Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Robert Maaskant byłym trenerem Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7560)

witeq 06.11.2010 12:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mar85 (Post 1005818)
No i co dalej twierdzicie że Maaskant taki dobry?

nie, dalej twierdzimy ze piłkarze tacy słabi. Trenera przy wzmocnieniach można będzie wstępnie oceniać za rok.
Cytat:

Wczoraj zastanwiałem się co on wyprawia ze zmianami? Zmienia najlepszego na boisku Pawła Brożka, zdejmuje Piete zamiast Dragana który grał beznadziejnie, przecież Pieta może grać na obronie, ale to nie wszystko...

no tak, zmiennik Pietii strzelił bramkę, ale co ten trener wyprawia? Zdejmować Pawła Brożka?Jak ten cyklista z Holandii śmiał! Co z tego że nawet Brożek nie miał pretensji bo dał z siebie wszystko wcześniej.
Cytat:

Pan Maaskant woogle widzi jak padła bramka, po akcji po ziemi, żadnych piłek Bunozy na afere, to jest jakieś nieporozumienie.

dokładny cross Bunozy był jednym z kluczowych elementów przy golu. A stoperzy Wisły grają "aferę", bo pomoc jest tak żałosna że nie potrafi piłki przytrzymać i rozegrać. I grał tak Marcelo, grał tak Głowacki, będzie grał Bunoza, chyba że ktoś w końcu zrozumie że to nie kolejny trener jest winny a materiał jakim dysponuje.
Cytat:

Kiedy Wisła stwarzała największe zagrożenie? Po prostopadłym podaniu, po zagraniach z pierwszej piłki, jak im ten Pan nie umie tego przekazać to jest słaby, bo to każdy widzi.

wiesz to ty, wiem to ja, wie to Wolfy, wie to Kominek. Co tu przekazywać?Małecki, Sobolewski, Brożek,Kirm, Garguła też to wiedzą. Oni po prostu tego nie potrafią, a trener to już ich tego w tym wieku raczej nie nauczy. Nie da się nauczyć umiejętności czytania gry, wychodzenia na pozycje w odpowiednim momencie. To trzeba mieć. Na nauke techniki przyjęcia czy dryblingu zaś już jest za późno. Czego Jaś się za młodu nie nauczy . . .
Cytat:

Nie potrafi nawet krzyknąc do zawodników więcej ruchu bez piłki pokazywać się do gry, jedynie Paweł Brożek się ładnie wystawiał to on w nagrode go zdejmuje, a solistę gwiazdora Małeckiego trzyma. Nie wiem może nasi piłkarze są tacy tępi i nierozumieją co Maaskant do nich mówi, ale po tylu tygodniach oprócz farciarskiego zwycięstwa z nagorszą drużyną powinnien być jakiś styl, a tu nic nie ma! Zobaczymy jak co poniektórzy będą płakac jak nas Skorża zleje za tydzień, wtedy zobaczycie ile ten Maaskant jest wart...

Masz jakiś problem ze Skorżą? Ja płakał nie będę jak nas zleją, jeśli tylko zakończy to definitywnie przyszłość kilku zawodników w Wiśle. Ale jak zwykle tnie ma na to szans, bo między innymi takie osoby jak ty zwolnią wtedy kolejnego trenera. Skorża taki dobry?Miał dwa lata z tą dryżyną, a w zasadzie dużo mocniejszą, i styl był taki sam. Kasperczak? gra była nawet gorsza niż teraz. Kulawik?przypadkowe zwycięstwo w Łodzi w dużo gorszym stylu niż wczorajszy. I arką u siebie - wymordowane zwycięstwo. Kogo Wy chcecie na tej ławce w Wiśle?? Zielińskiego wuefistę? Fornalika? kto was zaspokoi? A ja wam mówię że żaden trener z tych piłkarzy nie zrobi dobrej drużyny, bo tu jakości brak po prostu.

Jedyny problem jaki jest z Maaskantem to kwestia czy razem z Valckxem są kolejnymi figurantami zaciemniającymi mętną politykę transferową, czy mają zielone światło na dożynki i wycięcie połowy składu, i to wcale nie tych świeżych, a tych co od lat zawodzą i mają ciepłą posadkę.

mic 06.11.2010 12:15

Ja jedyne "ale" jakie mam do Maaskanta to to, ze nie wymusi na kopaczach zeby zachcialo im sie biegac. Kolejny mecz, ktory w 70% jest przechodzony.

No ale cos, ja Maaskanta bede oceniach dopiero po okresie przygotowawczym i paru rozegranych meczach

tormenthor 06.11.2010 12:44

Nie wiem, czy Maaskant potrafi dobrze czytać grę, gdyż czasem jego decyzję są zastanawiające. Trener rozumiejący specyfikę tej drużyny i jej potrzeby powinie przesunąć Sobola na środek defensywy, Kirma na środek pomocy, a Małeckiego do młodej ekstraklasy, aby nie psuł atmosfery w drużynie. Poza tym poziom piłkarski Małecekiego jest zbliżony do poziomu Bunozy. Pierwszy dysponuje tylko dynamiką, a drugi tylko wzrostem.

Niemniej jednak Holender powinien wypełnić swój kontrakt. Teksty o jego słabej pozycji mobilizują polskie miernoty do słabej gry, zwolnienia trenera, który dużo od nich wymaga.

Donki 06.11.2010 12:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tormenthor (Post 1005928)
Nie wiem, czy Maaskant potrafi dobrze czytać grę, gdyż czasem jego decyzję są zastanawiające. Trener rozumiejący specyfikę tej drużyny i jej potrzeby powinie przesunąć Sobola na środek defensywy, Kirma na środek pomocy, a Małeckiego do młodej ekstraklasy, aby nie psuł atmosfery w drużynie. Poza tym poziom piłkarski Małecekiego jest zbliżony do poziomu Bunozy. Pierwszy dysponuje tylko dynamiką, a drugi tylko wzrostem.

Niemniej jednak Holender powinien wypełnić swój kontrakt. Teksty o jego słabej pozycji mobilizują polskie miernoty do słabej gry, zwolnienia trenera, który dużo od nich wymaga.

Małeckiego to pierwsze powinnien dać do ataku:p
Mały tak sobie zdecydowanie lepiej radzi niz na boku pomocy.

Kurz 06.11.2010 12:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Donki (Post 1005932)
Małeckiego to pierwsze powinnien dać do ataku:p
Mały tak sobie zdecydowanie lepiej radzi niz na boku pomocy.

Kiedy tam sobie radził tak doskonale?

Filippo123321 06.11.2010 13:09

W poprzednim sezonie w rundzie jesiennej grał głównie w ataku i kilka bramek strzelił.

Oldpara 06.11.2010 13:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1005934)
Kiedy tam sobie radził tak doskonale?

Był taki moment na pocztku zeszłego sezonu, kiedy kontuzjowany był Boguski, i to Małecki zajał jego miejsce w ataku obok Brożka. Brożek wtedy też grał z kontuzja, i zamiast strzelać zbierał jakieś ogromne ilości asyst. Nie było to doskonałe (gorsze od ataku Boguski - Brożek, o starszych duetach nie wspominajac) ale tak graliśmy i jakoś szło.

I pomyśleć, że wtedy wydawało nam się, że Wisła gra słabo (chyba 7 zwyciestw pod rzad po porażce z Levadia) :D

TynWisla 06.11.2010 13:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez speedfashion (Post 1005853)
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Wis...346,1,727.html

Macie, proście dalej, może się doprosicie.

No to pięknie. Jeśli to prawda to znaczy, że w naszym Klubie czytają to Forum i niestety sugerują się ocenami lekko narwanych dyskutantów oczekujących cudów od trenera. Może jednak Ci, którzy chcą zwalniać Maaskanta mogliby dać sobie na wstrzymanie, chociaż do końca sezonu, w którym tak raczej nic nie ugramy?

Mar85 06.11.2010 13:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez witeq (Post 1005910)
nie, dalej twierdzimy ze piłkarze tacy słabi. Trenera przy wzmocnieniach można będzie wstępnie oceniać za rok.

no tak, zmiennik Pietii strzelił bramkę, ale co ten trener wyprawia? Zdejmować Pawła Brożka?Jak ten cyklista z Holandii śmiał! Co z tego że nawet Brożek nie miał pretensji bo dał z siebie wszystko wcześniej.

dokładny cross Bunozy był jednym z kluczowych elementów przy golu. A stoperzy Wisły grają "aferę", bo pomoc jest tak żałosna że nie potrafi piłki przytrzymać i rozegrać. I grał tak Marcelo, grał tak Głowacki, będzie grał Bunoza, chyba że ktoś w końcu zrozumie że to nie kolejny trener jest winny a materiał jakim dysponuje.

wiesz to ty, wiem to ja, wie to Wolfy, wie to Kominek. Co tu przekazywać?Małecki, Sobolewski, Brożek,Kirm, Garguła też to wiedzą. Oni po prostu tego nie potrafią, a trener to już ich tego w tym wieku raczej nie nauczy. Nie da się nauczyć umiejętności czytania gry, wychodzenia na pozycje w odpowiednim momencie. To trzeba mieć. Na nauke techniki przyjęcia czy dryblingu zaś już jest za późno. Czego Jaś się za młodu nie nauczy . . .

Masz jakiś problem ze Skorżą? Ja płakał nie będę jak nas zleją, jeśli tylko zakończy to definitywnie przyszłość kilku zawodników w Wiśle. Ale jak zwykle tnie ma na to szans, bo między innymi takie osoby jak ty zwolnią wtedy kolejnego trenera. Skorża taki dobry?Miał dwa lata z tą dryżyną, a w zasadzie dużo mocniejszą, i styl był taki sam. Kasperczak? gra była nawet gorsza niż teraz. Kulawik?przypadkowe zwycięstwo w Łodzi w dużo gorszym stylu niż wczorajszy. I arką u siebie - wymordowane zwycięstwo. Kogo Wy chcecie na tej ławce w Wiśle?? Zielińskiego wuefistę? Fornalika? kto was zaspokoi? A ja wam mówię że żaden trener z tych piłkarzy nie zrobi dobrej drużyny, bo tu jakości brak po prostu.

Jedyny problem jaki jest z Maaskantem to kwestia czy razem z Valckxem są kolejnymi figurantami zaciemniającymi mętną politykę transferową, czy mają zielone światło na dożynki i wycięcie połowy składu, i to wcale nie tych świeżych, a tych co od lat zawodzą i mają ciepłą posadkę.

Widzę że kolega jest wszechwiedzący i co bym nienapisał byłoby źle....tak byłem za zwolnienm Skorży i byłem za zatrudnieniem zagranicznego trenera ale nie pokroju Pana Maaskanta, bo on nie ma charyzmy. Dodatkowo kiedy było okienko pisałem że źle się w drużynie dzieje ze sprowadzają ogórków, że pieniądze przetrawili, że w pucharach odpadniemy z kelnerami, wszystko się sprawdziło, tu wina leży po stronie Basałaja. Dodatkowo sam trener nic nie da bo tu trzeba było zatrudnić Schafera ale po co? Bo chiał cały sztab zatrudnić, swój sztab, a Maaskanta to zwykły pionek w tali Vlaxa i Basłaja. No bo gdzie się podzieje biedny Kaziu Moskal i innni. Tak samo mogliśmy grać z Kasperczakiem czy Kulaawikiem bez marnowania kasy na kolejnego "niby trenera".

AYALA 06.11.2010 13:32

Cytat:

teraz jak Maaskant wygrał derby to głupio byłoby go zwalniac chociaż Zielińskiego wylali z Lecha po zwycięstwie nad Nami wiec wszytsko może sie zdarzyc

lazy 06.11.2010 13:33

Cytat:

?????
To są jakieś totalne bzdury!!!
Zieliński za Maaskanta? To może Janas? Albo Ulatowski akurat jest wolny...

O czym tu w ogóle mowa? Maaskant nie przygotowywał tego zespołu, nie sprowadził swoich piłkarzy jak tu oczekiwać wyników gdy ma się niezgraną ekipę mówiącą w 11 językach.
Nawet myślenie teraz o zmianie trenera jest DYWERSJĄ.

Chyba że ktoś jest tak naiwny, że oczekuje że Wisła Kraków w sezonie 2011/2012 wygra Ligę Mistrzów.

szczepans21 06.11.2010 13:52

zmiana trenera nie przeniesie niczego dobrego...

z niczego nawet Salomon nie naleje..dajmy mu jeden okres przygotowawczy+transferowy w pełni a potem oceniajmy.

Nie chcę bawić się polskim bagnie trenerów gdyż oprócz Probierza-który daje rade ->

nie ma nikogo kto zna nowoczesne metody przygotowywania i prowadzenia profesjonalnego zespołu.

Myślę iż Maaskant kupił sobie trochę spokoju, jeżeli osiągnie dobry wynik za tydzień to będzie mógł spać spokojnie

Teqcontroller 06.11.2010 13:53

Cytat:

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl: Ojej haha dawno sie tak nie uśmiałem co za Bzdury :lol: ojj ci pisamki nie mają co robić naprawdę. Zieliński ale po co ?

witeq 06.11.2010 13:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mar85 (Post 1005959)
Widzę że kolega jest wszechwiedzący i co bym nienapisał byłoby źle....tak byłem za zwolnienm Skorży i byłem za zatrudnieniem zagranicznego trenera ale nie pokroju Pana Maaskanta, bo on nie ma charyzmy. Dodatkowo kiedy było okienko pisałem że źle się w drużynie dzieje ze sprowadzają ogórków, że pieniądze przetrawili, że w pucharach odpadniemy z kelnerami, wszystko się sprawdziło, tu wina leży po stronie Basałaja. Dodatkowo sam trener nic nie da bo tu trzeba było zatrudnić Schafera ale po co? Bo chiał cały sztab zatrudnić, swój sztab, a Maaskanta to zwykły pionek w tali Vlaxa i Basłaja. No bo gdzie się podzieje biedny Kaziu Moskal i innni. Tak samo mogliśmy grać z Kasperczakiem czy Kulaawikiem bez marnowania kasy na kolejnego "niby trenera".

kolego, ja po prostu mam dość ciągłych roszad trenerskich. Powiedz mi, co by zrobił ten twój Schafer?Czy naprawdę uważasz, że gra byłaby lepsza? Nauczyłby Małeckiego opanowania i podania, Brożka dryblingu i strzału z dystansu, Łobodzińskiego wszystkiego? Ofensywa kopie się po czołach od czasu odejścia Kosowskiego, i taka jest prawda. Tyłek ratowała obrona i Marcelo strzelający bramki. Jedyne co Schafer mógłby osiągnąć to szybciej zrazić do siebie polskich piłkarzy, bo Maaskanta z trudem tolerują. I będzie casus Petrescu, biedni piłkarze źle grają bo trener ich zajechał, nie wytłumaczył, nie pokazał. To jest ich praca, za to zarabiają wielkie pieniądze, a przyjęcie piłki niektórzy mają gorsze ode mnie.

Zwolnienie trenera to kolejny raz pokazanie zawodnikom w Polsce że mogą wszystko. Im opłaca się utrzymać obecny stan, są słabi, a są gwiazdami, nigdy nic nie jest ich winą, a kolejnych trenerów. Levadia i Karabach to suma umiejętności Łobodzińskiego, Małeckiego, Brożków, Kirma, Jirsaka, Boguskiego. Nie ma przebacz,obecnie to są słabi piłkarze, mimo wyskoków w przeszłości. Mecz się wygrywa ofensywą, a my w ofensywie mamy półprodukty piłkarskie. I te półprodukty mają status gwiazd ligowych w Polsce, więc każdy obwinia wszystko dookoła tylko nie ich. Problemem nie jest Maaskant, nie był też nim Skorża czy Petrescu. Sam sobie odpowiedz kto nim jest.

A najbardziej moje oczy radują opinie typu "Szacunek za wczoraj dla Brożka" "Najlepszy zawodnik" "Walczył z Wasilukiem". Kibic Wisły ma już tak spaczoną opinie o piłkarzach, że zawodnik jest chwalony za absolutne minimum jakie powinien wykazać każdy wychodzący na plac gry. Każdy ma biegać, wychodzić na pozycję, walczyć. To podstawa. Chwalony powinien być za niekonwencjonalne dryblingi, piękne strzały, grę kreatywną. Ale nie u nas. My mamy tak miernych piłkarzy, że wybija się nie ten co umie, ale ten co chociaż się stara.

Markus 06.11.2010 13:55

Wolfy napisał już wszystko. To nie Maaskant jest powodem słabej gry i problemów tej drużyny. Od dawna nie mamy już składu na granie skutecznej oraz efektownej piłki i żadna zmiana trenera tego nie skoryguje, bo są pewne ograniczenia, których żaden trener nie przeskoczy - są nimi możliwości danych piłkarzy.

Jak ktoś jest bardzo miernym pracownikiem, to zawsze takim będzie bez względu na pomysły i osobę szefa. Nie mamy klasowych obrońców, wybitnych pomocników, a w ataku od lat wybór de facto ogranicza się do chimerycznego Brożka.

Do Maaskanta można mieć pretensje o różne rzeczy (ot, choćby brak dobrego konceptu na wykorzystanie Riosa), ale nie o to, że nie jest cudotwórcą. Nikt nie jest.

Dlatego zamiana go na kolejnego przedstawiciela "polskiej mysli szkoleniowej" (bo teraz prawem "serii" pewnie tylko Polak wchodziłby w grę :rotfl:) nie jest ruchem, który może pomóc drużynie.

Wiśle potrzeba innych zawodników, a nie kolejnego słabego trenera.

wierny 06.11.2010 13:59

Przecież wiadomo, że chodzi o kliknięcia. Wrzućcie na luz.

jendrus 06.11.2010 14:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Teqcontroller (Post 1005969)
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl: Ojej haha dawno sie tak nie uśmiałem co za Bzdury :lol: ojj ci pisamki nie mają co robić naprawdę. Zieliński ale po co ?

Na pewno nie wywala Roberta jak już to w maju:) A Zieliński na pewno nie jest lepszy od maaskanta

Powinien zostac i przygotować ich po swojemu. Ciekawe jak by gra wisły wyglądała jakby José Mário dos Santos Félix Mourinho ich trenował:hihi:

Teqcontroller 06.11.2010 14:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jendrus (Post 1005978)
Na pewno nie wywala Roberta jak już to w maju:) A Zieliński na pewno nie jest lepszy od maaskanta

Powinien zostac i przygotować ich po swojemu. Ciekawe jak by gra wisły wyglądała jakby José Mário dos Santos Félix Mourinho ich trenował:hihi:

Nasz Trenejro ma Plan tylko on jest jak na razie mało wykonalny przez naszych kopaczy ;) tu trzeba 4 dobrych transferów przygotować ich do sezonu i oceniać grę drużyny po paru spotkaniach ;) Niestety nasz zarząd I Spalony Heniu dał plamy w tym okienku. Nam kibicom pozostała tylko nadzieja że na wiosnę będzie lepiej no niestety nikt nam pewności nie daje czy będzie.

Kris Dee 06.11.2010 14:09

Oby to była plotka bo jak zwolnią teraz Maskanta to ja sie chyba wybiorę na jakąś terapie co by mnie wyleczyli z Wisły. Mam już dość tego dziadostwa u góry.
Jak mozna oczekiwać od trenera rezultatow po całkowitym rozmontowaniu obrony przed sezonem, do tego Kasperczak zawalił przygotowania. Maskant chyba nie potrzebnie zaryzykował i ich zajechał na tym obozie w Zakopanem bo przecierz swiezosc jak przyjdzie to oni będą już na urlopach.

AYALA 06.11.2010 14:21

Zieliński jeśli to prawda że ma oferte z Wisły i z Polonii to chyba bez mrugnięcia okiem wybierze te od Basałaja.W Wiśle spokojniej sie pracuje i nikt nie ustala składu zamiast trenera

Titto 06.11.2010 14:22

Zieliński to słaby trener. Mam nadzieje, że to info to jakaś kaczka dziennikarska. Pewno jakby przyszedł Zieliński piłkarzyki znowu by miały 3 godziny treningu i do galerii. Maaskant ma też ciekawą wizje prowadzenia zespołu natomiast Zieliński raczej jej nie posiada.

suchyTSW 06.11.2010 14:38

Dziś na Orange Sport Info pojawiła się informacja, że Zieliński zostanie trenerem Widzewa

sessegnon 06.11.2010 14:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Titto (Post 1005987)
Zieliński to słaby trener. Mam nadzieje, że to info to jakaś kaczka dziennikarska. Pewno jakby przyszedł Zieliński piłkarzyki znowu by miały 3 godziny treningu i do galerii. Maaskant ma też ciekawą wizje prowadzenia zespołu natomiast Zieliński raczej jej nie posiada.

Po czym wnosisz, że to słaby trener? W zeszłym sezonie zrobił to, co Smudzie nie udało się przez 3 lata.
Słaba postawa na początku pucharów to moim zdaniem nie złe przygotowanie drużyny, tylko to samo co w przypadku Wisły, czyli osłabienie drużyny i brak godnych zastępców.

Czego by ten trener nie zrobił to i tak zostanie wg Was "wuefistą".A to określenie jest trochę niesprawiedliwe.

Jeśli o mnie chodzi to byłbym za zatrudnieniem Zielińskiego.Ale to na razie tylko spekulacje.

Nie jestem też za zwalnianiem Maaskanta, bo to teraz nic nie zmieni, a może i zaszkodzi(patrz: Polonia).Ile jest wart to dopiero dowiemy się na wiosnę.

szczepans21 06.11.2010 15:01

szkoda że skwk wbija swoje 5 groszy...Maaskant mógł sie nie wypowiadać ale powiedział co myślał..nie zna klimatu jaki jest Polsce.
Wystarczy popatrzeć na wczorajszą wypowiedź o dopingu cRacovii-on jest holendrem in inaczej patrzy na stadioy niż Polscy trenerzy bądź Rumuni;)

Parę razy chwalił doping na R22

I jeżeli odejdzie Maaskant to za 2/3 lata wprowadzi jakiś klubik do LM zrobi fajny wynik a potem będzie trenował takie PSV i będziemy wspominać że on nas trenewał i było to niesamowite...i niech wróci...

taki casus Dana...

ociec Ciemka 06.11.2010 15:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1005846)
Popieram w 100%.

A ja nie, nie w 100%!

Generalnie Wolfy ma rację - jesteśmy przeciętną drużyną. ALE:

A) Nie do końca Basałaj jest temu wszystkiemu winien. Przyszedł w momencie gdy od dłuższego czasu:
1 - graliśmy padakę
2- nie mieliśmy dyrektora sportowego
3 - skautem number one był (jest ciągle?) Kapka Zdzisław
4 - brakowało też prezesa

Sprzedanie Marcelo było konieczne, Głowackiego może mniej ale uprzejmość wobec tak ważnej dla Wisły postaci chyba nie powinna być brana jako coś złego.

Zakupy Basałaj mógł jedynie klepnąć bądź nie. Sam nie był z nich zadowolony do końca. Trochę obwiniany jest za to, co zastał. Na plus poczytuję mu holenderskiego dyrektora, który powinien przygotować lepsze transfery i trenera wprowadzającego europejskie standardy.

B) Kupieni piłkarze
Nie są orłami, nie trzeba zamykać okien w pomieszczeniach, w których się gromadzą, bez obaw - nie wylecą! Ale przyszli wszyscy zbyt późno. Nie zdążyli się wkomponować w zespół (zresztą go przecież nie było). Wydaje mi się, że po przepracowaniu zimy mogą grać lepiej. Nie żeby jakiś cud miał się stać ale po prostu nie będzie już takich sytuacji, że piłka się od nich odbija pod nogi przeciwnika (jak przy czwartej bramce Lecha) i wielu innych wynikających z kompletnego niezgrania i złego przygotowania. Może też lepsze przygotowanie fizyczne sprawi, że będzie więcej ruchu, więcej możliwości gry piłką. Maaskant i tak osiągnął to, że człapią przez 90 minut a nie 60 jak wcześniej ale mam nadzieję, że będą biegać szybciej po zimie.

Bardzo podoba mi się natomiast to, że Maaskant nauczył ich lepszego poruszania się po boisku. To dzięki temu znacznie większa ilość "bezpańskich" piłek trafia do nas. Nie biegamy już tak beznadziejnie głupio za piłką jak wiosną. Może z czasem zaczniemy też wygrywać większość "przebitek" - to będzie znaczyło, że piłkarze poprawili koordynację i prędkość startową.

Titto 06.11.2010 15:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sessegnon (Post 1006003)
Po czym wnosisz, że to słaby trener? W zeszłym sezonie zrobił to, co Smudzie nie udało się przez 3 lata.
Słaba postawa na początku pucharów to moim zdaniem nie złe przygotowanie drużyny, tylko to samo co w przypadku Wisły, czyli osłabienie drużyny i brak godnych zastępców.

Czego by ten trener nie zrobił to i tak zostanie wg Was "wuefistą".A to określenie jest trochę niesprawiedliwe.

Jeśli o mnie chodzi to byłbym za zatrudnieniem Zielińskiego.Ale to na razie tylko spekulacje.

Nie jestem też za zwalnianiem Maaskanta, bo to teraz nic nie zmieni, a może i zaszkodzi(patrz: Polonia).Ile jest wart to dopiero dowiemy się na wiosnę.

Co nie czyni z niego cudotwórcy. Gość miał zdecydowanie najlepszą drużynę w Polsce z takim składem pewno i Michniewicz zostałby Mistrzem Polski. Spójrz na początek sezonu i wyniki Lecha. Poza tym bardzo dziwne są wyniki osiągnięte przez Zielińskiego raz jego drużyna przegrywa ze Spartą Praga i o mały włos nie przegrywa z Interem Baku, aby potem wywalczyć awans do LE i wygrywa z Manchesterem City.

Chesteroski 06.11.2010 15:43

Zwolnienie Maaskanta w tym momencie to będzie równie mądry ruch jak sprzedanie Głowackiego w tym samym czasie co Marcelo. Ale niestety w Wiśle to możliwe

PiotrG 06.11.2010 15:45

Tylko Zielińskiego nam brakuje, gościa, który nie potrafił nawet powiedzieć, co jest nie tak w Lechu.
Nikogo lepszego od Maaskanta nie znajdziemy na poczekaniu, a łapanie Zielińskiego, Ulatowskiego czy innego orła polskiej myśli szkoleniowej, to czysta głupota.
Zieliński wszedł do najsilniejszego klubu w Polsce i wygrał MP, przy dużej pomocy sędziów i kompletnie rozbitej Wiśle podczas rundy wiosennej. On w Lechu miał po prostu odpowiednich zawodników.
Któryś tam piłkarz Lecha po przejściu do Bytomia zdziwił się, jakie to ciężkie treningi w Polonii są.

Mam wielką nadzieję, że Cupiał i Basałaj mają olej pod czupryną i dadzą Maaskantowi przepracować przynajmniej do końca sezonu, dając realne wzmocnienia przynajmniej obrony w zimowym okienku.

koyoot 06.11.2010 15:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1005972)
Wolfy napisał już wszystko. To nie Maaskant jest powodem słabej gry i problemów tej drużyny. Od dawna nie mamy już składu na granie skutecznej oraz efektownej piłki i żadna zmiana trenera tego nie skoryguje, bo są pewne ograniczenia, których żaden trener nie przeskoczy - są nimi możliwości danych piłkarzy.

Jak ktoś jest bardzo miernym pracownikiem, to zawsze takim będzie bez względu na pomysły i osobę szefa. Nie mamy klasowych obrońców, wybitnych pomocników, a w ataku od lat wybór de facto ogranicza się do chimerycznego Brożka.

Do Maaskanta można mieć pretensje o różne rzeczy (ot, choćby brak dobrego konceptu na wykorzystanie Riosa), ale nie o to, że nie jest cudotwórcą. Nikt nie jest.

Dlatego zamiana go na kolejnego przedstawiciela "polskiej mysli szkoleniowej" (bo teraz prawem "serii" pewnie tylko Polak wchodziłby w grę :rotfl:) nie jest ruchem, który może pomóc drużynie.

Wiśle potrzeba innych zawodników, a nie kolejnego słabego trenera.

Nareszcie glos rozsadku. Od bardzo dawna gramy pyte. Po odejsciu Szymka wszystko sie posypalo. Nie ma kto kreowac gry. Zaden trener nic nie zdziala z tym skladem. Zreszta sam Maaskant dawno zakomunikowal Cupialowi ze z tym skladem na nic nie mozna liczyc.

tormenthor 06.11.2010 16:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1005972)
Wolfy napisał już wszystko. To nie Maaskant jest powodem słabej gry i problemów tej drużyny. .

Akurat od Ciebie należałoby wymagać chłodnego i obiektywnego, a przede wszystkim merytorycznego spojrzenia na to co się dzieje w Wiśle. Wolfy napisał trochę prawdy i trochę głupot. Dla mnie wolfy to trochę taka antyteza Maci0sa i zbymaka. W swym skwaszeniu i czarnowidztwie nie potrafi dostrzec nawet tych pozytywnych rzeczy.

Prawdą jest, że mamy rzeszę miernych, przepłaconych, wypalonych piłkarzy. Prawdą jest, że mamy przeciętnego prezesa, który moim zdaniem powinien zarabiać 1/10 tego otrzymuje z klubowej kasy i który w ciągu kilku miesięcy pokazał, że Wisła to za wysokie dla niego progi. Niemniej jednak krytykowanie Chaveza i Kirma i nazywanie ich frajerami jest żenujące, zwłaszcza przy jednoczesnym wychwalaniu Małeckiego - ,,piłkarza" który jest jednym z głównych winowajców kompromitacji Wisły w ostatnich 2 - latach, który rozwala atmosferę w drużynie i który piłkarsko prezentuje się bardzo kiepsko. Kirm jest jednym z 2 - 3 naszych najlepszych piłkarzy i powoli zaczyna pokazywać to na boisku. Nie wiem, czy przez całą rundę Małecki zagra takie 2 piłki jak Słoweniec w mec zu z Cracovią. Z kolei Chavez z meczu na mecz gra coraz lepiej i po obróbce taktycznej wydaje się, że może grać na poziomie Głowackiego, a do tego nie jest piłkarzem tak podatnym na kontuzje jak Arek.

Jeśli mamy budować nową Wisłę, to zróbmy to bez Małeckiego i Brożków. Oni już pokazali jak się przegrywa i że im to po prostu wisi. Sobolewski z uwagi na serce, które wkładał w grę powinien dostać jeszcze jeden kontrakt, ale na pozycji stopera, gdyż w środku pola już nie wyrabia kondycyjnie.

Maaskant powinien wyznaczyć grono piłkarzy do odstrzału. Należy spróbować na Jirsaku, Łobodzińskim i innych zarobić przynajmniej jakieś drobne, żeby nie by ło, że odchodzą za free. Jeśli Holender zostanie zwolniony, to będzie kompromitacji całego klubu i śmiem twierdzić, że jeszcze długo w Wiśle będzie panował chaos i przypadek.

1q2 06.11.2010 16:13

Pomijam że zwolnienie Maaskanta było by wielką głupotą, to zatrudnienie na jego miejsce Zielińskiego, to by był taki kretynizm że szkoda gadać.Chyba po raz drugi w życiu zaczął bym kibicować naszym przeciwnikom(dla dobra Wisły)

Zieliński to jest gość bez cienia charyzmy, dlatego słusznie wyleciał.Mistrzostwo mu Jop zdobył, LE załatwił przypadek czyli karne, co więcej - jak byk widać że grajki przy nim wybierały sobie mecze w których chciało im się grać.To nie przypadek że w grupie LE grali dobrze bądź bardzo dobrze a w lidze dostawali od największych ogórów.
Z nami będąc już na krawędzi tabeli, potraktowali mecz poważnie i widać było co z tego wynikło

A niestety boje się że jest to wariant całkiem realny.Basałaj ratując swoją dupę, przecież nie powie Bossowi że wywalił jego kasę w błoto, tylko obwini o wyniki Maaskanta.Jasna sprawa jak dla mnie.Jeśli Boss to kupi to możemy mieć Zielińskiego.

wolfy 06.11.2010 16:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ociec Ciemka (Post 1006020)
A) Nie do końca Basałaj jest temu wszystkiemu winien. Przyszedł w momencie gdy od dłuższego czasu:
1 - graliśmy padakę
2- nie mieliśmy dyrektora sportowego
3 - skautem number one był (jest ciągle?) Kapka Zdzisław

Mieliśmy DS ( Jarosza ), ze "skautów" było dwóch trenerów - nieudaczników zatrudnionych jeszcze za Skorży.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tormenthor (Post 1006049)
Niemniej jednak krytykowanie Chaveza i Kirma i nazywanie ich frajerami jest żenujące, zwłaszcza przy jednoczesnym wychwalaniu Małeckiego - ,,piłkarza" który jest jednym z głównych winowajców kompromitacji Wisły w ostatnich 2 - latach, który rozwala atmosferę w drużynie i który piłkarsko prezentuje się bardzo kiepsko. Kirm jest jednym z 2 - 3 naszych najlepszych piłkarzy i powoli zaczyna pokazywać to na boisku. Nie wiem, czy przez całą rundę Małecki zagra takie 2 piłki jak Słoweniec w mec zu z Cracovią. Z kolei Chavez z meczu na mecz gra coraz lepiej i po obróbce taktycznej wydaje się, że może grać na poziomie Głowackiego, a do tego nie jest piłkarzem tak podatnym na kontuzje jak Arek.

Ooo tak. Kirm jest zajebisty, bo w meczu z najsłabszą drużyną ekstraklasy wyszyły mu dwie wrzutki. To, że przez ostatnie półtora roku gra przez większość czasu żenująco - no problem. Zagrał przeciętny mecz, zaliczył asystę - progres jest. Ale chyba tylko w Twojej wyobraźni.
Na podobnej zasadzie czekano na przebudzenie Łobodzińskiego ( ba - niektórzy do dziś czekają ).
"Przełamuje się" od półtorej roku. Dobre. W normalnym klubie już po pół roku takiego "przełamywania się" byłby albo poza klubem, albo w jego rezerwach.
A Chavez - cóż. Pewny, dynamiczny - nie jest. Delikatnie rzecz ujmując.

Ale fakt, na walkę o środek tabeli chłopaki są jak znalazł.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 1006052)
A niestety boje się że jest to wariant całkiem realny.Basałaj ratując swoją dupę, przecież nie powie Bossowi że wywalił jego kasę w błoto, tylko obwini o wyniki Maaskanta.Jasna sprawa jak dla mnie.Jeśli Boss to kupi to możemy mieć Zielińskiego.

O tym samym myślałem. Proponuję odświeżyć sobie ostatni wywiad prezia, szczególnie fragment o Wiśle jako klubie, gdzie nieustannie jest presja wyniku. Już wtedy Basałaj zaczął przerzucanie odpowiedzialności, bo a nuż jeszcze parę pensji uda się wyciągnąć zanim wszystko spektakularnie pieprznie. Byle doczekać do zimy...

gigant 06.11.2010 16:38

Bardziej liczę na to, że Stan XXL czy jakos tak, nawet nie podejmie rozmów z Zielińskim. Teraz nie mozemy zejść z obranej drogi i wracać do naszych trenerów. Temat zwolnienia Maaskanta, nawet nie powinien byc podejmowany. Mam wielką nadzieję że wypełni swój dwuletni kontrakt do ostatniego dnia, a później przedłuży go o następne lata.
Bardziej na dzisiaj mnie interesuje, czy jeśli nie daj Bóg stracimy szansę na mistrza, Maaskant potrafi zmobilizować naszych by grać do końca o miejsce "pucharowe", czy skończy się na totalnym odpuszczeniu przez nasze minimalistyczne gwiazdki.

sessegnon 06.11.2010 16:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Titto (Post 1006031)
Co nie czyni z niego cudotwórcy. Gość miał zdecydowanie najlepszą drużynę w Polsce z takim składem pewno i Michniewicz zostałby Mistrzem Polski. Spójrz na początek sezonu i wyniki Lecha. Poza tym bardzo dziwne są wyniki osiągnięte przez Zielińskiego raz jego drużyna przegrywa ze Spartą Praga i o mały włos nie przegrywa z Interem Baku, aby potem wywalczyć awans do LE i wygrywa z Manchesterem City.

Ale to samo można powiedzieć o Smudzie.On też szczęśliwie wywalczył awans do fazy grupowej LE:-)
A swoje kompromitacje też miał.Bodajże mecze z mołdawskim Tiraspolem i 2 porażki.

Oczywiście Zieliński żadnym cudotwórcą nie jest, ale można go uznać za solidnego trenera.Zresztą w każdym klubie, w którym pracował wyniki przemawiają za nim.

Osobiście wyżej cenię jego od Smudy.

Dobra koniec tego OT, bo adminki zaczną karać:P

WIELKI_CZŁOWIEK 06.11.2010 17:07

Nie bede ukrywal ze wczoraj Maskant znow mnie zaskoczyl, wybaczcie mi ale ja nie rozumiem filozofii jego gry. Co mialy wniesc przeprowadzone zmiany? Rios za Brozka, co to da? Boukhari za Piotrka ta idee moze rozumiem ale dlaczego za Piotrka a nie za Paljica? po co Zuram na minute? Dlaczego w ogole zmiany tak pozno? Przeciez my oczekiwialismy zwyciestwa, a zmiany wygladaly tak jakbysmy nie chcieli przegrac, co najwyzej zremisowac :\
PS. Oczywiscie w dalszym ciagu nie jestem za zadnym zwolnieniem tylko poprostu nie rozumiem tej gry.

Tomgoo 06.11.2010 17:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WIELKI_CZŁOWIEK (Post 1006083)
Rios za Brozka, co to da?

Paweł akurat sam poprosił o zmianę, łapały go skurcze i nie chciał osłabiać zespołu.

nh79 06.11.2010 17:32

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,1740,ti...wiadomosc.html

Nie wiem czy już było, ale ma nadzieję ze temat Zielinski w Wisle to tylko wyssana z palca bzdura.

Kris Dee 06.11.2010 17:37

Jeżeli Paweł prosił o zmianę to chyba zrozumiała decyzja Maskanta że wprowadził Riosa bo to była nasza jedyna opcja na pozycje 9 Palica nie zmieniał bo może nie chciał kombinować z ustawieniem obrony a do tego Pietia mogł być zajechany grą w środku pola.
Chyba za bardzo się sugerujecie tym co pieprzy Kazek.

WIELKI_CZŁOWIEK 06.11.2010 17:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tomgoo (Post 1006097)
Paweł akurat sam poprosił o zmianę, łapały go skurcze i nie chciał osłabiać zespołu.

nie zebym ci nie wierzyl ale gdzie wyhaczyles takie info? :P Pytam dlatego ze Pawel calkiem nie zle wygladal i mialem wrazenie ze byl troche skrzywiony na decyzje o zmianie ale moze on zawsze tak wyglada ? :)

Smyrgu 06.11.2010 17:52

Robert to profesjonalista i bardzo dobry trener, jest na samym poczatku drogi do celow ktore mu wyznaczono... z kazdym dniem sposob dzialania i szukania roznych rozwiazan podoba mi sie coraz bardziej...widac ze szuka, analizuje, robi selekcje, sprawdza rozne warianty...ma silna osobowosc i duza inteligencje...to jest odpowiedni clzowiek do naszych obecnych mozliwosci - spokoj , systematyczna praca, dodatkowy material ludzki i ciagle podnoszenie poziomu sportowego druzyny to jest droga do wynikow...
woczraj to byl antyfutbol a przyczyna jest prostsza niz sie wydaje...spora czesc zawodnikow pozegna sie z Wisla w przerwie zimowej, nie kazdy zostawi serce i zdrowie dla Wisly i pojdzie w boj za trenera tylko po to aby w grudniu uslyszec dziekuje...jesli zrobimy kilka punktow jeszcze w tej rundzie to bedzie duzy sukces...zimowy renament bedzie dosyc smutny dla niektorych...

P.S. a Stowarzyszeniu Wisly Kraków w zwiazku z kilkoma działaniami zarzucam działanie na szkode klubu Wisly Kraków w znacznie wiekszym stopniu niz wyniki i praca pilkarzy oraz sztabu szkoleniowego !!!
Oficjalne wystapienie prezesa Stowarzenia kibiców przeciwko trenerowi wlasnej druzyny , ktory w zadnej chwili spedzonej w Krakowie nie zachowal sie ani nieprofesjonalnie ani nie niemoralnie zarowno w stosunku do klubu jak i jej kibiców...dlatego jako kibic Wisly Krakow żadam oficjalnych przeprosin dla trenera Bialej Gwiazdy za niczym nieuzasadniony atak na jego osobe...przez SKWK

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:23.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl