![]() |
Cytat:
Oczywiście jeśli klub X zaproponuje Petrzalce 2 miliony to i Wisła też musi tyle wysupłać. Nie mylić prawa pierwokupu z pierwszeństwem nabycia, to są dwie różne rzeczy |
Problem z prawem pierwokupu jest tego rodzaju że sam zawodnik się może nie zgodzić - dwa kwestia wynagrodzenia piłkarza po okresie wypożyczenia vide Alvarez - także jeżeli zawodnik będzie dobry trudno przypuszczać że na dłuższą metę będzie chciał grać w buraczanej lidze....
|
Wydaje ci się... Alvarez chciał dużo zarabiać. Kwota odstępnego była ustalona gdy podpisywali wypożyczenie.
|
Cytat:
Najlepiej niech maci0s albo zbymak wypowiedzą się na ten temat. Bo nazewnictwo nazewnictwem, ale było mówione, że są to zawodnicy wypożyczeni z opcją wykupu na kolejne lata - więc nie sądzę, aby był zastosowany pierwszy przedstawiony przez Ciebie wariant. |
Cytat:
prawdo pierwokupu Z USTALONĄ KWOTĄ ODSTĘPNEGO jak ustalili na 500k euro, to nawet jak inny klub daje 2 mln, to Wisła płacąc 500 i dogadując się z zawodnikiem ma pierwszeństwo zakupu |
Cytat:
|
Cytat:
|
No właśnie. Tyle że zawsze się o coś rozbija. O tym właśnie pisałem. Taki Rios zagra dobrze jedną, drugą rundę i powie - ok, zapłaćcie te 500 tys River Plate, ale ja chcę u Was kontraktu 500 tys euro/rok, nie to wracam do Argentyny a stamtąd z wyrobioną już jako taką marką w Europie, wróci do niej, do takiej Borussi czy gdzieś za milion euro gdzie dadzą mu taki kontrakt.
|
No cóż, ja mam nadzieję że działacze wiedzą co robią...bo w przeciwnym wypadku będzie to zwykła amatorka.
|
Te prawo pierwokupu jest bez sensu bo jeśli zawodnik nie chcę tu grać to my nie możemy nic zrobić.
|
Na stronie oficjalnej była informacja, że Cikosz został wypożyczony na rok z opcją wykupu. Podobnie Rios.
Także tutaj nie ma mowy o pierwokupie. Jałowa dyskusja. Edit: Westersyl - tutaj masz pełną rację. Jeżeli zawodnik nie będzie chciał tu grać to po prostu nie podpisze nowego kontraktu. Umowa między klubami nie ma znaczenia. |
Cytat:
Lechista69 - spokojnie z tą grupą LE. Jak wpadniemy na MC, Liverpool, Juve, itp. to mimo wszystko może być ciężko...:) Poza tym przypominam, że wcześniej jest 3 runda i Karabach. |
A tak z innej beczki ;-)
Na tych wszystkich nerwach wygralem bo bylem niepoprawnym optymista odnosnie transferow. Rios bedzie wzmocnieniem ;) Mam nadzieje tylko ze cena odstepnego nie jest wygorowana - tak z 6 mln zlotych max. Ciekawie to wszystko wyglada. Podejrzewam ze Pan Cupial znowu uwierzyl :) Dzisiaj spodziewam sie posta na forum od Bohdana Krzyzanowskiego. Powinno sie cos wyjasnic jezeli chodzi o wizje tworzenia nowego zespolu. |
Panowie, wypozyczenie z opcja pierwokupu ma to do siebie ze wszystko sie ustala PRZED podpisaniem kontraktu razem z kwota odstepnego i pensja zawodnika. Jesli Wisla bedzie chciala zatrzymac np. Riosa to wystarczy ze zaplaci klubowi okreslona kwote i Nic wiecej nie bedzie musiala robic. Nawet negocjowac nowego kontraktu.
Edit. Panowie, nie przesadzacie troche z tym czarnowidztwem? |
taaa, lepiej podpisywac 5-letnie kontrakty z pensja niezalezna od postawy zawodnika i kolekcjonowac nowych Dawidowskich
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie przypinałbym mu łatki zajebistości, bo potem możemy się szybciutko rozczarować. Zajebisty gość to jest Żurawski. I tu można mieć pewność. W przypadku Riosa nic pewnego. |
Cytat:
Też tak to rozumiem. Alvarez nie zgodził się na obniżenie jego płacy, dlatego nie został z nami. Cóż ile ludzi, tyle definicji. |
Ja osobiście tego pierwokupu to bym taki pewien nie był i rad bym był gdyby któryś z dziennikarzy na jakiejś konferencji poprosił Jarosza/Basałaja o wyjaśnienie tej kwestii albo niech się wypowie ktoś kto ma jakieś pewne info. Bo naprawdę, znakomita część piłkarzy sprowadzonych zostaje właśnie na tych warunkach, za równy rok mogą wszyscy od nas odejść.Natomiast, jeśli rzeczywiście umowy są stworzone na zasadzie - jak nam się spodobasz za rok to MY decydujemy czy zostajesz za kasę którą ustaliliśmy i płacimy Twojemu wcześniejszemu klubowi również kasę którą wcześniej ustaliliśmy - to pokłony w stronę zarządu, bardzo mądre rozwiązanie szczególnie z Cikosem, Riosem i ewentualnie Chavezem - nie wiadomo czy się wszyscy sprawdzą, a jeśli to możemy mieć perełki za niewielkie pieniądze.
|
Cytat:
Przeciez z Alvarezem, wyszła opcja ze chce inny kontrakt w razie gdyby go wykupili. Prawo pierwokupu daje możliwość kupna jako pierwszemu, ale kontrakt w tym momencie moze sie zmienic, bo rownie dobrze to klub wypozyczający moze pokrywać część zobowiązań zawodnika. |
Cytat:
|
Cytat:
Z informacji na stronie oficjalnej wynika, że Cikosz i Rios zostali wypożyczeni z opcją właśnie wykupu, czyli generalnie to warunki ewentualnego transferu zostały już między klubami ustalone. Inna sprawa to późniejsze ewentualne ustalenia kontraktowe z samym zawodnikiem. Umowa między klubami to jedno. Umowa z zawodnikiem to drugie |
Cytat:
|
Cytat:
Przy prawie pierwokupu - ustala się kwotę definitywnego transferu przy wypozyczeniu i jeśli nawet ktoś da za rok 10 razy więcej, to klub wypożyczający płaci tyle ile było pierwotnie ustalone. Zastosowanie prawa pierwszeństwa w sposób jaki opisałeś powyżej to de facto harrakiri dla klubu wypożyczającego, gdyż facet zagra sezon życia i idzie tam gdzie dają większą kasę ??? Lepiej od razu wpisać kwotę definitywnego transferu - i tak to zazwyczaj wygląda - a ewentualny kontrakt z piłkarzem spisuje się przy wypożyczeniu - warunki kontraktu po transferze definitywnym pozostają bez zmian, pod warunkiem skorzystania z prawa pierwokupu. Podejrzewam, że Alvarez nie chciał zejść z warunków kontraktowych jakie miał w Regginie, a Wisła nie chciała mu płacić 300 tys. euro rocznie, bo zwyczajnie jej na to nie stać (aby tyle płacić prawemu obrońcy- nawet jeśli gra przyzwoicie). |
Cytat:
Odnosnie Alvareza, Wisla negocjowala kwote odstepnego in minus po okresie wypozyczenia i udalo im sie ja zbic. Natomiast pilkarz sie nie zgodzil na obnizenie warunkow wspolpracy. Pozornie rzecz sprzeczna z tym co napisalem wyzej. Ale tylko pozornie bo roznica jest KOLOSALNA. |
Ja wam powiem tak. Do nas może niechętnie przychodzą ze względu na poziom ligi i ogólne słabą infrastrukturę. Ale jak już któryś przyjdzie i trochę pogra to zmienia zdanie :)
|
Cytat:
Zresztą gdyby takie prawo pierwokupu nic nie oznaczało to po co by się ktoś w to bawił. |
Alvarez zarabiał 400 tys. EURO, ale połowę z tego płaciła Wisła a połowę Reggina. Nasz klub mógł go wykupić za 450 tys. EURO (tak było zapisane w umowie) i Alvarez grałby u nas (nic nie miał tu do powiedzenia), ale Wisła musiałaby mu płacić właśnie te 400 tys. EURO. Nie zgodził się na obniżkę wynagrodzenia i klub z niego zrezygnował. Moim zdaniem słusznie...
|
poprosiłbym kogoś z bardziej zoorientowanych o wrzucenie listy zawodników ktorzy zostali pozyskani w tym okienku transferowym ( wraz z długoscia kontraktu ) i piłkarzy obecnie testowanych przez Wisłę. Dziękuję
|
Cytat:
A tekst "Wisła wytoczy mu proces" nie kojarzy mi sie z wygranymi sprawami :) Jednak że jest to temat polityki transferowej, musze napisac : Jestem w szoku, tym co sie dzieje, in plus :) No i te prostopadłe piłki których mi tak brakowało. WIELKA WISŁA ! |
Cytat:
|
Cytat:
|
Christian Tiboni
http://www.youtube.com/watch?v=Q4S0ISuU_YU To serie C. Coś tam nastrzelał, ale wybitny chyba nie jest E: Ale co ważne, na co zwracali wczoraj uwagę komentatorzy. Idzie na krótki słupek :):) |
Wypożyczając piłkarza klub zabezpiecza się tym, że piłkarz podpisuje dwa dokumenty: 1 wynagrodzenie w trakcie wypożyczenia, 2 wynagrodzenie po skorzystaniu z opcji pierwokupu. Wobec powyższego wystarczy przelać ustaloną w umowie wypożyczenia kwotę i piłkarz definitywnie przechodzi do klubu, który go wypożyczył. Automatycznie w życie wchodzi umowa, w której przewidziane jest wynagrodzenie piłkarza w razie wykupienia go przez wypożyczający klub.
Taka sytuacja była z Grosickim. Jaga wypożyczyła go za 100 tys zł, a następnie, gdy ten miał dobry sezon, przelała 500 tys. zł na konto Legii. Piłkarz nie miał nic do gadania i przeszedł do Jagi, pomimo zdecydowanie lepszych ofert z innych klubów. |
Cytat:
To o czym piszesz, to nie jest wypożyczenie z opcją pierwokupu, bo byłoby to wypaczenie istoty prawa pierwokupu, gdzie przecież kwota wykupu NIE MOŻE być z góry ustalona, bo wtedy nie ma mowy o żadnym pierwokupie tylko o wykupie. Opisana przez Ciebie instytucja to właśnie wypożyczenie z opcją wykupu. I takie umowy, wg. strony oficjalnej zawarła Wisła |
Cytat:
Prawo pierwokupu bez sensu? :) To jakbyśmy teraz go chcieli kupic a nie wypożyczyć to tez by nic z tego nie było gdyby nie chciał... Tak więc czego byś nie wymyślił to nie dasz rady ominąć chęci zawodnika do podpisania kontraktu... A dzieki wypozyczeniom omijasz chęc klubu... Zawodnik przychodzi... sprawdza sie u nas jego cena skacze... Jego macierzysty klub chce jego powrotu bo widzi np ze moze on podniesc jej poziom, ale nie ma nic do gadania dzieki wypozyczeniu z opcją pierwokupu jeśli Wisła przelewa ustaloną rok temu przy wypozyczaniu kwotę... Tak więc takie prawo jest dla nas bardzo korzystne...:] Inna sprawa, zę kluby wypozyczające zawodników do innych klubów zazwyczaj dokładają sobie kilka euro do wartosci zawodnika w razie takiego przypadku |
Panowie do godziny 0:00 trzeba zgłosić zawodników do III runny LE tak?
Pewnie po meczu wszystko/dużo się wyjaśni.:) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Wypożyczenie z opcją pierwokupu to nie jest to samo co wypożyczenie z opcją wykupu. To jest coś zupełnie innego. Wisła zawarła umowy wypożyczenia z opcją wykupu a nie pierwokupu. Zasugerowałem się tym, że forumowicze pisali cały czas o pierwokupie, niemniej strona oficjalna pisze o wykupie i tego trzeba się trzymać. Dyskusja o prawie pierwokupu nie ma tutaj sensu bo taka opcja nie funkcjonuje w umowach wypożyczenia zawartych przez Wisłę. Dlatego ewentualny wzrost wartości wypożyczonych graczy będzie zyskiem dla Wisły a stratą dla ich dotychczasowych klubów. O ile oczywiście Wisła dogada się z nimi (piłkarzami) w sprawie kontraktów, chyba że to już zostało pomiędzy klubem a zawodnikami ustalone. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:03. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl