![]() |
Gdyby nie fatalne warunki na słuchaniu to byłoby b. dobrze.
Ale nie narzekam, całkiem pozytywnie poszło i tworzenie własnego tekstu całkiem proste IMO XD |
No ja też mało co zrozumiałem przy słuchaniu. Członek komisji zaczął regulować sprzęt dopiero po pierwszym odsłuchaniu
|
Cytat:
|
a więc ja na ustnym miałem:
rozmowa wstępna: -co sprawia, że jestem szczęśliwy? Moje ulubione hobby? Jak pomagam rodzicom w domu? i jeszcze jedno, ale nie pamiętam. chmurki: miałem coś w stylu, że planuję studia i późniejszą pracę w Anglii. Porozmawiaj z kolegą o tym i porusz 4 kwestie (zarobki, studia, oferty pracy, i coś jeszcze). obrazek: miałem 3 dziewczynki tak samo ubrane, które robiły grilla nad jeziorem, w tle widać drzewa. były bardzo skupione. pytania: 1 czemu według mnie wolą grillować niż gotować w domu, 2 Czy przebywanie na świeżym powietrzu jest lepsze od spędzania czasu w domu. 3 opowiedz jakąś historyjkę, która Ci się przytrafiła. plakaty: miałem 2 o paleniu papierosów, jeden taki czarny i napis, że palenie skraca życie, drugi kolorowy. :) |
1.Przyznawać się, kto nie zaznaczył na rozszerzonym angielskim który temat pisał? :]
2. Co za to grozi? Uznają, czy można pożegnać się z punktami? |
1. Ja (jaki kombos ....a, na polskim prawie to samo...)
2. Wg informacji które do mnie spływają, absolutnie nic. Źródło od samego przewodniczącego OKE w Jaworznie. Jestem trochę wpiżdżony, matura wydała mi się trudna. Wiele osób (w tym ja) napisało rozprawkę odnoszącą się do całego liceum, a nie tylko klasy maturalnej z czystej nieuwagi. Nerwy mnie w.......iły. Najłatwiejsza matura z planowanych okazała się najtrudniejszą. Ze słuchania i czytania w większości dałem jakoś radę, chociaż pod koniec już prawie strzelałem. Mam nadzieję, że faktycznie z perspektywy wszystkich zdających była o wiele trudniejsza niż poprzednie i progi automatycznie się poobniżają, bo aż mi gorąco od kiedy wyszedłem z sali. Próbną napisałem na 93, teraz to diabli wiedzą jaka cyferka wyskoczy 29 czerwca. |
No to chociaż tyle, że za rozprawkę będą jakieś punkty... O tym, że rozprawka ma dotyczyć klasy maturalnej wspomniałam chyba raz, ale wydaje mi się, że argumenty zbytnio nie różnią się jeśli chodzi o całą szkołę a o klasę maturalną. Zależy jeszcze co pisałeś. ;)
Dla mnie też ta matura była dość trudna, moi znajomi również nie uważają jej za łatwą. Więc szansa na obniżenie progów jest spora. Dobrze, że podstawa była na tyle łatwa, że niewiele mniej niż 100% powinnam mieć... E: Co do opowiadania, miałam pisać o Miśku, no ale to "przypadkiem" pokrzyżowało moje plany... :P |
fajne mogło być opowiadanie na rozszerzonej( takie kibolskie) gdyby nie słowo "przypadkiem", nie da się np. obrzucić racami piłkarzy przypadkiem
|
Cytat:
|
U mnie popisali o kibolach :) zagapili się. Ale niektórzy to jakoś sensownie sklecili.
Z podstawy jedno źle mam. Nie wiem jak te pisemne. Z rozszerzenia nie ma jeszcze nigdzie odpowiedzi więc cięzko powiedzieć, ale rozprawkę się fajnie pisało ;) |
Przed maturami najbardziej nastawiałem się na dobry wynik z angielskiego rozszerzonego ale przyznam, że II część mnie trochę zaskoczyła. Rozprawkę faktycznie przyjemnie się pisało, ale II część to jak dla mnie wielka niewiadoma... Myślę, że mogę mieć zarówno 40% jak i 80%...
|
Cytat:
Tematy były 3: historia jakeigos wydarzenai sportowego, gdzie sportowiec był w niebezpieczeństwie z winy kibica plusy i minusy tego że uczniowie mgoą sobie wybierać przedmioty w klasie maturalnej coś tam o imprezach na polu, plusy i minusy historyczne, ale nikt tego 3 nie pisał Ja w końcu 2 napisałem, ale pierwszy raz w zyciu pisałem po angielsku coś co miało wiięcej niż 150 słów. Do tego z gramatyki 0, bo sie nie przygotowywałem, ale z readingu troche nabije i może coś z listeningu wpadnie. Pewnie będzie 30-40, ale ja to pisałem rekreacyjnie. Z podstawy pewnie 70-80, srednio, jesli bedzei te 80 to wraz z 94-96 z rozsz. z majcy mozna myslec o studiach. |
syf i dno dna - tak po krótce można podsumować dzisiejszy dzień maturalnych przygód.
Podstawa 98% ( Jak można było zaznaczyć, że zaraził się malarią w restauracji !? O.o ) natomiast poziom rozszerzony, to totalne piekło. Piekłooo więcej jak 60% nie będzie. Temat rozprawki nie jasny, słowotwórstwo skomplikowane, jedynie transformacje całkiem przystępne. |
Na rozprawce pisałem wszystkie obtrzaskane zwroty + te związane ze szkołą, jak wagary itp. W sumie to miałem po 4 argumenty za i przeciw.
I w sumie to żal że to już koniec pisemnych. Prawda taka że straszyli straszyli przez 4 lata i jakoś ten strach nieadekwatny do tego całego eventu. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Jakie jeszcze mieliście tematy z ustnego angielskiego mnie to w poniedziałek czeka...
|
Co za s....ysyn robił arkusze maturalne z fizyki rozszerzonej. Skrajnie łatwe zadania przeplatane skrajnie debilnymi
|
Wielkie dildo w dupe dla cke za tak późny egzamin. Siedziałem jeszcze obok tak jebiącego egzaminatora, aż odniechciało mi się żyć. W pewnym momencie, po prostu jak normalny zwykły człowiek się zrzygałem w ubikacji. Na szczęście dłużej obok tego pana przebywać nie musiałem, bo dali mnie na miejsce jakiejś dziewczyny, która skończyła egzamin.
Najwidoczniej moim przeznaczeniem jest łopata i petrescu'owski hard work... |
WOS - wszechwiedzący ogólnokrajowi sku*wysyni. To tak po krótce. Nie wiem, jak z fizyką, bo mam kuzyna, który twierdzi, że była do napisania.
oby tylko progi na UEK były niskie -.- |
troche rodupce temat maturalny ale co sadzicie ogolnie o UR i o Zarządzanie i inżynieria produkcji na UR ?
|
Cytat:
Dzisiejszy WOS był... dziwny. Niektóre zadania proste, inne tak dziwnie sformułowane, że w pierwszym momencie nawet nie wiedziałam o co chodzi. Rewelacji się niestety nie spodziewam. |
Zgadzam się z poprzednikami. WOS strasznie dziwny. Łatwe pytania przeplatały się z takimi, że nie wiadomo z początku o co chodzi. Przynajmniej temat pracy był ok i można było się spokojnie rozpisać. Koło 40-55 % z rozszerzenia myślę powinno być.
|
Uff... dobrze, że nie tylko ja mam takie mieszane uczucia po rozszerzonym angielskim. Liczyłem na wynik oscylujący w granicach 95%, ale powiem szczerze, że nie wiem czego się spodziewać. Boję się zajrzeć w odpowiedzi, chyba poczekam na oficjalne wyniki.
Poza tym, co za patafian wymyślił, żeby maturę zacząć pisać o godzinie 9:00 a kończyć ok. 17:30? Jak dla mnie to było bardzo męczące. A pisanie 2 części egzaminu rozszerzonego to już istna katorga - nie chciało mi się już tam siedzieć, nie mówiąc o myśleniu :/ |
Cytat:
|
Kierunek jest ok, jak ktoś nie wie czego chce, jak chcesz być inżynierem ale matematyka nie jest Twoją mocną stroną - można zrobić ewentualnie I stopień i dalej sie konkretnie kierować.
Kierunek nie daje konkretnej wiedzy ani umiejętności - jestes gorszym menedżerem niż ludzie po samym zarządzaniu i gorszym inżynierem niż ludzie po konkretnych kierunkach. Oczywiście, jak dorobisz kursy za pare tyś, to znajdziesz prace po każdym kierunku, ale w tym ogólnie jest kiepsko z pracą bo podaż znacząco przerosła popyt - 3x ZiIP na AGH, 1x UR, 1x UEK, 1x PK. |
a jest tu ktoś kto studiuje albo zamierza studiować Informatykę Stosowaną na UEK?
|
Widzę, że więcej osób chce iść na UEK. Ja celuje w finanse i rachunkowość, ale tam jest najwyższy próg a z moim angielskim może być ciężko...
|
Wczoraj ustny polski. Prace pisałem sam, praktycznie od ferii, ale skończyłem w piątek dopiero. W sobote się zacząłem uczyć i dostałem za to 3/5. Pytania miałem tak banalne, że ciezko było nie odpowiedzieć. Rola róży i lisa w małym ksieciu, charakterystyka Kurtza z jądra ciemności i co wiemy o zmianach u człowieka z opowiadania borowskiego. z pytań 7/7. Ogólnie 16/20.
Ale miałem kumpla któremu w niedziele ktoś uświadomił, że ma w pon, a nie w środe tak jak myslał. Napisał coś na szybko, pouczył się 2h a jak przyszedł do szkoły to wpadł na pomysł zeby to powiedzieć całkowciei inaczej. Przeczytał jeszcze wszystkie streszczenia i improwizując dostał 12 albo 11. Najważniejsze jest mówić nawet bez sensu :) |
Ja wczoraj miałem ustny polski. Pracę zacząłem pisać w niedzielę, skończyłem w poniedziałek (lektury dawno przeczytane, tylko brak czasu :D ). Zdałem na 100 %. Tym samym mam już koniec matur :)
|
A właśnie pisał ktoś historię? Ja po podstawie jestem bardzo zadowolony ;)
|
Ja do historii zbyt pewny szedłem i szczerze mówiąc niewiele się uczyłem. Parę błędów, opuszczone całkiem dwa pytania (czemu sprawa włoska i ostatnie), ale ogólnie to koło 70% liczę.
|
A miał już ktoś ustny niemiecki?
|
Wielką ulgę mi czynicie pisząc takie komentarze o ustnym polskim :) Ja mam za tydzień w środę i w dalszym ciągu nie mogę się wziąć na skończenie (mam 2.5 strony). Planuje w weekend zacząć kuć na pamięć
|
A propos ustnego polskiego, miał ktoś temat dotyczący języka? Jakie mieliście do niego pytania? Dotyczące jakichś zagadnień gramatycznych, konstrukcji zdań, czy bezpośrednio nawiązujące do tematu prezentacji?
|
ja dziś miałem temat: Język komentatorów sportowych a normy poprawnościowe. W 1 pytaniu miałem powiedzieć jakie środki językowe zauważyłem w wypowiedzi komentatorów, czym są błędy językowe, z czego wynikają i omówić czym jest instrumentacja głosowa. Tutaj trochę poległem, bo poza 1 pytaniem nie wiedziałem za bardzo co mówić. 2 pytanie dotyczące literatury, w jaki sposob przydało mi się w tworzeniu prezentacji i 3 wypowiedzi którego dziennikarza lubię słuchać najbardziej i dlaczego. Dostałem 16/20 ale stres o wiele większy niż na angielskim ;)
|
Jak oceniacie pisemny niemiecki? Ja tak +/- 75-80 %, a wczorajsza chemia rozszerzona 70-80 %.
|
Tylko TO przychodzi mi na myśl po dzisiejszej rozszerzonej maturze z geografii.
|
Cytat:
Miałem dużo większy stres na ang. niż na polskim, do którego podszedłem zupełnie na luzie. No, ale polski na 20/20 (troche sie pokłóciłem z egzaminatorką, ale na końcu mi przyznała rację i o dziwo dała mi maxa..) 27/30 ang. (też trochę pojechałem egzaminatorowi, że aż babka w komisji zaczęła się śmiać, ale pozytywny człowiek dosyć xD) @ Mam takie samo zdanie jak Ty xD |
w0lno nie przesadzaj, nie była znowu taka trudna. Dużo kartografii, więc nie pitu pitu mi tutaj.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:57. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl