Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Weźcie się do roboty (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=527)

matt1906 29.12.2008 23:59

Co myślicie o takim treningu? Rozpisałem go według http://www.kulturystyka.pl/atlas/ i chciałbym go skonsultować z kimś kto się na tym zna. Chcę rozpocząć na poważnie treningi na siłowni od nowego roku i chodzi mi przede wszystkim o rzeźbę ale też o siłę.

Poniedziałek:
- uginanie ramion ze sztangietkami stojąc pochwytem (5x10)
- uginanie ramion ze sztangą na "modlitewniku" (5X10)
- wyciskanie sztangi na ławce poziomej wąskim uchwytem (5x10)
- uginanie ramion ze sztangą na "modlitewniku" (5X10)
- wyciskanie sztangi na ławce poziomej wąskim uchwytem (5x10)
- rozpiętki w siadzie na maszynie (5x10)

Wtorek:
- pompki
- brzuszki
- uginanie ramion ze sztangietką w siadzie (6x10)
- uginanie nadgarstków ze sztangietką w siadzie (6x10)

Środa:
- uginanie ramion ze sztangietkami stojąc pochwytem (4x10)
- uginanie ramion ze sztangą na "modlitewniku" (4X10)
- prostowanie nóg w siadzie (2x10)
- przysiady ze sztangietkami (2x10)
- prostowanie nóg w siadzie (4x10)
- przysiady ze sztangietkami (4x10)

Czwartek:
wolne

Piątek:
- uginanie ramion ze sztangietkami stojąc pochwytem (2x10)
- uginanie ramion ze sztangą na "modlitewniku" (2X10)
- wyciskanie sztangi w poziomie (2x10)
- rozpiętki w siadzie na maszynie (4x10)
- wyciskanie sztangi w poziomie (4x10)

I miałbym prośbę do kogoś w sprawie diety, co i jak (bo jestem zielony w tym:) )?

Bojar 30.12.2008 00:58

Nie nazwałbym tego planem, nawet nie ma co poprawiać.
http://www.sfd.pl/SPIS_TEMAT%C3%93W-...G-t401012.html <- w tematach podanych w tym poście masz przykładowe plany, najlepiej wybierz sobie jeden (polecałbym Ci FBW) i ogólnie przeczytaj na czym to wszystko polega. :-)

Co do diety to odsyłam tutaj: http://www.sfd.pl/Potrzebujesz_Diete...J-t379384.html .

Odsyłam do linków, bo nie ma sensu, żebym pisał to, co jest już dobrze napisane gdzie indziej. :-)

West 04.01.2009 13:10

jaki polecacie stack kreatynowy ?
chodzi mi o wlasne odczucia po cyklu a nie opisy producentow

PAWEL NEWB 05.01.2009 12:28

Panowie mam takie pytanie. Jakie najlepsze ćwiczenia na zbudowanie duzych mieśni brzucha?? Nie podawajcie mi ćwiczen które ułatwiaja spalić tluszcz albo wzmocnic brzuch. Tylko takie które pobudza do dużego wzrostu.

W co do stacków sam ajdłem nitrobolon. Efekty po nim są widoczne , ale oczekiwałem czegoś wiecej. Jesli chodzi o smak nitro to po 2 tygodniach juz go miałem dość. Co prawda brałem na raz wiekszą dawke niz zalecana na opakowaniu. Sam teraz zastanawiamsie nad Xpandem lub shogunem

ted 05.01.2009 14:05

na duży mięsień brzucha to tylko 2 piwka dziennie ;)

PAWEL NEWB 05.01.2009 16:37

Tak cwiczylem tyle ze piwek ładowałem wiecej:P a brzuszeknie rósł:P a tak pozatym fak faktem alkoholjest kaloryczny ale tyje sie bardziej od tego ze po piwkach sie je duzo tlustego i od tego brzyszek rosnie. Do tego przy braku ruchu oponka bedzie niezła :P a tak powaznie to:

Panowie mam takie pytanie. Jakie najlepsze ćwiczenia na zbudowanie duzych mieśni brzucha Nie podawajcie mi ćwiczen które ułatwiaja spalić tluszcz albo wzmocnic brzuch. Tylko takie które pobudza do dużego wzrostu.

Garbaż1906 05.01.2009 17:07

Panowie skończyłem rozpiske na "ogólnorozwojówke" która trwała miesiąc - 12 treningów na siłowni. Chciałbym teraz zrobić rozpiskę na masę, wkleiłby ktoś z Was coś odpowiedniego? na sfd, kulturystyce itd... tyle tego jest, że aż problem, żeby coś wybrać. Także będe wdzieczny. pozdrawiam

RZA 05.01.2009 19:53

W. z tych tańszych to crevolution biogenixa z tych droższych dla mnie osobiscie m-stak animala to numer jeden. Power horse, x-pand już gorzej. Oczywiscie z animalem to brałem witaminki plus gainer pro-whey.

qqbaa 05.01.2009 22:31

Polecam X-Panda robiłem już kilka cyklów na nim i jestem bardzo zadowolony dobra korba na siłowni i fajna pompa efekt końcowy tez bardzo fajny :)

Jeszcze niezły jest zestaw STORM + SHOCK THERAPY tez efekty niezłe ale smaki słabe

PAWEL NEWB

Co do brzucha to chyba cię nie zaskoczę :P najlepsza 6 weidera co Ci z super mieśni brzucha jak będą pod tłuszczem ?
O to w tym wszystkim chodzi spalisz tłuczsz będzie widac mieśnie
bedziesz cwiczyć mięśnie będą większe

Trzeba sie uzbroic w cierpliwość i ciężko pracować, z tym samym się spotykam tutaj, czy jak czytam SFD

Wszyscy by chcieli zrobić 5 super ćwiczeń kupić odżywki (cena nie gra roli) i bez diety, po 2 tygodniach wyglądać jak pudzianowski ;)

PAWEL NEWB 06.01.2009 11:22

Tylko tyle ze ja własnie nie mam wielkiej tkanki tluszczowej. Wiec kaloryfer widac. Tyle ze bidnie przy bardziej rozrosnietej klatce. Dlatego potrzebuje jak najbardziej powiekszyc brzuch. I takie cwiczenia mi potrzebne. 6 W bardziej wzmacnia i spala tluszcz niz powieksza miesnie brzucha

PenQ 06.01.2009 11:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez godzilla (Post 652399)
szukam jakis SW w rejonach pradnikow, olszy i azorow

pozdrawiam

na clepardii masz jiu jitsu i judo bodajze, a jeżeli kickboxingu chcesz sie uczyć w dobrej szkole od podstaw technik itp, to smok na azorach np http://www.smok.otwarty.pl/ 70zl/mce , spoko atmosfera, rozpiske treningow masz na stronce i wiecej informacji.. pozdro :-)

ŁDB 07.01.2009 00:19

Pytanie odnośnie powyższego treningu:

11. Wznosy tułowia z obciążeniem.

To martwy ciąg po prostu, czy jakieś inne wznosy?

ted 07.01.2009 13:08

to chyba chodzi o unoszenie tułowia z opadu.
Jest to inne cwiczenie niz MC ale rowniez działa na prostownik.
http://www.kulturystyka.pl/atlas/ple...i/image051.gif

pietras1234 07.01.2009 19:29

"Dzieńdobry"?
Bierzesz sztange na plecy , stajesz w lekkim rozkroku, nogi lekko ugięte, plecy OBOWIĄZKOWO proste. Pochylasz się w dół płynnie, płynnie wznosisz tułów do góry (żadnych szarpnięc, pod żadnym pozorem) tak by czuć jednocześnie prostowniki i dwugłowe ud.
Ćwiczenie z ławką ogranicza udział nóg, a co za tym idzie to ćwiczenie typowo na plecy.

MISTA92 08.01.2009 13:11

Siemankoo wszytskim:) Mam 16lat 60kg 175cm i postanowiłem ze czas zaczac...:) Co polecacie na poczatek jaka dieta?jaki program...? Prosze o pomoc z góry Thx

qqbaa 08.01.2009 14:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MISTA92 (Post 654050)
Siemankoo wszytskim:) Mam 16lat 60kg 175cm i postanowiłem ze czas zaczac...:) Co polecacie na poczatek jaka dieta?jaki program...? Prosze o pomoc z góry Thx

ale na co ?

MISTA92 08.01.2009 14:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez qqbaa (Post 654083)
ale na co ?

Brzuch wogole miesnie itp...:)? Pliska

WiślakNH 08.01.2009 14:59

Ale co chcesz robić?Masę?
Nie wątpimy w to,że mięśnie <lol2>

Z resztą na sam początek najlepiej ćwiczyć normalnie,czyli nie na masę,a po prostu rozruszać mięśnie,bo na początku i tak masa idzie w górę.

MISTA92 08.01.2009 15:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiślakNH (Post 654090)
Ale co chcesz robić?Masę?
Nie wątpimy w to,że mięśnie <lol2>

Z resztą na sam początek najlepiej ćwiczyć normalnie,czyli nie na masę,a po prostu rozruszać mięśnie,bo na początku i tak masa idzie w górę.

Ok czy jest jakis program treningowy co polecasz....?

qqbaa 08.01.2009 15:20

deca + winstorl + testosteron w domu zrob 6W i troche pompek to sie wyrzeźbisz na wakacje :lol:

WiślakNH 08.01.2009 15:21

Jeżeli zamierzasz iść na siłownie to najlepiej podejść do instruktora a on da Ci rozpiskę jakie ćwiczenia,ile powtórzeń itd A w razie jakbyś nie wiedział jak robić dane ćwiczenie to Ci pokaże .

PAWEL NEWB 08.01.2009 15:51

[QUOTE=PAWEL NEWB;652119]Panowie mam takie pytanie. Jakie najlepsze ćwiczenia na zbudowanie duzych mieśni brzucha?? Nie podawajcie mi ćwiczen które ułatwiaja spalić tluszcz albo wzmocnic brzuch. Tylko takie które pobudza do dużego wzrostu.

Pomoze ktos wkoncu??:P

Bojar 08.01.2009 16:30

Rób 3 razy w tygodniu 2x brzuszki z obciążeniem i 2x unoszenie nóg leżąc na ławce skośnej i powinno być ok. Ja tak robię i jestem zadowolony z efektów.
PS. Ostatnio wyczytałem, że powinno najpierw ćwiczyć się dolne partie mięśni brzucha, a potem górne (czyli odwrotnie niż podałem wyżej ;) ) jednak nie znalazłem na to żadnego uzasadnienia, zna ktoś jakieś?

RZA 08.01.2009 18:20

Mam pytanie ile minimum powinno się biegac przy treningu aerobowym. Chodzi mi o czas trwania ćwiczenia. Czy 20 minut starczy na początek?

MISTA92 08.01.2009 22:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bojar (Post 654153)
Rób 3 razy w tygodniu 2x brzuszki z obciążeniem i 2x unoszenie nóg leżąc na ławce skośnej i powinno być ok. Ja tak robię i jestem zadowolony z efektów.
PS. Ostatnio wyczytałem, że powinno najpierw ćwiczyć się dolne partie mięśni brzucha, a potem górne (czyli odwrotnie niż podałem wyżej ;) ) jednak nie znalazłem na to żadnego uzasadnienia, zna ktoś jakieś?

Hmm zeby wyrźezbic brzuch potrzebna jest jakas dieta?:)Z góry Thx

qqbaa 09.01.2009 00:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez RZA (Post 654206)
Mam pytanie ile minimum powinno się biegac przy treningu aerobowym. Chodzi mi o czas trwania ćwiczenia. Czy 20 minut starczy na początek?

po 45min ćwiczeń aerobowych zaczyna się dopiero spalanie
zacznij od 20min i za każdym razem zwiększaj np o 2min

ŁDB 09.01.2009 08:43

Cytat:

Badania, wykonane dla przeciętnego wysiłku aerobowego, wykazały, że: Przez pierwsze 20 minut treningu aerobowego spala się w 80% węglowodany, a w 20% tłuszcz Od 20 do 40 minuty treningu aerobowego spala się już tylko w 50% węglowodany i w 50% tłuszcz Powyżej 40 minuty treningu aerobowego spala się w 20% węglowodany, a w 80% tłuszcz
http://www.sfd.pl/Artyku%C5%82..._-_...m-t336185.html

West 09.01.2009 10:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MISTA92 (Post 654382)
Hmm zeby wyrźezbic brzuch potrzebna jest jakas dieta?:)Z góry Thx

wiesz , ja rozumeim ze jestes poczatkujacy w kwestiach silowni, ano ale myslisz ze ze na maku i kfc zbudujesz brzuch ?
nikt nie kaze ci trzymac scislej diety co do ilosci gram spozywanych produktow, ale na pcozatek ogranicz do zera wszystkie fast foody.
nawet jak jestes na miescie i padasz z glodu to nie kubuj kebabow/macow itd
kup sobie jakiegos Lu Go i banana albo cos
posilki 5x dziennie , pamietaj o sniadaniu najlepiej jakis ser bialy czy cos z sokiem , pieczywo zmien ze zwyklych kajzerek na ciemne, na poczatku ci to wszystko starczy,
ryz , filet z kurczaka saltka, na obiad albo z kasza najlepiej gryczana ale mi to przez gardo nie przechodzi wiec .......e
kolacji nie jedz o 22 tylko o 19 max, nie podjadaj do poduchy ....

AYALA 09.01.2009 11:01

mam takie pytanko do Was, czy wiecie może jakie konkretnie mięśnie pracują podczas boksowania w worek ?
i jak długo można podczas jednego treningu boksowac żeby sie nie przeciążyc ? Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

ŁDB 09.01.2009 14:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MISTA92 (Post 654510)
Hmm zeby wyrźezbic brzuch potrzebna jest jakas dieta?Z góry Thx

Żeby zbudować tam mięśnie jest potrzebna, żeby pozbyć się tłuszczu, który je zasłania tym bardziej.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez W (Post 654510)

Kolację można zjeść nawet 5 minut przed snem pod warunkiem, że nie zawiera węglowodanów, a zawierać powinna białko, najlepiej wolno wchłanialne (czyli np ser biały, najlepszy półtłusty).

RZA 09.01.2009 16:15

A co po treningu redukcyjnym sobie zjeść. ( siłka+aeroby) zeby nie rozpieprzać za bardzo białek. Jakieś batony koktajl proteinowy czy coś jeszcze? Pzdr

MisIIek 09.01.2009 17:34

Witam !
Był ktoś w siłowni Platinium na Lea ?jakies opinie ? sprzęt wypasiony jak pisza na www. ?

Jak wypada porównanie do siłki w aqua parku ? w sensie sprzętowym.

a może ta nowa Pure jest jeszcze lepsza ;>?

Pozdrawiam

RZA :
"zeby nie rozpieprzać za bardzo białek" :D?

po treningu redukcyjnym napewno białka : shake białkowy najprościej, a jak chce Ci sie gotować to kurczak + warzywka bez ziemniakow,marchewki,najlepiej czerwone warzywa

w nowym Men's Health jest dosyć fajny artykuł o strategi żywnosciowej TNT niskowęglowodanowej na pozbycie sie tłuszczu - do empiku isc i przejrzeć ;p

qqbaa 09.01.2009 17:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez RZA (Post 654678)
A co po treningu redukcyjnym sobie zjeść. ( siłka+aeroby) zeby nie rozpieprzać za bardzo białek. Jakieś batony koktajl proteinowy czy coś jeszcze? Pzdr

najlepiej ćwiczyć wieczorem i pozniej juz nic nie jeść

Cytat:

nikt nie kaze ci trzymac scislej diety co do ilosci gram spozywanych produktow, ale na pcozatek ogranicz do zera wszystkie fast foody.
nawet jak jestes na miescie i padasz z glodu to nie kubuj kebabow/macow itd
kup sobie jakiegos Lu Go i banana albo cos
posilki 5x dziennie , pamietaj o sniadaniu najlepiej jakis ser bialy czy cos z sokiem , pieczywo zmien ze zwyklych kajzerek na ciemne, na poczatku ci to wszystko starczy,
ryz , filet z kurczaka saltka, na obiad albo z kasza najlepiej gryczana ale mi to przez gardo nie przechodzi wiec .......e
na śniadanie mozna jeść weglowodany pozniej trzeba maksymalnie je ograniczyć najlepiej na sniadanie płatki corn flakes ze 2 talerze, bananów nie polecam, ser, ryż, tuńczyk w sosie własnym, chleb - pumpernikiel reszta jw

ŁDB 09.01.2009 21:30

Nic nie jeść po treningu, dlaczego tak uważasz? Przecież będą mu mięśnie lecieć. Skoro już chłopak haruje na siłowni i później dokłada aeroby to ja zadbałbym o porządny posiłek po treningu (węglowodany o średnio wysokim IG + łatwo wchłanialne białko) i kolację niedługo przed snem (wolno wchłanialne białko, np ser biały, żadnych węglowodanów!).

qqbaa 09.01.2009 22:45

organizm po treningu chłonie wszystko co mu się poda więc nie powinno się nic jeść żeby zabrał sie za to co już jest ;) taką wersję ja słyszałem

Białko po treningu to ja jem ale jak mase robie

West 09.01.2009 23:43

a po treningu banany od razu po wyjsciu w drodze do domu
a np pozniej wafle ryzowe ?

Bojar 09.01.2009 23:44

To do postu qqbbyy:
Jeśli posiłek będzie zawierał tylko białko to jest jak najbardziej ok. Organizm potrzebuje więcej energii do wykorzystania (nie wiem jak to inaczej nazwać) białek niż z nich otrzymuje, więc dodatkowo przyspiesza to spalanie. No i przede wszystkim mięśnie nie lecą. :-)

W, banany po treningu, a potem porządny posiłek, ale bez tłuszczy.

ŁDB 10.01.2009 00:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez qqbaa (Post 654928)
organizm po treningu chłonie wszystko co mu się poda więc nie powinno się nic jeść żeby zabrał sie za to co już jest ;) taką wersję ja słyszałem

Dokładnie tak, tyle, że organizm po treningu potrzebuje też aminokwasów i tu pojawia się problem, bo uzyskuje je przez rozkładanie (katabolizm) mięśni. A tego trzeba unikać, bo inaczej po co męczyć się na siłowni? :)

I ogólnie im więcej mięśnia uda się uratować przy redukcji tym lepiej, bo:

1. Mięśnie żrą energię, więc osobie bardziej umięśnionej łatwiej zrzucać zbędne kilogramy.
2. Odchudzamy się i trenujemy nie po to, żeby waga pokazywała coraz mniej (mięśnie dużo ważą, więc waga spada przy ich spalaniu) tylko po żeby lepiej wyglądać :)

Pozdro

Werewolf 10.01.2009 00:24

Cytat:

najlepiej ćwiczyć wieczorem i pozniej juz nic nie jeść
Jak masz takie głupoty pisać, to lepiej nic nie pisz;)| Pora treningu niema żadnego znaczenia, ćwicz o tej porze kiedy czujesz się najlepiej. A głodzenie się po treningu jest najgorsza rzeczą jaka można zrobić. Organizm jest pewnego rodzaju fabryka, (żeby cos wyprodukowac, trzeba miec z czego) jezeli chłopak wykona trening to zapasy glikogenu,insuliny, minerałow beda drastycznie obnizone, jezeli szybko nie uzupełnimy tych brakow, to beda one miały kolosalny wplywa na prace całego układu miesniowego jak i nerwowego.

Posiłek po treningu to jest podstawa, kto twierdzi inaczej jest w błedzie...jakies 30 min po treningu nalezy dostarczyć duże ilosci weglowodanow prostych które spowodują wydzielanie sie hormonu anabolicznego insuliny. Najlepiej po treningu spożyć: wafle ryżowe, ryz, carbo itp...

A jezeli chodzi o kataboliz jest on pewnego rodzaju waznym elementem cwiczenia na silowni, jezeli za wszelka cene bedziemy chcieli go zachamowac nie uzyskamy takich przyrostow jakie bysmy chcieli, poniewaz wydzielany kortyzol powoduje usuwanie zanieczyszczen w miasniach (katabolizm) a jezeli pozostawiamy te skladniki, beda one blokowały anabolizm miesnia. Oczywiscie mowie tutaj o katabolizmie potreningowy, ten ktory tworzy sie podczas głodzenia jest zupełnie inny i ciagnie za soba tez inne konsekwencje.

RZA 10.01.2009 14:05

Z tym rozpieprzaniem białek to taki sobie skrót myślowy zastosowałem. Wiadomo chodziło mi o katabolizm białek mięśniowych. Ale z tego co widzę co człowiek to inna rada. Z tym nie jedzeniem po treningu to troche lipa jakbym miał nie jeść cały dzień :)po rannym ćwiczeniu. Werewolf odpuścić sobie w takim razie te shake proteinowe po? Dać się ponieść katabolizmowi ;)?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:48.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl