![]() |
Cytat:
Mój wybieg do Szpenia był podyktowany tym śmiesznym artykułem. Mało mnie obchodzą generalnie hostorie jak było w 89. Od zawsze np. w Czechach żyło się lepiej i lepiej żyje się teraz a to podejrzewam z jednego powodu. Ich bogactwo opierało się zawsze i opiera na twardych podstawach - przemysł i racjonalna gospodarka. |
W tym roku jeszcze na Węgry nie dojechałem, ale rodzina wróciła pod koniec sierpnia i Eger na standardowy szczyt sezonu w 20.08 była raczej pusty. Wszelkie imprezy na św. Stefana zostały przeniesione z Dobo Istvan Ter na zamek. Jakiś remont, czy cuś, ale skala dużo mniejsza niż zazwyczaj. Termy też zarówno w Egerze, Bogacs, czy Egerszalok nie były przepełnione. Oczywiście swoją rolę odegrała pogoda, która raczej była marna jak na Węgry w drugiej połowie sierpnia, ale odwrót Polaków, Rosjan oraz przybyszy z tej części Europy na rzecz Niemców, czy Azjatów trwa już od jakiegoś czasu. Wszelkie analizy pokazują, że 2-3 tygodniowe wyjazdy przybyszy z okolicznych krajów zostają wyparte przez kilkudniowe przyjazdy innego typu turystów.
Cytat:
Jak będę miał czas to odkopię swój post, w którym dokonałem takiego całościowego porównania. Wynikało z niego, że startowaliśmy ze zdecydowanie najmarniejszej pozycji, a obecnie jesteśmy tylko trochę za Czechami. |
Dziwi mnie dlaczego jak ktoś z zagranicy dobrze o Polsce pisze to PISowców szlak trafia.
Dlaczego lub kto wam wypaczył pogląd na kraj. Czyżby to wina Kaczora? Za rządów braci mniejszych jakoś świat pochlebnie się nie wypowiadał o Polsce, no może Gruzja. |
Cytat:
Porównajcie sobie ile musicie pracować, aby nabyć te same dobra co nabywa podczas swojej pracy Niemiec, Anglik czy Francuz. Wtedy można najprecyzyjniej określić, kto jest bardziej zamożniejszy i ile komu do niego brakuje z prostej przyczyny: PODATKÓW. Co z tego, że wyprodukujesz jakieś dobro lub usługę, z której rząd zabierze ci 64% przychodu a ta sama usługa lub dobro kosztuje cię w innym kraju 1/3? Wszystkie te wskaźniki PKB itd zawierają w sobie wszystkie opodatkowane wartości, bo na tych podstawach są wyliczane. One bardziej mówią o tym, jak państwo jest bogate a nie jak bogate jest społeczeństwo. Dla przykładu: Szewc produkuje produkt finalny: But. Wliczamy go oczywiście do PKB z definicji. Szewc z państwa X ustalił cenę 100 zł Brutto. z tego państwo bierze mu: 18% podatku dochodowego CIT, 23% podatku VAT podatek dochodowy PIT 19% +(ZUSY) Z kolei Szewc z państwa Y ustalił cenę 100 zł z tego, państwo nie bierze mu podatku dochodowego, bo jest wyższa kwota od podatku, dlatego, stawka CIT/PIT wynosi 0% a Zusy wynoszą 1/13 tego co w kraju X. Szewc płaci tylko VAT 22%. W jednym i drugim przypadku. PKB per capita wynosi 100 zł bo dlatego właśnie nazywa się produkt krajowy BRUTTO, więc nie uwzględnia grabieży państwa. :) Z tego wynika, jednak, że zamożniejszy jest producent buta w kraju Y a nie w kraju X, bo ma więcej pieniędzy w kieszeni. Więc te wskaźniki są tak naprawdę propagandowym narzędziem wymyślonym przez twórców podatku dochodowego zielonych wysp itp idiotów, którzy ten wskaźnik wykorzystują w swojej tubie propagandowej :) Prawdziwym wskaźnikiem zamożności, jest to, ile muszę wyprodukować butów w państwie X żeby polecieć sobie na Malediwy a ile w państwie Y. Wtedy określę na ile jestem zamożny Cytat:
Jeśli kwota wolna od podatku w Polsce wynosi 3091 zł, to wszystkie dobra i usługi wyprodukowane w przedziale < 3091 , 25 000 > są wliczane do PKB. Więc akurat to kolejny dowód na to, że porównanie przyrostu poprzez PKB w ogóle nie uwzględnia fiskalizmu czyli tego ile tracimy w związku z wyprodukowaniem czegokolwiek. Oczywiście z tego wynika, że oni są wstanie więcej wyprodukować, bo obciążenia podatkowe są tam na niższym poziomie. Po drugie PKB nie wlicza wyprodukowanych i sprzedanych Peogetów i Renault-ów na terenie całego świata, i wszystkich Auchanów, Leroyów Merlinów, Carrefourów, to z kolei wlicza wskaźnik PNB. I oblicz tu teraz zamożność... |
York, czy tam upośledzony, bądź inny nick. W Polsce nie jest dobrze, bo ludzie nie wyjeżdżaliby z kraju za chlebem, gdyby było tak jak piszesz. Natomiast sytuacja poprawia się sukcesywnie, ale w tak wolnym tempie, że 70% Polaków pracuje za głodowe 2 tys. zł na rękę i mniej miesięcznie.
Standardowe M2 w Warszawie to 1500 zł miesięcznie, a dolicz do tego jedzenie oraz inne koszty. Za tyle ciężko jest przeżyć. Znajomej syn pojechał właśnie na pierwszy rok studiów do LSE w Londynie. W sklepie wyciąga 1400 funtów i za to jest w stanie się utrzymać i balować do tego. |
Cytat:
Jest trochę osób, krore przyjechały tu pozakładac własne interesiki, albo uciec przed tym, jak zostali spaleni we Francji w swoim środowisku. Takich też znam tu w Polsce. Tak że to nie żaden trend tylko wyjątki. Przeciętny francuski hydraulik (elektryk, fliziarz, posadzkarz, kierowca, budowlaniec, itd) nie przyjedzie pracować w Polsce, bo to we Francji ma konkurencję w postaci polskiego hydraulika ktory za usługę weźmie 100-300 euro podczas gdy za tę samą hydraulik francuski skazuje 700-800. Przyjedzie czasami informatyk (do francuskiej firmy). I tyle. |
Cytat:
Co drugi mój kolega z "dawniejszych" lat albo myśli o tym, żeby stąd wypieprzać albo już to zrobił. Służba zdrowia leży i kwiczy, dług publiczny rośnie, prawo utrudnia życie przedsiębiorcom na potęgę, włodarze dają ZUSowi kasę z OFE, żeby to przypadkiem nie za ich kadencji się to rozpieprzyło, a później niech się martwią. Korupcja i kolesiostwo sięgają najniższych warstw władzy, inwestycje publiczne przekręcane, prezes NBP obiecuje rządowi "pomoc" wbrew prawu - premier mówi, że gdyby tyle nie przeklinali, to wszystko spoko. W podatkach zabierają prawie pół pensji, topisz kasę w ZUSie czy Ci się to podoba czy nie. Jakby jeszcze coś z tego było... A Ty twierdzisz, że "Polska jest wzorem". Bo Niemiec tak napisał. Bo jakiś Francuz twierdzi, że w Polsce jest lepiej niż we Francji (to chyba najlepsze). Oni na pewno wiedzą lepiej jak się tu żyje. Oni muszą mieć rację, bo przecież to Niemiec/Francuz. Bo przecież na zachodzie ładnie o nas napisali, to musi być prawda, trzeba dziękować. Wtłukli Ci do łba, że Polak gorszy, a teraz jest to ładnie wykorzystywane. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
http://www.zelaznalogika.net/jak-pow...endium-wiedzy/ Cytat:
Cytat:
|
Mamy pierwszy efekt Tuska !
Zobaczcie sami: http://www.youtube.com/watch?v=QV2IsjY7Y-8 Tutaj potwierdzenie: http://eurosport.onet.pl/siatkowka/m...i-polski/y3blz |
Cytat:
|
Czytam tu różne rzeczy, czasem sensowne , czasem naiwne ....ale głupota i hejterstwo mnie mierzi....
K...a mać , czy nikt już nie pamięta jak było w latach 80-tych ??? Syf jaki tu niektórzy wrzucają jest czymś dla mnie niezrozumiałym! Zresztą tutaj sami młodzi i nie mają pojęcia jak było. TERAZ jesteśmy kilkakrotnie biedniejsi niż np. Niemcy - wtedy byliśmy NĘDZARZAMI w zbankrutowanym kraju...ja to pamiętam ! Szaro, smutno, biednie i zero perspektyw , żyliśmy w miejscu gdzie papier do dupy był towarem luksusowym a kierowniczka sklepu mięsnego najważniejszą personą na dzielnicy Mieliśmy nawet szlachtę i magnaterię (PZPR i KC) która czasem wyjeżdżała na taczkach ale częściej wzywała ZOMO, milicję a nawet wojsko aby tylko utrzymać się przy żłobie Jak teraz pijąc piwko (wtedy 1 gatunek i ciągle go brakowało) zażerając chipsy (nie istniały w sklepach ) pie....cie jak to ci masoni, cykliści was skrzywdzili... , ja bym chciał żeby tylko tak mnie moi wrogowie krzywdzili, budowali stadiony drogi, otwierali granice , zapełniali sklepy , dawali szanse mniejsze lub większe sukcesy ...tak sporo rzeczy można było zrobić lepiej, inaczej...ALE WIEMY TO TERAZ... Sorki za bluzgi ale głupota tak na mnie działa rewolucja to jest cały czas - wywala na margines społeczny głupich, pechowych nieudaczników którzy ani pracować nie chcą ani ryzykować a kraść się (i słusznie) boją To znalazłem, ale mogę się pod tym podpisać. Też te czasy pamiętam, wiem jak było a jak jest. A taki kaczorek któremu mamusia całe życie dupę obrabiała teraz chce pokazać jak rządzić! Eunuch żółcią pluje z zazdrości jak to źle , jak to kraj podupada, a pisowcy wierzą mu tak jak Antkowi który ciągle o zamachu pieprzy. |
york09 leczysz się ? nienawiść do "eunucha" czy "antka" jest uleczalna , potrzeba tylko leczenia i czasu, czy ty aby nie stefan n.?
|
To nie mnie Tworki potrzebne.
A Jaruś niech zacznie od dentysty https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...d81c6dea9a7dea kerim1906 skoro wierzysz w zamach... to współczuję. |
To nie mnie Tworki potrzebne.
A Jaruś niech zacznie od dentysty https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...d81c6dea9a7dea kerim1906 skoro wierzysz w zamach... to współczuję. Mechanizm goebbelsowski Cytat:
|
york09- idąc twoim tokiem myślenia, mam się cieszyć z tego, że dzisiaj zamiast na koniu jeżdżę autem i zamiast czarno białej telewizji mam kolorowy wyświetlacz i za te dobrodziejstwa nie mam prawa wyrażać swojej krytycznej opinii jeżeli istnieje taka podstawa bo dawniej było jeszcze gorzej a teraz mamy to czego dawniej nie było ... :lol:
Czytasz w ogóle pod czym się podpisujesz bo to jest kabaret ... :lol: Nie kompromituj się proszę ;) A jak nie to skorzystaj z sugestii kermita1906- może u specjalisty Ci ulży ... Naprawdę to można wyleczyć, lekarz Ci pomoże, ale z twojej strony też musi być chęć współpracy :-) |
Jak was czytam, to mam coraz większe przekonanie do słów Korwina Mikke, że Demokracja to najgłupszy ustrój... :)
|
Cytat:
|
Pą Premier dał łaskawie trzydzieści parę zeta emerytom, a tym przyszłym zabierze dodatkowego stówasa... Wot logika skutecznego systemu.
Chyba za punkt honoru wziął sobie zabranie ze sobą nie tylko najbliższego (i rozpieszczanego) dworu, ale i umasowienie emigracji zarobkowej. Ot po to pewnie, by nie czuć się samotnie i móc się komunikować gdziekolwiek się uda, w języku względnie znanym mu i rozumianym. Wczorajsze gwizdy na meczu naszych siatkarzy chyba, a nawet na pewno, nie były przypadkowe... http://www.biztok.pl/gospodarka/rzad...1100-zl_a17595 |
czas przenosić działalność za granicę...
|
Cytat:
|
Na Naczelnego Komika Polski najlepiej.
|
Cytat:
Chętnie wrócił bym do polemiki z Gwiaździstym, czy pamięta co mu pisałem niedawno w jakiej pozycji jesteśmy jeśli chodzi o geopolitykę co uwydatniło się właśnie dzisiaj... zakręceniem kurka z gazem. :) Jakie sankcje przewiduje wobec Rosji teraz? Marsz na Moskwę jak w 1610? Jaro z Donaldem na czele? Czy może cała pookrągłostołowa szlachata? :lol: Takie mam ochocze pytanie, czy ten kto robi biznes z Ruskimi, to jest proputinowski, czy nie? :D P.s Kupujcie drewno na zimę :lol: http://biznes.interia.pl/wiadomosci/...=business_news buahahaha. Indolencja umysłowa. Każdy dzieciak w Polsce to przewidział... Może pani przedszkolance się poskarży, albo doniesie wychowawczyni :D Jeszcze chcę murzyńskości jeszcze :) Proputinowska banda pookrągłostołowa hucpa z wiejskiej, dogadali się z komunistami i agentami ruskimi 25 lat temu i teraz macie swoje PO-PISY :alleluja: |
FraMat, prawda jest, ze jest niszowa grupa imigrantow do Polski, ale jest ona stosunkowo swieza, gdyz poczatek jej naplywu datuje się na okolice wejscia Polski do UE, a nasilenie tej imigracji przypadlo na szczegolny czas poczawszy od nastania kryzysu gospodarczego, ktory calkiem mocno uderzyl we Francje (lekkie zmniejszenie socjalu, wydluzenie standardowego tygodnia pracy, czy nawet protesty "pokolenia 1000 euro", ktore w duzych miastach domagalo się lepszej placy dla mlodych ludzi), co raczej nie trafialo w informacjach do Polski.
Jeśli chodzi o pracownikow z Francji to gro owszem pochodzi z firm matek tj. Michellin, czy grupa PSA, ale znam tez przypadki polsko-francuskich rodzin, gdzie dzieci wybraly Polske na miejsce swojej pracy, czy nawet zwyklego, szarego paryzanina, ktory majac do wyboru ochlapy w kraju wybral kariere w Polsce. Tak naprawdę dla sredniej kadry, o ktorej wspomniales Polska jest calkiem niezlym rynkiem do zatrudnienia, gdyz w niektorych sektorach nie odbiegamy tak razaco w placach wzgledem przykladowo takiej Francji. |
W 2014 r. Polska zbliżyła się do Zachodu na najkrótszy dystans od 1500 r. Mówiąc Zachód, mam na myśli 15 najbardziej rozwiniętych krajów Unii Europejskiej. Najbardziej obiektywny parametr to wartość PKB na jednego mieszkańca. W tym roku Polska osiągnie 65 proc. poziomu dochodu strefy euro, biorąc pod uwagę różnice w sile nabywczej. To najwięcej od początku XVI wieku.
http://forsal.pl/artykuly/821550,pol...co-innego.html Nie wiem czy uwzględniono dwuletnią zapaść za mroków IVRP ? Jak Donek odejdzie "na stanowisko średniego znaczenie" (w/g Jarka) to dopiero czeka nas rozkwit! Druga ważniejsza sprawa to przypomnienie dla młodych: 12 września, dokładnie 25 lat temu, Sejm zatwierdził pierwszy niekomunistyczny rząd w powojennej Polsce z Tadeuszem Mazowieckim na czele. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A Mazowiecki to największy oszust, zamiast rozliczyć komunistów za ich zbrodnie to sobie "grubą kreskę" wymyślił ... |
Cytat:
Cytat:
|
ale ci wyprali mózg , masakra.....
|
he, he, he, dobre "niekomunistyczny" z tow. Kiszczakiem jako szefem MSW. Weźcie tego kosmitę, bo nie wytrzymam takich łgarstw obliczonych na amnezję ludzi lub zwykłe niedouczenie.
|
Cytat:
to nie mamy o czym gadać. @Gwieździsty pierwszy niekomunistyczny to w/g ciebie ten z 2005- 2007r z komunistami tow. Andrzej Kryże, wiceminister sprawiedliwości PIS był członkiem PZPR do jej końca (1990 r). Skazywał w stanie wojennym. Skazał między innymi Bronisława Komorowskiego z PO za udział w demonstracjach antykomunistycznych. tow. Zbigniew Wasserman - Minister Koordynator ds. Służb Specjalnych, PRL-owski prokurator od lat 70-tych. tow. Wojciech Jasiński, minister skarbu - członek PZPR w latach 1976 - 1981, szef Wydziału Spraw Wewnętrznych w Płockim Urzędzie Miasta, przybudówki SB tow. Andrzej Aumiller, powołany 03.11.2006 na stanowisko ministra budownictwa - zasłużony komunista, wieloletni członek PZPR tow. Karol Karski (PiS) obecnie radykalny przewodniczący komisji IV RP ds. zmian w ustawie lustracyjnej. Aparatczyk władz centralnych socjalistycznego ZSP na Wydziale Prawa i Administracji UW. Pod koniec lat 80 startował z poparcia PRON (organizacji utworzonej przez PZPR w stanie wojennym) w wyreżyserowanych i sfałszowanych przez komunistów wyborach do rad narodowych. Wtedy kiedy wszyscy przyzwoici ludzie wybory bojkotowali. Był jednym z tych ludzi którzy tworzyli ówczesny PRL i ochoczo opluwał na uczelni solidarnościowy NZS. i inni http://prawica.net/node/8022 Zbigniew Ziobro: 'W kierownictwie PiS jest grupa byłych członków PZPR' http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,1052...pa_bylych.html |
No to jak w końcu - był w '89 ten rząd niekomunistyczny czy nie? Bo na razie dajesz tylko argumenty na to że nie był :lol:
|
hhahaahah dobry ancymon z ciebie york
|
Cytat:
"Nocna zmiana" i wszystko w temacie |
Nocna zmiana to chyba jednak nie wtedy.
|
Cytat:
|
Cytat:
http://szczesniak.pl/files/1/2014/im...em-09-2014.jpg |
Cytat:
Nie daj Boże,by udało się odsunąc Kaczyńskiego od władzy w PiS... Tylko Kaczyński daje gwarancję następnych przegranych wyborow, podobno ósmych,czy dziwiątych z kolei. A tak nawiasem to trudny żywot ma Prezes...codzienna walka o przeżycie, bo przecież chciał go ktoś tam kiedyś zabić, a żyje dzięki ochronie:lol: do tego spisek. Nic tylko współczuć takiemu mężowi stanu. A z drugiej strony, co co to za spisek skoro spiskowcy ujawnieni. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:09. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl