Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

Karherop 18.11.2014 23:21

Widzę że kolega emj10 pisze z Hamburga, mam wrażenie że naprawdę jesteś oderwany od polskiej rzeczywistości wyborczej.

Nie widzisz większych powodów do niepokoju? stary kto Cię zatrudnia i opłaca?

https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/...30&oe=551D9B47

tyle jest Wasz głos oddany w tych wyborach i wcale nie ze względu że jeden głos nic nie znaczy

emj10 18.11.2014 23:45

Nie piszę z Hamburga, a ostatnio z Polskibo do końca listopada mam tournee po kraju, a w wyborach głosowałem w mazowieckim i do 8 rano w poniedziałek miałem kontakt z wieloma członkami komisji, którzy liczyli głosy. Sam przecież pisałem, że głosów nieważnych do sejmiku jest bardzo dużo.

Nie mam też żadnych preferencji dla którejś z partii centralnych, bo tak jak pisałem PiS i PSL to była główna kokurencja dla KWW, który popieram. Niestety PiS wygrał, a PSL zrobiło dobry wynik i trzeba się z tym jakoś pogodzić.

palikot 18.11.2014 23:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1382508)
Nie piszę z Hamburga, a ostatnio z Polskibo do końca listopada mam tournee po kraju, a w wyborach głosowałem w mazowieckim i do 8 rano w poniedziałek miałem kontakt z wieloma członkami komisji, którzy liczyli głosy. Sam przecież pisałem, że głosów nieważnych do sejmiku jest bardzo dużo.

Nie mam też żadnych preferencji dla którejś z partii centralnych, bo tak jak pisałem PiS i PSL to była główna kokurencja dla KWW, który popieram. Niestety PiS wygrał, a PSL zrobiło dobry wynik i trzeba się z tym jakoś pogodzić.

gigantyczna ilość a nie bardzo dużo...
zanosi się na to, że te wybory będą najbardziej sfałszowane w historii.
zobaczymy...

uposledzony_ale_kumaty 18.11.2014 23:52

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/...76&oe=54D9610C

emj10 18.11.2014 23:57

Palikot przecież sam o tym pisałem na tym forum gdy wczoraj nikt nawet jeszcze nie podnosil tego tematu. Znalem już wtedy liczby z kilku powiatow woj. mazowieckiego i zapowiadalo się, ze bedzie to bardzo duzy wynik.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1382383)
W województwie jest ogromna liczba głosów nieważnych jeśli chodzi o sejmiki. Przykładowo, gdy na burmistrza jest 14 głosów nieważnych na ok. 1000 to w sejmiku jest aż 168 głosów nieważnych. Znam dane z kilkudziesięciu obwodów z woj. mazowieckiego i sądzę, że głosów nieważnych do sejmiku będzie nawet kilkanaście procent.

Nieciekawa jest sytuacja z wyedukowaniem osób pracujących w komisjach. Nie wiedzą, że głos do sejmiku, gdzie zaznaczono kilku kandydatów z tej samej listy jest WAŻNY. Wiele komisji liczy od zera co będzie trwało do jutra.

palikot 19.11.2014 00:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1382511)
Palikot przecież sam o tym pisałem na tym forum gdy wczoraj nikt nawet jeszcze nie podnosil tego tematu. Znalem już wtedy liczby z kilku powiatow woj. mazowieckiego i zapowiadalo się, ze bedzie to bardzo duzy wynik.

akurat nie czytam wszystkiego bo nie mam tyle czasu.
Taka liczba głosów nieważnych i wiele głosów krążących w internecie, że w jakiejś wsi cała rodzina w 6 osób szła głosować na kogoś a na protokole były 2 głosy, bądź w ogóle nie było, świadczy, że te wybory są masowo fałszowane i nie ma co się pogadzać. Jak wytłumaczysz słynny "fenomen" PSL-u na mazowszu w 2010?

nie pozostaje nic innego jak zacytować klasyka

Dzideek 19.11.2014 01:15

Siedziałem w komisji i liczyłem głosy - ponad 20% głosów nieważnych do województwa i ok. 17% do powiatu. Ludzie są idiotami, pomimo wskazówek nie potrafili zakreślić tylko jednego X, stawiali więcej. Dodatkowo oddawane były puste karty, nawet masowo, co w zielonych komisjach może przełożyć się na poparcie PSL czy innych oszukańczych ugrupowań.

AYALA 19.11.2014 07:25

Powinni sprowadzić zagranicznych obserwatorów do przeprowadzenia nowych wyborów

Pablo84 19.11.2014 07:36

Czyli ten Pan mówi nieprawdę?

Gwiaździsty 19.11.2014 07:58

Widać, ze rosyjskie embargo na polska żywność bardzo służy PSL-wi. Można więc śmiało powiedzieć, że im więcej nie wyeksportowanej żywności, wkur.....ch rolników, tym lepsze wyniki PSL-u :). Na pewno rolnicy poczuli sie tez dopieszczeni określeniem Sawickiego "frajerzy". Podziałało na nich tak mobilizująco, że pobiegli do urn wspierać partię tego dobrodzieja.

Karherop 19.11.2014 09:06

PKW dziś potwierdziło że 'hakerrzy' włamali się na ich strone
http://www.wprost.pl/ar/480706/Haker...iadomiono-ABW/

jak tam emj10, dalej żadnych powodów do niepokoju?

Poczekaj z tym PIS wygrał, aż ogłoszą oficjalne (pewnie za 4 tygodnie). Bo działacze PSL już dbają o to by podkręcić i tak już dobry wynik.

york09 19.11.2014 09:12

Szkoda że ta mapa to tylko Polskę pokazuje. PSL tak się na zachód rozpędził że może kilka landów niemieckich wziął.

emj10 19.11.2014 09:17

Przecież o hakerach to już wiadomo od poniedziałku, tak samo jak o możliwości dostępu do części bazy z każdego komputera, tyle że bez możliwości ich modyfikacji do czego potrzebny jest komputer podpięty do sieci z odpowiednim certyfikatem.

Co do wyników na szczeblu gminy, powiatu i burmistrza/prezydenta mam stuprocentowe zaufanie. Odnośnie sejmiku zobaczymy.

Pablo84 19.11.2014 09:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1382522)
Przecież o hakerach to już wiadomo od poniedziałku, tak samo jak o możliwości dostępu do części bazy z każdego komputera, tyle że bez możliwości ich modyfikacji do czego potrzebny jest komputer podpięty do sieci z odpowiednim certyfikatem.

http://fakty.interia.pl/raport-wybor...rz,nId,1559709
Czyli ten Pan mówi nieprawdę?

emj10 19.11.2014 09:41

Skąd mam o tym wiedzieć?

Ja piszę o głosach policzonych ręcznie w komisjach obwodowych i OKW.

york09 19.11.2014 09:42

Dziwie się że nie mogą zrobić coś na wzór maszyn do LOTKA zamiast urn. Tam zaznaczone kratki od razu idą do centralnego komputera , po losowaniu już wiadomo wszystko.

Gwiaździsty 19.11.2014 10:00

Można tak zrobić tylko jak widać są siły nie zainteresowane takimi wyborami gdzie nie można dosypać do urny lub coś zmienić na kartach. W migawkach z USA pokazują właśnie jak do przeźroczystych urn wpuszczane są karty do głosowania, które przechodzą przez elektroniczny czytnik. Daje to cały czas nie tylko frekwencję ale i podgląd wyników.
A w Polsce często za urne wystarcza kosz na śmieci przykryty tylko biało-czerwoną flagą.

kerim1906 19.11.2014 10:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1382504)
Nigdzie. Wisi na drzwiach tam gdzie głosowałeś, bądź możesz udać się do OKW.

Mnie bawi to całe zamieszanie i wzywanie od lewa do prawa (nie licząc PSL) do powtórzenia wyborów.

Owszem to co robi PKW z liczeniem głosów jest karygodne, ale patrząc na to co dzieje się w terenie nie widzę większych powodów do niepokoju. Na BIP-ie większości miast wiszą już wyniki do rad gminy, rad powiatów i na burmistrzów/prezydentów miast policzone przez OKW. Nie widzę protestów na poziomie gmin i powiatów, a nawet w Wołominie liczono powtórnie głosy na burmistrza, bo różnica wyniosła zaledwie 21 głosów.

Natomiast wyniki jeśli chodzi o sejmiki też są już dobrze znane na poziomie powiatów i widać, że PSL wykręciło w nich fenomenalny wynik, ale nie jest to aż tak wielkie zaskoczenie patrząc na wyniki z 2010.

Podaję linki, żeby ktoś nie napisał, że uprawiam bajkopisarstwo.

Wybory 2010 sejmik mazowiecki:
http://wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/...00.html#tabs-5

PO - 28,56%
PiS - 23,85%
PSL - 22,30%

Wybory 2010 sejmik świętokrzyski:
http://wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/...00.html#tabs-5

PSL - 32,91%
PiS - 20,50%
PO - 15,86%

rozmywaczu mamy 2014 rok , zapamiętaj 2014 ROK,

emj10 19.11.2014 10:05

Jakby były takie maszyny to byśmy mieli jak w Stanach kilka tygodni protestów. Teraz mamy już wybrane rady, burmistrzów i prezydentów przygotowujących się do debat, a nie mogą policzyć wyników skali kraju.

Gwiaździsty 19.11.2014 10:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kerim1906 (Post 1382528)
rozmywaczu mamy 2014 rok , zapamiętaj 2014 ROK,

W dodatku wynik PSL-u z 2010 już wtedy był sfałszowany (ta słynna gigantyczna , największa w Polsce liczba kart nieważnych w tym województwie). Wystarczyło tylko wyjechac do nastepnej wsi, która już nie była w tym województwie i liczba kart nieważnych spadała gwałtownie w dół :).

kerim1906 19.11.2014 10:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1382506)
Widzę że kolega emj10 pisze z Hamburga, mam wrażenie że naprawdę jesteś oderwany od polskiej rzeczywistości wyborczej.

Nie widzisz większych powodów do niepokoju? stary kto Cię zatrudnia i opłaca?

https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/...30&oe=551D9B47

tyle jest Wasz głos oddany w tych wyborach i wcale nie ze względu że jeden głos nic nie znaczy

pytanie retoryczne kto go opłaca, każdy to widzi , facio jest omnibusem, startował na radnego w wołominie, wydymany jak pisał przez PIS , zna sie na wszystkim, ostatnio pisał o dostępie do opracowania że Polska nie ma dużych złóż gazu łupkowego, było to opracowanie tajne, ma kontakty w komisjach , wie że psl wykręcił super wynik , nazywam go kłamcą , wie dlaczego, to zwykły płatny rozmywacz

kerim1906 19.11.2014 10:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez uposledzony_ale_kumaty (Post 1382510)

mało kto zwrócił uwagę że wyniki exit pool dla prezydentów, frekwencji są praktycznie na takim poziomie jak ogłoszono o 21.00 w niedzielę, dodatkowo wyniki są znane od dawna, tylko dziwnym trafem nie ma wyników do sejmików , mało tego cząstkowe PKW odbiegają o kilkanaście procent? mało ? to jeszcze jeden smaczek, wczoraj ni z gruchy ni z pietruchy pokazuje się sondaż do parlamentu(sic) obop rządowy , tutaj Państwo PO 38% (SIC!) , PIS 27,i uwaga uwaga PSL 8%, chce ktoś skomentować ?

kerim1906 19.11.2014 10:33

http://wpolityce.pl/polityka/222594-...ralnej-komisji

nic się nie stało... Polacy ....

Jaroo1 19.11.2014 10:55

Ja to nie rozumiem tego całego szwindlu pod tytułem liczenie głosów. Mówią, że to takie skomplikowane, że trzeba głosy przewozić to tu to tam. Kierwa... Mamy 380 powiatów, mamy blisko 2 500 gmin. Czy to taki problem, żeby najpierw każda gmina zebrała swoje wyniki, z każdego punktu, w których można było oddawać głosy, później wyniki z gminy szły by do powiatu, oczywiście wszystko w asyście jakichś świadków. Zarówno przetransportowanie wyników z gminy do miasta powiatowego jak i odbiór tych wyników w mieście powiatowym odbywałby się w obecności świadków z różnych partii. I na koniec te 380 miast powiatowych przesyłałby wyniki drogą elektroniczną do Warszawy, do tego np telefonicznie byłby potwierdzany wynik.
Chyba w takim sposobie byłoby mało możliwości do namieszania i odbywałoby się to sprawnie. Najpierw każda gmina sumuje swoje wyniki. Jedzie z nimi do miasta powiatowego, ciągle wszystko jest pod kontrolą mężów zaufania. W powiecie odbierane są wyniki z wszystkich gmin, sumowane, ciągle mężowie zaufania mają nad tym kontrolę, dostaje każdy z nich wydrukowane wyniki wyborów, i na koniec wyniki są przekazywane z powiatu do centrali.

kerim1906 19.11.2014 10:58

Jaroo1 czy Ty mówisz o Państwie demokratycznym? czy coś mi umknęło , ja wiem, Ty wiesz, to jest banalnie proste, ale jak sitwa peowsko-peselowska obroni swój żłób? czy Ty widziałeś przed erą różowo-zieloną przed 2007 rokiem problemy z wyborami, pewnie coś fałszowali , ale nie na rympał jak teraz

Jaroo1 19.11.2014 11:09

Wiem ale mnie tylko dziwi ta cała retoryka, że to takie trudne, że spływają z setek komisji głosy. ....a... Chyba taki sposób jak opisałem wcale nie jest zły. Jeśli liczyć, że każdy punkt wyborczy zlicza głosy do rana to rano mogłaby wejść jakaś druga zmiana ludzi. Później wszyscy zjeżdżają się do swojej gminy z wynikami. Tam wprowadzanie do systemu zajęłoby w zależności od gminy mniej lub więcej czasu ale wprowadzić wyniki z kilku czy kilkunastu punktów wyborczych to chyba nie jest coś mega czasochłonnego. Później każda gmina jedzie do powiatu ze swoimi wynikami i tam znowu mamy do czynienia z przedstawicielami kilkunastu/kilkudziesięciu gmin. Wprowadzić wyniki do folderu i 380 powiatów - tu by mogli przy przekazywaniu wyników czuwać politycy z każdego KWW lub partii - przekazują wyniki do centrali, potwierdzają telefonicznie, na koniec patrzą na stronie PKW czy wszystko się zgadza i już.
Nie wiem czy za bardzo wszystkiego nie uprościłem, czy to na prawdę jest trudniejsze niż mi się wydaje ale wkurza mnie to całe pieprzenie jakie to liczenie wyników jest czasochłonne, że trzeba te wyniki przewozić gdzieś tam - ciekawe po co komu te wory z setkami tysięcy kart, może ktoś to ponownie przegląda i liczy? hahaha itp itd. Śmiech na sali ale jeszcze za to wszystko odpowiedzą łajzy.

carpenter 19.11.2014 11:13

A co na to wszystko nasza "premiera". Czyżby znając prawdziwy wynik wyborów zamknęła się w łazience i płacze?

kerim1906 19.11.2014 11:18

liczenie głosów jest pracochłonne gdy trzeba wyniki "podrasować" prawdopodobnie w tym roku przewaga PIS była tak miażdżąca że sitwa nie wytrzymała psychicznie i przekombinowała ,widząc arbuzów z głupimi uśmieszkami w reżimówkach scyzoryk otwiera mi się w kieszeni, skompromitowana formacja wygrywa wybory? to naprawdę nie jest śmieszne,testowali lemingów 7 lat ale chyba? przedobrzyli

kerim1906 19.11.2014 11:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez carpenter (Post 1382539)
A co na to wszystko nasza "premiera". Czyżby znając prawdziwy wynik wyborów zamknęła się w łazience i płacze?

piszą że przygotowuje się do zmiany twarzy( której dawno nie ma) , z matki Polki na twardą, ostrą,bezwzględną oczywiście w stosunku do PIS , taka zmiana retoryki , a pomagać ma łysy miś i "biznesman" drzewiecki

Kocur 19.11.2014 11:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez carpenter (Post 1382539)

łączy się w bulu z wyborcami których sama robi w ciula

york09 19.11.2014 11:27

@kerim1906 a jak ma wyglądać demokracja w wydaniu PIS.
Tak jak było za ich rządów?
CBA ma być w rekach PIS, (Kamiński)
prokuratura w rękach PIS,(Ziobro)
media (KRRiT) w rękach PIS, (Kruk)
Według PiS oznacza to że musimy wierzyć i robić w to co oni wierzą a nie szanują tego że ludzie mają inną religię i wartości.
Kerim powiedz czy PIS jest partią wieloreligijną czy tylko jednej (katolickiej)religii.

emj10 19.11.2014 11:29

Jaroo1, ale tak w dużej mierze wygląda liczenie głosów. Na przykładzie dwóch miast powiatowych, czyli Wołomina i Opoczna można mniej więcej tak opisać schemat liczenia głosów:
1. Członkowie komisji wyborczych zamykają punkty do głosowania o 21 i przystępują do liczenia.
2. Zwykle liczenie trwa do godzin porannych, ale czasem przeciągnie się ze względów proceduralnych, czy tak jak wspomniałem w poniedziałek przez przerwany głos są opóźnienia o kolejny dzień.
3. Wyniki po policzeniu są umieszczane na drzwiach i zawiezione do OKW w zapieczętowanych urnach.
4. W OKW wprowadzają głosy do bazy i zawożą dalej.

Do poziomu OKW nie ma w tym roku żadnego problemu. Dalej zaczynają się schody.

kerim1906 19.11.2014 11:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez york09 (Post 1382543)
@kerim1906 a jak ma wyglądać demokracja w wydaniu PIS.
Tak jak było za ich rządów?
CBA ma być w rekach PIS, (Kamiński)
prokuratura w rękach PIS,(Ziobro)
media (KRRiT) w rękach PIS, (Kruk)
Według PiS oznacza to że musimy wierzyć i robić w to co oni wierzą a nie szanują tego że ludzie mają inną religię i wartości.
Kerim powiedz czy PIS jest partią wieloreligijną czy tylko jednej (katolickiej)religii.

daj spokój ,to nie działa , wymyśl coś nowego

yarow 19.11.2014 12:00

Czy tak to ma wyglądać? W domenie rządowej i odkryte? To sobie istnieje tak po prostu w Sieci.
http://klk.kbw.gov.pl/kalkulator/20141116/000000/SMD/

kerim1906 19.11.2014 12:37

http://wprost.salon24.pl/616481,z-ostatniej-chwili-znamy-juz-wyniki-wyborow-2014 :haha:

Błaszczu_WIŚLAK 19.11.2014 12:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1382522)

https://pbs.twimg.com/media/B2yrT9XCAAE_MNu.jpg:large

Jaroo1 19.11.2014 12:47

emj10 i właśnie dalej się dzieją cyrki i cuda wianki. Nie rozumiem co dalej się z tymi głosami dzieje, dlaczego to tak długo trwa. Przecież im dalej tym prostsze to powinno być. Dalej już żadnego ponownego liczenia głosów nie ma więc pozostaje tylko wprowadzać wyniki do systemu. Aby było sprawniej to najpierw powinno się każde miasto powiatowe podliczyć i później już te 380 powiatów przesłać wyniki do centrali, potwierdzić i tyle. Bez żadnych przewożeń kartek z głosami bo nie wiem czemu to służy. No ale wiadomo, że im więcej procedur to więcej okazji do robienia wałków.
A i tak najlepsze dla mnie jest to, że te ostateczne wyniki są nie do zweryfikowania bo o ile każdy jest w stanie przejść się do swojej komisji i zweryfikować wynik podany w internecie na stronie PKW z wynikiem wywieszonym na drzwiach to nikt nie jest w stanie zweryfikować tego ostatecznego wyniku bo nikt nie będzie wchodził na stronie PKW w wyniki podane dla każdej gminy i sumował je na szczeblu powiatu czy całego kraju - tak, sugeruję, że mogą podać na stronie PKW rzetelne wyniki a później jak przychodzi do podsumowania w powiecie czy w skali ogólnej kraju to jaką by tam sobie cyferkę nie wpisali to nikt im tego nie podważy bo nikt ni będzie sam wykonywał tej pracy, którą ma wykonać ich program do podliczania. A widząc co się w tym kraju dzieje to mnie wcale takie coś by nie zdziwiło.
Zobaczycie co się z tymi leśnymi dziadami z PKW będzie działo. Na 100% żaden z nich nie odpowie karnie za ten cały cyrk. Co najwyżej ktoś tam straci posadę i tyle. Zamienią się stołkami z kimś innym. Pójdą gdzie indziej kręcić lody a na ich miejsce wprowadzą kolejnych frajerów. A najpewniej to nawet głowy nie polecą, tak jak po wszystkich aferach czerwonych.

maaarcin 19.11.2014 12:48

Błaszczu_WIŚLAK:

"Czyli dowolna osoba, która miała dostęp do komputera z programem "Kalkulator1"... "

yarow 19.11.2014 13:06

Krzysztof Jarzyna ze Szczecina :D
http://www.rmf24.pl/raport-samorzad-...-g,nId,1559945

----

http://wprost.salon24.pl/616481,z-os...i-wyborow-2014

kerim1906 19.11.2014 13:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yarow (Post 1382559)

bulu przed chwilą klarował że wszystko jest ok , a wicie ,rozumicie, jak bulu mówi że ok , to gawiedż słucha i aprobuje

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:05.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl