Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nasi piłkarze – fakty, opinie, komentarze / ploteczki, auta, tatuaże ;-) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1627)

Smok 21.05.2023 11:36

Co do rzutów karnych.
To CZYSTA FIZYKA.
Nie ma umiejących bronic. Są źle wykonane lub fartownie obronione. Oczywiście wiadomo, że szczęściu trzeba pomóc.
Ale decydyjący jest bląd egzekutora.
Dobry, mocny strzał NIKT nie obroni. Czas lotu piłki < czas reakcji bramkarza.

Patryko 21.05.2023 11:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Smok (Post 1601607)
Co do rzutów karnych.
To CZYSTA FIZYKA.
Nie ma umiejących bronic. Są źle wykonane lub fartownie obronione. Oczywiście wiadomo, że szczęściu trzeba pomóc.
Ale decydyjący jest bląd egzekutora.
Dobry, mocny strzał NIKT nie obroni. Czas lotu piłki < czas reakcji bramkarza.

Rzuty karne wykonywane na zasadzie "piłka wpada do bramki razem z bramkarzem" zdarzają się dość rzadko. Większość karnych jest wykonywana jako uderzenie techniczne, gdzie strzelający chce po prostu zmylić bramkarza. Są bramkarze, którzy mają wysoki % obronionych rzutów karnych, więc można mieć na tym polu ponadprzeciętne umiejętności.

Ja osobiście wolę bramkarza, który dobrze broni podczas normalnej gry i słabo broni karne, niż na odwrót ;)

Arkadiusz.Czerepach 21.05.2023 11:55

bronienie karnych to umiejetnosc , i nawet szkoda strzepic klawiatury , na polemike z postami jak Smoka

Mikołaj jej nie ma (jeszcze?) , ale reszta jak Patryko :

wolę bramkarza, który dobrze broni podczas normalnej gry i słabo broni karne, niż na odwrót

skarabeus 21.05.2023 12:01

Nie trolluje. Ma opóźniona reakcje.

Drozd 21.05.2023 12:22

Gorzej jest gdy w czasie normalnej gry broni pajacami, tylko to co w niego leci, a przy karnych w 90% przypadków przewraca się w przeciwną stronę niż leci piłka.

Zgadzam się z jednym. Sprzedać go czym prędzej i dać pograć Brodzie bo on też jest młody i ma podstawy na których można budować.

Bayern 21.05.2023 12:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1601599)
No właśnie, przecież Biegański ma dopiero 21 lat. Kiedy był tak młody bramkarz między słupkami Wisły, który był podstawowym piłkarzem tego klubu i jednym z tych, od którego zaczyna się ustalanie składu? Mi jest ciężko sobie kogoś takiego przypomnieć..

A nie był to poprzednik Biegańskiego, Lis?

doktor granat 21.05.2023 13:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sevenheaven (Post 1601594)
Biegański nie jest Pareika, ale jest BARDZO młody i ma już DUŻE doświadczenie, jest to zawodników na którym można zarobić w przeciągu 1-2 lat i pożegnać bez żalu, bo mamy na podobnym poziomie Brodę.

Nie przesadzajmy, bo wczoraj oprócz kilku fartowych interwencji wyjął bardzo groźną główkę na początku drugiej połowy.

Musimy wrócić do extra i on tam będzie musiał bronić lepiej niż teraz, wtedy będzie można pomarzyć o dobra sprzedaży. Moim zdaniem jakiś problem jest w treningu, Broda na podstawie tego co grał to dla mnie podobny (niewysoki) poziom.

Karherop 21.05.2023 20:27

Biegański będzie grał, o ile się nie mylę w kolejny sezonie będzie spełniał wymog młodzieżowca.

Ostatni mecz to jego bardzo dobry występ, ale ogółem ma słaba rundę. Ciężko byłoby go umieścić w top 5 bramkarzy sezonu 1 ligi. Szczególnie postawa przy karnych mocno zatrważająca. Gra w powietrzu także do sporej poprawy.

sandomingo 21.05.2023 20:36

Gra nogami i rozpoczynanie gry na fatalnym poziomie.
Biegański nie będzie już młodzieżowcem w 1 lidze, w ekstraklasie przepis ma zniknąć.
Chłopak zatrzymał.się w rozwoju, wielka szkoda.

Jaroo1 22.05.2023 09:41

Na tym forum odklejka goni odklejkę. Jak się czyta, że Biegański to zwykłe zero i nic nie umie vs Biegański to najlepszy polski bramkarz od czasu Fabiańskiego, to już nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.

stary dziad 22.05.2023 10:23

Mikołaj wybronił nam w tej rundzie mecz z Arką i mocno przyczynił się do zdobycia 3 pkt w tym meczu.
Jak się okazuje, było to bardzo ważne, bo w barażach ( raczej ich nie unikniemy) zdecydowanie lepiej spotkać się ze Stalą niż panną z Gdyni.

wolfy 22.05.2023 10:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1601656)
Gra nogami i rozpoczynanie gry na fatalnym poziomie.
Biegański nie będzie już młodzieżowcem w 1 lidze, w ekstraklasie przepis ma zniknąć.
Chłopak zatrzymał.się w rozwoju, wielka szkoda.

AFAIK ogłoszono że zmian w przepisie o Ekstraklasie w najbliższym sezonie nie będzie.

Moim zdaniem Biegański to średni pierwszoligowy bramkarz. Sporo zawalił, co nieco wybronił, pewnie wychodzi sumarycznie na lekki minus/zero.

Z uwagi na bardzo młody wiek i doświadczenie dopóki nie zaczyna seryjnie zawalać stawianie na niego ma sens. Chłopak dobrze broni instynktownie, reszte można doszlifować. Na Lisie też wieszano tutaj psy...

sandomingo 22.05.2023 10:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1601707)
AFAIK ogłoszono że zmian w przepisie o Ekstraklasie w najbliższym sezonie nie będzie. Także ten.

Czyli młodzieżowiec dalej zostaje? Ok, po pierwsze najpierw awansujmy, to się będziemy zastanawiać.
Jak dla mnie - na 1 ligę w sezonie 23/24 Biegański nie ma żadnego argumentu...
Na ew. ekstraklasę - ma jeden: status młodzieżowca. Ale minusy pozostają takie same...

wolfy 22.05.2023 10:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1601708)
Czyli młodzieżowiec dalej zostaje? Ok, po pierwsze najpierw awansujmy, to się będziemy zastanawiać.
Jak dla mnie - na 1 ligę w sezonie 23/24 Biegański nie ma żadnego argumentu...
Na ew. ekstraklasę - ma jeden: status młodzieżowca. Ale minusy pozostają takie same...

Ważne czy będzie postęp. Plus - to nie jest tak że mamy jakiegoś mega bramkarza na ławce...

sandomingo 22.05.2023 10:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1601710)
Ważne czy będzie postęp. Plus - to nie jest tak że mamy jakiegoś mega bramkarza na ławce...

No właśnie problem w tym, że mamy 3 przeciętnych, 1 ligowych bramkarzy.
Co do postępu - ostatnio nie występuje, więc ciężko liczyć żeby to miało się zmienić

Jagul 22.05.2023 10:34

Postęp jest taki, że mieliśmy jako trenera bramkarzy gościa, który z Lisa potrafił zrobić bramkarza do transferu, a aktualnie mamy kogoś kogo efektów pracy w ogóle nie widać.

Arek95 22.05.2023 10:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1601713)
Postęp jest taki, że mieliśmy jako trenera bramkarzy gościa, który z Lisa potrafił zrobić bramkarza do transferu, a aktualnie mamy kogoś kogo efektów pracy w ogóle nie widać.

No i tutaj Jagul trafiłeś w punkt. Dopóki Kowal odpowiadał za bramkarzy polityka transferowa dot. bramkarzy była prosta - to trener bramkarz wybierał czy dany golkiper pasuje pod styl gry/formację. Facet pokazał, że z nawet przeciętnego bramkarza to dobrym zapleczem i odpowiednim treningiem potrafił zrobić bardzo solidnego zawodnika, który ciągle się rozwijał.
Biegański od momentu odejścia Kowala zrobił regres i tyle. Wyratował nam 2 mecze, ale też kilka bramek zawalił koncertowo. Myślę, że obecnie ciągłe wystawianie go na bramce to usilna próba sprzedaży go w lecie, by zarobić jakieś pieniądze na nowego bramkarza którego pewnie już Kiko ma dogadanego/na celowniku.

wolfy 22.05.2023 12:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arek95 (Post 1601716)
No i tutaj Jagul trafiłeś w punkt. Dopóki Kowal odpowiadał za bramkarzy polityka transferowa dot. bramkarzy była prosta - to trener bramkarz wybierał czy dany golkiper pasuje pod styl gry/formację. Facet pokazał, że z nawet przeciętnego bramkarza to dobrym zapleczem i odpowiednim treningiem potrafił zrobić bardzo solidnego zawodnika, który ciągle się rozwijał.
Biegański od momentu odejścia Kowala zrobił regres i tyle. Wyratował nam 2 mecze, ale też kilka bramek zawalił koncertowo. Myślę, że obecnie ciągłe wystawianie go na bramce to usilna próba sprzedaży go w lecie, by zarobić jakieś pieniądze na nowego bramkarza którego pewnie już Kiko ma dogadanego/na celowniku.

No i jest Broda który spokojnie może grać jak jest zdrowy. Gorszy od Biegańskiego nie jest (dużo lepszy też chyba nie).

aNouc 22.05.2023 15:46

Cytat:

16 czerwca 2023 roku reprezentacja Polski zagra z Niemcami na stadionie Narodowym w Warszawie.

Tego dnia po raz ostatni zobaczymy na boisku Jakuba Błaszczykowskiego w biało-czerwonych barwach. Razem podziękujmy Kubie za jego piękną karierę.
- Cezary Kulesza | https://twitter.com/Czarek_Kulesza/s...54657667047429

Z tej okazji Wisła wypuściła do sprzedaży nowe koszulki dedykowane Kubie Błaszczykowskiemu:

https://sklep.wisla.krakow.pl/produk...nosciowa-kb16/

Oraz szalik:

https://sklep.wisla.krakow.pl/produk...nosciowy-kb16/

Szneka 28.05.2023 22:26

Od kilku kolejek nie ma w meczowej 20 Talara i Szywacza. coś się z nimi stało?

Elendil 28.05.2023 22:43

Nie. Ich miejsce zajęli Kuba i Cisse.

wolfy 28.05.2023 22:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szneka (Post 1602159)
Od kilku kolejek nie ma w meczowej 20 Talara i Szywacza. coś się z nimi stało?

Nic. Są beznadziejni. Nigdy nie powinni się byli znaleźć w kadrze na tym poziomie rozgrywkowym.

Szneka 28.05.2023 23:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1602162)
Nic. Są beznadziejni. Nigdy nie powinni się byli znaleźć w kadrze na tym poziomie rozgrywkowym.

jeszcze gorsi niż Żyro Młyński czy Cisse? Czy jeden lub drugi nie powinien być na ławce rezerwowych zamiast Kuby?

wolfy 28.05.2023 23:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szneka (Post 1602163)
jeszcze gorsi niż Żyro Młyński czy Cisse? Czy jeden lub drugi nie powinien być na ławce rezerwowych zamiast Kuby?

A niby na jakiej podstawie twierdzisz że te melepety są lepsze? Masz czuja? Dostali masę minut i takiego chu... pokazali.
Po co mają siedzieć na ławce skoro się nie nadają? Co nam to da?

Dość tych akcji afirmatywnych. Wystarczy że mamy na ławce trenerskiej nieudacznika, jako właściciela kolesia który daje pełne poparcie tej miernocie - na pewno zbawi nas dwóch pseudopiłkarzy bez umiejętności, jaj czy chociażby farta.

Oni są pierwsi do pogonienia obok Niewiadomskiego. Szot ich wciąga jednym nozdrzem.

Koniec sezonu, te ciołki nic dotąd nie pokazały - faktycznie, genialny moment na rozważania czy może jednak są zajebiści. Niestety, na 99% są tak żałośni jak wynika to z ich statystyk.
Szywacz w każdym meczu jaki rozegrał jest co najwyżej tłem, równie dobrze można wpuścić Krzoskę albo masażystę. Talar to w ogóle jest tak zajebisty że zagrał w rundzie rewanżowej 0 minut.

Odwróc raczej pytanie - jakimi oni są zerami że przegrywają rywalizację z Cisse, Młyńskim i Żyro? To jest właściwa kolejność.

Zresztą, problemamj są psychika, taktyka, zmiany a nie to kto z kadry C siedzi na ławce. Przy takim chaosie jaki zaserwował Sobolewski raczej nikt się nie odnajdzie.

FraMat 29.05.2023 09:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1602165)
A niby na jakiej podstawie twierdzisz że te melepety są lepsze? Masz czuja? Dostali masę minut i takiego chu... pokazali.
Po co mają siedzieć na ławce skoro się nie nadają? Co nam to da?

Dość tych akcji afirmatywnych. Wystarczy że mamy na ławce trenerskiej nieudacznika, jako właściciela kolesia który daje pełne poparcie tej miernocie - na pewno zbawi nas dwóch pseudopiłkarzy bez umiejętności, jaj czy chociażby farta.

Oni są pierwsi do pogonienia obok Niewiadomskiego. Szot ich wciąga jednym nozdrzem.

Koniec sezonu, te ciołki nic dotąd nie pokazały - faktycznie, genialny moment na rozważania czy może jednak są zajebiści. Niestety, na 99% są tak żałośni jak wynika to z ich statystyk.
Szywacz w każdym meczu jaki rozegrał jest co najwyżej tłem, równie dobrze można wpuścić Krzoskę albo masażystę. Talar to w ogóle jest tak zajebisty że zagrał w rundzie rewanżowej 0 minut.

Odwróc raczej pytanie - jakimi oni są zerami że przegrywają rywalizację z Cisse, Młyńskim i Żyro? To jest właściwa kolejność.

Zresztą, problemamj są psychika, taktyka, zmiany a nie to kto z kadry C siedzi na ławce. Przy takim chaosie jaki zaserwował Sobolewski raczej nikt się nie odnajdzie.

Widzę niekonsekwencję:
- Raz piszesz, że mamy trenera nieudacznika
- a zaraz obok, że ci dwaj niczego nie pokazali więc ( w domyśle) dobrze, że trener z nich nie korzysta.

To jednak albo nieudacznik albo umiejący ocenić umiejętności zawodników i wybrać do składu najlepszych?

Wiem, że znajdziesz jakieś pokrętne wytłumaczenie, prawda?

wolfy 29.05.2023 09:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1602199)
Widzę niekonsekwencję:
- Raz piszesz, że mamy trenera nieudacznika
- a zaraz obok, że ci dwaj niczego nie pokazali więc ( w domyśle) dobrze, że trener z nich nie korzysta.

To jednak albo nieudacznik albo umiejący ocenić umiejętności zawodników i wybrać do składu najlepszych?

Wiem, że znajdziesz jakieś pokrętne wytłumaczenie, prawda?

Ty nic nie widzisz, niczego nie rozumiesz.
Nie ma sprzeczności między jednym a drugim, a Sobolewskiemu potrzeba było masy czasu żeby ogarnąć że Szywacz jest do dupy. Jest beznadziejnym trenerem co nie znaczy że WSZYSTKIE decyzje jakie podejmuje są błędne. Dlatego cały Twój wywód to bełkot, bo zakłada że druga strona to debile którzy automatycznie kontestują wszystko, dla zasady.

Może to dla Ciebie zbyt pokrętne że ktoś uznaje słabego trenera za zdolnego do określenia że ktoś jest za słaby na ławkę, jednocześnie nie radząc sobie z taktyką, motywacją czy zmianami ale życie to nie kreskówka dla czterolatków gdzie ktoś jest jednocześnie zły, nieudolny i brzydki.

Nie ośmieszaj się już. Wystarczy że ośmiesza nas Sobolewski.

FraMat 29.05.2023 10:19

Dziękuję bardzo.
Obstawiałem, że będzie pokrętnie i było.

Chyba puszczę totolotka.

Karherop 29.05.2023 10:27

U nas się ciągle rozmijają oczekiwania z rzeczywistością, przy czym zbyt często to rywale z no-name'mi w składach robią wyniki, podczas gdy u nas presja/oczekiwania paraliżują lub powodują że oczekujemy od mlodego X zawodnika niewiadomo jak wielkiej gry.

Życie już nauczyło że jak ktoś się u nas do niczego nie nadaje to wcale nie znaczy że przepadnie w każdym innym klubie. Patrz Abramowicz, Janicki czy choćby Uryga po pierwszym odejściu.

Duda się tylko broni z całego towarzystwa (dodalbym może jeszcze Szota, ale on już funkcjonuje w seniorach 5 lat), ale ile on zbierał batów przez poprzednie 30 spotkań w 1 lidze tylko on sam wie.

wolfy 29.05.2023 10:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1602217)
U nas się ciągle rozmijają oczekiwania z rzeczywistością, przy czym zbyt często to rywale z no-name'mi w składach robią wyniki, podczas gdy u nas presja/oczekiwania paraliżują lub powodują że oczekujemy od mlodego X zawodnika niewiadomo jak wielkiej gry.

Życie już nauczyło że jak ktoś się u nas do niczego nie nadaje to wcale nie znaczy że przepadnie w każdym innym klubie. Patrz Abramowicz, Janicki czy choćby Uryga po pierwszym odejściu.

Duda się tylko broni z całego towarzystwa (dodalbym może jeszcze Szota, ale on już funkcjonuje w seniorach 5 lat), ale ile on zbierał batów przez poprzednie 30 spotkań w 1 lidze tylko on sam wie.

Duda zrobił autentyczny progres widoczny w kilku ostatnich meczach. W tym był być może najlepszy na placu. Podobnie Szot, który nie zagrał a powinien, bo był najlepszy w poprzednim meczu i bardzo dużo dołożył do zwycięstwa. Junca dostał skład za darmo i nie dał rady. Ogólnie Hiszpan jest lepszym piłkarzem, ale jest też po kontuzji. To że Szot - najlepszy mecz wcześniej - nie wchodzi a wchodzą znane przegrywy Młyński i Żyro to skandal - ale to jest właśnie Sobolewski w pigułce. Można było dać Szota na LO a Juncę na skrzydło, a tak Młyński plątał się Hiszpanowi pod nogami. Dupa - nie trener.

Żeby wydobyć maksimum z piłkarza potrzeba - uwaga - trenera. Młyński nie stanie się Mulą, ale jakby go inaczej ustawić to może coś by dawał drużynie.

Ja nie oczekuję od młodych niczego - poza tym żeby nie grali jak nie są gotowi. Szywacz nie jest gotowy - nic nie daje na boisku. Mówimy o tutaj i teraz. Gdzie będzie za pięć lat? Nie jestem wróżką. Ale dla nas liczy się tu i teraz.

@FraMat - udajesz idiotę? Co jest pokrętnego z stwierdzeniu że Sobolewski jako były piłkarz z grubsza widzi na co kogo stać, ale nie ogarnia całości taktycznie i mentalnie bo to marny trener? Może to nie jest pokrętne tylko Ty masz deficyty?

Karherop 29.05.2023 11:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1602226)
Ja nie oczekuję od młodych niczego - poza tym żeby nie grali jak nie są gotowi. Szywacz nie jest gotowy - nic nie daje na boisku. Mówimy o tutaj i teraz. Gdzie będzie za pięć lat? Nie jestem wróżką. Ale dla nas liczy się tu i teraz.

Nie wiem czy chcemy być klubem który kupuje tylko gotowe wyroby, ale obawiam się że nawet jesli tak, to nas na to nie stać. Taki Szywacz czy Talar jeśli już zostawiono ich w kadrze na ten sezon to powinni być budowani, bo innego wyjścia nie ma. Z biedy w tej kadrze zostali i teraz powinni już być gotowi aby wchodzić i coś dawać drużynie. Tu zarówno Sobol jak i Brzęczek się skompromitowali. Taki Szywacz to idealny przykład jak zmarnować chłopaka. Najpierw w sparingach Brzeczka grał wszystko i był jednym z najlepszych na placu, a potem dostał przez całą jesień 60 minut w 15 meczach. W PP coś pokazał? No to do zamrażarki. Całą rundę siedział na trybunach? No to pach z Ruchem wpuszczam go w 30 minucie.

A to trochę wygląda tak, że mamy w kadrze +/- 30 nazwisk wśród których na oko przy 10 postawiono krzyżyk, przy czym czasami sobie o jednym czy drugim przypomnimy. I potem oglądamy takiego Cisse który gra bez ładu i składu bo nagle nie było komu zagrac.

Nawet jeśli powód jest taki że z powodu wysokich kontraktów tych zawodników nie udało się z klubu przegonić to robimy sobie z kadry meczowej koło fortuny.

Za 2 miesiące przyjdzie się uczyć 10 nowych nazwisk, a w styczniu 2024 zapewne kolejnych 10. Tak to widzę.

sandomingo 29.05.2023 11:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1602232)

Za 2 miesiące przyjdzie się uczyć 10 nowych nazwisk, a w styczniu 2024 zapewne kolejnych 10. Tak to widzę.

Może się okazać, że nie będzie takiej potrzeby. Choć bynajmniej nie jest to dobra informacja.

krysztal 29.05.2023 11:43

Tak w ogóle ty jest końcówka maja a nigdzie nie widziałem informacji,że Kiko kontrakt przedłużył.Poprawcie mnie jeśli się mylę i coś mi umknęło..

tedyy 29.05.2023 16:49

Szywacz

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1602162)

Z tego co pamiętam to on zagrał jeden mecz na swojej pozycji i to jego asyscie zawdzięczalismy remis w pucharze z Puszczą .Wiec nie skreślałbym go tak szybko

AgresywnyChomik 04.06.2023 10:58

Fazlagić wraca!!

El'kabat 04.06.2023 11:10

Do 1 ligi wróci?

AgresywnyChomik 04.06.2023 11:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez El'kabat (Post 1602692)
Do 1 ligi wróci?

Mam nadzieje ze do Ekstraklasy ;)

wolfy 04.06.2023 11:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AgresywnyChomik (Post 1602695)
Mam nadzieje ze do Ekstraklasy ;)

A ja że w ogóle.

aNouc 07.06.2023 00:02

Cytat:

Musiałby się wydarzyć cud, żeby mecz z Puszczą, nie był ostatnim meczem Luisa Fernandeza w barwach Wisły.
- Bartosz Karcz | www.instagram.com/wislakrakowsa

Dive Pirate 07.06.2023 00:45

Fernandez nas nie zbawił i nie zbawi, tutaj trzeba najpierw wyczyścić sztab szkoleniowy a raczej wypalić do gołej ziemi, zatrudnić profesjonalistów a potem myśleć o piłkarzach.
Z naciskiem że drużynę buduje się od tyłu czyli potrzebujemy przede wszystkim bramkarza i stoperów, dobrego DM a potem można myśleć o Fernandezach.
Już drugi sezon możemy podziwiać jak się kończy budowanie od dupy strony ale z "Wiślackim DNA" ja bulwa już tego nie chcę oglądać, chcę zobaczyć ludzi którzy znają się na pracy którą wykonują a my ich zatrudnimy.

doktor granat 07.06.2023 05:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1603114)

Żadne odkrycie, ostatni mecz zagrał z ŁKS, od kiedy pojawiło się info o Legii skończyło się granie i strzelanie goli.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:29.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl