Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Mam pytanie.... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=349)

seta 24.02.2017 21:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1465415)
potrzebuje kupić małe urządzenie które podłączę obok dekoderów. Nic nie nagrywam, nie mam jak wymienić konwertera.

http://www.euro.com.pl/rozdzielacze-...FQc_GQodtv8Ciw

Tylko nie wiem czy nie powinien mieć przełącznika żeby nie zjarać konwertera.

Padre1906 25.02.2017 01:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1465415)
potrzebuje kupić małe urządzenie które podłączę obok dekoderów. Nic nie nagrywam, nie mam jak wymienić konwertera.

Wymiana dekodera na własny i wzięcie modułu zamast tunera od Polsatu wchodzi w gre?

brylant17 01.03.2017 16:28

Szybkie pytanie od kiedy wchodzi podwójna cena przeglądu ? od tego roku ? bo mi kończy się w weekend a mam pecha,że auto u mechanika będzie stało przez weekend

MatMario 01.03.2017 18:29

Jest po staremu. Na razie nic się nie zmieniło.

Don Donson 09.03.2017 07:46

Czy ktoś orientuje się kiedy są dostawy ciuchów w ramach akcji 12Bohater?
Czekam na bluzę...:)

Buffy 09.03.2017 08:27

A ja mam pytanie odnośnie kosmetyków. Tzn widziałam na stronie http://enaturalnie.pl/ ciekawe kosmetyki. Podobno są robione z naturalnych składników i ponoć są bardzo zdrowe. Czy ktoś coś kupował z tej strony? Próbowaliście używać coś takiego? Podobno są to bardzo fajne kosmetyki, zdrowe i fajnie wpływające na cere. Co Wy o tym sądzicie?

Kamil_mchw 10.03.2017 23:12

Hej,
czy jest na sali ktoś kto starał się (najlepiej z powodzeniem) o dofinansowanie dla bezrobotnych z Urzędu Pracy na otwarcie własnej działalności gospodarczej? Mam kilka pytań i chętnie posłucham rad kogoś bardziej doświadczonego w tych kwestiach.
Zapraszam na prv.
pozdro

azor 12.03.2017 11:48

Panowie gdzie mogę "usłyszeć" dzisiejszy mecz? Któreś radio prowadzi relację?

ola27 16.03.2017 07:46

Polecam relacje na forum :D

Genio 16.03.2017 18:08

poszukuje osoby, która stała przed wyborem i takiego dokonała w temacie routera

mogę przedłużyć umowę z play i wziąć router Huawei B618, który po szybkim policzeniu będzie mnie kosztował 580zł

oczywiście tak po prostu nie mogę kupić (taka przypadłość), dlatego zwracam się z pytaniem czy są alternatywy na rynku które oferują to co powyższy sprzęt lub więcej w zbliżonej cenie? Szczególnie mam tutaj na myśli agregacje pasm (kat. 11), wyjście RJ45, USB, WiFi i gniazdo SIM

rzućcie propozycje, bym miał o czym poczytać ;)

Konrad. 30.03.2017 14:17

Czy ktos kojarzy aplikację na androida tak aby po otrzymaniu smsa czy wiadomości na fb, od razu pokazywalo mi ją na całym wyswietlaczu telefonu?

felipe 30.03.2017 19:42

Dobra książka historyczno - geopolityczna o krajach dawnej Jugosławii? Chodzi mi o rzetelne źródło wiedzy o konflikcie bałkańskim. Poleci ktoś cos?

Błaszczu_WIŚLAK 30.03.2017 21:09

Ze swojej strony tylko ten dokument mogę polecić:
https://www.youtube.com/watch?v=DdS9M7oSVOg

royalmichael 04.04.2017 10:55

Hej,
Wie ktoś może o ściankach działowych - czym różni się ceramika od bloczków gipsowych? W internecie znajduję tylko opisy techniczne, wagę i wymiary, a bardziej interesują mnie takie sprawy jak: akustyka (tłumienie/wyciszenie między pokojami), czy możliwości montażu mebli ściennych (która konstrukcja utrzyma większą wagę). Początkowo miałem mieć ceramikę o szerokości 12cm, a teraz chcą mi wcisnąć bloczki gipsowe 8cm/max 10cm i zastanawiam się czym to się różni?

Z góry dzięki

Coglin 05.04.2017 06:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 1467929)
Hej,
Wie ktoś może o ściankach działowych - czym różni się ceramika od bloczków gipsowych? W internecie znajduję tylko opisy techniczne, wagę i wymiary, a bardziej interesują mnie takie sprawy jak: akustyka (tłumienie/wyciszenie między pokojami), czy możliwości montażu mebli ściennych (która konstrukcja utrzyma większą wagę). Początkowo miałem mieć ceramikę o szerokości 12cm, a teraz chcą mi wcisnąć bloczki gipsowe 8cm/max 10cm i zastanawiam się czym to się różni?

Z góry dzięki

Jeśli to ma być zwykła ceramika albo zwykły bloczek, nie o jakiś podwyższonych parametrach akustycznych, to bierz ceramikę.

royalmichael 05.04.2017 14:05

Dzięki! Rozumiem że te z podwyższonymi parametrami akustycznymi byłyby ok nawet gdyby były cieńsze od ceramiki (8/10cm vs 12cm)? Niestety nie wiem czy użyją zwykłych czy lepszych, deweloper buduje więc pewnie wybierze najtańsze. Najwyżej nie odbiorę mieszkania bo w planie i umowie mam ścianki działowe o szerokości 12cm (pierwotny plan: ceramika), a teraz mówią, że będą robić z bloczków gipsowych i z tego co widzę to bloczki mają 8, max 10cm, więc szerokość ścian nie ma szans zgodzić się z umową...

FraMat 05.04.2017 16:04

chyba grubość... ale to detal

IncognitoTSW 05.04.2017 18:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 1467986)
Dzięki! Rozumiem że te z podwyższonymi parametrami akustycznymi byłyby ok nawet gdyby były cieńsze od ceramiki (8/10cm vs 12cm)? Niestety nie wiem czy użyją zwykłych czy lepszych, deweloper buduje więc pewnie wybierze najtańsze. Najwyżej nie odbiorę mieszkania bo w planie i umowie mam ścianki działowe o szerokości 12cm (pierwotny plan: ceramika), a teraz mówią, że będą robić z bloczków gipsowych i z tego co widzę to bloczki mają 8, max 10cm, więc szerokość ścian nie ma szans zgodzić się z umową...

Avia lub Nowe Czyżyny?

MatMario 05.04.2017 18:11

Na lajcie bedzie 12.... Na to idzie tyn przeciez.

Coglin 05.04.2017 18:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 1467986)

Żeby tak porównać musisz wiedzieć z czego miało być murowane a z czego jest.
Możesz iść na budowę?
Najlepiej popytaj na budowie z czego murują. Możesz też zarządzać atestów i innych papierów na materiał. Jak myślisz, że kierownik Cię wrabia, popytaj pracowników. Poza tym powinny stać palety z materiałem i mogą być papiery ponaklejane z właściwościami m.in. akustyka.
Zwróć też uwagę, że cieńsze ściany to większa powierzchnia mieszkania - więcej do zapłaty.
Jak masz w umowie 12 cm to śmiało możesz takich zarządzać.

IncognitoTSW 05.04.2017 18:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coglin (Post 1467996)
Możesz iść na budowę?
Najlepiej popytaj na budowie z czego murują. Możesz też zarządzać atestów i innych papierów na materiał. Jak myślisz, że kierownik Cię wrabia, popytaj pracowników. Poza tym powinny stać palety z materiałem i mogą być papiery ponaklejane z właściwościami m.in. akustyka.
Zwróć też uwagę, że cieńsze ściany to większa powierzchnia mieszkania - więcej do zapłaty.

Może iść na budowę i powiedzą mu, że nie jest dla nich stroną więc żadnej informacji nie dostanie. Możes żądać atestów, kart technicznych itp. i nikt z budowy nie ma obowiązku mu ich dać. Jeśli stoją palety z materiałem to jest to informacja, że takiego używają ale jeśli używają to mają na to zgodę inwestora i projektanta, zatem GW jest czysty. Często się ostatnio zamienia działówki z silikatów na bloczki multigips lub rigirock, nie wymagają one tynkowania a jedynie szpachlowania. Jest to generalnie wielkie gówno bo strasznie się kruszy i pęka (jeszcze bardziej niż silikaty). Nie wiem co ma zapisane w umowie ale podejrzewam, że jest możliwość zmiany materiału. Na pewno nie zmienili ścian międzymieszkaniowych, zewnętrznych i między mieszkaniami a korytarzami - bo co do tych ścian istnieją wymagania akustyczne/termiczne.

MatMario 05.04.2017 18:23

Nie wymagaja tynkowania?? Niezly patent.

IncognitoTSW 05.04.2017 18:28

Nie wymagają. To są bloczki gipsowe dużych gabarytów, wystarczy gładź. Podobnie niektórzy deweloperzy nie tynkują sufitów (vide DOM-BUD) gdyż często używają stropów prefabrykowanych typu Filigran, które zwykle są gładkie od spodu.

Coglin 05.04.2017 19:30

Informację czy są tynki czy nie, powinien mieć w umowie.
Jak robiliśmy mieszkaniówkę z filigranami, zawsze sufity były tynkowane. Ale to w sumie zależy od inwestora, czego oczekuję.
Poza tym zakładam, że jak pójdzie na budowę, to nie potraktują go jak intruza tylko normalnie pogadają. Ale może moja firma jest za dobra dla ludzi. ;)
Zresztą napisał wcześniej, że ma w umowie ściany 12 cm, to może domagać się wyjaśnień dlaczego zostały zmienione oraz papierów, że zostały zachowane właściwości np. akustyczne. Wiadomo, że wykonawca na spółkę z inwestorem może go poszczuć psami, ale wtedy trzeba ich po prostu kopnąć w dupę. A jest kilka sposobów, żeby choć trochę to odczuli.

royalmichael 06.04.2017 09:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IncognitoTSW (Post 1467994)
Avia lub Nowe Czyżyny?

Jeżeli chodzi o to co opisałem wyżej to tak buduje "Echo Investment"

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coglin (Post 1467996)
Możesz iść na budowę?

Na budowę można wejść w ściśle wyznaczonych terminach (raz-dwa w miesiącu) i tylko z pracownikami z biura, ale najpierw spróbuję porozumieć się z kierownikiem. W planie i umowie rezerwacyjnej mam zaznaczone ściany 12cm, w umowie deweloperskiej na rzucie mieszkania nie ma zaznaczonych grubości ścian wewnętrznych, ale wspomina ona o umowie rezerwacyjnej. Co do zwiększenia powierzchni mieszkania to zdaję sobie z tego sprawę - przy nowej wielkości byłoby kilka tys. więcej do zapłaty... W umowie jest, że jeśli finalna wielkość mieszkania wzrośnie o nie więcej niż 2% w stosunku do planu to klient za to płaci, ale to chyba powinno być stosowane wtedy, gdy taka zmiana wielkości mieszkania wynika z nieplanowego działania (wiadomo, że trudno do milimetra wszystko zrobić), a tutaj ta wielkość mieszkania wzrasta przecież przez zaplanowane działanie (zwiększenie mieszkania poprzez zmniejszenie ścian, a do tego zastosowanie pewnie gorszego materiału).

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coglin (Post 1468005)
Zresztą napisał wcześniej, że ma w umowie ściany 12 cm, to może domagać się wyjaśnień dlaczego zostały zmienione oraz papierów, że zostały zachowane właściwości np. akustyczne. Wiadomo, że wykonawca na spółkę z inwestorem może go poszczuć psami, ale wtedy trzeba ich po prostu kopnąć w dupę. A jest kilka sposobów, żeby choć trochę to odczuli.

Mógłbyś podzielić się informacją co masz konkretnie na myśli? :)

Kamil 06.04.2017 20:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1468000)

tutaj (w danii) czesto w ogole nic nie robia ze stropami, pomalują i nara :0

ps. tak samo z wizytami na budowie, kazdy wchodzi kiedy chce i oglada :)

FraMat 06.04.2017 20:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1468000)

Też kiedyś układałem u siebie bloczki. Faktycznie, wystarczyło lekko zatrzeć gładzią, a potem pomalować

Genio 13.04.2017 09:41

na booking com pojawiła się oferta "zapraszaj i zarabiaj", stoję akurat przed dokonaniem rezerwacji, może ktoś posiada własny link i chciałby zarobić 50zł?

w drugą stronę również zapraszam, chętnym mogę podesłać swój link promocyjny (zaproszony i zapraszający dostaje 50zł)

Kamil_mchw 13.04.2017 15:11

Wiadomość o rozliczeniu PIT usunąłem, ponieważ jak się okazało z 10 lat temu odliczałem sobie neta... teraz już nie mogę :/

brylant17 13.04.2017 15:51

Bo to się rozlicza rok w rok a nie kiedy się chce.....

igortsw 14.04.2017 21:00

Poleci ktoś pomocą drogową (lawetę) na terenie Krakowa/Małopolski o konkurencyjnej cenie ?

Kamil_mchw 18.04.2017 15:21

kolejne pytanie o PIT
pół roku na własnej działalności i drugie pół na etacie
jak robię jedno wspólne rozliczenie to mi wychodzi dopłata 312zł. (jakaś zaległość z dochodowego)
jak robię tylko PIT-37 z umowy o pracę to wychodzi mi 992zł. zwrotu.
co robię nie tak że na wspólnym PIT-cie nie mam zwrotu 670zł. (różnica ze zwrotu i niedopłaty)
proszę o pomoc

FraMat 18.04.2017 18:38

Nie da się, moim zdaniem, odpowiedzieć ci w ciemno

Kamil_mchw 18.04.2017 18:49

a mogę złożyć dwa oddzielne? z jednego dostane zwrot a w drugim dopłacę...?

FraMat 18.04.2017 22:37