Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Mam pytanie.... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=349)

Lukasz 23.07.2014 13:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1369176)
do kartonów nie ma sensu, chyba tylko owinąć żeby się nie porysowało.

Tektura na boki felgi + folia stretch + taśma przylepna szara, zakleić na krzyż. I dalej jak mówił kolega.

madenn 24.07.2014 11:00

Wie ktoś gdzie w Krakowie można znaleźć czytelnie czasopism? Po za Rajską, która jest teraz zamknięta.

Krav 24.07.2014 11:24

nie wiem o jakie konkretnie Ci czasopisma chodzi, ale pierwsze co mi przychodzi to Jagiellonka i biblioteka pedagogiczna na Focha. Jak chodzi o czasopisma historyczne np. to jest jeszcze Fundacja Czynu Niepodległościowego na Syrokomli.

madenn 24.07.2014 15:04

chodzi mi konkretnie o Trybunę Ludu...

kamykus 25.07.2014 19:45

szukam pełnoletniej osoby z Krakowa, pilne ! priv !

Kaan 28.07.2014 21:46

Wy tam wszyscy z Krakowa i okolic!

Szukam drzwi drewnianych, najtańszych z surowego drewna sosnowego, bez szybek ale - skrzydło 70 cm. Objechałem dziś na rowerze Castoramy, Obi i Praktikery i 70 pełnych (bez szybek) to oni nie zamawiają chociaż są produkowane. W tzw. salonach drzwi mają ale super wypasione w dowolnym kolorze ze świerkowego w najgorszym razie.

Przesiedziałem 2 godziny na internecie i wielkie nic. Znacie jakiegoś producenta? Pomożecie?

Arkas 28.07.2014 23:14

Nie wiem dokładnie o co Ci chodzi ale zobacz na www.belmeb.pl

Krav 29.07.2014 07:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kaan (Post 1369949)

Szukam drzwi drewnianych, najtańszych z surowego drewna sosnowego, bez szybek ale - skrzydło 70 cm. Objechałem dziś na rowerze Castoramy, Obi i Praktikery i 70 pełnych (bez szybek) to oni nie zamawiają chociaż są produkowane. W tzw. salonach drzwi mają ale super wypasione w dowolnym kolorze ze świerkowego w najgorszym razie.

Przesiedziałem 2 godziny na internecie i wielkie nic. Znacie jakiegoś producenta? Pomożecie?

producenci: DRE, Porta, VERTE, POL SKONE możesz zobaczyć sobie w internecie katalogi albo pójść do jakiegoś sklepu, który się tym zajmuje (sporo jest na Zakopiańskiej, np. w BEL-POL-u, jest też salon Porta drzwi

El'kabat 31.07.2014 00:13

Poleci ktoś dobrego i sprawdzonego dentystę w Krakowie ?
z góry dzieki

alterego 31.07.2014 10:29

Mariusz Rojowski, ma gabinet na Azorach.

silver03 31.07.2014 10:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez El'kabat (Post 1370304)
Poleci ktoś dobrego i sprawdzonego dentystę w Krakowie ?
z góry dzieki

http://www.dentystyka-krakow.pl/

Ostatnio robiłem u niego zęba kanałowo, prywatnie. Bardzo dobry dentysta.

MatMario 31.07.2014 11:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kaan (Post 1369949)

Ja mam takie stolarza który robił drzwi do mieszkania. Prawdziwe drewno. Super mega wypas to to nie jest ale drzwi spoko wyszły. Gość jest spod Krakowa ale przyjechał, zamontował itp. Jak chcesz to podam ci nr.

Ewentualnie jest stoisko z takimi drzwiami w Bonarce przy wyjściu z Leroy Meriln czy jak to się pisze.

Drzwi z litego drewna. Różne wzory, wykonanie bardziej profi niż to co ja mam ale cena też była wyższa.

Jest jeszcze taki punkt na Chemobudowie. Możesz podjechać, w jednym z "kiosków" sprzedają drzwi i robią na zamówienie.

kermit06 31.07.2014 21:45

Posiadam takiego lapka:

Producent
  • Samsung
Gwarancja
  • 2 lata w serwisie zewnętrznym
rodzaj
  • laptop
segment
  • Ultramobilny
klasa
  • prestiż i styl
przekątna ekranu LCD
  • 13.3 cali
nominalna rozdzielczość LCD
  • 1366 x 768 pikseli
procesor
  • Samsung
model procesora
  • Quad-Core Processor (up to 1.4GHz)
wielkość pamięci RAM
  • 4 GB
typ zastosowanej pamięci RAM
  • DDR3 (1066 MHz)
rodzaj dysku twardego
  • SSD (flash)
pojemność dysku SSD
  • 128 GB
dedykowana grafika
  • tak
karta graficzna
  • AMD Radeon HD 8250
wyjścia karty graficznej
  • mini VGA
  • micro HDMI
typ akumulatora
  • litowo-jonowy
karta dźwiękowa
  • stereo
czytnik kart pamięci
  • SDHC
  • SDXC
  • SD
  • MMC
komunikacja
  • LAN 1 Gbps
  • WiFi IEEE 802.11b/g/n
  • Bluetooth
interfejsy
  • 1 x USB 3.0
  • 1 x USB
dodatkowe wyposażenie/funkcjonalność
  • kamera 0.3 Mpix
zainstalowany system operacyjny
  • Windows 8

I CZY PÓJDZIE MI TA GRA :

Minimalne wymagania sprzętowe
  • System operacyjny: Windows XP (SP3), Windows Vista (SP2), Windows 7 (SP1) lub Windows 8 (8.1)
  • Procesor: Intel Core 2 Duo 1,8 GHz lub AMD Athlon 64 4000+ 2,4 GHz
  • Pamięć operacyjna: 2 GB
  • Karta graficzna: Nvidia GeForce 6600, ATI Radeon X1300 lub Intel GMA X4500 z 128 MB pamięci i obsługą Pixel Shader 3.0
  • Karta dźwiękowa: kompatybilna z DirectX 9.0c
  • Dysk twardy: 9 GB plus co najmniej 1 GB na zawartość społeczności i zapisy stanu rozgrywki

South 03.08.2014 22:14

jakie studia za darmo ?

MatMario 03.08.2014 23:13

Po co studia? Chceszmiec legitke to jakiee studium wystarczy.

Kamil_mchw 04.08.2014 14:40

jest ktoś kto dobrze mówi po włosku?
mam kilkanaście wyrazów do przetłumaczenia... google translator ogarnął temat, ale nie mam pewności że zrobił to dobrze.
prosiłbym o prv.

LanceTS 04.08.2014 16:23

pytanie jak wyżej. Gdzie jeszcze można złożyć papiery żeby mieć legitymacje ważną?Chodzi o studia dzienne/

uposledzony_ale_kumaty 06.08.2014 13:49

Szybko streszczę moją sytuację.

Pewnego dnia staliśmy z chłopakami pod blokiem. Przyjechała policja że dostała zgłoszenie o zakłócaniu ciszy nocnej, a przy okazji chcąc wlepić mandaty za picie piwa. Wszyscy odmówiliśmy przyjęcia i sprawa została skierowana do sądu.

W postępowaniu nie jawnym zostaliśmy uznani za winnych i dostaliśmy grzywnę 350 zł + 150 zł kosztów sądowych. Złożyliśmy sprzeciw od tego wyroku.

Na pierwszej sprawie powiedziałem, że korzystam/leczę się u psychiatry (sądząc, że to złagodzi sytuację, dałem zaświadczenie) i sędzia skierowała mnie na badania do swojego psychiatry i dała mi z urzędu adwokata (sam nie wiem po co) .

I moje pytanie co teraz robić ? Jak to się może skończyć dla mnie i czy koszty sądowe wzrosną ??

adam_09 06.08.2014 14:56

w mojej opinii wzrosną bo biegły psychiatra do którego zostałeś skierowany przez sąd nie pracuje charytatywnie. Koszty zastępstwa procesowego będą Cię obciążały w ustawowej wysokości bo dostałeś papupgę z urzędu.

silver03 06.08.2014 15:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adam_09 (Post 1371250)
w mojej opinii wzrosną bo biegły psychiatra do którego zostałeś skierowany przez sąd nie pracuje charytatywnie. Koszty zastępstwa procesowego będą Cię obciążały w ustawowej wysokości bo dostałeś papupgę z urzędu.

No chyba, że wygra sprawę? Choć raczej nikłe szanse :D

york09 06.08.2014 15:15

Z tego co wyczytałem to koszty ponosi sąd
http://ppn.ipin.edu.pl/aktualne/2012..._-_02-2012.pdf

madenn 06.08.2014 17:03

Jak dostaniesz żółte papiery to nie musisz ponosić kosztów...

york09 06.08.2014 18:14

Inaczej patrząc to niepoczytalność nie może być immunitetem.
Nie może być tak że głupiemu wszystko wolno i winy wybacza.

uposledzony_ale_kumaty 07.08.2014 13:24

Nie przyjąłem mandatu, dlatego, że chciano mi go przypisać za spożycie pwia po czym poprosiłem policjanta o przebadanie alkomatem, bo skoro wg. nich piłem to powinienem wydmuchać coś na alkomacie. W odpowiedzi usłyszałem, że nie wzięli alkomatu z komendy więc odmówiłem przyjęcia mandatu, a 2 dni później będąc w tej sprawie na komisariacie dowiedziałem się, że oprócz mandatu za picie dołożyli zakłócanie ciszy nocnej i używanie wulgaryzmów. Po czym w sprawie nie jawnej sąd uznał mnie winnym i ukarał 350 zł + 150 zł kosztów sądowych. Złożyłem sprzeciw i teraz na pierwszej sprawie na pytanie sądu czy się leczę gdzieś, odpowiedziałem, że korzystam z poradni psychiatrycznej (dałem zaświadczenie) po czym sąd postanowił skierować mnie na badanie do "swojego" psychiatry oraz dał mi z urzędu adwokata.

A teraz chce to jak najszybciej zakończyć bo pierwotna grzywna może sporo wzrosnąć za te dodatkowe usługi sądu, a o nic nie prosiłem tym bardziej tego adwokata.

AYALA 07.08.2014 13:46

nawet za próbe spożycia piwa można dostać mandat w teoretycznym panstwie
http://www.wykop.pl/link/1814956/man...ylo-zamkniete/

Kaan 07.08.2014 13:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez uposledzony_ale_kumaty (Post 1371401)
Nie przyjąłem mandatu, dlatego, że chciano mi go przypisać za spożycie pwia po czym poprosiłem policjanta o przebadanie alkomatem, bo skoro wg. nich piłem to powinienem wydmuchać coś na alkomacie. W odpowiedzi usłyszałem, że nie wzięli alkomatu z komendy więc odmówiłem przyjęcia mandatu, a 2 dni później będąc w tej sprawie na komisariacie dowiedziałem się, że oprócz mandatu za picie dołożyli zakłócanie ciszy nocnej i używanie wulgaryzmów. Po czym w sprawie nie jawnej sąd uznał mnie winnym i ukarał 350 zł + 150 zł kosztów sądowych. Złożyłem sprzeciw i teraz na pierwszej sprawie na pytanie sądu czy się leczę gdzieś, odpowiedziałem, że korzystam z poradni psychiatrycznej (dałem zaświadczenie) po czym sąd postanowił skierować mnie na badanie do "swojego" psychiatry oraz dał mi z urzędu adwokata.

A teraz chce to jak najszybciej zakończyć bo pierwotna grzywna może sporo wzrosnąć za te dodatkowe usługi sądu, a o nic nie prosiłem tym bardziej tego adwokata.

Nie denerwuj się. Adwokata Z URZĘDU masz za darmo. On pracuje na pensji państwowej. Nie wiem za bardzo po co już w tym momencie dostałeś adwokata a jeżeli tak, to trzeba zrobić z niego użytek. Skontaktuj się z nim. Odpowie Ci na wszystkie pytania i wątpliwości co do kosztów biegłego psychiatry i dalszych ew. konsekwencji finansowych. Ponadto pokieruje Cię jak szybko zakończyć sprawę i czy warto bawić się w żółte czy zielone papiery. Spokojnie, w najgorszym razie zapłacisz te 500 zł, chyba, że ta kwota jest dla Ciebie nie do przyjęcia.

felipe 07.08.2014 21:02

Chcę zakwestionować pewne zapisy w regulaminie gwarancji zegarka. Ogólnie, moja reklamacja została uwzględniona, ale pewne zapisy moga krzywdzić klienta.
Jak najlepiej uderzyć temat? Od razu pismo do UOKiK? Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej materii?

alterego 07.08.2014 21:07

UOKiK i już.

Kocur 07.08.2014 21:08

Podskocz do Rzecznika Praw Konsumentów - siedzi kilku gości prawników - za free udzielają porad. Byłem kiedyś u nich jak walczyłem z jedną reklamacją.

Cytat:

Konsumentów przyjmują pracownicy Biura Miejskiego Rzecznika Konsumentów w Krakowie w siedzibie przy Al. Powstania Warszawskiego 10, Centrum Administracyjne, parter, box 49, Biuro Prawne Miejskiego Rzecznika Konsumentów, bez konieczności wcześniejszego umawiania się:
  • od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.40 do 15.30

LanceTS 07.08.2014 22:14

Jakieś kino gdzie można iść na film z dziewczyną, ale da się znaleźć jakiś film najwcześniej 22-23?

Marcin_fan 07.08.2014 22:22

Ostatnie seanse w Bonarce czy Kazimierz masz o 22:15 lub 22:30

MatMario 07.08.2014 22:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 1371487)
Chcę zakwestionować pewne zapisy w regulaminie gwarancji zegarka. Ogólnie, moja reklamacja została uwzględniona, ale pewne zapisy moga krzywdzić klienta.
Jak najlepiej uderzyć temat? Od razu pismo do UOKiK? Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej materii?

Jakie zapisy?

To jest gwarancja czyli coś co daje ci producent i to on ustala zasady tego jak działa gwarancja.

Jeśli nie są to zapisy sprzeczne z ustawą to nic nie zrobisz.

Nie mylcie gwarancji z niezgodnością towaru z umową.

alterego 08.08.2014 00:45

Nie masz racji.

http://www.trustedshops.pl/wiadomosc...eklamacji.html

http://obslugareklamacji.pl/210-klau...w-reklamacjach

http://www.uokik.gov.pl/niedozwolone_klauzule.php

MatMario 08.08.2014 06:36

Mam rację :)

Reklamacja, gwarancja i niezgodność towaru z umową. Wszystko odnosi się do wady jednak są to inne terminy określające inne sytuacje.

Wadę zgłaszającego zawsze z powodu niezgodności towaru z umową a nie z uwagi na gwarancję.

felipe 08.08.2014 14:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1371512)
Jakie zapisy?

To jest gwarancja czyli coś co daje ci producent i to on ustala zasady tego jak działa gwarancja.

Jeśli nie są to zapisy sprzeczne z ustawą to nic nie zrobisz.

Nie mylcie gwarancji z niezgodnością towaru z umową.

Pytanie, czy dystrybutor może zapisać, że w razie konieczności wysłania zegarka do autoryzowanego serwisu (celem diagnostyki) w przypadku, gdy wada nie podlega reklamacji może obciążyć klienta kosztem wysyłki do serwisu / usługi w wysokości 90 zł? Zwróć uwagę, że klient składając reklamację ryzykuje 90 zł - bo skąd ma wiedzieć, czy dany defekt podlega reklamacji. Przecież nawet nie może otworzyc koperty - bo ową gwarancję straci. Błędne koło.
Jak reklamowałem buty, to dostałem zwrot z adnotacją, że uszkodzenie jest mechaniczne i nie podlega gwarancji. Zero kosztów. Ja mogę się z takim załatwieniem sprawy zgadzać, mogę dalej walczyć (niezgodność z umową, itp.), ale grunt, że nie ponoszę żadnych kosztów. Prawidłowy układ, 180 stopni odwrotny, niż w przypadku zegarka.

Dziś nie miałem czasu, ale temat na 100% podrążę.

W drugim linku podesłanym przez alterego znalazłem takie coś:
Cytat:

Rejestr klauzul niedozwolonych dotyczących obsługi reklamacji
“za rozpatrzenie nieuzasadnionej reklamacji 20,00 zł”

maTyS. 08.08.2014 16:37

pytanie odnośnie paszportu,a mianowicie.
skończyła mi się ważność paszportu a po 22 sierpnia chce wylecieć na wakacje.
zdaje sobie sprawę z czasu jaki się czeka na wyrobienie nowego i stąd moje pytanie.
jest jakiś sposób żeby wyrobili mi w kilka dni? bo czytałem na necie że jak się ładnie pójdzie poprosi albo użyje jakiegoś dobrego argumentu jakiegoś tam kierownika czy osobę sprawującą najwyższą władzę to mogą wyrobić w 3 dni. a jeśli nie to czy w biurach podróży za jakąś tam dodatkową opłatą nie wyrabiają bo też mnie takie słuchy doszły?

dzięki z góry za odpowiedź.

ed.właśnie przeczytałem o czymś takim jak paszport tymczasowy i zastanawiam się teraz czy przejdzie bajeczka o śmierci kogoś z rodziny za granicą? próbował tak ktoś?

Brozinho_23 09.08.2014 08:28

Pilne. Gdzie w Krakowie (centrum, Bronowice, Krowodrza) są dzisiaj otwarte jakieś serwisy, sklepy z telefonami komórkowymi. Żeby był duży wybór i umieli dobrze doradzić?

Dzordzu 09.08.2014 15:42

Siema. Czy w Krakowie mogę kupić w jakimś skateszopie czy czymś takim okulary blocx? http://www.blocx.pl/

Kamil_mchw 10.08.2014 10:53

witam,
czy jest ktoś kto pisał aneks do biznes planu - schemat rozbudowy sieci dystrybucyjnej/ handlowej (sprzedażowej)?
do roboty potrzebuję.

wiślak 86 13.08.2014 09:50

Pytanie mam do osób z Tarnowa. Gdybym miał szukać mieszkania (lub domu) to w jakich dzielnicach? Interesowałoby mnie, nowe budownictwo i raczej spokojna okolica.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:52.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl