![]() |
Cytat:
Tylko nie wiem czy nie powinien mieć przełącznika żeby nie zjarać konwertera. |
Cytat:
|
Szybkie pytanie od kiedy wchodzi podwójna cena przeglądu ? od tego roku ? bo mi kończy się w weekend a mam pecha,że auto u mechanika będzie stało przez weekend
|
Jest po staremu. Na razie nic się nie zmieniło.
|
Czy ktoś orientuje się kiedy są dostawy ciuchów w ramach akcji 12Bohater?
Czekam na bluzę...:) |
A ja mam pytanie odnośnie kosmetyków. Tzn widziałam na stronie http://enaturalnie.pl/ ciekawe kosmetyki. Podobno są robione z naturalnych składników i ponoć są bardzo zdrowe. Czy ktoś coś kupował z tej strony? Próbowaliście używać coś takiego? Podobno są to bardzo fajne kosmetyki, zdrowe i fajnie wpływające na cere. Co Wy o tym sądzicie?
|
Hej,
czy jest na sali ktoś kto starał się (najlepiej z powodzeniem) o dofinansowanie dla bezrobotnych z Urzędu Pracy na otwarcie własnej działalności gospodarczej? Mam kilka pytań i chętnie posłucham rad kogoś bardziej doświadczonego w tych kwestiach. Zapraszam na prv. pozdro |
Panowie gdzie mogę "usłyszeć" dzisiejszy mecz? Któreś radio prowadzi relację?
|
Polecam relacje na forum :D
|
poszukuje osoby, która stała przed wyborem i takiego dokonała w temacie routera
mogę przedłużyć umowę z play i wziąć router Huawei B618, który po szybkim policzeniu będzie mnie kosztował 580zł oczywiście tak po prostu nie mogę kupić (taka przypadłość), dlatego zwracam się z pytaniem czy są alternatywy na rynku które oferują to co powyższy sprzęt lub więcej w zbliżonej cenie? Szczególnie mam tutaj na myśli agregacje pasm (kat. 11), wyjście RJ45, USB, WiFi i gniazdo SIM rzućcie propozycje, bym miał o czym poczytać ;) |
Czy ktos kojarzy aplikację na androida tak aby po otrzymaniu smsa czy wiadomości na fb, od razu pokazywalo mi ją na całym wyswietlaczu telefonu?
|
Dobra książka historyczno - geopolityczna o krajach dawnej Jugosławii? Chodzi mi o rzetelne źródło wiedzy o konflikcie bałkańskim. Poleci ktoś cos?
|
Ze swojej strony tylko ten dokument mogę polecić:
https://www.youtube.com/watch?v=DdS9M7oSVOg |
Hej,
Wie ktoś może o ściankach działowych - czym różni się ceramika od bloczków gipsowych? W internecie znajduję tylko opisy techniczne, wagę i wymiary, a bardziej interesują mnie takie sprawy jak: akustyka (tłumienie/wyciszenie między pokojami), czy możliwości montażu mebli ściennych (która konstrukcja utrzyma większą wagę). Początkowo miałem mieć ceramikę o szerokości 12cm, a teraz chcą mi wcisnąć bloczki gipsowe 8cm/max 10cm i zastanawiam się czym to się różni? Z góry dzięki |
Cytat:
|
Dzięki! Rozumiem że te z podwyższonymi parametrami akustycznymi byłyby ok nawet gdyby były cieńsze od ceramiki (8/10cm vs 12cm)? Niestety nie wiem czy użyją zwykłych czy lepszych, deweloper buduje więc pewnie wybierze najtańsze. Najwyżej nie odbiorę mieszkania bo w planie i umowie mam ścianki działowe o szerokości 12cm (pierwotny plan: ceramika), a teraz mówią, że będą robić z bloczków gipsowych i z tego co widzę to bloczki mają 8, max 10cm, więc szerokość ścian nie ma szans zgodzić się z umową...
|
chyba grubość... ale to detal
|
Cytat:
|
Na lajcie bedzie 12.... Na to idzie tyn przeciez.
|
Cytat:
Żeby tak porównać musisz wiedzieć z czego miało być murowane a z czego jest. Możesz iść na budowę? Najlepiej popytaj na budowie z czego murują. Możesz też zarządzać atestów i innych papierów na materiał. Jak myślisz, że kierownik Cię wrabia, popytaj pracowników. Poza tym powinny stać palety z materiałem i mogą być papiery ponaklejane z właściwościami m.in. akustyka. Zwróć też uwagę, że cieńsze ściany to większa powierzchnia mieszkania - więcej do zapłaty. Jak masz w umowie 12 cm to śmiało możesz takich zarządzać. |
Cytat:
|
Nie wymagaja tynkowania?? Niezly patent.
|
Nie wymagają. To są bloczki gipsowe dużych gabarytów, wystarczy gładź. Podobnie niektórzy deweloperzy nie tynkują sufitów (vide DOM-BUD) gdyż często używają stropów prefabrykowanych typu Filigran, które zwykle są gładkie od spodu.
|
Informację czy są tynki czy nie, powinien mieć w umowie.
Jak robiliśmy mieszkaniówkę z filigranami, zawsze sufity były tynkowane. Ale to w sumie zależy od inwestora, czego oczekuję. Poza tym zakładam, że jak pójdzie na budowę, to nie potraktują go jak intruza tylko normalnie pogadają. Ale może moja firma jest za dobra dla ludzi. ;) Zresztą napisał wcześniej, że ma w umowie ściany 12 cm, to może domagać się wyjaśnień dlaczego zostały zmienione oraz papierów, że zostały zachowane właściwości np. akustyczne. Wiadomo, że wykonawca na spółkę z inwestorem może go poszczuć psami, ale wtedy trzeba ich po prostu kopnąć w dupę. A jest kilka sposobów, żeby choć trochę to odczuli. |
Cytat:
Cytat:
Na budowę można wejść w ściśle wyznaczonych terminach (raz-dwa w miesiącu) i tylko z pracownikami z biura, ale najpierw spróbuję porozumieć się z kierownikiem. W planie i umowie rezerwacyjnej mam zaznaczone ściany 12cm, w umowie deweloperskiej na rzucie mieszkania nie ma zaznaczonych grubości ścian wewnętrznych, ale wspomina ona o umowie rezerwacyjnej. Co do zwiększenia powierzchni mieszkania to zdaję sobie z tego sprawę - przy nowej wielkości byłoby kilka tys. więcej do zapłaty... W umowie jest, że jeśli finalna wielkość mieszkania wzrośnie o nie więcej niż 2% w stosunku do planu to klient za to płaci, ale to chyba powinno być stosowane wtedy, gdy taka zmiana wielkości mieszkania wynika z nieplanowego działania (wiadomo, że trudno do milimetra wszystko zrobić), a tutaj ta wielkość mieszkania wzrasta przecież przez zaplanowane działanie (zwiększenie mieszkania poprzez zmniejszenie ścian, a do tego zastosowanie pewnie gorszego materiału). Cytat:
|
Cytat:
ps. tak samo z wizytami na budowie, kazdy wchodzi kiedy chce i oglada :) |
Cytat:
|
na booking com pojawiła się oferta "zapraszaj i zarabiaj", stoję akurat przed dokonaniem rezerwacji, może ktoś posiada własny link i chciałby zarobić 50zł?
w drugą stronę również zapraszam, chętnym mogę podesłać swój link promocyjny (zaproszony i zapraszający dostaje 50zł) |
Wiadomość o rozliczeniu PIT usunąłem, ponieważ jak się okazało z 10 lat temu odliczałem sobie neta... teraz już nie mogę :/
|
Bo to się rozlicza rok w rok a nie kiedy się chce.....
|
Poleci ktoś pomocą drogową (lawetę) na terenie Krakowa/Małopolski o konkurencyjnej cenie ?
|
kolejne pytanie o PIT
pół roku na własnej działalności i drugie pół na etacie jak robię jedno wspólne rozliczenie to mi wychodzi dopłata 312zł. (jakaś zaległość z dochodowego) jak robię tylko PIT-37 z umowy o pracę to wychodzi mi 992zł. zwrotu. co robię nie tak że na wspólnym PIT-cie nie mam zwrotu 670zł. (różnica ze zwrotu i niedopłaty) proszę o pomoc |
Nie da się, moim zdaniem, odpowiedzieć ci w ciemno
|
a mogę złożyć dwa oddzielne? z jednego dostane zwrot a w drugim dopłacę...?
|