Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Mam pytanie.... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=349)

julo 15.06.2014 09:08

Koledzy, wybrałem już płytę indukcyjną i piekarnik. Ale mam problem z mikrofalą do zabudowy.
Piekarnik mam EBI7522AA z amiki i chciałbym coś dobrać żeby wizualnie pasowało i odcieniem też (inox)

wypatrzyłem taką z whirlpoola
WHIRLPOOL AMW 100IX i jest połowę tańsza od tej dedykowanej z amiki do tej serii piekarnika Integra.
tj. amika AMM20BI lub AMM25BI (koszt ok. 850-950zł !)

Może ma ktoś możliwość porównania ? Niestety u mnie w mojej miejscowości widocznie takie mikrofale za dobrze sie nie sprzedają bo mają tylko zelmera i samsunga czarnego.
Ewentualnie może jakąś inną by się dobrało za rozsądne pieniądze.

Kocur 15.06.2014 09:23

Hmmm, ja nie mam mikrofali od 3 lat i nie planuje. Pomyśl czy w ogóle potrzebujesz - chyba że faktycznie masz dziurę na ścianie :)

ps. udało mi się kabelki podpiąć i mnie nie jebło - dzięki Barti.

julo 15.06.2014 10:47

No właśnie tak zaprojektowane mam meble że teraz chętnie bym zrezygnował ale dziura mi zostanie.

http://images62.fotosik.pl/1080/002a2f9f41cd07ebgen.jpg

alterego 15.06.2014 17:46

Ja bym zrezygnowala z wbudowanej mikrofali. Lepiej tam zrobic wejscie na kontakt i wstawic zwykla za jakas roletka. Duza oszczednosc kasy.

adam_09 15.06.2014 21:03

ten architekt to niewątpliwie nie jest mistrz photoshop`a :D. Ja bez mikrofali nie wyobrażam sobie życia.

julo 16.06.2014 07:59

Ja te okna i ten sprzęt wrzucałem na szybko w paincie :)

PhantomRanger 16.06.2014 14:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez julo (Post 1364660)
Koledzy, wybrałem już płytę indukcyjną i piekarnik. Ale mam problem z mikrofalą do zabudowy.
Piekarnik mam EBI7522AA z amiki i chciałbym coś dobrać żeby wizualnie pasowało i odcieniem też (inox)

wypatrzyłem taką z whirlpoola
WHIRLPOOL AMW 100IX i jest połowę tańsza od tej dedykowanej z amiki do tej serii piekarnika Integra.
tj. amika AMM20BI lub AMM25BI (koszt ok. 850-950zł !)

Może ma ktoś możliwość porównania ? Niestety u mnie w mojej miejscowości widocznie takie mikrofale za dobrze sie nie sprzedają bo mają tylko zelmera i samsunga czarnego.
Ewentualnie może jakąś inną by się dobrało za rozsądne pieniądze.

Jesli planujesz zakup mikrofalówki to im mniej funkcji tym lepiej, bo mnie komponentów może się zepsuć :P

fialo 19.06.2014 10:36

Czy zna ktoś optyka/punkt z soczewkami otwartego dzisiaj w Krakowi ? Pilne bardzo.

julo 21.06.2014 09:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 1364841)
Jesli planujesz zakup mikrofalówki to im mniej funkcji tym lepiej, bo mnie komponentów może się zepsuć :P

Amica nie ma za dużego wyboru. Dobiorę ją raczej wizualnie.

Niestety promocja amici sie skonczyła , mimo że tak reklamowana nadal że dają do płyty i piekarnika odkurzacz gratis.
Zostały inne nagrody ale trzeba kupić okap albo zmywarkę i lodówkę.
Może ktoś kupuje ? To by sie wzieło FV na mnie, zarejestrowało te urządzenia na stronie producenta i podzieliło nagrodą :D

wiślak 86 23.06.2014 17:31

czy polecicie jakiegoś dobrego i najważniejsze niedrogiego dentystę? Bo nie mam pojęcia czy 130zł za plombę w Krakowie to standard jeżeli jeszcze 4-5 lat temu płaciłem u tego samego 80. chodzi o delikatne borowanie

Arkas 24.06.2014 13:27

130 zł to jest standard. Ze znieczuleniem biorą 150 zł. Może i gdzieś jest taniej ale się nie spotkałem.
P.S. 4-5 lat temu to benzyna też była tańsza a teraz 5,5 to standard :P

wiślak 86 24.06.2014 13:31

ok dzieki za info po prostu sądziłem że w tak krótkim czasie cena nie powinna aż tak skoczyć bo to prawie 100%wiecej.

Kamil_mchw 24.06.2014 19:05

sprawa dosyć pilna...
mam problem z zainstalowaniem automapy na nawigacji.
Mam licencję automapy i micro SD, niestety nie mam czytnika kart na który powinienem zainstalować automapę. Próbowałem podłączyć tel.kom. z kartą, ale tam jest android i też się nie da...
https://www.youtube.com/watch?v=XSbuRJqiuNA
robiłem wszystko tak jak jest w poradniku w linku, ale jedyny problem to ten czytnik...
help!!

peele 25.06.2014 18:31

lyca mobile

Panowie może mi ktos powiedzieć jak działa LYCA MOBILE? chce miec darmowe rozmowy bedac w Polsce z kims kto jest w niemczech i ja musze kupic karte Lyce polską a ta druga osoba niemiecką czy to nie ma znaczenia z jakiego kraju mam karte... ?

czy mozna kupic karte niemiecka w Polsce w jakimś super hiper markecie?

kermit06 27.06.2014 00:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez peele (Post 1366046)
Panowie może mi ktos powiedzieć jak działa LYCA MOBILE? chce miec darmowe rozmowy bedac w Polsce z kims kto jest w niemczech i ja musze kupic karte Lyce polską a ta druga osoba niemiecką czy to nie ma znaczenia z jakiego kraju mam karte... ?

czy mozna kupic karte niemiecka w Polsce w jakimś super hiper markecie?

co do pierwszej części pytania to nie mam pojęcia.

jeśli chodzi o drugie, to ja kupowałem na allegro ( sprawdż, może jest ktoś w tym serwisie z krakowa?)

ale widziałem nie raz nie dwa, w tych " lepszych " kioskach, salonach prasowych, empikach i tego typu rzeczach.

Włąsnie Lyca Mobile i inne takie cuda do dzwonienia.
No i oczywiście na poczcie polskiej możesz też to kupić

mic 27.06.2014 11:08

Kraków - Gdansk

Najlepiej jechac na Warszawke i potem na Gdanska, czy Katowice->Czestochowa->Łódź-> Gdansk ?

hunter 27.06.2014 11:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez baton (Post 1366254)
Kraków - Gdansk

Najlepiej jechac na Warszawke i potem na Gdanska, czy Katowice->Czestochowa->Łódź-> Gdansk ?

Druga opcja.

IncognitoTSW 27.06.2014 16:27

Potwierdzam, lepiej druga opcja.

dostuffca 27.06.2014 17:39

Szukam taksówkarza z Gdańska / Trójmiasta (przewozu osób - whatever) na kurs we wtorek rano 140km na południe i powrót w środę po południu do GDA. Jak ktoś jest chętny, to prosiłbym o priw.

Wymagania: klima, rachunek.

Kolumbus 30.06.2014 20:55

Potrzebuje namiar na jakiegos kocura ortopedę

Devonisch 01.07.2014 08:26

Mam pytanie o opinię na temat pól namiotowych w Sielpi lub Chańczy w świętokrzyskim. Da się tam spędzić czas z 2 małych dzieci? Był ktoś z Was tam? Szukam bardziej rodzinnego pola niż spędu walających się na czworaka pijanych ludzi. HELP.

wiślak 86 01.07.2014 08:43

http://www.kajak-jartu.pl/ w tamtym roku byłem tutaj. zależy czy Ci lokalizacja pasuje. Jeżeli pogoda dopisze to masz dosłownie 10min do jeziorka do tego gospodarz organizuje spływy kajakowe, skusiłem się i naprawdę fajna sprawa o bezpieczeństwo nie było co się martwić bo wtedy wod była do kolan a najgłębiej do pasa. wieczorem zorganizował ognisko. na polu były jeszcze 3 namioty w tym w 2 z dziećmi. Na miejscu masz łazienkę i prysznic (warunki jak na namiot całkiem przyzwoite) i okolica raczej spokojna. na google maps możesz dokładniej zobaczyć jak wygląda.

Devonisch 01.07.2014 13:54

dzięki - znalazłem też spokojne pole tu: http://campinglochness.blog.onet.pl/

wiślak 86 01.07.2014 13:57

To ja też zapytam o wakacje polecicie jakieś fajne miejsce w odległości nie większej nić 150km od Krakowa na odpoczynek powiedzmy 5-6dniowy? Dla 2 osób i najważniejsze żeby cena nie powaliła na kolana.Tak powiedzmy 30zł za dobę/os.

El'kabat 01.07.2014 15:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kolumbus (Post 1366550)
Potrzebuje namiar na jakiegos kocura ortopedę

http://www.jaroslawfelus.pl/

Przede wszystkim masz speca chirurga,kktóry na co dzień operuje w Szpitalu. A nie jak większość znawców co w gabinetach tylko kase robi ;)
Mi parę lat temu robił kolano w Prokocimiu,teraz też u niego byłem bo drugie przeciążyłem i jestem bardzo zadowolony.

kermit06 02.07.2014 16:55

Ktoś poleci jakąś sprawdzoną agencję pracy na Wyspach?

Konkretnie chodzi mi o Manchester - jakby ktoś tu był z tego miasta albo okolic, poproszę o kontakt!

Kamil_mchw 02.07.2014 17:57

Witam,
muszę zrobić coś podobnego do biznesplanu, ale opuścić podstawowe kwestie.
Czyli wypisać:
- zapotrzebowanie na lokal
- zapotrzebowanie na narzędzie pracy tj. auto,tel, laptop, itp.
- planowane akcje marketingowe, reklame, internet itp.
- targi, wystawy
- posiadane kontakty
- rejestracja na stronkach z przetargami
- info o podwykonawcach
itp. itd.

Robił ktoś coś takiego? Albo wie jak to się nazywa? Jakiś wzór, tekst przykładowy.

Jest to pismo które robię dla mojego kontrahenta.
Zapraszam na prv.
Pozdro

adam_09 03.07.2014 00:13

Mam pytanie do osób prowadzących własną działalność gospodarczą.

Czy podpisując umowę o współpracy z jakąś firmą muszę zaakceptować klauzulę, że w przypadku dłuższej niemożliwości realizacji umowy np. choroba, urlop zobowiązuję się do znalezienia na swoje miejsce zastępcy i opłacania go z własnego kontraktu ? Czy jest na to jakiś paragraf / przepis czy stanowi to jedynie uzgodnienie pomiędzy stronami ?

chmielu88 03.07.2014 03:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kermit06 (Post 1366722)
Ktoś poleci jakąś sprawdzoną agencję pracy na Wyspach?

Konkretnie chodzi mi o Manchester - jakby ktoś tu był z tego miasta albo okolic, poproszę o kontakt!

podbijam też mi by się ta informacja przydała

FraMat 03.07.2014 07:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adam_09 (Post 1366777)
Mam pytanie do osób prowadzących własną działalność gospodarczą.

Czy podpisując umowę o współpracy z jakąś firmą muszę zaakceptować klauzulę, że w przypadku dłuższej niemożliwości realizacji umowy np. choroba, urlop zobowiązuję się do znalezienia na swoje miejsce zastępcy i opłacania go z własnego kontraktu ? Czy jest na to jakiś paragraf / przepis czy stanowi to jedynie uzgodnienie pomiędzy stronami ?

moim zdaniem tylko wzajemne uzgodnienie.
Rozumiem, że chcesz świadczyć usługi jakiejś większej (od Twojej) firmie. Jak nie zaakceptujesz tej klauzuli to znajdą kogoś innego.

adam_09 03.07.2014 09:20

Dokładnie tak. Czy znajdą kogoś innego to nie wiem. Póki co sprawa wygląda tak, że oni przesłali swój wzór umowy, który zawierał właśnie taką klauzulę, że powyżej 7miu dni nieobecności mam znaleźć zastępcę. Ja im odesłałem swój wzór umowy, który zawiera inf. o tym, że dołożę wszelkich starań w znalezieniu tego kogoś ale nie, że się zobowiązuję. No i czekam na rozwój wypadków :).

MatMario 03.07.2014 10:23

A jak sobie wyobrażasz umowę bez takiego zastrzeżenia?

Świadczysz komuś usługę, nie możesz jej wykonywać ponad 7 dni i co ten zamawiający ma zrobić?

Na ich miejscu zmienił bym tą klauzulę na taką że jeśli nie świadczysz 7 dni znaczy że wypowiedziałeś umowę.

FraMat 03.07.2014 11:28

ale to pewnie chodzi w twoim przypadku o samozatrudnienie?
Wykonujesz dla nich pracę jak pracownik, ale oficjalnie masz firmę, płacisz zus i podatki?

adam_09 03.07.2014 11:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1366795)
A jak sobie wyobrażasz umowę bez takiego zastrzeżenia?

Świadczysz komuś usługę, nie możesz jej wykonywać ponad 7 dni i co ten zamawiający ma zrobić?

Na ich miejscu zmienił bym tą klauzulę na taką że jeśli nie świadczysz 7 dni znaczy że wypowiedziałeś umowę.

Nigdy nie prowadziłem działalności gospodarczej wobec czego nie wiem czy jest to obligatoryjne czy nie. Idea natomiast jest dla mnie nie do przyjęcia bo ja nie jestem freelancerem na krótkie terminy tylko współpraca ma odbywać się 5 dni w tygodniu po 8 h dziennie więc idea, że nie mogę iść na L4 czy na urlop jest dla mnie patologiczna.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1366798)
ale to pewnie chodzi w twoim przypadku o samozatrudnienie?
Wykonujesz dla nich pracę jak pracownik, ale oficjalnie masz firmę, płacisz zus i podatki?

Tak, samozatrudnienie. Charakter pracy identyczny jak przy umowie o pracę czyli mam wskazane miejsce pracy gdzie mam pracować i 5 dni w tygodniu po 8 h.

Reasumując jeśli byłbym freelancerem, który podpisuje np. 6 miesięczny kontrakt na uporządkowanie struktury zarządzania w firmie to nie widzę przeciwwskazań żeby się na taką klauzulę zgodzić. Ktoś mnie wynajmuje do odwalenia konkretnej roboty i później się rozchodzimy. Tego typu zapisy nie są dla mnie nowością tyle tylko, że spotykałem się z nimi wyłącznie w sytuacji gdy umowa jest zawierana pomiędzy dwoma dość dużymi przedsiębiorstwami ( np. inwestor vs wykonawca budynku ). Natomiast moja sprawa dotyczy sytuacji kiedy nawiązuję współpracę z dość dużą organizacją a ja mam stanowisko jednoosobowe ( koordynator ) bez podwładnych, współpracowników itp. Dodatkowo umowa jest podpisywana na czas nieokreślony i będzie miała charakter ciągły, systematyczny. Wykonywać mam pracę taką jak na etacie. Nie jestem powołany do realizacji jakiegoś przedsięwzięcia. Stąd też tego typu klauzula w mojej umowie o współpracy jest dla mnie dalece niekorzystna. Dlatego też zadałem pytanie do bardziej obeznanych w temacie czy bez znaczenia jest fakt o wielkości podmiotów współpracujących, charakterze i rodzaju pracy, długości kontraktu itp. bo zawsze jak podpisuje się umowę o współpracy to taka klauzula w umowie musi się znaleźć i nie ma od tego wyjątku.

manian 03.07.2014 19:02

Poleci ktoś dobrą firmę w Krakowie specjalizującą się w szkoleniach/kursach AutoCAD Inventor.
Potrzebuję odbyć konkretne szkolenie od podstaw z Inventora.

Donki 03.07.2014 19:21

Poleci ktoś jakąs strone z wymianą E-walut?

szprotson 04.07.2014 00:26

chyba było juz raz ale sprobuje :

szukam osoby ktora pracuje/pisze wnioski o dotacje itp itd i sie zna na tym.
ogólnie myslę o otworzeniu działalności (pierwszej) i chciałbym kogoś kto poprawdzi za rękę

Arkas 04.07.2014 09:00

Szukam osoby z Łącka. Priv

wiślak 86 04.07.2014 14:13

Poratujcie!! polałem beton (takie małe słupki co podwórko jest nimi wyłożone podobne do kostki) olejem z frytek i jest plama jak cholera. Czym to moża usunąć? olej roślinny :)

Kamil_mchw 06.07.2014 22:06

prowadzę działalność handel/dystrybucja na terenie PL (FV tylko dla PL firm)
dostałem zlecenie od firmy zagranicznej... jak wygląda zmiana rynku działalności na całą UE?
płaci się coś? gdzie się udać? wystarczy tylko zmienić to w CEIDG?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:14.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl