Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nasi piłkarze – fakty, opinie, komentarze / ploteczki, auta, tatuaże ;-) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1627)

pepe72 08.07.2024 23:37

Duda - kontuzja - 6-8 tygodni przerwy.
Fazlagić - rehabilitacja - 2-3 tygodnie przerwy.

https://wislakrakow.com/posts/raport...s-fazlagi/9891

Karherop 09.07.2024 07:09

Z Duda to nie byłbym taki pewnym tym rokowaniem ile będzie pauzował.

Może za 3 tygodnie zacznie treningi, a może za 3 miesiące. Zależy jak bardzo powaznego doznał "stłuczenia" i czy jakieś organy poza nią zostały uszkodzone. Fatalna sprawa tak generalizując.

Mamy chyba nie lada pecha do "dziwnych" kontuzji bo jak nie Uryga złamanie stopy przy siatkonodze czy Szot uraz kręgosłupa na rozgrzewce przed meczem , tak teraz Duda stłuczenie nerki na treningu.

Witalis 09.07.2024 07:15

Bardzo mi go szkoda i bardzo szkoda mi tego sezonu. Znając naszego pecha i poziom opieki medycznej/przygotowania fizycznego, mamy go w pełni formy z głowy na tę rundę jesienną.

Jaroo1 09.07.2024 08:53

Standardowo Zaskrońcowi jad w oczy. Jak brakuje pomocników to akurat pomocnicy łapią kontuzję itd itd. Aż dziw bierze, że jeszcze Rodado nie złapał kontuzji, która by go wyłączyła na długi czas z gry.

krysztal 09.07.2024 09:24

Może go ktoś specjalnie .......nął żeby ubić transfer ;)
Żartuje oczywiście bo zaraz Drozd, Markus i reszta spoceńców zaczną ze skóry wychodzić.

fansorina 09.07.2024 09:43

Kontuzja Dudy to przede wszystkim problem pierwszoligowy, w pucharach to tam bez różnicy, kto będzie gonił na placu.
Z młodzieżowców zostaje Krzyżanowski, który chyba jedną nogą jest w Bolonii i Dziedzic, który nie przeszedł żadnej weryfikacji. Letkiewicz na brankę w lidze?
Jest problem.

A Rodado myślę, że zostanie do końca naszej przygody w pucharach a potem wyfrunie, więc też by się przydał napastnik a najlepiej dwóch.

Karherop 09.07.2024 09:47

Na dzień dzisiejszy to będzie rotacja między Dziedzicem a Starzynskim. I kwestia tego czy aktualnie bardziej osłabiamy skrzydło czy środek pola. Ewentualnie na PO wchodzi Wiśniewski, ale to też raczej w ramach rotacji niż od początku.

fansorina 09.07.2024 11:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1628622)
Na dzień dzisiejszy to będzie rotacja między Dziedzicem a Starzynskim. I kwestia tego czy aktualnie bardziej osłabiamy skrzydło czy środek pola. Ewentualnie na PO wchodzi Wiśniewski, ale to też raczej w ramach rotacji niż od początku.

Zapomniałem o Starzyńskim, no to on wyrasta na galowego młodzieżowca, z racji ogrania.

Drozd 09.07.2024 14:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1628601)
Z Duda to nie byłbym taki pewnym tym rokowaniem ile będzie pauzował.

Może za 3 tygodnie zacznie treningi, a może za 3 miesiące. Zależy jak bardzo powaznego doznał "stłuczenia" i czy jakieś organy poza nią zostały uszkodzone. Fatalna sprawa tak generalizując.

Mamy chyba nie lada pecha do "dziwnych" kontuzji bo jak nie Uryga złamanie stopy przy siatkonodze czy Szot uraz kręgosłupa na rozgrzewce przed meczem , tak teraz Duda stłuczenie nerki na treningu.

To co on wpadł pod pociąg? Czy ktoś kiedykolwiek grając w piłkę odbił sobie nerkę? Jeżeli nie jest uszkodzona mechanicznie tylko stłuczona to 2 tygodnie przerwy i będzie ok, jeżeli jest pęknięta struktura to dużo gorzej.

Wiadomo czy to zderzenie czy trafienie piłką?

Witalis 09.07.2024 14:21

O święta ignorancjo, patronko matołów.

Pierwszy link z google:
https://wylecz.to/uklad-moczowo-plciowy/urazy-nerek/

I jest tu napisane, że jest to częsty uraz podczas gry w piłkę i że jest poważny i że wiąże się z powikłaniami.

Weź jeszcze napisz, że od siły woli zależy wyleczenie i że gdyby chciał, to nawet jakby mu nogi ucięło, to by wstał i grał.

Drozd 09.07.2024 15:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witalis (Post 1628640)
O święta ignorancjo, patronko matołów.

Pierwszy link z google:
https://wylecz.to/uklad-moczowo-plciowy/urazy-nerek/

I jest tu napisane, że jest to częsty uraz podczas gry w piłkę i że jest poważny i że wiąże się z powikłaniami.

Weź jeszcze napisz, że od siły woli zależy wyleczenie i że gdyby chciał, to nawet jakby mu nogi ucięło, to by wstał i grał.

Taaa częsty uraz bo jest napisane, jakoś sobie nie przypominam podobnej kontuzji u zawodowego piłkarza.

"Osoba, która doznała urazu nerki o charakterze stłuczenia powinna się zgłosić do lekarza w celu ustalenia rozległości i typu tego urazu. U takich chorych należy wykonać w pierwszej kolejności ultrasonografię jamy brzusznej, a często konieczne jest ponadto wykonanie radiologicznego badania obrazowego, takiego jak tomografia komputerowa lub urografia. Konieczne jest również badanie ogólne moczu. W zależności od charakteru i rozległości urazu nerki ustalany jest sposób dalszego postępowania.

Większość urazów nerek to urazy niewielkiego stopnia. Stosuje się wówczas leczenie zachowawcze polegające na kilkudniowym pozostaniu w łóżku. U takich chorych należy monitorować przebieg leczenia za pomocą badania ultrasonograficznego oraz wykonać kontrolne badanie moczu. Krwiomocz (mocz brunatnego koloru podobny do ciemnego piwa) bardzo często towarzyszy urazom nerki i występuje w ok. 80-95% przypadkach. Obecność i stopień nasilenia krwiomoczu nie zawsze odzwierciedla stopień urazu jednej nerki lub obu nerek. W niewielkich urazach nerki krwiomocz trwa zwykle kilka dni i samoistnie ustępuje. W przypadku poważniejszych urazów przebiegających najczęściej z dużym krwawieniem lub uszkodzeniem dróg moczowych wskazane jest leczenie operacyjne. W wyjątkowych przypadkach konieczne jest nawet usunięcie nerki."

dr hab. med. Teresa Nieszporek
Katedra i Klinika Nefrologii, Endokrynologii i Chorób Przemiany Materii
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

https://www.mp.pl/pacjent/nefrologia...luczeniu-nerki

Więc albo uraz jest niewielki i to kwestia kilku góra kilkunastu dni, albo doszło do poważnego urazu i wtedy zabieg.

Czyli dokładnie tak jak napisałem, ale zawsze trzeba się przypieprzyć dla zasady :).

Zgadza się Panie ignorant? :)

Witalis 09.07.2024 16:36

Drozdzie, podziwiam wiarę we własną wiedzę.

W tym linku, który podałeś jest napisane, że krótko to się leży, jak uraz jest niegroźny. Jest też napisane, że są stłuczenia groźne i niegroźne i że niektóre kończą się zabiegiem.

No chyba że jesteś lekarzem i stąd to kwestionowanie komunikatu klubu.

Witalis 09.07.2024 16:44

I nie pisz, że się czepiam, proszę - ja tylko odpowiedziałem po tym, jak zacząłeś się tu mądrzyć na temat stłuczeń i uszkodzeń nerek.

Jeśli jesteś lekarzem, to bardzo Cię przepraszam. Uzasadnij, dlaczego Duda wróci wcześniej na boisko - ja bym bardoz chciał, żeby tak się stało.

Revolver 09.07.2024 16:59

Mimo wszystko, Duda zgłoszony przez Wisłę do I rundy eLE, Fazlagic nie. Można to czytać na wiele sposobów.

El'kabat 09.07.2024 17:16

Plus taki, że go teraz nie kupią. Z minusów to odejdzie za grosze w zimie..

wolfy 09.07.2024 17:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Revolver (Post 1628647)
Mimo wszystko, Duda zgłoszony przez Wisłę do I rundy eLE, Fazlagic nie. Można to czytać na wiele sposobów.

Zgłoszenia poszły przed kontuzją Dudy.
Fazlagić nie jest poważnie brany pod uwagę nawet do szerokiego składu. Nie wiem czy Enis jest tak słaby czy to swoisty klub kokosa, ale u nas raczej sobie nie pogra. Osobiście skłaniam się ku temu że jest tak cienki skoro czwarty z rzędu trener go nie widzi w składzie.

Szkoda że Kacpra pewnie ominie grę w pucharach, tak po ludzku - byłoby to dla niego jakieś doświadczenie i przygoda. Zwłaszcza że w Pucharze Polski sporo zdrowia zostawił na boisku.

Karherop 09.07.2024 19:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez El'kabat (Post 1628648)
Plus taki, że go teraz nie kupią. Z minusów to odejdzie za grosze w zimie..

Czemu? On ma kontrakt do czerwca 2025 + 1, więc za grosze to on by odszedł najwcześniej w styczniu 2026

azor 09.07.2024 19:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witalis (Post 1628646)
I nie pisz, że się czepiam, proszę - ja tylko odpowiedziałem po tym, jak zacząłeś się tu mądrzyć na temat stłuczeń i uszkodzeń nerek.

Jeśli jesteś lekarzem, to bardzo Cię przepraszam. Uzasadnij, dlaczego Duda wróci wcześniej na boisko - ja bym bardoz chciał, żeby tak się stało.

Pozwolę Ci wyjaśnić dlaczego Duda nie wróci wcześniej na boisko - bo nie jest Hiszpanem.

Drozd 09.07.2024 20:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witalis (Post 1628646)

Nie zacząłem się mądrzyć tylko zauważyłem to co wynika z wklejonej opinii fachowca. Czyli albo uraz jest lekki i leczony będzie zachowawczo co zwykle trwa kilka, kilkanaście dni, albo jest poważny, czyli związany z fizycznym przerwaniem ciągłości tkanek nerki, które goją się bardzo długo, bo proces gojenia utrudniany jest przez bez przerwy przepływającą krew, dlatego w takich przypadkach często potrzebny jest zabieg operacyjny. Okres powrotu 6-8 tygodni słabo pasuje, bo w pierwszym przypadku jest dużo za długi, a w drugim przypadku wydaje się bardzo optymistyczny.

Jaroo1 09.07.2024 20:38

Cytat:

Wszystko zależy od słynnego drozdowskiego zapierdalania. Jak Duda będzie czesto zapierdalał do lekarza to wyleczy się szybko. Jak nie będzie mu się chciało zapierdalać to nie będzie dobrych wyników leczenia :D

Karherop 09.07.2024 21:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1628659)
Nie zacząłem się mądrzyć tylko zauważyłem to co wynika z wklejonej opinii fachowca. Czyli albo uraz jest lekki i leczony będzie zachowawczo co zwykle trwa kilka, kilkanaście dni, albo jest poważny, czyli związany z fizycznym przerwaniem ciągłości tkanek nerki, które goją się bardzo długo, bo proces gojenia utrudniany jest przez bez przerwy przepływającą krew, dlatego w takich przypadkach często potrzebny jest zabieg operacyjny. Okres powrotu 6-8 tygodni słabo pasuje, bo w pierwszym przypadku jest dużo za długi, a w drugim przypadku wydaje się bardzo optymistyczny.

Jakby miał tylko lekko truchtać to pewnie po miesiącu go dopuszcza, ale na intensywności, z dużą ruchliwością, zrywami, skrętami to te 6-8 tygodni wydają się "bezpieczne". Zapewne gdzieś po wrześniowej przerwie na kadrę wróci do gry, czyli 8 kolejka 1 ligi.

Witalis 09.07.2024 22:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd

Nie wynika, ale niech będzie, że się nie mądrzyłeś, tylko dziwiłeś, jak bardzo Duda się poobijał. Nie gniewaj się!

Zresztą opieka lekarska w Wiśle jest tak beznadziejna, że równie dobrze może mieć pęknięte żebro albo grzybicę paznokcia. Mam nadzieję, że Duda prywatnie poszedł na drugą konsultację, żeby potwierdzić.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1
Wszystko zależy od słynnego drozdowskiego zapierdalania. Jak Duda będzie czesto zapierdalał do lekarza to wyleczy się szybko. Jak nie będzie mu się chciało zapierdalać to nie będzie dobrych wyników leczenia :D

To dobre.

Arkadiusz.Czerepach 10.07.2024 00:02

ja ogólnie sie zastanawiam, czy zamiast w transfery czy trenera nie powinniśmy zainwestować w sztab medyczny...

Patryko 10.07.2024 06:05

Nasz sztab medyczny to już niemal jak rodzina, więc nie widzę tutaj pola manewru.

krysztal 10.07.2024 09:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1628674)
ja ogólnie sie zastanawiam, czy zamiast w transfery czy trenera nie powinniśmy zainwestować w sztab medyczny...

To logiczne a u nas logicznych ruchów się nie praktykuje

emjot 12.07.2024 11:28

Wiemy jak moja przygoda w Wiśle wyglądała dotychczas i chciałbym, żeby ten sezon był lepszy. Wiem, na co mnie stać. Ludzie z klubu też wiedzą. Jakoś nie mogłem tego przełożyć na mecze i pokazać kibicom. Czuję kredyt do spłacenia względem kibiców. Mam nadzieję, że tym meczem zacznę go spłacać.

Jaka była tego przyczyna?

Analizowałem to. Często były urazy, często nie mogłem złapać rytmu meczowego. Byłem poza grą. To wszystko się nakładało. Samemu trudno jest znaleźć przyczynę słabszej formy. Wiedziałem, jaki jest tutaj mój odbiór, co prezentuję. To w ogóle nie byłem ja, ale wierzę, że ten mecz będzie dla mnie przełomowy i pokażę na co mnie stać.

taki śmieszek z tego Igorka
no taki śmieszek

Karherop 12.07.2024 11:50

Nowy Sapała cz.3.

Jak nie będzie zmuszony wchodzić w buty Carbo to moze być jeszcze przydatny. Choć bardziej to wymusza posiadaną kadra niż jego wybitne umiejętności.

FraMat 12.07.2024 12:11

Jednak trzeba mu przyznać, że to jedyny chyba u nas piłkarz, który potrafi oddać dobry strzał z dystansu.
Przy autobusie rywala w polu karnym to cenna umiejętność.

wolfy 12.07.2024 13:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1628875)
Wiemy jak moja przygoda w Wiśle wyglądała dotychczas i chciałbym, żeby ten sezon był lepszy. Wiem, na co mnie stać. Ludzie z klubu też wiedzą. Jakoś nie mogłem tego przełożyć na mecze i pokazać kibicom. Czuję kredyt do spłacenia względem kibiców. Mam nadzieję, że tym meczem zacznę go spłacać.

Jaka była tego przyczyna?

Analizowałem to. Często były urazy, często nie mogłem złapać rytmu meczowego. Byłem poza grą. To wszystko się nakładało. Samemu trudno jest znaleźć przyczynę słabszej formy. Wiedziałem, jaki jest tutaj mój odbiór, co prezentuję. To w ogóle nie byłem ja, ale wierzę, że ten mecz będzie dla mnie przełomowy i pokażę na co mnie stać.

taki śmieszek z tego Igorka
no taki śmieszek

No nie wiadomo co mogło być przyczyną słabej formy. Magia jakaś.
Nie mógł złapać rytmu meczowego. Pewnie dlatego że Sobolewski i Rude woleli kogokolwiek wystawić byle nie jego.
Pewnie spisek.

Został mu rok kontraktu i musi się postarać żeby złapać kolejnego frajera. Nie miałbym nic przeciwko żeby zmienił podejście, ale uwierzę jak zobaczę. Na boisku i poza nim.

Moskal zapytany o niego na Polsacie powiedział coś w stylu "jeśli będzie tak grał to może dostanie więcej minut" (z pamięci). Trzymam kciuki żeby go trochę wyprostował, bo z kontraktu nie zejdzie a mamy luki na każdej pozycji poza bokami obrony i bramką.

Patryko 12.07.2024 13:36

W przypadku Sapały jedna jaskółka wiosny nie czyni, przecież w zeszłym sezonie też np. uratował nam remis z Płockiem strzałem z dystansu.

W jego przypadku problem leży w tym, co robi w czasie wolnym. Oby ta jego nowa dziewczyna rzeczywiście spowodowała zmianę jego podejścia do zawodu, bo balangujący piłkarz jest prędzej czy później skazany na porażkę. Nie tacy piłkarze jak on przegrywali kariery i marnowali talent w nocnych klubach, np. taki Ronaldinho, który moim zdaniem był najbardziej zaawansowanym technicznie piłkarzem w historii.

Pulpet 13.07.2024 07:42

Sapała pokazał, że poznał jakąś Big Love, może to szansa że się ogarnie trochę.

Jeśli nie obrzydza was coś takiego jak Instagram, to polecam obejrzeć konto Mikulca. Wydaje się bardzo rozsądnym facetem, twardo stąpającym po ziemi.

AgresywnyChomik 13.07.2024 09:29

Dla nas swietnie jak bedzie mial dobry sezon, tak czy inaczej mam nadzieje ze Jaro nie da mu nowego kontraktu jak Łasickiemu....

Markus 13.07.2024 13:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AgresywnyChomik (Post 1628910)
Dla nas swietnie jak bedzie mial dobry sezon, tak czy inaczej mam nadzieje ze Jaro nie da mu nowego kontraktu jak Łasickiemu....

Wierzysz w cuda? ;) :evil:

Drozd 13.07.2024 14:11

Przyczynę nędzy która u nas panuje, obrazuje postawa w pierwszym meczu. Nowi, którzy jeszcze nie nasiąknęli klimatem walczą biegają, starają się. Nasi starzy typu Młyński, czy nowi typu Dziedzic potrafią wejść na boisko i symulować grę. A niech ktoś nazwie ich postawę po imieniu to już skandal.

skarabeus 13.07.2024 17:03

I to jest wina milosciwie panujacego, ktorego tak zaciekle bronisz.
To on chroni ten wewnetrzny uklad niieudacznikow, pasozytow zerujacych na Wisle i niszczacych kazdego kto tu chce cos zrobic inaczej.

AgresywnyChomik 13.07.2024 18:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1628914)
Wierzysz w cuda? ;) :evil:

To odnośnie dobrej gry Sapaly czy nowego kontraktu od Prezesa xD

Tak wierze w oba, magie CY zawodowego sportowca (w takiej NBA to jest nagminne) jak rowniez w glupote JK tzn że się da złapać na gadki w stylu "dam cos tej druzynie, czuję się zobowiązany" gadka plus rowna runda Sapaly pozwoli JK go przedłużyć, w końcu on swoich nie zostawia a Sapała juz pracuje na swojskość....

Patryko 13.07.2024 18:34

Jakby zagrał cały, równy sezon w jakimś rozsądnym wymiarze czasowym, to pewnie dostanie nowy kontrakt. Kto wie, może wydorośleje i odstawi balety, a to w jego przypadku jakieś 70% drogi do bycia wartościowym graczem w tej lidze.

Markus 13.07.2024 18:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AgresywnyChomik (Post 1628923)
To odnośnie dobrej gry Sapaly czy nowego kontraktu od Prezesa xD

Jednego i drugiego. :-) Nie wierzę w cud w postaci odmiany Sapały do tego stopnia, że zacznie starać się w każdym meczu i że w każdym da drużynie jakość jakiej nie dawał dotychczas praktycznie ani razu.

Natomiast głupota Królewskiego w przedłużaniu kontraktów zawodnikom, którzy na to kompletnie nie zasługują (w imię jakiś pozasportowych hasełek i tłumaczeń) powoli zaczyna robić się legendarna.:>

Przy okazji: ostatnio zaimponował mi młodziutki Michał Pałka, grający w naszej akademii. Kapitalna technika jak na swój wiek, prowadzenie piłki, drybling, strzał z prawej nogi. Warto zwrócić na niego uwagę. Widać, że to ogromny, nietuzinkowy talent, dlatego byłbym za tym, by najszybciej jak to tylko możliwe został włączony do kadry pierwszego zespołu, bo w wymienionych powyżej elementach już teraz zdecydowanie góruje na przykład nad Młyńskim. Gdy ktoś ma talent i możliwości, wiek nie stanowi przeszkody, co ostatnio na międzynarodowym poziomie kapitalnie pokazuje Yamal.

Czy w klubie w ogóle jest jakiś plan na tego zawodnika i jego rozwój? Czy po prostu tak jak dziesiątki innych talentów błyskawicznie go zmarnujemy? Są chłopcy w których warto inwestować i ich promować, ba, którzy dla obecnej Wisły nie byliby tylko osłabieniem, lecz mogliby też wnieść coś pozytywnego. Ten Pałka zdecydowanie należy do tego grona.

Czyli i w tym przypadku skończy się tak, że zawodnik będzie uciekał od nas przy pierwszej okazji?

skarabeus 13.07.2024 18:46

Mlynski jak mial 16 lat to mijal przeciwnikow jak tyczki. Pozniej stracil dynamike jak dopakowal miesni.

Co do Sapaly. Moim zdaniem ma ogromny potencjal. Niestety glowa nie dojezdzala. Jesli faktycznie jakas kobieta ma na niego wplyw i potrafi sprawic zeby skupil sie na pilce to mamy dwoch topowych srodkowych obroncow w lidze.

Drozd 13.07.2024 22:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skarabeus (Post 1628920)
I to jest wina milosciwie panujacego, ktorego tak zaciekle bronisz.
To on chroni ten wewnetrzny uklad niieudacznikow, pasozytow zerujacych na Wisle i niszczacych kazdego kto tu chce cos zrobic inaczej.

Po pierwsze nie bronię tylko subiektywnie oceniam i krytykuję za to za co moim zdaniem należy, ale drażni mnie postawa dużej grupy forumowiczów, którzy pogrzebali by Wisłę byle tylko przysrać się do Królewskiwego. Najświeższy przykład, ban FIFA. Został zniesiony po dwóch tygodniach, ale sprawa dalej jest wałkowana bo się jednemu z drugim argumentacja nie podoba. Straszne... a jak klub ośmiesza, olaboga... Wygraliśmy mecz, wiele wskazuje, że awansujemy do kolejnej rundy, a tu narzekania i biadolenie.

Druga sprawa to kogóż to chcącego zlikwidować wewnętrzny układ, zniszczył Królewski? Zatrudnienie Kiko czy Rude to było cementowanie wewnętrznego układu? Teraz zatrudniony Kazek Moskal, którego ów układ zawsze traktował bez szacunku to działanie na rzecz układu? Trochę rozsądku i logiki. To układ walczy z Królewskim, bo TJ jemu oddał władzę, a nie układowi. Dobrze byłoby wreszcie pojąć co się dzieje...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:00.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl