Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

szprotson 16.09.2010 12:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 980836)
A jaki trener by to poukładał? Daj mi jakąś gwarancję, że zatrudnionoby jakiegoś średniej klasy specjalistę, który by to ogarnął? Ja nie widzę takiego trenera.

ja jestem zwolennikiem tezy Bismarcka, wieć tylko ludzie z zagranicy.

Sartre 16.09.2010 14:26

Skorża:

Cytat:

Wiem, że dla tych zawodników jestem wrogiem nr 1, ale wierzę, że ta decyzja korzystnie na nich wpłynie.
Cytat:

Nie chcę sielanki, nie chcę, aby zawodnicy mnie lubili. Zależy mi, aby oni szanowali mnie za korzystne wyniki.
Car Maciej I Groźny! :rotfl:

TOMAY1979 16.09.2010 14:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sartre (Post 980873)
Skorża:

Car Maciej I Groźny! :rotfl:

Tam Smuda dalby rade sobie z nimi :-D

Dubi 16.09.2010 15:03

na temat atmosfery wokół Legii, zawodnikow i Skorzy pojawiło sie juz tyle teorii że głowa boli
w największym skrócie wygląda to według mnie następująco
Skorża nie ma w zespole autorytetu i jest pozamiatane.

AYALA 16.09.2010 15:09

jeśli chodzi o Legie to myśle że Skorża ich podobnie przygotował do sezonu jak Wisłe w zimie do rundy wiosennej .Zwalanie wszytskiego na piłkarzy jest nie fair co nie zmienia faktu że jak komuś na konto co miesiąc wpada 120 tyś zł to nie może życie zawirowac...

tormenthor 16.09.2010 16:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 980699)
Moim zdaniem Legia ma obecnie co najmniej 5-6 bardzo dobrych jak na polską ligę piłkarzy: Choto, Astiza, Vrdoljaka, Manu i Chinyamę. Antolović pod okiem Dowhania też powinien zostać świetnym bramkarzem.

Do tego kilku wyróżniających się, młodych i perspektywicznych kopaczy: Jędrzejczyk, Rzeźniczak, Borysiuk i Rybus.

Całkiem sporo, jak na tak marną ligę!

W Wiśle Maciek nie miał może wszystkich wymarzonych transferów, miał za to prawdziwą drużynę. Niestety odnoszę wrażenie, że te 2 mistrzostwa zdobyli raczej Cleber, Kosowski, Zieńczuk i Brożek a nie trener Skorża.

Dobrze, że użyłeś zwrotu ,,jak na polską ligę", gdyż żadnego z tych piłkarzy raczej nie można określić mianem ,,international level".

Choto - wiecznie z nadwagą, a gdy murawa jest śliska lub grząska traci połowę swoich walorów
Astiz - ot taki solidny zawodnik, ale nic więcej
Vrdoljak - najpierw został ,,zjedzony" przez Trałkę i Piątka, potem przez Gola, a ostatnio przez Pulkowskiego. W trzech meczach powinien wylecieć z boiska. Koszt Ivicy w sezonie 2010/2011 1,5 mln E - 1 mln transfer, 200 tys za podpis, 300 tys kontrakt
Manu - trochę szybszy Jasiek Paulista, no ale faktycznie robi dużo wiatru
Chinyama - nadwaga, lenistwo, kontuzje, chaos.

Rzeźniczak - dużo biega, ale nic z tego nie wynika. Dramatyczny w kryciu, mało zwrotny.
Rybus, Borysiuk - dużo szumu, mało efektu
Jędrzejczyk - melodia przyszłości

Antolovic - na razie totalny dramat. Nie wolno mitologizować Dowhania, gdyż wyszkolenie bramkarza to nie produkcja auta. Przede wszystkim liczy się talent, następnie psychika, a potem jakość treningu. Bardziej skłaniam się ku tezie, że Legia miała szczęście w wyszukiwaniu zawodników obdarzonych dużym talentem na pozycje bramkarza, aniżeli to, że Dowhań wyczynia cuda. Jakoś w Anglii mają wielu lepszych fachowców od Dowhania, a dobrego bramkarza nie mają od lat.

Do czego zmierzam. Nie chcę bronić Skorży, gdyż byłem jednym z pierwszych jego oponentów. Uważam, że to bardzo inteligentny, fajny koleś, ale trener przeciętny. Maciek zastał w Wiśle świetny skład : Baszcza, Głowę, Clebera, Dudkę, Brożków, Kosę, Zieńczuka (który złapał genialna formę), Sobola, Cantoro, Niedzelana, Paulistę, Boguskiego, a w zimie dostał na życzenie 2 reprezentantów - Matusiaka i Łobo. Za rywala miał tylko Legię, w której każdy piłkarz, za wyjątkiem bramkarza, był słabszy od tego z Wisły. Dlatego wieli szacunek do Urbana za to, że mając taki przeciętny skład potrafił zrobić z nich niezła drużynę.

Ten sezon to swoistego rodzaju test dla Skorży. Wynik Legii da odpowiedź, czy Skorża potrafi coś zbudować od zera. Moim zdaniem, gdyby Wisła nie rozsprzedałaby obrony, to Maciuś nie miałby żadnych szans na skuteczną rywalizację z nami. Niestety w obronie mamy koszmar, dlatego nadal musimy się bardzo poważnie obawiać Legii, która na pewno niedługo zacznie coś grać.

Efekty pracy Maaskanta widać było już po 3 tygodniach w meczu z Jagą. Holender nie znał potencjału piłkarzy, specyfiki polskiej ligi itp. Skorża miał mnóstwo czasu, piłkarzy skompletowanych od pierwszego zgrupowania, a drużyna gra zupełnie bez stylu, a może po prostu tak, jak prezentuje się Maciej Skorża, czyli nijak.

7 kotów 16.09.2010 16:09

Napisze wyraznie bo na priva nie dociera.

M.B. - ile juz banow zebrales ?
paluszkow nie brakuje do liczenia ?

Pakuj manatki i arrivederci.

legion18 16.09.2010 17:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tormenthor (Post 980918)
Dobrze, że użyłeś zwrotu ,,jak na polską ligę", gdyż żadnego z tych piłkarzy raczej nie można określić mianem ,,international level".

Choto - wiecznie z nadwagą, a gdy murawa jest śliska lub grząska traci połowę swoich walorów
Astiz - ot taki solidny zawodnik, ale nic więcej
Vrdoljak - najpierw został ,,zjedzony" przez Trałkę i Piątka, potem przez Gola, a ostatnio przez Pulkowskiego. W trzech meczach powinien wylecieć z boiska. Koszt Ivicy w sezonie 2010/2011 1,5 mln E - 1 mln transfer, 200 tys za podpis, 300 tys kontrakt
Manu - trochę szybszy Jasiek Paulista, no ale faktycznie robi dużo wiatru
Chinyama - nadwaga, lenistwo, kontuzje, chaos.

Rzeźniczak - dużo biega, ale nic z tego nie wynika. Dramatyczny w kryciu, mało zwrotny.
Rybus, Borysiuk - dużo szumu, mało efektu
Jędrzejczyk - melodia przyszłości

Antolovic - na razie totalny dramat. Nie wolno mitologizować Dowhania, gdyż wyszkolenie bramkarza to nie produkcja auta. Przede wszystkim liczy się talent, następnie psychika, a potem jakość treningu. Bardziej skłaniam się ku tezie, że Legia miała szczęście w wyszukiwaniu zawodników obdarzonych dużym talentem na pozycje bramkarza, aniżeli to, że Dowhań wyczynia cuda. Jakoś w Anglii mają wielu lepszych fachowców od Dowhania, a dobrego bramkarza nie mają od lat.

Do czego zmierzam. Nie chcę bronić Skorży, gdyż byłem jednym z pierwszych jego oponentów. Uważam, że to bardzo inteligentny, fajny koleś, ale trener przeciętny. Maciek zastał w Wiśle świetny skład : Baszcza, Głowę, Clebera, Dudkę, Brożków, Kosę, Zieńczuka (który złapał genialna formę), Sobola, Cantoro, Niedzelana, Paulistę, Boguskiego, a w zimie dostał na życzenie 2 reprezentantów - Matusiaka i Łobo. Za rywala miał tylko Legię, w której każdy piłkarz, za wyjątkiem bramkarza, był słabszy od tego z Wisły. Dlatego wieli szacunek do Urbana za to, że mając taki przeciętny skład potrafił zrobić z nich niezła drużynę.

Ten sezon to swoistego rodzaju test dla Skorży. Wynik Legii da odpowiedź, czy Skorża potrafi coś zbudować od zera. Moim zdaniem, gdyby Wisła nie rozsprzedałaby obrony, to Maciuś nie miałby żadnych szans na skuteczną rywalizację z nami. Niestety w obronie mamy koszmar, dlatego nadal musimy się bardzo poważnie obawiać Legii, która na pewno niedługo zacznie coś grać.

Efekty pracy Maaskanta widać było już po 3 tygodniach w meczu z Jagą. Holender nie znał potencjału piłkarzy, specyfiki polskiej ligi itp. Skorża miał mnóstwo czasu, piłkarzy skompletowanych od pierwszego zgrupowania, a drużyna gra zupełnie bez stylu, a może po prostu tak, jak prezentuje się Maciej Skorża, czyli nijak.

A twierdzisz tak ponieważ...
Z Antoloviciem jest ten problem, że przyszedł i od razu gra. Każdy z poprzednich bramkarzy Legii musiał swoje odsiedzieć na ławce, popracować z rok, dwa z Dowhaniem i dopiero zaczynał grać. Co do szczęścia przy sprowadzniu bramkarzy: to uważasz, że od blisko 10 lat Legia cały czas liczyłą na farta? Tym bardziej, że za każdym razem byli to bramkarze bez nazwiska, i nigdzie indziej nie potrafili się na nich poznać. Tu nie chodzi o żaden talent tylko o głowe. Gość musi przyjść, zapierd#$% na treningach, chcieć się cały czas rozwijać, i nie zrażać się jeśli musi swoje odsiedzieć i czekać na szansę gry. Antolović przyszedł do Legii za 0,5 mln euro i na pewno myślał, że będzie wszystko fajnie, będzie gwiazdą i za dwa lata odejdzie do jakiegoś Interu, czy innego Fk Baku;)

TOMAY1979 17.09.2010 09:09

Tak slabego bramkarza ja nie pamietam w Legii dawno ..dlaczego nie broni ten Mahnykowsky czy jak jemu tam widzialem dwa mecze jak bronil w ME i nawet niezle sie prezentowal moze warto dac jemu szanse....?

Sartre 17.09.2010 09:11

Cytat:

.dlaczego nie broni ten Mahnykowsky czy jak jemu tam widzialem dwa mecze jak bronil w ME i nawet niezle sie prezentowal moze warto dac jemu szanse....?
Najwyraźniej nie widziałeś tych, w których grał piach ;)

legion18 17.09.2010 09:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TOMAY1979 (Post 981448)
Tak slabego bramkarza ja nie pamietam w Legii dawno ..dlaczego nie broni ten Mahnykowsky czy jak jemu tam widzialem dwa mecze jak bronil w ME i nawet niezle sie prezentowal moze warto dac jemu szanse....?

Żeby nie było to ja też nie pamiętam. Tylko co by nie mówić, ktokolwiek by nie broniłby w Legii,to zawsze będzie grał pod presją Muchy, Boruca, Fabiańskiego (itd) i będzie do nich porównywany.

TOMAY1979 17.09.2010 09:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez legion18 (Post 981456)
Żeby nie było to ja też nie pamiętam. Tylko co by nie mówić, ktokolwiek by nie broniłby w Legii,to zawsze będzie grał pod presją Muchy, Boruca, Fabiańskiego (itd) i będzie do nich porównywany.

No tak ale teraz juz chyba nie ma nic do stracenia lepiej chyba stawiac na mlodych ...bo z tym Antolovicem czy jak tam nie wrozy to dobrze...

avangarda 17.09.2010 10:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TOMAY1979 (Post 981466)
No tak ale teraz juz chyba nie ma nic do stracenia lepiej chyba stawiac na mlodych ...bo z tym Antolovicem czy jak tam nie wrozy to dobrze...

z 3 bramkarzy Legii najmłodszy jest... Antolovic :) 21 lat, 4 miesiące starszy jest Machnowskyj, a 26 lat ma Skaba

Sartre 17.09.2010 10:31

Cytat:

Antolović to jest właśnie stawianie na młodych. On jest w wieku Kostii, ten sam rocznik, tyle że Machnowski pół roku starszy.

martin_6 17.09.2010 11:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez legion18 (Post 981456)

Myślisz, że Antolović się tym przejmuje? :)

TOMAY1979 17.09.2010 11:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 981515)
Myślisz, że Antolović się tym przejmuje? :)

Czy on w ogole wie jacy bylli bramkarze wczesniej w Legii? watpie:-D

tormenthor 17.09.2010 11:40

Legia postawiła na Antolovica, gdyż myśleli, że mają w klubie maszynkę do produkcji bramkarzy europejskiej klasy. Pytanie, ile punków i pieniędzy stracą przez to, że na tak newralgicznej pozycji gra nieopierzony, nieskoordynowany koleś. Nadal twierdzę, że po prostu taki jest rachunek prawdopodobieństwa, że po 3 dobrych bramkarzach nadszedł czas na słabego. Dowhań może jest trochę lepszy od innych polskich trenerów bramkarzy, ale nie róbmy z niego Boga. Prawda jest taka, że Boruc, Fabiański czy Mucha grzeją obecnie ławę. Poza tym nigdy nie uważałem Fabiana za dobrego bramkarza. Bronił w młodym wieku w czołowej polskiej drużynie, miał farta, że zainteresował się nim Arsenal, a resztę dołożyły media. Czy Fabiański był w jakimkolwiek elemencie bramkarskiego rzemiosła lepszy od Sandomierskiego czy Pilarza? Śmiem wątpić. Gdyby Pawełek grał w Legii, to też by popełniał takie same błędy. Umiejętności Mariusz ma może i większe od Boruca czy Kuszczaka, ale co z tego skoro koncentracja u niego szwankuje, a w krytycznych sytuacjach podejmuje złe decyzje. Takich rzeczy się nie wytrenuje, to są kwestie wrodzone. Dlatego Pawełek zachwyca na treningach, a w meczach gra w kratkę. Dlatego nie można uznać Pawełka za dobrego bramkarza. Moim zdaniem Dowhań nie obrobi Antolovicia. Ten koleś jest ma strasznie wolne, mało dynamiczne nogi. Do tego dramatycznie gra na przedpolu, źle ocenia sytuacje. Oczywiście będzie świetny w bronieniu sytuacji sam na sam, gdyż jest duży, a poza tym Dowhań uczy bramkarzy błyskawicznego ,agresywnego wyjścia do napastnika. To w polskiej lidze się sprawdza, gdyż nasi napastnicy są surowi technicznie i rzadko który decyduje się na mijanie bramkarza lub podcinkę. Niemniej jednak są elementy bramkarskiego rzemiosła, których nie da się wytrenować i nie sądzę, aby Marian grał na poziomie Muchy.

Sartre 17.09.2010 12:10

Cytat:

Czy on w ogole wie jacy bylli bramkarze wczesniej w Legii? watpie:-D
Koleś zdecydował się na Legię m.in. z tego powodu, że wiedział jacy byli bramkarze wcześniej w Legii. Mucha, czy Boruc to nie są anonimy piłkarskie, w szczególności dla innego profesjonalnego bramkarza - w końcu reprezentanci swoich krajów, a i Boruc w Celticu był znaną postacią.

legion18 17.09.2010 12:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tormenthor (Post 981536)
Legia postawiła na Antolovica, gdyż myśleli, że mają w klubie maszynkę do produkcji bramkarzy europejskiej klasy. Pytanie, ile punków i pieniędzy stracą przez to, że na tak newralgicznej pozycji gra nieopierzony, nieskoordynowany koleś. Nadal twierdzę, że po prostu taki jest rachunek prawdopodobieństwa, że po 3 dobrych bramkarzach nadszedł czas na słabego. Dowhań może jest trochę lepszy od innych polskich trenerów bramkarzy, ale nie róbmy z niego Boga. Prawda jest taka, że Boruc, Fabiański czy Mucha grzeją obecnie ławę. Poza tym nigdy nie uważałem Fabiana za dobrego bramkarza. Bronił w młodym wieku w czołowej polskiej drużynie, miał farta, że zainteresował się nim Arsenal, a resztę dołożyły media. Czy Fabiański był w jakimkolwiek elemencie bramkarskiego rzemiosła lepszy od Sandomierskiego czy Pilarza? Śmiem wątpić. Gdyby Pawełek grał w Legii, to też by popełniał takie same błędy. Umiejętności Mariusz ma może i większe od Boruca czy Kuszczaka, ale co z tego skoro koncentracja u niego szwankuje, a w krytycznych sytuacjach podejmuje złe decyzje. Takich rzeczy się nie wytrenuje, to są kwestie wrodzone. Dlatego Pawełek zachwyca na treningach, a w meczach gra w kratkę. Dlatego nie można uznać Pawełka za dobrego bramkarza. Moim zdaniem Dowhań nie obrobi Antolovicia. Ten koleś jest ma strasznie wolne, mało dynamiczne nogi. Do tego dramatycznie gra na przedpolu, źle ocenia sytuacje. Oczywiście będzie świetny w bronieniu sytuacji sam na sam, gdyż jest duży, a poza tym Dowhań uczy bramkarzy błyskawicznego ,agresywnego wyjścia do napastnika. To w polskiej lidze się sprawdza, gdyż nasi napastnicy są surowi technicznie i rzadko który decyduje się na mijanie bramkarza lub podcinkę. Niemniej jednak są elementy bramkarskiego rzemiosła, których nie da się wytrenować i nie sądzę, aby Marian grał na poziomie Muchy.

Czy z Antolovicia coś będzie to nie wiem, i nikt tego nie wie. Różnie może być. Nie rozumiem tylko dlaczego ty oczekujesz od Dowhania jakiś cudów po 2 miesiącach treningów. Mucha siedział w Legii 2 lata na ławce, Fabian siedział, Boruc siedział. Oprócz nich w Legii siedzieli jeszcze Cierzniak czy Załuska. Co do rachunku prawdopodobieństwa i 3 dobrych wsześniejszych bramkarzy, to było ich trochę więcej: Stanew, Kowalewski, Szamotulski, Robakiewiecz, Szczęsny(żeby nie było to wiem, że nie wszyscy trenowali z Dowhaniem). Poza tym to, że Antolovic gra w ten a nie inny sposób powinno Was cieszyć:p Tak samo jak ja lubie popatrzyć na Pawełka:-)

TOMAY1979 17.09.2010 12:16

Moze go trener bramkarzy oszlifuje ? ale ile czasu minie ?mysle ze Antalovic -Cabaj i Pawelek to podobny poziom no moze Pawelek z tej trojki jest najlepszy :)

kreseq 17.09.2010 15:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TOMAY1979 (Post 981576)
Moze go trener bramkarzy oszlifuje ? ale ile czasu minie ?mysle ze Antalovic -Cabaj i Pawelek to podobny poziom no moze Pawelek z tej trojki jest najlepszy :)

Policz ile lat gra juz Cabaj i Pawelek w lidze, potem postaraj sie o obliczenie baboli ktore zawalili i potem dopiero napisz posta.

Po rundzie, ewentualnie po sezonie bedzie mozna ocenic kazdego. Nie jeden pilkarz mial zly poczatek a potem kosil az milo. Nie zmienia to faktu ze Marijan powinien sie ogrywac a nie grac z nr 1.

MatMario 17.09.2010 16:58

Zakłady na szmatki w paski czerwono biale w bet-at-home wycofali. Ciekawe...

emj10 17.09.2010 17:04

Śmierdzi mi coś wysoką wygraną Pasów. Takie 4:1, albo 3:0

MatMario 17.09.2010 17:09

A później znów będą mówić jacy to oni kryształowi, cudowni, itd. Jebane szumowiny

brylant17 17.09.2010 17:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 981772)
Śmierdzi mi coś wysoką wygraną Pasów. Takie 4:1, albo 3:0

Gdzie :D Lechijka ich pięknie dobije i sięgną dna :D Lechia Gdańsk Lechia Gdańsk

TeeS 17.09.2010 18:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 981767)
Zakłady na szmatki w paski czerwono biale w bet-at-home wycofali. Ciekawe...

A u innych bardzo mocno obniżyli kursy na zwycięstwo pasków ...
To będzie bardzo ciekawy mecz...

pzdrw

sq 17.09.2010 18:38

@MatMario no fakt, to ostatnio już jest regułą gdy Lechia gra z drużyną która potrzebuje punktów. Już nie pierwszy raz jest podejrzewana o coś takiego... świeżo pamiętamy Lechia-Piast http://www.sport.pl/pilka/1,65039,78...hia_Piast.html

brylant17 17.09.2010 19:57

Jak ja się ciesze Craxa na dnie :D niedługo spadek.Ciekawi mnie czy Ulatowski poleci...

Stavanger 17.09.2010 19:58

@sq

z tego co wiadomo, to nic Lechii nie zostało udowodnione. Ta sprawa została rozdmuchana, bo biedna Arka łomot od każdego dostawała i ledwo się utrzymała. Ale chyba zapomniałeś, że zarzuty korupcyjne waszej gwieździe zostały postawione.

sq 17.09.2010 20:09

@Stavanger oczywiście że nic nie zostało udowodnione więc nie rozumiem zarzutów MatMario że znowu jakieś wałki są tam kręcone.
Nie zapomniałem też o zarzutach. Tylko nie rozumiem co to się ma do Lechii.
Najlepszą obroną atak? ;)

flamengista 17.09.2010 21:16

6 porażka z rzędu. Idą na rekord?

sq 17.09.2010 21:31

Jak Cracovia nie wygra w następnej z Arką to dopiero w 11tej...

Korona Kielce... Niedzielan robi różnicę w porównaniu z ostatnim sezonem. Zasłużone miejsce w czubie tabeli ale grali z jeszcze niepoukładaną do końca Wisłą.
IMO najgorsze dla Wisły jest to że Korona pokazała innym drużynom że i na R22 można zdobywać punkty

Buziek_LG 17.09.2010 21:45

No i zaniżyliśmy Cracovii liczbę bramek na mecz...

kreseq 17.09.2010 21:52

Cracovia pobija rekord chyba ;) Coz, pierwsi do wypadu bo widac ze graja jak dzieci we mgle.

PS: Naglosienie to macie na Wisle chyba zbyt mocne... Dziwnie to wygladalo w TV :D Zalecialo mi Hadajem ;)

0 22 17.09.2010 21:57

Ciesz się, że ta Cracovia jest w lidze, przynajmniej na oczy widzieliśmy wygraną u siebie. :)

1q2 17.09.2010 22:01

Oni i tak nie spadną:> ale trzeba przyznać że idą za ciosem;)

0 22 17.09.2010 22:03

ŁKS będzie drugi w drugiej lidze i się zacznie :)

P.S. Strzele focha jak jeszcze przez dzień mi nie odpiszesz :)

Gwiaździsty 17.09.2010 22:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Buziek_LG (Post 981912)
No i zaniżyliśmy Cracovii liczbę bramek na mecz...

Za tylko jedna bramkę. Rozgrzeszamy Ale i za to serdeczne dzieki :lol: Musicie to koniecznie jakoś zrekompensować na wiosnę w tej przyhotelowej przybudówce.

sq 17.09.2010 22:24

Tak rozmawialiśmy o szatni Legii i atmosferce w niej panującej..............
W Wiśle chyba już też nie ma "szatni"
Sobolewski, kiedyś (dla mnie-poznaniaka) wzór kapitana i osobowości... coś mi się wydaje że teraz nie ma z kin gadać w szatni....

Kris54 17.09.2010 23:13

A skąd TY to mozesz wiedziec?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:41.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl