Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Wisła Kraków w europejskich pucharach 11/12 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8092)

FraMat 26.07.2011 12:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez karas1983 (Post 1133421)
"Trener Wisły Robert Maaskant wydał tego lata 10 razy więcej pieniędzy na nowych piłkarzy niż szkoleniowiec Liteksu Lubo Panew"

Oba chyba mijają się z prawdą...

mają chyba na mysli, ze Maaskant z własnej kieszeni pokrył koszty zakładu:

Cytat:

Szkoleniowiec (przed sparingiem ze Sławkowem) wymyślił prosty zakład, na który z chęcią przystali wszyscy zawodnicy.

Zasady? Drużyna musi strzelić w sobotnim meczu przynajmniej osiem bramek. Jeśli nie osiągnie tego rezultatu, zawodnicy zapłacą po 10 zł od osoby za każdego gola poniżej założonej granicy.

Jeśli natomiast Wisła strzeli więcej niż osiem goli - kieszenie opróżnią członkowie sztabu szkoleniowego.

HEDu 26.07.2011 12:25

Wg transfermarkt wydalismy prawie milion ojro, a jeszcze kontrakty. A oni 60tys euro + kontrakty :P

Edson 26.07.2011 12:30

Ktoś wie jak wygląda meczowa osiemnastka Litexu? Bo z tego co piszą w mediach to nie zagra Thiago Miracema (kontuzja) i Berberović (bliski transferu).

TommyTSW 26.07.2011 12:33

ten kto pisał artykuł o wyprzedaży w Litexie nie wcześniej niż po meczu z Wisłą zapomniał że przegrany tego pojedynku nadal ma szanse na LE

MCX 26.07.2011 12:37

Litex jest do ogrania, nawet na wyjeździe.

Nie po to Wisła sprowadzała takich graczy jak Pareiko, Melikson, Iliev czy Genkov żeby teraz obawiać się Bułgarów jak Barcelony. Rywal jest w zasięgu, a nasi piłkarze jeśli zagrają skoncentrowani i unikniemy głupich błędów w defensywie powinniśmy sobie poradzić.

Liczę przede wszystkim na wymienionych już przeze mnie wyżej Meliksona, Ilieva i Genkova. Ciekawe jak po kontuzji zaprezentuje się Kirm. Jeśli poważnie myśli o powrocie do pierwszego składu to musi pokazać, że ma do zaoferowania więcej niż chociażby Małecki.

Na lewej obronie zagra Diaz czy Paljić? Bo w tygodniu różne informacje można było znaleźć w prasie/na forach.

Mam też nadzieję, że Gervasio dostanie szansę w drugiej połowie. Mógłby wejść na lewe skrzydło.

CH. 26.07.2011 12:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Edson (Post 1133433)
Ktoś wie jak wygląda meczowa osiemnastka Litexu? Bo z tego co piszą w mediach to nie zagra Thiago Miracema (kontuzja) i Berberović (bliski transferu).

ten Miracema to jeszcze w Litexie meczu nie rozegrał (przyszedł z jakiejś dziury jako wypożyczenie) , a w ostatnich dwóch sezonach zagrał w zaledwie 13 meczach więc to dla nich taka strata jak dla nas brak Kowalskiego.

Gramy pierwszy mecz na wyjezdzie więc jesteśmy w zajebiście komfortowej sytuacji i należy to wykorzystać, koniec kropka. Ale z podejściem jak u trenera który będzie zadowolony z 1-1 to może być o to cięzko. Oni powinni wyjść z pianą na mordzie i być nastawieni że jak wygrają 3-0 to zawsze mogłoby być lepiej! Inaczej skończy to się jak z Polonią B, Koroną czy Podbeskidziem.
Brak wyeliminowania Litexu mając taki skład jaki mamy to będzie kompromitacja, tyle.

karas1983 26.07.2011 12:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez CH. (Post 1133442)
Ale z podejściem jak u trenera który będzie zadowolony z 1-1 to może być o to cięzko...

Moim zdaniem, ta wypowiedz Maaskanta to tylko zasłona dymna; Wisła pojechała do Bułgarii po zwycięstwo. Zdecydowanie:rotfl:

Grzadq 26.07.2011 13:07

Cytat:

Brak wyeliminowania Litexu mając taki skład jaki mamy to będzie kompromitacja, tyle.
A odpadnięcie Lecha ze Spartą Praga to była kompromitacja? Nie? No to tutaj też nie będzie kompromitacji. Będzie co najwyżej wielki niedosyt, bo rywal jest zdecydowanie do przejścia.

*Apropos składu - szeroki to on jest, natomiast jeśli popatrzymy na jakość piłkarzy to jest raptem kilku "wybitnych" - Melikson, Iliev, Małecki, Chavez, Pareiko. Nie chcę się spierać o to kto wybitny a kto nie bo każdy z was kogo innego umieściłby na tej liście, chodzi mi tylko o fakt że tak naprawdę mamy drużynę przeciętną (Sobolewski, Paljic, Lamey, ...) z kilkoma indywidualnościami. Nie można mówić och, jaką mamy zajebistą kadrę bo nie mamy w niej 10 "Meliksonów" z Pareiką na bramce. Kadrę mamy szeroką, co stanowiłoby atut gdybyśmy z Liteksem grali za 2 miesiące - wtedy trener miałby pełny obraz kto lepiej gra na danej pozycji, jaką formę ma aktualnie, jakieś warianty gry itp. Teraz wypadł nam Mały, ale czy tak naprawdę mamy kim go zastąpić? Jasne, 5, może i nawet 10 możliwości. Żadna nieprzetestowana, oprócz Meliksona na skrzydle. I nie zdziwię się jak tak to się skończy. (zakładam że Kirm nie w pełnej formie)

Dobra, wszystko zostało powiedziane, alea iacta est.

filemon 26.07.2011 13:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez CH. (Post 1133442)
ten Miracema to jeszcze w Litexie meczu nie rozegrał (przyszedł z jakiejś dziury jako wypożyczenie) , a w ostatnich dwóch sezonach zagrał w zaledwie 13 meczach więc to dla nich taka strata jak dla nas brak Kowalskiego.

Gramy pierwszy mecz na wyjezdzie więc jesteśmy w zajebiście komfortowej sytuacji i należy to wykorzystać, koniec kropka. Ale z podejściem jak u trenera który będzie zadowolony z 1-1 to może być o to cięzko..

1) Przecież on doznał kontuzji w spotkaniu z Mogrenem Budva, gdzie wyszedł w podstawowym składzie. Niejako różni go to od Kowalskiego.

2) Mam nadzieję, że to dokładnie taka sama zagrywka jak przed Legią: "To oni są faworytem", a potem czwórka :)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wujekWojtek (Post 1133461)
Dzisiaj przeczytałem w Fakcie...

W tym momencie przestałem czytać :) A serio to ich wyimaginowane taktyki i składy (jak i wiele innych czynników z innych cudownych artykułów) przekonują mnie do popularnej i słusznej opinii o Fakcie ;)

mee 26.07.2011 13:19

1:1 Maaskanta jest ostrożne, bo widzi, jak każdy z nas, w obronie możemy wyczyniać różne figury, więc liczy, że strzelimy, a jak mielibyśmy coś stracić to ten wynik jest b. dobry. Ta drużyna potrzebuje zagrać dobry mecz z przeciwnikiem na swoim poziomie żeby jej wartość wzrosła, głównie mentalnie. Maaskant o tym wie i wg mnie to najgorszy wynik z pozytywnych jaki może założyć w TRAKCIE meczu więc nie ma o co się spinać. Ja obawiam się jakiegoś karnego bądź czerwieni która może zmienić proporcje spotkania, jeśli nie, to będzie dobrze.
Jak dla mnie nieważne jak, byleby przejść Bułgarów bo prawdziwe granie to 4 runda, ale wtedy będzie na większym luzie, bo wiadomo że plan minimum wykonany i spokojna praca dla trenera przynajmniej do końca roku.

wujekWojtek 26.07.2011 13:22

Dzisiaj przeczytałem w Fakcie ze zagramy starą taktyką 4-4-2 z Genkovem w ataku i z uwaga ... Diazem
To byłoby zaskoczenie nie tylko dla Bułgarów ale pewnie i dla samego Diaza, choć może Maaskant bierze przykład z wizjonerskiej taktyki grania trzema defensywnymi pomocnikami jak Skorża w Legii (Gol, Borysiuk, Vrdoljak) ;)

Lechista69 26.07.2011 13:28

myslicie ze dzisiaj takim skladem mozemy pyknac ?

------- Pareiko-----------
Lamey-Chavez-Kew-Diaz
----Sobol-----Wilk--------
Iliev---------------Melikson
---------Jirsak--------------
---------Genkov------------

sportnh 26.07.2011 13:43

Dzisiejszy mecz jest najwazniejszy od paru lat.. nie wiem jak Wy ale ja mam juz MEGA cisnienie!!!! nie moge sie juz doczekac

Edson 26.07.2011 13:50

Bez Berberovicia i Thiago Liteks zagra pewnie z takim ustawieniem: Vinicius - Josse, Nikołow, Bodurow, Zanew - Tom, G.Milanow, Jelenković, Janew - Todorow, Cwetanow.

BTW, Todorow to piłkarz, który grał 12 lat temu w klubie z Łowecza, gdy Liteks grał z Widzewem w el. do LM.

Baracuda 26.07.2011 14:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez karas1983 (Post 1133452)
Moim zdaniem, ta wypowiedz Maaskanta to tylko zasłona dymna; Wisła pojechała do Bułgarii po zwycięstwo. Zdecydowanie:rotfl:

Moim zdniem trochę wszyscy nadinterprtują tę wypowiedź.

Za gazetą:

"Musimy być w 100 proc. skoncentrowani i walczyć o każdy metr boiska. Jeśli np. zremisujemy tu 1:1, to nie będę niezadowolony, bo to dobry rezultat."

W tej wypowiedzi nie ma założenia, gry na remis. Ja to widzę, że gramy o pełną pule pierwsza cześć zdania a w przypadku remisu bramkowego nie będzie załamywania rąk.

Dla tego nie rozumiem postów, które sugerują jakoby Maaskant miał grać na remis w tym meczu.

Pozdrawiam

hawaiisurfer 26.07.2011 14:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sportnh (Post 1133473)
Dzisiejszy mecz jest najwazniejszy od paru lat.. nie wiem jak Wy ale ja mam juz MEGA cisnienie!!!! nie moge sie juz doczekac

ja to samo ;) ostatni raz miałem tak chyba z Panathinaikos'em.

Karamazow 26.07.2011 14:58

Nawet nie przypominaj mi tego meczu z Panathinaikosem, chory przez tydzień po meczu w Atenach chodziłem.
Litex nie będzie murował bramki także powinno się nam łatwiej grać, bo nasz atak pozycyjny nie wygląda najlepiej, tylko, że mając w pamięci to, że Skonto potrafiło wprowadzić zamieszanie w naszej grze obronnej to co będzie jak Litex nas przyciśnie?

tomek100 26.07.2011 15:05

Kursy u buków na dzisiejszy mecz gwałtownie się zmieniły na korzyść Wisły. Ciekawe dlaczego?

1q2 26.07.2011 15:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomek100 (Post 1133512)
Ciekawe dlaczego?

Jak dlaczego?Ludzie stawiają na Wisłę to kurs na przeciwników rośnie

ps nie chce nawet wyobrażać sobie co tu się będzie działo jak dostaniemy w dupę, bo jak do porażki dojdą stracone pieniądze to huhu.Już jeden trol co postawił kieszonkowe na Śląsk, pokazał kim jest a dziś takich będzie mnóstwo pewnie;)

labtec 26.07.2011 15:08

a jak 4 runda Panowie, można mniej więcej powiedzieć na kogo wpadniemy ( jak przejdziemy Błg ) ?

Celtic ? Partizan ? Dobrze pamiętam ? Kto jeszcze ?

koker 26.07.2011 15:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sportnh (Post 1133473)

musze sie uczyc na egzamin ale tez jakos nie moge..

rafalek 26.07.2011 15:12

Lista naszych przeciwników będzie po zakonczeniu III rundy, gdyż może dochodzić do eliminacji "mocniejszych" na rzecz słabszych. Jeśli odpadną 4 rozstawione zespoły, to w IV rundzie rozstawiona moze być Wisła.

filemon 26.07.2011 15:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez labtec (Post 1133516)
a jak 4 runda Panowie, można mniej więcej powiedzieć na kogo wpadniemy ( jak przejdziemy Błg ) ?

Celtic nie.
Glasgow Rangers, FC Kopengaga, BATE Borysów, Maccabi Hajfa, Dinamo Zagrzeb, Rosenborg Trondheim, Partizan Belgrad i APOEL Nikozja.

+ tak jak rafalek napisał.

jcts 26.07.2011 15:14

Cytat:

BATE, Maccabi Haifa, Glasgow Rangers, Dinamo Zagrzeb, Kopenhaga.
Jeśli wszyscy przejdą dalej, jak któraś odpadnie to kolejna drużyna pod względem pktów która awansowała dalej

fanfan 26.07.2011 15:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafalek (Post 1133520)
Lista naszych przeciwników będzie po zakonczeniu III rundy, gdyż może dochodzić do eliminacji "mocniejszych" na rzecz słabszych. Jeśli odpadną 4 rozstawione zespoły, to w IV rundzie rozstawiona moze być Wisła.

A nie jest tak ,że drużyna która nie jest rozstawiona w 4 rundzie wygra w 3 rundzie z drużyną rozstawioną w 4 rundzie to przejmuje jej rozstawienie w tej rundzie? Wydaje mi się ,że właśnie tak jest a przynajmniej tak było do niedawna i nie sądzę by to się zmieniło . Nie jestem jednak tego pewny na 100 % , tylko na jakieś 97 % więc możecie mi zaufać.

Wojtas 26.07.2011 15:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez karas1983 (Post 1133421)
http://www.sport.pl/pilka/1,70998,10...o_wandale.html

"Polscy fani są znani jako jedni z najbardziej agresywnych w Europie. Z tego względu policja przewiduje maksymalną mobilizację".

.

Ci z Gowno Prawdy nie byli by sobą ,jakby nie napisali o krwiozerczych i zionących ogniem polskich kibicach.

Nieznam Bulgarskiego ale pewnie te teksty z niby to bulgarskich portali w polowie pozmieniali.

1q2 26.07.2011 15:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fanfan (Post 1133524)
A nie jest tak ,że drużyna która nie jest rozstawiona w 4 rundzie wygra w 3 rundzie z drużyną rozstawioną w 4 rundzie przejmuje jej rozstawienie ? Wydaje mi się ,że właśnie tak jest .

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fanfan (Post 1133524)
. Nie jestem jednak tego pewny na 100 % , tylko na jakieś 97 % więc możecie mi zaufać.

ja .......e...
Nie jest tak - milion razy było to pisane - o rozstawieniu możemy też praktycznie zapomnieć.Potencjalnym przeciwnikiem będzie ktoś z tej 5
Glasgow Rangers, FC Kopengaga, BATE Borysów, Maccabi Hajfa, Dinamo Zagrzeb,

a jak któryś z tych zespołów odpadnie to zamiast nich w kolejności wchodzą Trondheim, Partizan Belgrad i APOEL Nikozja

Chyba żeby z tej ósemki 4 odpadły tp my będziemy rozstawieni ale jest to bardzo mało realne - jak dla mnie cała pierwsza 5 będzie grała dalej.

letischoo 26.07.2011 15:20

było tak dopóki nie wprowadzono nowego systemu jeśli się nie mylę;]

hawaiisurfer 26.07.2011 15:20

Cytat:

Celtic nie, natomiast Rangers tak.

Ktoś wcześniej pisał, że na pewno jak już przejdziemy Litex (mam nadzieję, że przejdziemy) to się przejedziemy nawet i po Rangers'ach. Akurat to jest wersja hurraoptymistyczna, bo w przeciwieństwie do Dundee, to taki Celtic czy Rangers prezentują zupełnie inny poziom.

Pamiętam, że po meczu z PAO (w czasie, którego trochę za bardzo popiliśmy), budząc się rano, myślałem, że mi się wszystko przyśniło, no i niestety koszmar okazał się prawdą. Ale teraz jest inaczej, przede wszystkim mamy pewniejszego bramkarza przy stałych fragmentach gry - a to jest bardzo ważne na tym poziomie - rzuty rożne, wolne itp. Martwiłem się jak była wzmianka o tym, że Pareiko może nie zagrać, bo niestety w grze na przedpolu Jovanić nie jest zbyt mocny.

1:2 dla Wisły dzisiaj

Pepsaj 26.07.2011 15:20

Czy Radio Kraków transmituje dzisiejszy mecz?

hawaiisurfer 26.07.2011 15:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pepsaj (Post 1133530)
Czy Radio Kraków transmituje dzisiejszy mecz?

Powinni, ale cholera ich tam wie.

dawidTS 26.07.2011 15:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 1133527)
ja .......e...
Nie jest tak - milion razy było to pisane - o rozstawieniu możemy też praktycznie zapomnieć.Potencjalnym przeciwnikiem będzie ktoś z tej 5
Glasgow Rangers, FC Kopengaga, BATE Borysów, Maccabi Hajfa, Dinamo Zagrzeb

Rangers,BATE,Maccabi z tymi zespolami moze byc bardzo ciezko,przy ew. awansie Wisly.

Fajnie gdyby trafilo sie nam Dinamo,jezeli przejdziemy Litex.

mati12101pedek 26.07.2011 15:51

Niełatwą do rozwiązania zagadką jest, kogo dziś do gry desygnuje trener Maaskant. W wywiadach ciągle mówi coś o niespodziankach. Widzę kilka opcji:

1. Pareiko - Paljic, Kew, Chavez, Lamey - Sobol, Wilk, Melikson - Kirm, Iliev, Genkov
2. Pareiko - Paljic, Kew, Chavez, Lamey - Sobol, Jirsak, Melikson - Kirm, Iliev, Genkov
3. Pareiko - Paljic, Kew, Chavez, Lamey - Sobol, Jirsak, Melikson - Nunez, Iliev, Genkov
4. Pareiko - Paljic, Kew, Chavez, Lamey - Sobol, Nunez, Melikson - Kirm, Iliev, Genkov

Z tym, że w każdej z tych formacji zamiast Paljicia może zagrać Diaz.

tomek100 26.07.2011 15:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hawaiisurfer (Post 1133533)
Powinni, ale cholera ich tam wie.

Jest transmisja z obu meczy (dzisiejszego i w Krakowie).

Eberk 26.07.2011 16:03

Oglądałem Liteks z Mogrenem, widziałem Wisłę ze Skonto. Będę się cieszył jeśli przegramy tylko 0:1 :)
Jeśli chodzi o wielkość klubu to Liteks wypada tutaj dosyć żałośnie, zresztą czego można się spodziewać po 40 - tysięcznym mieście? Niestety piłką jak najbardziej operować potrafią. My co najwyżej umiemy rozgrywać akcje w formacji defensywnej, tj: od Paljicia, przez stoperów, do Lameya :D:D, czyli tragedia w kilku aktach. Tylko Illiev i Melikson coś sobą prezentują w grze kombinacyjnej.Genkov stara się walczyć z obrońcami ale przy tak miernym wsparciu linii pomocy niewiele może zdziałać. Reszta od piłki ucieka, nikt nie chce brać ciężaru gry na siebie, każdy podaje do najbliższego partnera, przeważnie do tyłu, nawet nie do boku..Sobol i Wilk to tylko defensywni, chociaż i ten fakt nie powinien ich usprawiedliwiać przed zupełnym brakiem kreatywności, zwłaszcza, że stoperzy nie umieją rozgrywać piłki. Szkoda, że nie ma Bunozy.
Zawodnicy Wisły wiedzieli co mówią doceniając klasę Bułgarów i podkreślając jak trudnym przeciwnikiem będą. Także zachowawczość trenera w wypowiedziach na temat szans Wisły nie bierze się z nikąd, i wątpię aby w jego słowach była jakakolwiek zasłona dymna. No chyba, że jest cudotwórcą? :)
Jeżeli Liteks zagra z takim nastawieniem jak dotychczas i podobnież Wisła to w dwumeczu stracimy tak ze 3-4 bramki i pożegnamy się z marzeniami o fazie grupowej.I niestety właśnie to nastawienie, mentalność ma tu znaczenie kluczowe, walka od początku do końca. My tego nie potrafimy.
IMO w IV rundzie może być tylko łatwiej, o ile nie trafimy na Rangers'ów czy Rosenborg. Maccabi dostało w rewanżu 3 bramki od Borac'a, a Dinamo jest nadal tylko z Zagrzebia.

ChG 26.07.2011 16:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eberk (Post 1133559)
Oglądałem Liteks z Mogrenem, widziałem Wisłę ze Skonto. Będę się cieszył jeśli przegramy tylko 0:1 :)
Jeśli chodzi o wielkość klubu to Liteks wypada tutaj dosyć żałośnie, zresztą czego można się spodziewać po 40 - tysięcznym mieście? Niestety piłką jak najbardziej operować potrafią. My co najwyżej umiemy rozgrywać akcje w formacji defensywnej, tj: od Paljicia, przez stoperów, do Lameya :D:D, czyli tragedia w kilku aktach. Tylko Illiev i Melikson coś sobą prezentują w grze kombinacyjnej.Genkov stara się walczyć z obrońcami ale przy tak miernym wsparciu linii pomocy niewiele może zdziałać. Reszta od piłki ucieka, nikt nie chce brać ciężaru gry na siebie, każdy podaje do najbliższego partnera, przeważnie do tyłu, nawet nie do boku..Sobol i Wilk to tylko defensywni, chociaż i ten fakt nie powinien ich usprawiedliwiać przed zupełnym brakiem kreatywności, zwłaszcza, że stoperzy nie umieją rozgrywać piłki. Szkoda, że nie ma Bunozy.
Zawodnicy Wisły wiedzieli co mówią doceniając klasę Bułgarów i podkreślając jak trudnym przeciwnikiem będą. Także zachowawczość trenera w wypowiedziach na temat szans Wisły nie bierze się z nikąd, i wątpię aby w jego słowach była jakakolwiek zasłona dymna. No chyba, że jest cudotwórcą? :)
Jeżeli Liteks zagra z takim nastawieniem jak dotychczas i podobnież Wisła to w dwumeczu stracimy tak ze 3-4 bramki i pożegnamy się z marzeniami o fazie grupowej.I niestety właśnie to nastawienie, mentalność ma tu znaczenie kluczowe, walka od początku do końca. My tego nie potrafimy.
IMO w IV rundzie może być tylko łatwiej, o ile nie trafimy na Rangers'ów czy Rosenborg. Maccabi dostało w rewanżu 3 bramki od Borac'a, a Dinamo jest nadal tylko z Zagrzebia.

Fajnie że to napisałeś.

Zienczuk8 26.07.2011 16:11

Mam nadzieję, że piłkarze są mniej zestresowani niż ich kibice..

rafalek 26.07.2011 16:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eberk (Post 1133559)

No to skoro Dynamo jest tylko z Zagrzebia, to co mamy powiedzieć o Litexie?! Weź daruj sobie takie bezsensowne analizy..

Fiti 26.07.2011 16:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zienczuk8 (Post 1133562)
Mam nadzieję, że piłkarze są mniej zestresowani niż ich kibice..

Iliev, Lamey, Jaliens - może i tak. A reszta na pewno zestresowana na maxa.

Proud 26.07.2011 16:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Fiti (Post 1133571)
Iliev, Lamey, Jaliens - może i tak. A reszta na pewno zestresowana na maxa.

Skąd wiesz?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:25.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl