Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Motoryzacja/Samochody/Spalanie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5171)

AS82 20.07.2018 19:42

Po tych ulewach nie odpala mi samochod ,prawdopodobnie zalalo, akumulator naladowany , krece i nic , wie ktos czy mozna cos z tym zrobic zeby auto palilo ?

LanceTS 20.07.2018 22:08

cewka?

Jeździ ktoś lub jeździł kiedyś jakimś lexusem?

MatMario 21.07.2018 08:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pulpet (Post 1509947)
Wiecie jak wygląda przełączka do tego? możecie podesłać konkretny link do np. allegro? zdjęcie w załączniku. Dzięki.

Co to za radio i co to za samochód.

Potrzebujesz coś w rodzaju przejściówka ISO.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1509949)
Po tych ulewach nie odpala mi samochod ,prawdopodobnie zalalo, akumulator naladowany , krece i nic , wie ktos czy mozna cos z tym zrobic zeby auto palilo ?

Pewnie brak iskry... Cewka, kable, masa.

Pulpet 21.07.2018 22:37

@MatMario
Tyle to i ja wiem, że ISO :) tylko jaka?
Samochód to seicento a radio chyba pioneer, piszę z pamięci, musiałbym sprawdzić. W poprzednim aucie czyli Mazdzie 323 wchodziło elegancko a tu nagle taki zonk.

ada1986 08.09.2018 17:57

Jeżeli auto benzynowe nie pali to należy zacząć od dokładnego sprawdzenia układu wysokiego napięcia a w szczególności tego czy jest iskra. Instrukcje jak to zrobić mozna naturalnie znaleźć w google.

Kocur 28.09.2018 12:45

Wow :)

Cytat:

Już od poniedziałku, 1 października 2018 roku, wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące wymaganych w czasie kontroli drogowej dokumentów. Zgodnie z nimi kierowcy nie będą już musieli posiadać przy sobie: dowodu rejestracyjnego i "kartonika" potwierdzającego zawarcie polisy ubezpieczenia OC.
W przypadku stłuczki

Cytat:

A co w razie stłuczki?
Jednak tu automatycznie nasuwa się pytanie – co w przypadku stłuczki i sporządzenia oświadczenia? Jak będzie można sprawdzić, czy auto sprawcy jest ubezpieczone i kto jest jego właścicielem, skoro nie trzeba już wozić tego typu dokumentów? No właśnie, to dobre pytanie, bo przecież wzywanie policji do każdej, nawet najdrobniejszej kolizji, spowoduje paraliż drogówki z dużych miast i będzie oznaczało wielogodzinne oczekiwanie na przyjazd patrolu.

Jest na to dość proste rozwiązanie. Jeśli macie smartfona, to radzimy już teraz zainstalować na nim aplikację Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego (UFG), dzięki której można sprawdzić, czy auto ma wykupioną polisę, jej numer oraz nazwę firmy, w której została zawarta. Żeby to sprawdzić, wystarczy wprowadzić numer rejestracyjny pojazdu. Wszystko działa sprawnie i jest proste w obsłudze.

Kaan 28.09.2018 14:57

Zmiana na którą już dawno czekałem.
Czy ułatwi mi życie? Nie koniecznie, dowód rejestracyjny i tak mam przy sobie raz w roku, na przeglądzie. Ale stresu przy kontroli drogówki na pewno :)

TomekSaracen 22.11.2018 11:21

To może tak z innej beczki, ale w temacie motoryzacyjnym: https://sklep.mizar.com.pl/jak-dzial...zny-n-128.html. Chyba znajdzie się tu kilka panów zainteresowanych tematem...

Kamil_mchw 22.11.2018 18:14

Hej,
szukam auta na firmę. Nie zastanawiałem się nad budżetem ponieważ i tak będę brał na leasing. Szukam coś komfortowego albo na dalsze trasy, albo na tłuczenie się po mniejszych miejscowościach. Zastanawiałem się nad Mondeo, tuscon, i40, gla250 (chociaż jak na zawód który wykonuję może źle działać na klienta), octavie lub superb albo passat. Oczywiście skóra w automacie.
Macie jakieś sugestie... propozycje na co warto by rzucić okiem?
Auto roczne, max 2 lata z 30 tyś przebiegu.
Dużo jest na necie aut sprowadzanych ze stanów, ale one są zdaje się po kolizjach. - jakieś sugestie?
Będę wdzięczny za info. - pewnie nie ja jedyny szukam auta na firmę i ktoś poświęcił wystarczająco czasu żeby przeczytać internety

elak2000 30.12.2018 12:30

Sugestie są takie że kupno 2 letniego auta z małym przebiegiem i bezwypadkową historią w Polsce będzie graniczyło z cudem więc zdecydowanie bądź ostrożny.

Padre1906 30.12.2018 23:33

Nie wierz w to co jest na olx. Pracowałem jakiś czas we Francji i widziałem co Polacy biorą do nas. Sam szukam Megane IV, ale chyba wezmę leasing bo to co leci do Polski to jeden dramat. Kiedyś nawet spotkałem meganke którą mijałem pod Paryżem gdy miała wypadek, po trzech miesiącach była na olx z połamanym zderzakiem tylim, podczas wypadku miała zmasakrowany cały tył. Zapłacisz trochę wiecej, ale masz pewne nowe auto. Gdybyś decydował sie na jakieś Renault to podbij ogarniemy coś fajnego.

Coglin 01.01.2019 11:19

Pany jakie są teraz przepisy w sprawie przeglądów rejestracyjnych? Bo coś się miało pozmieniać, włącznie z jakimiś karami za przegapienie terminu i zmieniło się czy nie?
Właśnie małżonka się obudziła, że musi przegląd zrobić i już chyba po terminie.
Heh, 10 dni po terminie :D

Leh71 01.01.2019 11:46

Łap
Kara za spóźniony przegląd techniczny
Resort Infrastruktury utrzymał jednak w mocy przepisy zakładające wprowadzenie kary za wykonanie przeglądu technicznego po terminie. Zatem jeśli właściciel pojazdu spóźni się z wykonaniem jego badania okresowego o więcej niż 30 dni, to zapłaci podwójną stawkę za przegląd czyli 196 zł. Natomiast jeśli spóźnienie nie będzie dłuższe niż 30 dni (np. 28 dni) to badanie zostanie zaliczone tak, jak gdyby zostało przeprowadzone w dniu zakończenia ważności poprzedniego badania.

MatMario 01.01.2019 12:26

Nic się nie zmieniło. Wszystko jest po staremu. Żona przyjedzie i zrobi przegląd za 98 zł plus 1 zł za cepik chyba ze gaz to 160 zł.

Dajcie mi propozycję na samochody z 6 miejscami w dwóch rzędach.

Honda F-RV i Fiat Multipla.

Co jeszcze?

Kocur 01.01.2019 19:37

A 3 rzędy nie? Wiem że ostatni to osoby do 160 cm wchodzą ale może jednak ;)

Szczerze nie mogę wymyślić auta gdzie z przodu wchodzą 3 osoby - ooo - VW Sharan chyba tak ma

MatMario 01.01.2019 19:49

Wygodniej jak by były dwa rzedy.

Kocur 20.08.2019 10:09

Jakby ktoś akurat sprzedawał:

Honda Civic 1.8
Mazda 3 2.0
Toyota Auris 1.6
Peugeot 308 1.2
Renault Megane 1.6

Wszystko rocznik minimum 2015, pochodzenie krajowe, nie bite :)

kriz69 24.09.2019 18:53

korzystał ktoś ze stron typu autodna czy vininfo??
chcialbym wiedziec czy warto czy szkoda czasu i pieniedzy
mam na oku samochód z niemiec i chcialbym sie upewnic co do jego przeszłości

MatMario 25.09.2019 19:34

Raz lepiej, raz gorzej. Jak auto nie było na serwisach to ci nie wymyślą kiedy miał.

Wpisz Vin i się dowiesz czy jakieś info o samochodzie jest i będziesz decydował.

luke1906 26.02.2020 14:12

Panowie potrzebuję namiary na solidny warsztat w Krakowie lub okolicach. A dokładnie blacharka i lakiernik.
Ewentualnie ktoś korzystał z pakietu serwisowego AC w Warcie? Mają tam listę warsztatów do likwidacji szkód w Krakowie, ale jest ich niewiele i nie znam żadnego.

Do zrobienia przedni zderzak i maska w Clio IV.

Kocur 02.03.2020 08:59

Kiedyś auto robiłem tutaj:

AUTO-LAKIERNIA s.c. Bogdan, Małgorzata Malina Szymona Marycjusza 8, 31-651 Kraków

Byłem mega zadowolony chociaż np. na Forum Klubowym Forda ktoś strasznie ten warsztat zjechał - więc cholera wie. Ja tam byłem z 5 lat temu - mogło się wiele zmienić.

Dwa lata temu z innym autem byłem tutaj:

Lux-Car Kraków lakiernictwo samochodowe Stefana Starzyńskiego, 30-397 Kraków

I też byłem zadowolony - może po prostu mam szczęście ;)

Ps. Nie mam pojęcia czy te warsztaty akceptują polisy - powiedziałbym że raczej nie ....

Proud 19.06.2020 20:27

Szybkie pytanie:
Mam okazję kupić po dobrej cenie BMW serii 1.
Pewny pierwszy właściciel. Czy warto? Jakie są opinie o BMW obecnie? Zupełnie nie siedzę w motoryzacji

Dodam tylko że rocznik 2019

f 26.06.2020 23:20

Mam bemke jedynkę od 2017 roku, rocznik 2009 i oprócz płynów i filtrów nic nie psuło mi się, nic nie muszę wymieniać. Auto jeździ bez zarzutu, naprawdę polecam auta z tych roczników, nie wiem jak nowe się sprawują.

19sebawro06 06.08.2020 13:09

Kupował ktoś używana bmw w salonie z premium selection? Warto dopłacać do salonówki z tą gwarancja porównując to do prywatnych ofert na ten sam model? Jak w ogóle sprawuje się taka gwarancja w bmw? Używał ktoś? Były problemy?

Kamil_mchw 14.08.2020 14:33

Hej,
muszę kupić do firmy 5 samochodów dla przedstawicieli handlowych. Kompletnie nie wiem co wybrać.
Auto będzie raczej na jeżdżenie po wioskach (na pewno nie po mieście), rocznie ok. 30-40 tyś km. Ważne żeby były w miarę tani, bezawaryjny i chociaż odrobinę komfortowy (bajery jakie musi mieć to klima i bluetooth).
Aktualnie mamy leony 1.5 i octavie 1,6 diesel. Teraz szukamy czegoś tańszego... czyli 50-60 tyś zł. (max to 65 tyś.) to co rozważam to:
Fiat Tipo - beznzyna, nie wiem jaki silnik odpowiedni
Astra V - benzyna. Podobno wcześniejsze silniki 1.4 125KM 4 cylindry jest o wiele lepsze niż 1,2 3 cylindry
Hyundai i30?
Kia ceed?
Seat Arona? ale tutaj tylko silniki 1.0 - czy one w ogóle dają radę?
Istatne jest również to aby nie paliły jak smok.
Jeśli ktoś ma pojęcia to prosiłbym o poradę, ew. sugestię nad jakim autem się zastanowić.

Fifiorek 14.08.2020 20:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil_mchw (Post 1554848)
Hej,
muszę kupić do firmy 5 samochodów dla przedstawicieli handlowych. Kompletnie nie wiem co wybrać.
Auto będzie raczej na jeżdżenie po wioskach (na pewno nie po mieście), rocznie ok. 30-40 tyś km. Ważne żeby były w miarę tani, bezawaryjny i chociaż odrobinę komfortowy (bajery jakie musi mieć to klima i bluetooth).
Aktualnie mamy leony 1.5 i octavie 1,6 diesel. Teraz szukamy czegoś tańszego... czyli 50-60 tyś zł. (max to 65 tyś.) to co rozważam to:
Fiat Tipo - beznzyna, nie wiem jaki silnik odpowiedni
Astra V - benzyna. Podobno wcześniejsze silniki 1.4 125KM 4 cylindry jest o wiele lepsze niż 1,2 3 cylindry
Hyundai i30?
Kia ceed?
Seat Arona? ale tutaj tylko silniki 1.0 - czy one w ogóle dają radę?
Istatne jest również to aby nie paliły jak smok.
Jeśli ktoś ma pojęcia to prosiłbym o poradę, ew. sugestię nad jakim autem się zastanowić.

Pełnie podobną funkcję w swojej firmie i polecam Ci toyotę yaris w wersji Selection, w stosunku cena / jakość bardzo dobra, w dodatku niezawodna pod kątem awaryjności ;) Poczytaj opinie na jej temat :)

Kamil_mchw 17.08.2020 09:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Fifiorek (Post 1554860)
Pełnie podobną funkcję w swojej firmie i polecam Ci toyotę yaris w wersji Selection, w stosunku cena / jakość bardzo dobra, w dodatku niezawodna pod kątem awaryjności ;) Poczytaj opinie na jej temat :)

Dzięki za odp.
Jednak Yaris została uznana u mnie za zbyt mała = zbyt mało komfortowa na trasy.
Może masz jakieś inne propozycje?

MatMario 17.08.2020 17:31

A Peugeot 2008. Nie wiem jak oni z rabatami ale francuzi lubili dać duże, jeszcze przy leasingu np.

El'kabat 17.08.2020 22:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil_mchw (Post 1555088)
Dzięki za odp.
Jednak Yaris została uznana u mnie za zbyt mała = zbyt mało komfortowa na trasy.
Może masz jakieś inne propozycje?

Z takich wołów roboczych dla handlowców, którzy jednak jeżdzą sporo na trasach - to chyba prym wiodą Octavie i Golfy, sporo też Astry i Focusów.
Kiedyś jak człowiek był PH to osobiście najlepiej jeździło mi się Passatem - na trasy świetne auto, zwłaszcza z DSG.

Do 65k to nie wiem, czy nie najlepszy i30 wagon - tylko nie z 1.4 MPI bo aż współczuje komuś kto tym będzie "jeździł" :D

Zibi77 18.08.2020 23:11

Witam.A ja szukam kombii do 60 tysięcy.Takie auto rodzinne co by bagażnik na dachu zamontować i w miarę się zbierało bo obecnie mam 120km cdti opla .Będę wdzięczny za porady.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:26.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl