Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Football Manager (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4721)

konrad 09.10.2009 16:32

Marzy mi się herb TS Wisła, a nie SSA w FM09
Czy ma ktoś gotową grafikę?

Mario Nh 12.10.2009 12:51

Oficiajly trailer FM 2010!

Rodzaje instalacji oraz dwa nowe filmiki

pelek 12.10.2009 16:05

Mam pytanie zdarzyło się komuś że mimo odrzucenia oferty przez was Cupiał bierze sprawy w swoje ręce i mimo woli zgadza się na transfer?? mnie się tak zdarzyło i sprzedaje mi Marcelo za 8mln zł twierdząc że to okazja nie do odrzucenia.mogę to jakoś zablokować??

Awe 12.10.2009 16:34

Częsta sytuacja. Teraz już nic nie zrobisz.

mcks 12.10.2009 17:27

Żeby temu zapobiec, ustal cene piłkarzy na 0 zł/€/$, czy na co tam grasz. Komputer widząc, że tak ich wyceniasz, będzie składał tylko takie oferty - a te możesz swobodnie odrzucać, Boguś nie weźmie sprawy w swoje ręce :>

Kamson 12.10.2009 19:44

Ale jeśli oferta będzie do negocjacji to wtedy możesz zażądać np. 100mln... ;)
Wtedy to tamten klub anuluje oferte i zarówno Marcelo jak i Cupiał będą zadowoleni:D

chudy_TSW 12.10.2009 20:02

sorki ale czym się różni Championship Manager pomiędzy Football Manager :-p????

Żurawek 12.10.2009 20:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pelek (Post 802831)
Mam pytanie zdarzyło się komuś że mimo odrzucenia oferty przez was Cupiał bierze sprawy w swoje ręce i mimo woli zgadza się na transfer?? mnie się tak zdarzyło i sprzedaje mi Marcelo za 8mln zł twierdząc że to okazja nie do odrzucenia.mogę to jakoś zablokować??

To w takim razie mój "Boguś" jest bardziej wybredny bo wziął transfer w swoje ręce dopiero przy 10 mln :rotfl:

Watts 12.10.2009 20:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez chudy_TSW (Post 802909)
sorki za lekkiego ale czy jest różnica pomiędzy Championship Manager a Football Manager :-p????

W mojej opinii, spora. Nowe CM'y to raczej marne popłuczyny po legendarnych starych, po których pozostała tylko nazwa z racji praw autorskich.

chudy_TSW 12.10.2009 20:25

dzięki ja dopiero od tamtego roku zacząłem grać w FM 2009 i nie wiedziałem ze CM to inna gra!
teraz ściągłem CM 2010 i byłem przekonany że to jest ta sama gra:-/:shock: ale teraz juz wiem :)

Mario Nh 12.10.2009 20:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamson (Post 802902)
Ale jeśli oferta będzie do negocjacji to wtedy możesz zażądać np. 100mln... ;)
Wtedy to tamten klub anuluje oferte i zarówno Marcelo jak i Cupiał będą zadowoleni:D

Nic bardziej mylnego ! Wtedy klub zainteresowany sprowadzeniem piłkarza będzie przedstawiał oferty które mogłyby nas przypuszczalnie zainteresować.
Np. w edycji 09 ustaliłem że Paweł Brożek nie jest w okienku zimowym na sprzedaż. Odrzuciłem jedną ofertę, potem drugą. W końcu gdy do klubu napłynęła oferta Evertonu przedstawiłem anglikom zaporową cenę 10 mln euro. Odpowiedzieli natychmiast kwotą oscylującą na około 6 i pół miliona euro i tym samym Bogusław Cupiał zaklepał transfer. W sumie to wtedy dobrze się stało ;)

Najlepiej odrzucać oferty od razu bez negocjowania jakiejkolwiek sumy.

Kamson 12.10.2009 20:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 802937)
Nic bardziej mylnego ! Wtedy klub zainteresowany sprowadzeniem piłkarza będzie przedstawiał oferty które mogłyby nas przypuszczalnie zainteresować.
Np. w edycji 09 ustaliłem że Paweł Brożek nie jest w okienku zimowym na sprzedaż. Odrzuciłem jedną ofertę, potem drugą. W końcu gdy do klubu napłynęła oferta Evertonu przedstawiłem anglikom zaporową cenę 10 mln euro. Odpowiedzieli natychmiast kwotą oscylującą na około 6 i pół miliona euro i tym samym Bogusław Cupiał zaklepał transfer. W sumie to wtedy dobrze się stało ;)

Najlepiej odrzucać oferty od razu bez negocjowania jakiejkolwiek sumy.

Jest taka opcja "nienegocjowalne" :)

Luk_Biala_Gwiazda 12.10.2009 20:55

Mario Nh, bo dales zaporowa cene 10mln euro, ale nie zaznaczyles, ze jest to cena NIENEGOCJOWALNA, stad nowa oferta anglikow :)

pelek 13.10.2009 11:34

No będę kombinować może uda mi się go zatrzymać już mi tak bardzo nie zależy bo za kilkanaście dni będę mieć FM10:))

Mario Nh 13.10.2009 11:48

Wiem o tym. Po cichu liczyłem jednak na 10 okrągłych ;-D
Taka przestroga dla innych.

rafalek 13.10.2009 12:53

Ma ktoś jakąś dobrą, sprawdzoną taktykę do FM09 na Wisłę? Patch nie 9.3.0 tylko ten najnowszy z cmrev.com .

Krissu 13.10.2009 13:47

Odpaliłem CM 2010, po raz pierwszy od momentu rozdzielenia się CMów i FMów. Muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. W kilku elementach przewyższa FMa 09. Jeśli w "Dyszce" nie dojdzie do jakiejś rewolucji to będzie miała poważny problem w przyszłości.

Pierwsze rzeczy, które rzuciły mi się w oczy to:
Ładniej pokazane mecze (chociaż tak samo jak w FM09 - nieczytelne)
Scouting pomyślany o niebo lepiej niż w FM
Taktyka - zawodnika można w dowolnym miejscu boiska ustawić, kazać mu biec w dowolnym kierunku. Wydawanie poleceń indywidualnych też o wiele bardziej intuicyjne niż w FM.
W trakcie rozmowy w przerwie meczu można skomentować nie tylko jak radzi sobie cała drużyna czy indywidualny zawodnik ale i cała formacja, obrona, atak, pomoc.
Bardzo podoba mi się sposób w jaki rozwiązano bicie wolnych.

Czekamy na odpowiedź SI.

mcks 13.10.2009 13:54

4-4-2, skrzydłowi i boczni obrońcy strzałki w góre.
Nastawienie: u siebie ofensywne (14), na wyjeździe norma (13)
Swoboda: normalna (13)
Podania: Krótkie (6) / Bezpośrednie (15) - zostawiam Tobie do wyboru. Ja osobiście gram krótkimi, kiedy chce się utrzymać przy piłce, a bezpośrednimi, kiedy muszę zaatakować
Tempo: Dla podań krótkich - powolne (4), dla bezpośrednich - szybie (15)
Szerokość: zależy od boiska, jeśli wąskie, to szeroko (20), jeżeli szerokie, to norma (14)
Gra przy przeciwniku: ofensywnie - całe boisko, normalnie - własna połowa
Gra na czas: Dowolnie
Linia obronna: Jeśli masz szybkich obrońców, to możesz wysunąć - wtedy polecam ustawić też pułapki ofsajdowe. Musisz też zdecydować, czy grasz z kontry, czy raczej nie. Jeżeli tak, to lepiej nie grać wysuniętą linią, a już na pewno bez pułapek.
Odbiór: Agresywny
Podawanie: Oboma skrzydłami
Jeżeli masz dobrego ŚP, to polecam włączyć grę na rozgrywającego. Garguła, Jirsak, Medunjanin, Jordi Gomez - dobrze się nadają.

Bocznym obrońcom ustaw rajdy i rajdy z piłką na częste, dośrodkowania częste z linii końcowej.
Skrzydłowi - rajdy i rajdy z piłką często, prostopadłe podania często, dośrodkowania z pola - często
Rozgrywający niech gra bezpośrednimi, prostopadłymi podaniami.

Polecam też ustawić najskoczniejszego i najlepiej grającego głową zawodnika (albo najlepiej dwóch) przy bramkarzu w ofensywnych rzutach rożnych. Niech wykonawca wrzuca piłkę w pole bramkowe. To chyba jest bug, bo Żurawski strzelił dla mojej Wisły w ten sposób 24 bramki w drugim sezonie, ale jak ktoś chce, niech używa :D.

Mario Nh 13.10.2009 14:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 803061)
Odpaliłem CM 2010, po raz pierwszy od momentu rozdzielenia się CMów i FMów. Muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony...

Cytat:

Ładniej pokazane mecze (chociaż tak samo jak w FM09 - nieczytelne)
Ładniej pokazane mecze?
Chyba tylko na pierwszy rzut oka. Grafika owszem jest ładniejsza niż w grze SI jednak animacje biegających piłkarzy są beznadziejne. Biegają po prostu nienaturalnie, zbyt często się przewracają (Nawet przy krótkich podaniach!). Bezsensu rozgrywane akcje, tragicznie wyglądające przyjęcia piłki i strzały.

Cytat:

Scouting pomyślany o niebo lepiej niż w FM
Scouting przemyślany?
Chyba nie tak do końca.
Odkąd Australia leży na kontynencie Azjatyckim?
Pracownik wysłany w dane miejsce na kuli ziemskiej przynosi bezsensownie wiadomości cały czas na temat tych samych, wyszukanych zawodników.

Cytat:

Taktyka - zawodnika można w dowolnym miejscu boiska ustawić, kazać mu biec w dowolnym kierunku.
Taktyka! #???#
Owszem dodano kilka ciekawych opcji ale kilka rzeczy niepotrzebnie uproszczono, jak np. zadania dla całej drużyny, bo ustawić można tylko: podania, krycie, wślizgi, mentalność i tempo. Może to tylko przyzwyczajenie do dużo bardziej skomplikowanego FM-a ?

Cytat:

Wydawanie poleceń indywidualnych też o wiele bardziej intuicyjne niż w FM.
W trakcie rozmowy w przerwie meczu można skomentować nie tylko jak radzi sobie cała drużyna czy indywidualny zawodnik ale i cała formacja, obrona, atak, pomoc.
Polecenia bardziej "indywidualne", aż za bardzo!
Dodano kilka nowych rozwiązań. Wypowiedzi, które skierujemy do naszych podopiecznych, możemy wskazać, w jakim tonie ją wygłosimy. Jest to trochę dziwne i bezsensowne, bo jaki trener mówi w sposób agresywny, iż jest to mecz bez znaczenia?

Cytat:

Bardzo podoba mi się sposób w jaki rozwiązano bicie wolnych.
Co do bicia wolnych, to jest to na co czekam w FM-ie...
Oczywiście w dużo lepszej wersji niż ta w wydaniu CM 2010.
Powód? Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy stworzyć tak zwany "killer wolny”, co doskonale widać choćby na tym filmie.
Cytat:

Czekamy na odpowiedź SI.
To chyba na tyle. ;)
Jak to ktoś kiedyś napisał nie jest łatwo sstworzyć dobrą grę co dobitnie pokazuje przykład CM. Pomimo iż twórcy tej gry mieli aż 2 lata (!) na przygotowanie najnowszej odsłony. Skoro nie teraz to już chyba nigdy nie dorównają produktowi SI.

Krissu 13.10.2009 15:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 803079)
Ładniej pokazane mecze?
Chyba tylko na pierwszy rzut oka. Grafika owszem jest ładniejsza niż w grze SI jednak animacje biegających piłkarzy są beznadziejne. Biegają po prostu nienaturalnie, zbyt często się przewracają (Nawet przy krótkich podaniach!). Bezsensu rozgrywane akcje, tragicznie wyglądające przyjęcia piłki i strzały.

To są właśnie rzeczy, które mi przeszkadzają w FM.
Z tego powodu zawsze gram na "classic view". Specjalnie odpaliłem sobie FMa, żeby porównać obie gry. Podtrzymuję swoje zdanie.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 803079)
Scouting przemyślany?
Chyba nie tak do końca.
Odkąd Australia leży na kontynencie Azjatyckim?
Pracownik wysłany w dane miejsce na kuli ziemskiej przynosi bezsensownie wiadomości cały czas na temat tych samych, wyszukanych zawodników.

Szczegół z tą Australią. Poza tym miałem na myśli raczej ogólne rozwiązanie. Przeznaczanie co tydzień określonej sumy na scouting danego kraju albo części świata.
Czy bezsensowne informacje o tych samych zawodnikach? Nie wiem, nie zauważyłem.

Mario Nh 13.10.2009 17:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 803084)
To są właśnie rzeczy, które mi przeszkadzają w FM.

Przecież one prezentują się w FM-ie o niebo lepiej niż w CM. No cóż, kwestia ludzkich gustów.;)

Krissu 13.10.2009 18:27

O niebo lepiej? Daj spokój...

P.S.
A pamiętasz ile błędów miał FM przed wydaniem patchów? Bo z tego co ja pamiętam to w wersje bez patchów grać się w ogóle nie dało. Przypomnij sobie ile tu, na tym forum krzyków było.

Mario Nh 13.10.2009 21:49

Przypominam o tych dwóch latach jakie mieli twórcy CM. Myślisz że jeśli czegoś nie stworzyli w dwa lata to poprawią to w patchu? Wątpliwe dosyć. Poczekamy, zobaczymy. Mam nadzieję że po dodaniu tych dwustu dodatkowych animacji do tej wersji FM-a zmiany będą znacznie widoczne. Chociaż i tak w ostatniej wersji nie wyglądało to jakoś specjalnie najgorzej. ;)

Krissu 13.10.2009 22:04

Nie - nie myślę tak.

Jednak bardzo dziwi mnie kilka twoich argumentów. Więc przypomniałem, że FM09 bez patchów to wielka porażka.

A co do animacji meczu, to się nie zgodzimy i koniec. Dla mnie to w ogóle mało czytelne, słabo zrobione. W CM10 wygląda to po prostu ładniej i czytelniej. Dlatego czekam na to jak zrobią mecz w FMie. Z tego co widziałem po filmikach na YT - dalej będę grał na widoku klasycznym.

pelek 14.10.2009 10:06

No nie mogłem nic zrobić nie było zadnych negocjacji i poszedl do ligi brazylijskiej za 8mln zł

Mario Nh 16.10.2009 08:01

Jest już Demo

:)

pelek 16.10.2009 08:32

Już na starcie mi sie podoba nowy FM:))

kubawislak 23.10.2009 17:11

Co mam robić jeżeli "zawodnik potrzebuje odbudowy kondycji, jeżeli ma być gotowy do nowego sezonu"??

Hamas_kr 23.10.2009 17:15

Kilka sparingów przed sezonem i będzie git.

Kamson 23.10.2009 17:58

I mocniejszy trening siłowy :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:51.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl