Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

rav 24.06.2013 10:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Nehiar (Post 1319397)
Z komunikatu wynika, że baza będzie głównie dla pierwszego zespołu i rezerw, juniorzy dalej będą trenowac na klepiskach :P

Po pierwszę, świetny pomysł, wozić codziennie juniorów na trening do Myślenic.
Po drugie i ważniejsze, proponuję przejść się na Reymonta 22 i obejrzeć w jakim stanie jest główne boisko treningowe i to przy byłym stadionie lekkoatletycznym. Podpowiem: trawka przystrzyżona, ziemia równa. Nic tylko trenować.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wertian (Post 1319402)
Moi drodzy, bazy przy R22 być nigdy nie powinno! Na bazę powinno się składać kilka boisk. Także kilka pełnowymiarowych. Na to przy R22 nigdy nie było miejsca. Zresztą to zbyt cenne tereny by wysiewać na nich trawę i grodzić to płotami. Zarówno z biznesowego punktu widzenia oraz ze względu na aspekty sportowe baza na prowincji to rozwiązanie dla nas najlepsze. Zresztą to praktyka powszechna w ogromnej większości profesjonalnych klubów piłkarskich.

Te super cenne tereny stoją odłogiem i chaszczami od lat (za wyjątkiem dwóch całkiem przyzwoitych i dużych boisk). Bo podobno ktoś będzie hotel budował. Efekt jest taki, że minęło 15 lat, a Wisła wynajmowała sztuczną murawę od Skotnik i innych...

Tymczasem TS Wisła, które wciąż nie rezygnuje ze sprzedaży czy udostępnienia części terenów pod budowę hotelu zaadaptowało je pod kolejne boisko. Bo uznali, że nawet, jeśli posłuży ono 1-2 lata (a potem tereny zostaną sprzedane pod hotel) to i tak się to opłaca niż wynajem boisk nie wiadomo gdzie.

Robbie92 24.06.2013 11:31

O ile się nie mylę w Szachtarze mają podobne praktyki.. Baza, a stadion to dwie różne rzeczy.. Lepsze to niż czekanie Bóg wie ile na strefę treningową przy R22.. Przeczekajmy ten ubogi okres, za rok będzie lepiej! Pozdrawiam obiektywnych..

syryls 24.06.2013 12:10

A jak to różnica czy przy R22 czy w Myślenicach? Ja nie widze żadnej

tommiyacht 24.06.2013 12:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez syryls (Post 1319414)

chłopaki przewietrza fury, pewnie pojawi sie wiecej suszarek na zakopiance

arth_ur 24.06.2013 12:41

Cieszę się że podpisali umowę, dziwię się że na 20 lat, przecież to kupa czasu. Z domku mam gdzieś 4 km do przyszłej bazy Wisły więc w wolnym czasie będzie można wpaść na trening :-) . Dziwi mnie negatywne nastawienie co po niektórych na "wyprowadzkę" Wisły. W dzisiejszych czasach Wisła to nie tylko Krakowski klub ale i Małopolski. Ile fanów przyjeżdża wspierać Wisłę do Krakowa, może teraz pora aby to Wisła do nas przyjezdzala?

huberix 24.06.2013 13:35

Bardzo dobry ruch. Jestem dumny z Wisły, ale trochę za późno. :(
Trzeba było cudować bazę 5 lat temu kiedy Wisła była best ale tak czy siak będzie obiekt, jest zajebiscie
Cicho, spokojnie i oderwanie od stadionu bo jak taki piłkarz codziennie jeździ obok stadionu to już chyba żygać sie chce a tu za miasto wyjedzie , elgegancko :)

Wertian 24.06.2013 13:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1319404)
Te super cenne tereny stoją odłogiem i chaszczami od lat (za wyjątkiem dwóch całkiem przyzwoitych i dużych boisk). Bo podobno ktoś będzie hotel budował. Efekt jest taki, że minęło 15 lat, a Wisła wynajmowała sztuczną murawę od Skotnik i innych...

To niczego nie zmienia. Wartość ziemi nie zależy od tego czy tam będzie łąka, ugór czy zielony trawnik. Lokalizacja tych terenów jest jaka jest i tego nic nie zmieni.

Terenu starczyłoby tam na dwa pełnowymiarowe boiska i nic więcej. Zgadzam sie, że lepiej gdyby baza była w zasięgu obwodnicy... ale będę bardziej niż zadowolony z pierwszej cywilizowanej infrastruktury treningowej w Myślenicach.

R33 24.06.2013 14:08

Cytat:

A jak to różnica czy przy R22 czy w Myślenicach?

30 kilometrów.

Marcin_fan 24.06.2013 14:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tommiyacht (Post 1319415)
chłopaki przewietrza fury, pewnie pojawi sie wiecej suszarek na zakopiance

Myśle że codziennie będzie podstawiany autokar pod stadionem

hunter 24.06.2013 14:27

Nie ma bazy jest źle. Jest/będzie baza, to też źle bo nie w Krakowie...

W wielu dużych europejskich klubach na porządku dziennym jest sytuacja w której centrum treningowe znajduje się poza miastem. Zespół przyjeżdża na stadion zagrać tylko mecz lub ewentualnie (w przypadku pucharów) zrobić trening na płycie głównej przed meczem.

Do Myślenic z Krakowa leci się 15 minut, więc bez przesady z tym narzekaniem na odległość.

Podejrzewam, że każdy piłkarz będzie na własną rękę dojeżdżał (mam na myśli tych z 1. drużyny), autobusy i zorganizowany transport to co najwyżej dla młodszych roczników tylko.

tofik 24.06.2013 14:31

Jeśli jeszcze rozbudują obiekty Dalinu, to jak dla mnie duży pozytyw. Lepiej w Myślenicach niż nigdzie. Zresztą nie jest to jakiś wielki grzech, że obiekty treningowe są oddalone od stadionu, robią tak kluby na całym Świecie.

KrzychooR 24.06.2013 14:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hunter (Post 1319430)
Do Myślenic z Krakowa leci się 15 minut, więc bez przesady z tym narzekaniem na odległość.

To w myślenicach mają lotnisko?

;)

mbskrk 24.06.2013 14:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hunter (Post 1319430)
Nie ma bazy jest źle. Jest/będzie baza, to też źle bo nie w Krakowie...

W wielu dużych europejskich klubach na porządku dziennym jest sytuacja w której centrum treningowe znajduje się poza miastem.

Dokładnie to samo chciałem napisać...

marcin19876 24.06.2013 14:41

Chciałbym tylko zauważyć że te europejskie klubu to mają bazę treningową na własność a nie wynajmują... a taką bazę to powinnyśmy mieć 5-10 lat temu.także nie ma się czym podniecać...

domin_czyzyny 24.06.2013 14:45

Panowie nie ma co dyskutować, to naprawdę duży krok ku normalności. Byle tylko dla drużyny rezerw było jakoś to dobrze zorganizowane.

Teraz klub z TSem musi pomyśleć o młodzieży i polepszeniu bazy dla nich przy R22.

El'kabat 24.06.2013 14:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KrzychooR (Post 1319432)
To w myślenicach mają lotnisko?

;)

Chyba Ci sie popierdlolił konkurs literacki z forum.

Dobra wiadomość,zawsze to mały krok ku "normalności". Tak naprawdę uciesze się jak to wszystko oddadzą...

comek 24.06.2013 14:50

To naprawdę nie jest problem, że baza jest w Myślenicach, wiele osób jeździ codziennie do pracy po 10,20, 30 km i nie narzekają.

Mario Nh 24.06.2013 15:12

Swietna wiadomosc. Wreszcie. Odleglosc nie stanowi problemu. I jak juz pisaliscie, najwieksze kluby na swiecie korzystaja z takiego rozwiazania.
Cisza, spokoj za miastem. Nic tylko skoncentrowac sie na pilce, ciezko trenowac. Oby jeszcze postarali sie o jakis material ludzki z potencjalem rozwoju.

arth_ur 24.06.2013 15:15

Najgorzej to jest przebić się przez Kraków, od Opatkowic jak misiaczki nie susza to w 12 minut się dojedzie.

WiślakMyślenice 24.06.2013 15:58

Cytat:

Opadkowic
przez T :)

Dokładnie. Od OpaTkowic do Myślenic z 15 minut dojazdu.

GaoFeng 24.06.2013 16:40

Cytat:

Zgadzam sie! Pierwsza druzyna i rezerwy akurat mieli niezle warunki do treningu, problemem byla i wciaz jest mlodziez (za malo boisk, niektore w fatalnym stanie,...), ktora potrzebuje minimum 6 boisk. Ja tez nie widze zadnej roznicy, oprocz moze tych 30 km.

Kilka przykladow z Europy:

Debreceni VSC, Wegry:
wis.la/e8fk0
wis.la/cy1ed

Gheorge Hagi Football Academy, Constanta, Rumunia:
wis.la/imnvd

FK Krasnodar, Rosja:
wis.la/j8a1o

Reprezentacja Serbii:
wis.la/k31lb

Reprezentacja Wegier:
wis.la/vgpq9

Wiecej:
http://www.skyscrapercity.com/showth...=872664&page=9

rav 24.06.2013 18:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wertian (Post 1319425)
To niczego nie zmienia. Wartość ziemi nie zależy od tego czy tam będzie łąka, ugór czy zielony trawnik. Lokalizacja tych terenów jest jaka jest i tego nic nie zmieni.

Chodziło mi o to, że właściciel tych cennych terenów przez ponad 10 lat miał z nich zero zysku. A wystarczyło tylko uporządkować ten teren i wykorzystać do powiększenia przestrzeni na której można trenować. Takie prace to grosze, co widać na przykładzie TS-u, a wartości ziemi nie obniżyło.

Grantar 25.06.2013 08:54

Nie no ... ja rozumiem że ogólne narzekanie i jojczenie jest trendy na tym forum ale jeśli ktoś twierdzi że baza w Myślenicach nie jest krokiem w dobrą stronę niech przez 5 sekund popatrzy na zdjęcie ze stronki:
http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...#photo14609953
a potem np w google maps na aktualny "zespół boisk treningowych" Wisły ...
(jedno podgrzewane ... słońcem, lekko nierówne ..)

KrzychooR 25.06.2013 09:02

Ale przynajmniej zawodnicy byli przygotowani na grę w trudnych warunkach. Nie zawsze można grać na stole bilardowym...

Grantar 25.06.2013 09:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KrzychooR (Post 1319498)
Ale przynajmniej zawodnicy byli przygotowani na grę w trudnych warunkach. Nie zawsze można grać na stole bilardowym...

O tym tez pomyślano :-)
Jak popatrzysz na zdjęcie z Myślenic jest tam jedno boisku do trenowania gry na na kretowisku (nieoznakowane).
(a licząc boisko główne Dalinu : dwa ....)

KrzychooR 25.06.2013 09:22

Cholera... Oni muszą mieć łeb na karku... o wszystkim pomyśleli ;)

Eternit 25.06.2013 09:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grantar (Post 1319500)
O tym tez pomyślano :-)
Jak popatrzysz na zdjęcie z Myślenic jest tam jedno boisku do trenowania gry na na kretowisku (nieoznakowane).
(a licząc boisko główne Dalinu : dwa ....)

Boczne boisko Dalinu na żywo wygląda duuużo lepiej.

Grantar 25.06.2013 10:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eternit (Post 1319508)
Boczne boisko Dalinu na żywo wygląda duuużo lepiej.

Przepraszam ... rzeczywiście wnioskowałem po kolorach ... :-). O głównej płycie Dalinu to w ogóle nie powinienem się wypowiadać źle bo ją niedawno widziałem i wyglądała dobrze ...... jeszcze lepsze wrażenie zrobiła na mnie hala widowiskowo-sportowa ... naprawdę ładna ...

KoPer 25.06.2013 12:10

http://sport.myslenice.pl/zarabie/galeria_2

tutaj macie zdjęcia istniejącego kompleksu

Pero 26.06.2013 19:26

Wszystko spoko, pięknie, ładnie ale
1. Przede wszystkim Wisła nie jest właścicielem bazy
2. Przez co najmniej 20 lat będziemy płacić czynsz za wynajem i nigdy nie będzie to Wisły
3. Trzeba codziennie dojechać co najmniej 30 km w jedną stronę

Nie chce mi się robić liczyć progu opałcalności ale w pewnym momencie na pewno wychodzi, że i tak lepiej zbudować swoją bazę.

Ponadto ma tam ćwiczyć pierwsza drużyna i rezerwy. Co z młodzieżą w takim razie?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:49.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl