Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Zabawy statystyką, czyli czy możliwe jest ... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9596)

Karherop 12.04.2023 22:25

Zły. Głównie dlatego że Puszcza nie chce awansować, a TBB jak najbardziej.

Pisałem że remis byłby najlepszy, nie wierzyłem że beznadziejna Puszcza jest w stanie ugrać cokolwiek w tym meczu. Niewiele się pomyliłem.

Zaczyna się ostatnie 8 finałowych kolejek i tylko nadzieja, że nie stracimy impetu.

krysztal 13.04.2023 10:03

Wskoczymy na drugie miejsce po nadchodzącej kolejce,zapisz to faken...

Karherop 13.04.2023 10:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1599330)
Wskoczymy na drugie miejsce po nadchodzącej kolejce,zapisz to faken...

Żeby Ruch miał stracić punkty to musiałby nie grac beznadziejnym Sosnowcem... Oni ostatnio przerzneli 0-6 a mecz ma teraz poprowadzić dotychczasowy asystent.

Raczej do meczu z nimi podejdziemy za ich plecami.

krysztal 13.04.2023 12:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1599331)
Żeby Ruch miał stracić punkty to musiałby nie grac beznadziejnym Sosnowcem... Oni ostatnio przerzneli 0-6 a mecz ma teraz poprowadzić dotychczasowy asystent.

To derby,ja liczę na remis.

Karherop 13.04.2023 12:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1599338)
To derby,ja liczę na remis.

Derby czego? Ślazacy by się obrazili na takie stwierdzenie :lol:

MaLk 13.04.2023 12:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1599339)
Derby czego? Ślazacy by się obrazili na takie stwierdzenie :lol:

Derby tradycyjnego obrażania Ślązaków przez wszystkich, którzy uważają, że "czerwone zagłębie" to Śląsk, skoro jest w tym samym województwie i przy każdej okazji kwalifikują taki mecz jako derby.

W praktyce - takie same "derby" jak na siłę robi się np. z meczów krakowskich klubów z Niecieczą.

wolfy 13.04.2023 12:49

Cytat:

Efekt nowej miotły? ;)

Ani my jeszcze nie wygraliśmy ze Stalą, ani Ruch z Sosnowcem. Żaden z tych meczy raczej nie będzie spacerkiem:
- Stal nas rozjechała w poprzedniej rundzie, to była różnica klas. Wiadomo kto wtedy grał, ale jednak do meczu z nimi podchodziłbym z szacunkiem. Moim zdaniem mają lepszego trenera.
- Ruch cieniuje, ich miejsce w tabeli nie pokazuje aktualnej formy. Teraz to bardziej drużyna środka tabeli. Patrząc z tej perspektywy - nie skreślałbym Sosnowca. Raczej podejdą do tego meczu na ambicji.

Karherop 13.04.2023 14:11

Słowo "raczej" jest tutaj kluczem.

O to rozjechanie Stali to już się kiedys kłóciliśmy. Stal zagrała z nami na równie dużym rozmachu co choćby Arka w tej rundzie. Wynik mógł być równie dobrze w drugą stronę. Kwestia skuteczności.

W obronie Stal wyczynia cuda. Ja się nie będę zaskoczony hokejowym wynikiem typu 4-2. Wiele wskazuje że będą chcieli pójść na wymiane ciosów.

A Sosnowiec... 3 trener w tej rundzie, a może i będzie 4. Nie zakladalbym się o to że na pewno nie zleca z ligi.

Pulpet 13.04.2023 15:30

Kurrrde jakbyśmy mieli 3 albo 4 punkty więcej po jesieni jakby to wszystko inaczej wyglądało teraz.
Dopiero teraz mnie chwyta finalny wkurvv na tych cieniasów z cieniasem na ławce trenerskiej. Wrrr!

pepe72 13.04.2023 16:47

Rozkład meczów top5:
Kod:

#  Wisła          4  ŁKS            1  Ruch        3  Bruk-Bet      2  Puszcza    5
27  d Stal          8  w Bruk-Bet    2  w Zagłębie 14  d ŁKS          1  d Sandecja 17
28  w Ruch          3  d Podbeskidzie 7  d Wisła    4  w Górnik Ł    11  d Resovia  13
29  d Chojniczanka 18  w Zagłębie    14  w Sandecja 17  w Podbeskidzie 7  w Arka      6
30  w ŁKS          1  d Wisła        4  d Resovia  13  d Zagłębie    14  d Odra    15
31  d Bruk-Bet      2  w Sandecja    17  w Arka      6  w Wisła        4  w GKS K.  12
32  w Podbeskidzie  7  d Resovia    13  d Odra    15  d Sandecja    17  d GKS T.  10
33  d Zagłębie    14  w Arka        6  w GKS K.  12  w Resovia    13  w Skra    16
34  w Górnik Ł    11  d Odra        15  d GKS T.  10  d Arka        6  d Chrobry  9

kolejka-dom/wyjazd-drużyna-miejsce

Nadal wszystko mamy w swoich rękach/nogach/głowach. Ale poziom trudności wzrósł.

Karherop 13.04.2023 20:20

Thx Pepe, o taką tabele nic nie robiłem

Zaryzykuję stwierdzenie że kto będzie po 32 kolejce w top2 ten awansu już nie odda

Arkadiusz.Czerepach 14.04.2023 12:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1599356)
Thx Pepe, o taką tabele nic nie robiłem

Zaryzykuję stwierdzenie że kto będzie po 32 kolejce w top2 ten awansu już nie odda

na 34 ? odważnie !

MaLk 14.04.2023 12:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1599364)
na 34 ? odważnie !

Ale to naprawdę odważne stwierdzenie - dwie z drużyn, które mają obecnie ogromne szanse znaleźć się w top-2 (bo tam są na ten moment) mają w ostatnich dwóch kolejkach na rozkładzie Arkę, która może jeszcze bić się o baraże lub dobre rozstawienie ;)

Karherop 14.04.2023 12:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1599364)
na 34 ? odważnie !

Czyli przed rozegraniem 25% spotkan jakie pozostały do końca, matematyka potrafi ładnie wyglądać, prawda?

Uważam że Arka na finiszu już kompletnie się rozsypie. Poza tym w ostatnich 2 kolejkach będą już mecze głównie z zespołami na wakacjach lub nieudolnie broniącymi się przed spadkiem.

Arkadiusz.Czerepach 14.04.2023 22:13

https://i.ibb.co/PTxxgk0/kolj.jpg

mamy to !

pepe72 14.04.2023 23:19

Do meczów Ruchu i Bruk-Betu mamy 2 miejsce :)
Średnia domowa dobiła do 2,0!
Kod:

Wisła Kraków      razem  dom  wyjazd
kolejka          27      14    13
punkty            48      28    20
średnia            1,78    2,00  1,54
Procent meczów    79%         

Baraże            53         
Brakuje            5         
średnia na mecz    0,71

awans vice        64
Brakuje          16
średnia na mecz    2,29   
najwcz. w kolejce 33         

awans m          68         
Brakuje          20       
średnia na mecz    2,86 
najwcz. w kolejce 34

pepe72 14.04.2023 23:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1599369)
Czyli przed rozegraniem 25% spotkan jakie pozostały do końca, matematyka potrafi ładnie wyglądać, prawda?

Uważam że Arka na finiszu już kompletnie się rozsypie. Poza tym w ostatnich 2 kolejkach będą już mecze głównie z zespołami na wakacjach lub nieudolnie broniącymi się przed spadkiem.

Arka będzie się do końca bić z Podbeskidziem o 6 miejsce. Bo na razie plotki o Puszczy celującej w 7 miejsce okazały się nieprawdziwe.

krysztal 14.04.2023 23:21

Mamy 4 mecze z drużynami z czołówki w tym tylko jeden mecz na R22 ale zaryzykuje stwierdzenie że żadna z tych drużyn nie podejmie z nami otwartej gry dopóki nie będzie musiała gonić wyniku.
W 9 wiosennych kolejkach zdobyliśmy tyle samo punktów co w 18 kolejkach na jesień.

krysztal 14.04.2023 23:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1599478)
Arka będzie się do końca bić z Podbeskidziem o 6 miejsce. Bo na razie plotki o Puszczy celującej w 7 miejsce okazały się nieprawdziwe.

A drużyny od 10 miejsca w dół o utrzymanie i to też nie będą dla nikogo spacerki czy wakacyjna gra

pepe72 14.04.2023 23:28

w 33 i 34 kolejce to sprawa spadku może być już wyjaśniona.
Dziś 13 Resovia (Skra, Sandecja i Chojniczanka nie grały) ma 6 punktów przewagi nad grupą spadkową.
Ale mówiąc szczerze liczę, że Zagłebie zagra "dla nas" w tej kolejce.
Statystycznie 9 Chrobry się utrzymał (ma 37 punktów).

krysztal 14.04.2023 23:34

Resovia jak popatrzysz na terminarz to ma jeszcze wyboistą drogę do utrzymania.To samo Zagłębie

Jaroo1 15.04.2023 07:54

Szkoda, ze nie udało się wygrać z Puszczą bo seria już by była mega a miejsce w tabeli i punkty wyglądały by jeszcze zacniej. Zobaczymy jak Ruch i TBB w tej kolejce, JEŚLI jedni i drudzy zremisują, a myślę, że są na to spore szanse, to może się okazać, ze w meczach z nimi nam nawet wystarczy remisować, może i porażka z ŁKSem by nam nie przeszkodziła, no i resztę meczów wygrać i raczej 2 miejsce byłoby nasze.
To już takie rozkminy na zasadzie, że oni pogubią jeszcze ze 2-3 razy punkty, a my zgubimy w tych 3 meczach z ŁKS, TBB, Ruchem a i tak się może udać.

No jest bardzo ciekawie, po latach wstydu i degrengolady, po 10 miejscu na jesieni, możemy sobie patrzeć na Wisłę na 2gim miejscu i nawet zakładać scenariusze, że ewentualna strata punktów nie musi nic wykluczać. Już powoli nie musimy gonić, a wystarczy punktować jak oni, ewentualnie cyknąć ich w meczu bezpośrednim i już jesteśmy hen hen przed nimi.

krysztal 15.04.2023 10:03

Czyli znowu wszystko w naszych rękach :D .

Edytowałem bo zapomniałem że Puszcza przejebała zaległy mecz

pepe72 15.04.2023 10:36

Gramy zarówno z Ruchem (za tydzień) jak i z Termalicą (w 31 kolejce).
Z ruchem było 1:1 w Kraku, w Niecieczy było 0:0.
Jeśli ŁKS straci punkty to w 30 kolejce będą nas gościć. W Kraku było 2:2.

Jaroo1 15.04.2023 11:49

Mogę pokusić się o stwierdzenie, że ten mecz z Termalicą u nas może wiele nam dać, zwycięstwo w tym meczu. I może się okazać, że ani z Ruchem ani ŁKSem nie trzeba wygrywać. No ale w reszcie meczów trzeba punktować po 3. Tak obstawiam na zasadzie, że rywale punkty będą gubić ale i nam się to raczej przydarzyć musi skoro gramy na 7 meczów, 3 mecze ze ścisłą czołówką.
No zobaczymy, ciekawe 4 kolejki przed nami.

pepe72 15.04.2023 15:02

Najbliższe 5 meczów to 3 trudne wyjazdy (Ruch-ŁKS-Podbeskidzie), a pomiędzy nimi Bruk-Bet u siebie.
Tu się wszystko może zdarzyć. Co więcej jak chcemy Ruch przeskoczyć to trzeba im z dwa gole strzelić i nie przegrać.

Jaroo1 15.04.2023 15:17

My mamy trudniejsze mecze niż inni ale inni tracą punkty z kim popadnie tak na prawdę, ewentualnie wygrywają nieprzekonywująco. Co prawda innych meczów nie oglądam ale z tego co wiem to tak jest, że przepychają te zwycięstwa, a my rozjeżdżamy jak walec te Stale Rzeszów itp Także niepowiedziane, że już teraz wystarczy wygrać ze 4 mecze z 7, a resztę roboty zrobią za nas inni - no i najlepiej by było nie przegrać z TBB i Ruchem = nie uciekaliby nam/nie odrabialiby do nas.

SlawekS 15.04.2023 15:29

Zawsze najważniejszy jest najbliższy mecz. Ruch trzeba koniecznie pogonić bo to jest chyba najsłabsza ekipa z czołówki. Wpuścić ich w hiszpańską maszynkę do mielenia i po zawodach.

wolfy 15.04.2023 15:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SlawekS (Post 1599575)
Zawsze najważniejszy jest najbliższy mecz. Ruch trzeba koniecznie pogonić bo to jest chyba najsłabsza ekipa z czołówki. Wpuścić ich w hiszpańską maszynkę do mielenia i po zawodach.

Boisko będzie słabsze i nie wiadomo co cudaki z gwizdkiem wymyślą. Poza tym - Ruch się na nas zepnie, tak jak Puszcza. Na szczęście boisko nie jest ich i chyba nie pozwolą im go przed meczem zbronować.
Hiszpańska maszynka słabo pracuje w piachu i błocie - jak zdążyliśmy się przekonać. Ich nauczono GRAĆ w piłkę co w Polsce nie zawsze jest atutem, niestety. U nas się często WALCZY o piłkę, żeby zaraz potem ją stracić albo wywalić w trybuny.

Jestem optymistą, ale może być ciężko. Przy czym bardziej się boję boiska i sędziów niż Ruchu.

Karherop 15.04.2023 16:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SlawekS (Post 1599575)

Będzie też dobra okazja żeby połapać trochę kartek.

Podobno boisko w Gliwicach się poprawiło, tak twierdzi Łasicki ze swoich źródeł

Rzucę kolejna odważna teza. Jesli wygramy z Ruchem to niżej niz 4 miejsce już nie spadniemy.

krysztal 15.04.2023 16:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1599572)
My mamy trudniejsze mecze niż inni ale inni tracą punkty z kim popadnie tak na prawdę, ewentualnie wygrywają nieprzekonywująco. Co prawda innych meczów nie oglądam ale z tego co wiem to tak jest, że przepychają te zwycięstwa, a my rozjeżdżamy jak walec te Stale Rzeszów itp Także niepowiedziane, że już teraz wystarczy wygrać ze 4 mecze z 7, a resztę roboty zrobią za nas inni - no i najlepiej by było nie przegrać z TBB i Ruchem = nie uciekaliby nam/nie odrabialiby do nas.

To o co ty się ze mną cały tydzień sprzeczałeś jak teraz do takich wniosków dochodzisz ;)

Jaroo1 15.04.2023 16:56

O to, że powiedziałeś, że na TBB można już mieć wywalone i że wszystko w naszych rękach i nagle po jednej kolejce już nie było w naszych rękach, dla mnie analiza na zasadzie matematycznie się już zgadza więc wszystko w naszych rękach to słaba analiza. I o to, że liczyłeś, ze my wszystkiego nie wygramy (więc z jakiej racji wszystko w naszych rękach skoro rywale mogą wszystko wygrać?), a jak napisałem, że prawodpodobnie inni potraca punkty więc nadal po porażce z Puszczą wszystko w naszych rękach to napisałeś, że prawdopodobnie potracą ale to nie znaczy, ze na pewno potracą...

Dla mnie sytuacja jest nadal prosta, możemy przegrać jeszcze coś ale nadal wszystko jest i będzie w naszych rękach jeśli wykręcimy w tych ostatnich 8 meczach (jeden już wygraliśmy) wysoką średnią punktową. Bo dystans do awansu bezpośredniego jest mały, reszta drużyn gra słabo i traci punkty więc wystarczy już teraz być ciut nad nimi aby wszystko pozostało w naszych rękach.
I to ci próbowałem wytłumaczyć cały czas.

Nie robi różnicy czy przegraliśmy z Puszczą, czy przegralibyśmy jeszcze wczoraj, albo z Puszczą, Ruchem i TBB, jeśli na 9 meczów wygralibyśmy 6-7 to można twierdzić nawet po 3 porażkach pod rząd, w 29 czy tam 30 kolejce, że wszystko w naszych rękach jak nastukamy te 18-21/27 pkt.

I kwestia rozbija się o to kiedy nam się te straty przytrafią, kiedy przytrafią się rywalom. Bo jeśli oni będą tracić szybko, a my będziemy wygrywać to będzie to szło z górki, jeśli my byśmy najpierw przegrywali, a oni by punktowali, to wyglądałoby to źle ale nadal mając np serię 6/6 wygranych na koniec, raczej praktycznie bylibyśmy zależni tylko od siebie

Drozd 15.04.2023 17:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1599579)

Jestem optymistą, ale może być ciężko. Przy czym bardziej się boję boiska i sędziów niż Ruchu.

Nareszcie jakieś rozsądne spostrzeżenie :).

W Gliwicach nie zrobią takiego cyrku z boiskiem no i pogoda coraz lepsza. Natomiast sędziowie na pewno będą kręcić, już nawet nie z racji na Ruch, ale atrakcyjności ligi do samego końca. Dlatego jedyna szansa na wygraną to ich zwyczajnie rozjechać tak Stal do przerwy.

krysztal 15.04.2023 18:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1599605)
O to, że powiedziałeś, że na TBB można już mieć wywalone i że wszystko w naszych rękach i nagle po jednej kolejce już nie było w naszych rękach, dla mnie analiza na zasadzie matematycznie się już zgadza więc wszystko w naszych rękach to słaba analiza. I o to, że liczyłeś, ze my wszystkiego nie wygramy (więc z jakiej racji wszystko w naszych rękach skoro rywale mogą wszystko wygrać?), a jak napisałem, że prawodpodobnie inni potraca punkty więc nadal po porażce z Puszczą wszystko w naszych rękach to napisałeś, że prawdopodobnie potracą ale to nie znaczy, ze na pewno potracą...

Dla mnie sytuacja jest nadal prosta, możemy przegrać jeszcze coś ale nadal wszystko jest i będzie w naszych rękach jeśli wykręcimy w tych ostatnich 8 meczach (jeden już wygraliśmy) wysoką średnią punktową. Bo dystans do awansu bezpośredniego jest mały, reszta drużyn gra słabo i traci punkty więc wystarczy już teraz być ciut nad nimi aby wszystko pozostało w naszych rękach.
I to ci próbowałem wytłumaczyć cały czas.

Nie robi różnicy czy przegraliśmy z Puszczą, czy przegralibyśmy jeszcze wczoraj, albo z Puszczą, Ruchem i TBB, jeśli na 9 meczów wygralibyśmy 6-7 to można twierdzić nawet po 3 porażkach pod rząd, w 29 czy tam 30 kolejce, że wszystko w naszych rękach jak nastukamy te 18-21/27 pkt.

I kwestia rozbija się o to kiedy nam się te straty przytrafią, kiedy przytrafią się rywalom. Bo jeśli oni będą tracić szybko, a my będziemy wygrywać to będzie to szło z górki, jeśli my byśmy najpierw przegrywali, a oni by punktowali, to wyglądałoby to źle ale nadal mając np serię 6/6 wygranych na koniec, raczej praktycznie bylibyśmy zależni tylko od siebie

Nie,że można już mieć wywalone tylko,że można mieć na razie wywalone bo co by nie zrobili,jak by nie wygrywali to jeśli też będziemy wygrywać w bezpośrednim meczu pokonując ich wyjdziemy przed nich w tabeli.Zgodzę się,że było to nie precyzyjne ale większość zrozumiała a ty chyba nadal nie rozumiesz.Jeśli przed bezpośrednim meczem będziemy mieć stratę większą niż 3 punkty to choćbyśmy ich powieżli jak Stal w pierwszej połowie możemy już ich nie dogonić,przy czym dalej mówimy o skrajnym scenariuszu żeby była jasność.Z ruchem sytuacja jest prostsza.Nawet jeśli nawet jeśli dzisiaj zdobędą 3 pkt(nie wiem jaki jest wynik)wygrywając przeskakujemy ich w tabeli.

krysztal 15.04.2023 18:27

Cytat:

Jeszcze remis TBB z ŁKS-em... ;)

wolfy 15.04.2023 18:39

Cytat:

:D

Sosnowieć wygrał 2:0, zasłużenie, był w tym meczu zdecydowanie lepszy.

Co dla nas jest oczywiście bardzo dobrym rozstrzygnięciem. Nie sądziłem że przegonimy Ruch przed meczem z nimi, a tu proszę.

Tyle że Ruch zagrał słaby mecz, po prostu. Gospodarze mieli więcej sytuacji. Powinni prowadzić już po pierwszej połowie. Co ciekawe - próbowali grać piłką. Ruch liczył na kontry.

Sadlok jest słaby, dużo rzutów wolnych zrobił. Jak sędzia nie będzie ślepy to może być wesoło w Gliwicach. Jego klasyczną zagrywką jest złapanie oburącz za koszulkę i naciągnięcie rywalowi na głowę :D Z naszymi szybkimi Hiszpanami może być kilka sytuacji po SFG.

Arkadiusz.Czerepach 15.04.2023 19:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1599612)
Jeszcze remis TBB z ŁKS-em... ;)

chyba lepiej już sie okopać mocno na tym 2 miejscu i niech ŁKS wygra z TBB

co da nam remis ?

dalej ogromne 5pkt do ŁKSu i liczącą się wciąż TBB

pepe72 15.04.2023 19:46

Jeden punkt przewagi przy 7 kolejkach do końca to niewiele nam daje. A jest szansa na zmniejszenie dystansu do ŁKSu. Więc chyba też obstawiałbym, że remis jest trochę lepszy.

FraMat 15.04.2023 20:06

Na początku lutego mieliśmy
13 pkt straty do ŁKS
8 pkt straty do Ruchu

Teraz mamy
4 pkt straty do ŁKS
1 pkt nad Ruchem

W 9 meczach odrobiliśmy po 9 punktów.

Pytanie: grając tak dalej ile możemy zyskać w kolejnych 7 meczach?

Jaroo1 15.04.2023 20:12

ŁKS jeszcze jutro gra mecz. Ile odrobimy to pewnie dużo zależy od naszego meczu z ŁKSem i czy ŁKS dalej będzie tracił. Dużo meczów już nie zostało więc coraz bardziej prawdopodobne jest też, że ktoś kogo gonimy złapie formę i wygra wszystko czy niemal wszystko do końca.

Jak jutro ŁKS by przegrał to super. Każda kolejka następna i strata do nich np 7 pkt jutro, za tydzień itd to już raczej się powoli zrobi nie do odrobienia.

Ale ŁKS wcale łatwego terminarza nie ma, u siebie mają Podbeskidzie i nas. Na wyjeździe Arkę i TBB jutro. Także może sporo jeszcze potracą.

Ruch wydaje się, że dzisiejszą porażką i formą jaką prezentują wypisał się z walki o top 3. I teraz pytanie, czy ścigamy się z TBB o miejsce drugie, czy jeszcze gonimy ŁKS z myślą o miejscu 1.

Ja obstawiam, że jest duża szansa na 1 miejsce. Jedziemy z tematem równo i myslę, że się nie zatrzymamy. Z kolei jutro mecz TBB - ŁKS śmierdzi mi remisem. Oni pewnie nie będą chcieli sobie krzywdy zrobić, ŁKSowi remis w miarę pasuje, TBB też ucieszy się z tego 1 pkt liderem, z nami się zrównają, Ruchowi o 1 pkt odskoczą, a jak za bardzo się napalą na ten ŁKS i dadzą się skontrować to by żałowali, ze mogli grać o ten 1 pkt.

Nas z kolei widzę jako drużynę, która pogardzi 1 pkt czy to na wyjeździe z Ruchem czy ŁKSem. Nam myślę zalezy jedynie na wygranych, bo tylko tak możemy gonić a teraz już uciekać niektórym.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:25.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl