Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

fanTS1906 20.05.2010 15:04

A ja mysle ze wcale zle o nim nie swiadczy bo facet ma juz 36 lat i ambicje o grze na wysokim poziomie pewnie juz dawno zostawil za soba a teraz chce poprostu dorobic w ostatnich chwilach kariery. A jesli Polonia dalej bedzie robila takie ruchy na rynku transferowym to w nastepnym sezonie moze byc powaznym zagrozeniem dla Wisly bo w Polsce to wiele nie potrzeba, chocby przyklad Ruchu

A apropo Lecha to mysle ze swietna sytuacja im sie stworzyla przed LM, maja az 5mln € za Lewandowskiego i w perspektywie darmowego a rownie dobrego Zurawskiego, ktory raz ze chetnie do nich pojdzie a dwa na pewno wiecej moze tam dostac.

Donki 20.05.2010 15:04

Czy ja wiem czy zle to o nim swidczy gosciu ma już 36 lat napewno chciałby sobie na starosć dorobic ;)
Co nie zmienia faktu że My jestesmy mega frajerami !! Mamy b. dobrego bramkarza do wziecia za darmo i pewnie chcemy zaoszczedzic, jak widać nie opłacało sie Polonia nas przebiła i tyle.
A najgorsze jest to że teraz bedzie koleje testowanie jakis bramkarzy byle by wziąsc za darmo ;/

Alov 20.05.2010 15:06

Ten transfer pokazuje wszystkim w Polsce - nie opłaca się przychodzic do Wisły bo gdzie indziej czytaj W-wa, Wronki, dadza na pewno wiecej i szybciej podejma decyzje.
Z tego przekazu tez jasno wynika ze marzenia o wzmocnieniach piłkarzami klasy D. Nowaka i wyżej mozemy sobie darowac

Pewnie z analiz posezonowych wyszlo: jakby wszyscy byli zdrowi to bez problemu bysmy zdobyli mistrza - wniosek: po co brac kogos nowego skoro mamy mistrzowski sklad?

Mam tylko nadzieje ze nasza indolencja transferowa dziala w dwie strony i Wisła Głowy w jasyr nie odda :)

Markus 20.05.2010 15:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tormenthor (Post 902253)
To że Onyszko wybrał Polonię, to źle o nim świadczy, bo za kilkadziesiąt tysięcy euro więcej będzie grał w drużynie o klasę słabszej. Może ta sytuacja zmobilizuje naszych działaczy do skuteczniejszej walki na rynku transferowym.

Ale jakich dzialaczy? My mamy w ogóle zatrudnionych jakichś działaczy? A przepraszam, jest jeden były esbek, który podobno teraz odświeża swoje dawne kontakty... :rotfl: I jeden człowiek od wszystkiego, zwolniony wcześniej z Zagłębia..

A to wszystko tuż przed startem kolejnego sezonu i okna transferowego. A także w przededniu powrotu na przebudowany stadion...

Czasem mam wrażenie, że patrząc na funkcjonowanie i zarządzanie tego klubu oglądam kolejny odcinek komediowego serialu Monthy Pytona...

Syn Kangura z 1984 20.05.2010 15:14

Właśnie sobie uświadomiłem że my nie mamy polityki transferowej. Bierzemy tylko tych którzy sami się zgłaszają :/

tofik 20.05.2010 15:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Weszlo
Dobra wiadomość dla antyfanów Sebastiana Przyrowskiego - do których sami się zaliczamy. Koniec ze staniem jak kołek w bramce Polonii (czyli puszczaniem "przyrosiów"), bo kontrakt z tym klubem podpisał właśnie Arkadiusz Onyszko. Józef Wojciechowski zdecydowanie przebił ofertę, jaką 36-letni bramkarz otrzymał z Wisły Kraków.

Hmm ci to zawsze wyskoczą z jakimś info.

Donki 20.05.2010 15:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 902265)

Myślę że sie nie mylą :-/

Ogryzek 20.05.2010 15:22

Cóż robić, jeśli Wojciechowski przebił zdecydowanie naszą ofertę to wiadomo że nie mieliśmy szans. Przecież my liczymy każdą złotówkę.

Przykre ale tak jest. Stąd następująca kolejność "dziobania finansowego"

1. Amica (mają najwięcej kasy)
2. Legia
3 Polonia
4 Inni średniacy (w tym Wisła)

Takie realia ale nie ma co płakać:)

tofik 20.05.2010 15:32

Kiedyś dominowaliśmy bo Cupiał - tak jak teraz Wojciechowski - płacił najwięcej. Nie stworzył jednak nic co pomogłoby klubowi, nie przygotował go na taką naglą zmianę strategii. Teraz pieniędzy nie ma, a Cupiał, właściwie TF więcej finansować Wisły nie będzie.
Brak pieniędzy, ok zdarza się. Ale brak struktur klubowych, kompetentnych kadr zarządzających i planu działania tego już wybaczyć nie można. Stawia to Wisłę w bardzo złej sytuacji i może skończyć się bardzo źle. Z obecnym właścicielem daję nam max kolejne 3 lata walki o podium. Później można się szykować psychicznie na miejsca 5-10.

Xalax 20.05.2010 15:39

Bardzo dobrze ze nie wzielismy Onyszki jak dla mnie Pawelek ma takie same umiejetnosci. Natomiast Onyszko jest za stary juz w bramce powinno zostac tak jak jest Juszczyk i Pawelek.

fanfan 20.05.2010 15:39

Szkoda trochę z tym Onyszko ale z drugiej strony czy był sens bicia się z Wojciechowskim i przebijania jego ofert? Był sens dawania bramkarzowi jednego z najwyższych kontraktów? Wg mnie takie kontrakty trzeba oferować napastnikom czy skrzydłowym a nie bramkarzowi. Wojciechowski jeśli uprze się to przebije każdą naszą ofertę ale dawanie dużych kontraktów takim zawodnikom jak Gancarczyk, Brzyski, Cortes z czasem mu bokiem wyjdzie. I nie wiemy jakie kwoty oferowała Wisła a jakie Wojciechowski. Ostatnio czytałem że on przebił oferty Legii ,Lecha ,Wisły dotyczące Sobiecha - zaproponował mln euro(nie wiem czy to prawda) więc nie zdziwiłbym się gdyby Onyszce dał ,np. 250 tyś euro rocznie co jest dużym kontraktem dla bramkarza w Polsce i głupie byłoby przebijanie tej oferty czy nawet dawanie tyle samo. Trzeba być cierpliwym.

SĘDZIA ZGRED 20.05.2010 15:39

Haha i potym newsie jak jest jeszcze ktoś kto wierzy w transfery w tym sezonie i kase od Bogusia to niech lepiej się stuknie w czoło.... nie ma kasy nie ma transferów, nie ma struktur, nie ma polityki transferowej, klubowej, nie ma niczego . Została prowizorka i równia pochyła. Cięzkie czasy nadchodzą...a co do reszty zostaje wiara i wierność...

Reiro 20.05.2010 15:46

Równia pochyła...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tormenthor (Post 902253)
To że Onyszko wybrał Polonię, to źle o nim świadczy, bo za kilkadziesiąt tysięcy euro więcej będzie grał w drużynie o klasę słabszej. Może ta sytuacja zmobilizuje naszych działaczy do skuteczniejszej walki na rynku transferowym.

Uważasz, że Polonia Warszawa jest drużyną o klasę słabszą niż Wisełka...?
Wnioskuję, że stwierdzasz to jedynie patrząc na tabelę z minionego sezonu bo nieoszukujmy się ale Wisła od dobrych paru lat zjeżdża po równi pochyłej i 2 miejsce z tego sezonu może być dla nas wkrótce traktowane w kategorii sukcesu.
Wystarczy przeanalizować naszą obecną kadrę, zarówno piłkarską jak i zarządzającą żeby dojść do wniosku, że będzie tylko coraz gorzej... Polonia, Legia, Lech wzmacniają się i będą to robiły w dalszym ciągu, a my możemy jedynie liczyć na cudy przypominające te w stylu Marcelo czy Kuby Błaszczykowskiego, chociaż i to jest mało realne bo ilu jest jeszcze w Polsce dobrych wujków, którzy przyprowadzą bratanka na testy do Wisły...
Pozostaje nam wierzyć w "potencjał" Łobodzińskiego, Jirsaka, Ba, Boguskiego, Kirma, Garguły i kilku innych niespełniających pokładanych w nich nadzieji zawodników naszego ukochanego klubu... bądź w nagłą odmianę podejścia Bogusława Cupiała...

Wracajać do rozważań transferowych chciałbym wyrazić wielkie niepocieszenie ze względu na "stratę" takiego bramkarza jak Onyszko, który w najbliższych kilku sezonach mógł być zarówno wielkim liderem drużyny jak i ostoją całej defensywy...
Co do Kosy i Żurawia to analizując stan naszej kadry jak i całej ligi uważam, że nawet będąc już piłkarskimi emerytami(młodszymi od Franka) z miejsca ponownie staną się gwiazdami Wisły jak i całej ligi... oczywiście nie ma co liczyć na szał w Lidze Europejskiej ale w tej chwili naszym zmartwieniem powinno stać się ligowe podwórko gdyż i ono zaczyna nam odjeżdżać co najprawdopodobniej zauważymy w nadchodzącym sezonie...

Tyle z mojej z mojej strony...
Do "usłyszenia" wkrótce...

Pozdrawiam
Reiro

Szarny 20.05.2010 15:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Xalax (Post 902272)
Bardzo dobrze ze nie wzielismy Onyszki jak dla mnie Pawelek ma takie same umiejetnosci. Natomiast Onyszko jest za stary juz w bramce powinno zostac tak jak jest Juszczyk i Pawelek.

Gdyby nawet jednocześnie ich obu postawić w bramce to bramka Onyszki i tak jest bezpieczniejsza...

Nasze Neverending Story przerodziło się z komedii w dramat, albo odwrotnie:lol:. Zależy od punktu widzenia.

Pablooo 20.05.2010 15:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 902265)

A co tu dziwnego?
Wojciechowski jest w stanie aktualnie przebić Wisłę, Legię i Lecha, jeśli będzie tylko chciał.

Ogryzek 20.05.2010 15:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablooo (Post 902283)
A co tu dziwnego?
Wojciechowski jest w stanie aktualnie przebić Wisłę, Legię i Lecha, jeśli będzie tylko chciał.

Nie, tylko przebić Wisłę.

Z Lechem i Legią nic nie wygrał (na razie) i nie wiem czy byłby w stanie. Pomijam siłowanie się na zasadzie kaprysu, tu Wojciechowski może o czasu do czasu zabłyszczeć.

wiertar 20.05.2010 16:00

nie wiem czy mi się wydaje, ale czy tylko ja zauważyłem te nie pewne interwencje Onyszki w meczu z Nami????

szczebrzeszcz 20.05.2010 16:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez patrzal-lca (Post 902279)
Juszczyk
Burliga - Kowalski - Cleber - Piort Brożek
Łobodziński - Sobolewski - Mączyński - Diaz
Brożek - Małecki

czyli Łobo nie zdoła się wybić na tle innych...
:/

PS. a może w końcu! się przełamie :>

Cytat:

Mam wrażenie, że Ligę Europejską zakończymy dwumeczem w lipcu.. A z walki o mistrzostwo odpadniemy po 7 kolejkach. Wszyscy się wzmacniają - Lech, Polonia, Zagłębie, Legia. Tylko Wisła czeka ..za bardzo nie wiem na co - może na zmianę właściciela.
z takim narzekaniem to chyba forum pomyliłeś

pawel20 20.05.2010 16:09

nie panikujcie z tym Onyszka, jak dla mnie dobrze sie stało że do nas nie trafił...

Kordel_Walker 20.05.2010 16:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablooo (Post 902283)
A co tu dziwnego?

W stanie to jest Cupiał przebić ofertę Wojciechowskiego, Legii i Amiki a Cupiała jest w stanie przebić Solorz, ale im się nie kalkuluje przepłacać za beztalencia...co nie znaczy, że nie mają kasy. Gdyby Real zaproponował Wiśle CR za 30mln e to pewnie Cupiał wyłożył by takie pieniądze w kilka godzin. Pieniądze u Cupiała były i są. W tym biznesie chodzi o to, żeby sponsor (Cupiał) miał pewność, że ktoś kto mu proponuje zakup piłkarza (załóżmy trener) miał pojęcie za kogo można ile zapłacić. Wtedy Cupiał sakwe by otworzył. Ale jeśli ktoś namawia Cupiała, zeby wyłożył 700tys e za Jirsaka to wybacz. Przejechać sie na takim czymś można dwa, trzy razy. Jeśli trwa to dłużej to jest się frajerem. Cupiał frycowe już zapłacił. Teraz każdą złotówkę ogląda dwa razy. Wojciechowski i Kucheni poszaleją, przejadą się kilka razy jak Wisła i będzie spokój...Ceny za polski ochłap spadną dwa, trzy razy co i tak będzie dwa razy za dużo:p. Żeby Cupiał zaczął szastać pieniędzmi musi mieć dobrego doradcę, któremu zaufa. Takim człowiekiem prawie był Skorża do którego Cupiał nabierał coraz większego zaufania, ale przyszły nieszczęsne puchary..Pozostało nam doczekać się naszego Beniteza, inaczej pozostaje myśl taktyczna Kasperczaka, którego trzymać trzeba daleko od transferów o czym pewnie doskonale sprawe sobie zdaje Cupiał.

Reiro 20.05.2010 16:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pawel20 (Post 902294)
nie panikujcie z tym Onyszka, jak dla mnie dobrze sie stało że do nas nie trafił...

Tu niechodzi o panikowanie z Onyszką, a o panikowanie z ogółem transferów, których u nas najzwyczajniej brak...
Ja się pytam gdzie jest kasa z transferu Ćwielonga...? W czarnej du*ie....dziurze znaczy się...
Uogólniając nasi zawodnicy starczeją się obniżając swoje umiejętności bądź klub ich sprzedaje, a nikt nie robi nic w celu uzupełnienia dziur...nie mówię już nawet o wzmacnianiu zespołu bo tego to ja już od dobrych kilku lat nie pamiętam...
Co okno transferowe to my jesteśmy słabsi zamiast na odwrót :/

Powtórze słowa jednego z moich poprzedników...

"Kończ waść, wstydu oswzczędź..."

mr_kwolf 20.05.2010 16:17

Znaczy kolejny sezon będziemy walczyć max o środek tabeli? Zabawni jesteście, co rok to samo czytam, że uciekają nam wszyscy, że w tym sezonie to o pucharach można zapomnieć a poza jednym sezonem to co roku walczymy o mistrza.
Najlepsze jest zdanie że wszyscy się wzmacniają a my nie. To ja zapytam takiego delikwenta, kto się niby wzmocnił poza Polonią Warszawa? (Onyszko i Tosik) Nie przypominam sobie ŻADNEGO transferu.

A co do Onyszki to prawda jest taka że Wojciechowski na zasadzie kompleksu i dobrego humoru mógł zadzwonić do Onyszki i powiedzieć że daje dwa razy tyle co Wisła i tyle nasi działacze mogli zrobić. Ja wiem że wy dalibyście Onyszce nawet 400 tys euro rocznie a potem narzekali jakby grał słabo ale w klubie na szczęście pracują bardziej odpowiedzialni ludzie.

PS. Przypomina mi się sytuacja jak Dong przyszedł do Legii w zimie. Ile tutaj płaczów było że taki świetny gracz a nasi go przegapili. Że amatorka straszna, że powinniśmy szybko dzwonić do skośnego i przebijać ofertę Warszawiaków. Ciekawe ile takich osób dzisiaj potrafi uderzyć się w pierś i powiedzieć że za szybko go oceniło.

fanfan 20.05.2010 16:27

Ale płaczecie . To że Onyszko otrzymał lepszą propozycję i wybrał Polonię to jedno ale żeby zaraz z tego powodu jechać po klubie i właścicielu to już przesada i totalna głupota - kibice sukcesu (oczywiście nie wszyscy). A co mieli robić? Przebijać każdą ofertę Polonii i bić się z Wojciechowskim tak że kontrakt Onyszki urósłby do bardzo dużych rozmiarów ? Już jednemu daliśmy bardzo wysoki kontrakt żeby przyszedł do nas i jakoś z tego wielkich korzyści nie mamy a solidnie obciąża budżet - mam tu na myśli Łobo, to że Wojciechowski teraz szasta kasą na lewo i prawo to jest jego sprawa i zobaczymy czy daleko tak zajedzie... My musimy być cierpliwi i czekać na rozwój wydarzeń.

Proximus 20.05.2010 16:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez patrzal-lca (Post 902279)
Mam wrażenie, że Ligę Europejską zakończymy dwumeczem w lipcu.. A z walki o mistrzostwo odpadniemy po 7 kolejkach. Wszyscy się wzmacniają - Lech, Polonia, Zagłębie, Legia. Tylko Wisła czeka ..za bardzo nie wiem na co - może na zmianę właściciela.

Przepraszam jak Lech się wzmacnia? Jak na razie tylko setki plotek, a jeedyne potwierdzone wieści z Wronek to odejście ich 2 najważniejszych zawodników. Wiem że oni są wspaniali i mają fantastyczny scouting ale jak na razie z transferami ruszyli tak samo jak my.

WISŁAZWE 20.05.2010 16:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fanfan (Post 902304)
My musimy być cierpliwi i czekać na rozwój wydarzeń.

Tylko żeby ta nasza cierpliwość nie polegała na tym że pod koniec okienka za ''pięć dwunasta'' zakontraktujemy wspaniałych zawodników typu Beto, Dawidowski, Kryszałowicz itp. Najwyższy czas aby przestać zbierać ''odpadki'' i budować drużynę a nie łatać dziury. Uzupełniać skład to można wychowankami a wzmacniać to trzeba klasowymi zawodnikami, tylko za co i tu tkwi cały nasz pieprzony problem od lat, daleko tak nie zajedziemy.

wolfy 20.05.2010 16:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reiro (Post 902297)
Tu niechodzi o panikowanie z Onyszką, a o panikowanie z ogółem transferów, których u nas najzwyczajniej brak...
Ja się pytam gdzie jest kasa z transferu Ćwielonga...? W czarnej du*ie....dziurze znaczy się...
Uogólniając nasi zawodnicy starczeją się obniżając swoje umiejętności bądź klub ich sprzedaje, a nikt nie robi nic w celu uzupełnienia dziur...nie mówię już nawet o wzmacnianiu zespołu bo tego to ja już od dobrych kilku lat nie pamiętam...
Co okno transferowe to my jesteśmy słabsi zamiast na odwrót :/

Powtórze słowa jednego z moich poprzedników...

"Kończ waść, wstydu oswzczędź..."

Po pierwsze - to nie jest forum "Bravo Girl", ani emo-gotyk. Będzie ktoś robił nam złą opinię, to się pożegnamy.

Po drugie - zastanów się, ile mogło kosztować wypożyczenie Hristova i kontrakt dla niego. A okienko wcześniej - wypożyczenie Alvareza i zakup Kirma. Jak już to zrobisz, to nie powtarzaj więcej bzdur.

"Kończ waść, wstydu oszczędź..." - dobra rada. Może warto się do niej zastosować?

Jeżeli ktoś ma zamiar przeżywać tu trudy okresu dojrzewania, to niech lepiej przemyśli to jeszcze raz. To, że robi obciach sobie mało mnie obchodzi, tyle, że to jest forum kibiców Wisły Kraków. I radzę o tym pamiętać.

willow 20.05.2010 16:56

Abstrahując od tego, czy Onyszko jest lepszy od Pawełka czy nie, dla mnie dzisiejsza sytuacja ma zgoła inny wydźwięk.
Otóż pokazuje dobitnie, jak bardzo zmieniły się czasy od wejścia Cupiała. Wtedy to mu sprzątaliśmy sprzed nosa zawodników innym klubom (Kałużny), dzisiaj inni nam. Skończyły się czasy, kiedy grać w Wiśle chciał każdy polski piłkarz. Skończyły się czasy naszej dominacji finansowej czy organizacyjnej. Transfer Onyszki jest tego najlepszym przykładem, że powoli inne kluby nas doganiają/przeganiają.

Taki znak czasów...

Żuczek 20.05.2010 16:56

W ogóle z tym Onyszką to jakaś dziwna sprawa. Bo media huczały bez przerwy, że jest on już zawodnikiem Wisły, ale ze strony naszego zarządu w ogóle tego nie komentowano. A teraz taka niemiła niespodzianka...

Zaza 20.05.2010 17:03

http://www.weszlo.com/news/4990

mikesz 20.05.2010 17:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proximus (Post 902307)
Przepraszam jak Lech się wzmacnia? Jak na razie tylko setki plotek, a jeedyne potwierdzone wieści z Wronek to odejście ich 2 najważniejszych zawodników. Wiem że oni są wspaniali i mają fantastyczny scouting ale jak na razie z transferami ruszyli tak samo jak my.

Pierwszy to Lewandowski. A drugi? Peszko? Ktoś potwierdził? Onet? Interia?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:28.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl