Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

wislak_92 28.07.2012 21:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 1265054)
Chłopie, jak masz iść na jakiekolwiek studia w Krakowie żeby tylko mieć papier to serio: odpuść sobie. Więcej zarobisz bez studiowania od tych, którzy pójdą na bezsensowne studia....

... chyba że chodzi o legitymację :D

Od dawna planowalem pojsc na zaoczne, ale sprawy sie pokomplikowaly bo pilnie potrzebuje kilka tys, takze zaoczne odpadaja bo tyle hajsu nie wyczaruje i jestem w ciemnej dupie w tym momencie. Takze jesli nie znasz sytuacji to sobie na przyszlosc odpusc.

comek 02.05.2013 13:14

Matura 2013

Cześć. Jak tam przygotowania do matury? Kto z was zdaje w tym roku? Co zdajecie? Na jaki temat spodziewacie się wypracowania maturalnego?

Może mamy jakiś kibiców z CKE, uchylą nam rąbka tajemnicy jak będzie wyglądał egzamin :D

unbelievable 02.05.2013 15:39

Przecieki z polskiego - pisać priv.

zbycho93 02.05.2013 16:02

przypuszczam że dadzą nam Wesele, albo coś z Zdążyć przed Panem Bogiem.

WiślakMyślenice 02.05.2013 16:27

Też mi "przecieki", dostaniecie wojenno-żydowską, bo rocznica likwidacji getta i powstania w gettcie warszawskim. Ale nowina.

LanceTS 02.05.2013 18:27

http://www.wislakrakow.com/forum/sho...61#post1265361

tu macie temat o maturach ;)

R33 02.05.2013 20:01

Tradycyjnie zmanipulowani ludzie spinają przed polskim. :D

zbycho93 02.05.2013 20:07

no a przed czym sie spinać. matma i angol to banał :D

R33 03.05.2013 13:51

A polski? Czytanka i pisanie. Wszystko do tekstu. A ustny to tylko mówisz to co sobie sam napisałeś i jedynie tam Ci mogę dodatkowe pytania zadać (ale to już kompletnie musisz być idiotą, żeby nie odpowiedzieć w ogóle) do tematu. Zawsze mnie zastanawiało co ludzie się tak tego polskiego boją i jakby najbardziej się jarają np. wynikiem z ustnego jak jest dobry, a już kupowanie prac gotowych i dawanie za nie tyle kasy (50 - 100 zł.) to już bezsens totalny, taką prezentację to idzie w 2-3h napisać od kopa mając internet do dyspozycji, sam gdzieś tyle pisałem. Albo też niektórzy uczyli się tego na pamięć. Zwłaszcza, że jak ktoś idzie na jakiś kierunek niehumanistyczny to polski w większości jest do niczego nieprzydatny. Tak więc nie wiem w czym tkwi ten fenomen polskiego.

Podstawowe matury są łatwe ogólnie. Ja pamiętam jak sam spinałem przed angolem (i tylko przed nim) bo nic tego języka nie umiałem, ani napisać, ani się wysłowić i zdałem elegancko (jak na mój poziom wiedzy który jest niski :D ) nic się nie ucząc (80% pisanie i 60% mówienie).

LanceTS 03.05.2013 14:27

ja rok temu pisałem i też jak szedłem do liceum to nie umiałem nic z angielskiego (byłem pierwszym rocznikiem który miał test po gimnazjum z angielskiego i napisałem go na... 50 procent). Jednak tuż przed maturą faktycznie pouczyłem się trochę, jakieś czasy, zwroty itd i poszło praktycznei tak samo jak Tobie, R33. z pisania chyba 82%, z ustnej coś 56. a i rozszerzoną pisalem bo myslalem ze mi sie bedzie liczyło na studia, ale w koncu uczyłem sie do niej jakas godzine, zdecydowałem ze to bez sensu i sie skonczyło na 32% :D

polski troche tylko spinałem bo wszystko zależało od tego jaka będzie lektura i czy nie zrobie kardynalnego błedu :D Chociaż pisząc jakąs próbną o czymś co w ogole nie wiedziałem że było napisałem na 35-40, to mature myslałem że tez spokojnie napisze i udało sie 60procent.
Prace też praktycznei sam pisałem, wybrałem sobie strasznie proste książki i wiedziałem że niczym mnie nie zagnał. straciłem troche na jezyku i raz coś poplątałem ale i tak było 15 czy 16 pkt

R33 03.05.2013 14:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LanceTS (Post 1311240)
polski troche tylko spinałem bo wszystko zależało od tego jaka będzie lektura

No tak, ale to pewnie chodzi Ci o pisanie wypracowania, a nawet do tego masz 2 teksty - jeden lektura, a drugi jakiś tam wiersz do analizy (czyt. lania wody). :)

LanceTS 03.05.2013 18:34

dokładnie, tylko że z wiersza nigdy nie pisałem wcześniej. Ale jakoś poszło, wiadomo że stres jest, a jak się jest pewnym zdania mat i ang to stres przechodzi na polski :D

tegoroczni co zdajecie rozszerzone?

comek 03.05.2013 18:45

Geo, zdaję też rozszerzony Polski, a mam już stresa przed podstawą...

zbycho93 03.05.2013 19:02

roz matma i fiza, ale klade lache na rozszerzone

DeadOrAlive 03.05.2013 22:01

Panowie bez spiny, ja nie przeczytałem ostatnio tej lektury która była na maturze, bodaj ludzie bezdomni, lalke jako tako ogarniałem. Zanalizowałem tekst, czyli przepisałem cytaty i co wg mnie one oznaczają, dostalem 71% za maturę :)

johny96 03.05.2013 22:40

Ja tam obstawiam "Wesele" "Dżumę" "Opowiadania Borowskiego" ogólnie wojna. Na pewno "Chłopi" nie będą.
Co do rozszerzeń biologia i chemia, zobaczymy jak pójdzie.

zbycho93 07.05.2013 11:23

Gloria Victis + Baczyński jeden temat, oraz Przedwiośnie 2 temat. matura wydawała się prosta, ale jak poszło dowiemy sie pod koniec czerwca .

johny96 07.05.2013 11:38

Temat 2 poszedł, wydawał się sporo łatwiejszy, choć ten 1 jakiejś super wiedzy nie wymagał.

michal 07.05.2013 13:18

Również wybrałem 2 temat. Wystarczyła w nim jedynie ogólna znajomość Przedwiośnia i analiza dosyć łatwego tekstu rozmowy Szymona Gajowca z Baryką. Po za tym można w nim było sie naprawde rozpisać, gdyż nawiązywał on do różnego pojmowania pojęcia autorytetu.

filemon 08.05.2013 14:37

Matematyka tak banalna, że aż kpina. Nie wyobrażam sobie jak można nie wyciągnąć z tego 30%.

comek 08.05.2013 16:03

dokładnie, ale cóż, kolejne roczniki będą miały jeszcze łatwiejszą. Chociaż uważam, że w zeszłym roku był łatwiejsza.

Alexander94 11.05.2013 17:50

Wybieram się na agh, ale trochę zawaliłem maturę i będę miał tam +/- 800 punktów. Myślałem nad inżynierią naftową i gazowniczą, ale tam był w zeszłym roku próg 820 i stąd pytanie jak się ma ten wynik do wyniku, który osiągnęła ostatnia osoba, która się dostała podczas wszystkich rekrutacji. Boję się, że jak tam się nie dostanę, a oznaczę to jako priorytet, to progi na innych kierunkach drugiego wyboru, na które złożę mi podskoczą i zostanę na lodzie. Bardzo proszę kogoś kumatego o odpowiedź.

rafil 13.05.2013 17:15

Jak studiuje tu ktoś zaocznie na UEK-u to prosiłbym o priva, bo mam parę pytań.

wiślak 86 13.05.2013 20:49

przeglaam sobie teraz WOS i sie zastanawiam komu zależy aby w Polsce każdy miał zdaną maturę. Wiem ja też zdawałem nową i byłem pierwszym rocznikiem tego eksperymentu ale tak jak wtedy tak i dzisiaj jestem załamany. Jak można z tego Wosu nie mieć 30%? przecież pytani w stylu które zdarzenie było pierwsze i wymienione wstapienie do rady Europy.albo wstawić podpisy po zdjęcie (....a skośnego nie znałem po nazwisku) ale i tak 75% mam. podobnie wyciągnąć jakies wnioski z przytoczonych przepisów.

A potem czytam że ćwierć miliona z wyższym wykształceniem nie ma pracy.

Niech modsi z was sie zastanowią czy nie lepiej zamiast do podrzędnego LO nie iśćdo technikum lub zawodówki. po tej drugiej idziesz się douczyć po 5 latach zakładasz własną firmę i koło chuja ci lata jaki kryzys jeżeli jesteś profesjonalny a nie walisz piwa pod sklepem.

comek 13.05.2013 21:14

ja jutro piszę rozszerzoną geografię, myślę, że będzie znośna :) ma ktoś jakieś porady, na co szczególnie zwrócić uwagę w ostatnich godzinach nauki? mam czas do 14 :P

LeszekABG 18.06.2013 19:12

Zarządzanie i inżynieria produkcji czy inżynieria środowiska zaocznie na AGH w stosunku trudność/ewentualne profity w przyszłości (wiem, że na bieżący moment ciężko ocenić)? Ewentualnie ktoś studiuje jedno z nich to prosiłbym o priv albo odpowiedź tu jak z rekrutacją (poziom matury, który pozwolił się dostać i jaki przedmiot). Z góry dziękuje.

StelmiOriginal 18.06.2013 20:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LeszekABG (Post 1318533)
Zarządzanie i inżynieria produkcji czy inżynieria środowiska zaocznie na AGH w stosunku trudność/ewentualne profity w przyszłości (wiem, że na bieżący moment ciężko ocenić)? Ewentualnie ktoś studiuje jedno z nich to prosiłbym o priv albo odpowiedź tu jak z rekrutacją (poziom matury, który pozwolił się dostać i jaki przedmiot). Z góry dziękuje.

ZiP - Zabawa i Picie

A tak serio, jak masz iść na studia tego typu to lepiej sobie odpuścić. Stracisz 5 lat, będziesz sie męczył w sesjach, a po tym i tak nie bedziesz miał pracy. Wszyscy mówia o kierunkach humanistycznych że nic nie dają. Prawda. Ale kierunki jak Zarządzanie i Inzynieria Produkcji, Inżynieria Środowiska czy Turystyka i Rekreacja to samo dają. Czyli nic.

Jedyny plus to dobre melo na miasteczku i zniżki z legitką :)

wiślak 86 18.06.2013 20:36

Zalezy jak kto podchodzi do studiowania. Jeżeli anglika ogarniasz i powiedzmy radzisz sobie z niemieckim a na studiach robisz staże praktyki i dodatkowe kursy to po ukończeniu jesteś rozchwytywany. ale jak masz pić i aby tylko 3.0 dostać do zaliczenia to nawet po informatyce pracy nie znajdziesz.

LeszekABG 19.06.2013 11:39

To ma być mój drugi kierunek, studiuję już jeden dziennie, nie jest bardzo wymagający. Może podpowiecie jakiś "konkretniejszy" kierunek, aby go wziąć. dodatkowo z roz. geografią i angielskim? W trybie zaocznym.

wiślak 86 19.06.2013 14:31

zastnów się tylko czy ten kierunk ci jest do szczęscia potrzebny jeżeli nie będziesz miał doświadczenia to możesz i 3 skończyć a z pracą będzie ciężko. Dodatkowo piszesz że chcesz isć na zaoczne więc cały tydzień masz zajęty. Gdybym ja dzisiaj miał wybierać to poszedłbym na zaoczne i do pracy w jakiejś korporacji. 8h wszystko cie .......i pakiet socjalny pensja elegancka. Na początek idealne miejsce. a z czasem możesz to zmienić.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:25.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl