Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   XV KOLEJKA] WISŁA Kraków - Sandecja Nowy Sącz, 4 Listopada, godz. 18:00 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9874)

nero 06.11.2017 07:09

Czy to zgodne z obecnymi przepisami, że anuluje się bramkę po rozpoczęciu od połowy? Nawet zmiane zawodnika zderzyliśmy zrobic.
Rozumiem VAR itp. ale wszyscy widza, że jest 3-0 jedno cieszą się, że wygrywają, drudzy podłamani a tu nagle jakiś spiker jednym zdaniem informuje, że jednak gola nie bylo... przecież to bez sens, POZWALAJĄ NA TO PRZEPISY?!

siedzenaganku2 06.11.2017 08:02

Straszna kaszana ten var. Daje i zabiera. To samo bylo z nim co i bez niego. Pieniadze w technologie zainwestowane wiec z gowna sie nie wycofaja. Bedziemy ta lipe ogladac jeszcze przez dlugi czas

pepe72 06.11.2017 12:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez siedzenaganku2 (Post 1486971)
Straszna kaszana ten var. Daje i zabiera. To samo bylo z nim co i bez niego. Pieniadze w technologie zainwestowane wiec z gowna sie nie wycofaja. Bedziemy ta lipe ogladac jeszcze przez dlugi czas

Bez przesady. Wygraliśmy mecz, spalone były, karne były.
Od VARu należy bardziej uważać w polu karnym bo głupie faule zwłaszcza przy rogach kończą się karnym.

Karherop 06.11.2017 12:52

Widać jak na dłoni że te przepisy ciągle ulegają modyfikacji, to o co można mieć pretensje w naszym meczu:
- wg idei var, sędzia główny dalej jest najwazniejszy na boisku, ale swoje decyzje może zweryfikować na monitorze lub w przypadku sygnalu o złamaniu przepisow również powinien to zweryfikować na ekranie. Tymczasem decyzje o spalonym podjął wylacznie poprzez informację na słuchawce. W mojej opinii spalony spalonemu nie rowni i wiele zależy od operatora, kiedys dokona stopklatki.
- wznowienie gry przy nieuznanej bramce nastapilo od środka boiska - niezgodnie z przepisami. Powinno być wznowienie od bramki.
- decyzje powinni być podejmowane szybciej, max 20 sek od wydarzenia sędzia podbiega do monitora i w minutę kończy temat. W tym czasie grono analizuję sytuację. Nie może być tak jak w meczu z legia, że weryfikacja trwa łącznie 4 minuty, a sędzia dopiero po 3 minutach podbiega do monitora. W dodatku sędzia nie doliczyl tych minut do końcowego czasu gry.

Część sędziów zrzuca odpowiedzialność za decyzje na var. To miała byc tylko pomoc, a wychodzi na to że jest ważniejsza niż sam sędzia.

inspektor erektor 06.11.2017 12:55

Cytat:

- wg idei var, sędzia główny dalej jest najwazniejszy na boisku, ale swoje decyzje może zweryfikować na monitorze lub w przypadku sygnalu o złamaniu przepisow również powinien to zweryfikować na ekranie. Tymczasem decyzje o spalonym podjął wylacznie poprzez informację na słuchawce.

(...)

Część sędziów zrzuca odpowiedzialność za decyzje na var. To miała byc tylko pomoc, a wychodzi na to że jest ważniejsza niż sam sędzia.
VAR ma większą moc decyzyjną niż sędzia. W sytuacjach stykowych decyzję podejmuje sędzia z wozu, sędzia boiskowy może ewentualnie popatrzeć na monitor.

Cytat:

wznowienie gry przy nieuznanej bramce nastapilo od środka boiska - niezgodnie z przepisami. Powinno być wznowienie od bramki.
Tu coś źle zapamiętałeś. Sędzia cofnął akcję i od bramki wznowił Gliwa.

Arkadiusz.Czerepach 06.11.2017 15:02

tu są jaja
http://weszlo.com/2017/11/04/przepra...ci-z-nami-var/

Karherop 06.11.2017 17:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez inspektor erektor (Post 1486984)
VAR ma większą moc decyzyjną niż sędzia. W sytuacjach stykowych decyzję podejmuje sędzia z wozu, sędzia boiskowy może ewentualnie popatrzeć na monitor.

Tu coś źle zapamiętałeś. Sędzia cofnął akcję i od bramki wznowił Gliwa.

ad1.
Nie wiem. Ja słyszałem, że to nie VAR podejmuje decyzje, ale sędzia po obejrzeniu materiału video. Jeśli te przepisy ewoluują to nie nadążam za zmianami (i myślę, że nie tylko ja).

ad2.
Być może, byłem pewien że przy nieuznanej bramce na 3-0 zaczynaliśmy od środka. Nawet zmianę zdążyliśmy przeprowadzić. Dopiero po zejściu Lopez usłyszał, że nie ma bramki..

WioReXXX 06.11.2017 17:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez inspektor erektor (Post 1486984)

Przestan rozpowszechniac bzdury. Ostatnie slowo zawsze nalezy do sedziego glownego.

Charlie 06.11.2017 18:42

Cytat:

Być może, byłem pewien że przy nieuznanej bramce na 3-0 zaczynaliśmy od środka. Nawet zmianę zdążyliśmy przeprowadzić. Dopiero po zejściu Lopez usłyszał, że nie ma bramki..
Dokładnie tak było, w sensie piłka była już na środku boiska. Strach pomyśleć co by się działo na trybunach, gdyby takie coś miało miejsce przy stanie 0-0.

xanti1906 07.11.2017 00:07

http://weszlo.com/2017/11/05/zawodni...lizy-sytuacji/

Tutaj Marciniak o VAR na przykładzie meczu Arki

Cytat:

Nie było możliwości, by sprawdzić tę sytuację, zawodnicy Arki natychmiast wznowili grę i zgodnie z protokołem VAR oraz przepisami gry dalsza analiza tej sytuacji była niemożliwa. Jako ciekawostkę podam, że jedynym zdarzeniem, do którego możemy wrócić po wznowieniu gry, jest potencjalna czerwona kartka za brutalny faul.

pepe72 07.11.2017 01:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1486969)
Nie do końca się zrozumieliśmy. Nie liczę że jakiekolwiek junior cos teraz będzie znaczył dla 1 druzyny. Liczę na podobne debiuty jak Laskosia i Slomki na wiosnę. Symboliczne, a nobilitujace. I za te 2 lata pewnie zaprocentuja. Uważam że kadrę mamy trochę za szeroką, bo jednak teraz nawet w obliczu 5 kontuzji w zespole musimy wysyłać na trybuny 4 zawodników na kontraktach, w tym dwoch na raczej wysokich (Cywka, Ze). Dlatego też wybiegajac nieco w przyszłość jestem bardzo ciekaw zimowych rotacji w kadrze zespołu.

Takie coś znalazłem:
http://www.przegladsportowy.pl/pilka...440,1,727.html
ale to chyba nie ten wywiad.
Nie wiem czy wpuszczą kogoś z rocznika 1999-2001. Może po podziale na grupy jak będzie wiadomo czy nam grożą puchary czy walka o utrzymanie.

FraMat 14.11.2017 13:22

Nie gramy w tym tygodniu żadnego meczu?

:>

swiety37 14.11.2017 13:35

A po co temat meczowy? :D
Znowu będą komentarze, że pogoń za mocna, na zmianę z takimi, że ich pojedziemy kilkoma.
A po meczu niezależnie od wyniku i tak będzie "kiko out", oraz VAR TAK/NIE i związane z nimi wojny trolli ;)

A tak poważniej, to byle do piątku :)

FraMat 14.11.2017 13:48

No kurczę, ponarzekałbym sobie.
Przed meczem.
W trakcie meczu.
Po meczu.

Ale fakt:

- zabiłeś temat tym podsumowaniem. Nie wiem, czy można jeszcze coś dodać.

Aha. Ze Manuel.

Arkadiusz.Czerepach 14.11.2017 14:20

założyłbym ale nie chce wyhaczyć bana :P

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:44.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl