Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   TS Wisła byłym właścicielem Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9691)

szprotson 23.07.2017 09:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Prezydentowa (Post 1476469)
Nie znam się, ale nie wierzę, żeby było dozwolone skonstruowanie takiej umowy, która nie daje możliwości odrzucenia oferty w przypadku uzasadnionych podejrzeń/udowodnienia, że kontrahent jest niewiarygodny i istnieje zagrożenie działania na szkodę.

oczywiscie ze nie ma.

p.s. ale założmy ze takie cos by się pojawiło. Na czym polega weryfikacja "podejrzeń" czyli poszlak? Kto miałby byc specjalista od takiej weryfikacji ? ile czasu trwałą by "weryfikacja". Czym są uzasadnione podejrzenia?

P.s.2 Jedna z wersji (ta wersja dla mnie jest najbardziej wiarygodna) mówi o tym ze to grupa kapitałowa za która stoi poważna osoba. A wy juz tutaj rozkminiacie kto w Stechert krzesła składa i jaki przyłącza wody mają pralki. Nie ma informacji oficjalnej kto złożył ofertę, jak będzie - wtedy pytania bedą zasadne.

Nie wiem jak wygladają zapisy umowy (to ze 60/40 to wiadomka, to ze TF jest stroną w sprzedazy rowniez)
ale wyddaje mi sie ze to moze byc zapis w stylu : klazula wykupu.
Aktywujesz ją składając ofertę o wartości wymaganej w umowie, i jesli spelnisz wymogi zwiazania z ofertą to stajesz sie włascicielem klubu.

Zarząd milczy bo jest weekend i są zaskoczeni.

pawlozm 23.07.2017 09:27

Jak to nikt ich nie może zatrzymać? Do rozmów wchodzi TF. A oni nawet jak ktoś da 100 mln nawet Euro to jak nie będą chcieli to nie sprzedadzą

teo 23.07.2017 09:29

No tak ���� a prawnik reprezentujący klienta będzie ujawnial wrażliwe informacje o swoim kliencie ��������

krzaq12 23.07.2017 09:37

Wydaje mi się, że jeżeli spełnią warunek, wpłacą 40 mln i jeden grosz, co dla TF jest najważniejsze to nic ich nie zatrzyma, skoro sprzedali klub JM za jakieś ,,śmieszne pieniądze", to teraz tym bardziej oddadzą go za 40 mln

Oczywiście, że prawnik może kłamać, lawirować itp. Zawsze istnieje takie ryzyko, niestety

pawlozm 23.07.2017 09:39

Oczywiście, że TF może zwyczajnie polecieć na kasę i sprzedac akcje. Ale na pewno nie muszą.

Prezydentowa 23.07.2017 09:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson
Na czym polega weryfikacja "podejrzeń" czyli poszlak? Kto miałby byc specjalista od takiej weryfikacji ? ile czasu trwałą by "weryfikacja". Czym są uzasadnione podejrzenia?

Nie mam pojęcia. Jak pisałam - nie znam się. Po prostu liczę na to, że w razie ewidentnego wała, nikt nie będzie miał związanych rąk i nie będzie zmuszony do przyjęcia szkodliwej oferty.

ciacho 23.07.2017 09:46

Jak można podpisać umowę kupna (TS od TF) , w której jest klauzula 40 baniek , o której tu piszecie i w dodatku te 40 baniek idzie do byłego właściciela? Przecież jak to się okaże prawda to TS będzie jeszcze większym frajerem niż TF w przypadku Meresinskiego.

cudlaty 23.07.2017 09:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krzaq12 (Post 1476472)
Wiem, że większość tutaj nie wierzy w informacje użytkownika janex89 ale załóżmy że mówi prawdę, bądź jest bardzo blisko niej.

On twierdzi, że TF była bardzo zaskoczona ofertą kupna przedstawioną przez Stechert Gruppe, mało tego wg niego firmę sprowadził ktoś z klubowego cienia, ktoś kto w Wiśle pracuje za nowych rządów.

Odnośnie Meresińskiego gość bije się w pierś mówiąc, że wówczas informacje posiadał od Citki i ludzi i z nim związanych, którzy zwyczajnie zostali zrobieni w wała, teraz te wiedzę jak twierdzi posiada od prawnika, który reprezentuje potencjalnego kupca.

Stechert Gruppe rozmawiało z TS od kilku tygodni początkowo chcieli kupić klub za ok. 3 mln euro, później pojawiła się kwota 5 mln, TS nie chciało się zgodzić na jakiekolwiek udziały. Ktoś musiał wówczas ich poinformować, że istnieje możliwość kupna klubu bez zgody TS-u za bagatela 9,5 mln euro. Jak widać praktycznie potroili początkową ofertę i teraz jeśli sami się nie wycofają, nikt ich nie może zatrzymać.....

wg mnie to nie miały być "jakieś udziały", a minimum 51% dające przewagę na ZW. TS nigdy się nie chciał zgodzić na oddanie większości udziałów inwestorowi i być może teraz ktoś wykorzystał zapis, o którym wiedziało tylko niewielu...

royalmichael 23.07.2017 09:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciacho (Post 1476480)
Jak można podpisać umowę kupna (TS od TF) , w której jest klauzula 40 baniek , o której tu piszecie i w dodatku te 40 baniek idzie do byłego właściciela? Przecież jak to się okaże prawda to TS będzie jeszcze większym frajerem niż TF w przypadku Meresinskiego.

Cupiał chciał szybko sprzedać klub (wymóg banków, które nie chciały udzielić mu kredytów na bieżące funkcjonowanie firmy) więc zgodził się to zrobić za każdą kwotę, ale zostawił sobie furtkę, że w momencie gdy w ciągu roku pojawi się bogaty kupiec to tak jakby był dalej właścicielm i kasa leci do niego (aż dziwne, że nie 100%).

pawlozm 23.07.2017 09:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciacho (Post 1476480)

TF się zabezpieczyli bo tak naprawdę to co oni od TS dostali? A tak to jest klauzula, że w razie jak ktoś da 40 baniek, to dzieła się 60% do 40%. Zarabiają jedni i drudzy. Ja tak to widzę.
Ale ktoś może zna więcej szczegółów z tamtego przejęcia od meresinskiego??

nesta 23.07.2017 10:01

Uczciwy deal jesli taka byłaby prawda. 4mln eur za wyprowadzenie klubu na prostą przez rok.

pawlozm 23.07.2017 10:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1476484)
Uczciwy deal jesli taka byłaby prawda. 4mln eur za wyprowadzenie klubu na prostą przez rok.

No ok powiedzmy, że uczciwy deal.TS dostanie swoje i TF Ttez. Kwestia teraz czy klub oddadzą w dobre ręce.

yarow 23.07.2017 10:23

Trochę z inne beczki. Jak odnajdujecie wizytówkę tego giganta w branży czyli stronę w domenie?:

http://www.stechert.de

Pomijając niezbyt bieżące informacje w zakładce "Aktualności" i problematykę hostingową tj. szybkości ładowania się strony, to nie potrafiłby stworzyć podobnej strony, gimnazjalista? ;)

szprotson 23.07.2017 10:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yarow (Post 1476486)
Trochę z inne beczki. Jak odnajdujecie wizytówkę tego giganta w branży czyli stronę w domenie?:

http://www.stechert.de/de/home/

Pomijając niezbyt bieżące informacje w zakładce "Aktualności" i problematykę hostingową tj. szybkości ładowania się strony, to nie potrafiłby stworzyć podobnej strony, gimnazjalista? ;)

Jak ? Nijak
dlaczego ? Pracowałęm w firmie w ktorej bylismy dystrybutorem duzego producenta sprzetu medycznego w Niemczech i ...świetni specjalisci, wiedza, doswiadczenie ale w internetach to 10 lat za murzynem.
Teraz tez dosc mocno wspolpracuje z innym producentem Niemieckim, obrót i zysk mają naprawde duże, a tak samo w internetach to leżą. Strona srednia zrobiona jakby za karę.

Tak więc nie wiem czy chcialbym oceniac Niemców przez pryzmat WWW.
W ogole obawiam sie tego ze przyjdzie Niemiec i wprowadzi niemieckie standardy pracy. U nas to nie wypali.

yarow 23.07.2017 10:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1476487)
[...]
W ogole obawiam sie tego ze przyjdzie Niemiec i wprowadzi niemieckie standardy pracy. U nas to nie wypali.

Jeśli byłaby to grupa zarządzająca zza pleców Niemców, to spokojnie może wprowadzić swoje standardy, czyli jeszcze nie wiadomo jakie.

Lemoniadowy Joe 23.07.2017 10:39

Optymalnie byłoby gdyby nowi wchodząc tu spłacili długi doinwestowali klub nawet nie musiałby byc to jakieś kokosy zostawili obecnych ludzi i pod swoim kierownictwem i trzymali się obranej juz linii rozwoju tak jak dyr Junco trener Kiko ale i inwestycja w młodzież itd. To byłby rewelacyjny scenariusz.

Bo taka Lechia przykładowo to jest sobie tak średnio zarządzane aczkolwiek piłkarzy maja bardzo dobrych.

Bene Nati 23.07.2017 10:56

Czy takich bardzo dobrych?
Dobrych co najwyżej.
Dwa okienka z Junco , z Ramirezem, trochę pieniędzy i mielibyśmy lepszych.
I osoba Nowaka też mnie nie przekonuje kompletnie.

Poza tym się zgadzam, Lechia stanowi przykład bardzo przeciętnie zarządzanego klubu.

Mam nadzieję, że pójdziemy inną drogą, tą obecną, która została obrana.
Lekko usprawnimy działanie niektórych elementów klubu.
O ile nie ruszymy ku IV lidze.

KzG 23.07.2017 10:58

Panowie trochę spokoju.
Czekajmy na info i ewentualna sprzedaż.
Jeżeli jest ktoś wydać na Wisłę 40 milionów jako na markę która nie posiada prawie żadnego majątku to nie robi on tego dla zabawy .
Odnośnie narzekania na BC to naprawdę co by nie zrobił złego wszyscy powinnismy mu być wdzięczni że stracił grube miliony na zabawę w Wiśle.
Spokój spokój spokój czekamy i obserwujemy.
A odnośnie prania pieniędzy to uwierzcie że jest wiele więcej niskokosztowych działalności i mniej oczojebnych niż Wisła.
Osobiście uważam że ktoś za tym stoi ale jeżeli jest skłonny wydać 40 milionów to napewno nie żeby ję utopić

yarow 23.07.2017 11:00

Co by było gdyby. Sponsor, nie właściciel.
Tutaj oczywiście nie musi by związku przyczynowo skutkowego (i przybycie Stechert Gruppe nie musi wykluczać pojawienia się kolejnego sponsora), ale fakt jest taki, że w dwa dni po opublikwaniu tego publicznego wywnętrzenia się i tuż przed terrminem granicznym, Niemcy złożyli ofertę.

"Nie będzie można zrobić wielkiego kroku do przodu bez większego sponsora. Co się w tej sprawie wydarzy?

MS: To nie są sprawy, które załatwia się poprzez pstryknięcie palcami. Szczegółów nie mogę ujawniać, ale od listopada toczymy poważne rozmowy. Jeżeli udałoby się je nam sfinalizować w przyszłym roku, to będzie dobrze.

W rozmowie z Interią powiedziała pani, że ten sponsor mógłby podnieść budżet klubu kilkunastokrotnie.

MS: Podtrzymuję te słowa. Rozmawiamy z globalną firmą."

http://sport.lovekrakow.pl/aktualnos...owa_21261.html

wester 23.07.2017 11:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lemoniadowy Joe (Post 1476489)
Optymalnie byłoby gdyby nowi wchodząc tu spłacili długi doinwestowali klub nawet nie musiałby byc to jakieś kokosy zostawili obecnych ludzi i pod swoim kierownictwem i trzymali się obranej juz linii rozwoju tak jak dyr Junco trener Kiko ale i inwestycja w młodzież itd. To byłby rewelacyjny scenariusz.

Bo taka Lechia przykładowo to jest sobie tak średnio zarządzane aczkolwiek piłkarzy maja bardzo dobrych.

Zgadzam się co do pierwszej części Twojego wpisu. Uważam że Lechia Gdańsk jak klub wygląda solidnie, jednie solidnie. Natomiast cały ten proces kiedy wszystko udało im się to ustabilizować, cały proces dochodzenia do tej solidności to był jeden wielki cyrk i marnotrawstwo pieniędzy. Tabuny ściąganych piłkarzy, zmiany trenerów. Ja nadal uważam, że tam wszystko jest przepłacone i strasznie nadmuchane i pomyślunku w tym nie było.

MaLk 23.07.2017 11:01

Cytat:

Na czym polega weryfikacja "podejrzeń" czyli poszlak? Kto miałby byc specjalista od takiej weryfikacji ? ile czasu trwałą by "weryfikacja". Czym są uzasadnione podejrzenia?
Na tym samym, na czym polegało sprawdzenie Meresińskiego, tylko tym razem nie metodą chałupniczą przez fanów, ale przez specjalistów od wywiadu gospodarczego. Przy transakcji za 40 mln zł można się już zdobyć na taki wydatek...

Problemem w przypadku odkrycia "uzasadnionych podejrzeń" np. co do funkcji "pralki" będą ciągle bańki finansujące TF, które mogą rezygnację z kilkudziesięciu baniek "za nic" w imię zachowania dobrego imienia podmiotu spoza grupy TF potraktować jako działanie nieuzasadnione ekonomicznie. Analogicznie Cupiałówna.

pawlozm 23.07.2017 11:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lemoniadowy Joe (Post 1476489)

Tak byłoby idealnie. Czy jest to możliwe? Miejmy nadzieję.
Jeśli zobaczyli jak obecni rządzący podniesli klub w rok, że wszystko ruszyło, że organizacyjnie i sportowo wszystko jest na plus, to mam nadzieje, ze zostawia Panią Marzene, Pana Junco i Kiko. Ale są to tylko nasze nadzieje.

Lemoniadowy Joe 23.07.2017 11:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bene Nati (Post 1476490)
Czy takich bardzo dobrych?
Dobrych co najwyżej.
Dwa okienka z Junco , z Ramirezem, trochę pieniędzy i mielibyśmy lepszych.

1906 % racji, jeżeli to będzie właściciel z kasa i chcący zrobic wynik to nie będzie robił w klubie rewolucji i prawdopodobnie będzie bardzo dobrze.

szczepans21 23.07.2017 11:10

TS dostaje 16 mln za ten deal. Dobry zysk. Jest zapis, jest umowa, posprzątane.

Michaleo3 23.07.2017 11:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pawlozm (Post 1476495)
Tak byłoby idealnie. Czy jest to możliwe? Miejmy nadzieję.
Jeśli zobaczyli jak obecni rządzący podniesli klub w rok, że wszystko ruszyło, że organizacyjnie i sportowo wszystko jest na plus, to mam nadzieje, ze zostawia Panią Marzene, Pana Junco i Kiko. Ale są to tylko nasze nadzieje.

Wszystko zależy od nowego właściciela (o ile taki ostatecznie będzie) ale moim skromnym zdaniem: Junco i Kiko mogą zostać ale p. Marzenka out lub ewentualnie (jako prawnik) przesunięta do roli jakiegoś radcy prawnego lub jako osoba do kontaktów z TS (ale tego jest prezesem więc raczej nie)
:alleluja:będzie dobrze!

Bene Nati 23.07.2017 12:10

Pani Marzeny Sarapaty będzie mi równie mocno żal, a może nawet stosunkowo najbardziej, jeśli dojdzie do zmian personalnych.

Po raz pierwszy od bardzo dawna odczuwałem pewnego rodzaju dumę, że Wisła ma taką Pani prezes.

Miła odmiana po przeszłości do której wolę nie wracać.

Takich ludzi potrzebuje Wisła Kraków.

czaro 23.07.2017 12:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1476487)
Jak ? Nijak
dlaczego ? Pracowałęm w firmie w ktorej bylismy dystrybutorem duzego producenta sprzetu medycznego w Niemczech i ...świetni specjalisci, wiedza, doswiadczenie ale w internetach to 10 lat za murzynem.
Teraz tez dosc mocno wspolpracuje z innym producentem Niemieckim, obrót i zysk mają naprawde duże, a tak samo w internetach to leżą. Strona srednia zrobiona jakby za karę.

Tak więc nie wiem czy chcialbym oceniac Niemców przez pryzmat WWW.

Ktoś z Was pisał, że jest to spółka notowana na giełdzie

więc napisałem tak:
Tak? A byliście na giełdzie? Bo jeżeli w dobrych praktykach spółek notowanych na GPW jest prowadzenie strony internetowej, a ustawowym i giełdoworegulaminowym obowiązkiem jest komunikacja z akcjonariuszami i publikowanie raportów, to pomyśl sobie, co musi być na giełdzie frankfurckiej.

po czym, jak to napisałem wszedłem na stronę BF (giełdy we frankfurcie) i poszukałem spółki stechert. Nie znalazłem.

WislaFan123 23.07.2017 12:20

Ja rozumiem, że jest mało informacji i są szczątkowe, ale opamiętajcie się! Czy odrazu trzeba szukać teorii spiskowych?

- Została złożona oferta 40 mln + 1 PLN, została aktywowana klauzula wykupu. Będzie przeprowadzony audyt finansowy, po audycie, zostanie przelana ta kwota - w momencie gdy kwota zostanie przelana, TS jest zobowiązany do podpisania umowy o zbyciu udziałów - raczej stanie się do dużo wcześniej niż 60 dni

- Oferta nie została złożona przez Stechert International o którym się tak pisze, że miał kapitał zakładowy 250k euro i 40mln euro obrotu, a przez Stechert Gruppe, czyli całą grupę kapitałową której obrotu są nieporówywalnie większe

- Ani BC ani TF nie byli tutaj aktywną stroną, poprostu dostali ofertę.

- Oferta jest win-win dla każdej strony, Wisłę SA przejmuje inwestor który ma mocne plany wobec Wisły i polskiego rynku, a TS dostanie 16 mln PLN, które może przeznaczyć no rozwój obecnych sekcji jak i otwarcie kolejnych a w powiązaniu z tym że od stycznia 2018 mogą już wraz z jakimś inwestorem zacząć budować na terenach od miasta, to liczę że relatywnie szybko powstanie hala która popchnie TS do wyższej ligi i pozwoli na powrót m.in męskiej koszykówki

Dajcie jeszcze chwile, świeża sprawa - wkrótce powinno być więcej informacji

czaro 23.07.2017 12:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaFan123 (Post 1476502)
- Oferta nie została złożona przez Stechert International o którym się tak pisze, że miał kapitał zakładowy 250k euro i 40mln euro obrotu, a przez Stechert Gruppe, czyli całą grupę kapitałową której obrotu są nieporówywalnie większe

Tzn. że x spółek z grupy kapitałowej będzie miało wszystkie akcje Wisły we współwłasności? Bo wiesz o tym, że grupa kapitałowa sama z siebie nie ma osobowości prawnej?

_ukoL 23.07.2017 12:26

Cytat:

Czy odrazu trzeba szukać teorii spiskowych?

Trudno nie mieć wątpliwości względem potencjalnego inwestora. Grupa firm o której nie można znaleźć sensownej wzmianki w Internecie. W dzisiejszych czasach to wręcz kuriozalne. Tajemniczego inwestora już przerabialiśmy w zeszłym roku. Słynna spółka projekt-gmina.pl. Nikt o zdrowych zmysłach nie chce wracać do tego.

WislaFan123 23.07.2017 12:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1476503)
Tzn. że x spółek z grupy kapitałowej będzie miało wszystkie akcje Wisły we współwłasności? Bo wiesz o tym, że grupa kapitałowa sama z siebie nie ma osobowości prawnej?

Tak wiem, ale tutaj Jako grupa kapitałowa to dotyczy bardziej wspólnego właściciela. Jest poprostu spółką Stechert Gruppe i to ona przejmuje udziały

tsw biała gwiazda 23.07.2017 12:33

@czaro jeśli chcesz raporty o tej spółce to możesz wejść na niemiecki krs i ściągnąć raporty za ok. 4 euro. Dodatkowo ta firma ma formę prawną Sp. z oo(GmbH) i jako taka nie może być na giełdzie.

PvD 23.07.2017 12:34

Cytat:

- Ani BC ani TF nie byli tutaj aktywną stroną, poprostu dostali ofertę.

pytanie czy aktywną stroną nie był ktoś blisko związany z Cupiałem bądź TF...

Adasss 23.07.2017 12:37

Tą całą Stechert Gruppe trzeba rozpatrywać tylko i wyłącznie w kontekście Jörga Lösera. Bo z wszelkich dostępnych informacji wynika, że w ciągu ostatnich kilku miesięcy to on przejął pełnię władzy we wszystkich tych spółkach. Nikt inny nie ma tam nic do gadania.

brylant17 23.07.2017 12:48

Zastanawiam się skąd pomysł na inwestycje w Polski klub piłkarski ?

c. 23.07.2017 12:52

Niewiele trzeba Polskiemu klubowi, zeby stal sie potentatem w rodzimej lidze z realnymi szansami na awans do Ligi Mistrzow.

W mocniejszej lidze zainwestujesz 10 razy wiecej pieniedzy i często jest sportowa kicha.

royalmichael 23.07.2017 12:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1476509)
Zastanawiam się skąd pomysł na inwestycje w Polski klub piłkarski ?

Ponoć produkują m.in meble, a zauważ ile w Polsce się buduje, jeden wielki plac budowy gdzie biurowce i mieszkania powstają jak grzyby po deszczu. W dodatku wygląda na to, że ta firma ma globalny zasięg? Jeśli tak to znów świetna promocja w Europie w przypadku gry w LE/LM

MaLk 23.07.2017 12:54

Ale wiecie o tym, że ta oferta sama z siebie nie powoduje jeszcze niczego, zwłaszcza, że - jeżeli przecieki są prawdziwe - jej skuteczność jest uzależniona od wyników audytu oraz, oczywiście decyzji TF?

W skrajnym przypadku zresztą nawet od decyzji TS (mogą nie sprzedać akcji klubu i nikt ich do tego nie zmusi, a odpowiedzialność poniosą wyłącznie odszkodowawczą w stosunkach cywilnoprawnych wobec TF i to z możliwością wykazywania przed sądem np., że żądanie sprzedaży w danych okolicznościach byłoby nadużyciem).

Scenariuszy, które w ramach s-f można tworzyć jest multum, nawet i takie, że ktoś po prostu chciał przedłużyć termin obowiązywania klauzuli wykupu o 2 miesiące, albo chciał uzyskać dostęp do danych przez audyt, a ofertująca spółka jest tu tylko narzędziem.

Póki co niczego konkretnego się nie dowiemy. Można gdybać i pisać książki fabularne.

Lemoniadowy Joe 23.07.2017 12:56

Pewnie to czesc strategii wejscia na nowe rynki.

http://spvgg-fuerth.com/fotos/1516/2...fue-bo_500.jpg

c. 23.07.2017 12:57

A jaka ma byc decyzja TF? przeciez im to obojętne, ważne, zeby przytulili kilkadziesiąt milionów złotych.

Jak nie opchną teraz to gówno zarobią.

Jezeli firma bedzie sprawdzona ( zdjecia ich fabryk, linii produkcyjnych, tir'ów przewozowych itd nie są chyba zrobione z kartonu tylko istnieją na prawdę)

Tez sa dobre te teorie spiskowe.. otwarcie chcą przejąc klub, zeby prać brudne pieniądze :rotfl: na pełnym przypale, w klubie sportowym, na poziomie ekstraklasy, na oczach Polski, telewizji, kibiców, dziennikarzy.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:09.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl