zł miesięcznie

I za wikipedią...

Cytat:

Reforma monetarna II-III wiek

Wprowadzono jednostkę monetarną antoninian (antoninianus) - drobną monetę srebrną, później brązową i miedzianą. W III wieku legionista otrzymywał 10-15 antoninianów dziennie. Przykładowe ceny
zdrowy niewolnik - 800-1200 antoninianów
koń - 250 antoninianów
osioł - 145 antoninianów
prosty miecz rzymski - 60 antoninianów
buty - 12 antoninianów
wino (1 pinta) - 4 antoniniany
półkilowy bochenek chleba - 1 antoninianus
lampa oliwna - 1 antoninianus
złoty pierścień - 122 antoniniany
mała łódź rybacka - 186 antoninianów
hmm.. jakby to nie liczyc artykuły pierwszej potrzeby, jakoś nadal tyle samo (powiedzmy w granicach 50% (chyba przeszarżowałem..)) kosztują jesli to odniesiemy do ceny kruszcu... wot zagadka..

http://pl.wikipedia.org/wiki/System_...stwie_rzymskim
_______________________________________-
Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 695774)

Nie żebym się wcinał między wódkę a zakąskę ale...

Chińczycy wcale nie mają pieniądza (USD). Wiekszość kasy zainwestowali w obligacje wyemitowane przez rząd USA (denominowane w USD). I teraz chcąc sprzedać obligacje (aby dostać USD za które mogliby kupić cokolwiek) muszą iść na rynek. Rynek na określoną płynność (ilość papierów które możesz sprzedać w danym czasie bez obnizania ceny). Nagła podaż dużej ilości obligacji spowoduje ich gwałtowne potanienie.

Racja - to przecież oczywiste, drukarki nawet dzisiaj nie nadążą i dlatego Chiny ładuja te puste dolce np. w Afrykę.

Zebysmy sie zrozumieli - pieniądz w sam sobie nie jest wartością on ma za zadanie jedno - ułatwienie wymiany dóbr. Czyli potrzeba czegoś rzadkiego, o ograniczonej liczbie i jednocześcnie niewielkich rozmiarów, aby ta rzecz stała się pieniadzem - czymś takim jest złoto i inne metale szlachetne (wiadomo gdzie indziej skorupki muszelek itd..), pieniądz papierowy to ułatwinie kolejne (ale to naiastka realu nr2), kolejne to inne papiery (typu obligacje czeki itd - czyli nr.3) a kolejny nr to wirtual... i w pewnym momencie wirtual rozjechał się z realem.. :)

Cytat:

A to bedzie mieć dwa skutki:

Dla Chin obniżenie wartości ich rezerw (jeśli teraz mają np: 1 bln USD w obligacjach wartych np: 1000 USD każda to przy spadku ceny tych obligacji do np: 800 USD wartość rezerw spada do 800 mld USD).
Nie do końca musi byc tak źle :)

Bo ten spadek nie musi oznaczać iż sa w plecy. Dlaczego? - bo juan w tym samym czasie moze np. spaść o 40%, w zwiazku z tym...

Cytat:

Dla USD wzrost stóp procentowych (jeśli banki mogą kupić od Chinczyków tanie obligacje to nie bedą pożyczać firmom w USA chyba że na wyższy procent) co w konsekwencji prowadzi do recesji a zatem obniżenia importu. Na obniżeniu importu przez USA ucierpi najwiecej najwiekszy eksporter do USA czyli Chiny.
Ooo!! - i tu tykasz realu, tylko że normalne procesy ze względu na skalę nie działają.. tak jak my nie rozumieliśmy dlaczego jen ma stope w okolicach 0% a oni sie nie rozwijaja i to samo czeka dolca :], i jeszcze druga rzecz - banki nie mają pieniędzy!!! W tym cały dowcip :p I dlatego te mld. pompowane w banki USA nie powoduja hiperinflacji.. a dolar rosnie (tymczasowo)

Cytat:

Tę analizę można jeszcze pogłębić (jeśli tylko bedziesz miał ochotę) ale konkluzje sa takie że ani Chinom ani USA nie opłacają się zbyt gwałtowne ruchy w tym obszarze.
A pewnie - tylko nie ma co dumać. Wracamy do realu. Czyli jest produkcja = jest forsa. (o ile chce to cos ktoś kupić).

I owszem Chinom obecnie nie opłaca się powalić USA, bo straca rynek.. i dlatego zanim ich powalą stworzą inny - gdzieś obiło mi się o uszy że zaczeli od poziomu ponad 600mld $ u siebie...

Z drugiej strony bądź tu człowieku mądry... czytałem jakieś wyliczenia że USA moga produkować u siebie wsztytko i tak na prawdę dzisiaj brakuje im aby sami siebie zaspokoic niecałe 15% PKB.. gdyby zachciało im sie izolacjonizmu..

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 696051)
Wilku:

No niezupełnie tak jest.
Inflacja to spadek siły nabywczej pieniądza.
Np wczoraj precel kosztował 1 PLN dziś kosztuje 1,2 PLN.
1 PLN to nadal 1 PLN więc nominalnie nic się nie zmieniło, ale siła nabywcza tego 1 PLN spadła. To jest inflacja.

Krissu spadła? - ale tylko wstosunku do tego precla - może było tylu chetnych ze sprzedawcy postanowili dać wyższą ceną i zanim pojawiło ise tylu dodtkowych porducentów ta cena sie utrzymywała.. natomiast dlaczego siła nabywcza spadła nie wiem..

Cytat:

To o czym ty piszesz, przyrost ilości pieniądza, dodruk tego pieniądza, to przyczyna wystąpienia inflacji. A nie sens tego zjawiska.
Podobnie jak np przytoczony przeze mnie wzrost kosztów produkcji (w tym przypadku ropy) czy kilka innych czynników.
Przyczyna inflacji jest zawsze jedna "dodruk" (no wiem dzisiaj inne czasy i bank jako jedyna firma (podmiot) może pożyczać coś czego realnie nie ma, i nikt za to nie idzie do pierdla (:shock:).. - wiec nazwijmy to dodrukiem wirtualnym) co wyjasni nam dlaczego stopy reguluje nie rynek a NBP (w zalezności od kraju)..

Cytat:

Dodruk pieniądza to nowoczesny odpowiednik psucia pieniądza w średniowieczu. Prowadzi do spadku jego wartości, skoro spada wartość pieniądza to rosną ceny towarów.
Realne?

W którymś momencie tak.

Z tym że wiesz doskonale co to podatek inflacyjny, i że na inflacji obławiają się pierwsi z tego łancucha pokarmowego..

Cytat:

Tak samo może być w przypadku nagłego wzrostu ceny czynników wytwórczych, np wzrost cen zboża w wyniku klęski suszy, powodzi czy wzrost ceny ropy z powodu, powiedzmy, wojny.
No tak ale to nie inflacja a drożyżna.. - mylę sie?:>

Cytat:

Inne przyczyny efekt ten sam: spadek siły nabywczej pieniądza.
Ale skąd on sie bierze?
Cytat:

Koszyk służy tylko do mierzenia poziomu inflacji.
Własnie.

I koszyk obecny a np. ten sprzed kilkudziesieciu lat powduje iż inflacja jest liczona np zamiast na realnym poziomie 12-15% na poziomie 3-6%, co to oznacza? Ano np że emerytom można dać realnie co roku mniej iż im przysługuje...
__________________________________________________ _
Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 696528)
Tak się wtrącę słówkiem tylko a'propo Farfała. To jego były pryncypał i guru, obecnie mecenas Giertych, wcale się tej kupy g. nie wypiera i jak zauważyłem podczas jednej z jego wypowiedzi w tv... (tfu wsi24;)), po przeprowadzonym "zamachu" na stanowisko prezia TVP, nie zaprzeczył na pytanie dziennikarza o rzekomego esemesa jakiego miał dostać od Sikorskiego z tekstem "dorżneliśmy watahę".
Za takie "dorżnięcie", gdzie wypadają najlepsze programy i wyrzucani są najlepsi dziennikarze, a twarzą TVP ponownie staje się aparatczyk A. Kwiatkowski (inna sprawa, że do pracy w TVP wrócił już za Urbańskiego), mam nadzieję, że wkrótce mu (Farfałowi) ktoś "jaja urwie".

Jędrek,

trudno mi się wypowiadać - tv nie ogladam od prawie roku, a tym bardziej wsi24..

Dla mnie PiSowksie watahy są szkodliwe tak samo jak inne.. i wypije browara gdy PiS zdechnie.. dla dobra prawicy.

Cytat:

A co do Wildsteina, to pamiętasz Wilku naszą dysputę o zmianie przez "stryjka siekierkę na kijka", mam wrażenie, że historia mi jednak rację przyznała:> ??
Owszem pamiętam, i sam pamietasz gdy prosiłem o Reszczyńskiego czy Czabańskiego - za to trafił się z nominacji Kaczek Urbański.. no wybacz ale ja byłem za realnymi zmianami, nie za pudrowaniem...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 697386)
Ostatnie czasy pokazały , że świetnie sobie radzą z atakami bez mechanizmu ERM II .

phi...

Funciak nie był w stanie się obronić a co dopiero złotówka..

Cytat:

JAk na Ciebie to i tak nieźle , że dajesz jej jeszcze nawet 91 lat .
Hehe - no az takim pesymistą nie jestem:p

Cytat:

A teksty o centralce są zwyczają paranoją zresztą dementowaną przez fakty , vide 5 mld E na projekty energetyczne , których to pienięcy Niemcy wcale w ten sposób wydawać nie chcieli .
?

Ja tu nie pisze o jakis planach tylko o walucie.

Ale zaciekawiło mnie - podaj na tacy o czym piszesz.

Cytat:

Jak Ci to mam policzyć ? PKB mam sobie porównywać :) ?
Istnienie tych mechanizmów jest gwarancją i zabezpieczeniem silnej pozycji Euro , to że nie wszystkie wymagania są spełniane przez kraje które są członkami Eurolandu jest inną sprawą.
Nikt nie przyjmie kraju nie spełniającego tych wymagań , ponieważ odrazu odbije się na to ,,opini" o Euro na rynku walutowym .
Stek bzdur.

Waluta może być głowną nawet w banalandzie. (Czarnogóra o ile wiem nadal opiera się na ojro)
Gospodarczo pod względem deficytu itd.. stoimy przed takimi tuzami jak Niemcy czy Francja, wiec nasze przyjecie nic ich nie kosztowałoby (a raczej zarobiliby).

Cytat:

Zgadzam się , że Farfał to kupa gnoja :)
Zapewne z innych przyczyn niz Wy , ale ...
Tusk napewno nie zachował ,,europejskiego ducha" pozwalając by prezesem największej polskiej telewizji w okresie kampanii wyborczej do PE był człowiek o którym można powiedzieć , że jest anty unijny , ale np. ta ponadstan promocja Ganleya pozycji PO w wyborach do PE i tak nie zaszkodzi , więc zapewne po premierze to spływa .
Echhh w zwiazku z tym Ganleyem to zaczynam załowac tych ostrych słów :D - bo myslałem ze patrzy wyłącznie na swoją dupe, a tu taki zonk...

ps.1

Szkoda że takich kwiatków w TV nie pokazuja...

Farfał dasz radę :D :lol:

ps.
wybaczcie za literówki ale tyle ich jest ze nie mam siły..:/

Mareq 25.03.2009 21:05

Róża Thun ma być nr 1 w ,,Krakowie" . Kandydatura jak najbardziej pro-europejska .

Cytat:

Stek bzdur.

Waluta może być głowną nawet w banalandzie. (Czarnogóra o ile wiem nadal opiera się na ojro)
Gospodarczo pod względem deficytu itd.. stoimy przed takimi tuzami jak Niemcy czy Francja, wiec nasze przyjecie nic ich nie kosztowałoby (a raczej zarobiliby).
Przyczyną tego , że euroland nie chce poluzować ustanowionych w traktacie wymagań(poza tym , że chcą zniszczyć naszą gospodarkę ) jest ... ?

Cytat:

Ale zaciekawiło mnie - podaj na tacy o czym piszesz.
http://finanse.wp.pl/kat,104122,titl...l?ticaid=17bbe

Cytat:

phi...

Funciak nie był w stanie się obronić a co dopiero złotówka..
Napisałem , że spekulanci mogą sobie równie dobrze radzić bez tego iż dany kraj jest w ERM II .
Zresztą atak na funta nie był skutyczny , tylko i wyłącznie dlatego , że GB była w ERM . Były też inne okoliczności i akurat wszystko się zbiegło w czasie .

http://wiadomosci.onet.pl/1940840,12,item.html

worldnetdaily na topie :D

sambo 25.03.2009 22:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 697549)
Zawsze znajdziesz jakieś dziwaczne porównania , ale erystyka faktom nie zaprzeczy.
Udowodnij mi na konkretnym przykładzie(przedsiębiorstwo francuskie , niemieckie) , że dana pomoc była nielegalna w świetle prawa unijnego a że pomoc dla stoczni była legalna.
A porównania banków ze stocznią , to sobie możesz stosować w przekonywaniu potencjalnego elektoratu PiSowskiego przed wyborami do PE . nie ze mną .

wot oświecony Mareczek z elektoratem pisowskim mi wyjeżdża i to w kwestii, której OBRONIC NIE MOŻESZ.

A, że obronic nie mozesz to mi każesz coś udowadniać.

- otóż drogi Mareczku - w UE jest tak, że przepisy są łamane wtedy, kiedy Komisja Europejska tak zdecyduje. No i przekładając to na realne przykłady - 3 miliardy pomocy publicznej dla francuskiego Renault i Peugeot-Citroën (PSA).

No i co? i g... - wszystko jest w porządeczku i nie słychać aby sie zmieniło.

Banki mareczku są takimi samymi przedsiębiorstwami jak fabryka majtek - a że elektora peło tego nie wie to sie nie dziwię. Ignoracja Twoich ziomków jest widoczna na codzień.

Pomoc publiczna bankom w Niemczech jest tak oczywista jak to, że jutro bedzie dzień. Już w latach 90 był podobny cyrk.

Mówię - tresuj psa Mareczku, może zobaczysz, że polityka to nie lekcje integracji europejskiej, co z reszta widać na filmiku zapodanym przez WIlka

1q2 25.03.2009 22:24

oświecony mareczku,mareczku, mareczku, mareczku...wrócił szef, trza zabłysnac wysokim poziomem dyskusji

Mareq 25.03.2009 23:05

Cytat:

- otóż drogi Mareczku - w UE jest tak, że przepisy są łamane wtedy, kiedy Komisja Europejska tak zdecyduje. No i przekładając to na realne przykłady - 3 miliardy pomocy publicznej dla francuskiego Renault i Peugeot-Citroën (PSA).

No i co? i g... - wszystko jest w porządeczku i nie słychać aby sie zmieniło.
Sa łamane wtedy kiedy są niezgodne z traktatem. Prosiłem Cię Sambuś żebyś mi wskazał przykład nielegalnej pomocy publicznej. Nie zrobiłeś tego i basta .

Cytat:

Banki mareczku są takimi samymi przedsiębiorstwami jak fabryka
I oczywiście skutki upadku banku i upadku stoczni są takie same :)

Cytat:

co z reszta widać na filmiku zapodanym przez WIlka
Uważaj bo zaraz uklękne przed Faragem .

sambo 25.03.2009 23:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 698597)
oświecony mareczku,mareczku, mareczku, mareczku...wrócił szef, trza zabłysnac wysokim poziomem dyskusji

1q2 - boli Cię widzę boli - Mareq się nie obraża na to stwierdzenie a Mareczku jest zupełnie stwierdzeniem pozytywnym i przychylnym. Cenię tego gościa za inteligencje i lubie z nim podyskutować. Nie musisz wyważać otwartych drzwi

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 698653)
Sa łamane wtedy kiedy są niezgodne z traktatem. Prosiłem Cię Sambuś żebyś mi wskazał przykład nielegalnej pomocy publicznej. Nie zrobiłeś tego i basta .

I oczywiście skutki upadku banku i upadku stoczni są takie same :)

Uważaj bo zaraz uklękne przed Faragem .

Otóz mówisz teraz nieprawdę - bo powiedz mi - dlaczego 1 milard dla X jest pomocą publiczną a Y nie jest? Kto o tym decyduje?

Twoje postrzegania świata zawęża sie do pozytywizmu jaki obecnie króluje a prawda jest taka, że jesli ktoś popełni przestestwo, to dopóki policja i prokurator nie zrobią mu koło d...y to de facto odpowiedzialnosci za przestepstwo nie ma - a skoro nie ma odpowiedzialnosci - to nie ma przestepstwa.

Nie pogążaj się też w skutkach upadku - bo Twoje pozytywistyczne mysłenie powinno Cie jednak przekonać, że fakt, iż pomimo tego, że upadek hipermarketu zatrudniajacego 1000 ludzi jest boleśniejszy dla gospodarki niż upadek budki z piewm - to dla systemu prawnego te dwa podmioty są równorzędnymi.

I mój drogi, żeby potwierdzić - akcja za bankami w Niemczech juz miała miejsce w latach 90 - kiedy RFN ładowało kasę w banki na wschodnie landy. I kiedy się juz sprawa wyklepała i banki staneły na nogi - to KE w 2004 albo 2005 chyba - dlatego, że zaczęła sie dosrywać do innych krajów (szczególnie nowowprzyjmowanych, które to najgłośniej o tym zaczęłay mówić) naraz zauważyła, że to była pomoc publiczna i kasę kazała zwrócić. Teraz jest podobnie i zapewne za 20 lat KE każe kasę zwrócić - tyle tylko, że za 20 lat a polska stocznia juz w tym czasie bedzie tylko wspomnieniem w niemieckich stoczniach dziać sie będą ciekawe rzeczy a na zamówienia kasę bedzie wykładał wspomożony niezgodnie z prawem niemiecki bank.

Dura lex sed lex - a czy to jest bank, czy budka z piwem to dla Ciebie jako superpozytywisty znaczenia mieć nie moze- Sam fakt, że idziesz w tes strone dyskusji sugeruje mi, że jednak sam w ten pozytywizm nie wierzysz i jest on tylko zgrabnym narzędziem do tłumaczenia przed smaym sobą swojego sposobu mysłenia

Mareq 25.03.2009 23:56

Cytat:

Otóz mówisz teraz nieprawdę - bo powiedz mi - dlaczego 1 milard dla X jest pomocą publiczną a Y nie jest? Kto o tym decyduje?
Zarówno dal X i dla Y jest pomocą publiczną , ale może być zgodną ze wspólnym rynkiem pomocą publiczną ,albo zostać (na podstawie określonych przesłanek) uznana za zgodną z wspólnym rynkiem pomocą publiczną .
Te pomoce , które są przyznawane obecnie mogą być uznawane przez KE za zgodne z ze wspólnym rynkiem na podstawie art 3 lit b TWE .

Musiałbym być superkretynem a nie superpozytywistą gdybym mając wpływ na pewne działania prawne nie rozróżniał skutków i stosował do każdego przypadku te same metody .
Zresztą same normy traktaowe dają możliwości manewru w zależność od sytuacji w państwie , lokacji przedsiębiorstwa czy nawet bardzo szeroką możliwość polegającą na tym , że Rada (kwal.) może ustalić dowolny przypadek kiedy taka pomoc może być uznana za zgodną .
Więc gdzie tu miejsce na wyłącznie jednakową ocenę sytuację ?

Co do banków niemieckich , to RFN miała przyznane spore możliwości traktowe ze względu na to żę wzieła na siebie modernizację NRD jakby nie patrzeć kraju komunistycznego , który został wcielony do RFN i bez żadnego przygotwania stał się częścią WE . Nie ma się co dziwić , że mogło wtedy dochodzić do nadużyć jeżeli chodzi o kwestię pomocy publicznej .
KE nie zwróciła uwage dlatego , że nagle zaczełą się ,,dosrywać" masowo do innych krajów , tylko zwróciła uwagę jak jej doniosły o tym inne banki (zresztą na tej zasadzie ten system działa , przedsiębiorcy skarżą w komisji na innych przedsiębiorców - konkurencja) .

Wilku 26.03.2009 00:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 698508)
Róża Thun ma być nr 1 w ,,Krakowie" . Kandydatura jak najbardziej pro-europejska .

A ta pani to Polka?

Cytat:

Przyczyną tego , że euroland nie chce poluzować ustanowionych w traktacie wymagań(poza tym , że chcą zniszczyć naszą gospodarkę ) jest ... ?
Nie rozumiesz mnie.

Po pierwsze nie ma powodu czego luzować, bo wyniki mamy lepsze wyniki niż inni będący w tej strefie. Po drugie walutę mozna mieć każdą jako środek płatniczy, wsytarczy iz uzna ja ludność i sie będzie nią posługiwała.

Tu biega o cos innego - o zysk z łupienia niewolników (inflacje), i bez oficjalnego przyjecia jego nie ma.. ot po prostu.

Biedactwa... nie mogli przegiąc na całej lini..

Cytat:

Napisałem , że spekulanci mogą sobie równie dobrze radzić bez tego iż dany kraj jest w ERM II .
Zresztą atak na funta nie był skutyczny , tylko i wyłącznie dlatego , że GB była w ERM . Były też inne okoliczności i akurat wszystko się zbiegło w czasie .
Kiedy, nie był?

Cytat:

Soros nagle stał się znany 22 września 1992 roku, gdy uważając, że funt szterling jest przewartościowany, dokonał spekulacji przeciw tej walucie angażując 10 mld USD i grając na zniżkę kursu[1]. W wyniku tego, Bank Anglii był zmuszony wycofać walutę z Mechanizmu Kursów Walutowych (ERM II), a Soros zarobił około jednego miliarda dolarów. Został nazwany człowiekiem, który złamał Bank Anglii. W roku 1997 w podobnej sytuacji w trakcie azjatyckiego kryzysu finansowego malezyjski premier oskarżył Sorosa o spowodowanie załamania waluty tego kraju.
http://pl.wikipedia.org/wiki/George_Soros

I wiesz doskonale ze ujecie waluty w widełki to powoduje, ze spekulanci wiedza kiedy musi nastapic interwencja.

Cytat:

http://wiadomosci.onet.pl/1940840,12,item.html

worldnetdaily na topie :D
Ciekawe czy kolejny prezio którego zastrzelą, choc na razie postepuje jak powinien według banksterów wiec nie wiem dlaczego to przeszło...

ps.
Jak to sie wszystko zmienia - kiedys skakali sami, a teraz trza im o tym przypominać...

Cytat:

A widziałem taką piękną demonstrację na Wall Street z pięknym transparentem, na którym było napisane: Jump fuckers.
Czyli?
– „Skaczcie, sukinsyny”.
http://przekroj.pl/ludzie_rozmowy_artykul,3400.html

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 698581)
Banki mareczku są takimi samymi przedsiębiorstwami jak fabryka majtek - a że elektora peło tego nie wie to sie nie dziwię. Ignoracja Twoich ziomków jest widoczna na codzień.

No Sambo nie do końca..

..zwykła fabryka nie może pozyczać i czerpać dochodu z czegoś czego nie posiada..

Mareq 26.03.2009 12:01

Cytat:

A ta pani to Polka?
Kpisz?

,,
Trudno znaleźć osobę o bardziej inteligenckim rodowodzie. W malutkim mieszkaniu w Krakowie matka biolog trzymała w słoikach przedmiot fascynacji naukowej – nietoperze, a ojciec, prof. Jacek Woźniakowski, historyk sztuki, żołnierz AK, związany z kołem poselskim Znak, „Tygodnikiem Powszechnym”, „Więzią”, przyjmował kolegów, o których teraz jej dzieci uczą się w szkołach. O Woźniakowskim, wyróżniającym się z szarzyzny PRL, Ewa Haczyk, rzecznik UKIE, przyjaciel rodziny, mówi, że samochód parkuje długo, bo od dziecka nie lubi kantów. A o Róży, że jest nieodrodną córką swojego ojca.
Pochodzi z ziemiańskiej rodziny. I po mieczu, i po kądzieli ma sławnych przodków. Była wśród nich Emilia Plater, dziad dziada to Henryk Rodakowski, jeden z najwybitniejszych portrecistów europejskich XIX w., wuj to Józef Czapski, malarz, pisarz, tropiciel zbrodni katyńskiej, współredaktor paryskiej „Kultury”. Jego siostra Maria Czapska spisała dzieje przodków w książce „Europa w rodzinie”. "

http://www.polityka.pl/roza-europy/L...137,185870,18/

Cytat:

Kiedy, nie był?
Cytat:

Najbardziej spektakularnym sukcesem George Sorosa był atak spekulacyjny na funta w 1992 roku. Wielka Brytania przeżywała w tym czasie recesję gospodarczą, która spowodowana była zbyt wysokimi stopami procentowymi i zbyt wysokim kursem funta. Funt znajdował się od roku 1990 w Europejskim Systemie Walutowym (ERM), który zakładał względnie stałe kursy pomiędzy walutami wchodzącymi w skład systemu. Ekonomiści uważali, ze funt wszedł do tego systemu ze zbyt wysokim kursem. Dodatkowo banki centralne krajów członkowskich były zobligowane na mocy nieformalnych porozumień do prowadzenia zbliżonej polityki monetarnej. Oznaczało to w praktyce, że wszyscy dostosowywali się do polityki Bundesbanku, a Niemcy w tym czasie obawiali się o przegrzanie swojej gospodarki, spowodowane przez wysokie koszty zjednoczenia obu państw niemieckich. Bazowe stopy procentowe utrzymywane były na wysokich poziomach. Fundusz Quantum postanowił zarobić na tej nieprawidłowości.
Nie napisałem ,że nie był wogóle , tylko że nie był jedyną z przyczyn.

Żebym nie został źle zrozumiany. W żadnym wypadku nie bronię polityki banków i finansiery , tylko wskazuje , że porównanie które użył Sambo(między bankami a stocznią) jest tak populistyczne , że nadaje się conajwyżej do codziennych konferencji JarKacza a nie w dyskusji w tym temacie .

http://wiadomosci.onet.pl/1941113,12,item.html

worldnetdaily on top :)
Chłopaki z onetu dorwały fajną stronę i chyba prędko nie odpuszczą.

sambo 26.03.2009 16:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 698706)
Zarówno dal X i dla Y jest pomocą publiczną , ale może być zgodną ze wspólnym rynkiem pomocą publiczną ,albo zostać (na podstawie określonych przesłanek) uznana za zgodną z wspólnym rynkiem pomocą publiczną .
Te pomoce , które są przyznawane obecnie mogą być uznawane przez KE za zgodne z ze wspólnym rynkiem na podstawie art 3 lit b TWE .

Musiałbym być superkretynem a nie superpozytywistą gdybym mając wpływ na pewne działania prawne nie rozróżniał skutków i stosował do każdego przypadku te same metody .
Zresztą same normy traktaowe dają możliwości manewru w zależność od sytuacji w państwie , lokacji przedsiębiorstwa czy nawet bardzo szeroką możliwość polegającą na tym , że Rada (kwal.) może ustalić dowolny przypadek kiedy taka pomoc może być uznana za zgodną .
Więc gdzie tu miejsce na wyłącznie jednakową ocenę sytuację ?

Co do banków niemieckich , to RFN miała przyznane spore możliwości traktowe ze względu na to żę wzieła na siebie modernizację NRD jakby nie patrzeć kraju komunistycznego , który został wcielony do RFN i bez żadnego przygotwania stał się częścią WE . Nie ma się co dziwić , że mogło wtedy dochodzić do nadużyć jeżeli chodzi o kwestię pomocy publicznej .
KE nie zwróciła uwage dlatego , że nagle zaczełą się ,,dosrywać" masowo do innych krajów , tylko zwróciła uwagę jak jej doniosły o tym inne banki (zresztą na tej zasadzie ten system działa , przedsiębiorcy skarżą w komisji na innych przedsiębiorców - konkurencja) .

Dokładnie to chciałem usłysszeć - pomoc publiczna jest wtedy, kiedy zostanie za taka uznana w naszym przypadku - pomoc dla polskich stoczni została uznana za niedozwoloną - pomoc dla francuskiego koncernu samochodowego niedozwolona pomocą publiczna nie jest bo...... nie została za taką uznana.

No wiec Marqu dokładnie wyłożyłeś ideologię Unii Europejskiej.

Przed prawem wszyscy winni byc równi - w UE niestety tak nie jest i zgodnie z tym nawet wielcy fanatycy to wyznają - choć gdy przychodzi do wyjasnień w zgrabny spoób posługują się pozytywizmem prawniczym.

To jest właśnie kwintesencja UE - narzędzie w rękach Niemców i Francuzów do prowadzenia polityki.

Jeśli chodzi o dalszą częśc wypowiedzi - PUDŁO - konkurencja po 15 latach - chyba sobie kpisz.

Sprawa sie sypła dlatego, że juz dłuzej nie można było udawać , że nie ma sprawy - a że to juz był okres, kiedy niemieckie banki się odkuły to można był w wielkim geście kazać te pieniadze zwrócić.

Możesz Marqu tu wojować i wykazywać niesamowite rzeczy - ale wobec wydarzeń ostatnich miesiecy jesteś bezbronny - nie masz argumentów sensownych - bo te które wykładasz - albo się wykluczaja nawzajem albo wykluczaja wszelkie twierdzenia, które tu mężnie stawaiasz od kilkuset stron.

W dramacie stoczniowców i zręcznej polityki tandemu niemiecko-francuskiego wychodzi obrzydliwa gęba tej instytucji kołchoźniczej

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:33.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl