![]() |
Dlaczego nie rokuje? Coley, Biedrzycki, Kutwa, Mikulec, Kiakos, Szot. Mają rundę żeby się pokazać. W czerwcu kończy się dużo kontraktów, będzie pole do popisu dla AI :rotfl: No i wraca Krzyżanowski :)
|
Krzyżanowski raczej nie wróci. Z tego co widzę to gra tam w tej primawerze wszystko od deski do deski więc są chyba z niego zadowoleni. Pewnie będą chcieli go wykupić albo znajdzie się inny chętny.
|
Cytat:
Z pozytywów - chociaż z Żyro nie przedłużyli. Przyfarciło że nie złapał kontuzji pod koniec sezonu. Królewski dał Łasickiemu normalny kontrakt, z Talarem przedłużył - a teraz brak środków na środkowego pomocnika i stopera. To się samo komentuje. |
@Drozd Nie rokuje dlatego, że część zawodników odejdzie po sezonie, część powinna odejść po sezonie, bo są za słabi nawet na I ligę. To jak tu myśleć o tych zawodnikach w kontekście przyszłego sezonu?
@AS Patrz Pan, ten nasz Krzyżanowski może i nie będzie wybitnym piłkarzem, ale jest dość rokujący, żeby z nim pracować. Szkoda, że u nas nikt z nim nie popracował, tylko został rzucony na dorosłą piłkę, gdzie sobie (co zrozumiałe) na początku nie radził, a tu na forum wszyscy orzekli, że beztalencie. Dla nas to niewiele zmienia, w naszej sytuacji należy sprzedać każdego, na kogo jest kupiec, ale samo w sobie wymowne. |
Cytat:
To jest też odpowiedź na pytanie dlaczego jestem przeciwnikiem sprowadzania do nas pseudotalentów i czemu żaden się u nas nie rozwinął, wręcz przeciwnie. U nas jedyny sposób nauki to wrzucenie na głęboką wodę - wchodzisz i walczysz o awans. |
Udzielę Ci, tylko pozornie nie na temat, odpowiedzi: nie napisałem nic, z czym zaczynasz polemizować.
Natomiast co do tego, czy nie moglibyśmy zacząć pracować. Nie znam piłki od kulis, ale na podstawie ogólnej wiedzy o rynku pracy i polskiej piłce zgaduję, że kontrakty dojrzałych piłkarzy, nawet w I lidze, są wysokie, a kontrakty trenerów juniorów względnie niskie, kontrakty juniorów zaś - niskie. Nie mówię o zakładaniu akademii tylko pracy w ramach istniejących struktur i w obecnej skali - naprawdę wykracza to poza możliwości Wisły? |
Cytat:
Czy wykracza to poza możliwości obecnej Wisły? Tak. Porządne struktury buduje się latami i kosztują po kilkanaście milionów złotych rocznie. My nawet nie możemy porządnego dyrektora akademii znaleźć. Prowizorka w stylu Kmiecika jako trenera napastników? Jasne, ale to nic nie da. Albo awans, albo szkolenie w pierwszej drużynie. Aktualnie mamy model hybrydowy i nie ma efektów ani sportowych, ani szkoleniowych... Wpadasz w typową tutaj pułapkę myślową - szkolenie jest tanie, a kontrakty gotowych piłkarzy - wysokie. Nic podobnego. Nie ma magicznej maszynki do drukowania pieniędzy o nazwie "szkolenie młodzieży". Tak myślą debile w mediach. To jest biznes - musisz zainwestować żeby po jakimś czasie może coś wyjąć. To co możemy w naszej sytuacji robić już robimy. Są rezerwy, które były brakującym ogniwem między drużynami juniorskimi a pierwszym zespołem. Jest jakaś tam akademia. Ba - są bardzo szybko pierwsze efekty w postaci Kutwy i Letkiewicza. Ale żeby podnieść poziom takiego Krzyżanowskiego w zbliżony sposób jak to robią w Primaverze? Na to jesteśmy aktualnie za słabi. Jeśli go wykupią to będzie to duży sukces i klubu, i zawodnika. I nie ma się co oszukiwać że zostawienie Krzyżanowskiego u nas byłoby lepsze. Ani my byśmy na tym nie skorzystali, ani piłkarz. |
Ja uważam, że przy pierwszej lepszej okazji należy sprzedawać młodych, bo Wisła zmarnuje każdy talent, a przeważnie nawet nie wiadomo, czy to piłkarze z dużym potencjałem. Uważam i uważałem, że Krzyżanowskiego trzeba sprzedać.
Wprost napisałem, że nie mam na myśli organizacji akademii na dużą skalę, tylko ludzi do pracy z tym, co się nam trafia w obecnej skali. To ogromna różnica. Nawet nie będąc takim znawcą organizacji klubu piłkarskiego jak ty, wiem, że pomiędzy wielką akademią a zapierdalaniem wokół dziurawego boiska na wf jest wiele stopni pośrednich. Od początku pisałem bardziej o potencjale obecnej Wisły co do aspektu aktywności o znaczeniu wtórnym. Bez awansu klub zbankrutuje, a szkolenie w średniej, średnio-małej skali nie przyniesie krótkoterminowych zysków, więc koncentrować trzeba na tym, co tu i teraz w składzie. |
Cytat:
|
Cytat:
Nasze priorytety to: 1) Awans 2) Utrzymanie w Ekstraklasie 3) Budowa struktur. Bez 1) nic więcej nie wymyślimy. Dlatego jestem przeciwnikiem wszystkiego co przeszkadza w awansie, w tym rojeń o "młodych talentach". |
Cytat:
|
Mlynski podobno juz na testach medycznych w Polonii Warszawa.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Sapała i Hugi wcześniej odpuścili. Fazlagić - cóż. Trudno się dziwić, sami daliśmy totalnemu leszczowi kontrakt życia. Moim zdaniem był to najgorszy transfer w historii Wisły. Trzeba być totalnym zjebem żeby za takie pieniądze kupić jakiegoś no name-a, dać mu pięcioletni kontrakt bez żadnych klauzul, a wszystko w momencie gdy realnie groził nam spadek i sprzedaliśmy dwóch najlepszych zawodników. Napiszę tak - nie mam dowodów na oszustwo, ale... |
Tym bardziej, że brat trenera Guli wziąl tego zawodnika do siebie na Słowację na pół roku. Było to bardzo dziwne.
|
Potraktowali Gule jak obszczymurka, to im pokazał kto jest frajerem.
|
A Fazlagić nie został kupiony przypadkiem przez zewnętrznego inwestora? Jeśli dobrze pamiętam, to ktoś wyłożył na niego kasę, gwarantując sobie duży procent od następnego transferu.
|
śmieszna sprawa, dzisiaj mi sie śniło że Wisła grała w KOSZYKÓWKE , składem :
Fazlagic, Duda, Carbo, Alfaro, Letkiewicz Fazlagić był najlepszy na parkiecie także ten |
Cytat:
|
Był podnoszony często temat poziomu pionu medycznego u nas. Niedawno okazało się co było z Dudą. "miałem dziurę z nerce i wylewał się przez nią mocz", chłopu założyli dren a miał wrócić za 6-8 tygodni. Kiedy pisałem, że to farmazon stadko płaczków miało używanie i kto miał rację mówiąc że albo dwa tygodnie albo dużo dłużej?
Teraz okazuje się jaki był problem Szota. https://sport.lovekrakow.pl/aktualno...z-i_59804.html Z tego co opowiada wyskakując z przysiadu dostał dyskopatii, bo nie sądze, że kręgozmyku, choć tak by wynikało ż tego co opowiada. Młody facet, sportowiec nagle łapie przypadłość właściwą dla zasiedzianych urzędasów. Coś tu nie gra. Czego się dowiadujemy dalej. Dzięki kontuzji â choć wiadomo, że wolałbym jej nie mieć â nauczyłem się nowych ćwiczeń, których wcześniej nie robiłem. Od tego czasu je wykonuję i wszystko jest w porządku. Może jest tak, że w zestawie wykonywanych przez drużynę ćwiczeń brakuje tych zapobiegających podobnym wypadkom. Może za chwilę kolejny rozwali sobie L-S przy wyskoku do główki, fikołku skręcie tułowia. Jeżeli jest mowa o rozwoju klubu to właśnie takie zmiany są najistotniejsze w najgłębszych podstawach funkcjonowania. Skoro Bisztyga którego już nie ma potrafił wyciągnąć chłopa z problemu bez krojenia to dlaczego wcześniej nie zwrócił uwagi, że jest zaniedbywany fundamentalny element treningu. Może zwracał ale nikt go nie słucha. W każdym razie dobrze by było wyciągnąć z tego jakieś wnioski. Tym bardziej że Szot nie był jedyny, bo Broda miał chyba podobny problem. |
Cytat:
|
To jest właśnie sedno problemów trawiących Wisłę.
Przepłacamy kontrakty piłkarzy, prowadzimy zespół rezerw, z którego przebił się ostatnio w zasadzie tylko Kuziemka, czyli de facto prowadzimy go, żeby ~20 piłkarzy bez żadnej przyszłości miało gdzie sobie pokopać, prowadzimy zespół kobiet, amp futbolu, które spoko, że są, ale ich przełożenie na pierwszą drużynę, a co za tym idzie sytuację klubu jest zerowe. Wydajemy pieniądze wszędzie tam, gdzie nas na to w obecnej sytuacji nie stać, a nie inwestujemy w podstawy, czyli np. właśnie profesjonalny sztab medyczny. |
Może by Socios w kolejnym celu półrocznym pomyślało o zwróceniu uwago na ten problem. Fakt, że pojawił się nowy człowiek mający odpowiadać za motorykę, niezależnie od przygotowania fizycznego, daje nadzieję że może oczy zaczynają się otwierać. Moim zdaniem potrzebny jest ktoś z wiedzą fizjoterapeuty w sztabie szkoleniowym. Przetestować wszystkich z zakresów ruchów w stawach i kontroli posturalnej, a potem pracować nad elastycznością i stabilizacją. To jest fundament motoryki i profilaktyki kontuzji.
|
Cytat:
A co do inwestowania w sztab medyczny i szkoleniowy. Za pensje Młyńskiego spokojnie można zatrudnić 4 nowe osoby, problem jest inny. Nie bardzo jest wiadome co takie osoby miałyby robić żeby było lepiej :). Trzeba by podpatrzyć jak to wygląda w bogatych zachodnich klubach. Są dwie opcje, jechać tam i się uczyć, albo zatrudnić kogoś kto tam pracował i patrzeć co robi. |
Cytat:
Temat nie jest nowy. |
Cytat:
upadł i rozwalił sobie bark. Z tamtego meczu pamiętam jeszcze przerzuty Kazka Moskala :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Dziwiłem się, że stłukł sobie nerkę bo to niecodzienna kontuzja i tyle. Natomiast nie da się tak stłuc nerki żeby pauzować 6-8 tygodni jak informował klub. Bo albo wraca się po tygodniu czy dwóch, albo "w nerce jest dziura i wycieka z niej mocz" a wtedy przerwa jest dużo dłuższa. Dla płaczków było to nie do pojęcia. Duda i tak szybko wrócił. Natomiast opinie i uniesienia stadka płaczków niezmiennie mnie bawią. Walcz kolego dzielnie, przysrywając się do prezesa czy zasługuje czy nie. Bo inaczej przejmę forum, a do tego nie możecie dopuścić :rotfl: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Droździe, kwestionowałeś informacje prasowe i bagatelizowałeś tę konkretną kontuzję.
|
Cytat:
|
Kuba Wiśniewski na testach w Polonii Bytom.
Edit: Szywacz wypożyczony do Skry Częstochowa. |
Baniowski przedłużony do czerwca 2026 + 1
Spory sukces klubu, ale chyba w szczegolnosci Jopa i Bąka ktorzy na pewno przekonywali mlodego ze warto u nas zostac. Podobno interesowalo sie nim sporo klubow, co szczególnie nie dziwi. |
Cytat:
Dziedzic prawdopodobnie wypożyczenie do Stali Stalowa Wola. |
Dla Dziedzica chyba idealne rozwiązanie jak chodzi o klub a ichniejszy trener próbuje odważnie grać. Dopóki go nie zwolnią Dziedzic powinien grać w podstawie i wszyscy się przekonają czy jest jeszcze cokolwiek wart.
|
Aj szkoda bo zarówno ja jak i prezes liczyliśmy na Dziedzica w kwestii kontuzji Carbo czy Igbekeme
|
Najbardziej tragicznie aktualnie wyglądają środek pomocy i stoper. Para Uryga-Biedrzycki to koszmar, w środku jeden Igbekeme na którego można liczyć.
Co do wypożyczeń - wygląda na to że Jop określił poziom przydatności kilku piłkarzy dla drużyny. Na liście tych których chcemy się pozbyć (poza talenciorem Fazlagiciem, gdzie nie ma na to szans) jest na pewno Starzyński. Królewski wspominał też coś o Talarze, tyle że przed kontuzją to on miał co najwyżej przeciętne występy plus jeszcze nie jest gotowy do gry. Z tych kontraktów które już zwolniliśmy to styknie na jedno-dwa WZMOCNIENIA (bez kwoty odstępnego). Tak się kończy zapychanie składu młodym szrotem. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:02. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl