Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Książki - ktoś je jeszcze czyta?! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=89)

DeadOrAlive 08.06.2010 14:56

Cokolwiek pomyślisz, pomyśl odwrotnie. Świetna książka

7 kotów 08.06.2010 15:38

Przez ostatnie 2 tygodnie przelecialem sie po Bukowskim. Listonosz, Faktotum, Kobiety, Z szynka raz!, Hollywood, Szmira.
Ciezko wybrac najlepsza bo wszystkie sa najlepsze.

yoda79 20.06.2010 11:18

A ja trafiłem przypadkiem na małą perełkę dla fantów fantastyki - "Gra o tron" Martina.
Lepiej mi się czyta niż "Władcę".

Krystian14 22.06.2010 16:47

Kolekcja klubów "Lwów, Wilno - encyklopedia pilkarska Fuji"

Świetna sprawa, istna skarbnica wiedzy..
Szczególnie polecam zainteresowanym Pogonią Lwów!

Maciejj 22.06.2010 18:02

Mitologia świata bez klamek - Waldemar Ł.

Polecam:-)

siphon 19.07.2010 06:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 910649)
Przez ostatnie 2 tygodnie przelecialem sie po Bukowskim. Listonosz, Faktotum, Kobiety, Z szynka raz!, Hollywood, Szmira.

zdecydowanie szmira.Rewelacyjna zabawa z konwencja czarnego kryminału:D

gabriela 21.07.2010 08:40

No pewnie, że czytam książki jest to moje ulubione zajęcie, ostatnią przeczytaną była http://www.dobraksiazka.net/pod-kopula-p-147572.html polecam:)

Katarzyna_(L) 24.07.2010 19:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 910649)

Wszystkie są genialne.
U mnie wygrywa chyba 'Z szynką raz!'.
Z naciskiem na CHYBA.

Mario Nh 31.08.2010 12:06

Którą z książek Stephena Kinga moglibyście mi polecić?
Z chęcią poczytałbym coś w klimacie standardowych hiszpańskich horrorów, tj stary opuszczony dom...

damians 04.09.2010 12:52

Szukam jakiejś ciekawej ksiązki o historii Polski, okres 1945+, najlepiej coś dobrze napisanego, czym matematyk zaspokoi swoją historyczną ciekawość. Zna ktoś coś?

_bzyku_ 05.09.2010 20:30

Poleci ktoś jakieś dobre książki o rasizmie, apartheidzie itp?

PauL 05.09.2010 21:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez damians (Post 974213)
Szukam jakiejś ciekawej ksiązki o historii Polski, okres 1945+, najlepiej coś dobrze napisanego, czym matematyk zaspokoi swoją historyczną ciekawość. Zna ktoś coś?

'

Historia Polski A.Czubińskiego.

Uran235 10.09.2010 10:32

Nie wiem czy było, czy nie, ale inicjatywa, którą warto poprzeć:
Petycja przeciwko wprowadzeniu VAT-u na książki

gianbuffon 10.09.2010 10:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 971814)
Z chęcią poczytałbym coś w klimacie standardowych hiszpańskich horrorów, tj stary opuszczony dom...

Polecam ''Ręka mistrza''. Przyjemnie się czytało :) Na pewno dobre jest tez ''Lśnienie'', ale nie czytałem.
Czytał już ktoś ''Kopułę''? Jakie wrażenia?

Proud 10.09.2010 10:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 971814)

Również podbijam to pytanie!

Przeczytałem ostatnio "Christine", bardzo dobrze mi się czytało. Teraz czytam "Oczy smoka", choć jakoś nigdy nie przepadałem za fantasy. Ale tylko to było w bibliotece.

Mam ochotę coś jeszcze Kinga poczytać, ale nie mam pojęcia na co się zdecydować, coś z horroru na pewno. Jakieś rady? :)

Jak ktoś lubi akcję, trochę kryminału w książkach, to polecam Trylogie Larssona, "Millennium". Po pozytywnych opiniach z tego tematu zdecydowałem się przeczytać, i z całą pewnością nie załuję. Dość grube czytadło (Ponad 2tys stron!) ale szybko się pochłania.

Ela 10.09.2010 12:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 976965)
Jak ktoś lubi akcję, trochę kryminału w książkach, to polecam Trylogie Larssona, "Millennium". Po pozytywnych opiniach z tego tematu zdecydowałem się przeczytać, i z całą pewnością nie załuję. Dość grube czytadło (Ponad 2tys stron!) ale szybko się pochłania.

Grafomaństwo momentami niesamowite.
Plus bijąca po oczach szwedzka poprawność polityczna.

Ale jak już się zacznie to nie można się oderwać :D
Zarwane noce gwarantowane.

Proud 10.09.2010 13:15

Elu, masz rację.

Ale tak jak przyznałaś, jest w stylu Szweda coś, co pociąga czytelnika i ciężko się oderwać.

Co do poprawności politycznej to się zgodzę. Trochę razi...ale da się przeżyć ;)

yoda79 10.09.2010 13:35

A dla mnie nie dało się przeżyć. Tak politycznie poprawnie książki w życiu nie czytałem, przeczytałem 2 tomy,za 3 podziękowałem.
Czytam tomiszcze pomad 1000-stronicowe "Łaskawe" Littella, jak na razie miażdży.

Vinci 10.09.2010 13:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yoda79 (Post 977042)
Czytam tomiszcze pomad 1000-stronicowe "Łaskawe" Littella, jak na razie miażdży.

I będzie miażdżyło do samego końca. Tak przenikliwej i atomowej mieszanki historii,ludobójstwa, dewianctwa i... człowieczeństwa nie znalazłem nigdzie indziej. Prawdziwe arcydzieło...

JOSE 841 10.09.2010 14:48

qazwsx123 książki o 2 wojnie kiedyś była i chyba jest jescze ale raczej już w bibliotekach seria książek z z charakterystyczyym tygrysem w żółtym kółku zapomniałem jak sie nazywała ta seria i jakie to wydawnictwo ale chyba jedna z ciekawszych serii książek o 2 wojnie

Bialagwiazda 10.09.2010 22:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _bzyku_ (Post 975012)

Podbijam pytanie. Wypożyczyłam sobie "Genezę apartheidu" Grinberg'a ale początek jakoś mnie nie zaciekawił.

Arkas 11.09.2010 22:50

"Czerwone gardło" Jo Nesbo. - Norweski kryminał, akcja trzyma do końca w napięciu, akcja przez pewien czas dzieje się na 2 płaszczyznach. Trzeba uważnie czytać by się nie pogubić.
"Nosiciel" Tess Gerritsen - thriller medyczny, również polecam, fajnie się czyta.

gris 13.09.2010 21:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 976965)
Również podbijam to pytanie!

Przeczytałem ostatnio "Christine", bardzo dobrze mi się czytało. Teraz czytam "Oczy smoka", choć jakoś nigdy nie przepadałem za fantasy. Ale tylko to było w bibliotece.

Mam ochotę coś jeszcze Kinga poczytać, ale nie mam pojęcia na co się zdecydować, coś z horroru na pewno. Jakieś rady? :)

Co do Kinga to polecić mogę Desperacje, która niedawno czytałem.
Z innych Wybuch Mastertona wzbudził we mnie dużo emocji. Żal mi było ją kończyć ;)

ponury 13.09.2010 22:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JOSE 841 (Post 977073)
qazwsx123 książki o 2 wojnie kiedyś była i chyba jest jescze ale raczej już w bibliotekach seria książek z z charakterystyczyym tygrysem w żółtym kółku zapomniałem jak sie nazywała ta seria i jakie to wydawnictwo ale chyba jedna z ciekawszych serii książek o 2 wojnie

Nie wiem, czy dobrze kojarze ale to seria "z żółtym tygrysem", swego czasu sporo tego bylo na allegro po śmiesznych cenach.
I jeśli dobrze pamiętam to jest to niezbyt obiektywne źródło informacji o IIWŚ.

Alexander94 13.09.2010 22:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _bzyku_ (Post 975012)

Invictus. Apartheid w RPA, Mandela z pomocą MŚ rugby '95 stara się zjednoczyć podzielone rasowo państwo.
Myślę, że Cię zainteresuje ; czyta się miło, zawsze można jeszcze nadrobić zaległości z historii najnowszej ;>.

Gargamel 13.09.2010 22:15

Polecam książkę pt. SHANTARAM . Książka fenomenalna, jakbym stał obok tych wydarzeń z lizakiem w ręku. POLECAM!

Mario Nh 30.09.2010 19:30

Na pierwszy rzut przeczytam sobie "lśnienie" Kinga.
A coś podobnego do Władcy Pierścieni możecie polecić?
Elfy, krasnoludy i te sprawy.

Gordian 30.09.2010 19:45

Nik Pierunow - "Pierścień mroku" mi się nasuwa. To jest książka (trylogia?) rozgrywająca się w świecie Tolkiena. Możesz Wiedźmina przeczytać. Jeśli chcesz książkę w idealnych klimatach Lotr'a to przeczytaj "Hobbita". Takie bardziej dla młodszego odbiorcy, ale też się fajnie czyta.

h3po4 30.09.2010 19:52

Osobiście polecam:
Pamiętnik narkomanki Barbary Rosiek
My dzieci z dworca Zoo
Książki naprawdę na poziomie i w niektórych miejscach powalają :)

Vinci 07.10.2010 13:38

Cytat:

Peruwiański pisarz Mario Vargas Llosa został tegorocznym laureatem literackiej nagrody Nobla. Urodzony urodzony 28 marca 1936 roku w Peru laureat, to jeden z najwybitniejszych współczesnych pisarzy, autor wielu powieści, opowiadań, sztuk teatralnych, publicysta i polityk. Jest autor m.in. takich powieści jak "Rozmowa w »Katedrze«" i "Ciotka Julia i skryba".
No to zapowiada się teraz jeszcze większa moda na książki tego pisarza. Ja ze swojej strony gorąco polecam "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" oraz "Pochwałę Macochy".

http://www.wislakrakow.com/forum/dat...hPc38hf8M//9k= http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:A...Y-Cr3va0Cs53k=

_bzyku_ 11.11.2010 16:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Alexander94 (Post 979503)
Invictus. Apartheid w RPA, Mandela z pomocą MŚ rugby '95 stara się zjednoczyć podzielone rasowo państwo.
Myślę, że Cię zainteresuje ; czyta się miło, zawsze można jeszcze nadrobić zaległości z historii najnowszej ;>.

Ok, dzięki.Oglądałem ten film, w sumie to nawet nie wiedziałem, że jest też taka książka. Z chęcią zakupię i poczytam, bo film filmem a książką książką :)

PS: Dalej podbijam jednak pytanko o książki o genezie apartheidu, portretach psychologicznych rasistów itp. Coś w ten deseń.

harimata 11.11.2010 17:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _bzyku_ (Post 1009092)
Ok, dzięki.Oglądałem ten film, w sumie to nawet nie wiedziałem, że jest też taka książka. Z chęcią zakupię i poczytam, bo film filmem a książką książką :)

PS: Dalej podbijam jednak pytanko o książki o genezie apartheidu, portretach psychologicznych rasistów itp. Coś w ten deseń.

Tu masz fajne streszczenie tematu (http://www.prawica.net/node/7705). A książkę polecam RPA Historia państw świata w XX wieku Gąsowski Andrzej
Wydawnictwo: TRIO

Jak coś to mogę odsprzedać albo wymienić na inną.

Polecam od siebie taką prostą książkę ale informacji dużo można potem doczytać : Polscy patrioci, którzy uratowali Europę przed Hitlerem W. Breuer`a.

Jak by ktoś się interesował historią Śląska, militariami, czy wojnami na Śląsku,szukanie skarbów, zbieranie monet to mogę polecić jakieś ciekawe tytuły a mam tego całkiem sporo i dużo unikalnych.

yoda79 28.11.2010 14:27

Pomóżcie, mam problem z pewnym tytułem książki Agathy Christie,którą czytałem wieki temu. Pamiętam,że była tam jakaś wycieczka i siostry mieszkające w zaniedbanym domu. Kojarzy ktoś?

WiślakMyślenice 28.11.2010 14:49

Wracam do czytania książek (wow!).

Interesują mnie głównie książki akcji, przygodowe, trzymające cały czas (lub większość) w napięciu, jakieś niespodziewane zwroty akcji. Może być sci-fi.

Mam dosyć kultury plebsu. Potrafili zdupcyć nawet Kubusia Puchatka i Smerfy.

LanceTS 28.11.2010 15:46

Polecam ksiązki Alistaira MacLean'a. Sensacyjne, i w miare łatwo się czyta.

WiślakMyślenice 28.11.2010 16:12

Stokrotne dzięki :)

arth_ur 28.11.2010 16:38

Ostatnio czytałem Bastion Kinga, jedna z najlepszych powieści autora. Kto nie czytał to polecam. Zamówiłem sobie książkę Hoolifan - książka o Chuliganach Chelsea. Zobaczę czy dobra .

Krzysiek 28.11.2010 17:59

Za usilnymi namowami mojej dziewczyny, otwarłem książkę Terrego Pratchetta. Najpierw jedną, drugą, kolejną... Kto lubi fantasy koniecznie powinien się z tym genialnym pisarzem 'poznać'.

Polecam!

pzkwr 28.11.2010 18:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LanceTS (Post 1018794)
Polecam ksiązki Alistaira MacLean'a. Sensacyjne, i w miare łatwo się czyta.

Według mnie najlepsza to "Złote rendez-vous".

Ja ze swojej strony polecam moją ulubioną książkę: "Król szczurów" Jamesa Clavella. Jest o japońskim obozie jenieckim w czasie II wojny światowej. Pewnie nie takiej tematyki szukasz, ale gwarantuję, że nie będziesz się nudził - mój koleja przeczytał ją w jedną noc (jakieś 500 stron).

Vinci 28.11.2010 18:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiślakMyślenice (Post 1018700)
Wracam do czytania książek (wow!).

Interesują mnie głównie książki akcji, przygodowe, trzymające cały czas (lub większość) w napięciu, jakieś niespodziewane zwroty akcji. Może być sci-fi.

Mam dosyć kultury plebsu. Potrafili zdupcyć nawet Kubusia Puchatka i Smerfy.

Dobra decyzja;)

Szukasz czegoś intrygującego, więc polecam książkę Toski Lee, pt. "Diabeł.Autobiografia".
Mimo banalnego tytułu, historia póki co bardzo ciekawa (jestem 60 stron przed końcem). Poniżej masz link do fragmentu oraz dodam jeszcze adres strony tej ślicznej pisarki ;)

http://www.film.gildia.pl/_n_/litera...kladka-200.jpg

http://www.literatura.gildia.pl/twor...-autobiografia

http://www.toscalee.com/

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:18.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl