![]() |
Cytat:
Nikt mnie nie przekona, że to nie wstyd i hańba z naszej strony, że dosłownie ukrywamy ten fakt historyczny przed Światem, zamiast go afiszować. Tu nie chodzi wyłącznie o przekaz z Polski, ale o szacunek samych do siebie czyli do pokoleń ówczesnych i kolejnych. To bardzo ważne, aby pamięć o tamtych czasach i ludziach, w tym wtedy cierpiących i poległych - nie była sprowadzana do pamięci kiboli na stadionach z transparentami, karanymi potem przez prawo. Jeszcze raz twierdzę, że to wstyd i hańba w wolnej Polsce, ze nia ma oficjalnych uroczystości z tej okazji. Nieważne jaki zasięg będzie miała oficjalna uroczystość w tej sprawie, ważne że będzie rok rocznie a kolejni premierzy i prezydenci, będą zapraszać politycznych gości zagranicznych na te uroczystości. Wtedy i media będą odnotowywać takie zdarzenia, także i zagraniczne. |
Kocie, mnie nurtuje pytanie jak zachowają się kibice na meczu Brazylii z kacapami?, czy będą wspierać 17.09 kacapstwo w imię koniunkturalizmu , oto jest pytanie, naprawdę mam obawy, ale chciałbym się mylić
|
Cytat:
Wklej jeszcze link z Moniką Olejnik, która to mówi :D |
Agnieszka Gozdyra bierze stronę JKM w sprawie ukarania za rzekomo rasistowskie wypowiedzi
http://www.mpolska24.pl/blogi/post/6912 |
Cytat:
Powtarzam po trzykroć, ale jest to swoisty fundament do budowy społeczeństwa, które nie tylko będzie szanowane na świecie, ale także będzie się szanowało same przez się. Niestety, ale ostatnie ćwierćwiecze to wiele nieodrobionych lekcji o zapomnianych bohaterach, rozliczeniu się z przeszłością prlowską, ułożeniu na nowo stosunków z sąsiadami, czy wreszcie uporządkowaniu sytuacji wewnętrznej w kraju, gdzie katolicyzm jest w odwrocie, z zachodu nadciąga laicyzacja, a bogacące się społeczeństwo przerzuca swoje zainteresowania na konsumpcyjny, a nie propaństwowy styl życia. Widać to najlepiej podczas wyborów, gdzie wciąż połowa społeczeństwa jest bierna i oddaje reszcie prawo wyborcze przez co w ciągu 25 lat nie wygrało żadne przyzwoite i uczciwe ugrupowanie. Zadając sobie proste pytanie pt. "Kim jestem, będąc Polakiem?" usłyszymy miliony odpowiedzi wynikające z tego, że nie ma w narodzie żadnego spoiwa, które powodowałoby, że identyfikując się z Polską używałoby się słowa-klucza, albo wspólnego mianownika. Przydałby się taki XXI-wieczny "Katechizm polskiego dziecka" Władysława Bełzy. |
emj10- Jak można być uczciwym w tym systemie? System socjalistyczny z definicji jest niesprawiedliwy, mami nas "solidarnością społeczną" ale tą przymusową, czyli coś co jest nieuczciwe z natury, bo ludzie są stworzeni m.in do tego, żeby być wolnym.
W tym systemie sprawiedliwych nigdy nie będzie. Trzeba zmienić system. Nie łudźcie się żadnym PIS-em czy kimkolwiek kto ten system chce utrzymać. Nawet JKM nie byłby uczciwy jakby w nim zaczął brylować. Jedyna szansa przywrócić w Polsce wolność a szczególnie tą wolność rynkową. Czyli wszystkie tzw obietnice wyborcze do kosza, oddajemy wam ludzie pieniądze i rozwijajcie się. Państwo się w wasze m4 nie wtrąca. Wasze pieniądze, wasza wola. Jedyna sprawiedliwość innej nie ma. Więc nie ma co się dziwić, że ludzie mają w dupie politykę w Polsce, system ich do tego zmusił. To nie są źli ludzie, tylko bezradni. |
Sprawiedliwość nie występuje w żadnym systemie gospodarczym, ani w żadnej doktrynie politycznej. Quasi system równościowy proponowano wymyślając egalitaryzm, który jak wiele odnóg liberalizmu trafił na śmietnik historii.
Od nikogo nie wymagam żadnej równości. Ba, nawet nie chciałbym żyć w ustroju, gdzie każdemu dzieli się pospołu. Wystarczyłoby mi średnio bogate społeczeństwo, z dużą dozą wolności społeczno-gospodarczej, gdzie instytucja państwowa strzegłaby bezpieczeństwa wewnętrznego i zewnętrznego. Tyle i aż tyle. |
Cytat:
;-) |
Cytat:
W książkach historii ta data powinna być, ale litości nie każcie tego świętować. A co z potopem szwedzkim? też świętować. To tak jakbyś miał świętować dzień w którym od kumpla pierwszy raz dostałeś po ryju.(czyt. twarzy) To lepiej świętować dzień jak z Napoleonem byliśmy pod Moskwą. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Z powyższych powodów klaun york pierwszego listopada pracuje w pocie czoła (klepie na forach o pisie albo wychwala słońce peru) zamiast czcić przegranych, których jedzą robaki. To urodzony zwycięzca! :-) |
Cytat:
@IncognitoTSW od kiedy to politycy realizują obietnice wyborcze. Nawet ta najprostsza obietnica "nie będę premierem jak mój brat będzie prezydentem" oraz "Jeśli drugi raz przegram, odejdę z polityki" przegrał siedem razy i nic. Na to nie trzeba było kasy. Tusk obiecał ale nie miał na obiecanki kasy. (może gdyby prezes z tym bilionem się podzielił było by inaczej) A że w Polsce bieda to widać to po uzębieniu niektórych polityków http://spieprzajdziadu.com/muzeum/im...80px-Zabki.jpg http://e-fotek.pl/images/21954258956258945643.jpg Tak nawiasem to z dzioba musi mu capić. |
Cytat:
|
Cytat:
Nie mogłem tego inaczej skomentować... A tu chodzi o wystrzeliwanie fajerwerków i taniec na grobach? Czy może o należytą pamięć? Propaganda rosyjska jakoś nie ma zachamowań, by pisać polską historię jako wyzwolicielach Polaków od hitlerowskich Niemiec. |
Cytat:
Czyli tak samo Tusk jak i Kaczyński to oszuści, prawda? Tak czy nie? Cytat:
|
Cytat:
Co ty robiłeś wczoraj, bo ja byłem po południu na spacerku z wnukiem i nie wiem czy to było godne wczorajszego dnia. Cytat:
I każdy kto tego drugiego oszusta krytykuje (kaczyński) jest ćwierć czymś tam pedałem i innym. To teraz mi napisz dlaczego chcesz tego drugiego oszusta do koryta podłączyć. |
Cytat:
|
Cytat:
Cud w ZUS - mniej rencistów czyżby to efekt min. Arłukowicza! Tajemnicza teczka czyt. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Tyle co PIS ma do powiedzenia Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
II WŚ jeśli już została w Polsce wpisana w oficjalny kalendarz rocznicowy( państwowe uroczystości na Westerplatte i nie tylko), powinna odzwierciedlać pełną prawdę o niej. Prawdą tą jest, że Niemcy i Rosja porozumiały się w sprawie rozbioru Polski przed 1.09.39. Ustalono w tym porozumieniu, że najpierw Hitler napadnie na Polskę a potem Stalin i Polska zostanie podzielona miedzy te kraje zgodnie z wcześniej zawartą umową tych krajów. Tak też się stało i to jest pełna prawda o rozpoczęciu w Europie i na Świecie II WŚ i nikomu nie wolno zawężać jej wyłącznie do wątku Niemieckiego, bo to nie jest pełna prawda o początkach tej wojny. Należy uwzględnić w oficjalnych uroczystościach nie tylko datę 1.09.39, ale także datę 17.09.39 i ZSRR jako wspólnego Niemcom agresora ( to są połączone daty ze sobą, wynikające z o wiele wcześniejszej, zawartej między Niemcami i ZSRR umowy). Umowa ta dotyczyła także zniewolenia innych krajów, a to, że potem Niemcy i ZSRR rozpoczęły wojnę między sobą i ZSSR pokonało Niemcy i było koalicjantem wolnego Świata, to już dalsza historia tej wojny i jej przykrych dla Polski konsekwencji. Tu nie trzeba tworzyć nowych uroczystości, tylko połączyć je w jedną całość, oddającą pełną prawdę o tych wydarzeniach. ps. porównanie tragedii Polski i Polaków na wschodzie kraju podczas II WŚ, do solo z kumplem oraz Twoje inne wymysły, mimo mojej wielkiej tolerancji na ludzką odmienność, zmuszają mnie do dalszego ignorowania Twoich wypowiedzi. |
Dyskutujcie z nim dalej. Tylko legitymizujecie jego postawę tutaj. Odpowiedź na każdy zarzut: "Patrzcie, Kaczyński ma krzywe zęby!".
Brak słów... Cytat:
|
Cytat:
Jak czytam podobne pomysły, to przypomina mi się kawał: Jak zlikwidować głód i bezrobocie? Niech głodni zjedzą bezrobotnych. ....a czasami ręce opadają gdy czyta się podobne pomysły i frazesy. Zrozumcie, że w naszych warunkach- póki nie wkroczymy na odpowiedni poziom rozwoju społecznego socjal a kapitał musi być zbilansowany. W innym wypadku nastąpi jeszcze większe rozwartswienie społeczne i ludzie się w....ią. A to spowoduje, że do głosu po raz kolejny dojdą komuniści ze swoimi obietnicami. Ten obraz jest przerażający ale prawdziwy.: http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142...zKwGt5KUCI.gif |
Cytat:
|
Cytat:
|
Rozumiem, że zwolennicy płatnej służby zdrowia (jakby ta obecna była bezpłatna) orientują sie świetnie w jej modelach w różnych krajach. I na pewno nam przedstawią jaki kraj byłby im najbliższy. Rozumiem też, że przy tak bogatym społeczeństwie jak polskie podadzą równiez ceny usług np. za operacje itp. zabiegi np. dla emerytów i rencistów. No chyba, ze oni mają pójśc do utylizacji ?
|
Cytat:
|
Interesy PO POlacku? Nasza starszyzna od wieków sprzedawała i sprzedaje swoje POtomstwo w niewolę cesarzy-papieży-banksterów?
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...982e7e68d77183 |
Cytat:
|
mam prośbę - jak już dyskutujecie z tym głąbem to nie cytujcie go. Nie po to go mam w ignorowanych, żeby później przypadkiem przeczytać te jego pierdoły. Wiadomo o kogo chodzi
|
Myślę, że w takiej sytuacji jak komuś będzie brakowało, to z chęcia mu się dołożysz z kolegami i rodziną. W końcu teraz się dokładacie i wam to nie przeszkadza, więc jesteście tacy dobroduszni.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie jest za darmo. Składamy się na to wszyscy, mimo że my młodzi troszkę rzadziej, lub wcale nie chorujemy- za to niestety częściej chorują nasi rodzice, ciotki, babcie itp- jest coś takiego jak solidarność pokoleń.
Z ciekawości, ile masz lat? |
Cytat:
Składamy się, ale nie tylko na leczenie babć, ciotek i ojców. Składamy się na kupę uciekających pieniędzy. Kliniki Lexum zeszłej jesieni prowadziły akcję tańszych niż w innych miejscach operacji zaćmy. Reklamowali się m.in. na Grouponie. Zdaje się, że Stowarzyszenie Chirurgów Okulistów wytoczyło im proces o nieuczciwą konkurencję. Nieuczciwą, bo zaniżają ceny- a przecież nie można taniej... Może i teraz endoproteza u prywaciarza kosztuje 10 tys. zł - jednak większa konkurencja obniżyłaby ceny bez żadnego problemu. Zresztą, system ubezpieczeń działałby podobnie jak w przypadku samochodów. Dziadek też płaci składki z tej swojej emerytury, a jak w razie wypadku trzeba będzie wydać 30 tys. zł na remont Lexusa, w którego dziadek uderzył, to dalej się to opłaca ubezpieczycielowi. Ciekawe rozwiązanie można byłoby zapożyczyć z USA, gdzie w latach 60-tych objęto federalną opieką zdrowotną wszystkie osoby powyżej 65 roku życia. |
No właśnie, zamiast na ZUS, na ubezpieczenie. A im więcej rzeczy "za darmo" tym większej ilości ludzi się nic nie chce robić.
|
Cytat:
Rozumiem twoja teoria mówi tak: Składamy się wszyscy na: MZ, NFZ, NFOZ, wydziały zdrowia w województwach, URPL, PFRON, leki refundowane, pielęgniarki i lekarzy etc. - i według twojej wybitnej teorii na to nas stać, bo służba zdrowia jakoś funkcjonuje Według tejże teorii również nie stać nas będzie, gdy będziemy opłacać: uwaga... samych pielęgniarek i lekarzy... Można oszaleć :D Oczywiście mało tego, że całej tej biurokracji urzędniczej by nie było, na co wydajemy 4 mld zł. rocznie, to jeszcze, zlikwidowany byłby monopol NFZtu, co sprawiłoby drastyczne obniżenie się kosztów leczenia spowodowane wolną konkurencją placówek. Już nawet teraz można przeczytać, że niektóre prywatne placówki oferują tańsze leczenie niż NFZ w tym momencie! A co dopiero, gdbyny nie było PITU/CITU i takich placówek pojawiłoby się setki tysięcy i trwała by walka o tak naprawdę klienta, który leczyłby się tam gdzie oferują wysoką jakość leczenia, szybką obsługę i konkurencyjną cenę. Wolny rynek. A tak to, Płemieł uprawiając gospodarkę centralnie planowaną, dyktuje nam cennik a ty se płać podatki czekaj na terminy, klep se biedę od 1 do 1, becz, że ci źle w Polsce i udawaj, że przymus płacenia składki to solidarność społeczna pokoleń :lol: Bo ja myślałem, że solidarność jest dobrowolna... no ale ok, ty się urodziłeś w 84', to wszystko mówi, po prostu inaczej pojmujesz pojęcia, tak po socjalistycznemu ;) Cytat:
Pablo84 - jeszcze raz Nikt młodemu dziadkowi, babci, ciotce nie broni sobie w prywatnym ubezpieczycielu założyć rachunek zdrowotny gdzie będzie sobie odkładał oprocentowane w skali inflacji nawet pieniądze na leczenie na starość. Moja mama tak zrobiła i sobie na emeryturę odkłada na zdrowie, ma już całkiem sporą sumkę, nie mówiąc, że wszystkie te środki są potem dziedziczone przez dzieci a nie jak w NFZ czy ZUS przepadają. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:45. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl