Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Bogusław Cupiał były właściciel Wisły - archiwum, ocena wspomnienia (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8846)

emjot 25.08.2016 11:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 1451523)
Cupial kupil sobie kosztowna zabawke ktora mu sie znudzila i ja wyrzucil do kosza.
Tyle dla niego znaczy nasza Wisla.

Pakowal pieniadze dla wlasnej zabawy i kaprysu a nie zeby jeden czy drugi kibic mieli co wspominac po latach.

Znudzila mu sie Wisla, wiec jak starego psa wyrzucil z samochodu i pojechal w ....u na wakacje z ktorych juz nie wroci.

To ze to Wisla byla zabwka i kaprysem najlepiej pokazuje to w jakim miejscu jestesmy. Nie zbudowano nic, zadnych struktur, skautingu. Nie ma nic. Sa dlugi i wspominki.

Cupial okazal sie kutasem.

Trzeba byc chorym psychicznie albo debilem pokroju Citki zeby wierzyc ze Cupial nie wiedzial komu oddaje Wisle.

#chujciwdupeCupial a nie #dziekujemypanieCupial

niekoniecznie w tym stylu
ale sedno mojego poglądu w temacie dobry car Bogusław C.
oddany

regan 25.08.2016 11:37

To jak nas Boss zostawil to jest po prostu smutne, jakby chcial nas ukarać i zrobic nam na złość. Dziwne, ze teraz nagle odzywaja sie sponsorzy, ludzie co chca inwestowac w klub, a nie chcieli robic tego wczesniej jak rzadzil niby powazny bogaty czlowiek. Jak to jest, ze na dzis nie mamy ani jednego sponsora? Jak rzadzil tym klubem gosc z taka kasa, ze nie mamy zadnych struktur? Ani szkolenia, ani scautingu, ani marketingu, sponsorow, a kibicow traktowalo sie po macoszemu? Tak naprawde jesli chodzi o fundamenty to Boss nic nie zrobil. Stadion dostal, osrodek trenibgowy dostal. Tyle ze kase mial to bylismy w czolowce. Kasa sie skonczyla to nie mielismy zadnej alternwtywy. Teraz to trzeba wszystko zbudowac i pilnowac jak oczka w glowie zeby jakis idiota typu Bednarz nie przyszedl i przypadkiem nie zaczal tego niszczyc. Ave Wisla!

wester 25.08.2016 11:48

Po co to teraz drążyć i wywlekać takie brudy. Umówmy się większość z Was gdyby miała takie siano jak BC to nie myślała by nawet aby kupować sobie piłkarzy tylko w towarzystwie pięknych pań pływała gdzieś jachtem na morzu, rzecz jasna nie bałtyckim.

domin_czyzyny 25.08.2016 12:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 1451523)
Cupial kupil sobie kosztowna zabawke ktora mu sie znudzila i ja wyrzucil do kosza.
Tyle dla niego znaczy nasza Wisla.

Pakowal pieniadze dla wlasnej zabawy i kaprysu a nie zeby jeden czy drugi kibic mieli co wspominac po latach.

Znudzila mu sie Wisla, wiec jak starego psa wyrzucil z samochodu i pojechal w ....u na wakacje z ktorych juz nie wroci.

To ze to Wisla byla zabwka i kaprysem najlepiej pokazuje to w jakim miejscu jestesmy. Nie zbudowano nic, zadnych struktur, skautingu. Nie ma nic. Sa dlugi i wspominki.

Cupial okazal sie kutasem.

Trzeba byc chorym psychicznie albo debilem pokroju Citki zeby wierzyc ze Cupial nie wiedzial komu oddaje Wisle.

#chujciwdupeCupial a nie #dziekujemypanieCupial

Jestem daleki od wyzywania Cupiała. Jednak uważam,że wyrzucił Wisłę na śmietnik, gdyby nie dziennikarze i kibice już by nas nie było, jak Poloni, Widzewa, Zawiszy czy GKSu.

Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Zamiast pomnika za lata świetności pewnie zostanie zapamiętany za styl rozstania i zapomniany na Reymonta.

bódyń 31.08.2016 19:31

Art z Forbesa
http://www.forbes.pl/wisla-krakow-sp...06656,1,1.html

FraMat 31.08.2016 20:18

Prawdziwego faceta poznaje się nie po tym, jak zaczyna, ale jak kończy.
Cupiał skończył jak impotent. Szkoda.

MaLk 31.08.2016 20:41

Z Cupiałem to jest niestety tak, że to biznesmen rodem z epoki "transformacji."

Wtedy obowiązywał dziki kapitalizm polegający na furze szczęścia, wykorzystywaniu znajomości i luk, ręcznym zarządzaniu przez krzyk i dociskanie pracownika oraz żadnych skrupułów przy podejmowaniu decyzji. Wyciskaniu jak najwięcej tu i teraz, by móc potem wydawać pieniądze na pokaz. Nie wiem ile z tego można przypisać do Cupiała konkretnie (i nie w tym rzecz, aby to rozważać), ale chodzi o to, że ten model już się skończył, czego doskonałym przykładem była właśnie TF w ostatnich latach. Dzisiaj tak się już nie prowadzi firmy.

W każdym bądź razie niepodobna było oczekiwać od Cupiała, że przy takich korzeniach Wisłę zorganizuje profesjonalnie i nowocześnie. Raczej można się było spodziewać modelu bizantyjskiego dworu. I taką właśnie Wisłę Cupiał zostawił. Nieważne czy świadomie, czy nie.

dj_ibutti 31.08.2016 21:30

Swoją droga, bardzo często pojawia się mit, że Cupiał, Ziętek i (ten trzeci ;)), inwestowali w Wisłę, bo byli jej kibicami. A nie wiem czy wszyscy wiedzą, że zastanawiali się nad kupnem KSC, ale w przeciwieństwie do nich, TS zgodził się oddać.im 100% akcji i dlategoż padło na Wisłę...

Ot dobrodziej.

rav 31.08.2016 21:40

TS zgodził się oddać im 100% akcji i dlatego... przejeli 95%. Po co powtarzanie tych farmazonów.

gdsmk 31.08.2016 22:03

Zgoda, że Cupiał jest w 1906% odpowiedzialny za ten marazm i sprzedaż Meresiowi.

Ale jednak bez sukcesów, które Wisła odnosiła za jego pieniądze, nie byłoby:

-Miejskiego stadionu na 33 k
-bazy w Myślenicach (tak, wiem że oba nie nasze - ale czy ktoś by to budował dla biednej TSowskiej Wisły?)
-Mistrzostw, Pucharów, meczów w Europie w tym dwudziestoleciu - które wciąż mogą przez jakiś czas ściągać do nas piłkarzy, sponsorów
-wieeeeelu kibiców, wychowanych na sukcesach.

część świadomie, część nieświadomie - przyniósł nam Cupiał.

Ok, ktoś powie, że stadion, baza może i tak by powstały (vide Lublin, Tychy, Łódź). Ale sąsiadka ma za właściciela bogacza profesora, a w gablocie na trofea za to dziesięciolecie to mają proporzec Shkendii.
I średnią frekwencję niższą od nas.

Podsumowując - chciałbym, żeby oprócz tego, co napisałem powyżej, wynieść też lekcję zarządzania z "ery Cupiała", i zapewnić stabilizację szkoleniową (nie zwalniać Wdowczyka), zainwestować i współpracować ściśle z AP Wisła Kraków, i budować na tym, co jest.

irman 31.08.2016 22:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gdsmk (Post 1452513)

Ok, ktoś powie, że stadion, baza może i tak by powstały (vide Lublin, Tychy, Łódź). Ale sąsiadka ma za właściciela bogacza profesora, a w gablocie na trofea za to dziesięciolecie to mają proporzec Shkendii.
I średnią frekwencję niższą od nas.

Tak to się pocieszać zawsze możemy. Ale chyba trzeba porównywać się do poważnych klubów a nie do tego g.... zza Błoń.

Karherop 31.08.2016 22:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gdsmk (Post 1452513)
Zgoda, że Cupiał jest w 1906% odpowiedzialny za ten marazm i sprzedaż Meresiowi.

Ale jednak bez sukcesów, które Wisła odnosiła za jego pieniądze, nie byłoby:

-Miejskiego stadionu na 33 k
-bazy w Myślenicach (tak, wiem że oba nie nasze - ale czy ktoś by to budował dla biednej TSowskiej Wisły?)
-Mistrzostw, Pucharów, meczów w Europie w tym dwudziestoleciu - które wciąż mogą przez jakiś czas ściągać do nas piłkarzy, sponsorów
-wieeeeelu kibiców, wychowanych na sukcesach.

A może by nas kupił Filipiak? po co to gdybanie?

Póki co czy Cupiał chciał czy nie, przez niego Wisła mogła wylądować w gorszym miejscu, niż była w 97 roku. I nie wiadomo czy nie wyląduje. O ile pewnie jakoś organizacyjnie nie zbankrutujemy, to sportowo jesteśmy na ten moment głównym kandydatem do degradacji. A to że Wisła nie jest przygotowana na spadek wiemy raczej wszyscy. Widzew, ŁKS, Polonia Bytom i kilka innych też nie było.

dj_ibutti 31.08.2016 23:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1452505)
TS zgodził się oddać im 100% akcji i dlatego... przejeli 95%. Po co powtarzanie tych farmazonów.

A to, ze Ziętek nie wiedział co kupił... to już.nie mój problem.

emjot 06.09.2016 11:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 1452504)
Swoją droga, bardzo często pojawia się mit, że Cupiał, Ziętek i (ten trzeci ;)), inwestowali w Wisłę, bo byli jej kibicami. A nie wiem czy wszyscy wiedzą, że zastanawiali się nad kupnem KSC, ale w przeciwieństwie do nich, TS zgodził się oddać.im 100% akcji i dlategoż padło na Wisłę...

Ot dobrodziej.

Urban
i milion znaków

regan 06.09.2016 12:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1451531)
Jestem daleki od wyzywania Cupiała. Jednak uważam,że wyrzucił Wisłę na śmietnik, gdyby nie dziennikarze i kibice już by nas nie było, jak Poloni, Widzewa, Zawiszy czy GKSu.

Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Zamiast pomnika za lata świetności pewnie zostanie zapamiętany za styl rozstania i zapomniany na Reymonta.

Mysle ze w dlugim pkresie jednak bedziemy pamietac te dobre chwile. Ale czas musi minać

danpe_ 06.09.2016 15:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez regan (Post 1451525)
Dziwne, ze teraz nagle odzywaja sie sponsorzy, ludzie co chca inwestowac

Jesteś tego pewien?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:59.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl